The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
PAWEŁ
Senior Member

Od: 09.2012

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.06.2023, 21:57
Obsada trenera to za mało i leczenie syfa pudrem
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Stary 07.06.2023, 22:10
Markus napisał(a):Wyświetl post
postawił na Kiko, nie bał się oprzeć polityki kadrowej na stosunkowo tanich i dobrych piłkarsko Hiszpanach.
Masz jakąś wiedzę co do tej stosunkowej taniości? Bo ja tylko czytałem, że jeden z nich zarabia 8 tysięcy euro na rękę. To jest 10 tysięcy kosztu czyli w złotówkach 45 tysięcy. Na ekstraklasę to chyba rzeczywiście niedrogo, ale w I lidze to są kosmiczne pieniądze. A Królewski dziś znów w Meczykach potwierdził, że Hiszpanie mieli prawie takie same kontrakty wszyscy.

Dla porównania budżet takiej Puszczy to 3,4 miliona, po odjęciu sztabu pewnie 2,5 miliona. Czyli przy 25 zawodnikach masz średnio 100 tysięcy rocznie, czyli 8 tysięcy miesięcznie. 45 tysięcy przy tym to jest stosunkowo tanio?

PS. Do mnie dalej nie dociera, że wczoraj w meczu o wszystko rozjechała nas drużyna, której cała kadra zarabia tyle co Fernandez i Rodado. To jest jakiś surrealizm.
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 07.06.2023, 22:14
To już nie chodzi o tego Nowaka, ale o jego kasę.
Z pewnością był to znaczny zastrzyk gotówki dla Wisły, a dodatkowo Nowak często brał na siebie część kosztów organizacji meczów u siebie (tzw. sponsor meczu).

A Wisła potrzebuje forsy.. tym bardziej teraz, gdy nachodzący sezon będzie dużo trudniejszy, bo zapał partnerów biznesowych i kibiców zmalał (wszyscy byli nakręceni na awans i nagle wszystko legło w gruzach).
Do tego cena najmu stadionu od nowego sezonu ma wzrosnąć o jakieś 30%. Powstały kominy płacowe, które nie przełożyły się na awans (najlepiej opłacany piłkarz Wisły zarabiał tyle ile 4 piłkarzy Ruchu razem wziętych). Wracają kolejne bezproduktywne mordy do wyżywienia jak Enis Falzgagic czy Dor Hugi. A jeszcze w planach reaktywacja drużyny rezerw czy rozbudowa bazy w Myślenicach (ale przy braku awansu do Ekstraklasy, raczej sobie odpuszczą z tymi pomysłami). I wiele więcej zakulisowych tematów.

Szkoda tego Nowaka, a głównie jego pieniędzy.

Trudno, niech teraz Królewski to ogarnia. Jedyna opcja to chyba ten inwestor.
Ostatnio edytowane przez aNouc : 07.06.2023 o godz. 22:17.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 07.06.2023, 22:16
aNouc napisał(a):Wyświetl post
To już nie chodzi o tego Nowaka, ale o jego kasę.
Z pewnością był to znaczny zastrzyk gotówki dla Wisły, a dodatkowo Nowak często brał na siebie część kosztów organizacji meczów u siebie (tzw. sponsor meczu).

A Wisła potrzebuje forsy.. tym bardziej teraz, gdy nachodzący sezon będzie dużo trudniejszy, bo zapał partnerów biznesowych i kibiców zmalał (wszyscy byli nakręceni na awans i nagle wszystko legło w gruzach).
Do tego cena najmu stadionu od nowego sezonu ma wzrosnąć o jakieś 30%. Powstały kominy płacowe, które nie przełożyły się na awans (najlepiej opłacany piłkarz Wisły zarabiał tyle ile 3 najlepszych piłkarzy Ruchu razem wziętych).Wracają kolejne bezproduktywne mordy do wyżywienia jak Enis Falzgagic czy Dor Hugi. A jeszcze w planach reaktywacja drużyny rezerw czy rozbudowa bazy w Myślenicach (ale przy braku awansu do Ekstraklasy, raczej sobie odpuszczą z tymi pomysłami). I wiele więcej zakulisowych tematów.

Szkoda tego Nowaka, a głównie jego pieniędzy.

Trudno, niech teraz Królewski to ogarnia. Jedyna opcja to chyba ten inwestor.
Człowieku co mu ma Królewski loda zrobić żeby został?
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 07.06.2023, 22:23
Piknik1906 napisał(a):Wyświetl post
PS. Do mnie dalej nie dociera, że wczoraj w meczu o wszystko rozjechała nas drużyna, której cała kadra zarabia tyle co Fernandez i Rodado. To jest jakiś surrealizm.

Do mnie tez to niedociera.Skala roznic Wisła vs Puszcza jest tak duza to nawet nie ma co do czego porównywać.Tymczasem Tułacz 3x razy nakrywa czapką naszego Radzia.To moze byc przypadek?

Wiem za to jedno, bez trenera nie da sie wygrac.Wisła nie ma trenera,Puszcza ma.

Radzio napierw wspołtworca spadku z Ekstraklasy a teraz do 4 ligi?kto wie.No ale podobno on sie "uczy" tego zawodu,dajmy mu czas.
Ostatnio edytowane przez Wojtas : 07.06.2023 o godz. 22:51.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
piotrek1803
Member

Od: 07.2007

Stary 07.06.2023, 22:29
Markus napisał(a):Wyświetl post
Królewski z pewnością jest człowiekiem oddanym Wiśle.Popełnił kilka poważnych błędów w ostatnich miesiącach, na czele z pozostawieniem Sobolewskiego, ale miał też kilka bardzo dobrych strategicznych decyzji dotyczących polityki klubu: postawił na Kiko, nie bał się oprzeć polityki kadrowej na stosunkowo tanich i dobrych piłkarsko Hiszpanach.

Ma cel i jak jakąś sensowną wizję rozwoju klubu. Mam nadzieję, że uczy się na błędach. Dlatego jeśli Wisła wciąż będzie w jego rękach, bo nikt inny ostatecznie jej nie kupi, będę trzymał kciuki za kontynuację tej Jego wizji licząc na wprowadzenie do niej korekt zwłaszcza w obsadzie trenera.
Oby w końcu pokazał jaja i wyp.... tych wszystkich "jugolskich" pracowników "atmosferowiciów" i legendy oraz ich wnuczki. Wszystkich winnych czy nie winnych skażonych latami patologii.
Odpowiedz cytując
ital
Member

Od: 05.2013

Stary 07.06.2023, 22:30
Jarek dzisiaj dobrze powiedział że chce w klubie tylko takich piłkarzy którzy chcą grać w Wiśle a nie takich którzy grają bo mają kontrakt i to samo się tyczy sponsorów i udziałowców . jaka ma być szkoda Nowaka który kilka godzin po meczu sra we własne gniazdo bo on też ma udziały . chyba że są to słowa Kuby który obiecywał że zacznie mówić (nie zdziwiło by mnie to że wyręcza się Nowakiem)
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 07.06.2023, 22:44
ital napisał(a):Wyświetl post
Jarek dzisiaj dobrze powiedział że chce w klubie tylko takich piłkarzy którzy chcą grać w Wiśle a nie takich którzy grają bo mają kontrakt i to samo się tyczy sponsorów i udziałowców . jaka ma być szkoda Nowaka który kilka godzin po meczu sra we własne gniazdo bo on też ma udziały . chyba że są to słowa Kuby który obiecywał że zacznie mówić (nie zdziwiło by mnie to że wyręcza się Nowakiem)
Czyli najlepsi mogą uciekać, nikt nie będzie ich zatrzymywać, a zostaną ci co chcą grać w Wiśle (np. dlatego, że nigdzie nie znajdzie się frajer, który da im tyle ile dostają w Wiśle. :
Ostatnio edytowane przez doktor granat : 08.06.2023 o godz. 03:42.
Odpowiedz cytując
Delgado
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 08.06.2023, 00:04
Niektórzy nie mogą uwierzyć w wynik (i przede wszystkim przebieg, bo zostaliśmy zgwałceni na każdym polu, w każdej statystyce poza posiadaniem piłki) wtorkowego meczu.

Ale ja bardziej nie mogę uwierzyć w to jak wielu ludzi nadal bezrefleksyjnie ufa Królewskiemu i jego rzekomych zdolnościach w zarządzaniu klubem sportowym. I dodatkowo nadal, nieprzerwanie do dziś wierzy w bajeczkę, jaką nam fundował na wiosnę o rzekomym nowym inwestorze...
Odpowiedz cytując
Merkury
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 08.06.2023, 06:11
Przede wszystkim należy podkreślić że odkąd Królewski wraz z Błaszczykowskim weszli w klub notujemy regularnie regres sportowy. Tu nie ma co pisać że coś się udało bo granie dla klubu zadłużonego w I lidze jak my bez szybkiego awansu może skończyć się tragicznie. Jeżeli Królewski wyłącznie o inwestorze mówił na zasadzie pobożnych życzeń to dla klubu jest to w istocie gwóźdź do trumny.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 08.06.2023, 06:31
Tak jak myślałem, Sobolewski winny bo go Tułacz nakrywa czapką, a Królewski winny bo zostawił Sobolewskiego. Tylko Błaszczykowski, Nowak i Brzęczek niewinni.

Jeżeli ktoś nie dostrzega różnicy między rządami Błaszczykowskiego i Królewskiego to można z nim dyskutować jak ze ślepym o kolorach.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
runner
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 08.06.2023, 06:34
Cześć. Po pierwsze zgoda ze stanowiskiem J. Krolewskim potrzeba zimnej głowy. Najważniejsze jest porozumienie z K.Ramirezem bowiem jako dyrektor sportowy sprawdził się w jedynej rundzie która mial nadwyraz skutecznie jeżeli chodzi o jakość zawodników. Wisła dostała jakości. Trzeba ja teraz rozwinąć.. To przełożyło się na atmosferę i zainteresowanie oraz sponsorów.

Jeżeli nie będzie kontynuacji tej współpracy, szczerze nawet nie chce się zastanawiać kto sensowny mógłby Ad hoc kontynuować stworzony projekt polsko - hiszpański i przejąć te kompetencje. Zgodzę się ze stanowiskiem, Nowaka , lepiej zacząć wtedy od podstaw. Ale manifestowanie teraz ze opuszcza klub jest mierne i bardzo nie w czasie. Takie informacje powinien przekazać cichym kanałem. Wiec laga na niego.

Przyjmując ze strony dojdą do porozumienia co do kontynuacji współsprawcy jestem spokojny bowiem teraz mamy czas aby przygotować top projekt zespołu pod mam nadzieje ostatnia sezon w 1 lidze .

Po drugie, szkoda ze wokół tajemniczego inwestora budowana jest taka tajemnica. Jest tez dezinformacja od strony J. Krolewskiego co ostatecznych terminów wiążących obie strony co do decyzji. Kwiecień … Czerwiec … mam nadzieje i obym sie mylil ze nie jest to forma mgły marketingowo biznesowej po to aby kupić czas. Teraz wiemy ze mamy 1 ligę …nie wierze ze ten aspekt nie był brany pod uwagę, no chyba ze w kwestii ceny.

Po trzecie, potrzeba dobrej atmosfery wśród kibiców. Obelgi i obrażanie , buzowanie negatywnego napięcia jest bardzo niepożądane. Wisła musi znaczna cześć budżetu oprzeć na frekwencji fanów na meczu. Trzeba konieczne być z drużyna i przekazać ten wkład. Lepiej ogląda sie na Reymonta Raków lub Lecha ale z drugiej strony chodzimy na mecze dla …spędzenia przyjemnych kilku godzin

Głowa do góry, nie czas na mazanie, trzeba działać kibicowsko aby inwestorzy wiedzieli ze jest atmosfera.
Runner

Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 08.06.2023, 08:29
przestalem czytać po zdaniu "sukcesu Wisły nie można deprecjonować"
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 08.06.2023, 09:10
Jeszcze raz powtórzę, nie problem w Sobolewskim. Oczywiście powinien odejść. Właściwie powinien odejść najpóźniej w grudniu. Byli tu różni trenerzy Gula, Brzęczek a poza wiosennym ożywieniem gra wyglądała tak samo. Miałem nieodparte wrażenie, że mecze z Sosnowcem czy Puszczą to powtórka z rozrywki z zeszłego roku. Stagnacja i marazm, niby atakujemy ale bez efektu. Bez chęci, bez mocy... Taka typowa Wisła ostatnich lat, bez ambicji i bez chęci osiągnięcia celów.

Wywiad byłego prezesa to dla mnie sygnał początku walki o władzę w Wiśle. A właściwie o odzyskanie przez Truskolaskich wpływu na klub. Atak na Jaro i socios. I sygnał jak wyobrażają sobie oni przyszłość Wisły po ponownym przejęciu klubu. Położenie klubu, czwarta liga, małe nakłady i można się bawić. Czy jest to droga dobra dla Wisły ? Moim zdaniem nie. To droga do długotrwałej stagnacji. Pytanie ilu jeszcze sponsorów związanych z klanem odejdzie ? Czy Królewski jest wstanie i będzie miał chęć podjąć rękawicę ? Oby. Obecnie jedyna opcja na którą musi się zdecydować to wszyscy won. W taki czy inny sposób. Od trenera do sprzątaczki. No, oczywiście poza Kiko, i może na początek trzeba będzie zostawić kilku zawodników. To oczywiście może potrwać, tak by podciąć gałęzi na której się siedzi. Innej opcji nie widzę.

A swoją drogą zwolennicy teorii spiskowej mają pięknie ułożony scenariusz. Pojawienie się Kuby na ławce, zjazd formy czołowych zawodników, trudne do wytłumaczenia decyzje trenera w dwóch kluczowych meczach, wycofanie się sponsora z jednoczesnym atakiem na obecnego właściciela i socios. Aż trudno się oprzeć pokusie łatwego wytłumaczenia rzeczywistości. A może...
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 08.06.2023, 09:12
Władeczek powiedział, że już nie będzie dawał piniążków. Tzn. wygodne siedzisko sobie jeszcze zostawi, ale dokładać nie ma zamiaru, bo mu nikt nic nie mówi

Kubuś też mu nic nie mówi?
Odpowiedz cytując
Sylwus1988
Senior Member

Od: 03.2018

Stary 08.06.2023, 09:17
bardzo dobrze się czytało i z większością tego artykułu się zgadzam. Chcąc nie chcąc ostatnie pół roku to faktycznie jedyny nasz progres w ostatnich latach, słabe punkty też celnie wytknięte, Fakty są takie że jesteśmy dalej w pierwszej lidze i trzeba wykorzystać maks możliwości, wymienić najsłabsze elementy i dalej przed siebie do celu
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 08.06.2023, 09:33
Elefant napisał(a):Wyświetl post
A swoją drogą zwolennicy teorii spiskowej mają pięknie ułożony scenariusz. Pojawienie się Kuby na ławce, zjazd formy czołowych zawodników, trudne do wytłumaczenia decyzje trenera w dwóch kluczowych meczach, wycofanie się sponsora z jednoczesnym atakiem na obecnego właściciela i socios. Aż trudno się oprzeć pokusie łatwego wytłumaczenia rzeczywistości. A może...
Możesz uzasadnić dlaczego naszą rzeczywistość określasz teorią, skoro to praktyka? No i dlaczego spiskową? Przecież dojenie Wisły to całkiem niezły interes, a walka o decyzyjność trwa w najlepsze. Awans by zamknął temat kto jest skuteczniejszy u sterów. Brak awansu otwiera dyskusje. Cui bono?
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 08.06.2023, 09:43
Nie mam zdania na ten temat, nie siedzę w klubie ani otoczeniu. Wskazałem tylko, że patrząc z zewnątrz pewien scenariusz się układa i może mieć swoich zwolenników. Jeżeli nie odpowiada Ci określenie "teoria spiskowa" użyje określenia alternatywny scenariusz rozwoju wypadków.
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Stary 08.06.2023, 10:11
https://www.youtube.com/watch?v=ZCFWP7upWrM#t=00m58s

W dzisiejszym programie "Biała Gwiazda pod lupą", gościem był dziennikarz Radia ZET, prywatnie kibic Wisły, który mówił o Nowaku..
Ostatnio edytowane przez aNouc : 08.06.2023 o godz. 10:23.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 08.06.2023, 10:13
Elefant napisał(a):Wyświetl post
Jeszcze raz powtórzę, nie problem w Sobolewskim. Oczywiście powinien odejść. Właściwie powinien odejść najpóźniej w grudniu. Byli tu różni trenerzy Gula, Brzęczek a poza wiosennym ożywieniem gra wyglądała tak samo. Miałem nieodparte wrażenie, że mecze z Sosnowcem czy Puszczą to powtórka z rozrywki z zeszłego roku. Stagnacja i marazm, niby atakujemy ale bez efektu. Bez chęci, bez mocy... Taka typowa Wisła ostatnich lat, bez ambicji i bez chęci osiągnięcia celów.

Wywiad byłego prezesa to dla mnie sygnał początku walki o władzę w Wiśle. A właściwie o odzyskanie przez Truskolaskich wpływu na klub. Atak na Jaro i socios. I sygnał jak wyobrażają sobie oni przyszłość Wisły po ponownym przejęciu klubu. Położenie klubu, czwarta liga, małe nakłady i można się bawić. Czy jest to droga dobra dla Wisły ? Moim zdaniem nie. To droga do długotrwałej stagnacji. Pytanie ilu jeszcze sponsorów związanych z klanem odejdzie ? Czy Królewski jest wstanie i będzie miał chęć podjąć rękawicę ? Oby. Obecnie jedyna opcja na którą musi się zdecydować to wszyscy won. W taki czy inny sposób. Od trenera do sprzątaczki. No, oczywiście poza Kiko, i może na początek trzeba będzie zostawić kilku zawodników. To oczywiście może potrwać, tak by podciąć gałęzi na której się siedzi. Innej opcji nie widzę.

dobre rozczytanie, chociaż wielkie wyzwanie to nie było, umówmy się: Władek nie był w stanie zbyt subtelnie tego przemycić miedzy wierszami
Ostatnio edytowane przez Arkadiusz.Czerepach : 08.06.2023 o godz. 10:33.
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 08.06.2023, 10:25
Tak tylko zapytam: Wuja jeszcze jest u nas na kontrakcie?
Odpowiedz cytując
hawaiisurfer
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 08.06.2023, 10:52
azor napisał(a):Wyświetl post
Tak tylko zapytam: Wuja jeszcze jest u nas na kontrakcie?
Do 30.06.2023 jeżeli nie został rozwiązany za porozumieniem stron
Odpowiedz cytując
wierność83
Senior Member

Od: 11.2018

Stary 08.06.2023, 11:48
Wszystko się zaczyna powoli wyjaśniać. Nie było rozmów z Socios, nie było rozmów z Nowak Mosty czyli kluczowymi partnerami klubu jakby nie było. Oznacza to, że słowa o rozterkach wewnętrznych, konieczności konsultacji ze środowiskiem to nie było nic innego jak gra na czas i narracja na zewnątrz. Wszystko, aby doczekać do poznania rozstrzygnięcia sportowego, które jest w takim razie, decydujące dla tematu inwestora w klubie.

Jakbym miał spekulować to taki timeline mi się jawi - rozmowy z inwestorem musiały rozpocząć się w II połowie 2022, na zakończenie tamtej rundy awans wydawał się nierealnym marzeniem ergo konieczne było poszukiwanie kupca na klub, wsparcia finansowego. W marcu/kwietniu, kiedy zbliżała się finalizacja, niespodziewanie pewnie też dla samego JK, drużyna zaczęła seryjnie wygrywać, awans przestał być marzeniem. Jarosław raz jeszcze przeanalizował umowę i stwierdził, że ok, może jak awansujemy to dam radę pociągnąć to sam ze wsparciem sponsorów (jak pisał Skarabeus). Awansu jednak brak, zatem inwestor wraca na stół.
Ostatnio edytowane przez wierność83 : 08.06.2023 o godz. 12:01.
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 08.06.2023, 12:24
wielki inwestor właśnie teraz, 30 milionów euro, 1 liga, cuda wianki, takie rzeczy tylko w Erze
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Stary 08.06.2023, 14:16
https://socioswisla.pl/co-slychac-w-...a-socios-wisla

Jakby było mało problemów tuż po pozostaniu Wisły na zapleczu Ekstraklasy. To teraz dochodzi zgrzyt na linii Nowak (3 w kolejności największy sponsor klubu pod względem przekazywania pieniędzy na klub) vs zarząd Socios Wisła.

A Wisła potrzebuje i pieniędzy Nowaka i Socios. Tym bardziej teraz.
Ostatnio edytowane przez aNouc : 08.06.2023 o godz. 14:18.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 08.06.2023, 14:24
Nowak zapowiedzial wczesniej, ze rezygnuje ze sponsorowania tak czy siak wiec jaki problem, jaki zgrzyt?
Wyjasnic nalezy kilka kwestii przez klapanie jezorem Nowaka i tyle.
Ja sie wcale nie dziwie, ze on jako wspolakcjonariusz nic nie wie. Tez bym mu nic nie mowil, bo zaraz by kazdy o wszystkim wiedzial, vide Lucek na sb powtarzajacy pozniej wszystko co powie komus tam Nowak
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Stary 08.06.2023, 15:05
Bardzo ciekawy wywiad z Brańskim, pokazujący realia rynku potencjalnych inwestorów w Polsce.

https://dziennikbaltycki.pl/michal-b...ar/c2-17610643

W skrócie w Lechii sytuacja zbliżona jak u nas. Zadłużenie też koło 60 milionów, tylko tam jest odwrotna proporcja - ok. 40 milionów do właścicieli i ok. 20 do podmiotów zewnętrznych.

Potencjalny inwestor (Brański) deklaruje kilka milionów inwestycji w klub rocznie w najbliższych latach (w innym wywiadzia było, że ma to być 7-8 milionów.

W zamian oczekuje spłaty długów zewnętrznych przez obecnego właściciela i spisania długu właścicielskiego, który uznał za księgowy (czego dziennikarz ewidentnie nie zrozumiał.

Czyli krótko mówiąc w zamian za przejęcie klubu za darmo oczekuje spisania 40 milionów zobowiązań i dopłacenia 20 milionów.

Przy tym plotki i przecieki od prezesa Królewskiego (spłata długów, 65-130 milionów inwestycji w klub w kilka lat) o naszym inwestorze brzmią jak bajka.

PS1. Dla tych, którzy zaraz zaczną pisać, abym nie porównywał Wisły i Lechii bo kibice a co za tym idzie sponsorzy przypominam, że miasto Gdańsk przekazuje do klubu po 10 milionów na czysto co spokojnie co najmniej wyrównuje tą naszą wyższą frekwencję i społeczność.

PS2. Jeśli te dane o długach są prawdą to u nich mogą być zbliżone kłopoty z spięciem najbliższego roku jak u nas. Nie sądziłem, że tam aż tak źle jest z finansami.
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Stary 08.06.2023, 15:29
Sytuacja Lechii nie jest zbliżona do Wisły.

Po pierwsze - Jarosław Królewski rok temu powiedział, że realne zadłużenie Wisły wynosi ok. 15 milionów złotych (wątpię, żeby do dzisiaj wzrosło do 60 milionów). Ale już wówczas dodał, że te medialne plotki o zadłużeniu na poziomie 40 milionów, to bajki. Więc raczej dziś nie wynosi 60. Po prostu część dziennikarzy błędnie dolicza w ten dług zadłużenie widmo wobec Telefoniki, którego w rzeczywistości nie ma. To tzw. dług widmo, który jest umorzony. I tam jeszcze kilka wyliczeń, o których mówił rok temu Królewski. I powiedział, że ostatecznie REALNE zadłużenie na czerwiec 2022 roku wynosiło ok. 15 milionów złotych.

Po drugie - średnia frekwencja Lechii jest na żenującym poziomie, choć grali w Ekstraklasie. Wyprzedzały ją takie miernoty jak Korona czy Cracovia. Frekwencja na Wiśle w 1. lidze była zdecydowanie wyższa, choć za przeciwników miała Puszczę, Ternalikę, Chojniczankę, Skrę czy Chrobry, a gdyby nie remont stadionu, frekwencja byłaby znacznie wyższa.

Po trzecie - Lechia bez pieniędzy miasta już dawno by zniknęła z mapy Polski, bo to głównie dotacje miasta utrzymują ten klub przy życiu. Klub sam w sobie nie jest wstanie się utrzymać. Nie ma wsparcia kibiców, nie ma żadnych akcji ratunkowych, nie ma zasięgów, nie ma tego flow, które jest w Wiśle, o którym pisali wszyscy dziennikarze po meczu z Puszczą w barażach - że klub ten, kibice, otoczka medialna, atmosfera, to Liga Mistrzów. Za czuć, że to ogormny klub z gigantycznym wsparciem.

Podsumowując: stawianie Wisły w jednym szeregu z Lechią, to ujma dla klubu z Reymonta. I każdy ogarnięty inwestor 100x bardziej wolałby przejąć Wisłę, niż Lechię. A tego Brańskiego za ogarniętego nie uważam, skoro zaproponował przejęcie Lechii płatne w.. 36 ratach po.. 150 tysięcy miesięcznie miesięcznie. Może z niego jakiś inwestor, ale raczej gołodupiec.

Lechia to wrak, który bez wsparcia miasta wylądowałby na złomowisku. Ale nie ma się czego obawiać, bo skoro przy takim wsparciu miasta zjebaIi klub z Ekstraklasy, to tym bardziej na zapleczu będą się motać. Zresztą miasto po spadku wiele rzeczy może ukrócić.
Ostatnio edytowane przez aNouc : 08.06.2023 o godz. 15:50.
Odpowiedz cytując
nero
Hanys

Od: 12.2003

Stary 08.06.2023, 15:42
Nowak... niby kibic, a tak naprawdę wywiad zrobił po to, aby coś ugrać dla siebie. Jeżeli nie chce dawać kasy to może po prostu jej nie dawać nie musi wszem i wobec to ogłaszać, robi się tak tylko wtedy, gdy ma się w tym jakiś interes, a on ma dlatego tak hucznie ogłosił swój wylot ze sponsorowania Wisły. Jak dla mnie może wypierd.alać i nie wracać i nie ważne jak bardzo tej kasy byśmy nie potrzebowali, nie można budować przyszłości w oparciu o takie gnidy.
MECZE, BRAMKI, SKRÓTY WISŁY Z 20 LAT.

Ponad 1000 GB - coś potrzeba pisz na PW lub e-mail [email protected]

22 płyty DVD, a na nich cały sezon 2017/18 i 2018/19 (mecze, skróty, bramki) oddam za 100 zł + koszt wysyłki
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 08.06.2023, 16:04
Dlatego cały czas pisze to samo, bo to jedyna droga.

Twardy reset i zrobić nowe rozdanie.

Bez Błaszczykowskiego i całej reszty, bez Królewskiego, bez różnych przebierańców pokroju pisuara Władka ,,Betoniarki" Nowaka (to chłop, który chodził w gumofilcach, wykorzystał powiązania z PiS-em, przebrał się w garnitur i udaje wielkiego pana), bez TS-u, bez środowisk kibicowskich, bez sociosów.

Oni mieli być kolejnymi bohaterami, a w zasadzie stali się tubą propagandową fałszywych odnowicieli, nie reagowali na kolejne nieudane sezony, kolejne nieudane transfery, nie reagowali na układ rodzinno-przyjacielski z Truskolas, nie reagowali na współpracę z największymi szkodnikami po 1945 r., czyli z PiS-em.

W zasadzie nie wiadomo po co oni są.

Tu nie ma żadnej pozytywnej strony.

A sytuacja sportowa jest dramatyczna. Trzy nieudane pełne sezony w Ekstraklasie, w konsekwencji rodzinny spadek, skandaliczny sezon w pierwszej lidze i największa kompromitacja w historii klubu - porażka 1:4 z wioską u siebie w półfinale baraży.

Kto by uwierzył, że jakaś tam Puszcza przyjechała do Wisły i wygrała 4:1, a jakiś tam Kisiel czy jakoś tak, który niedawno pasł owce strzelił dwie bramki.

Największy wstyd w historii.

Wisła taką Puszczę powinna zrównać z ziemią. Wygrać z 8:0 albo wyżej. Przegrała 1:4.
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 08.06.2023 o godz. 16:12.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów