|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
U nas nie możliwy a połowa drużyn ekstraklasy na takich środkach się opiera.Właściwie możecie wybierać co gorsze.Czy to że my za 30 mln + o których wspominacie jesteśmy średniakiem pierwszej ligi czy to że w 18 mln budżecie mamy 13 mln dziurę
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Trochę Cię nie rozumiem - Ty masz o ten budżet do mnie pretensje? Przecież my tu tylko dyskutujemy, bo na ten temat zeszliśmy, o jego poziomie
![]() Sponsor meczu? To są niewielkie kwoty, pokrywające małą część związaną z organizacją całego spotkania, z wynajmem stadionu itd. Na pierwszą drużynę, wg słów TJ na spotkaniu z Socios, przewidziano 12 mln (to słowa z lipca). Nie wiem, czy o akademii szkoda gadać, czy nie, jednak jej budżet liczony jest w milionach. Nie opłacamy już ośrodka z cesji (nie ma nas dodatkowo w ekstraklasie ). |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2019
Offline |
|
To że są sponsorzy podnosi przychody. Koszty nie znikają. Wynagrodzenia drużyny z powyżej 20 na (strzelam) 12 to jest właśnie drastyczne cięcie. Akademia jeśli miała (znów strzelam) koło 4 to po cięciu na 2-3 mamy właśnie ten dramat o którym się pisze. Nie ma w tym sezonie środków z ESA więc nie ma na czym robić zabezpieczenia. I oczywiście masz rację, że 18 to dużo na pierwszą ligę, ale to żaden argument za tym, że Wisła ma tyle. Niestety. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2014
Offline |
|
-trzeba rozróżnić rok obrotowy od sezonu ligowego i z tej perspektywy właściwie określić miejsca w którym jesteśmy w danym momencie a dopiero w kolejnym kroku porównać to z założeniami. -ustalić czy tzw. dziura wynika z deficytu kosztów nad przychodami czy też może jest "cashflowowa" z powodu nie wpłynięcia żywej gotówki za transfery. W mojej ocenie mamy raczej problem cash flow. Czyli wykonanie budżetu za sezon 21/22 wykazuje nadwyżki a budżet za sezon 22/23 miał założony deficyt który miał być pokryty właśnie nadwyżką z sezonu 21/22. Czyli w miarę bilansuje się przychód 18 mln z kosztami 25-30 mln. Mało tego , pewnie wyjdzie że rok 2022 zamknie się również dobrze. Ale to tylko pozorne "dobro" bo już cash flow pokaże zagrożenia , które finalnie dadzą znać w wyniku za 2023 r., szczególnie jeśli nie będzie awansu. I dlatego , widząc tą perspektywę , obecnie jest "gorączkowe poszukiwanie inwestora" ![]()
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Pamiętajmy, że "Począwszy od 1 lipca 2022 roku rok obrachunkowy rozpoczyna się 1 lipca danego roku kalendarzowego, a kończy się 30 czerwca roku następnego".
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
O, to o tym nie wiedziałem , że rok obrachunkowy = sezon ligowy. Ta zmiana to od tego sezonu?
![]()
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Tak, to będzie pierwszy taki sezon. Poprzedni rok obrachunkowy był od 1 stycznia 2021 roku do 30 czerwca 2022 roku (to było związane właśnie z przejściem na "sezonowe" rozliczanie się).
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czyli jak tłumaczyć "dziurę"?
Nie wydaje mi się że przyjęli przychody 18 mln a koszty 30 mln. Czyli co , budżet za 2021+pół 2022 wypracował nadwyżkę ( niech będzie -nadwyżkę transferową w kwocie 10 mln) która miała być skonsumowana w bieżącym okresie. Ale kasa "nie przyszła" i jest problem? ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
Powstaje zatem pytanie - czy budżet na ten sezon planowali, sorry, ale dyletanci finansowi, którzy się nie zorientowali, że "tak się nie da", czy po prostu ktoś kłamał w żywe oczy najbardziej zaangażowanym kibicom, którzy co miesiąc dokładają do tego interesu nie mając w zamian nic oprócz karty sociosa, która akurat nic nie daje w relacjach z klubem. No chyba że się jednak dało. Co do waszych wyliczeń, to jest dla mnie w miarę oczywiste, że do wiadomości podawane są dane "mieszane", tzn. niby mówimy o budżecie na ten sezon, ale uwzględniamy w nim to, że: - w poprzednim sezonie nie wpłynęły założone środki z transferów, w związku z tym z przychodów tego sezonu spłacamy fizycznie koszty sezonu poprzedniego; - transfery były rozłożone na raty, a zatem nie realizują się przychody zaplanowane na ten sezon. W efekcie ekonomicznie sprowadza się do tego, że pomimo funkcjonalnego i obrachunkowego liczenia sezonami, ten rok kalendarzowy trzeba traktować pod tym względem jako całość wynikająca ze zrąbanych transferów, skutkujący dziurą w wysokości 8-10 mln zł na przestrzeni tego okresu. Więc ja bym jednak mimo wszystko trzymał wersji, że "się da" (plus minus), tylko budżet tego sezonu jest w rzeczywistości obciążony błędami poprzedniego. A to, że rachunkowo te dwa okresy liczy się osobno, nie ma wielkiego znaczenia, skoro zobowiązania poprzedniego okresu trzeba płacić i nie zniknęły magicznie w dniu 1 lipca 2022 roku, jak pozornie wskazuje RZiS. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Szczerze mówiąc, akurat tego fragmentu sobie dokładnie nie przypominam - może tam chodziło o 12+18 (to by się wtedy zgadzało)? Na pewno nie zarzucałbym kłamstwa.
Info o roku obrachunkowym podałem tylko i wyłącznie w nawiązaniu do wcześniejszego posta, nie żeby cokolwiek tym tłumaczyć. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Może gdzieś mam plik, to sobie przesłucham.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
![]() W budżet na poziomie 30 milionów w I lidze nie wierzę (nikt chyba w historii nigdy takiego w tym miejscu nie miał), ale i tu mogę się okazać niewiernym Tomaszem. Natomiast 18, w porywach 20, jestem w stanie sobie wyobrazić po mocnych cięciach we wszystkich aspektach działalności klubu. Oczywiście zawsze pozostaje kwestia tego, o czym pisałem już w maju - czyli powierzenie przygotowania najtrudniejszego sezonu ludziom, którzy nie poradzili sobie z sezonem najłatwiejszym finansowo do poprowadzenia od czasów Cupiała i nic nie wskazuje na to, aby uczyli się na błędach jest cholernie ryzykowne, a ludzie, którzy przyjdą po nich, o ile w ogóle jeszcze będą chcieli, będą w dużo gorszej sytuacji i wiele zmienić nie będą mogli w trakcie sezonu. Ciągle jednak ludzie opowiadali o tym, że lepiej zostawić tych, którzy są już w temacie. Efekty widzimy dzisiaj. Nie ma już tamtego zarządu, nie ma już tamtego trenera, nie ma odpowiedniej kadry, nie ma pieniędzy, nie ma możliwości wprowadzenia realnych zmian w budżecie, kadrze, zarządzaniu itp. Pozostaje nam tylko liczyć na to, że jakoś to będzie. Bo w to, że ktoś przygotowuje już teraz plan B na wypadek braku awansu już nie wierzę. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Jak tylko znajdę, to sobie sprawdzę - ale to dopiero za kilka dni.
Wydaje mi się, że jeśli była mowa o 18 mln zł, to raczej było to podane w kontekście, że takimi środkami będziemy jako klub dysponować, że takie zabezpieczono na nadchodzący sezon. Z tego co kojarzę, to Tymek z KR Socios dopytywał zresztą, jak zamierzają zasypać ewentualne braki, bo samymi cięciami do poziomu budżetu, o którym rozmawiamy, raczej nie zejdziemy. I tu właśnie pojawia się wspomniana, kilkunastomilionowa dziura. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Na chwilę obecną ewentualny awans trzeba będzie wywalczyć zaangażowaniem, może Radkowi uda się stworzyć taki team spirit, że jeden za drugiego nie będzie odstawiać nogi.
Będzie nam cholernie ciężko sprowadzić kogoś sensownego w zimie, kto z miejsca wskoczy do składu i podniesie jakość. Nasza pozycja negocjacyjna jest w tym momencie żadna, każdy potencjalny gracz z Polski wie jak u nas wygląda sytuacja. Na wysokie kontrakty pieniędzy w kasie nie ma, więc o transferach graczy pokroju Fernandeza możemy zapomnieć. Koniecznie trzeba wygrać ostatnie dwa mecze, to może być przełomowy moment całego sezonu. ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Całego tego gówna nie chciało mi się słuchać ale gdzieś po godzinie padło że budżet na CAŁĄ działalność nie będzie mniejszy niż 15 mln złotych.Zostało wyrażnie zaznaczone że to budżet całościowy a nie tylko na pierwszą drużynę.
Albo kłamano w żywe oczy albo panowie nie mieli w ogóle pojęcia o ty co ich w pierwszej lidze czeka .Typowe nawijanie makaronu na uszy.W sumie wtedy też Tomek zaczął się żalić że duża ilość kibiców na meczach to i większe koszty organizacji. Nigdzie tam nie pada stwierdzenie że te 15 mln mamy a brakuje drugich 15 czy coś w ten deseń.Jeszcze raz powtórzę że budżet w okolicach 30 mln złotych w kontekście obecnych wyników i jakości kadry byłby totalną kompromitacją dla ludzi zarządzających Wisłą |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Ale Ty piszesz o konferencji po sezonie? My odnosimy się do wypowiedzi podczas spotkania z Socios.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No tak.Czyli co wam powiedzieli prawdę a szerokiej publice wciskali kit?
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Nic takiego nie powiedziałem - wydaje mi się, że to prędzej jakieś niezrozumienie się. Wyżej pisałem, jak to może wyglądać.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
To nie matematyka, te kwoty się nie znoszą, ani nie sumują. Budżet najpewniej został podany tak żeby zobrazować ile Wisła będzie wydawać na klub w tym sezonie. Wszak chyba ta kwota interesowała kibiców. Wisła ma zaległe ugody i zobowiązania, które musi spłacać i wątpię, aby przy podawaniu kwoty budżetu właściciele ujmowali te kwoty. Ja jestem przekonany, patrząc na rzekomą dziurę, że trio założyło wpływy zaległych pieniędzy z transferów wychodzących. Przynajmniej w jakimś sporym stopniu. Jeśli teraz jest tak wielka dziura budżetowa to najpewniej zaczynamy lub niedługo zaczniemy spóźniać bieżące płatności lub zaległe ugody. Myślę, że dlatego Prezes podjął ten temat publicznie, bo chciał wywołać presję na innych współwłaścicielach (a zamiast tego wywołał zamieszanie i trwogę wśród sponsorów i kibiców klubu, za co brawa o//) Także bardzo możliwe, że trio faktycznie założyło wpływy do klubu w okolicy 30 milionów złotych. A budżet na ten sezon na poziomie 15 milionów złotych. To się w żadnym wypadku nie wyklucza.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 01.11.2022 o godz. 00:09.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2012
Offline |
|
|
Raczej założyli - dejcie wiecej siana bo w piecu ogień zaczyna przygasać i robi się zimno. A sociosy zaczną urabiać aby składki szły na bieszącą działalność bo jak nie dadzą to w piecu zgaśnie. I klub padnie. .
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
|
Jak poprzedni rok obrachunkowy był taki to dlaczego pokazali bilans i obszerne omówienie całego 2021, a nie poczekali z całością do teraz (lis-gru)?
Ostatnio edytowane przez doktor granat : 01.11.2022 o godz. 18:32.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2019
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Aha. No to jeden ze współwłaścicieli, w obecności drugiego ze współwłaścicieli na zamkniętym spotkaniu przeznaczonym dla członków socios. Jeśli nie wiesz, to być może po prostu nie jesteś uprawniony do tego, aby poznać szczegóły
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2019
Offline |
|
|
Wysmiewanie mnie za kwote 18 mln zl to wysmiewanie wlascicieli klubu. Bo to oni podali takie dane, nie wyssalem sobie tego z palca.
Nie wiem czemu ma sluzyc ta dezinformacja jakoby Wisla miala miec budzet 30 mln w 1 lidze, podczas gdy wiele klubow w eklasie z takim budzetem funkcjonuje. Probuje zatuszowania skrajnej nieudolnosic Dawidka? Czerepach. Czesto sie poslugujesz szydera. Nawet czesto ja tlumaczysz, zeby zrozumieli. Nie sadzilem, ze bedziesz mial problem zeby zrozumiec szydere w postach innych osob. I obojetne jest mi czy dla Ciebie cos mnie wyklucza czy nie wyklucza z dyskusji. Czytac moich postow nie musisz ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
Przepraszam , ale teraz to juz wogle nie zrozumiałem.
Gdzies nie zrozumiałem czyjejs szydery tak ? Twpjej ? weź prosze zacytuj tamtego posta abym mógłsię odnieść do tego ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Bo takie są wymogi licencyjne PZPN.
|
|