The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
jendrus
Senior Member

Od: 09.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.06.2022, 19:22
termalica jest dla bruk betu traktowana dla firmy. żeby o bruk becie gadać. w nastepnym sezonie oni awansują na 99% i potem spadną. właściciel się tym nie przejmuje.
U nas prezes złozyl dymisje. Wie ze sknocił i pozwalaja mu rzadzić jeszcze okienko transferowe...
lks Termalica Bruk-Bet Nieciecza - legła W-wa 3:0
Odpowiedz cytując
Elendil
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 13.06.2022, 19:28
Dawid może i być dobrym pracownikiem, ale dobrym prezesem dużej firmy nie będzie - nie ten kaliber. Ale dobrze, teraz jego dymisja i tak nic by nam nie dała, można poczekać do końca lipca.

Kuba mam nadzieje, że faktycznie nie ma wiele do gadania... mówił najmniej, a walił największe gafy. A już z tym że "zajebał", bo rozwalił wiązadła, to przesadził.

Mam nadzieję, że zatrudnią prezesa, który ma doświadczenie i zna się na swojej robocie, bo inaczej nic się nie zmieni.
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 13.06.2022, 19:35
Gdzie kucharek 6 tam nie ma co jesc

wystarczylo mi 15 minut zeby stwierdzic ze tam nie ma winnego,kazdy mądrala wie swoje i te 6 kucharek dobrego rosołu nie ugotuje.

irytuje tez brak ciśnienia na awans,a panowie pogadają ,ze niby są plany itd ale jakby byly plany to przez 3 lata bylisbysmy zupelnie gdzies indziej.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2012

Stary 13.06.2022, 19:41
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Nie, pokazujemy na konkretach jaki był lub mógł być prawdziwy wpływ, a nie opowiadamy głodnych kawałków ani nie wierzymy ślepo w to, co mówią.

Dajesz, pokaż co potrafisz, w końcu na pewno ogarniasz ten temat lepiej od przeciętnego użytkownika tego forum, którzy nigdy nie prowadził nawet knajpy.

Aha, sezony, o ile mi wiadomo, liczy się od 1 lipca do 30 czerwca roku kolejnego.
Pandemia za wieloma ciągnie się jak smród po gaciach Kononowicza, więc to nie jest tak, że 15k frekwencji i ślad po tym ginie.

Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 13.06.2022, 19:44
LucjuszWielki napisał(a):Wyświetl post
Pandemia za wieloma ciągnie się jak smród po gaciach Kononowicza, więc to nie jest tak, że 15k frekwencji i ślad po tym ginie.
Aha. Czyli nie potrafisz podać żadnych konkretów. Ale zarzucić innym, że się "nie znają" potrafisz.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 13.06.2022, 19:50
Pandemia, srandemia, kontuzje, sędziowie... wszystko i wszyscy winni tylko nie zarząd. Jest spadek i można sobie teraz wyliczać, że gdyby nie kontuzja Urygi i Kuby to byśmy mieli np 6 pkt wiecej, gdyby nie sędziowie to kolejne 6 więcej, gdyby nie sraczka Pani sprzatającej to może z 1 pkt więcej itp itd
A czego zabrakło? Powiedzieć szczerze kto i co zjebał. Powiedzieć, ze wzięcie skauta na dyrektora sportowego to był błąd zarządu, że wpisy na tweeterze i panoszenie się w wywiadach Kuby, walka z całym światem zamiast skupienia się na klubie to był błąd (brak pokory i rozpraszanie się na inne tematy), że Brzęczek s.......ić bardziej nie mógł bo 1/14 oraz najwazniejszy mecz z 2:0 na 2:4 to hańba dla całego rodu Brzęczków i Błaszczykowskich, powiedzieć, że jest za dużo rodzinki w szatni i gabinetach, powiedzieć, że Kuba schodzi ze sceny jako piłkarz bo tworzy tą swoją multifunkcyjnością kwasy, a jak jest od wszystkiego, to jest od niczego, powiedzieć, że sprzedaż dwóch najlepszych piłkarzy zimą to był nóż w plecy dla tej drużyny, powiedzieć, że przez 3 lata żaden piłkarz nie zrobił progresu. I tak można wymieniać godzinami.

Jesteśmy dzięki takiemu bezrefleksyjnemu podejściu zarządu w pieprzonej dupie. Uważam, że ten sezon to będzie taka powtórka z ostatnich 3 lat i z miesiąca na miesiąc oswajanie się z tym, że ta liga nas przerasta i że awans nie jest dla nas.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 13.06.2022, 19:50
Nie wiem czego się ludzie spodziewali.

Od początku było wiadome, że oni mają za wysoki poziom kultury, żeby wziąć kogoś z z zarządu zepchnąć go pod tory i powiedzieć JEGO WINA, PRZEZ NIEGO SPADLIŚMY !

Z resztą co inteligentniejsi by to wyśmiali.

Generalnie decyzje podejmowano kolokwialnie to i odpowiedzialność się rozmywa.

Pisanie tutaj o braku kompetencji, umiejętności to moim zdaniem strzał obok tarczy. Mamy bardzo kompetentny zarząd pod względem prowadzenia działalności i firmy. To są goście, przynajmniej dwaj z nich, którzy wiedzą jak robić pieniądze i jak ma funkcjonować firma. Wisła pod kątem organizacyjnym funkcjonuje świetnie. Pod kątem PR również. Wiarygodność biznesowa? Z najwyższej półki.

Wszystko się rozbija o wyniki. Dlaczego nie podano co dokładnie źle zrobiono i które błędy były kluczowe? Tylko tak ogólnikowo? Bo tego nie wiedziałby nawet Florentino Perez - nawet mając wszystkie szczegółowe informacje - analizując poczynania trio. Mógłby tylko zgadywać a i tak nie miałby pewności co było kluczowe. Dlaczego? Bo futbol jest NIEPRZEWIDYWALNY.

Trener Gula na papierze wyglądał poważnie?
Wg dziennikarzy? TAK
Wg kibiców? TAK
wg fachowców NO TAK

Czy sprowadzani piłkarze wyglądali poważnie na papierze?
Wg dziennikarzy TAK
Wg kibiców - czytając to forum - wyglądało, że raczej TAK

Trio pokazało, że jest pechowe, brakuje im nosa. Przydałby się im nos, taka intuicja. Coś jak u Rutkowskiego z Lecha. Znaczy z tego sezonu oczywiście, a nie z wszystkich wcześniejszych. Acha, ale to ten sam człowiek. Kurde może go kosmici podmienili jednak, bo w końcu coś mu się udało. Przydałby się Rutkowski wersja 2022

Wiadomo - postawiono na złe konie. Wszyscy to widzą, wszyscy są mądrzy po fakcie.
I nie, nie bronię ich. Zaparafrazuje stale gejmerskie powiedzienie luck > skill.
Trzeba wyciągnąć mityczne wnioski, puknąć się w przysłowiową pierś a na końcu i tak siedzi babcia fortuna i zrywa boki patrząc na Wisłę Kraków w walce o powrót do ekstraklasy. Może się w końcu zlituje? Sam nie wiem. Mamy do czynienia z wybitnymi futbolowymi pechowcami, więc i tak możliwe, że nic z tego nie będzie.

Ja uwielbiam te slogany i frazesy, te gadające głowy, które myślą, że na sukces w życiu składa się tylko know-how. Te puste okrągłe słówka o profesjonaliźmie, o dyrektorach sportowych z prawdziwego znaczenia, o tysiącach godzin analizy a potem wpadał Franek Smuda i rozstawiał ligę po kątach rzyganiem w tujach i anegdotkach o walce o spadek i tym podobnych.

No niestety nie - know-how nie wystarczy. Trzeba mieć jeszcze trochę szczęścia czy jak kto woli intuicji. W sporcie po trzykroć.

Ja trzymam kciuki za włodarzy. Może faktycznie zmienią trochę tryb podejmowania decyzji, może było trochę za dużo obcokrajowców. Może Brzęczek zacznie punktować przyzwoicie. Może to w końcu wypali. Bardzo bym chciał. Większość forum powie, cokolwiek by nie zrobili, że robią źle - tylko dlatego, że jest na nich wkurzona. I tylko czeka taki Koalik z innym Markusem, jeden by grzmieć słusznym gniewem, drugi by prawić o profesjonaliźmie i potrzebnych zmianach.

A ja otwieram popcorn czy inne chipsy i czytam z przekornym uśmiechem. Tylko potem nagle tak w sercu zaczyna kłuć jak sobie zdaję sprawę, że tu o Wisłę chodzi.... Moją Wisłę. Naszą. Niestety.

Co za chujowe czasy.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 13.06.2022 o godz. 20:03.
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Stary 13.06.2022, 20:16
Aha. Czyli nie potrafisz podać żadnych konkretów. Ale zarzucić innym, że się "nie znają" potrafisz.

Szefie, ale co ja mam Ci podać? Jakie konkrety? Mam streścić zarządzanie finansami knajpy w jednym zdaniu, czy na podstawie frekwencji określić budżet w danym sezonie?

A może na podstawie danych z czapy albo braku danych mam patykiem na wodzie określić co, jak, ile, gdzie i kiedy?

No zastanów się co piszesz...

Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 13.06.2022, 20:22
Vulnet dostał przegląd, teraz tylko odpowiedni wpis do CEPIKu i może śmigać jak kozica górska po I-ligowych pastwiskach.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 13.06.2022, 20:48

Szefie, ale co ja mam Ci podać? Jakie konkrety? Mam streścić zarządzanie finansami knajpy w jednym zdaniu, czy na podstawie frekwencji określić budżet w danym sezonie?

A może na podstawie danych z czapy albo braku danych mam patykiem na wodzie określić co, jak, ile, gdzie i kiedy?

W sumie muszę się z Tobą zgodzić. Krytykanci są jałowi, goście ze zdziwieniem stwierdzający "Długi?! Przecież to było trzy sezony temu?! Jak oni śmią wspominać o długach?!" - żałośni, ale Ci od "Co wyście takie ...syny zrobili z WIELKĄ WISŁĄ zamiast wpompować w nią miliony, dziady!" to już zwykłe ....y.

Poza KOALIK-iem, choroba nie wybiera, nie robię sobie jaj. Chłopak pisał niedawno że Rybusem powinno się ABW zająć bo zdradza kacapom tajemnice wojskowe z czasów Legii. To nie jest wcale śmieszne, jak o tym pomyśleć.

Wątek dowalania się na siłę o wszystko do trio już się wyczerpał.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 13.06.2022, 21:04

To Ty się zastanów. Jeśli powołujesz się na jakieś okoliczności i wytykasz innym, że się nie znają przy uwzględnieniu ich wpływu musisz być w stanie choć w przybliżeniu określić ich doniosłość. Inaczej narażasz się na śmieszność albo co najmniej to, że pokazujesz, że sam nie masz pojęcia jaki mogły mieć wpływ.

Etap rzucania haseł mamy już za sobą, dopełniony przez blisko dwie godziny dzisiejszej konferencji bez konkretów.

Mnie interesują konkrety. Nie potrafisz podać konkretów, nie potrafisz nawet zgrubnie oszacować czy i ile pandemia mogła mieć wpływu na sytuacji, to nie wytykaj innym domniemanej nieznajomości działania tego biznesu przy okazji wyśmiewając działania, które mogą akurat oszacować jaki mógł być ten wpływ.

Nie wiem, może masz bogate doświadczenie w zarządzaniu 10-osobową knajpą, ale popełniasz podstawowy błąd usiłując z automatu przenieść mechanizmy z jednego biznesu na drugi.

Ja chętnie podyskutuję o tym, jaki realnie mógł być ten wpływ, ale na klub piłkarski Wisła Kraków, a nie na knajpę. O tym na jakie sfery przychodów i kosztów pandemia mogła mieć wpływ w konkretnych okresach i rzędach wielkości. Ja chętnie podyskutuję jaki mógł być wpływ ciągniony, ale na liczbach z zeszłych lat, które akurat są znane. Wszystko da się mniej lub bardziej oszacować, o ile ktoś potrafi. Ale na przykładzie klubu, konkretnego, a nie knajpy, która podlegała innym regulacjom i innej specyfice działalności.

Ale zamiast tego dostaję jakieś ogólniki, że wpływ na pewno był przeogromny, bo w knajpie też był i za wieloma klubami się ciągnie.

Po prostu nie masz pojęcia ani jaki ten wpływ był, ani jak go oszacować.
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 13.06.2022, 21:14
Agent Rybusa Piekarski lub Piekariov od lat robi interesy w Rosji - z Kadyrowem, z oligarchami powiązanymi z Putinem, teraz wypowiada się jak wprost agent rosyjski, bredzi o prześladowanych Rosjanach, więc władze w Polsce muszą te sprawy wyjaśnić dla bezpieczeństwa Polski.

To oczywiste. Skoro Piekariov i Rybusov chcą działać na korzyść Rosji, Putina i jego ludzi, to niech zrzekną się naszego obywatelstwa. Przecież Rybusov sam wybrał Rosję, zdradził Polskę, więc musi ponieść konsekwencje.

Zresztą tego gościa nigdy nie darzyłem szacunkiem. Kiedyś gwiazdorek strzelił dwie bramki Wielkiej Wiśle i przez długi czas na tym jechał, bo nie miał nic innego.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 13.06.2022, 21:20
MaLk : oczywiście, że Pandemia nie miała wpływu na finanse Wisły. Człowieku weź się rąbnij.

Powiem tak. Jako przedsiębiorca, najpierw pandemia, teraz wojna odbiły ogromne piętno na prowadzeniu biznesu. Każdego. To są naczynia połączone. Jak knajpy nie działają to ich właściciele / pracownicy nie zarabiają. Nie zarabiają to z oszczędności zamiast kupić telewizor czy kanapę, zamiast pójść na mecz obejrzą go w TV. Jeśli ktoś ma kłopoty finansowe to się na tym skupia i nie płaci towary luksusowe, ogranicza płatną rozrywkę. Tylko branże pierwszej potrzeby przetrwały pandemię bez uszczerbku. Chcesz dokładne liczby? Po co? Nawet jeśli ktoś je ma to nie będzie Ci tego udostępniał. Spadki były wszędzie. W każdej branży, która nie jest uważana za podstawową.

W pandemii hulała spożywka, hulały sklepy hydrauliczne, elektryczne, bo żarówkę trzeba zmienić, cieknącą rurę zatkać, hulały prywatne usługi związane ze zdrowiem, bo każdy jak ognia unikał szpitali. Wszystko to co niezbędne do życia miało się dobrze, cała reszta jedynie liczyła straty.

I tak. Jestem przedsiębiorcą. Znam swoje liczby.

Koalik : weź się w czapę .......nij. Nie wnoś tego pseudo-politycznego syfu na forum Wisły, nikt nie ma ochoty słuchać tych wysrywów.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 13.06.2022 o godz. 21:35.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 13.06.2022, 21:28
s1mone napisał(a):Wyświetl post
MaLk : oczywiście, że Pandemia nie miała wpływu na finanse Wisły. Człowieku weź się rąbnij.
(...)
Chcesz dokładne liczby? Po co? Nawet jeśli ktoś je ma to nie będzie Ci tego udostępniał. Spadki były wszędzie. W każdej branży, która nie jest uważana za podstawową.
Nie chcę żadnych dokładnych liczb. Chcę zgrubne szacunki, które pokażą czy rzeczywiście jest jakimkolwiek usprawiedliwieniem w minionym sezonie, a nie rzucania hasłem "bo pandemia".

Póki co żaden z głosicieli tej tezy nie jest w stanie podać żadnego konkretu, który stałby w kontrze nawet do tego, co napisałem o frekwencji. Żaden.

Ale potraficie powyzywać i powoływać się na bliżej nieokreślone doświadczenia, które... nie mają nic wspólnego ani z liczbami Wisły, ani z tym konkretnym biznesem. Tylko tyle.

No to proszę, skoro to takie oczywiste, to pokażcie mi w którym miejscu i w jakiej skali pandemia w tym sezonie:
- wpłynęła na przychody Wisły z tytułu biletów i karnetów,
- wpłynęła na przychody Wisły z tytułu sponsoringu,
- wpłynęła na przychody Wisły z tytułu praw telewizyjnych,
- wpłynęła na koszty Wisły z tytułu organizacji dnia meczowego,
- wpłynęła na koszty Wisły z tytułu obsługi długu ciągnionego,
- wpłynęła na koszty Wisły z tytułu wynagrodzeń
itp., itd

Oszacujmy to wspólnie, jako przedsiębiorcy, doświadczeni zarządzający knajpami itp. bez problemu jesteście w stanie wziąć udział w takiej analizie, zamiast powoływać się na oczywiste oczywistości, prawda?
Odpowiedz cytując
tomytom
Senior Member

Od: 11.2014

Stary 13.06.2022, 21:30
W sumie ciekawe, bo każdy na konferencji usłyszał coś innego
Ja proponuję odczekać dzień - dwa aż emocje opadną i odsłuchać jeszcze raz NA SPOKOJNIE.
Kilka konkretów (poza oczywistym laniem wody) jednak padło, o których IMHO można dyskutować zamiast obrzucać się błotem nawzajem.

I uprzedzając ew. ataki: nie jestem opłacany przez Trio

Przywykłem wchodzić na forum dla przyjemności a poziom dyskusji z każdym dniem leci na pysk ...
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 13.06.2022, 21:35
Ale co mam Ci liczby brać z powietrza? Skoro chcesz porównywać, to pokaż jaką Wisła miała frekwencję sezon przed pandemią. Wyciągnij wnioski. Pandemia rzuciła cień, a ten cień przedłużyła wojna i nie każdego jest stać na to, żeby regularnie oglądać mecze na żywo. A część woli sobie odmówić tej przyjemność bo zaraz tona węgla może przekroczyć kwotę 3000 zł, a czymś w zimie trzeba palić.

To, że trio tak świetnie sobie poradziło finansowo to tylko zasługa ich kompetencji w zakresie prowadzenia działalności.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 13.06.2022, 21:36
Ale h... kogo obchodzą finanse. To nie finanse są przyczyną spadku. MIELIŚMY SZÓSTY W LIDZE BUDŻET I GÓWNO Z TEGO.

Dzisiaj mieliśmy się dowiedzieć dlaczego kopacze u nas grają słabiej niż potrafią i co trzeba poprawić żeby to się zmieniło.

Ale skoro Kubuś największy swój błąd widzi w złapaniu kontuzji to znaczy, że ma coś z głową...

Ambicja którą pokazali dzisiaj całkowicie tłumaczy dlaczego jesteśmy w takiej dupie. Tylko frajer będzie dalej łożył kasę na ten ....idołek wzajemnej adoracji...

