The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.10.2022, 10:58
Jagul napisał(a):Wyświetl post
Tak było, nie zmyślam
xG: 1.78-1.33 na korzyść Termalici
Kompromituj się dalej. Naprawdę dobrze Ci idzie.
No to mnie zaskoczyło, jeśli faktycznie tak to policzyli.
A jakie xG miała Termalika w pierwszej połowie? Bo tego dotyczyła dyskusja
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 17.10.2022, 12:22
wolfy napisał(a):Wyświetl post
No to mnie zaskoczyło, jeśli faktycznie tak to policzyli.
A jakie xG miała Termalika w pierwszej połowie? Bo tego dotyczyła dyskusja
Mnie nie zaskoczyło, ale to ja mam zły osąd sytuacji
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 17.10.2022, 18:03
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Mnie nie zaskoczyło, ale to ja mam zły osąd sytuacji
A jednak powinno. Bo jeżeli twierdzisz że powinni nam byli strzelić 3 gole w pierwszej połowie (przypominam - zero celnych strzałów) a mają za cały mecz xG 1.78...

Nie no, jasne, co się będziemy ograniczać, Termalica powinna nam była 10 goli strzelić. Tak będzie większa histeria i pojazd po piłkarzach. Ale im pocisnąłeś! Co prawda za każdym razem albo im zabrakło 30 cm, albo metra, albo centralnie przelobowali trybunę za bramką, no ale pokazali ofensywną piłkę że ja .......ę, ledwo przeżyłem te emocje.
Tak jak my nie mogą wygrać meczu od ponad miesiąca, w pierwszej połowie nie potrafili wcelować w bramkę ale genialny mecz rozegrali
Tak bardzo byli groźni że w okolicach 70-tej minuty komentatorzy zaczęli zaklinać rzeczywistość: "Liczymy że jakieś bramki jednak padną". Ja już nie liczyłem.

Po co to wszystko? Bo irytuje mnie histeria, przeinaczanie faktów i przeginanie z krytyką. To tak jak wtedy gdy ktoś napisał że Chojniczanka grała pewnie w obronie podczas gdy nieatakowani zgubili piłkę pod własnym polem karnym na rzecz Rodado, a potem regularnie rozdawali nam prezenty z których żadnego nie wykorzystaliśmy.

Mecz na 0:0, nie było żadnej genialnej interwencji bramkarza (takiej jak po strzale Cisse z ŁKS-em, kiedy bramkarz palcami sparował na słupek), nie było nawet jakiejś godnej uwagi - jakby Loska wpuścił wolnego Fernandeza (to była chyba ta nasza bramka w Twoim 3:1) to by się skompromitował. Inna rzecz że strzał przeszedł mur tylko dlatego że lebiega z Termaliki się przed nim uchyliła :roll:
Zagraliśmy niedokładnie w ataku, Nieciecza też niczym nie zabłysnęła, jedyne co mogło zagrozić bramkarzom to karny z dupy.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 17.10.2022, 18:54
Jak na razie chłopie to tylko ty reagujesz histerycznie... na komentarze które nie są po twojej myśli
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 17.10.2022, 19:24
tak mecz na zero zero , aczkolwiek odniosłem wrażenie ze okazje TBBM wynikały z przewagi taktycznej , i ogolnie wyzszej kulturze gry , natomiast nasze z indywidualnych przeblyskow pilkarzy ktorzy przerastaja te lige (hiszpanie)
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 17.10.2022, 20:45
Wideo kulisy meczu Termalica vs Wisła:

https://www.youtube.com/watch?v=uANjBXUXq4I
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 17.10.2022, 21:02
A jednak powinno. Bo jeżeli twierdzisz że powinni nam byli strzelić 3 gole w pierwszej połowie (przypominam - zero celnych strzałów) a mają za cały mecz xG 1.78...

Nie no, jasne, co się będziemy ograniczać, Termalica powinna nam była 10 goli strzelić. Tak będzie większa histeria i pojazd po piłkarzach. Ale im pocisnąłeś! (...)
Udowodniłeś właśnie że nie masz pojęcia czym jest xG, więc uważam temat za wyczerpany. Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 18.10.2022, 09:49
Moment:
Jeśli przez cały mecz jedna drużyna odda 10 celnych strzałów z odległości ... dajmy na to 30 metrów i każdy będzie toczącą się piłką, którą zatrzyma 5-letni bobas, a druga nie odda żadnego celnego strzału, bo w sytuacji na pustą bramkę z odległości 2 metrów, napastnik przewrócił się, albo strzelił w trybuny, to która z tych drużyn miała więcej 100% sytuacji do strzelenia gola?

Nie musisz się śpieszyć z odpowiedzią.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Arek95
Senior Member

Od: 07.2017

Stary 18.10.2022, 18:40
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Moment:
Jeśli przez cały mecz jedna drużyna odda 10 celnych strzałów z odległości ... dajmy na to 30 metrów i każdy będzie toczącą się piłką, którą zatrzyma 5-letni bobas, a druga nie odda żadnego celnego strzału, bo w sytuacji na pustą bramkę z odległości 2 metrów, napastnik przewrócił się, albo strzelił w trybuny, to która z tych drużyn miała więcej 100% sytuacji do strzelenia gola?

Nie musisz się śpieszyć z odpowiedzią.
Cytat:
xG mierzone jest w skali od zera do jednego, gdzie 0,1 oznacza bardzo małe (10%) prawdopodobieństwo trafienia do siatki, a 0,9 wskazuje, że szansa na to jest aż 90-procentowa. Expected goals to stosunkowo nowa statystyka, ale zwłaszcza w Anglii wyrażenie to było często używane, aby określić skuteczność albo nieefektywność gry danego zespołu czy zawodnika. Warto zaznaczyć, że to tylko ocena analityczna i czasami wyniki xG są niewspółmierne z realnymi wydarzeniami boiskowymi.
To masz dokładną definicję xG.
Do Twojego przykładu niestety, ale uwzględniając odległość i siłę strzału + obronę bramkarza jedyną wartością dodaną dla drużyny oddającej strzał jest to że był on celny i koniec. Zatem tutaj statystyka xG (1 warunek z 8 spełniony na bramkę pod warunkiem oddawania strzału na wprost od bramki) oscyluje w granicach 0,1 xG co nie daje żadnej gwarancji bramki.
W tym wypadku większe xG jest na korzyść zawodnika, który wywrócił się 2 metry przed bramką po świetnym rajdzie skrzydłowego, minięciu 2 obrońców i dograniu piłki nad bramkarzem z linii końcowej na "nos".
Dla zobrazowania przykładu jeżeli ktoś oglądał niedzielne El Clasico to szanse na bramkę Fede Valverde wynosiły w momencie oddawania strząłu 15%. Zatem szanse na bramkę wynosiły ok. 0,15 xG i jest to statystyka którą się finalnie sumuje do końca meczu. Zatem sytuacja w której lewandowski zmarnował sytuację na wślizgu po dobrym i celnym dograniu skrzydłowego dawała drużynie większe xG niż sama w sobie sytuacja po której padła bramka Valverde. Analogicznie sytuacja ma się w Twoim przykładzie

Oczywiście statystyka xG na korzyść TBB jest w pełnie zrozumiała ponieważ żeby zawyżyć statystyki xG należy spełnić warunki takie jak:
1. Odległość od bramki
2. Kąt
3. Część ciała, którą zawodnik oddaje strzał
4. Rodzaj asysty (dośrodkowanie, prostopadłe podanie, wycofanie z linii końcowej itd.)
5. Schemat, według którego przeprowadzana jest dana akcja (rzut wolny, rzut rożny, wyrzut z autu, rzut karny, kontratak)
6. Umiejscowienie graczy defensywnych drużyny przeciwnej
A wedle tej statystyki Nieciecza spełniała więcej warunków na xG, mimo iż według wydarzeń boiskowych i kibiców wcale na to nie wskazywało.

Oczywiście nie mam zamiaru bronić tutaj zawodników, ponieważ uważam że zagrali na swoim poziomie czyli miernym. Ale nie mam zamiaru bronić również wolfyego którego uważam za naczelnego napinacza i frajera na forum z uwagi na krytyczne komentarze wobec pozostałych użytkowników. Wszak według niego w klubie jest dobrze, Brzęczek zrobił więcej niż WSZYSCY widzieliśmy, a każdy kto się z tym nie zgadza jest, cytuję: debilem i nie zna się.
Siedziałem swojego czasu troszkę w papierkach z MZPNu, danych statystycznych InStats (tak miałem dostęp do programu i kurs scouta) oraz przepisach z uwagi na kolegium sędziowskie.
Jednakże Framat, ale mając na uwadze jakim twardogłowiem dysponuje wolfy nie oczekuj od niego tak zawiłej odpowiedzi ponieważ przy najbliższej możliwej odpowiedzi zacznie Cię krytykować i szydzić, że Wisła takich "kibiców" jak Ty nie potrzebuje! Mimo iż ostatnie wydarzenia na trybunach (m.in. wywiad Biegańskiego) dobitnie pokazują że takie głąby jak on są znaczną mniejszością tego klubu, bo każdy z nas widzi że dzieje się źle... No ale przecież my się nie znamy i tylko potrafimy się przypierdalać!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów