|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 02.2019
Offline |
|
|
Kiko ma jedna zasadnicza przewage nad innymi "managerami".
Wytransferowal kilkunastu zawodnikow z ES do PL i praktycznie wszyscy Ci zawodnicy po pobycie w PL poszli do lepszych lig. Jest wiec pewne zaufanie do Kiko ze strony Hiszpanow, ze nie wystawi ich na mine, ktora zmiecie ich kariere z powierzchni ziemi. To jest ogromna roznica z np Pasiecznym, ktory dla hiszpanskiego rynku byl totalnym no name. W przeszlosci juz nie raz potwierdzalo sie, ze takie niuanse czasem decyduja o transferze lub jego braku. Dlatego imho, mimo, iz rynek hiszpanski jest dokladnie zlustrowany to trzeba pamietac, ze zycie sie toczy, sytuacja roznych graczy sie zmienia, dochodza nowi zawodnicy ze szkolek, inni sie rozwijaja lub zwijaja i my tak na prawde nie potrzebujemy 20 zawodnikow, tylko 2-3 ktorzy na prawde pociagna gre, tak jak robi to Fernandez tylko na innych pozycjach. Ta druzyna juz bedzie inaczej wygladac jak dostanie solidnego lewego obronce i srodkowego pomocnika, ktory i rozegra i pobroni. Marzeniem jeszcze jest skrzydlowy, ktory narobi wiatru. I pytanie podstawowe - skad kasiorki na to |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2014
Offline |
|
|
Moim Jedynym Wodzem jest agent o kryptonimie T.U.S.K .
Źli ludzie tłumaczą ten kryptonim jako Teraz Usłyszycie Same Kłamstwa ale ... to naprawdę złe człowieki! Miło mi że znasz jego życiorys. ![]()
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Nie od dziś wiadomo, że Hiszpanie z niższych lig są tani jak barszcz, na pewno tańsi od naszych rodzimych zawodników z esy czy z 1 ligi. Stąd pewnie pomysł o zatrudnieniu Kiko, bo liczą że znowu ściągnie nam perełki pokroju Llonch czy Carlitos czy Imaz
Oby się udało!![]()
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2019
Offline |
|
Sądząc po ostatnim fragmencie konferencji Jażdzyńskiego będzie to też w przypadku braku awansu strzał ostatni. Z tej samej konferencji wynikało, że była inna koncepcja i niekoniecznie śmierć przychodziła w niej sama. No ale też nie jestem w środku, więc to tylko na podstawie ogólnych wypowiedzi wniosek. Z tym złotym/diamentowym strzałem na pewno za to będzie bardziej kolorowo. U Jażdżyńskiego to brzmiało w stylu: „mam dla Was krew, pot i łzy”. W naszym wiślackim środowisku mogłyby być kłopoty z wdrożeniem tak „szarej” i „normalnej” strategii przetrwania. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Rynek hiszpański wydrenowany? Dobre sobie.
Czy to rok temu, czy to za 2 lata to dalej będzie: 80 klubie na trzecim poziomie rozgrywkowym, czyli ok 2000 zawodników 360 klubów na czwartym poziomie rozgrywkowym czyli ok 9000 zawodników To są wymówki dla kogoś kto z jakiś powód nie zna tego rynku lub nie ma tam kontaktów. Jako klub polskiej 1 ligi (2 poziomu) nie powinniśmy gardzić zawodnikami z 3 czy nawet 4 poziomu w Hiszpanii (jeśli mówimy o najlepszych zawodnikach). (Liczac średnio w kadrze 25 głów). |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dlatego ja napisalem, ze my potrzebujemy 2-3 zawodnikow, zeby ten wozek ruszyl i spokojnie ich Kiko znajdzie.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
https://www.transfermarkt.pl/wettbew...saison_id=2022 Czyli prawie cztery razy mniej niż wyliczyłeś. Wygląda to trochę jakbyś operował liczbami przed reformą sprzed dwóch lat. Chociaż też nie do końca. Hiszpanie zagęścili i sprofesjonalizowali niższe poziomy rozgrywkowe między innymi właśnie dlatego, żeby ukrócić zagraniczny drenaż zawodników z niższych lig, bo doszli do słusznego wniosku, że gwałtowny odpływ zawodników spowodował, że niższe poziomy są sportowo zbyt słabym zapleczem dla La Liga. Na obecną chwilę rynkowa wartość La Liga2 jest dwukrotnie wyższa, niż ESA. Natomiast w przypadku obu grup trzeciego poziomu są to liczby o 40-50% wyższe niż w przypadku naszej 1F. Masz dużo większą konkurencje na hiszpańskim rynku wewnętrznym niż 5-6 lat temu, a co za tym idzie pensje wyraźnie wzrosły. Dorzuć do tego, że przez te 5-6 lat z niższych lig hiszpańskich wyjechało około 200 zawodników i masz zupełnie inną rzeczywistość niż kiedy Kiko robił transfery Imaza, Carlitosa czy Lloncha. Ogólnie jest to jakiś pomysł. Z pewnością lepszy, niż siedzenie i czekanie na śmierć. Mam tylko nadzieje, że w klubie ktoś zdawał sobie sprawę jak bardzo zmieniły się realia w niższych ligach hiszpańskich i za pół roku nie obudzimy się z kolejnym wagonem szrotu, za który zostaną skasowane prowizje, a sportowo nic z tego nie wyniknie. Jeśli uważałbym coś za zaletę Kiko, to w pierwszej kolejności fakt, że po pracy w ESA ma świadomość fizyczności gry w polskich ligach, a nie legendarny notes. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W mojej ocenie główne problemy związane z tworzeniem kadry w ostatnich latach są następujące:
1. Brak analizy psychologicznej zawodników. Zawodnik może jest i piłkarsko nienajgorszy ale traci mentalnie w sytuacji presji. Innymi słowy - w Warcie Poznań czy Stali Mielec by sobie poradził ale w Wiśle już niekoniecznie. 2. Przyjęcie założenia że jak zawodnik dostanie 80 tyś/mc to będzie grał dwa razy lepiej niż tez co dostaje 40 tyś To oczywiście jest podejście skrajnie naiwne ale , niestety, takie miało miejsce. Dodatkowo spowodowało że nasz budżet płacowy jest mocno nadwyrężony. A wystarczyło słuchać Probierza jak mówił że zawodnik za 100 tyś euro w zasadzie nie różni się od tego za milion euro... 3. Stawianie na piłkarską "młodzież" (cokolwiek to nie znaczy) Rozumiem że kusząca jest droga takiego Lecha , który na promowaniu młodych zawodników zarobił dziesiątki milionów. Problem jest taki, że my chcemy ale nam nie wychodzi. Niestety ale tacy zawodnicy jak Młyński , Starzyński , Duda czy Plewka mało co wnoszą do drużyny a podobno toczyliśmy boje aby u nas grali. A tu potrzeba solidnych zawodników do grania ( typu Jaroch) a nie do "wychowywania". Pozostaje przyjąć że przyszło opamiętanie ( a raczej zobaczono pustkę w portfelu) a rolą Kiko jest odwrócenie tego trendu oraz uratowanie sytuacji. Czy to się ma prawo udać? Zobaczymy. ![]()
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Online |
|
2. Tu się zgodzę natomiast bardzo to uprościłeś. Przepłacone kontrakty to efekt braku kompetencji, doświadczenia, naiwności osób za to odpowiedzialnych + rodzina na swoim. 3. Tylko Duda i Młyński grali regularnie. Moim zdaniem, Duda się broni, Młyński się nie broni, a gra bo alternatywą jest Cisse, Starzyński, Hugi? Czy ktoś jeszcze? Wydaje mi się, że młodzież w 1 lidze gra trochę z przymusu. do politycznych tematów już się nie odnoszę #przywrócictematpolityczny |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Wracając do transferów: Sapała blisko Wisły. Wygląda to na dobry ruch.
![]()
VIVA LA WISŁA
Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu |
|
|
|
Member
Od: 03.2019
Offline |
|
|
A nawet bardzo dobry. Już jednego pomocnika z przeszłością w Rakowie sprowadziliśmy. Drużyna skończyła źle, ale on niekoniecznie. Mam dobre przeczucia po prostu co do Igora
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Niestety ale niektórych presja miażdży , szczególnie ta wytwarzana we własnej głowie. Po prostu , ze względu na taki a nie inny "genius loci" jaki panuje na R22, ich psychika siada. A potem idą w świat, do innych klubów i nagle okazuje się że grać jednak umieją. ad.2 zgadzam się z Twoim rozwinięciem aczkolwiek co ma do przepłaconych kontraktów ostatni argument czyli "rodzina na swoim"? ad.3 Twierdzę że jednak nie grają z "przymusu" ale wskutek polityki "wylansujmy i zaróbmy". Wszystko fajnie tylko akurat nam to zupełnie nie wychodzi. Do wczorajszej listy dołożę takie nazwiska jak Gruszkowski , Wachowiak, Szot, Talar, Niewiadomski, Sobol .Z pełnym szacunkiem do nich, po co nam oni ? No i jeszcze o tych co odeszli- Szota i Olek B.. Zarobili my na nich kupę kasy ![]() A nam potrzeba więcej Łasickich i Jarochów. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
To byłoby wzmocnienie. Solidny pomocnik.
![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Online |
|
Z rodziny na swoim wynika zatrudnianie niekompetentnych, niedoświadczonych i naiwnych "specjalistów", którzy potem rozdają kontrakty jak cukierki. Co do młodych zgoda - acz całkowicie miarodajne byłoby to wtedy, gdyby nie plaga kontuzji. Nie jestem przekonany, czy Wujek byłby taki kozak ze stawianiem na młodych, gdyby bo do tego sytuacja nie przymusiła. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Tutaj mamy pewien paradoks
Z jednej strony solidny gracz Rakowa który na pewno się mocno ceni. A dziw że chce grać w 1 lidze, ale być może chce się odbudować i jeśli Wisła nie awansuje to zostanie z nami max do lipca 2023 Z drugiej strony Sezon : 22/23 - 93 min na boisku 21/22 - 338 min Casus Urygi Nie można zbyt wiele oczekiwać po tak długiej przerwie |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dlaczego nie można oczekiwać zbyt wiele po takiej przerwie?
Zapomniał jak się gra w piłkę? Nie był w treningu i nie ma kondycji? Musi ją odbudować? Smieszą mnie takie teksty " nie można oczekiwać zbyt wiele, bo się nie łapał do najlepszego klubu w PL." Tak samo jak mityczna presja, która wiąże nogi. To nie presja wiąże nogi, ale zaniedbania na wielu frontach piłkarskiego rzemiosła i funkcjonowania klubu. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Sapała pewnie gorszy od Balty, Bashy, Dudy czy Talara nike będzie.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Tym bardziej po kontuzji która mu się przydarzyła. Niby wyleczona (choć nie zdziwię się jak dalej ja odczuwa), ale od 1 września nie może znaleźć klubu. Kontuzja podobna (o ile nie taka sama), jaka miał Sadlok w Ruchu zanim do nas trafił. To się bardzo ciężko leczy. Ciekaw jestem w jakiej jest formie fizycznej. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Nie mam zdania na temat Igora Sapały - nie wiem jak on gra. Na minus trochę, że znów zatrudniamy zawodnika po kontuzji.
Natomiast zastanawia mnie jeden fakt - bierzemy zawodnika bądź co bądź z Ekstraklasy. Ciekawy jestem czy to oznacza, że np rozstaniemy się z kimś z trójki: Basha/Balta/Plewka. ![]()
"Wisła to nasz nałóg, to nasza heroina
i gdyby nie ONA - świat mógłby się zatrzymać.." |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Sapała wyprzedza naszych wszystkich środkowych pomocników o lata świetlne, to taki Poletanovic bis. Jestem mega pozytywnie nastawiony do tego transferu. Ogarnie nam środek pola. Chociaż uważam, że to nie powinien być jeszcze koniec wzmocnień na tej pozycji.
![]()
J***Ć pis!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
Królewski chyba czyta forum.. najpierw Kiko, teraz Sapała
![]() szkoda, że dopiero teraz.. co najmniiej kilka miesięcy za późno.. właśnie kogoś takiego potrzebowaliśmy do środka.. trzeba było go brać od razu po rozwiązaniu kontraktu, kiedy był przygotowany przez Papszuna.. pewnie byłoby kilka pkt więcej ![]() do roku 22 Sapała był podstawowym graczem Rakowa.. miał swój udział w awansach, jak dla nas to powinien być wyróżniający się gracz.. Polak w dobrym wieku.. oby bez kontuzji ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2013
Offline |
|
|
Panie Jarku noto teraz Banasik na trenera, może tego frana veleza (Pol Llonch to pewnie marzenie) sie da wyciągnąć?
![]()
Jorg Loser i Norbert Bernatzky 1906% poparcia
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
hehe Królewski głupi nie jest i wie, że tu sami znawcy się wypowiadają
![]()
J***Ć pis!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2010
Offline |
|
|
A spodziewałeś się grajka regularnie występującego w La Liga ? W Wiśle występującej w 1 lidze i będącej w środku tabeli ?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Pół roku bez klubu, czyli przyjdzie na jakiś minimalny kontrakt. Dostanie kilka szans, jak się nie wykaże, to pożegnanie w czerwcu. Jako że jest to Hiszpan, to istnieje duża szansa, że nie przyjmuje piłki z 3-metrowym odbiciem.
![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Im więcej Rodadopodobnych tym lepiej
![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Banita
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Za pierwszej nominacji Kikusia też było sporo tego szrotu, ale był Carlitos, który jednoosobowo utrzymywał burdel Sarapaty i dzięki czemu środowiska kibicowskie mogły jeszcze okradać Wisłę.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|