Żal...
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 13.06.2022, 21:36
Pandemia miała taki wpływ, ze wjebaliśmy kasę z świra Hyballę, pozoranta Pasiecznego, 5 wagonów szrotu piłkarskiego, 500 tys e za Fazlagicia i jeszcze .... wie na co, a na deser dostaliśmy 20 baniek za transfery w zimie.

Frekwencję mieliśmy w tym sezonie drugą w lidze, drugą!!!

Wiadomo, że jeszcze sezon wcześniej było gorzej ale jak się weźmie te wszystkie liczby pod uwagę, kase od kibiców, sezon, ktory minal gdzie odbiliśmy się z kasą dobrze - frekwencja, transfery - to czego wy płaczecie?

Tak już wam to trio i narracja garbatej doli mózgi spraała, ze ciągle tylko się żalicie jak Wisła Kraków ma źle. A niestety, od 2019 roku problemem Wisły nie jest już WSH, nie była nawet pandemia, problemem Wisły jest trio i patologiczny układ przyjacielsko-rodzinny, który sprawia, że nie ma żadnych pomysłów i wiary w rozwój, są tylko puste słowa i niemoc. Przecież oni sami w swój projekt nie wierzą. Wisła Kraków, tacy kibice, 15 tysięcy frekwencja w sezonie spadkowym i oni mówią, że teraz to my będziemy się w 1 lidze ogrywać, poznawać ją itp bo to inna liga, oni nie powiedzieli z pianą w mordzie, ze idziemy po awans, oni już się boją siebie i swoich pomysłów.

Oczywiście uratowali Wisłę finansowo ale od 3 lat wszelki rozwoj klubu jest sparaliżowany przez nich.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 13.06.2022, 21:39
Nie chcę żadnych dokładnych liczb. Chcę zgrubne szacunki, które pokażą czy rzeczywiście jest jakimkolwiek usprawiedliwieniem w minionym sezonie, a nie rzucania hasłem "bo pandemia".

Póki co żaden z głosicieli tej tezy nie jest w stanie podać żadnego konkretu, który stałby w kontrze nawet do tego, co napisałem o frekwencji. Żaden.

Ale potraficie powyzywać i powoływać się na bliżej nieokreślone doświadczenia, które... nie mają nic wspólnego ani z liczbami Wisły, ani z tym konkretnym biznesem. Tylko tyle.

No to proszę, skoro to takie oczywiste, to pokażcie mi w którym miejscu i w jakiej skali pandemia w tym sezonie:
- wpłynęła na przychody Wisły z tytułu biletów i karnetów,
- wpłynęła na przychody Wisły z tytułu sponsoringu,
- wpłynęła na przychody Wisły z tytułu praw telewizyjnych,
- wpłynęła na koszty Wisły z tytułu organizacji dnia meczowego,
- wpłynęła na koszty Wisły z tytułu obsługi długu ciągnionego,
- wpłynęła na koszty Wisły z tytułu wynagrodzeń
itp., itd

Oszacujmy to wspólnie, jako przedsiębiorcy, doświadczeni zarządzający knajpami itp. bez problemu jesteście w stanie wziąć udział w takiej analizie, zamiast powoływać się na oczywiste oczywistości, prawda?
Ja .......ę, serio nie potrafisz przyjąć do wiadomości że pandemia i zamknięte stadiony miały wpływ na finanse klubów? Czy to po prostu sztuka dla sztuki, będziesz dzielił włos na czworo, domagał się danych samemu nie dysponując żadnymi?
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 13.06.2022, 21:47
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Ja .......ę, serio nie potrafisz przyjąć do wiadomości że pandemia i zamknięte stadiony miały wpływ na finanse klubów? Czy to po prostu sztuka dla sztuki, będziesz dzielił włos na czworo, domagał się danych samemu nie dysponując żadnymi?
Na ślepo bez podania danych?

Oczywiście, że nie potrafię przyjąć do wiadomości tez z d*py, niepopartych żadnymi, nawet najbardziej podstawowymi szacunkami, zwłaszcza jeżeli liczby, które znam przemawiają przeciwko tej tezie.

Ale rozumiem, że dla was jeśli liczby mówią inaczej, to tym gorzej dla liczb.

Ja podstawową liczbę podałem - w tym sezonie frekwencja była taka, jak przeciętnie w ostatnich sezonach, wiec nic nie konkretnego się nie zmieniło w wyniku pandemii. Nigdy w tym sezonie nie mieliśmy tego problemu, żeby w wyniku ograniczeń covidowych nie mogło wejść zauważalnie więcej osób niż było chętnych. Nie wzrosły żadne znaczące kwoty wynajmu stadionu, ochrony, organizacji dnia meczowego. Nie w tym sezonie. Co więc zmieniło się w tym sezonie z powodu covid?

Na pewno potraficie to pokazać.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 13.06.2022, 21:54
Masz MaLk:

Cytat:
Zwiększenie przychodów netto ze sprzedaży (bez transferów) w stosunku do roku 2020 o ponad 6,4 mln zł, a jednocześnie jeszcze wyższy wzrost kosztów utrzymania klubu i strata netto w wysokości 1 mln 256 tys. zł – to najważniejsze fakty wynikające z właśnie opublikowanego przez TS Wisła Kraków SA sprawozdania finansowego za rok 2021.
Czyli zgodnie z tym co sam zarząd przedstawił to w 2020 roku przychody były wielkie, tak pandemia wpłyneła na to. Ale z kolei chyba piłkarze chcieli w pandemii więcej zarabiać i klub znaczaco powiększył wydatki, co poskutkowało zakończeniem roku ze stratą.
drozd:
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 13.06.2022, 22:02
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Czyli zgodnie z tym co sam zarząd przedstawił to w 2020 roku przychody były wielkie, tak pandemia wpłyneła na to. Ale z kolei chyba piłkarze chcieli w pandemii więcej zarabiać i klub znaczaco powiększył wydatki, co poskutkowało zakończeniem roku ze stratą.
To, że pandemia wpłynęła na przychody w 2020 roku (czyli na sezony 2019/20 i 2020/21) jest akurat oczywiste (choć częściowo zniwelowane dotacjami z PFR) i nie o tym tutaj piszę.

Ja piszę o tym, jaki miała wpływ na sezon 2021/22.

Łatwo używać pandemii jako oczywistego usprawiedliwienia, ale ta oczywistość ma swoje granice w momencie, w którym ktoś powie "sprawdzam". No więc ja powiedziałem sprawdzam i okazuje się, że nikt z forsujących to usprawiedliwienie w odniesieniu do obecnego sezonu nie potrafi powiedzieć nic więcej niż "bo tak".
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Stary 13.06.2022, 22:05

Po prostu nie masz pojęcia ani jaki ten wpływ był, ani jak go oszacować.
Ale ja nigdzie nie twierdziłem, że wiem po szacunku w jakiej konkretnej liczbie pandemia i zamknięte stadiony miały przełożenie na obecną sytuację czy budżet 21/22 - a miały ogromny (sam zdrowy rozsądek o tym mówi, a konkret poniżej). Nie trzeba być wybitnym fachowcem ekonomii, żeby to stwierdzić. Jeśli nie starczają słowa ludzi odpowiedzialnych za zarzadzanie finansami, którzy jakby nie było po części finansują tą zabawę to:

Kolejka 28 - 6-7 czerwca 2020 -bez udziału publiczności / w pierwotnym terminie (22 marca, 17:30) odwołany z powodu zagrożenia epidemicznego

Wisła Kraków 1-3 Legia Warszawa
====
Kolejka 29 - 10 czerwca
Wisła Kraków 3-2 Raków Częstochowa
bez udziału publiczności / w pierwotnym terminie (5 kwietnia, 15:00) odwołany z powodu zagrożenia epidemicznego
=====
Kolejka 32 - 24 czerwca
Pierwotnie 22 kwietnia
Wisła Kraków 1-0 Wisła Płock 23 czerwca, 20:30 (4016)
======

Wisła Kraków 1-1 Korona Kielce 11 lipca, 20:00 (4223)
====
Wisła Kraków 0-1 Arka Gdynia 18 lipca, 17:30 (4623)
===

sezon 20/21
Wisła Kraków 1-3 Śląsk Wrocław 29 sierpnia, 17:30 5044
=====
Wisła Kraków 0-3 Wisła Płock 18 września, 20:30 (7007)
=====
Wisła Kraków 1-3 Lechia Gdańsk 28 października, 18:00
Jean Carlos Silva 30 - Michał Nalepa 35, Maciej Sadlok 54 (s), Flávio PaixĂŁo 68 (k)
w pierwotnym terminie (4 października, 12:30) odwołany z powodu zagrożenia epidemicznego / w drugim terminie bez udziału publiczności
====
Wisła Kraków 3-0 Podbeskidzie Bielsko-Biała 24 października, 15:00
Jean Carlos Silva 35 (k), Chuca 61, Jakub Błaszczykowski 90
bez udziału publiczności
=====
Wisła Kraków 1-2 Zagłębie Lubin 28 listopada, 20:00
Felicio Brown Forbes 55 - Lorenco Šimić 68, Kacper Chodyna 86
bez udziału publiczności
=====
Wisła Kraków 1-2 Legia Warszawa 12 grudnia, 20:00
Yaw Yeboah 12 - Tomáš Pekhart 81 (k), 89
bez udziału publiczności
======

Wisła Kraków 3-4 Piast Gliwice 31 stycznia, 15:00
Łukasz Burliga 5, Maciej Sadlok 12, Felicio Brown Forbes 20 - Jakub Świerczok 37, 90 (k), Dominik Steczyk 39, Kristopher Vida 90
bez udziału publiczności
=====
Wisła Kraków 2-0 Jagiellonia Białystok 7 lutego, 17:30
Maciej Sadlok 55, Felicio Brown Forbes 88
bez udziału publiczności
======
Wisła Kraków 2-1 Pogoń Szczecin 19 lutego, 20:30
Benedikt Zech 31 (s), Felicio Brown Forbes 45 - Alexander Gorgon 48
bez udziału publiczności
=====
Wisła Kraków 0-0 Górnik Zabrze 5 marca, 20:30
bez udziału publiczności
=====
Wisła Kraków 3-1 Stal Mielec 21 marca, 15:00
Felicio Brown Forbes 75, Michal Frydrych 88 (k), Stefan Savić 90 - Grzegorz Tomasiewicz 60
bez udziału publiczności
=====
Wisła Kraków 1-2 Raków Częstochowa 9 kwietnia, 20:30
Michal Frydrych 39 (k) - David Tijanić 33, Marcin Cebula 63
bez udziału publiczności
=====
Wisła Kraków 0-1 Warta Poznań 17 kwietnia, 20:00
Mateusz Kuzimski 88
bez udziału publiczności
=====
Wisła Kraków 0-0 Cracovia 24 kwietnia, 20:00
W 67. minucie Sergiu Hanca (Cracovia) nie wykorzystał rzutu karnego.
bez udziału publiczności
=====
Wisła Kraków 1-2 Lech Poznań 8 maja, 20:00
Jakub Błaszczykowski 78 - Mikael Ishak 12, Serafin Szota 61 (s)
bez udziału publiczności
====

PROSZĘ

HEH - NAWET ja sobie teraz uświadomiłem, że jest gorzej niż myślałem, bo już sobie zapominałem o pandemii tak jak pokemony o długu...

Tak, więc MASAKRA - na przełomie kwiecień 2020 - MAJ 2021

WYWALIŁO nam 15 spotkań, a 5 było na 4-5k widzów...

MIAZGA.. tak więc niedowiarkom od "pandemia, srandemia" przypominam/uświadamiam co się wydarzyło.

POŁOWA czasu pod rządami TRIO była katastrofalna z przyczyn od nich niezależnych. PEŁNY sezon bez wpływu meczowego, poza marnymi ebiletami...

Dochodzi do was tragizm sytuacji czy dalej będziecie pieprzyć o super budżecie i o tym, że obostrzenia w sezonie 19/20 i 20/21 nie miały wpływu na obecne finanse?

Co z tego, że wpływy/przychód na 21/22 był spory skoro poprzednie dwa sezony dostalismy grubo po tyłku?

Ja piszę o tym, jaki miała wpływ na sezon 2021/22.
Taki, że w rubryce bilansu "wynik z lat poprzednich" była STRATA co przekłada się na wynik kolejnych lat/sezonów. (z wpływów sezonu 21/22 trzeba było łatać minus pandemiczny, albo dalej łatają)
Ostatnio edytowane przez LucjuszWielki : 13.06.2022 o godz. 22:17.

Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 13.06.2022, 22:06
Ale co mam Ci liczby brać z powietrza? Skoro chcesz porównywać, to pokaż jaką Wisła miała frekwencję sezon przed pandemią. Wyciągnij wnioski.
Przecież to właśnie zrobiłem
Odpowiedz cytując
Delgado
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 13.06.2022, 22:13
Skorzystaliśmy z tarczy przecież, wpadło bodaj 6 baniek z tego co pamiętam, a biorąc pod uwagę, że karnety i tak były wykupione, to teza o wielkich stratach finansowych z powodu pandemii jest nieco na wyrost..
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 13.06.2022, 22:20
Ale ja nigdzie nie twierdziłem, że wiem po szacunku w jakiej konkretnej liczbie pandemia i zamknięte stadiony miały przełożenie na obecną sytuację czy budżet 21/22 - a miały ogromny. Nie trzeba być wybitnym fachowcem ekonomii, żeby to stwierdzić. Jeśli nie starczają słowa ludzi odpowiedzialnych za zarzadzanie finansami, którzy jakby nie było po części finansują tą zabawę to:

Kolejka 28 - 6-7 czerwca 2020
(...)
PROSZĘ

(...)
Tak, więc MASAKRA - na przełomie kwiecień 2020 - MAJ 2021

WYWALIŁO nam 15 spotkań, a 5 było na 4-5k widzów...
Stary, jesteś niesamowity, kiedy ja piszę, że pandemia miała wpływ na wcześniejsze sezony, ale już nie na sezon 2021/22, gdzie frekwencja była taka, jak przeciętnie przed pandemią, Ty wrzucasz...

...dane za 2020.

Cytat:
Dochodzi do was tragizm sytuacji czy dalej będziecie pieprzyć o super budżecie i o tym, że obostrzenia w sezonie 19/20 i 20/21 nie miały wpływu na obecne finanse?
W sezonie 2021/2022 budżet był super duży, największy od czasów Cupiała. Wpływ pandemii na przychody i koszty tego sezonu był znikomy (ja szacuję go na poniżej 0,5 mln zł "przeniesienia" z sezonu na sezon), dług ani zauważalnie nie spadł, ani się nie zwiększył przez ten okres, doszły wpłaty za nowe akcje (nie ujęte w przychodach), przychody z transferów zimowych (nie ujęte w przychodach 2021).

Przypomnę też, że przy okazji pandemii w poprzednich sezonach były też obniżki kosztów (m.in. stadion i organizacja meczu) oraz dotacje z PFR.

Tragizm sytuacji jest taki, że w pierwszym sezonie, w którym finansowo wszystko się spięło i dało się w miarę lajtowo (na tle poprzednich) zarządzać klubem wynik sportowy był drastycznie nieadekwatny do tego, co osiągnięto.

Oczywiście, kwestie płynności też miały znaczenie, ale i tu zarząd dawał d*py w ten sposób, że wydawał wszystko na bieżąco rozdmuchując budżet płacowy tak, że jak przychodziło co do czego, to na kupce nic nie zostawało. Prowadziło to do paradoksalnej sytuacji, w której mając duży budżet płacowy nie mieliśmy budżetu transferowego. Ale to kolejny kamyczek do ogródka zarządu, a nie usprawiedliwienie.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 13.06.2022, 22:24
Przecież to właśnie zrobiłem
Ochhh, jaka cudowna manipulacja, która w sumie nie była manipulacją

Łap.

https://gol24.pl/wisla-krakow-sprzed...sy/ar/13959380

Źle się wyraziłem. Ilość sprzedanych karnetów i biletów per game. Czyli przychody z dnia meczowego.

Kurtyna.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 13.06.2022 o godz. 22:33.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 13.06.2022, 22:28
Taki, że w rubryce bilansu "wynik z lat poprzednich" była STRATA co przekłada się na wynik kolejnych lat/sezonów. (z wpływów sezonu 21/22 trzeba było łatać minus pandemiczny, albo dalej łatają)
A propos łatanie minusa pandemicznego, wracając do tego, co pisałem o sezonie 2021/22:
- tylko 4,85 mln zł wpływu z emisji nowych akcji przewyższa z nawiązką stratę z roku pandemicznego
- w sezonie 21/22 nie było potrzeby łatania żadnych nowych strat pandemicznych, bo wszystko było na poziomie "niepandemicznym"
- doszły przychody z dwóch dużych transferów
- doszły przychody od nowego sponsora głównego

Innymi słowy - dla sezonu 21/22 pandemia to tylko wymówka. W tym sezonie zarząd miał akurat wyjątkowy komfort finansowy jak na ostatnie lata, a pandemia w niczym nie bruździła.

To, że to zrąbali, to tylko i wyłącznie kwestia ich błędów w zarządzaniu.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 13.06.2022, 22:32
Ochhh, jaka cudowna manipulacja, która w sumie nie była manipulacją

Łap.

https://gol24.pl/wisla-krakow-sprzed...sy/ar/13959380

Źle się wyraziłem. Ilość sprzedanych karnetów i biletów per game. Czyli przychody z dnia meczowego.

Kurtyna.
Chwila, chcesz naprawdę porównywać przychody jakiegokolwiek sezonu do jednorazowej i jedynej w historii akcji ratunkowej sprzedaży karnetów rundowych na wiosnę 2019?

Naprawdę uważasz, że to dobry odnośnik do oceny normalnego sezonu 2021/22? Naprawdę...?

Jeśli ktoś tu manipuluje, to na pewno nie ja, oceniając skutki pandemii po przeciętnej frekwencji we wcześniejszych latach, tylko Ty porównując do jednorazowej akcji, która nigdy wcześniej się nie wydarzyła i pewnie nigdy się już nie wydarzy...
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Stary 13.06.2022, 22:32
Stary, jesteś niesamowity, kiedy ja piszę, że pandemia miała wpływ na wcześniejsze sezony, ale już nie na sezon 2021/22, gdzie frekwencja była taka, jak przeciętnie przed pandemią, Ty wrzucasz...

...dane za 2020.

Oczywiście, że miała. Gdyby nie plecy poprzednich dwóch sezonów w tym byłoby więcej kasy do rozdysponowania, dług mógłby być mniejszy, TRIO mogłoby nie wrzucac po 1mln jak twierdzili itd itd.

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów