|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Miałem na myśli to, że drużyny, które zarówno w teorii, jak i patrząc w tabelę, są od nas słabsze, powinny być przez nas ogrywane obowiązkowo. Tak jak w meczach z ŁKSem/Ruchem/Niecieczą mogą nam się przytrafić remisy/porażki, tak mecze z drużynami pokroju Skry/Chojniczanki/GKSu Tychy muszą się kończyć kompletami punktów dla Wisły, biorąc pod uwagę nasz margines błędu (9 wygranych w 12 pozostałych spotkaniach).
![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
|
Zerknąłem sobie z ciekawości na kursy u bukmacherów: kurs na zdarzenie "Wisła awansuje" i na wydarzenie przeciwne już się zrównał. Mniej płacą tylko wciąż za awans ŁKS i Ruchu, ale nie jest to już przepaść 1,85 za Wisłę , 1,6 za ŁKS, 1,75 za Ruch
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Online |
|
![]() Wystarczy jedna wtopa i kurs pójdzie w górę i to znacznie ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jeszcze jedno, co mi się rzuciło w oczy: za obecność Wisły w szóstce można zarobić dodatkowe 8 gr za postawioną złotówkę, czyli uwzględniając inflację i odległość czasowa do wygrywającego zdarzenia kiepski interes raczej
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Na razie to Stal (-4) i Podbeskidzie (-4) złapały "zadyszkę".
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 08.03.2023 o godz. 12:00.
![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
@pepe72
Chrobry jest jedną z najgorszych drużyn na wiosnę, stracili swojego najlepszego zawodnika i ja ich osobiście skreślam z walki o miejsca 1-2. Mogą psim swędem zakręcić się koło 6 miejsca ale równie dobrze i PBB i Stal mogą ich przegonić. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Specjalnie się nie będę upierał ale poczekam aż stracą do 6 miejsca ponad 6 punktów. Bo to się wydaje taką bezpieczną granicą by skreślać.
Zwłaszcza, że Podbeskidzie wtopiło u Skry. ![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|
O konkretnych drużynach jeszcze nie będę się rozpisywał, bo to składowa zbyt wielu zmiennych, wśród których tradycyjnie w Polsce najważniejsze w kontekście awansu są zwykle nie forma czy potencjał sportowy, ale... chęć awansu czy wysokość zaległości finansowych.
Ja generalnie staram się analizować statystycznie patrząc po tym, jaka na danym etapie rozgrywek potrzebna jest liczba punktów aby zajmować konkretne miejsce w tabeli, bez znaczenia jaka drużyna w danym momencie tam jest. Liczę począwszy od rozpoczęcia rundy rewanżowej, czyli od momentu, kiedy każdy zagrał z każdym, więc jest już jakaś sensowna próbka. Póki co obecny sezon jest statystycznie absolutnie "typowy", drugie miejsce cały czas znajduje się w przedziale międzykwartylowym ostatnich 10 sezonów (40-43 punkty po 22 kolejce) i nijak nie chce z niego wyskoczyć. W konsekwencji można uznać, że z dużą dozą prawdopodobieństwa zakończy się to właśnie wynikami z tego przedziału, które na koniec sezonu wynoszą 61,3 - 65,0 punktów (mediana: 63,5 średnia: 63,8) dla drugiego miejsca. To jeśli chodzi o wyniki rzeczywiście odniesione, patrząc na to z perspektywy "liczba punktów drużyny na 3. miejscu +1 pkt" przedział będzie bardziej optymistyczny i wychodzi na ok. 59-64 punkty, przy medianie i średniej na poziomie >61 punktów. Na większe odchylenia się na tę chwilę nie zanosi, w sezonach, w których potrzeba było zdobyć najwięcej lub najmniej punktów na tym etapie drużyna z 2. miejsca miała odpowiednio o 5 punktów więcej/mniej już teraz. Ale może to i dobrze, bo według tego największego awans bezpośredni byłby możliwy już tylko i wyłącznie przy wygraniu wszystkich meczów do końca... ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Dlatego właśnie w meczowym pisałem o tych 61 punktach na przestrzeni 10 sezonów a na 11 jak liczył pepe nawet parę setnych poniżej 61.Na przykład w sezonie 15/16 do awansu nie zagłębiając się w bilans meczów bezpośrednich wystarczało zdobyć 53 punkty.
Z innych ciekawostek w sezonie 20/21 Radomiak wygrał ligę mając po 22 kolejce stratę do lidera 8 punktów i zdobywając ich 28 w ostatnich 12 kolejkach.Radomiak.... |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
@MaLk bardzo ciekawa analiza, potwierdzającą wcześniejsze wyliczenia.
Niewiele wskazuje że ten sezon będzie inny niż wszystkie i drużyna z 2 miejsca zanotuje świetny wynik powyżej 68-70 pkt na rundę. Ba, po tych popisach ŁKSu z Puszczą to stawianie ich w roli murowanego faworyta do wygrania ligi jest dość przedwczesne. A prawdziwa presją dopiero się u nich pojawi. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
https://wislakrakow.com/forum/showpo...postcount=2346 ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Bardzo możliwe, przy takiej ilości spotkań w czołówce że i nawet bilans 8-3-1 da awans. Po 12 spotkaniach da to 63 pkt.
Straty punktów przewiduje na wyjazdach: Puszcza 1 pkt, Ruch 1 pkt, PBB 1 pkt i ŁKS 0 pkt. Swoje symulacje popieram tabelami z kickera. O ile na początku rundy można było to wrzucać w hurraoptymizm i bajdurzenie, tak z każdym kolejnym meczem prawdopodobieństwo delikatnie wzrasta. https://www.kicker.de/1-liga-polen/tabellenrechner |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No to ja też popiszę patykiem po piasku: pragnę zauważyć, że my w tych pozostałych niby "łatwiejszych" meczach (zaliczamy do nich np mecz z Niecieczą u siebie, który łatwy na pewno nie będzie) jakieś punkty pogubimy na pewno, bo zdarzy się czerwona kartka, dzień konia bramkarza, albo po prostu gówniany mecz. Więc żeby awansować bezpośrednio z tych wyjazdów które wymieniłeś realnie dwa trzeba by było wygrać.
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
Zostało 12 meczów.
Ze statystyk, które przedstawiacie wynika, że do awansu potrzeba co najmniej bilansu 9-1-2 (28 punktów). Biorąc pod uwagę: 1) nieunikniony kryzys, 2) uzależnienie od Fernandeza, który jest obiektem polowania 3) specyfikę piłki skopanej (pech w postaci meczu życia bramkarza, wałków sędziowskich itp) 4) trudny terminarz w 2 części rundy, to by oznaczało, że de facto nie ma marginesu błędu. Dlatego o tym scenariuszu można spokojnie zapomnieć i włożyć go między bajki ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Po transferach jakie zostały zrobione bezpośredni awans to naprawdę nie będzie jakieś mega wybitne osiągnięcie.Tylko sami sobie możemy zrobić krzywdę. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
To zupełnie tak jakby założyć że tylko my z całej czołówki będziemy mieć ten kryzys. Mając najdroższa, najszerszą kadrę. Tylko my będziemy miec problemy kadrowe, pecha i babole. I tylko my mamy trudny terminarz. Marginesu błędu by nie było jakby trzeba było wykręcić 12/12 wygranych. A wcale nie trzeba. Co w żadnym momencie również nie oznacza że czeka nas proste zadanie |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
Co do pierwszego - bez dwóch zdań.
Ale najszerszą? Połowa tej kadry to nie nadaje się do gry, co widzieliśmy na jesieni aż nadto dokładnie... Biegański, Frątczak Jaroch, Gruszkowski, Szot, Junca, Łasicki, Moltenis, Tachi, Colley Mula, Villar, Basha, Duda, Igbekeme, Młyński Fernandez, Rodado, Benito To jest 19 zawodników, na siłę będzie dobierany jeszcze jeden do kadry meczowej. Reszta nie nadaje się do gry o awans. To nie jest szeroka kadra - bo zastąpienie Junci, Villara, kogoś z dwójki Basha-Igbekeme nie wspominając o Fernandezie będzie oznaczało sporą obniżkę jakości. Żeby powalczyć o awans potrzebujemy powiedzmy zagrać w naszym najlepszym składzie 11 z 12 spotkań. A nawet wtedy będzie to praktycznie niewykonalne ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Mamy do odrobienia 6 punktów i 12 kolejek. W Krakowie z Ruchem zremisowaliśmy 1:1. Przecież z jesiennej kadry w pierwszej "11" wychodzi 3-4 zawodników ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
Oni mogą sobie pozwolić na chwilę słabości a my już nie. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale przecież o tym właśnie mówimy,że margines błędu przez nasze popisy na jesieni jest bardzo mały co nie znaczy,że trzeba te błędy popełniać albo,że są one nieuniknione.Już widzę co by się działo jakbyśmy chcieli wjechać do ekstraklasy na Adamie Marciniaku,Janoszce czy Foszmańczyku...
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
Tu jest Wisła. Tu się płaci. Dobrze płaci.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
- Uryga, który wcale nie jest gorszy od Łasickiego czy Moltenisa - "zajebałem" czyli JB16, który nawet w słabszej formie jest w stanie dużo zrobić wolicjonalnie. - ktoś mi powie co z Ondraskiem? Zapowiadano, że na wiosnę wróci do treningów |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
Co do powrotu JB16 - naprawdę, co on może jeszcze dać sportowo tej drużynie? Obawiam się, że niewiele. A jeśli chodzi o tzw. proces treningowy to przecież bierze w nim udział od wyjazdu na SociosCamp. Ondraszek niby jest na podobnym etapie jak Kuba. Akurat on przydałby się wg mnie najbardziej z tej trójki ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wczoraj był sparing z U-19.
Tu jest rozpisane kto grał: https://wislakrakow.com/forum/showpo...9&postcount=20 Na dzisiaj to jest nasza sprawna kadra. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
Zabawne jest to poczucie wyższości niektórych kibiców Wisły, po tylu kompromitacjach w ostatnich latach, jakby dalej żyli w erze Cupiała. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak ten sam.I co z tego?Dwa razy ojebała nas też Stal czy Petrochemia i to ma niby sprawiać,że te kluby stały się potęgami?To ma sprawiać ,że są większymi klubami od Wisły?My dwa razy ojebaliśmy Zabrzan i co z tego skoro oni są w ekstraklasie a my aktualnie kopiemy ligę niżej.Z resztą przypomnij sobie te mecze,pierwszy to przegrana po dyskusyjnym karnym a w drugim prowadziliśmy już 2:0 by dać se wjebać jak dzieci 4 bramki.To teraz już zawsze będziemy z innymi drużynami porównywać tą drużynę z sezonu 21/22?Mi się wydaje,że prawie 120 letni klub historię ma znacznie bogatszą niż zjebany sezon w którym spadliśmy z ligi.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|