The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.10.2022, 13:30
Pewnie więcej niż połowa z brakującej kwoty wynika właśnie z braku wpływów z tych transferów, więc nie wiem co Cię tak śmieszy.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 30.10.2022, 13:35
Pytanie czy zaistniała sytuacja zmieni cokolwiek przy przeprowadzaniu transferów wychodzących w przyszłości?
Czy zmieni się sposób zabezpieczania transakcji, weryfikacji kontrahentów, skończy się rozkładanie płatności na raty? Błędy popełnione przez Trio przy okazji ostatnich transferów gotówkowych mogą być przecież katastrofalne w skutkach.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 30.10.2022, 14:15
Nie Serek, to nie wynika z braku kasy z tych transferow. To, ze tej kasy nie bedzie bylo wiadomo. Jest JAKAS szansa, ze ta kasa wplynie do klubu. Ale to powinno byc podejscie jakie prezentowal Obidzinski. Zakladamy, ze tych pieniedzy nie ma, budzet szyjemy pod wplywy pewne, bezdyskusyjne. Kasa z transferow bedzie nadwyzka, ktora da pole do dzialania.
Tutaj TOTALNY idiota przyjal, ze ta kasa wplynie. Ale trzeba sie zastaowic dlaczego ktos takie zalozenie przyjal. Ano Serku dlatego, ze bez tej kasy budzet klubu bylby zalosnie niski. Dlaczego? Wycofanie sie sponsorow, brak wplywow z Ekstraklasy i brak umiejetnosci pozyskania srodkow na wydatki, ktore planowano. To tak a propos Twojej oceny Dawidka, jaki to byl swietny prezes.

A odpowiadajac na Twoje pytanie co mnie smieszy. Odpowiadam: smieszy mnie to, ze toczy sie tutaj dyskusja o tym na jaka pozycje sciagac zawodnikow, a za 2-3 miesiace mozemy miec sytuacje, ze beda wypowiadane kontrakty przez zawodnikow, ktorym klub nie placi. Dopiero wtedy bedzie pole do pisania, na ktore pozycje potrzeba zawodnikow
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 30.10.2022, 14:24
Rozmawiamy tutaj na konkretny temat - transferów, a w zasadzie braku środków, które powinny z nich do klubu wpłynąć. Co do reszty, to wybacz, ale nie chce mi się dyskutować o oczywistościach. Dopytaj też źródła swoje, kto w klubie jakie ma podejście do tworzenia budżetu, bo przeceniasz Obidzińskiego - on tylko realizował nakreślone mu wytyczne.

Co do Dawida, to nie będę Ci po raz setny pisał, za co konkretnie go chwaliłem - widać i tak nie dociera.
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 30.10.2022, 14:34
Trzeba wystąpić do Jurka o odszkodowanie za spadek.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 30.10.2022, 14:35
Dokładnie, może nasz Kuba Zajebałem Błaszczykowski, by się wypowiedział czy to prezes Dawid, zostawił w spuściźnie po sobie ten pomysł, że połowę budżetu oparł na wpływach z kasy za transfery, której to kasy Wisła nie widziała i nie uzyskała na tamten czas - lipiec 2022, bo to wtedy planowano budżet - za Lisa rok i za El Mahdiouiego pół roku?

Czy może był to kolejny zajebisty pomysł trio, każdego po 33,3 %, bo przecież zasada jest taka, że z nikogo się tutaj winnego nie robi i zawsze każdy w tej samej chwili powiedział "tak, zgadzam się".

To sa efekty analizy po spadku i wzięcia tego na klatę... czyli zero analizy, tworzenie cyrku w kolejnym sezonie. Jako wisienka na torcie danie większej władzy Brzęczkowi, bo przecież on najmniej zawinił hehe

Być może było tak, że nasze zajebiste asy jak już się domyśliły, że kasy za transfery nie uzyskają wcale/nie uzyskają za szybko, to jeszcze w pośpiechu w sierpniu rezygnowali z Mehremicia aby na maksa ile się da, odciążyć budżet, który o dziwo wynosi 18 mln zł, z czego brakuje ponad połowa, jak nie prawie cały 10-15 mln - ale ....a jaja.

I być może to już wywołało konkretne nerwy i nieporozumienia, stąd jakieś wojenki z Jażdżyńskim, czy Jaro, który zapowiada tę swoją ofensywę na 15 listopada.

Zapewne tego się nigdy nie dowiemy, bo przecież transparentność jest jak za najlepszych czasów WSH. Nikt nic nie wie, nikt nic nie powie, można jedynie sobie snuć scenariusze i domysły jak to było i co się w tym klubie dzieje.
Na temat Hyballi latali do mediów i robili cyrk, na temat swojej pajacerki każdy dupa cicho i nigdy personalnie nikt za nic nie był winien, tylko takie pierdu, pierdu, że wszystko razem bierzemy na klatę bo każdy wydawał zgodę na dany temat. A jajca są takie w tej naszej Wisełce, że mogliby się ładnie powyjaśniać przez media - skoro takie standardy mają, jak właśnie z Hyballą czy Obidzińskim postąpiono.

Zobaczymy co Jaro wysmaruje, może będzie ciekawie. Nie ma co, stworzył się układ i to niebezpiecznie się zbliża w stronę rządów Sarapaty i Dukata więc w końcu musi .......nąć. Jedyne co ich może uratować to awans do eklapy i znowu jakoś powoli wmawianie, że nic się nie da, robienie dobrej miny do złej gry i z roku na rok jakoś utrzymywanie się w tej eklapie i budowa od podstaw. Tyle, że teraz, jak nigdy, goni nas nieubłaganie czas. Bo kilka miesięcy bez dobrego punktowania i awans chociażby przez baraże nie będzie w naszym zasięgu. Wtedy, drugiego sezonu w I lidze raczej nie wytrzymamy ze względu na finanse. Mało tego, może już w zimie będzie na tyle chujowo przez finanse, że to się rozsypie. Może stąd ta ofensywa Jara, który przedstawi swój plan po tej rundzie i jeśli nie wypali jego plan, czy jakiś szejk ściągnięty przez Nowaka nie zostanie w zimie, to Jaro wypierdala z tego cyrku i powoli będzie cyrk zamykany dlatego właśnie może uaktywnił się teraz przed zimą. Wywiad z Nowakiem czy nerwy Jażdzyńskiego też mogą wskazywać, że to jest właśnie ostatnie kilka spokojnych miesięcy...
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 30.10.2022, 15:24
Serek,

prosze Cie, nie wycieraj geby Obidzinskim.
Ten gosc pracowal w kilkunastu miejscach i wszedzie odniosl zamierzone efekty. Dopoki byl w Krakowie, jako tako to wygladalo. I sportowo i finansowo.
Od kiedy zaczal rzadzic Dawidek mamy zjazd i sportowy i finansowy. DO tego spotkania, ze brakuje 15 mln zlotych. To raczej nie jest zasluga obecnego prezesa tylko poprzedniego.

A pisanie, ze Obidzinski mial inne zdanie w kwestii budowy budzetu jest zwyklym chamstwem wobec czlowieka, ktory cos temu klubowi dal innego niz poglebiajace sie dlugi i spadek.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 30.10.2022, 15:25
PS.
W ilu miejscach wczesniej pracowal Dawidek?
W ilu odniosl sukces?

Podpowiem.

Zero i zero.
Odpowiedz cytując
Książę Palownik
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 30.10.2022, 15:44
Sprawa jest o tyle zabawna (nie jestem pewien, czy to dobre słowo, ale niech tam...), że jednym z głównych punktów krytyki "poprzedniego ustroju" w osobie Sarapaty było właśnie to, że zarząd do założeń budżetowych przyjmował sobie m.in. wirtualne wpływy z transferów, których w istocie z różnych względów faktycznie nie otrzymano.
Teraz widzę, że sytuacja się powtarza.

Jeśli to prawda, że w budżetowaniu gry w I lidze połowę planowanych przychodów oparto o uzyskanie kasy z Turcji i Bliskiego Wschodu to ja pier***lę ale to jest fuszerka że szok.

@Jaroo1
mam obawy, że Twoje czarnowidztwo niestety ma pokrycie w faktach i obecnych sprzecznościach pomiędzy właścicielami. Te sprzeczności jeszcze nie wychodzą na jaw ale jak wyjdą, to na grubo moim zdaniem (jak zwykle my kibice jesteśmy ostatni aby się czegoś rzetelnego dowiedzieć, za to będziemy pierwsi jak znów trzeba będzie kupować akcje albo inne darowizny organizować w formie pospolitego ruszenia).
Demokracja: mówisz co chcesz, robisz co ci każą.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 30.10.2022, 16:26
skarabeus napisał(a):Wyświetl post
Serek,

prosze Cie, nie wycieraj geby Obidzinskim.
Ten gosc pracowal w kilkunastu miejscach i wszedzie odniosl zamierzone efekty. Dopoki byl w Krakowie, jako tako to wygladalo. I sportowo i finansowo.
Od kiedy zaczal rzadzic Dawidek mamy zjazd i sportowy i finansowy. DO tego spotkania, ze brakuje 15 mln zlotych. To raczej nie jest zasluga obecnego prezesa tylko poprzedniego.

A pisanie, ze Obidzinski mial inne zdanie w kwestii budowy budzetu jest zwyklym chamstwem wobec czlowieka, ktory cos temu klubowi dal innego niz poglebiajace sie dlugi i spadek.
Co do mojej wypowiedzi ma "Dawidek", wiesz chyba tylko Ty. Napisałem jedynie tyle, że Obidziński realizował wytyczne (i robił tę akurat część swojej pracy bardzo sprawnie). Nie pisałem nic o jego zdaniu w kwestii budowy budżetu.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 30.10.2022, 19:25
Serio, ktoś przywołuje przykład Obidzińskiego?
Kawał bufona, który nic konkretnego w Wiśle nie zrobił. Ciąć koszty w excelu to większość potrafi.
Nie bronię w żaden sposób Dawida, bo jego kadencja zakończyła się.totalną katastrofą sportową a w efekcie finansową, ale nie przywołujcie proszę Obidzińskiego.
Gdyby był.taki świetny to na pewno pracowałby w sporcie, bo ewidentnie błysk fleszy jest mu potrzebny.

Co do transferów - w zimie zanosi się na wyprzedaż, żeby jakoś ratować budżet.
Problem w tym, że Wisła nie ma w tym zakresie praktycznie żadnych aktywów, bo kogo tutaj można sprzedać?
Fernandez? Pół roku kontraktu, nikt nie da więcej niż 100 tyś euro
Biegański - może agencja faktycznie coś wyczaruje, choć cudów nie ma co się spodziewać.
Duda - równia pochyła w ostatnich meczach.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 30.10.2022, 20:14
Dla niektórych Obidziński, który został bardzo dawno temu z Wisły pogoniony jest problemem, a nie ci, którzy w rzeczywistości przy wsparciu klakierów doprowadzili Wisłę z pełną świadomością do obecnego stanu rzeczy.

Dziwne standardy.

Ale przecież przez długi czas Marzena z Damianem byli tymi, którzy wspólnie z ekipą uratowali Wisłę od złego Cupiała i walczyli ze spiskowcami.

Materiał i śledztwo Jadczaka pokazały, że ta walka ze spiskowcami polegała na okradaniu klubu na spore miliony.

Życie pokazało po raz kolejny, że wnioski nie zostały wyciągnięte, stąd dzisiejszy stan Wisły i to w obecności największej w Polsce obudowy wokół klubu (TS, legendy i przyjaciele, odnowieńcy z liczną rodziną, środowiska kibicowskie, itp.).

To efekt braku szczerości po ratowaniu z przełomu 2018/2019 i braku prawdziwej, a nie udawanej opozycji.
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 30.10.2022 o godz. 20:16.
Odpowiedz cytując
ital
Member

Od: 05.2013

Stary 30.10.2022, 21:15
dużo sie wyjaśni po 13.11 kiedy J.K. zwoła briefing i powie co chce powiedzieć. mam nadzieje że będzie to dość treściwe bo jednak nie na darmo ma przydomek BINARNY . sytuacja w klubie jak i w samym trio jest na tyle poważna że samo zajebałem nie przejdzie.
Odpowiedz cytując
Matejas_
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 30.10.2022, 22:55
ital napisał(a):Wyświetl post
dużo sie wyjaśni po 13.11 kiedy J.K. zwoła briefing i powie co chce powiedzieć. mam nadzieje że będzie to dość treściwe bo jednak nie na darmo ma przydomek BINARNY . sytuacja w klubie jak i w samym trio jest na tyle poważna że samo zajebałem nie przejdzie.
Owszem przejdzie i odbędzie się to przy aplauzie gawiedzi, fanatycznej i ślepo zapatrzonej... skoro spadek przeszedł, wszystko się uda
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 30.10.2022, 23:44
Sformułowanie "Ślepo zapatrzeni" zaczyna byc anachronizmem niczym " kibice sukcesu". Czyli sukcesu którego już jedno pokolenie nie pamięta.

Dla mnie nie ulega wątpliwości że "rządy trio" to tak naprawdę rządy jednej osoby, która dobierała sobie po kolei współpracowników.

JB już pokazał że nie potrafi, na dobrych intencjach to można fundację zbudować a nie klub
TJ nie ma takich środków by sam to ciągnąć i pyskowkami sobie nie zaskarbia sympatykow
JK ingerowal tyle co mu podpowiadała sztuczna inteligencja czy jak on tam to nazywa. Jest pierwszym który odpuści lub jedynym który byłby w stanie to finansowo udźwignąć

Najgorsze jest to że nawet nie widać opcji która by miała uspokoić kibiców. I nie piszcie że Kwiecień, z Kapka i Smuda na czele.

Nie ma natomiast wątpliwości że czekają nas ostatnie 2 miesiące obecnego układu.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 30.10.2022 o godz. 23:48.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 31.10.2022, 11:36
Serek,

nie wiem z kogo probujesz zrobic idiote. Ze mnie Ci sie nie uda.
Napisales tak: Co do reszty, to wybacz, ale nie chce mi się dyskutować o oczywistościach. Dopytaj też źródła swoje, kto w klubie jakie ma podejście do tworzenia budżetu, bo przeceniasz Obidzińskiego - on tylko realizował nakreślone mu wytyczne.

ON TYLKO REALIZOWAL NAKRESLONE MU WYTYCZNE. W domysle: nie jest zwolennikiem wydawania tego co ma na pewno w rece, robil tak, tylko dlatego, ze mu kazali. Gdyby mogl sam decydowac byloby to samo co teraz
Taki jest sens Twojej wypowiedzi. Bardzo krzywdzacy dla Obidzinskiego, ktory przypomne - zostawil Dawidkowi Wisle we wzglednie bardzo dobrej kondycji (biorac pod uwage okolicznosci).

Chwaliles Dawidka za pozyskiwanie sponsorow. Miala sie tu odbywac tytaniczna praca
Spojrzmy wiec na liczby

Budzet: 18 mln.
Brakuje: 12-15 mln (sami nie wiedza ile)
Wklad Nowak Mosty : 1,5 mln zlotych

Wklad Adama Adamczyka: 1,5 mln zlotych
Wkład Adama Lanoszki: 1,5 mln (wszyscy maja po 3,75 % , Nowak zaplacil za te akcje 1,5 mln wiec pozostali zapewne tak samo).

Wiec samych wkladow jest 4,5 mln, budzet 18 mln a brakuje niech bedzie 12 mln.

Czyli rozumiem , ze ta tytaniczna praca, ktora wykonal Dawidek to pozyskanie sponsorow za 1,5 mln zlotych?

Czy Nowak, Adamczyk i Lanoszka to sa "dzieci" Dawidka? Uwazalbym na odpowiedzi, Pan Nowak wydaje sie dosc prostym i bezposrednim czlowiekiem, moze wypalic, jak to wygladalo w rzeczywistosci

To by bylo tyle, jesli chodzi o podsumowanie efektywnosci Dawidka.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 31.10.2022, 11:39
I jeszcze co do Obidzinskiego, bo ktos tutaj sie do niego odniosl.
Dopoki Obidzinski byl w Wisle nie bylo rozpasania i przejadania kasy. Wydatki must have. Brak zbednych, zidiocialych wymyslow. Prawda jest taka, ze byl buforem dla zapedow Kuby. I chyba jedyna opozycja wewnatrz klubu dla jego zapedow. Dlatego zostal usuniety i obsrany w mediach.

Wystarczy zasiegnac jezyka w srodowisku biznesowym. Kazdy mowi "po co mu byla ta Wisla to nie mam pojecia. Ani z tego pieniedzy, ani prestizu".
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Stary 31.10.2022, 11:59
Spojrzmy wiec na liczby

Budzet: 18 mln.
Brakuje: 12-15 mln (sami nie wiedza ile)
Wklad Nowak Mosty : 1,5 mln zlotych

Wklad Adama Adamczyka: 1,5 mln zlotych
Wkład Adama Lanoszki: 1,5 mln (wszyscy maja po 3,75 % , Nowak zaplacil za te akcje 1,5 mln wiec pozostali zapewne tak samo).

Wiec samych wkladow jest 4,5 mln, budzet 18 mln a brakuje niech bedzie 12 mln.

Czyli rozumiem , ze ta tytaniczna praca, ktora wykonal Dawidek to pozyskanie sponsorow za 1,5 mln zlotych?
Nie znam prawdziwych liczb więc nie chcę się mądrzyć, ale pomieszanie pojęć w tej „kalkulacji” jest tak spektakularne, że mając 5 min coś napiszę.

Po pierwsze - nie mamy pojęcia co oznacza „budżet 18 mln”. Ale biorąc pod uwagę poziomy kosztówz poprzednich sezonów (ze sprawozdania za 21 wynika ponad 40 mln) to te 18 mln to muszą być przychody. Jeśli brakuje 15 tzn.że koszty będą koło 33 mln. Teza z przychodami prawie pewna patrząc na raporty z poprzednich lat i brak 10 mln z telewizji.

Po drugie wpłaty nowych akcjonariuszy miały miejsce w 2021 roku. Te 4,5 mln już dawno zostało wykorzystane i nie ma żadnego związku z obecnym sezonem.

Lubię czytać to forum, ale naprawdę warto zostawić wyliczenia finansowe osobom, które mają jakąś wiedzę na temat finansów i wyobrażenie jak to może w Wiśle wyglądać. Inaczej popełnia się kompromitujące pomyłki jak „dywagacje” powyżej i wprowadza w błąd innych użytkowników.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 31.10.2022, 12:04
W czasie, gdy p.o. prezesa był Obidziński, plan działania nakreślała inna osoba, a realizował ten plan właśnie Piotr (a jak wspomniałem, to akurat robił dobrze i nie sądzę, by miał akurat w kwestii trzymania dyscypliny finansowej odmienne zdanie). Nie ma tu żadnego "w domyśle", więc proszę Cię kolego drogi, byś nie wymyślał teorii co do moich wypowiedzi i nie sugerował, że chce z kogoś zrobić idiotę.

Co do Dawida, to tak, chwaliłem go za pozyskanie sponsorów. Po pierwsze - firma Nowak-Mosty została sponsorem nie za czasów Dawida, a pojawiła się tu raczej dzięki Kubie. Po drugie, jeśli jako sponsorów kojarzysz jedynie Nowak-Mosty, to ciężko u Ciebie z pamięcią. Za prezesury Dawida podpisano choćby Orlen, Cass czy Astor (Kawasaki, Aveva).

Jak już coś wyliczasz, to zastanów się, do którego sezonu, jeśli chodzi o budżet, wliczasz poszczególne składniki, bo zabawne jest, jak do obecnego budżetu wliczasz np. dokapitalizowanie spółki z grudnia 2021.

Na koniec - mniej zacietrzewienia, a więcej czytania ze zrozumieniem.

Wystarczy zasiegnac jezyka w srodowisku biznesowym. Kazdy mowi "po co mu byla ta Wisla to nie mam pojecia. Ani z tego pieniedzy, ani prestizu".
Czekaj, to odnośnie Obiego? Jak tak, to mogę zareagować jedynie głośno się śmiejąc
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 31.10.2022 o godz. 12:36.
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Od: 04.2014

Stary 31.10.2022, 12:20
Karherop napisał(a):Wyświetl post

JK ingerowal tyle co mu podpowiadała sztuczna inteligencja czy jak on tam to nazywa. Jest pierwszym który odpuści lub jedynym który byłby w stanie to finansowo udźwignąć
.
To ciekawe co piszesz ale masz jakieś wiarygodne źródło że tak jest.
Bo jeden z forumowiczów ocenił firmę JK jako deficytowy start-up.
Tak po prostu chciałbym wiedzieć jaka jest prawda.
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Stary 31.10.2022, 12:22
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
W czasie, gdy p.o. prezesa był Obidziński, plan działania nakreślała inna osoba, a realizował ten plan właśnie Piotr (a jak wspomniałem, to akurat robił dobrze i nie sądzę, by miał akurat w kwestii trzymania dyscypliny finansowej odmienne zdanie).
O proszę. Mniej więcej tak zrozumiałem ten ostatni wywiad. Ciekawe, że osoba z wiedzą o tym co się w klubie dzieje to potwierdza. To ma znacznie większy sens niż Obidziński w opozycji do całego Trio. Przy czym to już historia - może tylko rzuca więcej światła na obecne tarcia.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 31.10.2022, 12:41
Piknik1906 napisał(a):Wyświetl post
Nie znam prawdziwych liczb więc nie chcę się mądrzyć, ale pomieszanie pojęć w tej „kalkulacji” jest tak spektakularne, że mając 5 min coś napiszę.

Po pierwsze - nie mamy pojęcia co oznacza „budżet 18 mln”. Ale biorąc pod uwagę poziomy kosztówz poprzednich sezonów (ze sprawozdania za 21 wynika ponad 40 mln) to te 18 mln to muszą być przychody. Jeśli brakuje 15 tzn.że koszty będą koło 33 mln. Teza z przychodami prawie pewna patrząc na raporty z poprzednich lat i brak 10 mln z telewizji.

Po drugie wpłaty nowych akcjonariuszy miały miejsce w 2021 roku. Te 4,5 mln już dawno zostało wykorzystane i nie ma żadnego związku z obecnym sezonem.

Lubię czytać to forum, ale naprawdę warto zostawić wyliczenia finansowe osobom, które mają jakąś wiedzę na temat finansów i wyobrażenie jak to może w Wiśle wyglądać. Inaczej popełnia się kompromitujące pomyłki jak „dywagacje” powyżej i wprowadza w błąd innych użytkowników.
Jak nie wiemy co oznacza budżet 18 mlnA co może oznaczać jak nie wielkość wydatków?Tyle po cięciu kosztów zamrożeniu pensji wydamy w tym sezonie.Problem w tym że przychody pokrywają to tylko w jakichś 25%
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 31.10.2022, 12:51
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Serio, ktoś przywołuje przykład Obidzińskiego?
Kawał bufona, który nic konkretnego w Wiśle nie zrobił. Ciąć koszty w excelu to większość potrafi.
Nie bronię w żaden sposób Dawida, bo jego kadencja zakończyła się.totalną katastrofą sportową a w efekcie finansową, ale nie przywołujcie proszę Obidzińskiego.
Gdyby był.taki świetny to na pewno pracowałby w sporcie, bo ewidentnie błysk fleszy jest mu potrzebny.

Co do transferów - w zimie zanosi się na wyprzedaż, żeby jakoś ratować budżet.
Problem w tym, że Wisła nie ma w tym zakresie praktycznie żadnych aktywów, bo kogo tutaj można sprzedać?
Fernandez? Pół roku kontraktu, nikt nie da więcej niż 100 tyś euro
Biegański - może agencja faktycznie coś wyczaruje, choć cudów nie ma co się spodziewać.
Duda - równia pochyła w ostatnich meczach.
Jak widać akurat w Wiśle obecnie pracuje ta mniejszość która tych kosztów ciąć nie potrafi.Ja nie bronię Obiego,on swoje za uszami ma.Ciął te koszty aż za bardzo i to odbiło się mocno na poziomie sportowym.Zapomniał że klub piłkarski to nie zwykła spółka i tu przede wszystkim liczą się wyniki w lidze.Tylko że zamiast po jego zwolnieniu poprawić to co za jego rządów kulało postanowiono wrócić do modelu zarządzania podobnego do tego co było za Sarapaty i Dukata...
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 31.10.2022, 12:53
krysztal napisał(a):Wyświetl post
Jak nie wiemy co oznacza budżet 18 mln
To w sumie dość prosto zostało ujęte w cytowanej przez Ciebie wypowiedzi.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 31.10.2022, 13:03
To w sumie dość prosto zostało ujęte w cytowanej przez Ciebie wypowiedzi.
Czekaj,czekaj czyli po tych wszystkich cięciach po spektakularnym mrożeniu pensji okrojeniu wydatków na akademie my w ciągu jednego pierwszoligowego sezonu planujemy wydać 33mln?
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 31.10.2022, 13:10
Nie wiem - pytałeś osobę, która jasno swoje wyliczenia przedstawiła.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 31.10.2022, 13:13
proszę nie pisać takimi zdrobnieniami typu "Dawidek" czy "kubuś puchatek" , bo nawet mając racje swoim brakiem szacunku wypisujesz sie z grona poważnych dyskutantów
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 31.10.2022, 13:24
Nie wiem - pytałeś osobę, która jasno swoje wyliczenia przedstawiła.
Jakie moje wyliczenia?Ja nic nie wyliczałem natomiast odnosząc sie do tego co napisał Piknik wychodzi że my wydamy w pierwszej lidze więcej niż większość klubów ekstraklasy
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 31.10.2022, 13:28
A gdzież ja napisałem o Twoich wyliczeniach?
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Stary 31.10.2022, 13:57
krysztal napisał(a):Wyświetl post
Czekaj,czekaj czyli po tych wszystkich cięciach po spektakularnym mrożeniu pensji okrojeniu wydatków na akademie my w ciągu jednego pierwszoligowego sezonu planujemy wydać 33mln?
Nie wiem czy 33 mln. Dodałem tylko dwie liczby będące w publicznym obiegu. Ale to jest oczywiste, że na pewno bliżej 30 niż 20.

Patrząc na sprawozdanue za 2021 widać, że koszty w poprzednim sezonie były gdzieś między 40 a 50. I to raczej bliżej 50 bo przecież w 2022 była akcja ratunkowa z nowym sztabem i drogimi zawodnikami.

Nie ma opcji aby zejść z takiej kwoty do tych 18 o których tu pisano. Organizacja by nie przetrwała.

Patrząc od drugiej strony:
- budżet drużyny nawet po drastycznym cięciu z ponad 20 mln o jakich mówiono w sezonie 21/22 da małe kilkanaście milionów (dalej mamy piłkarzy na ekstraklasowych kontraktach) - 13-14?
- budżet pozostałych wynagrodzeń to kolejne kilka milionów
- budżet Akademii po cięciach to dalej ze 2-3 mln
- sam stadion i baza w Myślenicach to ze 3,5 mln a z słynnym gazem 4,5
- koszt pamiątek do sklepu to pewnie połowa przychodu - szacuję, że 2-3 mln
- organizacja meczów to minimalnie 2 miliony

Już to powyżej się zakręci koło 25. A nie wymieniłem innych kosztów (biura, flota, wyżywienie, wyjazdy).

Bardzo bym był zdziwiony gdyby koszty wyszły wyraźnie poniżej 30 mln. A na 18 nie ma najmniejszych szans.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów