The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wierność83
Senior Member

Od: 11.2018

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.06.2023, 09:24
T. Stamirowski wydał na klub połowę swojego majątku..
Myślę, że też inna struktura zadłużenia. Oni jednak szli z dołu w górę, my na odwrót. Siłą rzeczy koszty, które się ciągnie i generuje będą u nas wyższe.

@viktor65,

To są treści z ich www. Wygląda na błędne tłumaczenie dziennikarza. Na stronie są poprawne, ew. błędne tłumaczenie otrzymanych jako wsad do artykułu.
Dla mnie klasyczny PR, sondowanie rynku, reakcji kibiców.
Ostatnio edytowane przez wierność83 : 02.06.2023 o godz. 09:26.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 02.06.2023, 09:33
skarabeus napisał(a):Wyświetl post
Zwracam uwagę szanownego grona na dwa fragmenty:

1) Świadczą one usługi finansowe, których celem jest maksymalizacja zysków klientów i partnerów.

Pytanie czy takiego właściciela chcemy, którego celem będzie wyciśniecie z klubu ostatniego soku.
.
Ale czego oczekujesz? Że przejmie nas fundusz non-profit?

Jakby ktoś nas przejął i nie zapowiedział maksymalizacji zysku z tej inwestycji to bym był dopiero zaniepokojony.

Nie licząc polskich romantyków którzy przejmowali rozne kluby dawno temu jako drogie zabawki to cel inwestowania w futbol może być tylko jeden.

W Polsce ścieżka do wejścia na sam przód przewodu pokarmowego jest na tyle krótka że aż jestem zdziwiony że żaden wschodni koncern się jeszcze nie skusił.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 02.06.2023, 09:37
Awans lub jego brak zadecyduje o decyzji?
Tylko czyjej? Jarka czy inwestora?
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 02.06.2023, 09:41
Maksymalizacja zysków u nas to:
- kop w dupę dla Sobolewskiego i innych którym brak kompetencji i wyników
- pozbycie się nierokujących i zawodzących piłkarzy
- ścisła kontrola nad zatrudnianiem
- ludzie z zewnątrz, żeby nie było decyzji niemerytorycznych.

Jestem za.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 02.06.2023 o godz. 11:08.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Stary 02.06.2023, 09:58
Przypomnę, że w kwietniu miały być detale do dogrania. Mamy czerwiec.
Z tego co ja pamiętam to w kwietniu umowa wynegocjowana była na biurku prezesa, a on miał tylko przeprowadzić końcowe konsultacje z wierzycielami i sponsorami. Podobno wystarczyło podpisać.

Detale do dogrania były jeden rozdział tej opowieści wcześniej.

A tak poważnie to nie jest dobrze. Zamiast negocjacji jeden na jeden w dobrej wierze z szansą na zagwarantowanie realizacji składanych obietnic szykuje się przetarg z jednym niespecjalnie przekonującym oferentem i kilkoma (dwoma?) klubami na wydaniu. Z punktu widzenia klubów bardzo trudna sytuacja.
Odpowiedz cytując
viktor56
Senior Member

Od: 12.2017

Stary 02.06.2023, 22:07
Piotr Janas z G. Wrocławskiej wspomniał na TT, że firma reprezentowana przez P. Urfera złożyła swoją ofertę zakupu Śląska - bardzo to wszystko ciekawe. Ktoś puszcza farmazony w eter - jakbym miał stawiać 5 złotych, to bym postawił, że tym kimś są krakowscy dziennikarze.
Jeszcze będzie pite za te wszystkie lata czekania. Jeszcze będzie pięknie.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 02.06.2023, 22:11
gazeta wroclawska i gazeta krakowska to ta sama firma , napewno są ze soba w kontakcie
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Stary 02.06.2023, 23:17
viktor56 napisał(a):Wyświetl post
Piotr Janas z G. Wrocławskiej wspomniał na TT, że firma reprezentowana przez P. Urfera złożyła swoją ofertę zakupu Śląska - bardzo to wszystko ciekawe. Ktoś puszcza farmazony w eter - jakbym miał stawiać 5 złotych, to bym postawił, że tym kimś są krakowscy dziennikarze.
A to ciekawe. W pierwszej chwili po przeczytaniu wpisów prezydenta Wrocławia pomyślałem, że jest dokładnie odwrotnie (jakoś mi to przesunięcie zagrało z tym, że może ktoś chce poczekać do zakończenia baraży o Ekstraklasę). Z pewnością takie przesunięcie ogranicza natomiast szanse zamknięcia ttransakcji we Wrocławiu przed końcem czerwca.

https://twitter.com/sutrykjacek/stat...XgE2-lGmhwv6Ow
Odpowiedz cytując
Delgado
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 03.06.2023, 00:12
Jak czytam ten artykuł z GK to przed oczami staje mi słynny orgazm Białońskiego o przejmowaniu Wisły przez dwa światowe koncerny Alelega Vanny Ly i Noble Capital Cośtam pana Hartlinga, który do dziś się z tego śmieje.

Najgorsze jest to, że Królewski się przy tym wszystkim skompromitował, niezależnie od tego jaka jest prawda.

W wątku sensownie pisze tylko forumowicz Piknik1906, reszta to "zbymaki" i niepoprawni fantaści.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 03.06.2023, 09:33
Złożenie tego złożenia zamyka temat funduszu MADA w Wiśle.
Bo niby co, wycofają ofertę jak się Królewski we wtorek wieczorem namyśli?
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 03.06.2023, 10:07
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Złożenie tego złożenia zamyka temat funduszu MADA w Wiśle.
Bo niby co, wycofają ofertę jak się Królewski we wtorek wieczorem namyśli?
A w ogóle był jakiś temat z MADA?
Nie lepiej po prostu poczekać i zobaczyć co się urodzi? Czy cokolwiek w ogóle?
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
wierność83
Senior Member

Stary 03.06.2023, 10:22
Akurat ich oferta we Wrocławiu jest logiczna jeśli założenia z artykułu są poprawne - Wisła ma priorytet, a inne kluby są opcją rezerwową. Siłą rzeczy, aby zmieścić się w terminie składania ofert we Wrocławiu musieli to zrobić, aby mieć opcję B w przypadku gdy JK np. powie "nie". Równie dobrze to może być element negocjacji z Wisłą (lub był). We Wrocławiu tych oferentów jest kilku i jak donoszą ich lokalne media, MADA wcale nie jest faworytem. Teraz np. przedłużyli termin, bo pojawił się nowy poważny zainteresowany. Później czekają ich negocjacje, jak zamkną temat do lipca, sierpnia to będzie duży sukces.

Artykuł w Krakowskiej jest nieprzypadkowy, im więcej o tym myślę tym mniej prawdopodobna wydaje mi się hipoteza, że lokalne media, będące w bliskich relacjach z klubem, życzliwych wręcz, wypuszczają coś takiego bez wiedzy klubu i to w celach np. wywarcia presji na JK (w zamierzeniu inwestora). Dużo wskazuje, że to po prostu taka czujka wypuszczona do kibiców, bo temat się będzie finalizował, aby wybadać ich reakcję na kraj, na zmiany itp. Reakcje jak można było przypuszczać są neutralne, bo też mało szczegółów, co w sumie dla inwestora jest bdb wiadomością. Dlaczego teraz? Bo nie ma innego terminu.. Pomiędzy barażami (zakładając 2) za duże zamieszanie, po barażach - musisz formalnie to zamykać więc nie ma czasu.
Ostatnio edytowane przez wierność83 : 03.06.2023 o godz. 10:31.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 03.06.2023, 10:36
Być może właśnie chodzi o tego inwestora. Pamiętajcie że w polskie kluby niewiele podmiotów inwestuje, a tym bardziej nie w tym samym czasie się kroją dwa przejęcia (Śląsk i Wisła obecnie).
Być może Jaro za bardzo się wychylił, chciał wymusić ich ruchy dawaniem info do mediów, może stawiał zbyt zaporowe warunki. Myślałem że przyspieszy temat i zamknie sprawę, a okazało się że goście się wkurzyli/rozmyślili i zaczęli nagrywać inny temat jako opcje rezerwowa.
Być może myśleli że będzie awans a moze nie być i teraz im to nie pasuje bo widzą lepsza opcje w Śląsku.

Generalnie domyślanie się teraz wiele nie zmienia bo nie wiadomo praktycznie nic.

Jedno jest pewne, Jaro narobił nadziei, wychylił się a temat niby był już na 99,9% domknięty a teraz wydaje się że się raczej oddala i to bardzo... Miało być przejecie niezależnie od awansu czy jego braku, chyba jest trochę tak że przede wszystkim czekają czy będzie awans. A jak nie to może przejęcie na innych warunkach, mniej korzystnych dla Wisły czy raczej tego środowiska Królewskiego - które stawia jakieś warunki na przyszłość - co jest w .... śmieszne.

Mogła Wisła panu Ly i Hartlingowi też postawić warunki i dziś byśmy walczyli w LM... Yyyy a nie, może nie mogła bo niby jak stawiać jakieś warunki na przyszłość właścicielowi...

Wydaje mi się że jak to u nas bywa, wszystko jest od strony prawnej tak pięknie zabezpieczone, tak wymyślone, że nie ma prawa się posypać, a na koniec z tego wyjdzie wielki .... i jak będzie spór to Wiśle Królewskiego wyśmieją w sądzie...
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 03.06.2023, 12:14
Ludzie - nic nie wiadomo, po co tworzyć sztuczne na razie problemy skoro są realne? Jeśli temat się wysypie to niedługo będzie wiadomo.
Po co te spekulacje na podstawie domysłów i plotek? I to jeszcze od razu ze wskazaniem winnego - Królewskiego?

Sprawa niedługo się wyjaśni, w jedną czy drugą stronę.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 03.06.2023 o godz. 14:34.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 03.06.2023, 16:04
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Ludzie - nic nie wiadomo, po co tworzyć sztuczne na razie problemy skoro są realne? Jeśli temat się wysypie to niedługo będzie wiadomo.
Po co te spekulacje na podstawie domysłów i plotek? I to jeszcze od razu ze wskazaniem winnego - Królewskiego?

Sprawa niedługo się wyjaśni, w jedną czy drugą stronę.
Też się dziwię, po co te rozkminy?
Oczywiście, od tego, co się teraz wydarzy może zależeć najbliższa przyszłość Wisły, ale wszystko wyjdzie niedługo.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 03.06.2023, 16:06
A mnie sie wiernosc wydaje, ze Jarek uwierzyl w ta druzyne i poszedl w gambling. Inwestor sie wkur.... bo ile mozna czekac i bierze inne opcje. I moze to nawet dobrze.

W kazdym badz razie Jaro uwierzyl, ze druzyna awansuje. Jego osobiste zaangazowanie przeslonila i nadal mu przeslania realna sytuacje. A excel powiedzial, ze jak awansuja to sie kasa zgodzi na normalne funkcjonowanie. Zazwyczaj jak idziesz w gambling to nie bierzesz pod uwage tych srednio korzystnych wariantow, a ten wlasnie sie od dzieje.
Odpowiedz cytując
wierność83
Senior Member

Stary 04.06.2023, 10:58
Z nowości to w Śląsku mają faworyta do kupna klubu z Holandii, konkretna oferta, dla której przedłużyli czas składania ofert w przetargu. Tak donoszą lokalne media. Chyba rzeczywiście Śląsk nie jest priorytetem dla MADA.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 04.06.2023, 12:03
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Też się dziwię, po co te rozkminy?
Oczywiście, od tego, co się teraz wydarzy może zależeć najbliższa przyszłość Wisły, ale wszystko wyjdzie niedługo.
Tak, będzie zależeć przyszłość Wisły, problem w tym że nic konkretnego nie wiemy. Ale - tak jak piszesz - wszystko będzie jasne w przeciągu miesiąca.
A tutaj wręcz talmudyczne rozważanie każdego słowa Królewskiego, plotek, artykułów...

Miało być po sezonie, to będzie - tak czy owak.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Stary 04.06.2023, 12:09
A mnie sie wiernosc wydaje, ze Jarek uwierzyl w ta druzyne i poszedl w gambling. Inwestor sie wkur.... bo ile mozna czekac i bierze inne opcje. I moze to nawet dobrze.

W kazdym badz razie Jaro uwierzyl, ze druzyna awansuje. Jego osobiste zaangazowanie przeslonila i nadal mu przeslania realna sytuacje. A excel powiedzial, ze jak awansuja to sie kasa zgodzi na normalne funkcjonowanie.
Jest to oczywiście jakaś opcja, ale wydaje się mało realna. Excel nie ma prawa się zgadzać. Wg mnie nie zgadza się nawet w skali przyszłego sezonu (oby) w Ekstraklasie. A nawet gdyby w klubie tak to wyliczyli to brakuje na spłatę choćby najbardziej palącej części z długów generowanych w ultra szybkim tempie w ostatnim czasie.

Równie prawdopodobne są opcje:
- inwestor od początku z premedytacją gra na dwie strony i teraz przeszedł do etapu wyciskania jak najlepszych warunków, co skomplikowało rozmowy
- inwestor w pewnym momencie zrozumiał skalę zadłużenia i potencjalnego niedoboru w tym/kolejnym sezonie i zaczął się wycofywać/pogarszać warunki transakcji *
- inwestor jest jeszcze mniej wiarygodny niż to wygląda z naszej zewnętrznej perspektywy (a wygląda przyznasz słabo) i sprawa utknęła bo Królewski zorientował się, że nie dostanie żadnych gwarancji i zwyczajnie się wystraszył potencjalnych konsekwencji oddania klubu
- to jednak nie chodzi o pana Paolo i wszystko jest wielopoziomową zmyłką z mnóstwem podwariantów (to chyba najmniej prawdopodobne bo jednak sporo klocków pasuje do układanki z Mada w roli głównej)

* Gdy tak na chłodno zestawimy te różne plotki i przecieki (średnio 20 milionów euro na 4 lata) z realiami to się okazuje, że to nie będzie tak wielki zastrzyk na początek. 5 milionów euro to 22 miliony złotych. Mówiło się o tym, że miały być spłacone długi właścicielskie - już samo to daje dziś koło 18 milionów. To co by zostało ledwie przykryje dziurę pilnych płatności z końcówki obecnego sezonu. I co dalej? Może to co wstrzymało te rozmowy to informacja od inwestora, że żadnej spłaty właścicieli w dającej się przewidzieć przyszłości nie będzie? A przecież nie tylko Królewski pożyczał pieniądze więc to mogło mocno zamieszać. Tak mnie tknęło ostatnio jak się zastanawiałem jak z takiego pewniaczka przeszliśmy do ciszy informacyjnej.
Odpowiedz cytując
wierność83
Senior Member

Stary 04.06.2023, 13:01
Moim zdaniem JK jest szczery kiedy mówi, że liczby są dogadane, tu bym tego nie upatrywał, umowa jest gotowa, warunki ustalone.

Jaka zmienna jest jeszcze niewiadoma? Wynik sportowy. I akurat decyzję przesunięto do wyjaśnienia tejże zmiennej. Moim zdaniem logiczne i nieprzypadkowe.
Zgadzam się również z Tobą Piknik, że sam JK na Ekstraklasę to mało realna opcja, z różnych stron takie głosy spływają. Nie ten moment jeszcze.

Biorąc pod uwagę powyższe logiczna jest jeszcze jedna hipoteza -> info o MADA nie musi być fałszywe, ale np. JK ma nagranego kogoś 3-ciego, który zainwestuje w klub (nie wnikam w konfigurację), ale tylko jeśli będzie awans. Jeśli go nie będzie, wejdzie MADA, która zapowiedziała, że dla nich awans nie ma znaczenia.
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Stary 04.06.2023, 13:42
wierność83 napisał(a):Wyświetl post
Moim zdaniem JK jest szczery kiedy mówi, że liczby są dogadane, tu bym tego nie upatrywał, umowa jest gotowa, warunki ustalone.

[…]

Biorąc pod uwagę powyższe logiczna jest jeszcze jedna hipoteza -> info o MADA nie musi być fałszywe, ale np. JK ma nagranego kogoś 3-ciego, który zainwestuje w klub (nie wnikam w konfigurację), ale tylko jeśli będzie awans. Jeśli go nie będzie, wejdzie MADA, która zapowiedziała, że dla nich awans nie ma znaczenia.
Co do wiarygodności przekazu JK mamy dokładnie odwrotne zdanie. Ja jego oświadczeń poważnie nie biorę pod uwagę od dawna.

Ale tej Twojej hipotezy wykluczyć się nie da. Jeśli zakładamy rozsądek w klubie to musi być zaklepane jakieś wsparcie finansowe. Pytanie tylko czy na pewno możemy ten rozsądek założyć.
Odpowiedz cytując
oky
Junior Member

Od: 08.2003

Stary 04.06.2023, 16:03. JK
JK zostanie jak będzie awans, wtedy kasa się zgodzi i dalej będzie się mógł lansować.
Jak nie będzie awansu to wtedy zmiana właściciela o ile ten się nie rozmyśli.
Odpowiedz cytując
Piter00
Member

Od: 03.2016

Stary 05.06.2023, 08:06
Jak już tak każdy pisze co myśli, bez żadnych dowodów na te teorie to i ja napiszę. Myślę, że klub już został dawno sprzedany, zgodnie z początkowym terminem, ale doszli do wniosku, że konferencja z nowymi właścicielami i co za tym idzie przedstawienie planów na zmiany w klubie mogłaby zaburzyć końcówkę sezonu. Jeśli inwestowane mają być takie pieniądze jak się pisze to zmian będzie bardzo dużo i wielu zawodników, oraz sztab trenerski, osoby które są nam teraz potrzebne mogłyby poczuć, że za chwilę i tak nie będzie miejsca dla nich w tym klubie a to nie zadziałałoby na pewno motywująco przed kluczowym fragmentem sezonu. Jak słucham Karcza to on wydaje się bardzo pewny i spokojny o tą transakcję i myślę, że wie więcej niż mówi.
Powód: bład
Ostatnio edytowane przez Piter00 : 05.06.2023 o godz. 08:10.
Odpowiedz cytując
TommyTSW
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 05.06.2023, 08:08
Mats Hartling się z tego śmieje
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 05.06.2023, 10:39
@Piter00,

To by było nawet logiczne, jeśli nie będziemy pod uwagę że jesteśmy Wisła i tu nic nie może być normalnie.

Jeśli by tak było to wraz z końcem meczu JK podaje termin konferencji prasowej i temat zamykamy jest w 48h. Tu nie ma na co czekać, będzie już połowa czerwca.

Każdy inny wariant to tak naprawdę granie na czas i rozterki obu stron. Przy czym spodziewam się w przypadku braku awansu kilku dni smuty po czym nawet z tydzień bez informacji na czym stoimy.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 05.06.2023, 11:35
@Karherop
Proszę Cię...okres smuty i milczenia przerabialiśmy już rok temu. Nie skończyło się to niczym dobrym, ba...doprowadziło to w konsekwencji do tragicznej "decyzji" o pozostawieniu Brzęczka na trenerskim (i nie tylko) stolcu.

Królewski musi pamiętać doskonale ten czas i konsekwencje.
Jeżeli powtórzy ten błąd to znaczy, że tak naprawdę wcale szybko się nie uczy. 48h to jest max czas na otarcie łez.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 05.06.2023, 14:31
Ja nie mówię co bym chciał, ale co może się wydarzyć.

Życzę sobie tego aby JK nie musiał ocierać łez, a co najwyzej ze wzruszenia że jego praca miała sens.

Czy to w 1 lidze, czy w esa będziemy już tydzień do tyłu względem rywali. Do klubów Esa nawet 2 tygodnie w plecy. Zgadzam się że po niedzieli (?) to się zacznie bardzo intensywny czas dla klubu.
Odpowiedz cytując
wierność83
Senior Member

Stary 05.06.2023, 14:52
Dlatego uważam, że coś jest już postanowione, ale nie wiem w którą stronę. Nie wyobrażam sobie, że mając zaledwie 1-2 tygodnie do rozpoczęcia przygotowań, Jaro zaraz po ostatnim meczu siądzie i będzie debatował nad inwestorem. Przecież formalności, prawnicy, przelewy swoje trwają, a trzeba będzie szybko ruszyć do pracy.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 05.06.2023, 16:36
Kolego, to jest Wisła.
Klub, ktory będąc przez 2 ostatnie miesiące na miejscu spadkowym nie był przygotowany na spadek.
Na wypadek braku awansu obawiam się, że nie mamy niczego.
Pieniędzy, trenera.
Odpowiedz cytując
Smok
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 05.06.2023, 18:09
wg mnie sprawa jest nagrana z arabami na awans.
Wczesniej były wstepne ustalenia nawet na I ligę, ale wyszła opcja Sląska w e-klapie.
Więc decyzja odsunięta, bo prawdopodobnie ze względów wizerunkowych (miasto, historia) bardziej im zalezy na Wiśle, ale w tym momencie priorytetem jest e-klapa.
Śląsk będzie miał dobre układy z miastem, miasto też ciekawe, duzy, porządny stadion.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów