The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.10.2022, 10:59
Cytat:
Jeśli zarzucasz komuś kłamstwo to wypada również zweryfikować informacje, by samemu nie wyjść na kłamcę.
Mówiąc o nim kłamca mam na myśli tę informację z sierpnia:
Cytat:
Prezes Wisły W. Nowak: mam 3,75 procent udziałów. Są ubytki w budżecie. We wrześniu spotkamy się z właścicielami i jeśli ktoś nie będzie chciał się angażować dalej, aby zasypać lukę, to ja i mój wspólnik jesteśmy gotowi odkupić udziały.
A w ostatnim wywiadzie mówił, że więcej nie są w stanie dokładać bo są młodą firmą i jest kryzys. Gościu gada aby gadać, nie wiem co mówi.

I przy okazji kolejny klops z wywiadu z sierpnia:

Cytat:
Zarabiamy na meczach, ale chcemy zarabiać więcej przy obecnej frekwencji i stale ją zwiększyć. Chcemy iść małymi krokami, na razie zadowoli mnie 20 tysięcy widzów.
No tak, 20 tys, nawet jak na realia ekstraklasowe to jest przecież wynik jeden z najlepszych w historii jak nie najlepszy. Już mi się nie chce patrzeć dokładnie ale takie liczby to sobie może Amica wyciągnąć podbijając frekwencje zapełnieniem stadionu 40 tys ludzi na meczu z Legią.
Gościu po prostu nie zna realiów piłki, kibicowania a co za tym idzie prezesowania. A powiedzieć, że to chcę zrobić, to zrobię itp to może każdy.
A na koniec, tak realnie a nie z pobożnych życzeń się okazuje, że transferów obiecanych nie ma, pół kadry kontuzjowana, plan z Jurkiem nie wypalił, na innego trenera niż Sobol nas nie stać, 10 mln brakuje w budżecie mimo, że frekwencja wyższa niż zakładana itp a miejsce w lidze 11.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 11.10.2022, 11:05
Jagul napisał(a):Wyświetl post
Liczy świetnie. Brakuje 1,3mln. I to przy założeniu, że cała kasa z transferów wpłynie. Ciekawe jakie założenia przyjmował jak liczył budżet.
No nie. 10 mln to brakuje aktualnie. Przyszły rok i sezon to zupełnie nowy budżet.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 11.10.2022, 11:21
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
No nie. 10 mln to brakuje aktualnie. Przyszły rok i sezon to zupełnie nowy budżet.
Możliwe. W takim razie mój błąd
Co nie zmienia faktu, że im zawsze brakuje.
Ostatnio edytowane przez Jagul : 11.10.2022 o godz. 11:41.
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 11.10.2022, 12:11
Ja nie oceniam prezesa jako zarządzającego klubem w całości, być może jest świetny w prowadzeniu biznesu i ogarnia mikro i makro w klubie lepiej niż poprzednicy. Na zarządzaniu się może znać świetnie. To pokaże tylko czas.

Jednakże nie powinni mu dawać mikrofonu do ręki, bo to działanie skrajnie nieodpowiedzialne....

Nasuwa mi się jedno skojarzenie : https://www.youtube.com/watch?v=CaRNkKOI4vg
Ostatnio edytowane przez s1mone : 11.10.2022 o godz. 12:17.
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Stary 11.10.2022, 12:20
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Mówiąc o nim kłamca mam na myśli tę informację z sierpnia:

„Prezes Wisły W. Nowak: mam 3,75 procent udziałów. Są ubytki w budżecie. We wrześniu spotkamy się z właścicielami i jeśli ktoś nie będzie chciał się angażować dalej, aby zasypać lukę, to ja i mój wspólnik jesteśmy gotowi odkupić udziały.”

A w ostatnim wywiadzie mówił, że więcej nie są w stanie dokładać bo są młodą firmą i jest kryzys. Gościu gada aby gadać, nie wiem co mówi.
Najgorzej będzie jeśli się okaże że te buńczuczne wypowiedzi z sierpnia nie były tylko początkiem przepychanki z Jażdzyńskim (i Królewskim?), tylko powodem dla którego Błaszczykowski zdecydował się przekazać Nowakowi władzę i nie ma planu B. Jeśli tak i jeśli to był powód braku cięcia kosztów i zostawienia dziury na 10 milionów to po wycofaniu się Nowaka z obietnic finansowania klub stoi nad przepaścią.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 11.10.2022, 12:26
Ale jaki plan B? Może lepiej żeby oni nie mieli planów B, C czy D... Czy jakikolwiek plan od 3 lat zadziałał w Wiśle?

Niestety, ich jedyne plany i koncepcje polegają na pomyśleniu "Kuba będzie grał to się utrzymamy, jak nie to zajebiemy", "zrobimy z Jurka menago to będą lepsze wyniki i awansujemy", "znajdziemy jakiegoś dyrektora sportowego z dupy, scauta się przerobi na ds i będzie teraz super w Wiśle", "zatrudnimy 10 doświadczonych piłkarzy, którzy całe życie się leczą, zapłacimy im duże kontrakty, na pewno u nas się nie połamią".

Strasznie to wszystko wygląda.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 11.10.2022, 12:31
Biorąc pod uwagę powiązania jedynej słusznej partii z Błaszczykowskim, aż dziw bierze, że Wisła kompromituje się w pierwszej lidze zamiast grać w fazie grupowej LM.

Taki Obajtek dysponuje w zasadzie nieograniczonymi możliwościami, można nazwać go odpowiednikiem Abramowicza.

Wisła przy tych układach mogłaby pełnić funkcję klubu rządowego, a że na Wiśle od dawna roiło się od aktywistów pisowskich, to powinno być łatwiej.

Pamiętam działalność niejakiej grupy ,,Wiślaccy Patrioci", więc Wisła podobnie jak inne kluby pełniła funkcję bojówek Kaczyńskiego w walce o zagarnięcie Polski dla siebie.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 11.10.2022, 12:34
Dokładnie i aż dziw bierze, że to wszystko się rozsypało i w Wiśle nadal grają murzyni.
Ale teraz Nowak ogarnie samych blondynów z małopolski i będzie git.
drozd:
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 11.10.2022, 12:40
Hahah, KOALIK przeszedl samego siebie
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 11.10.2022, 13:06
Możliwe. W takim razie mój błąd
Co nie zmienia faktu, że im zawsze brakuje.
No i to ich problem. Tak rządzą to tak mają. Kibice co mogli to już zrobili. Więcej niż ktokolwiek by mógł zalozyc w budżecie.

Albo biorą odpowiedzialność = wykładają kasę = wracamy do esa i budżet się spina, albo oddajemy komuś kto ją posiada i chce inwestować. Scenariusz że dryfujemy w obecnym stanie również na wiosnę sobie nie wyobrażam.

Gdyby Nowak nie był z wiadomego otoczenia, to bym podejrzewal, że przyszedł po to by przygotować spółkę do sprzedaży.

Jego drugie wystąpienie "w mediach" i od razu połowa rozmowy sprowadza się do "inwestorów, pieniędzy, potrzebie zmian". To raczej nie przypadek.
Odpowiedz cytując
Stelio
Senior Member

Od: 09.2013

Stary 11.10.2022, 14:16
W ogóle to wspomnienie Nowaka o tym, że "chciałby aby w Wiśle grali tylko sami polacy/wiślacy" pokazuje, że albo nie ma zielonego pojęcia jak wygląda aktualnie europejski futbol, albo pomylił Kraków z Bilbao XD Ahh aż mi się przypomina czcze .......enie z trybun za maskaanta "zostaw rodaków, postaw na młodych polaków", a fakt, że chodziło wtedy o Czekaja i Bruda tylko dodaje walorów humorystycznych do tamtych rządań XDDD

Nie wiem, jak jako prezes niegdyś ekstraklasowego klubu można rzucić takim tekstem bez cienia żenady. Tożto najbardiej kretyński populizm trafiający wyłącznie do najbardziej prawilno narodowej części trybun.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 11.10.2022, 14:33
Sam populizm w sobie nie jest niczym zlym wszak kazdy europejski, ba, kazdy klub na swiecie chcialby zapewne grac i wygrywac trofea majac w skladzie samych wychowankow z regionu oddanych klubowi. Rzecz w tym, ze Jego Ekscelencja Pan Prezes Nowak chyba za bardzo nie ogarnia realiow polskiej pilki i tego jakich my wychowankow "hodujemy".
Chyba, ze mial na mysli gre w obecnej 2-ej lidze czy tam 3-ej. Wtedy jego slowa w sumie mialyby sens.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 11.10.2022, 16:46
wiesniak842 napisał(a):Wyświetl post
Mi szczerze po samej aparycji, elokwencji, a szczegolnie po tym wywiadzie naszego prezesa nie wydaje sie zeby on sam wiedzial jak prowadzic biznes. Predzej jakis jego wspolnik czy partner.
Tak samo z kazdym dniem plotki z regionu na jego temat wydaja sie byc calkiem realne. Robil se chlop na budowie, ale mial ziomkow z odpowiedniej partii, ktora doszla do wladzy w 2015, wtedy zalozyl wlasna firme i dziwnym trafem zaczal wygrywac przetargi i dostawal zlecenia.
Ile w tym prawdy? Nie mam pojecia, ale znajac realia funkcjonowania wszystkiego w Bantustanie zwanym Polska, wcale bym nie wykluczal takiego scenariusza.
Jeśliby to była prawda to za rok jeśli uda się przegonić pisiurków od koryta będzie koniec kasy od obajtka no i nm będą mieć trudniej więc i tu zapewne strumień się zmniejszy. Jeśli będziemy w 1 lidze to może zacząć być naprawdę źle.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 11.10.2022, 23:01
Sam populizm w sobie nie jest niczym zlym wszak kazdy europejski, ba, kazdy klub na swiecie chcialby zapewne grac i wygrywac trofea majac w skladzie samych wychowankow z regionu oddanych klubowi. Rzecz w tym, ze Jego Ekscelencja Pan Prezes Nowak chyba za bardzo nie ogarnia realiow polskiej pilki i tego jakich my wychowankow "hodujemy".
Chyba, ze mial na mysli gre w obecnej 2-ej lidze czy tam 3-ej. Wtedy jego slowa w sumie mialyby sens.
Jest jeszcze inna opcja. Że ktoś bierze słowa zbyt dosłownie lub sam prezes nie potrafi wysłowić się tak by być dobrze zrozumianym.

Fakt że nawet w tym samym wywiadzie powiedział że chce zatrudnić teraz 1 skauta na polski rynek i kolejnego na rynek zagraniczny świadczy że nie jest tak oderwany od rzeczywistości.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 12.10.2022, 07:34
Wlasnie jest. Jakby chcial miec jakies konkretne efekty to by mowil o 5 skautach w PL i kolejnych 5 w Europie. Nie stac nas na powazna siatke skautingu, nie stac nas na kopaczy, nie stac nas na najlepszych Polakow, nie stac nas na powazna akademie z trenerami, nie stac nas nawet na glupia baze w Myslenicach, na ktora trzeba bedzie brac kredyt. Nie stac nas na jeszcze wiele wiecej rzeczy. Jestesmy dziadami, dla innych klubow nie jestesmy zadna konkurencja, moge tak wymieniac i wymieniac.
Na koniec wyjdzie Jas Fasola Jego Ekscelencja Pan Prezes Nowak i puszcza jakies pierdy o tym, ze chce grac Polakami z Malopolski i z wislackim serduchem.
Jakby znal realia to by wiedzial, ze w obecnej chwili na granie Polakami z wislackim serduchem to sobie mozemy pozwolic na poziomie 2,3 ligi.
Odpowiedz cytując
Dive Pirate
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 12.10.2022, 07:59
Jakby znal realia to by wiedzial, ze w obecnej chwili na granie Polakami z wislackim serduchem to sobie mozemy pozwolic na poziomie 2,3 ligi.
Patrząc na to jak klub jest zarządzany to chyba Władek powiedział prawdę bo intensywnie pracują nad tym aby nas do tej 2 ligi spuścić 😉 Nasz zaciąg szkła co przewidywaliśmy przed sezonem już się sypie i niebawem nie będzie kim grać. Ławki rezerwowych nie mamy w zasadzie od startu ligi. Zmiana trenera tu nic nie pomoże gdy konkurencja ma kim biegać przez pełne 90 min a my nie bardzo.
Odpowiedz cytując
Elendil
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 12.10.2022, 08:07
Wlasnie jest. Jakby chcial miec jakies konkretne efekty to by mowil o 5 skautach w PL i kolejnych 5 w Europie. Nie stac nas na powazna siatke skautingu, nie stac nas na kopaczy, nie stac nas na najlepszych Polakow, nie stac nas na powazna akademie z trenerami, nie stac nas nawet na glupia baze w Myslenicach, na ktora trzeba bedzie brac kredyt. Nie stac nas na jeszcze wiele wiecej rzeczy. Jestesmy dziadami, dla innych klubow nie jestesmy zadna konkurencja, moge tak wymieniac i wymieniac.
Na koniec wyjdzie Jas Fasola Jego Ekscelencja Pan Prezes Nowak i puszcza jakies pierdy o tym, ze chce grac Polakami z Malopolski i z wislackim serduchem.
Raczej niżej. Taka Wieczysta opiera się głównie na ludziach spoza regionu, bez serca w zółto-czarne pasy

Jadczak kilka lat temu przeprowadził dochodzenie o powiązaniach ówczesnej władzy Wisły z WSH. Może teraz zrobiłby podobnie, o powiązaniach ludzi z Wisły z PiS?

Cholera, może to Sasin wszystkim w tym klubie dyryguje, dlatego tak chujowo wychodzi.

Cytat:
Zmiana trenera tu nic nie pomoże gdy konkurencja ma kim biegać przez pełne 90 min a my nie bardzo.
Ech, jakby tak zmienić zasady, że grało by się 2x25 minut, ale z tylko jedną zmianą (na wiele więcej i tak nasza ławka nie pozwala), to byśmy rozniesli tę ligę w cuglach...
Ostatnio edytowane przez Elendil : 12.10.2022 o godz. 08:13.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 12.10.2022, 09:44
To co, mamy żyć na kredyt jak Sarapata i pewnego dnia rejestrować stadion w Gliwicach do gry w ekstraklasie? Fajnie było sobie nadciągać Hiszpanów i walczyć o puchary. Pal licho że potem upadłość staje przed oczami

Można sobie opowiadać że chcemy mieć i 50 skautów, ale jesteśmy w 1 lidze i póki z niej nie wyjdziemy wszystko poza zdroworozsądkowe ilości można włożyć w bajdurzenie.

Więcej, ja nawet nie chce słuchać o tym co będzie z klubem jak awansuje do esa.

Ma nas być stać na najlepszych Polaków? Klub 1 ligowy?

Za bazę w Myślenicach podziękuj Cupialowi. Gdyby wtedy wziął na nią kredyt to mielibyśmy ja już dawno spłacona w cenie najmu ktory i tak ponosiliśmy.

Zresztą, chyba szkoda się produkować. I tak nie dotrze
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 12.10.2022, 10:22
I na to wszystko nas nie stać mając w papierach ponad 60 mln przychodu(z transferami)Aż strach pomyśleć na co by nas nie było stać gdybyśmy byli jakąś Miedzią Legnica,Stalą Mielec czy innym Radomiakiem...
Odpowiedz cytując
tas de fleia
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 12.10.2022, 10:25
Karherop napisał(a):Wyświetl post
To co, mamy żyć na kredyt jak Sarapata i pewnego dnia rejestrować stadion w Gliwicach do gry w ekstraklasie? Fajnie było sobie nadciągać Hiszpanów i walczyć o puchary. Pal licho że potem upadłość staje przed oczami

Można sobie opowiadać że chcemy mieć i 50 skautów, ale jesteśmy w 1 lidze i póki z niej nie wyjdziemy wszystko poza zdroworozsądkowe ilości można włożyć w bajdurzenie.

Za bazę w Myślenicach podziękuj Cupialowi. Gdyby wtedy wziął na nią kredyt to mielibyśmy ja już dawno spłacona w cenie najmu ktory i tak ponosiliśmy.

Wcinam się, ale przecież w scoutingu nie chodzi o duże pieniądze w realiach lig takich jak nasze. To że nie stać nas obecnie na gaz w bazie to zasługa obecnie nam panujących. W zeszłym sezonie mieliśmy 0,5 mln E na środkowego pomocnika. Prawdopodobnie okazał się paralitykiem dlatego, że właśnie tak scoutujemy, kolega powiedział koledze, że jest ciekawy piłkarz to go weźmy z tej Słowacji. A że w sumie to nie pozycja która potrzebujemy i w sumie nie aż taki ciekawy? Trudno, ryzyk-fizyk. Że facetowi z bodaj najwyższym kontraktem odechciało się grać? Niech posiedzi na wakacjach w Niemczech 3 miesiące, może mu się zmieni albo go upchniemy Chińczykom... Ups, nie zdążyliśmy. Ale następne wakacje już za 2 miesiące, bawmy się za klubowe. A to tylko przykłady pierwsze z brzegu i całkiem świeże.
No to jak tak się bawimy to cóż dziwnego że nie mamy scoutów, piłkarzy, trenerów i w zasadzie niczego. A przypominam, że w czasach postcupialowych najlepsi piłkarze przychodzili do nas za stosunkowo śmieszne pieniądze.
Odpowiedz cytując
Stelio
Senior Member

Od: 09.2013

Stary 12.10.2022, 10:25

Jak nie awansujemy do eklapy to upadłość i tak nam stanie przed oczami, ze stadionu to będzimey chyba wynajmować jedną trybunę, a stosunek kontuzjowanych do grających będzie wynosił w trakcie sezonu 2:1...

Fakty są takie, że siana nie mamy, nikt z właścicieli nie chce do klubu dołożyć (albo po prostu nie ma z czego), żaden bogaty wujek ogarniający nasze problemy deus ex machina się nie objawi, nie ma co się oszukiwać.

Hajs na kadrę wyróżiającą się na tle 1 ligi mieliśmy tylko w tym sezonie, a zostało to dokumentnie skopane co chyba każdy widzi bo naściągaliśmy pensjonariuszy sanatorium a nie piłkarzy. Który to już zresztą raz nasz wspaniały zarząd coś "ZAJE*AŁ"... (chyba, że Kuba się wtedy nie przejęzyczył i wyprzedzając fakty przeprosił za to, że zaje*ał klub)

Więc jeśli jakimś cudem do eklapy nie wrócimy po roku, to za 2 lata max będziemy się spowrotem bić o utrzymanie, tym razem w 1 lidze, w międzyczasie dostaniemy kilka razy wpie*dol od Wieczystej która nas minie po drodze do ekstraklasy, frekwencja na stadionie je*nie do poziomu żydów, a my powolutku stoczymy się na samo dno aż w końcu trzeba będzie ogłosić upadłość.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 12.10.2022, 10:28
Solejukowa bank wybierała po tym jak prezesowi na zdjęciu z oczu patrzy(Czerepach potwierdzi),ja rozpoznałem pacjenta po głosie

https://wislakrakow.com/forum/showpo...postcount=3343
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 12.10.2022, 10:29
Nas nawet nie stać na osobę, która by nagrywała sparingi - jak to chwaliła się tym Biedrzycka. Wielki klub, kibiców dużo a na nic nie stać. Ciekawe.

Karherop, przecież żyjemy ponad stan. Kasy brakuje mimo sprzedaży zawodników, schodzenia z kontraktów, mimo, że frekwencja wyższa niż zakładana itp a prezes Nowak, żyjący na kredyt liczy póki co na frekwencję 20 tys kibiców na mecz.
To jest właśnie gościu oderwany od realiów i żyjący ponad stan, z pieniędzy kibiców. Do kasy socios też się ładnie przyssał, i jeszcze liczy, ze się znajdą inwestorzy, którzy akurat wejdą do klubu i załatają dziury budżetowe.
drozd:
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Stary 12.10.2022, 10:32
Zacieram rączki na sprawozdanie finansowe za ten rok.
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 12.10.2022, 10:37
@Jaroo1

Jeśli zarzucasz komuś kłamstwo to wypada również zweryfikować informacje, by samemu nie wyjść na kłamcę.

Nowak na ost spotkaniu przeliczył ile trzeba kasy w przypadku braku awansu i taki wariant także jest dyskutowany. Tu nie może być zaskoczenia, bo ciężko żeby było w momencie gdy awans nie zależy tylko od nas, ale od postawy innych drużyn.

Łatwo (po tym wywiadzie), zarzucić Nowakowi że nie ma pojęcia o piłce i że trzyma z jedną lub z drugą stroną...Natomiast ciężko mu zarzucić że nie wie na jakich zasadach prowadzić biznes i jak kalkulować aby wychodzić na zero.

Frustracja zabiera niektórym logiczne myślenie.

Niczym to się nie różni od działań trio. Kibice są już nie mniej sfrustrowani od właścicieli.
To takie łudzenie się.Znam gości,kompletnych idiotów którzy dorobili się poważnej kasy ale ni chuja nie wiedzą jak.Po prostu się im udało,nie bali się zaryzykować.Pewnie też znasz takich,im się wiecznie nic nie opłaca a na wczasy do Dubaju latają bo muszą...
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Od: 04.2014

Stary 12.10.2022, 11:14
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Przede wszystkim próbując to zrozumieć trzeba nie przekręcać kolejności zdarzeń, zwłaszcza w tak jaskrawy sposób.

Prawdziwa kolejność zdarzeń wyglądała tak: pierwszym krokiem było wpompowanie przez trio pieniędzy w ramach pożyczek w styczniu 2019 r. Nie było wtedy żadnego przejęcia akcji za złotówkę, było tylko ratowanie finansów Wisły, a trio nie formułowało, przynajmniej publicznie, żadnych oczekiwań związanych z przejęciem własności Wisły. Był oficjalny termin na zwrot kasy (bodajże do końca 2019 r.), nikt nie mówił o żadnym "wiecznym nieoddaniu". Kasa była pożyczona SA, nie TS.

Zwrot pożyczki był zabezpieczony przez TS na akcjach Wisły. Czyli TS, pozostając właścicielem SA, był gwarantem tego, że SA spłaci tę pożyczkę wobec trio. Przeniesiono także prawo do wykonywania głosów z akcji na trio, żeby dać im pełną kontrolę nad "wyprowadzaniem" spółki na prostą.

Trio oficjalnie miało ogarnąć burdel, uporządkować finanse, odzyskać pożyczki i przygotować klub do sprzedaży na zewnątrz. Znalezienie inwestora strategicznego było ujęte jako priorytet, główny cel.

Jednocześnie przeprowadzono akcję sprzedaży karnetów (koniec stycznia) i ogłoszono pierwszą crowdfundingową emisję akcji, która odbyła się w lutym 2019 r. i zebrano w niej 4 miliony złotych.

Pod koniec 2019 r. wszyscy już na tym forum żyli tym, co się teraz stanie - czy trio odzyska kasę, czy też przejmie "siłowo" klub, a trio zaczęło z TS negocjować warunki wejścia właścicielskiego, motywując to publicznie tym, że jak się nie wyczyści pewnych spraw związanych z prawem do herbu czy długiem po TF, to żaden inwestor strategiczny nie wejdzie. Ze względu na te negocjacje w tym temacie, przedłużono termin zwrotu pożyczki do końca 2020.

W marcu 2020 przeprowadzono drugą akcję crowdfundingową, zebrano 3 bańki, a w trakcie akcji wybuchła epidemia covid.

Dopiero pod koniec marca 2020 r. trio dogadało z TS-em warunki nabycia, w wyniku której stali się chwilę później właścicielami akcji spółki. Według stanu na ten czas należy się doktoryzować na temat tego, ile akcje były warte rynkowo. Uzupełniając to oczywiście rozważaniami na temat dodatkowych warunków, jakie wiązały się transakcją, czyli m.in. prawo do nazwy TS, znaku czy rozwiązanie sprawy starego Cupiałowego długu.

Jednocześnie po tej transakcji nowe trio dostało realnie więcej akcji niż te objęte, co oznacza, że nastąpiło też przesunięcie części akcji ze starego trio, na nowe trio - wtedy wyglądało to na pomyłkę, ale okazuje się, że jednak nie. Prawdopodobnie była to więc transakcja wiązana, której treści nigdy nie została ujawniona.

Faktycznie, nie ma najmniejszych wątpliwości, że umyślne przeniesienie sporu (nawet nie wiadomo czy o rzeczywiste zobowiązania czy tylko o to, że ktoś nie potrafił dobrze spisać notatki) do sfery publicznej, w wyniku którego TJ został "tym złym" i kozłem ofiarnym skróci drogę do rozwiązania sprawy. Już to widzę.
Odpowiadam teraz bo przez tydzień podziwiałem na rowerze złotą polską jesień...
Na początku dziękuję za sprostowanie i piękne, kronikarskie przedstawienie faktów. Ja pisałem "z pamięci" , nie podpierając się "wujkiem G" więc trochę poprzeinaczałem.
Tym niemniej , stan na dziś jest taki a nie inny a problem który zarysowałem jest dalej ten sam.
Bezsporne jest że Właściciele (główni) mają dziś duży zgryz. Ponieważ jest dziura muszą wpłacić kasę (w formie pożyczki).

Najpierw ustalili/muszą ustalić zasady partycypowania w tej wpłacie (pożyczce)
To zapewne musi być zapisane w sposób odpowiednio sformalizowany.
I tu pojawia się przeciek. Jeden ze znaczących właścicieli (TJ) zgłasza problem.
Nie wiemy czy chodzi o formalistykę czy merytorykę a może o ukryty cel.
Problem formalny nie powinien być żadnym problemem. Oczywiście są emocje, szczególnie po ujawnieniu tego przez WN ale dookreślenie czy to ma być NOTATKA czy PROTOKÓŁ nie powinno być jakąkolwiek przeszkodą.

Przejdźmy więc do zagadnienia merytoryki. Tu brak rzeczywiście realnej wiedzy czy TJ chodzi o to że powinno się ten problem rozwiązać w inny sposób (nie poprzez wprowadzenie kolejnej pożyczki ale np wyemitowanie kolejnych akcji ) czy o coś innego. Ale jeśli tak jest to powinien szybko zaproponować jakąś inną konstruktywną propozycję która poddana zostanie głosowaniu. A jeśli nie przejdzie to winien podporządkować się woli większości. I koniec tematu.

Na koniec rozważmy więc tzw złą wolę. Czyli TJ chcę się pozbyć swoich akcji , nie ma ochoty dawać więcej pożyczek a gra tylko sprawami formalnymi aby poprzez obstrukcję uzyskać wyższą cenę za swoje akcje.

Jak jest w rzeczywistości wiedzą nieliczni. Nie widzę potrzeby dyskusji( na forum) jeśli poruszamy się w obszarze FORMALISTYKA albo MERYTORYKA (owszem, w tym wariancie, jakby pojawiła się np informacja że wszyscy właściciele chcą sprzedać akcje , to jak najbardziej )
Czyli jedyne pole dla forumowiczów to wariant ZŁA WOLA, gdzie można podyskutować jaka jest godziwa cena odejścia dla pojedynczego udziałowca.
W mojej ocenie, powinno być tak: sprzedaż akcji po cenie zakupu , całkowity zwrot pożyczki oraz wypłata odsetek. Ale może jest to spojrzenie idealistyczne i sentymentalne choć na pewno w interesie Wisły.
Niestety wiemy, że jak chodzi o pieniądze to najczęściej nie ma sentymentów.

Jakby nie było, uważam że dobrze się stało że WN ogłosił to publicznie. Bo problem dojrzał, nie ma co zwlekać a dzięki presji i szumowi jest szansa raczej przyspieszyć ten proces ( bez wnikania w którą stronę on pójdzie). Wisła to mimo wszystko nie korporacja i zasada "ciszy" nie zawsze się sprawdza.
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 12.10.2022, 11:20
Zacieram rączki na sprawozdanie finansowe za ten rok.
Przecież tezę już masz.
Nasz klub jest bankrutem a zarząd jest beznadziejny.
Do świętowania schadenfreude Ci to sprawozdanie jest potrzebne?

Może lepiej nie oczekuj bo jak tam będzie co innego...
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Stary 12.10.2022, 11:34
stary dziad napisał(a):Wyświetl post
Przecież tezę już masz.
Nasz klub jest bankrutem a zarząd jest beznadziejny.
Do świętowania schadenfreude Ci to sprawozdanie jest potrzebne?

Może lepiej nie oczekuj bo jak tam będzie co innego...
Coś w ten deseń. Ale bardziej mnie interesuje gdzie konkretnie rozeszły się pieniądze.
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Stary 12.10.2022, 11:36
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post

Ja uważam, że jedyne czemu winne jest trio to nieudolne zarządzanie, brak wiedzy i pomysłów, budowanie sobie oblężonej twierdzy i nepotyzm. Ten cyrk uważam, że wynika z braku umiejętności niż jakiegoś skoku na kasę. A co do wkładani swoich pieniędzy itp to normalne, że nikt się nie kwapi żeby tracić miliony na klub i od początku było mówione, że to jest w formie pożyczki. Także nie rozumiem czepiania się, że ktoś chce swoją kasę odzyskać, to jest ich kasa a nie Twoja czy Wisły. Nawet przy założeniu, że chcą jakiś procent więcej odzyskać - tym bardziej patrząc na skalę inflacji przez ostatnie lata - a akurat trafili najgorzej jak mogli, na ten okres gdzie pożyczenie chociażby na 3 lata kasy, bez odsetek to kompletna klapa.
Generalnie miło przeczytać głos rozsądku na tym forum .Krytyka bez epitetów i wyzwisk. A nawet obronna rozsądku. Można dyskutować czy rzeczywiście Trio nie miało pomysłów ( w mojej ocenie miało ich wiele ale nie wszystkie były pozytywnie zweryfikowane przez życie) . Czy rzeczywiście uprawiało nepotyzm? Rozumiem że chodzi tu o casus Wujka . Tylko że ten Wujek nie jest jakimś anonimowym trenerem z B-klasy ale byłym trenerem naszej reprezentacji, którą wprowadził do finału ME oraz utrzymał w pierwszej grupie LN ( to fakty a nie opinie).
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Stary 12.10.2022, 12:11
stary dziad napisał(a):Wyświetl post
Czy rzeczywiście uprawiało nepotyzm? Rozumiem że chodzi tu o casus Wujka . Tylko że ten Wujek nie jest jakimś anonimowym trenerem z B-klasy ale byłym trenerem naszej reprezentacji, którą wprowadził do finału ME oraz utrzymał w pierwszej grupie LN ( to fakty a nie opinie).
Casus Braciszka
Casus wislackich legend bez krzty kompetencji
Casus Wujka

Co do Jureczka to przychodził on w momencie, w którym nie było już czasu na kwestionowanie tego wyboru (idealna sytuacja, żeby uciszyć wszelkiej maści krytyków takiego rozwiązania) i miał jedno zadanie - utrzymać ten zespół w lidze.
Nie zrobił tego, a dodatkowo skompromitował się osiągając haniebne 1/13 w lidze i odpadając z ekipą z 3 ligi w PP. Po sezonie gość powinien zostać pogoniony, a jakimś cudem utrzymał posadę i jeszcze w nagrodę rozszerzone zostały jego kompetencje. Dla mnie jest to zwykły nepotyzm. Co zabawne chłop tak naprawdę sam się pogrążył, bo gdyby nas utrzymał to teraz byłby nietykalny i wszyscy siedzieliby cicho.

Tytułem uzupełnienia to moim zdaniem jedną z większych patologi w polskiej piłce jest właśnie przymykanie oczu na wsadzanie na stanowiska kumpli, rodziny i ludzi związanych z klubem ale nie posiadających żadnych kompetencji.
Wszystkie te zjawiska są akceptowalne w większości polskich klubów ze względu na brak większych oczekiwań i chęci osiągnięcia czegokolwiek więcej niż byt w ekstraklasie. Wisła także była takim klubem. I gdyby nie spadek z ligi dalej by nim była. Niestety dla Trio szambo się wylało.
Powód: Dopisek
Ostatnio edytowane przez Jagul : 12.10.2022 o godz. 12:32.
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów