|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Jak dla mnie stadion Wisły Kraków jest przykładem szerszego problemu, którego jako fan Krakowa po prostu nie potrafię zrozumieć. Kraków jest pięknym i klimatycznym miastem ale to co dzieje się w warstwie inwestycyjno-budowlanej to jakiś dramat. Nie wiem, czy to tylko moje wrażenie ale spotykam się z głosami o wszechobecnej patodeweloperce i betonozie, jak np.
https://biznes.lovekrakow.pl/aktualn...gie_45399.html Nie potrafię zrozumieć wielu inwestycji deweloperskich czy miejskich/urzędniczych w Krakowie... choć wiadomo to nie tylko problem Krakowa, a w całym kraju pojawiają się różnego typu perełki... Niestety, czy to się komuś podoba, czy nie.... stadion Wisły Kraków zostanie z nami na wiele, wiele lat... Tym bardziej, że teraz zostanie wydane dodatkowe 90 mln zł albo i więcej z uwagi na szalejącą inflację. Dzięki Igrzyskom Europejskim (których jestem przeciwnikiem) pojawiła się szansa na modernizację naszej stadionowej perełki... Szansa, która patrząc na planowany zakres prac nie zostanie moim zdaniem w pełni wykorzystana. W warstwie wizualnej zostanie lekko przypudrowana elewacja szkłem, które w jakimś stopniu poprawi wygląd zewnętrzny. Przy czym kształt stadionu i jego konstrukcja jest wątpliwej urody. Poza tym obecna wizualizacja głowy nie urywa... a wiadomo, że wizualizacja z reguły wygląda lepiej niż efekt końcowy. Niestety wpływu na to nie mamy, a krakowianom musi się podobać bo wybory za każdym razem wygrywa Majchrowski i jego ekipa... choć szanuje i doceniam, że jest Prezydentem Krakowa jod 2002 roku. Podsumowując stadion za ponad 700 mln zł (budowa + modernizacja) zostanie z nami na dziesiątki lat. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
Znajdź mi jakąś krytykę stadionu Craxy. W odróżnieniu do naszego, który budowały kliki w mieście (nawet nie zapisano przekazania praw autorskich, co jest standardem od lat w kontraktach z urzędami), Craxę budował Fifi (spółka Comarch-miasto) i urzędasy nie miałay głosu decyzyjnego podczas procesu budowy. W efekcie Kaufland był gotowy przed nami, był tańszy taniej i jest bardziej funkcjonalny. ![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Za 20-30 lat dowiemy się które miejske fortuny urosły na przekrętach związanych z budową tego betonowego monstrum.
Tak jak wspomniał kopaczoholik, planowane modernizacje to będzie tylko pudrowanie zewnętrznego brzydactwa. Głównym problemem naszego stadionu jest to, że projektował go ktoś, kto po prostu lubował się w tego typu zwalistych, pokracznych projektach architektonicznych i tego już niestety nie zmienimy. Popatrzmy na same dźwigary zadaszeń - naprawdę nie dało się tego w jakiś sposób zamaskować? :/ ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Jest po prostu brzydki. Z zewnątrz jedynie od strony Kałuży jako tak się prezentuje, natomiast od błon wygląda jak przydrożny market. Od środka też nie jest lepiej, trybuna widoczna podczas transmisji od Focha to może na takiej Niecieczy byłaby ok albo Puszczy. Tak jak napisałem, od środka nasz prezentuje się lepiej bo przynajmniej nie ma kurnikowych trybun, a dzięki wysokiej jednopoziomowej za bramką mamy lepszy młyn niż np Legia czy Lech. Z zewnątrz szkoda gadać, dlatego mam nadzieję że dojdzie do tej "renowacji" na igrzyska bo w inne zmiany przez najbliższe 20 lat chyba nikt nie wierzy.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2015
Offline |
|
|
https://lovekrakow.pl/aktualnosci/mo...eny_47281.html
No to chyba po remoncie |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Rozpisza zamiast 3 to 20 mniejszych przetargów i przynajmniej połowę uda się zrealizować. Nie liczylbym jednak na wymianę elewacji. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
generalnie rzecz biorać kolejne miliony zostaną przeyebane na chuy wie co
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Za tyle hajsu co ten remont ma być wykonany (zdaniem wykonawców) to by kurła dołożyli drugie tyle i by nowy, fajny stadion powstał.
Gratuluję tym, którzy na tym stadionie robią pinionżki... ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Online |
|
|
https://lovekrakow.pl/aktualnosci/st...nda_47304.html
Bezczelność tej hołoty jest niewiarygodna. Ten Wantuch jest od Majchra, który jest w oczywisty sposób za wszystko odpowiedzialny i będą jeszcze odwracać kota ogonem i obwiniać za to Wisłę i jej kibiców.. A pomysłem na rozwiązanie oczywiście czynszówki dla aktywu z zaprzyjaźnionych młodzieżówek, redakcji i kolektywów, bo mieszkanie prawem a nie towarem, a to byłaby spoko miejscówa.
Ostatnio edytowane przez masada : 15.08.2022 o godz. 08:51.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Ale zdajecie sobie sprawę, że Wantuch to radny-mem. Wystarczy wspomnieć pchające przyczepki elektryczne
![]()
Geniusz w swej istocie może napotkać przeszkody. Niestety, głupota nie jest tak upośledzona....
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|
Archiwum się już spaliło, stadion się wyburzy i ci, co na nim zarobili wreszcie będą mogli spać spokojnie
|
|
|
|
Banita
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Biorąc pod uwagę, że w Krakowie w rzeczywistości rządzi Franciszkańska, a Majchrowski tylko wykonuje ich polecenia, to faktycznie byśmy się mogli dowiedzieć ciekawych rzeczy na temat jak z Krakowa zrobiono moherowe miasto. Kraków w ostatnich latach bardzo poszedł w stronę miasta mocno klerykalnego - chyba najbardziej w Polsce.
W Krakowie rządzi kler. Tylko oni. Majchrowski stał się tylko figurantem i długopisem. A może Dziwisz chce wybudować kolejne sanktuarium dla tysięcznego upamiętnienia Wojtyły i szuka miejsca? W końcu termin ,,Ziemia Święta TS-u" został użyty przez twardogłowy, pisowski beton TS-u w celu zablokowania odbudowy piłkarskiej Wisły, która jak wiadomo do dnia dzisiejszego nie nastąpiła.
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 15.08.2022 o godz. 16:20.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
farciarz.2 uspokój sie
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
Niech lepiej poszukają winnych wśród swoich. Stadion Wisły tak naprawdę nigdy nie został raz a dobrze skończony. Tam było od cholery poprawek. Może niech wreszcie te darmozjady dokończą swoją robotę tak żeby nie było trzeba co chwila robić modernizacji. Jakieś pieprzenie o wyburzaniu i budowie komunalek (lepszego miejsca sobie ananas nie mógł znaleźć) to zwyczajne draństwo - o ile się nie mylę to bycie kibicem Wisły nie zwalnia z płacenia podatków, wiec to są także nasze pieniądze i mamy prawo popierać tych radnych, którzy nasz stadion i nasze barwy szanują. Ale tak jak wcześniej pisałem - nie zdziwcie się jak te pomysły zaczną być realnie rozważane. ![]()
Demokracja: mówisz co chcesz, robisz co ci każą.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 04.2017
Offline |
|
|
Oczywiście pomysł o zaoraniu wszystkiego i postawienia bloków jest irracjonalny.
Ale prędzej czy później trzeba będzie coś z tym stadionem zrobić. Już kosztował ponad 600 mln, co roku przynosi straty, modernizacje są drogie, a miasto nie ma nawet praw autorskich (czy jak to się nazywa) do przeprojektowania go. Biorac pod uwage ze ta firma z Warszawy za jakies prace liczy sobie 170mln to tez mam wrazenie ze taniej bedzie zrobic cis od zera. Ten stadion to jest jak samochod ktory sie kupilo bo byl ladny i tani, a okazal sie totalnym gruchotem. I czasem lepiej pozbyc sie gruchota niz ladowac w niego wielokrotnie wiecej w mysl zasady "wlozylem w niego tak duzo to musze dolozyc jeszcze wiecej" Nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić, ale wydaje mi się ze długo tak nie pociągnie. Kończą się czasy beztroskiego wydawania pieniędzy.
Ostatnio edytowane przez JudasPriest : 15.08.2022 o godz. 23:53.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Teraz jedyna nadzieja, że rząd zwiększy dotacje. Gość bardzo fajnie podrzucił nam kukułcze jajo, dla ludzi niezorientowanych w temacie winny jest klub i jego kibice a nie prezydent, projektant i całe grono łapówkarzy. Zasrany populista
Ostatnio edytowane przez kolarz90 : 16.08.2022 o godz. 01:39.
![]() |
|
|
|
Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
najbardziej w....ia mnie to ze osoby odpowiedzialne za to wszystko wyciągnęli pieniądze teraz śmieją się z tego nie czując żadnego dyskomfortu ze ktokolwiek osadzi ich za to papierowe państwo !
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
Ciekawe czy jest gdzieś w Polsce stadion, który wymaga takich prac i wpompowywania w niego kasy... Aczkolwiek jeśli mowa o 170 mln złotych a na kolejne prace też pewnie nie 2 x 30 mln tylko 2 x 100 mln, to na prawdę lepiej by było stworzyć coś nowego - co oczywiście jest równie nierealne pod kątem Igrzysk bo do 2023 roku nie byłoby nawet opcji wyrobienia się ze stawianiem nowego stadionu. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Dopóki nie będzie modernizacji umożliwiającej organizacje wielkich i przez, dopóty ciągle będzie nagonka na stadion że jest nierentowny. Jakiekolwiek mówienie o nowym stadionie czy o tym że za 170 mln można by coś postawić to brzmi kuriozalnie. Nic tu nie powstanie przez najbliższe 40 lat. I koszt wypada pomnożyć przez 3 lub 4. A za te 40 lat to pewnie przez 5... Jak teraz stadionu nie zmodernizują, to oczywiście jest wiele dróg co się stanie ze stadionem. Jakby kasa przepadła to będzie tragedia, więc liczę że chociaż połowę z planowanych prac wykonają. I jest stadion który pochłonął więcej kasy niż nasz (chociaż to marne pocieszenie). Stadion Śląski kosztował po 2011 roku tylko 650 mln złotych. Pierwotnie miał się zamknąć w 300 mln. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
jednak kuriozum u nas polega na tym że tani nie był , reszta sie zgadza ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
|
Cytat:
Cytat:
Pytanie podstawowe brzmi, czy na tych modernizacjach się skończy czy stadion nadal będzie bublem wymagającym wpompowywania kasy w remonty oraz nierentownym obiektem? Wydaje się ze najlepszą i najbardziej sprawiedliwą opcją byłoby zburzenie tego stadionu, postawienie nowego oraz wsadzenie do pierdla wszystkich, którzy spartaczyli kwestię budowy i funkcjonowania naszego stadionu. ![]()
drozd:
||
|
|
Senior Member
Od: 02.2011
Offline |
|
|
Oczywiście, że to nasz problem, bo gdyby można było na tym stadionie organizować inne wydarzenia niż mecze, to Wisła by mogła być jego operatorem (w całości) i na nim zarabiać poza match- dayem, a nie wynajmować trybuny.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jak to ku**a było projektowane?! Gdzieś czytałem, że Obtułowicz przedstawił pierwotnie projekt, który przewidywał, że szatnie gospodarzy i gości będą po przeciwnych stronach boiska, co automatycznie wykluczałoby stadion miejski z meczów pucharowych organizowanych przez UEFA. Dodać do tego należy, że chyba nadal miasto nie posiada praw autorskich do projektu i trzeba je będzie osobno wykupić (standardem jest, że projektant przenosi prawa autorskie już w chwili sporządzenia projektu - tu powinny polecieć głowy z magistratu, widać, że nie ma tam nikogo kto uczestniczył przy budowie większej niż domek jednorodzinny). ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Poza tym modernizacja to jest po części nasz problem. Pomysły rozbiórki mogą z X lat przyjąć realny obrót jak się okaże, że stadion to jest dziura bez dna. Po drugie, jakby się tam dało organizować imprezy, to Wisła wzięłaby na siebie obowiązki operatora, płaciła jakiś czynsz i zarabiała na tym stadionie (już Obidziński o tym wspominał). Potrzebna jest taka modernizacja, która doprowadzi ten bubel do rynkowych warunków. ![]()
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|