The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
sevenheaven
Senior Member

Od: 12.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.06.2023, 09:11
drużyna rezerw koszt kilku milionów złotych? przecież nawet kluby z 2-3 ligii mają rezerwy.. chyba, że mówisz o naszym przepalaniu kasy to nie zdziwi mnie taki koszt
koszt rezerw to jest ok 300-400 tys zl.. przecież my mamy ponad 30 chłopa na kontraktach, którzy spokojnie mogliby grać tam.. dobrać kilku juniorów i tyle główny koszt to transport
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 07.06.2023, 09:25
Cytat:
Do braku awansu przyczyniła się głównie słaba jesień a tam najwięcej do powiedzenia miał Kuba z rodziną.
A to przypadkiem nie Kuba po spadku powiedział, że zrobi wszystko aby Wisła wróciła do ekstraklasy...
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Elendil
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 07.06.2023, 09:41
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
A to przypadkiem nie Kuba po spadku powiedział, że zrobi wszystko aby Wisła wróciła do ekstraklasy...
No i znów zajebał... bo nie grał
VIVA LA WISŁA

Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 07.06.2023, 09:43
Delgado napisał(a):Wyświetl post
Królewski poniósł klęskę i to nie pierwszą. Wcześniej dał się całkowicie zdominować Truskolasom wypierając z klubu jedynych sensownych ludzi, tj Obidzińskiego, a ostatecznie także Jażdzyńskiego.

Teraz zarządzając de facto na solo poniósł klęskę sportową, a co gorsza komunikacyjnie się skompromitował fundując nam operę mydlaną z nowym inwestorem.

Oczywiście jest wygadany i umie umiejętnie uderzać w patetyczne tony, przez co znowu "kupuje gawiedź", ale fakty są bezlitosne - chłop nie dojeżdża w zarządzaniu klubem sportowym, nie ten rozmiar kapelusza.

PS. Oczywiście wiem, że pozostali udziałowcy, to już w ogóle strach się bać, a potencjalny inwestor też wzbudza trwogę.
Nie poniósł żadnej klęski. Drużyna w takim składzie, grająca w ten sposób od początku sezonu, awansowałaby bezpośrednio do Ekstraklasy z dużą przewagą.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 07.06.2023, 09:45
Arked napisał(a):Wyświetl post
Nie poniósł żadnej klęski. Drużyna w takim składzie, grająca w ten sposób od początku sezonu, awansowałaby bezpośrednio do Ekstraklasy z dużą przewagą.
Poniósł. Jego decyzją było zostawienie Sobolewskiego na stanowisku na które ewidentnie się nie nadawał.
To są kluczowe decyzje.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Elendil
Senior Member

Stary 07.06.2023, 10:09
Jaką kompromitacją był brak awansu niech będzie przykład Ruchu, który nie mając własnego stadionu, mając jakieś 1/4 naszego budżetu, mając Sadloka w składzie, awansuje bezpośrednio... Głupia sprawa, ale z perspektywy czasu, było lepiej upaść po rządach WSH.
VIVA LA WISŁA

Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 07.06.2023, 10:10
Cytat:
No i znów zajebał... bo nie grał
On znowu twierdzi, że zajebał bo nie grał, ja nadal twierdzę, że zajebał bo mieszał wtedy i na początku tego sezonu z Wujkiem i bratem
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 07.06.2023, 10:19
Mialem napisac, ze czekamy 48 h na ogloszenie inwestora, ale odsluchalem wywiad z Jaro i juz wiemy, ze tej informacji nie bedzie bo "procesy sie tocza"

Czyli mialem racje Wiernosc, ze zaden deal nie jest dograny. Malo tego, zadnego dealu nie ma.
Jaro jasno powiedzial, ze wiedza, ila hajsu potrzeba na 1 lige, maja wszystko policzone (25 mln PLN).

No to teraz czekamy na procedowanie skladu na przyszly sezon i trenera
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 07.06.2023, 10:20
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Poniósł. Jego decyzją było zostawienie Sobolewskiego na stanowisku na które ewidentnie się nie nadawał.
To są kluczowe decyzje.
I tak Wisła grała w tej rundzie lepiej niż ktokolwiek się spodziewał. Fakt, że do końca mieliśmy szanse na bezpośredni awans był dla mnie czymś w co zupełnie nie wierzyłem przed rundą. Szczerze mówiąc nie wierzyłem nawet w baraże.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 07.06.2023, 10:38
I tak Wisła grała w tej rundzie lepiej niż ktokolwiek się spodziewał. Fakt, że do końca mieliśmy szanse na bezpośredni awans był dla mnie czymś w co zupełnie nie wierzyłem przed rundą. Szczerze mówiąc nie wierzyłem nawet w baraże.
Wisła grała? Jedynie ze Skrą i Chrobrym zdominowaliśmy przeciwnika i w drugiej połowie z TBB a reszta? Wszystko zależało od błysku Hiszpanów. Nic trener -oby jak najszybciej nie- Sobolewski w tej drużynie nie zmienił. Ważne mecze przegrane+ wczorajsza kompromitacja, żaden z zawodników nie podniósł przy nim umiejętności ani swej wartości rynkowej.
WISEŁKA KRAKÓW TO DUMA WSZYSTKICH POLAKÓW

Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 07.06.2023, 10:41
Cytat:
To nie tak, że my mieliśmy szasnę do końca aby awansować, po porażce Ruchu z GKSem to my mieliśmy obowiązek awansować. Sytuacja jest płynna, na początku roku kazdy brałby w ciemno 6 miejsce w lidze i dwa baraże na wyjeździe, do połowy tej rundy wydawało się, że spoko będzie miejsce 3-4 i wejście przez baraże. Na 2 kolejki przed końcem okazało się, że musimy awansować bezpośrednio bo mamy raptem Zagłębie w swojej twierdzy i wyjazd co prawda ale tylko na Łęczną, o nic nie grającą.

Jak oni to zjebali to tylko sami wiedzą.

Powiem szczerze, że nie boli mnie to tak bardzo jak spadek, wtedy szok był większy. Jednak spadek to spadek, lecisz w dół, w nieznane, wszystko wywraca się do góry nogami.
Tutaj stoimy w miejscu, bo nie awansowaliśmy. Trochę niewiadomą się wydaje czy to zepnie się finansowo. Większa niewiadomą co dalej jeśli to się zepnie, bo pozbyć się wszystkich i zakontraktować byle kogo niskie kontrakty to nie jest sztuka, sztuką tutaj będzie aby od przyszłego sezonu od razu wskoczyć na miejsca 1-3 powiedzmy i szybko wywalczyć awans...

Boleć boli mniej ale poziom frajerstwa wyśrubowaliśmy do górnej skali.
Słaba liga, ogromny budżet, "gwiazdy" hiszpańskie, super pogoń za czołówką w tym roku, najwięcej punktów w lidze zdobytych w tym roku i... Zagłębie, a na koniec w....... u siebie z Puszczą... Niesamowite.
drozd:
Odpowiedz cytując
Elendil
Senior Member

Stary 07.06.2023, 10:44
Grała - dzięki Kiko. Pomyśl lepiej gdzie byśmy byli, gdyby trzeba było co mecz wystawiać w pierwszym składzie Cisse, Młyńskiego i Żyro.

Problem z takim kupowaniem zawodników przerastających ligę jest taki, że grają, dopóki rywal sam nie jest dobrze poukładany. Wtedy te różnice indywidualne są najbardziej widoczne. Natomiast przy rywalach dobrze poukładanych, gdzie indywidualne umiejętności nie są już tak istotne, gdzie trzeba grać jako drużyna - nawet nie pierdlęliśmy.

Także tak, jeśli dalej chcemy mieć budżet x razy większy niż średnia i bić najsłabsze drużyny w lidze, to jasne, Sobolewski i jego sztab niech zostaną na kolejne 10 lat. Będziemy się jarać tym, jak ktoś zarabiający 120 tysięcy miesięcznie fajnie przedryblował trzech gości, co razem nie zarabiają nawet połowy tego.
VIVA LA WISŁA

Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 07.06.2023, 10:53
Nie wiem skąd u was to przeświadczenie,że Z tą kadrą od początku sezonu i z Sobolem za sterami utrzymalibyśmy średnią pozwalającą na awans jak fakty są takie,że im dalej w rundę tym wyniki były gorsze.Licząc od pierwszej porażki w rundzie z Puszczą więcej punktów zdobyły między innymi Stal czy TBB.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 07.06.2023, 10:55
krysztal napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem skąd u was to przeświadczenie,że Z tą kadrą od początku sezonu i z Sobolem za sterami utrzymalibyśmy średnią pozwalającą na awans jak fakty są takie,że im dalej w rundę tym wyniki były gorsze.Licząc od pierwszej porażki w rundzie z Puszczą więcej punktów zdobyły między innymi Stal czy TBB.
No więc właśnie.
Od meczu z Puszczą bilans 5-0-5.
Przyszły trudniejsze mecze, kontuzje, kartki, rywale nauczyli się Wisły.
I skończyło się baja bongo.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Stary 07.06.2023, 11:51
Ciekawą obserwacją ostatnich dni jest, że o ile opinia powyższa na tym forum na moje wyczucie jest jednak w mniejszości o tyle już np. w mediach społecznościowych to wiodąca opcja. Wczoraj nie miałem siły nic czytać, ale wszedłem dziś na komentarze pod wczorajszym postem Królewskiego na twitterze i tam jakieś 90% przekazu to pocieszanie, wsparcie, prośby o kontynuowanie misji i generalnie komplementy.

To tylko pokazuje, jak ważna jest autopromocja i jak łatwe do starowania są społeczności, którym na czymś zależy. Niebywałe.

Jarosław Królewski nie poniósł klęski. Czemu tak piszą? Bo Jarosław Królewski od dłuższego czasu bardzo umiejętnie wciska wszystkim przekaz jakoby on odpowiadał tylko za to co wydarzyło się w ostatnim pół roku. Wcześniej klubem sterowali źli ludzie i krasnoludki. I to o dziwo działa. Tutaj szacunek. PR na poziomie światowym.

Tyle, że ten sam Jarosław Królewski (wedle publicznych informacji najczęściej pochodzących od niego samego):
- był pomysłodawcą wymiany zarządu w 2020 roku
- wspierał ten zarząd i jego twórcę we wszystkich działaniach w tym w wypychaniu ludzi profesjonalnych acz nie pasujących do układu
- był zwolennikiem zatrudnienia Jerzego Brzęczka
- chyba jako pierwszy zadeklarował wsparcie dla pozostawienia Jerzego Brzęczka na stanowisku po spadku
- zmienił strony w wewnętrznym konflikcie wspierając powołanie Nowaka na prezesa tym samym uniemożliwiając jakiekolwiek zmiany w lecie 2022, czyli pewnie ostatnim momencie w którym można to było zrobić w sposób w miarę kontrolowany

Po czym:
- wykorzystał możliwość przejęcia władzy w klubie i zamiast wdrożyć plan naprawczy utrzymał układ w dziale sportowym jednocześnie zwiększając koszty zamiast je zmniejszać
- postawił tym samym wszystko na jedną kartę
- karta niestety mimo gigantycznych nakładów nie wypaliła w związku z czym klub jest de facto bankrutem

W między czasie odbyło się przedstawienie z inwestorem, które chyba powoli zmierza do gorzkiego końca.

Ciekawe co w słowniku pojęć ludzi takich jak użytkownik @Arked jest klęską jeśli to nie jest?
Odpowiedz cytując
enzo
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 07.06.2023, 11:59
Wczorajszy sowity wpier.dol - w dodatku u siebie: przy pełnym i żyjącym stadionie - to wręcz ironiczne podsumowanie działania Klubu i tej niesłychanej degrengolady toczącej Wisłę od wielu niestety już lat.

Rok temu koncertowo, na własne życzenie, pożegnaliśmy się z Ekstraklasą. W tym sezonie w ważnych meczach oddawaliśmy regularnie punkty faktycznym rywalom. Robiliśmy to czasem nawet seryjnie - dysponując lepszym potencjałem piłkarskim, niż cała ta pseudoliga.

Natomiast bicie piany teraz tylko w stronę Sobola i obciążanie go za cały sezon to też przegięcie. Jasne, to on odpowiada za wczorajszą hańbę na Reymonta - nie ma co tego rozmywać. Mecz był zwyczajnie obrzydliwy i pokazał jak marnym Sobol niestety okazał się tutaj trenerem. Sztuką jest umieć przegrać wszystkie mecze w sezonie z takimi drwalami jak Niepołomice.

Natomiast trzymanie tego patałacha Brzęczka na stołku trenerskim przez tak długi okres, to był taki sam gwóźdź do naszej trumny, jak późniejsze powierzenie pracy Sobolowi, który przy Brzęczku przecież stale też pracował.

Tutaj przypominam, że "w nagrodę" za spadek z Ekstraklasy, Wujek dostał w swoje łapy dodatkowe kompetencje w postaci de facto stołka menedżerskiego. I to on dobierał sobie w rzeczy samej tych wszystkich piłkarskich tuzów do poziomu 1. ligi. Samo rozszerzenie kompetencji osobie, która nie potrafiła wywiązać się z pierwotnych zadań (trenerka), brzmiało wówczas jak obrzydliwy żart. Ale mimo tego byli tacy, którzy tym decyzjom ochoczo przyklaskiwali, dopatrując się w tym jakichś rzekomo przemyślanych ruchów.

Fakt jest taki, że Wisła została spuszczona roku temu do tego szamba, w którym dzisiaj po prostu dalej tkwimy. I taką samą odpowiedzialność za ten stan ponosi każdy trener, który tutaj pracował, jak i każdy współwłaściciel czy prezes - wliczając do tego "zacnego" grona też tych ludzi, którzy do tej patologii się swoimi decyzjami przyczynili. Nawet jeśli zdążyli się w międzyczasie z tego układu sprytnie wymiksować.
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Stary 07.06.2023, 12:01
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Już od jakiegoś czasu widać delikatne... zniecierpliwienie po stronie wierzycieli.
Z podstawowej matematyki wynika, że pieniądze skończyły się jakiś czas temu. Te około 12 milionów dziury operacyjnej do stycznia-lutego mogło być pokrywane przez pożyczki od Królewskiego, które jeśli nic nowego się nie pojawiło dały pewnie 7-8 milionów. (tak wiem, że taka dziura nie rozkłada się w sezonie proporcjonalnie, ale bez danych wewnętrznych coś trzeba przyjąć). Nie było nic słychać o braku płacenia pensji, a w tak rozgadanym klubie jak Wisła od marca to by się już na pewno rozeszło. Jeśli płacą pensje to musieli znacznie wcześniej przestać płacić inne rzeczy.

To co piszesz chyba(?) to potwierdza. Możesz napisać coś więcej?

PS. W żaden sposób jednak nie potrafię sobie wyobrazić sfinansowania końcówki sezonu bez kolejnej pożyczki. To się po prostu nijak nie spina. Miejmy nadzieję, że jest na to pomysł.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 07.06.2023, 12:06
Oni maja mentalnosc slimaka grajacego w szachy. Wiedza, ze katastrofa (porazka) nadchodzi nieublaganie (przez uplyw czasu), ale potrzebuja uslyszec dzwonek konczacy gre, zeby przyznac, ze jest katastrofa. Tutaj dzwonkiem bedzie info o starcie w 4 lidze.

Poziom intelektualny slimaka, wzglednie ameby.
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2003

Stary 07.06.2023, 12:08
skarabeus napisał(a):Wyświetl post
Oni maja mentalnosc slimaka grajacego w szachy. Wiedza, ze katastrofa (porazka) nadchodzi nieublaganie (przez uplyw czasu), ale potrzebuja uslyszec dzwonek konczacy gre, zeby przyznac, ze jest katastrofa. Tutaj dzwonkiem bedzie info o starcie w 4 lidze.

Niestety dokładnie tak będzie :(
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 07.06.2023, 12:19
Cytat:
Tutaj przypominam, że "w nagrodę" za spadek z Ekstraklasy, Wujek dostał w swoje łapy dodatkowe kompetencje w postaci de facto stołka menedżerskiego. I to on dobierał sobie w rzeczy samej tych wszystkich piłkarskich tuzów do poziomu 1. ligi. Samo rozszerzenie kompetencji osobie, która nie potrafiła wywiązać się z pierwotnych zadań (trenerka), brzmiało wówczas jak obrzydliwy żart. Ale mimo tego byli tacy, którzy tym decyzjom ochoczo przyklaskiwali, dopatrując się w tym jakichś rzekomo przemyślanych ruchów.
Napisałem w inny wątku, u nas wszystko jest idealnie wręcz, wspaniale przemyślane, na chłodno, po 10 razy, wybieramy najlepszą z możliwych opcji, a zawsze kończy się tak, że lepiej było wziąć pierwszy lepszy pomysł z brzegu, zrobic coś na wariata, rzucić monetą żeby zdecydować, albo się zapytać przypadkowego Janusza na ulicy co robić i i tak by wyszło 100% lepiej niż po tych zajebistych przemyśleniach i decyzjach zarządu.

Dwie rzeczy zrobił dobrze Królewski
1. Samodzielne przejęcie rządów. Skoro nie umieli się we 3 dogadać, powstawał chaos i kłótnie to naturalnie lepiej jest aby jedna osoba rządziła i brała odpowiedzialnosć za wszystko. Tyle, że to jest jedynie naprawa tego co sami źle wymyślili...
2. Zatrudnienie Kiko. Czyli de facto wystarczyło na forum wejść, dojść do konkluzji, że w klubie potrzeba fachowców a nie ludzi z wiślackim DNA, dojsć do konkluzji jakie tu były wypisane, że Kiko ogarnia temat, że sprawdził się już w Wiśle więc to może wypalić.

Reszta to są wtopy jak s....ysyn, zwykła praca w stylu nie wiem, zadzwonię do firmy wywożącej smieci bo musi ktoś od nas śmieci odbierać albo zatrudnię sprzataczkę bo ktos musi sprzatać w budynku, albo dużo WIELKICH chęci, emocji, z których NIC WIELKIEGO nie wynika.
drozd:
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 07.06.2023, 12:23
Napisałem w inny wątku, u nas wszystko jest idealnie wręcz, wspaniale przemyślane, na chłodno, po 10 razy, wybieramy najlepszą z możliwych opcji, a zawsze kończy się tak, że lepiej było wziąć pierwszy lepszy pomysł z brzegu, zrobic coś na wariata, rzucić monetą żeby zdecydować, albo się zapytać przypadkowego Janusza na ulicy co robić i i tak by wyszło 100% lepiej niż po tych zajebistych przemyśleniach i decyzjach zarządu.

Dwie rzeczy zrobił dobrze Królewski
1. Samodzielne przejęcie rządów. Skoro nie umieli się we 3 dogadać, powstawał chaos i kłótnie to naturalnie lepiej jest aby jedna osoba rządziła i brała odpowiedzialnosć za wszystko. Tyle, że to jest jedynie naprawa tego co sami źle wymyślili...
2. Zatrudnienie Kiko. Czyli de facto wystarczyło na forum wejść, dojść do konkluzji, że w klubie potrzeba fachowców a nie ludzi z wiślackim DNA, dojsć do konkluzji jakie tu były wypisane, że Kiko ogarnia temat, że sprawdził się już w Wiśle więc to może wypalić.

Reszta to są wtopy jak s....ysyn, zwykła praca w stylu nie wiem, zadzwonię do firmy wywożącej smieci bo musi ktoś od nas śmieci odbierać albo zatrudnię sprzataczkę bo ktos musi sprzatać w budynku, albo dużo WIELKICH chęci, emocji, z których NIC WIELKIEGO nie wynika.
Jakby częściej zaglądał na forum to możliwe,że awansowalibyśmy bezpośrednio
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Stary 07.06.2023, 12:24
skarabeus napisał(a):Wyświetl post

Myślę, że jednak nie ma co tak odreagowywać (też mnie nosi wiadomo) na ludziach i aż tak ich obrażać. Oni kochają ten klub, chcą dla niego jak najlepiej. Ktoś im robi wodę z mózgu sprzedając zakrzywioną wizję świata, a Ci którzy powinni to weryfikować czyli dziennikarze robią za pożytecznych idiotów. Trudno od osób bez doświadczenia biznesowego oczekiwać rozumienia dość jednak skomplikowanych procesów i to jeszcze w warunkach, gdy non stop dostają fałszywy przekaz, którego nikt nie weryfikuje.

Co do startu w 4 lidze to chyba nie jest takie proste. Ja powoli przestaję wierzyć, że jest ktoś kto wyskoczy z 15-20 milionów a to chyba minimalna kwota przy której opłaca się próbować ratować obecną spółkę i jej strategię. Kolejny brak obiecywanego info o inwestorze (tym razem miało być tuż po sezonie) chyba ostatecznie dyskredytuje bajkę o napalonym dawcy kapitału. Królewskiego raczej na taką kwotę nie stać.

Tylko według mnie za dużo kasy i PRu jest utopione w Wiśle, żeby ktoś powiedział: OK pasujemy - spółka właśnie zbankrutowała niech kto inny zaczyna od czwartej ligi. Tu raczej się szykują ciężkie miesiące z próbą startu w I lidze i poszukiwanie w tym czasie finansowania. A że z tym będzie ciężko to może być bardzo bolesny okres. Szykuje się kolejny zmarnowany rok.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 07.06.2023, 12:30
Widzę, że uaktywnili się menadżerowie Myśliwca lub jakiś cichy fanklub tego trenera i znów próbują wcisnąć Wiśle coacha bez realnych sukcesów i umiejętności. Dość wyrobów trenersko-podobnych w naszym klubie.

Od początku logicznym ruchem, który teraz dalej powinien być zrobiony, jest sprowadzenie do Wisły trenera z Hiszpanii, polecanego przez Kiko i kontynuowanie rozwoju klubu w oparciu o ludzi stamtąd, przy jednoczesnym eliminowaniu z zespołu takich postaci jak Sobolewski, Kmiecik, Szywacz, Plewka, Ondrasek, Uryga itd. Tylko w ten sposób w końcu będzie mogło coś się trwale zmienić i klub zdała odbić się od dna, do którego doprowadziły go ostatnie lata.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 07.06.2023, 12:32
Ktoś w ogóle wie jakie my obecnie mamy długi? Bo na ten temat zrobiło się bardzo cicho. A o ile nie wydaje mi się niczym niemożliwym obcięcie kosztów "do zera", nawet można na innym stadionie grać dopóki się jakiejś płynności na teraz nie nabierze, i wtedy budowanie od podstaw w I lidze zamiast w IV - i to uważam, że bez problemu się może finansowo spinać, bo tani kopacze, stadion gdzie się wychodzi na zero (chociaż w sumie tylu kibiców co przychodzi na R22, to i tak kosztów klub nie ponosi, a przy całym możliwym stadionie do dyspozycji, będą jeszcze mecze na plus.

O tyle ciągła spłata długów, powiększonych o długi z tego sezonu gdzie przepłaciliśmy kadrę, grając w I lidze, drugi czy piąty sezon, to już mi się finansowo nie spina.
drozd:
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 07.06.2023, 12:32
Całe wyhamowanie tematu z inwestorem rozpoczęło się chyba po spotkaniu z "Klubem Biznesu"czy jak to się tam nazywa-nie mam obecnie ochoty sprawdzać.Albo tam padły jakieś grube deklaracje od członków albo od samego początku to była jedna wielka bujda na resorach.Inna sprawa,że te deklaracje mogły być aktualne po awansie do Esy a w obecnej sytuacji to jedyne czego można się spodziewać to obcięcie środków.
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 07.06.2023, 12:42
Spodziewałem się, że już w tym momencie powinno być kilka dymisji, kilka rezygnacji.

Nie ma ani jednej.

Czyli zasada: raz zdobytej władzy nikt nie odda nadal obowiązuje.

Znak czasu.

Gdy przestępcze środowiska kibicowskie rządziły, to w pewnym momencie były plany podboju Ekstraklasy z budżetem kilkanaście razy większym jak zapowiadała Królowa, która dalej jest dla wielu autorytetem.

Potem wiadomo, że z perspektywy czasu więcej dla uratowania Wisły zrobili Leśnodorski ze swoimi ludźmi, Obidziński czy Jadczak za opisanie bardzo trudnej prawdy.

Gdy do władzy dorwał się Błaszczykowski i na najważniejszych stanowiskach obsadził liczną rodzinę + przyjaciół, a liczni klakierzy zapewniali mu bezkarność, a środowiska kibicowskie były uradowane, że resetu nie było, bo być nie mogło, to szybko okazało się, że rządzą po raz kolejny nieudacznicy.

Po spadku, kiedy wujek dostał nagrodę w postaci kolejnej szansy szybko się okazało, że Brzęczka pierwsza liga przerasta.

W efekcie niby Królewicz, który marzy o podboju wszechświata i uważa siebie za Boga, za Stwórcę dostał większe uprawnienia od Błaszczykowskiego na naprawę klubu.

Tej szansy nie wykorzystał.

Zatrudnił skompromitowanego Kikuśka, będącego marionetką w bandyckich rządach, które też polegały na handelku piłkarzykami - stąd były dyrektorek z Hiszpanii ma zarzuty.

Klakierzy po raz kolejny święcili triumfy.

Do czasu.

Puszcza bez żadnego Hiszpana w składzie, która nigdy była w Ekstraklasie, która nie ma stadionu, która ma malutko kibiców, itp. pokazała naszym gwiazdom w sposób bardzo dobitny, że na Ekstraklasę nie zasługują.

Królewicz ostatecznie się skompromitował.

Od ponad czterech lat mówi o inwestorze - z marnym skutkiem.

Stosuje różne korporacyjne formułki o rozwoju, o planach, o dobrej drodze.

Dla naiwnych, których nie brakuje, co pokazuje Instagram wydaje się, że Królewicz to zbawca.

Idiotów nie brakuje.

Królewicz musi odejść.

Podobnie jak Błaszczykowski.

Od czasów zatrudnienia wujka praktycznie niewidoczny. W dwóch ostatnich sezonach nie pomógł.

Klakierzy wiele razy przekonywali, że Jakub wróci, pomoże na boisku. Jego powrót był bardzo mocno zapowiadany.

Nie pomógł po raz kolejny w decydujących momentach.

Czemu wczoraj nie grał?

Czy już tylko czeka na pisowski teatrzyk na meczu z Niemcami?

Błaszczykowski zawiódł po raz kolejny.

Za całokształt - za wujka, za brata, za przyjaciół, za legendy, za fałszywe odnowienie.

Błaszczykowski musi odejść.

Kilka tygodni temu, chyba w jedynym wywiadzie stwierdził, że ma jakąś prawdę objawić.

https://gazetakrakowska.pl/wisla-kra...ar/c2-17408399

Gdzie ta prawda?
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 07.06.2023 o godz. 15:19.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 07.06.2023, 12:43
A gdzie na świecie jest inwestor i proces przejmowania klubu, gdzie cały czas dane inwestora mają być anonimowe, sprawa trwa miesiącami, sprawa ma być załatwiana po cichu ale w mediach o niej wiadomo, i sam właściciel o tym mówi miesiącami, do umowy są jakieś zapiski w stylu "jak chcecie przejąć klub to Wam napiszemy czego nie możecie w przyszłości robić", albo inwestor wymaga żeby prezesem pozostał obecny prezes.

Przecież to od początku przejęcie godne Królewskiego i Vanny Ly.
drozd:
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Stary 07.06.2023, 12:45
AgresywnyChomik napisał(a):Wyświetl post
Dzięki, moim zdaniem brawo za ten wywiad (nie sądze żeby miał mijać się z prawdą) dla JK nie tylko odwaga ale również dość jasno w sprawie Kiko, piłkarzy, tego czy awans mogł mieć wpływ na inwestora etc.
Ależ oczywiście, że mija się z prawdą. W przypadku finansów można by nawet napisać, że jak zwykle. Nie ma oczywiście żadnych dowodów (na razie) pozwalających ocenić sprawy miękkie jak opowieści o inwestorze, ale już np. w sprawie Kiko mamy ściemę. Kiko dawno temu powiedział, że prezes ma jego ofertę na biurku i on (niecierpliwie) czeka na decyzję. Czyli prezes może ją przyjąć lub nie a nam ściemnia o rozmowach, wizjach, przyszłości - jak zwykle zresztą. Ale to też tylko lekkie zakrzywienia rzeczywistości.

Twarda ściemę mamy za to w kwestii finansów. Prezes Królewski ogłosił, że potrzebny jest budżet na poziomie 25 milionów złotych, czyli mniej od tegorocznych około 30 milionów. Brzmi nieźle - to tylko pięć milionów różnicy. Zapomniał tylko wspomnieć, że mówi o przychodach (o czym wiemy od czasu konferencji Jażdżyńskiego) bo koszty tego sezonu (a więc to co powinno być nazywane budżetem) wyniosły około 40 milionów.

I teraz o ile uspokajające słowa o kontroli nad sytuacją w kontekście przychodów mogą być prawdą (pewnie część sponsorów się wykruszy, ale będzie już otwarty cały stadion) o tyle nic one nie wnoszą bo dla opanowania sytuacji trzeba by koszty obniżyć o ponad 15 milionów. Albo te 15 milionów mieć do przepalenia. Niespecjalnie wierzę, aby wielu słuchaczy tego wywiadu zrozumiało jak jest naprawdę. Czysta manipulacja danymi.

PS. Widzę sporo postów użytkownika @aNouc porównującego nasz budżet 30 milionów do innych. Powinieneś porównywać 40 milionów. Niestety jest jeszcze gorzej niż myślisz.
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Stary 07.06.2023, 13:02
Ktoś w ogóle wie jakie my obecnie mamy długi? Bo na ten temat zrobiło się bardzo cicho.
A to akurat dość łatwo oszacować z niewielkim błędem. Historycznie (twarde dane na podstawie opublikowanych sprawozdań finansowych) wyglądało to tak (po wymazaniu 43 milionów zadłużenia wewnętrznego, które teraz jest w TS ale podobno nie będzie nigdy windykowane):

na 12 2017: 4,7 + 30,7 = 35,4
na 12 2018: 2,2 + 35,3 = 37,5
na 12 2019: 4,7 + 24,3 = 29,0
na 12 2020: 8,1 + 22,1 = 30,2
na 06 2022: 2,4 + 44,1 = 46,5 !!!

W kwocie na koniec czerwca 2022 jest 10-11 milionów zadłużenia do właścicieli.

Dziura operacyjna w tym sezonie to 11-12 milionów. Na koniec obecnego sezonu będziemy więc mieli jakieś 58 milionów zadłużenia. Dwa razy tyle co na koniec 2019. Aż trudno uwierzyć. W tym będzie jakieś 17-19 milionów zadłużenia do właścicieli i 39-41 milionów zadłużenia zewnętrznego. To jest więcej niż gdy klub upadał pod koniec 2018 roku. Wnioski niestety oczywiste.

Całość szacunków jest w kilku długich postach w temacie Nibylandia - nie będę tego przepisywał
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 07.06.2023, 13:31
https://www.goal.pl/1-liga/olkiewicz...medium=twitter
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów