The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.06.2023, 08:13
Ale przy bramce na 1:1 Fernandez zamiast blokować podanie to odwrócił się dupą, a reszta obrońców stała jak kołki wbite w ziemię, bez żadnej reakcji. Drugą Biegański wpuścił tak jak drugą z Puszczą. Symulując interwencje.

Do tego te statystyki 15 strzałów 0 celnych.

Sobolewski to se mógł kazać... Nikt go nie słuchał przecież.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 08.06.2023, 08:22
crux.a napisał(a):Wyświetl post
Mam kłopot poznawczy. Z jednej strony teorie spiskowe są niemal zawsze zbyt prostackei, by mogły byc prawdziwe. Z drugiej - na własne oczy widziałem mecz z Sosnowcem, moim zdaniem specjalnie oddany.
https://portal.umk.pl/pl/article/ska...eorie-spiskowe
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 08.06.2023, 08:27
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Ale przy bramce na 1:1 Fernandez zamiast blokować podanie to odwrócił się dupą, a reszta obrońców stała jak kołki wbite w ziemię, bez żadnej reakcji. Drugą Biegański wpuścił tak jak drugą z Puszczą. Symulując interwencje.

Do tego te statystyki 15 strzałów 0 celnych.

Sobolewski to se mógł kazać... Nikt go nie słuchał przecież.
Słuchali, cofnęli się w pierwszej połowie. Tylko że praca trenera nie polega na bezsensownym gadaniu. On nie wyćwiczył tych schematów. Nie WYTRENOWAŁ ich. Nazwa TRENER nie wzięła się z kosmosu.
Powtarzalność bierze się z treningów.
Nie wystarczy powiedzieć Szywaczowi "teraz jesteś skrzydłowym" albo Dudzie "teraz jesteś w ataku". To nie "Futbol Manager". Tak samo - powiedzenie "cofamy się i trzymamy wynik" to za mało.

Sobolewski to po prostu parodysta. Parodiuje (nieświadomie) to co robią prawdziwi trenerzy, ale trudno żeby wyszło z tego coś ponad marny kabaret. W meczu z Puszczą mógłby wystawić ośmiu obrońców którzy wchodziliby sobie pod nogi a i tak pewnie Puszcza strzeliłaby nam z SFG.

Myliliście się. Sobolewski to nie trener.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 08.06.2023, 08:52
niech mi ktoś przypomni , od którego meczu Kuba pojawił się na ławce ?
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 08.06.2023, 09:07
Tuż po tym jak media zaczęły pytać dlaczego jeszcze gonie ma skoro trenuje...
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Armin
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 08.06.2023, 09:10
A to nie jest tak że nie wszystkim włodarzom zależało na awansie? Zobaczcie jakiego sponsor a na koszulkach ma Sosnowiec. Przecież tam powinien być sygnał żeby odpuścili.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 08.06.2023, 09:12
wolfy napisał(a):Wyświetl post

Ale to nie jest o tym dyskusja. Tylko o tym dlaczego w pewnym momencie zawodnicy którzy wygrywali z każdym przeciwnikiem, nagle przestali. W kluczowym momencie. Sobolewski był taki sam przez pierwsze 8 kolejek jak przez ostatnie 8 kolejek. A gra diametralnie inna.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 08.06.2023, 09:21
Tak tak, jaszczury

Określenie ''teoria spiskowa'' o wydźwięku takim jak w artykule. Ma jeden cel. Odsunąć podejrzenia, wyśmiać, ludzi nie potrafiących myśleć samodzielnie utwierdzić w papugowaniu sztampowego wyjaśnienia, niesztampowej sytuacji.

Presja, lekceważenie przeciwnika, pech. Inne przyczyny to "teoria spiskowa".
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 08.06.2023, 09:54
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Tak tak, jaszczury

Określenie ''teoria spiskowa'' o wydźwięku takim jak w artykule. Ma jeden cel. Odsunąć podejrzenia, wyśmiać, ludzi nie potrafiących myśleć samodzielnie utwierdzić w papugowaniu sztampowego wyjaśnienia, niesztampowej sytuacji.

Presja, lekceważenie przeciwnika, pech. Inne przyczyny to "teoria spiskowa".
"Tak się gra jak przeciwnik pozwala" nie wzięło się znikąd. To niekoniecznie presja, lekceważenie czy pech. Puszcza dawała sobie z nami radę w tym sezonie. W każdych okolicznościach. Nasza drużyna jest jedną z najlepszych w 1 lidze, ale ma swoje słabe strony, zresztą niezmienne od lat, które można by streścić jednym zadaniem. "Zbyt łatwo tracimy bramki". Więc jeśli nie idzie nam z przodu, meczymy się, jesteśmy bezradni, zwykle przegrywamy, bo z nami nie trzeba nawet przeprowadzić kunsztownej akcji, wystarczy wrzucić lub wstrzelić piłkę w pole karne i kłopoty murowane. Albo czekać aż sami zrobimy sobie krzywdę. W poprzednim sezonie była to norma, między innymi dlatego spadliśmy z ekstraklasy, wiosną widzieliśmy to rzadziej, bo w większości meczów poprzeczka była zawieszona niżej, ale pod tym względem nic się nie zmieniło. I o ile gra do przodu to podium 1 ligi, defensywa, dolna ósemka.
Ostatnio edytowane przez Kurz : 08.06.2023 o godz. 09:57.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 08.06.2023, 11:00
szym_ek napisał(a):Wyświetl post
Był w oparciu o Brazylijczyków. Skończył się katastrofą
Brazylijczycy posprowadzani przez Ptaka z tamtejszych plaż i "klubów osiedlowych", są tym samym, co Hiszpanie starannie wybrani przez Kiko, regularnie grający przynajmniej w niższych ligach w tamtym kraju?

Nie rozśmieszaj mnie. To kompletnie różne sprawy i całkowicie nieadekwatny przykład.
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 08.06.2023, 11:52
Kur.wa prowadził z Sosnowcem od 2 minuty i zamiast na nich "siąść" to parodystą każe grać chodzonego. I się kur.wa doigrał. Ale co się dziwić skoro uczył się od wujka Jurka, który był mistrzem kunktatorstwa.
Ostatnio edytowane przez ciacho : 08.06.2023 o godz. 12:12.
Odpowiedz cytując
ciastek88
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 08.06.2023, 12:32
Paradoksalnie mecz z Puszczą oglądałem na chłodno. Od początku sezonu uważałem , że albo awansujemy bezpośrednio albo w ogóle. Im bliżej końca sezonu i wyczynów Sobola z taktyką i zmianami tylko się w tym utwierdzałem - w I meczu barażowym nieważne z kim i gdzie damy dupy i tak się stało.

Wku... to byłem po Sosnowcu , na Puszczę byłem przygotowany na lanie.
Wisła od kilku lat przygotowała mnie, że w kluczowych momentach dajemy dupy - a to szansa na puchary po latach, a to walka o utrzymanie itp.

Wiosna dała nam kilka szans na awans bezpośredni - ŻADNEJ nie wykorzystaliśmy.
@JustynaKrupa77: Forum @wislakrakowcom to wesołe miejsce czasem. Ja się mogę z niego dowiedzieć od czasu do czasu np. że jestem "zmywaczką do naczyń" albo: "wezcie mi tej idiotki nie przypominajcie , koneser balkanskiej pilki , k... ogladnela pewnie na youtube jakis skrot z derbow belgradu" 🙃
Odpowiedz cytując
tedyy
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 08.06.2023, 17:51
Słuchali, cofnęli się w pierwszej połowie. Tylko że praca trenera nie polega na bezsensownym gadaniu. On nie wyćwiczył tych schematów. Nie WYTRENOWAŁ ich. Nazwa TRENER nie wzięła się z kosmosu.
Powtarzalność bierze się z treningów.
Nie wystarczy powiedzieć Szywaczowi "teraz jesteś skrzydłowym" albo Dudzie "teraz jesteś w ataku". To nie "Futbol Manager". Tak samo - powiedzenie "cofamy się i trzymamy wynik" to za mało.

Sobolewski to po prostu parodysta. Parodiuje (nieświadomie) to co robią prawdziwi trenerzy, ale trudno żeby wyszło z tego coś ponad marny kabaret. W meczu z Puszczą mógłby wystawić ośmiu obrońców którzy wchodziliby sobie pod nogi a i tak pewnie Puszcza strzeliłaby nam z SFG.

100% Racji
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 08.06.2023, 20:37
Nie będę się na Radku ani piłkarzach wyżywał. Dlatego też odczekałem. Dzięki nim zaświeciło się światełko w tunelu, które potem zamieniło się w byczy NEON, który następnie .......nął z gromkim hukiem.

Nie uważam, żeby Sobol został w jakikolwiek sposób u nas zweryfikowany w tej rundzie. Co prawda przegrał baraże, ale też wykręcił najlepszą punktowo rundę od niepamiętnych czasów. Podejmował wiele wg mnie kontrowersyjnych decyzji (promowanie Tachiego kosztem choćby Bashy czy Jamesa), mieszanie ustawieniem. Nie potrafił ogarnąć tego jak gra Puszcza mimo faktu, że to był nasz 4 mecz z nimi w tym sezonie. No i w samym barażu wyszliśmy bardzo bojaźliwie, zamiast zaatakować i podkręcić tempo. Zamiast akcentować własne atuty, próbowaliśmy nieudolnie maskować własne wady i wyszła z tego totalna bryndza.

Z drugiej strony, patrząc jakie są walory naszych piłkarzy a jakie wady, fakt, żę nam Puszcza nie leży powinien być oczywisty. Po pierwsze nasi Hiszpanie są fajni do przodu, ale z tyłu krycie na radar to ich znak firmowy. My po prostu nie potrafimy bronić. Nasi by chcieli pograć w piłkę a tu na zmianę rąbanka i rzut z autu, wściec się szło. Puszcza świetnie zniwelowałą nasze atuty, uwypuklając wady.

Uważam, że Sobol powinien mimo wszystko odejść. Nie za karę, tylko dlatego, że on nigdzie nie został zweryfikowany pozytywnie, a ja nie jestem fanem zatrudniania trenerów, bo kiedyś dobrze kopali w piłkę. To z reguły nie ma przełożenia na wyniki. Zatrudnijmy fachowca, kogoś kto gdzieś coś kiedyś wygrał, z jakimś klubem awansował. Poproszę jakiegoś speca od awansów. Dziękuję.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 08.06.2023 o godz. 20:42.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 08.06.2023, 20:59
Generalnie to o to chodzi. Zatrudnić trenera, nie kogoś kto będzie się uczył na żywca.

Jeżeli utrzymamy podstawy składu i jakoś uzupełnimy straty to ogarnięty fachowiec, trenerski rzemieślnik będzie spokojnie ciułał punkty. Ale ktoś kto nie będzie z dupy przechodził na trójkę z tyłu i grał szóstką obrońców na Jana, bo przez całą rundę nie umiał ustawić zespołu pod SFG. Bo to fajnie się opowiada o wielowymiarowości, ale na coś takiego trzeba mieć odpowiednio uniwersalnych piłkarzy i masę czasu. Ważniejsze od samego ustawienia są schematy.

Sobolewski może kiedyś będzie dobrym trenerem. Teraz nie jest. Niech się uczy jednak kosztem mniej ważnych zespołów, bez 24 tys. kibiców na meczu pierwszej ligi. To jest dla niego złe a dla nas tragiczne...

Ma teraz średnią zrobioną przez Hiszpanów, niech szuka miejsca z mniejszymi wymaganiami i zbiera doświadczenie. Dla niego też druga wtopa będzie końcem, tak jak dla Wisły.

Nie fixowałbym się na polskich albo zagranicznych trenerach, bardziej na tym jak ustawiają zespół, z jakimi rezultatami. Goście od hokejowych wyników powinni z miejsca być skreślani.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
maro500
Junior Member

Od: 12.2018

Stary 08.06.2023, 21:11
Cytat:
Nie uważam, żeby Sobol został w jakikolwiek sposób u nas zweryfikowany w tej rundzie. Co prawda przegrał baraże, ale też wykręcił najlepszą punktowo rundę od niepamiętnych czasów. Podejmował wiele wg mnie kontrowersyjnych decyzji (promowanie Tachiego kosztem choćby Bashy czy Jamesa), mieszanie ustawieniem. Nie potrafił ogarnąć tego jak gra Puszcza mimo faktu, że to był nasz 4 mecz z nimi w tym sezonie. No i w samym barażu wyszliśmy bardzo bojaźliwie, zamiast zaatakować i podkręcić tempo. Zamiast akcentować własne atuty, próbowaliśmy nieudolnie maskować własne wady i wyszła z tego totalna bryndza.
I trzy ostatnie zdania udowadniają, że przynajmniej na razie NIE JEST trenerem na miarę 1 ligi. Miałem nadzieję, że wyjdzie inaczej, no ale tak się nie stało
Cytat:
Zatrudnijmy fachowca, kogoś kto gdzieś coś kiedyś wygrał, z jakimś klubem awansował. Poproszę jakiegoś speca od awansów. Dziękuję
Marcin Brosz by pasował - ale PZPNu na pewno nie przepłacimy (jest tam menedżerem reprezentacji u19)
O Leszku Ojrzyńskim i Danielu Myśliwcu już w różnych tematach było pisane (i przez innych, i przeze mnie)
Zadałem sobie trud przejrzenia listy wolnych trenerów z Polski i powiem tak... szału nie ma
Piotr Stokowiec - chyba nigdzie nie wykręcił oczekiwanego wyniku
Marcin Kaczmarek - w sumie radził sobie w polskim piekiełku przyzwoicie w zasadzie na każdym poziomie rozgrywkowym, gdzie pracował, cieniem się kładzie jego ostatnia praca w Lechii (tej samej, która teraz się spierniczyła z hukiem do 1 ligi)
Ryszard Tarasiewicz - w różnych klubach wyciągał akceptowalne wyniki, tylko jest trenerem po prostu nijakim - nie ma żadnej charakterystycznej cechy dla jego drużyn, po prostu grają, jak Bóg da, on im nie przeszkadza
Marek Zub - jego wadą jest zdecydowanie to, że w Polsce jest niesprawdzony, zresztą (nawet udana, a ostatnia taka nie była) praca na Litwie czy na Łotwie nie jest żadną kartą atutową
Piotr Tworek - no wprowadził Wartę do Ekstraklasy, wątpliwa jest jego ostatnia praca w Śląsku
Chyba nikt logicznie myślący nie myśli nagle, że wróci do nas Adam Nawałka
Słowem - na rynku trenerskim w Polsce jest bryndza. A opcja zagraniczna prawdopodobnie by nie wypaliła - 1 liga jest bardzo specyficzna, wątpię, by hiszpański trener bez wcześniejszego kontaktu z polską piłką ją ogarnął
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 08.06.2023, 21:22
Ja tylko dodam to o czym pisalem na sb. Sobol jest jaki jest, ale trenerem, w pelni tego slowa znaczeniu, byl przez ... 1,5 roku przed objeciem Wisly. Co moglo pojsc nie tak?

PS. Aha, moze i jest materialem na trenera i sie rozwinie, ale czy my jako Wisla w tym momencie mamy na to czas, fundusze i stabilnosc?
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 08.06.2023, 21:44
@simone pisze powyżej, że Sobolewski nie został zweryfikowany jako trener w tej rundzie. Fakt, średnia fantastyczna ale mecz z Puszczą w dużej mierze przegrany przez Jego nieudolność i zmiany, mecz w Łodzi przegrany przez brak Jego zmiany taktyki i ustawienia po golu na 2-2, mecz w Gliwicach przegrany przez Jego fatalną zmianę na Szywacza, chłopaka którego przez kilka spotkań nie było nawet na ławie, mecz z Sosnowcem przegrany przez błędny dobór zawodników wyjściowej 11, przez wstawienie słabego Junci i przez nakaz cofnięcia się po golu na 1-0. Meczu barażowego nie będę komentował bo lepiej ustawiłaby zespół pani Krysia z bufetu niż nasz trener.
W każdym meczu traciliśmy bramki i z SFG i z błędów obrony. Nie wyciągnął kompletnie żadnych wniosków aby chociaż na baraż coś zmienić.
Awans przegraliśmy jesienią to fakt, ale zaprzepaszczenie autostrady po porażce Ruchu w Katowicach to jest mistrzostwo.
Żaden zawodnik-może Duda, przy Sobolewskim się nie rozwinął. Hiszpanie w decydujących meczach byli cieniami samych siebie.
Ciągłe szukanie kwadratowych jaj i mieszanie składem. Szot fajny mecz z TBB w nagrodę ława z Sosnowcem, Żyro fajny mecz w Łęcznej w nagrodę ława z Puszczą. Biegański gra bo gra, nie stawia na Brodę. Colley słaby w meczu w Łęcznej w nagrodę gra-i to bardzo dobrze-z Puszczą. Fernandez kilka spotkań ostatnich nie gra nic, gra poza Łęczną 90 minut. Rodado, walczy stara się ale bramek nie ma a mimo to w każdym meczu prawie od deski do deski.
Co przemawia za Nim aby dalej był trenerem? Kompletnie nic.
Powód: .
Ostatnio edytowane przez Szneka : 08.06.2023 o godz. 21:47.
WISEŁKA KRAKÓW TO DUMA WSZYSTKICH POLAKÓW

Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 09.06.2023, 22:50
Generalnie to o to chodzi. Zatrudnić trenera, nie kogoś kto będzie się uczył na żywca.

Jeżeli utrzymamy podstawy składu i jakoś uzupełnimy straty to ogarnięty fachowiec, trenerski rzemieślnik będzie spokojnie ciułał punkty. Ale ktoś kto nie będzie z dupy przechodził na trójkę z tyłu i grał szóstką obrońców na Jana, bo przez całą rundę nie umiał ustawić zespołu pod SFG. Bo to fajnie się opowiada o wielowymiarowości, ale na coś takiego trzeba mieć odpowiednio uniwersalnych piłkarzy i masę czasu. Ważniejsze od samego ustawienia są schematy.

Sobolewski może kiedyś będzie dobrym trenerem. Teraz nie jest. Niech się uczy jednak kosztem mniej ważnych zespołów, bez 24 tys. kibiców na meczu pierwszej ligi. To jest dla niego złe a dla nas tragiczne...

No nazwisko Tułacz to chyba sie sni Sobolowi jako koszmar ,bo byc nakryty czapką 3 razy i nic nie wywnioskowac to naprawde jest wrecz niepojete.
A mam wrazenie ze on dalej nie miał pojecia jak sie zabrac do tej Puszczy.
Moskal czy Skrobacz tez pokazali mu miejsce w szeregu,majac slabszych piłkarzy.

Sobol to trener na Chojniczankę i tego sie bede trzymał.
Ostatnio edytowane przez Wojtas : 09.06.2023 o godz. 22:59.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 11.06.2023, 09:40
istnieje duża szansa że dzisiejszy finał baraży bedzie ciekawszy niż wczorajszy LM
Odpowiedz cytując
Sylwus1988
Senior Member

Od: 03.2018

Stary 11.06.2023, 10:56
i za kim panowie dziś jesteście ?
Odpowiedz cytując
Książę Palownik
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 11.06.2023, 11:01
Sylwus1988 napisał(a):Wyświetl post
i za kim panowie dziś jesteście ?
To chyba oczywiste że za Termalicą.

Już widzę tych "kibiców piłki" walących na mecze Puszczy z Legią czy Lechem przy R22 - nie mam wątpliwości, że znajdzie się masa takich, co nabiją Puszczy kasę byle zobaczyć Legię czy Lecha. Nie zniósłbym tego.
Demokracja: mówisz co chcesz, robisz co ci każą.
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 11.06.2023, 12:30
Ciekawe czy w przypadku awansu Puszczy i ewentualnym rozgrywaniu meczy na R22 byłaby szansa, żeby miasto wstrzymało się z zapowiadaną podwyżką? W związku z częstszą eksploatacją stadionu?
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 11.06.2023, 13:37
Skończy się tak, że koszty Puszczy miasto przerzuci na nas

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
TommyTSW
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 11.06.2023, 13:45
Będzie jak z Garbarnią, zapłacą 5x mniej i dorzucą do murawy (chyba że swoją będą rozwijać)
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 11.06.2023, 18:40
A dlaczego nie mieliby płacić 5x mniej skoro wynajmą tylko C1? Po co im więcej?
Odpowiedz cytując
TommyTSW
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 11.06.2023, 20:01
W ekstraklasie trzeba mieć 4.5k miejsc siedzących.
Odpowiedz cytując
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 11.06.2023, 20:08
Brutalna prawda jest taka, że Puszcza grająca "autobus i kontry" wpakowała w dwóch najważniejszych meczach sezonu 7 bramek, na wyjeździe, nie obsrała zbroi przy 24k na trybunach, nie obsrała zbroi w finale.

Jasne - nie jest to najbardziej telewizyjny styl, oczywiście że po włosku pajacowali z opóźnianiem gry, cwaniackimi zagrywkami etc.

Tylko co z tego, skoro to ich logo będzie się wyświetlało na naszym stadionie w Ekstraklasie?
Odpowiedz cytując
grosz
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 11.06.2023, 20:22
Nie wiem czy kibic Wisły może być bardziej upokorzony, przez to co działo się w ostatnich latach, bo dzis dochodzi kolejny strzał. Inna drużyna będzie walczyć na R22 z Lechem, Legia, ekstraklasa,ale to nie będzie Wisła. Kiedy skończy się to upokarzanie... Jeszcze się okaże że za rok puszcza awansuje do europejskich pucharów i będą tu przyjeżdżać na mecze....
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 11.06.2023, 21:29
ogladalem końcówke , po prostu Puszcza zasłużyła na eklase a my nie

nie przypadkiem nas wyjasnili w tym sezonie w kazdym meczu poza pucharowym
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów