|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 02.2019
Offline |
|
|
Drozd, znasz sie na pilce. Wiesz, ze problemy w obronie nie wynikaly z bledow Moltenisa.
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Akurat na trybunach ŁKSu , Arki czy Ruchu będzie doping ,który będzie zagrzewał i mobilizował te drużyny a nie nas, poza tym jak tego nie rozumiesz to co ja ci bede tlumaczył jakbyś miał 5 lat i pierwszy raz ogladal pilke nozna.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja bym powiedzial, ze raczej z tego, ze nie wiedzieli co robic. W pierwszej polowie wiedzieli, zapierdzialali i efekty byly widoczne. A w grze obronnej byl chaos i sie gubili. I nie jeden zawodnik, tylko cala druzyna.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Dopóki graliśmy na połowie przeciwnika i do przodu to wyglądało to fajnie. Jak zaczeli nas atakować to zaczynał sie chaos w obronie. Jak zagramy z kimś poważniejszym to będzie w naszym polu karnym armagedon.
Ostatnio edytowane przez ciacho : 12.02.2023 o godz. 16:50.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
Co znaczy dobrze przepracowany okres przygotowawczy... ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Moltenis kilka razy spowodował kontrę jak wtedy kiedy prawie "zabiła" go długa piłka wykopana spod ich bramki. Poszła z tego najgroźniejsza ich akcja. Których za wiele nie zrobili nawet mimo naszego głębokiego cofnięcia się. Pod koniec tamci lecieli na wariata próbując grać z pierwszej piłki, jeżeli takie coś wyjdzie to każda obrona jest za słaba. To był pierwszy mecz, nie ma się co dziwić że byli nerwowi. Liczy się efekt. A wygrana była w pełni zasłużona i w miarę pewna więc szukanie dziury w całym jest moim zdaniem niepotrzebne. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ogladalismy inne mecze
Dawalismy duzo przestrzeni na swojej polowie do gry, ktorej byc nie powinno. Najgorzniejsza sytuacja, to ta o ktorej pisalem wyzej, z wybiciem spod linii koncowej na 16 metr. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
Arka u siebie dotychczas wygrała 2 razy. Więcej razy przegrała niż wygrała. A naszym Hiszpanom to raczej wszystko jedno gdzie będą grać. Im większy stadion i więcej ludzi to będą grac lepiej. Trudniej o wynik będzie na pastwiskach w Niecieczy czy Niepołomicach ( z całym szacunkiem dla tamtejszych ekip)
Ostatnio edytowane przez Karherop : 13.02.2023 o godz. 09:55.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
- notes Kiko wygrał nam mecz. Szkoda że nie mieliśmy do niego dostępu wcześniej. Jak się Hiszpanie lepiej zgrają to możemy mieć z nich sporo radości. Może nawet Rodado zacznie grać
- Sobolewski zrobił zmiany za późno. To trochę niepokojące, że przy tak szerokiej kadrze nie mieliśmy kilku zmienników którzy wnieśli by trochę energii do naszej gry - po przerwie było pewne, że Resovia będzie starała nam się skoczyć do gardła. Przykre, że nie było nas stać choćby na 2-3 sensowne kontry. Dobrze przepracowany okres przygotowawczy - co do gry na wyjazdach: "Myślę, że w pierwszych 20 minutach wyszliśmy za bardzo przestraszeni, tej całej otoczki, tego stadionu, kibiców i całej atmosfery - powiedział po meczu Wisły z Resovią trener zespołu gości Mirosław Hajdo.". Tym się różnie gra u siebie od gry na wyjazdach. - a propos wyjazdu do Gdyni: nie wyobrażam sobie żeby Arka nie starała się nas zdominować od początku meczu. Może nasi znajdą trochę czasu w tym tygodniu na opracowanie 2-3 schematów gry w kontrze? To mogłoby nam ustawić mecz ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
@SlawekS też czytałem ta wypowiedź Hajdo, ale bądźmy szczerzy. Dotyczy to pewnie tych kilku naslabszych ekip w 1 lidze. Lepiej też trenerowi zwalić na presję trybun niż na swoje, złe przygotowanie zespołu do meczu
Zawodnicy Puszczy też mówili o imponującym stadionie, atmosferze, ale nie przeszkodziło im strzelić nam 3 bramek. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Te zwycięstwo generalnie chyba nikogo nie napawa optymizmem. Dlaczego? Dlatego, że zobaczyliśmy słabą Wisłę na tle jeszcze słabszej Resovii, która dodatkowo zesrała się przed i w trakcie meczu ze względu na całą otoczkę tego meczu. Standardowo ok. 60 minuty nie istnieliśmy z braku sił i zaczęło się robić nerwowo w defensywie, co mocniejszy przeciwnik z pewnością wykorzysta. Dla mnie typowy Brzęczek, weryfikacja za tydzień w Gdyni.
Żeby nie było, że wszystko widzę w czarnych kolorach, to po pierwsze Duda jak się nie spali to będzie środkowy pomocnik jakiego szukaliśmy od lat (dwie piękne asysty drugiego stopnia), a po drugie Hiszpanie pokazali magię (Junca, Villar, Fernandez), ciekawe na jak długo to starczy? ![]()
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
Ja też uważam,ze prawdziwa weryfikacja przyjdzie w meczu z Arką.Czasy tak się zmieniły,że już nie pamięta kiedy to wygraliśmy dwa razy z rzędu ?
![]()
Bednarz=Landryna=......
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Zastanawiam się nad czym tak pracowali z Sobolewskim, bo na pewno nie nad grą obronną, wyjściem z kontry i (o zgrozo) wydolnością. I znowu jest taktyka na hurra że albo strzelimy dopóki są siły a potem rozpaczliwie się wybronimy, albo strata punktów. I jak wiemy - statystycznie to jest zwykle strata punktów. Przydałby się trener. W sensie - ktoś kto potrafi drużynę ustawić w różnych fazach meczu, a nie koleś który krzyknie "na nich!" i na tym się taktyka kończy... Irytuje mnie że jak zwykle powiedziano A (uzupełnienie luk w składzie sensownymi piłkarzami) ale bano się powiedzieć B (wymiana Sobolewskiego na trenera który by to poukładał ponad indywidualne umiejętności piłkarzy).
Ostatnio edytowane przez wolfy : 13.02.2023 o godz. 11:43.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Zastanawiam się jak to jest, że po 3 miesiącach czasu na perfekcyjne przygotowania nasi puchną w 60-70 minucie? Śruba za mocno dokręcona? Świeżość przyjdzie za 2-3 spotkania?
Może po prostu trzeba sięgnąć do kieszeni i zamiast jeszcze jednego piłkarza, ściągnąć specjalistę od przygotowania fizycznego z prawdziwego zdarzenia? ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Co do przygotowania fizycznego to jeszcze bym się wstrzymał z ocenami.
Pierwsza połowa była bardzo intensywna. A nawet w drugiej części drugiej połowy wyjścia do kontr i powroty wyglądały szybkościowo dobrze. Nie było w nich ładu i składu - ale to osobny temat.... ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2012
Offline |
|
|
Mam sporo refleksji, ale nie chciało mi się pisać. Może jedynie co martwi najbardziej i rzuca się w oczy: chaos w obronie oraz dopuszczenie Resovii do oddania kilkunastu strzałów.
Inaczej niż zwykle, ocenki (skala 1-10): Biegański - 6/10 Junca - 7/10 Moltenis - 4/10 (bramki nie liczę gdyż on piłkę wybijał, w zasadzie za bramkę powinno się odjąć jeszcze punkt Łasicki 5/10 Jaroch 5/10 Bascha 3,5/10 Duda 7,5/10 Fernandez 7/10 Młyński 2/10 Miki 6/10 Rodado 2/10 ==== Żyro 2/10 Sapała 3/10 Nie zapraszam do dyskusji :] Powód: Korekta Bascha z 3-> 3,5
Ostatnio edytowane przez LucjuszWielki : 13.02.2023 o godz. 19:45.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Po timingu zmian osobiście uważam że końcówka została potraktowana mocno treningowo. Gdyby był mniej korzystny wynik to zmiany byłyby dużo wcześniej. Wynik był korzystny. Resovia nie stworzyła pół groźnej sytuacji w meczu i nie sprawiała wrażenia ekipy która chce postawić wszystko na jedną kartę. Można by przypomnieć również ze ostatnia wygrana w lidze u siebie to 20 sierpnia. To tak w kwestii narzekania że nie zdominowaliśmy wystarczająco rywala. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Z Resovią brak sił w końcówce nic nie zmienił, z mocniejszą drużyną to może być kwestia straty punktów, których już w zasadzie tracić nie możemy.
Pierwszy mecz o 6 punktów już w sobotę, zobaczymy jak będą wyglądali na tle mocniejszej drużyny. ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Lucjusz Młyńskiego trochę za nisko oceniłeś. pierwsza połowa jak na niego było super. Kilka rajdów no ale później głowa się gotowała. Mimo to dałbym 5/10
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Obejrzyj sobie skrót, jest tego więcej. xG 1,9 do 1,5. Resovia nie strzeliła, inni mogą nie być tak wyrozumiali... Ja uważam że trenować to sobie Sobolewski może na super tajnych sparingach, dla zmyłki rozegranych w trzech tercjach po 18, 37 i 43 minuty, ale jednak w meczu to niech grają na poważnie. Zwlaszcza że po stracie jednej bramki to my w 9 na 10 meczy jesteśmy obsrani po same getry bo włącza się PTSD z serii tak przegranych/zremisowanych meczy. Także jeśli Sobolewski potraktował końcówkę meczu treningowo (co uważam za złośliwe pomówienie, nie jest idiotą, wie jak traciliśmy punkty, był przy tym) to długo tu nie zagości, bo co jak co ale końcówki meczy to od dawna są naszą piętą achillesową...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 13.02.2023 o godz. 14:45.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
@wolfy
Słusznie zauważyłeś. Resovia stworzyła najgrozniejsza akcje po bezmyślnym wybiciu przez Dudę. Jeśli tak wyglądała ich najlepsza akcja to nie mam pytań. Tak samo jak mówienie że gdyby zawodnik uderzył lepiej to byłby gol. Na tej samej zasadzie strzał mógł być wyblokowany i nawet w skrócie byś go nie zobaczył. No i na pewno to wybicie Dudy było z polecenia Sobolewskiego. Tak samo jak tematem nr 1 przed meczem było zabunkrowanie sparingu, tak teraz po wygranym spotkaniu jest odpuszczenie końcówki w wygranym meczu. Brzmi to niczym zdarta płyta. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
@Karherop
Nie widzę sensu kontynuować tematu skoro wolisz rżnąć głupa i udawać że krytyka jest w żaden sposób nieadekwatna do zdarzeń boiskowych i motywowana tylko podłością i chęcia kopania pod trenerem Sobolewskim (tak jakby trenerów zwalniała krytyka w internecie na forum na którym pisze ze trzydzieści osób, a nie wyniki i zła gra zespołu). Widzę że atmosfera oblężonej twierdzy się udziela. Dla Ciebie było zajebiście a końcówka meczu to trening rozpaczliwej obrony, oddychania rękawami i zamknięcia na własnej połowie, ja tu widzę to co zwykle i co nie wtóży dobrze jeśli nie zostanie poprawione. Nie jest to jakaś kontrowersyjna teza, przegrywamy i remisujemy tak mecze od dawna.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 13.02.2023 o godz. 16:34.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Sorry, ale ja nie widziałem żadnego oddychania rękawami w II połowie.
Niektórzy zarzucają Sobolowi, że drużyna grała inaczej (w domyśle: gorzej) w II połowie, jednak osoby te nie biorą pod uwagę przyczyn takiej gry. Owszem, graliśmy inaczej, ale dlatego, że: - w 50 minucie zszedł Basha, który wbrew wielu opiniom zagrał w piątek bardzo dobry mecz. Zgadzam się i wszyscy to widzieli, że w pierwszych minutach miał dwa kiepskie zagrania (ofensywne), ale bardzo dobrze się ustawiał, bardzo dobrze likwidował ataki w strefie środkowej, dobrze współpracował z Dudą, dyrygował grą całego zespołu. Nie jestem fanem Bashy i pierwszy krytykowałem jego ponowne przyjście do Wisły, ale w piątek z każdą minutą zyskiwał na pewności siebie stając się faktycznym liderem, grając w sposób mądry i skuteczny. Po jego zejściu i zastąpieniu go przez Sapałę wyglądało to już inaczej. Co prawda Sapała też dobrze spisywał się w przechwytach i odbiorach, ale brakowało mu sporo do klasy zagrań Bashy. Stąd lekkie wycofanie się Wisły i gra bardziej na utrzymanie wyniku, choć było kilka akcji zaczepnych, które mogły zakończyć się golem. Potem weszli Mula i Żyro na skrzydła, co poważnie obniżyło jakość gry w tamtych sektorach. Podsumowując: nawet w II połowie gra wyglądała dobrze i nie wiem skąd teza o "oddychaniu rękawami i trenowaniu rozpaczliwej obrony". Obawiam się, że to raczej kolejna próba wzbudzania w kibicach Wisły udzielających się i czytających to forum przekonania, że "Sobolewski musi odejść", bo jest słabym trenerem i "cieciem". W dodatku nie wiem (ale się domyślam ;-) ) jakimi pozasportowymi zamysłami sterowana. To prawda, że obrona nie zagrała w piątek fenomenalnego meczu i z lepszym rywalem mogło to się skończyć znacznie gorzej. Pozostaje mieć nadzieję (o czym już pisałem), że był to świadomy wybór Sobolewskiego ustawiającego w tym meczu drużynę na grę mocno do przodu, bez większych założeń defensywnych w przekonaniu, że Łasicki i Moltenis, już trochę zgrani ze sobą (plus Basha z Dudą przed nimi), wystarczą na powstrzymywanie ataków rywala. Dlatego śmiem przypuszczać, że już w meczu z Arką drużyna zostanie trochę inaczej zestawiona i ustawiona w fazie gry defensywnej. Jeśli tak się stanie potwierdzi to tylko moje przekonanie, że Sobol wie, co robi w przeciwieństwie do tego, co sądzą niektórzy forumowicze. Jeśli nie, dołączę do ich stanowiska, że potrzebny jest ktoś inny. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2014
Offline |
|
|
Wbrew temu co ktoś w tym wątku sugerował - Resovia NIE ODDAŁA kilkunastu strzałów na naszą bramkę.
Oczywiście po naszych błędach mieli jakieś tam okazje, ale bez przesady, rasowych napastników to w PL mamy MOŻE ze dwóch i to nie w pierwszej lidze, więc nie wykorzystali nic ... Zagraliśmy na fajnym poziomie agresji i dało się to oglądać. Jeśli tak samo miałby się zakończyć wyjazd do Gdyni to wynik oraz grę ofensywną przez niewiele ponad pół meczu biorę w ciemno. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Chciałbym nie śmiało przypomnieć, że na początku sezonu wygraliśmy z Resovią 2:0, ba myśmy na początku sezonu wygrali również z Arką Gdynia 1:0... Dalej myśmy nawet byli liderem I ligi... ale rundę kończyliśmy na 10 miejscu...
Nie ma co podniecać się zwycięstwem z Resovią... liczy się efekt końcowy na koniec sezonu!!! Za to matwić powinny powtarzające się w każdym meczu błędy... Gramy do 67 minuty a potem coraz słabiej i słabiej... W tym meczu również przytrafiły nam się zagrania do przeciwnika, jak co mecz... Tyle tylko, że Resovia jest słaba i tego nie potrafiła wykorzystać, podobnie jak w pierwszym meczu... Kolejni przeciwnicy jak w pierwszej rundzie, nie będą mieli tyle wyrozumiałości! W poprzednich sezonach tez mieliśmy epizody dobrej gry... ale z każdą kolejną rundą byliśmy coraz niżej i niżej... Widać pewną poprawę i lepszych zawodników... ale przypominam, że Rodado też dobrze zaczynał a teraz gra maniane... Nasz klub i zawodnicy już tyle razy zawodzili, że nie ma co im dawać kolejnego kredytu zaufania... Niech wreszcie zaczną grac na miarę najwyższego budżetu w lidze...
Ostatnio edytowane przez kopaczoholik : 13.02.2023 o godz. 18:51.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale jakiego kredytu? Wygrali mecz, nie stracili bramki pierwszy raz od pół roku u siebie, a tu czepianie się o duperele. Resovia napsuje krwi niejednej drużynie jestem tego pewny. A tu są przedstawiani jak paralitycy, żeby tylko umniejszyć znaczenie wygranej. Zamiast wzbudzać w piłkarzach pewność siebie, to utwierdza się ich że są nic nie warci. Niektórym się udziela patologia zarządu z ostatnich lat...
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jeśli Sobolewski inaczej ustawi zespół z Arką i będą trzy punkty - to dobrze, obawy zmaleją. O to tylko chodzi - o punktowanie. Wszyscy mają gdzieś opowieści o super pracy na obozie, pomysłach które ma trener, wariantach które trenowali i które chce wdrożyć - liczy się boisko, mecz o punkty, wynik. Efekty tej pracy. Ja liczę na trzy punkty z Arką, albo inaczej - ja tych punktów wymagam, są one niezbędne jeśli mamy poważnie myśleć o awansie. Kolejek nie ma wcale tak dużo przy takich stratach. Sobolewski dołożył swoją sporą cegiełkę do tej sytuacji, to nie jest tak że przyszedł w przerwie i rozegrał pierwszy mecz o punkty.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 13.02.2023 o godz. 21:03.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ale nas przycisnęła na obozie nawet młodzieżówka Szachtara... Garbarnia w 1 połowie sobotniego sparingu... Wygląda to na niezaleczony problem, na który Sobolewski nie umie znaleźć recepty. Ale oby w meczu z Arką pozamykał nam mordy. Natomiast jeżeli Arka zdominuje nas i wygra to uważam, że Kiko wraz z asystentami powinien objąć drużynę już od poniedziałku. Bo czasu wcale nie ma tak wiele . ![]()
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|