The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Stelio
Senior Member

Od: 09.2013

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.05.2022, 09:43
Cycu napisał(a):Wyświetl post
Dziwnie się dzisiaj czuję, kończy się coś wielkiego... https://www.youtube.com/watch?v=GJ9BIRI7FxA

Aż się łezka w oku kręci... Tyle lat wspomnień...
Będziemy te czasy wspominać jak górnik lata 80. Sportowo takiej dominacji juz na pewno nigdy nie powtórzmy, pytanie czy będzie nas w najbliższych 20 latach stać na chociażby jakieś pojedyncze mistrzostwo...
Odpowiedz cytując
Cycu
Senior Member

Od: 09.2019

Stary 21.05.2022, 09:57
Stelio napisał(a):Wyświetl post
Będziemy te czasy wspominać jak górnik lata 80. Sportowo takiej dominacji juz na pewno nigdy nie powtórzmy, pytanie czy będzie nas w najbliższych 20 latach stać na chociażby jakieś pojedyncze mistrzostwo...
Albo jak Widzew Łódź swoje czasy świetności. Na mistrzostwo raczej nie ma szans, ale chociaż może Puchar Polski uda się zdobyć.

Dla mnie to jest najlepszy filmik podsumowujący czasy Wielkiej Wisły: https://www.youtube.com/watch?v=GJ9BIRI7FxA
Ostatnio edytowane przez Cycu : 21.05.2022 o godz. 10:01.
Gegenpressing!
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 21.05.2022, 12:18
Myślę, że prosi się aż o pełnometrażowy film dokumentalny. Zresztą to, co działo się po Cupiale byłoby jeszcze ciekawszym sequelem, choć to już inny gatunek, bardziej sensacyjny.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
Elendil
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 21.05.2022, 12:53
czaro napisał(a):Wyświetl post
Myślę, że prosi się aż o pełnometrażowy film dokumentalny. Zresztą to, co działo się po Cupiale byłoby jeszcze ciekawszym sequelem, choć to już inny gatunek, bardziej sensacyjny.
zależy kto by oglądał. Dla nas - horror bez happy endu. Dla kibiców innych drużyn - komedia.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 21.05.2022, 13:56
Elendil napisał(a):Wyświetl post
zależy kto by oglądał. Dla nas - horror bez happy endu. Dla kibiców innych drużyn - komedia.
No tak, przecież klub zbankrutował, nikt nie pomógł. Faktycznie bez happy endu. Nie było mobilizacji, nie było dobrych momentów, nic.

Co za żałosne typy na tym forum...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Harcownik
Senior Member

Od: 08.2017

Stary 21.05.2022, 17:55
wolfy napisał(a):Wyświetl post

Co za żałosne typy na tym forum...
Od ogółu do szczegółu? Autoironia czy samokrytyka? U nas żałosne typy, za to na forum pejsów - ho, ho, ho - złote chłopy!

Gdzie indziej duma honor walka, lech, sracovia, arka...
U nas od trenerów (Skowronek, Gula) po piłkarzy (kliment, savić) prawie sami "chłopcy z gejmonta".

Niestety ale Gula, Skorża, Kasperczak, to dobrzy są do dobrych drużyn. Do drwali dobrzy są Lettieri czy Ojrzyński.

My nie mamy ani prawdziwych piłkarzy-artystów, ani drwali tylko głównie parapiłkarzy. A tu ciężko żeby ktokolwiek pomógł. Chyba jakiś cudotwórca albo inny Jezus - mesjasz. Niemiecki magik w każdym razie nie dał rady, a był to chyba jedyny nie "ciepłe kluchy" trener w ostatnich latach. Tak, Brzęczek to też miękka faja, choćby i z Sobolem na plecach. A tu potrzebny był/jest ktoś kto będzie potrafił walnąć pięścią w stół.

Jesteśmy zdegradowani, więc można zacytować Stanisława Anioła: "Schodzimy w dół, żeby się odbić! Zresztą teraz potrzebni są tacy ludzie z dołu, ludzie prości, ale rzetelni. Tacy co to potrafią dobrze pracować i dobrze walnąć pięścią w stół kiedy trzeba!"

Więc trzeba się na coś zdecydować: drwale i ich surowi nadzorcy, "zwolennicy twardej ręki", albo artyści i ich wyrozumiali opiekunowie - "wielcy taktycy". Trzeciej drogi jak widać nie ma.

.
Powód: Jżs
Ostatnio edytowane przez Harcownik : 21.05.2022 o godz. 18:24.
Mimo słabej gry pewni siebie i jazda bo my jesteśmy Wisła Kraków i mamy rozpierdalać. W imię Boże ciąć frajerów równo z trawą. A po meczach chodzić na kremówki.
Naszym motto: Panowie, kiełbachy do góry, rąbiemy ich w kakao! Siekać frajerów, do piachu z nimi! Wślizg, wślizg, wślizg!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 21.05.2022, 18:06
Harcownik napisał(a):Wyświetl post
Od ogółu do szczegółu? U nas żałosne typy, za to na forum pejsów - ho, ho, ho - złote chłopy!

Gdzie indziej duma honor walka, lech, sracovia, arka...
U nas od trenerów (Skowronek, Gula) po piłkarzy (kliment, savić) prawie sami "chłopcy z gejmonta".

Niestety ale Gula, Skorża, Kasperczak, to dobrzy są do dobrych drużyn.
Do drwali dobrzy są Lettieri czy Ojrzyński.

My nie mamy ani prawdziwych piłkarzy-artystów, ani drwali tylko głównie parapiłkarzy. A tu ciężko żeby ktokolwiek pomógł. Więc trzeba się na coś zdecydować: drwale albo artyści. Trzeciej drogi jak widać nie ma.
Jest trzecia droga, czyli wyrównany skład, ale ten nasz to miękkie faje bez umiejętności. Kumulacja.
Zobaczymy jak Gula poradzi sobie w Pradze, podejrzewam że lepiej niż u nas.
Dobrze że możemy pozbyć się większości z tych paralityków.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 21.05.2022, 18:17
Pajace...wszyscy WON!!

Wszyscy do samego końca grali pod nas... Cyrk
Ostatnio edytowane przez ciacho : 21.05.2022 o godz. 18:32.
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 21.05.2022, 18:31
Po dzisiejszej grze jak nie wyjebia tego pseudo trenera to ja juz nie wiem..
Odpowiedz cytując
Harcownik
Senior Member

Od: 08.2017

Stary 21.05.2022, 18:36
Jest trzecia droga, czyli wyrównany skład, ale ten nasz to miękkie faje bez umiejętności. Kumulacja.
Zobaczymy jak Gula poradzi sobie w Pradze, podejrzewam że lepiej niż u nas.
Dobrze że możemy pozbyć się większości z tych paralityków.
Jasne, ja celowo nieco to uprościłem zestawiając dwie skrajności dla wyraźniejszego obrazu. Rozumiem że pisząc "wyrównany skład" piszesz np. o Wiśle Płock za czasów Brzęczka i to źródło twojej wiary w to, że on to ogarnie. Tylko to wymagałoby jednak małej rewolucji kadrowej. A czy znajdą się na to pieniądze? Bo specjaliści od koszenia równo z trawą są chyba jednak tańsi od takich, co jeszcze dodatkowo coś tam potrafią grać w piłkę? Chociaż...pewnie te pieniądze prędzej dostanie Brzęczek niż ktoś inny o porównywalnej pozycji.
Mimo słabej gry pewni siebie i jazda bo my jesteśmy Wisła Kraków i mamy rozpierdalać. W imię Boże ciąć frajerów równo z trawą. A po meczach chodzić na kremówki.
Naszym motto: Panowie, kiełbachy do góry, rąbiemy ich w kakao! Siekać frajerów, do piachu z nimi! Wślizg, wślizg, wślizg!
Odpowiedz cytując
MMTS
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2006

Stary 21.05.2022, 18:37
Nie ma trenera, nie ma drużyny, nie ma pionu sportowego, nie ma zarządu.
Szkoda nerwow na to wszystko. Odnoszę wrażenie, że oprócz kibiców wszyscy pozostali w klubie nie czują tej mieszanki wstydu, smutku, złości i i bezsilności.
Naprawdę jak to mawiał klasyk, szkoda strzępić ryja. Wyłączyć neta i czekać. Inaczej zawał albo inne gowno....
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 21.05.2022, 18:40
Mecz jak większość w tym sezonie, w sumie - od lat. Sytuacje były, drewno z przodu nie umiało wykorzystać (Młyński okradł Gio z asysty, inaczej nie da się tego opisać),. Strzał życia zawodnika Warty i przegrywamy 0:1.

Ten skład jest za słaby na ekstraklasę, na awans z pierwszej ligi pewnie też. Pytanie co klub z tym zrobi, ale po nikim płakać nie będę - kilku maks średniaków którzy u nas robili za gwiazdy na tle pozostałych paralityków.

Harcownik - samymi przecinakami to my się w pierwszej lidze maks utrzymamy. Muszą być zawodnicy do gry do przodu - gdybyśmy mieli chociaż jednego napastnika pewnie byśmy się utrzymali.
Czy klub podoła? Nie napiszę że jestem pełny wiary, trzeba trzymać kciuki.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 21.05.2022 o godz. 18:44.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 21.05.2022, 18:40
A najlepsze jest to, że jakby się spięli z Radomiakiem, to dziś gralibyśmy o utrzymanie.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 21.05.2022, 18:43
Konferencja Jerzego Brzęczka po meczu Wisła 0:1 Warta:

https://www.youtube.com/watch?v=XJP2obzFZwc
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 21.05.2022, 18:48
Mecz jak większość w tym sezonie, w sumie - od lat. Sytuacje były, drewno z przodu nie umiało wykorzystać (Młyński okradł Gio z asysty, inaczej nie da się tego opisać),. Strzał życia zawodnika Warty i przegrywamy 0:1.

Ten skład jest za słaby na ekstraklasę, na awans z pierwszej ligi pewnie też. Pytanie co klub z tym zrobi, ale po nikim płakać nie będę - kilku maks średniaków którzy u nas robili za gwiazdy na tle pozostałych paralityków.

Harcownik - samymi przecinakami to my się w pierwszej lidze maks utrzymamy. Muszą być zawodnicy do gry do przodu - gdybyśmy mieli chociaż jednego napastnika pewnie byśmy się utrzymali.
Czy klub podoła? Nie napiszę że jestem pełny wiary, trzeba trzymać kciuki.
Znów słabi piłkarze i słabi piłkarze..Może są i słabi ,ale widziałeś w ogóle dziś ( i w sumie wcześniej ) jakiś pomysł na grę ? Jakąś taktykę - czyli to za co odpowiada trener ?
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 21.05.2022, 18:56
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Znów słabi piłkarze i słabi piłkarze..Może są i słabi ,ale widziałeś w ogóle dziś ( i w sumie wcześniej ) jakiś pomysł na grę ? Jakąś taktykę - czyli to za co odpowiada trener ?
Analizę zrobił Szulczyk dlaczego Wisła zdominowała Wartę. Przesłuchaj sobie konferencję. W momencie gola było 11-2 dla nas w strzałach i mieliśmy o wiele lepsze sytuacje. To co zepsuł Młyński to dwusetka.

Trener może piłkarzy ustawić, ale nie gra na boisku. Każdy idiota pyskuje zawsze na trenera - my ich zmieniamy co pół roku. Gula sam powiedział że nic z tymi zawodnikami już nie zrobi po Stali - to apropos czy by nas utrzymał.

Zamiast szukać trenera cudotwórcy trzeba wreszcie ściągnąć solidnych piłkarzy. To głupie że kibice nawet mimo dowodów na boisku nie są w stanie uwierzyć że Warta ma lepszy skład. Tańszy, ale lepszy.

Weźmy takiego Fazlagicia - ja do dziś nie wiem jakie są jego atuty piłkarskie. Warty nie stać by było na niego, ale ma lepszych piłkarzy w składzie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 21.05.2022 o godz. 19:01.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 21.05.2022, 19:09
Nie ma lepszego składu. Ma lepiej grający skład. W naszych realiach każdy piłkarz gra 50% tego co potrafi. Dowodem strzał Młyńskiego, myślisz że on nie potrafi dołożyć nogi do takiej wrzutki? Ja to potrafię. Pytanie dlaczego tego nie robi. Odpowiedź. Bo ma pop....olone w głowie. jest przestraszony, nerwowy, zrezygnowany, nie wierzy w siebie.

To samo z Fazlagicem on po prostu nie pokazuje atutów tak jak cała zbieranina, co nie znaczy że ich nie ma.

Co zrobić żeby kopacze grali na miarę swoich możliwości to jest zadanie. Bez zmian w tej kwestii przyjdą nowi, zaczną dołować i znowu będzie pitolenie że słabi... Ashraf w połowie rundy już stawał się szrotem.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 21.05.2022 o godz. 19:14.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 21.05.2022, 19:09
Analizę zrobił Szulczyk dlaczego Wisła zdominowała Wartę. Przesłuchaj sobie konferencję. W momencie gola było 11-2 dla nas w strzałach i mieliśmy o wiele lepsze sytuacje. To co zepsuł Młyński to dwusetka.

Trener może piłkarzy ustawić, ale nie gra na boisku. Każdy idiota pyskuje zawsze na trenera - my ich zmieniamy co pół roku. Gula sam powiedział że nic z tymi zawodnikami już nie zrobi po Stali - to apropos czy by nas utrzymał.

Zamiast szukać trenera cudotwórcy trzeba wreszcie ściągnąć solidnych piłkarzy. To głupie że kibice nawet mimo dowodów na boisku nie są w stanie uwierzyć że Warta ma lepszy skład. Tańszy, ale lepszy.

Weźmy takiego Fazlagicia - ja do dziś nie wiem jakie są jego atuty piłkarskie. Warty nie stać by było na niego, ale ma lepszych piłkarzy w składzie.
W 1 lidze beda pewnie jeszcze slabsi pilkarze , skoro trener za nic nie odpowiada , nie moze nic zrobic to rzucmy od razu biały recznik
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 21.05.2022, 19:16
W 1 lidze beda pewnie jeszcze slabsi pilkarze , skoro trener za nic nie odpowiada , nie moze nic zrobic to rzucmy od razu biały recznik
Przekręcasz moje słowa. Z tego co widziałem utrzymać mógł nas nie żaden trener, tylko maksymalny fart.
Jeżeli nie poprawimy polityki transferowej to nie będzie miało znaczenia kto poprowadzi zespół. Na boisko wychodzą piłkarze, nie trener.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 21.05.2022, 19:16
Dowodem upadku Wisly byla dzis gra Szota ,no przeciez to była komedia jak cała nasza druzyna.

Nie bylo szans na utrzymanie z takimi zawodnikami,i brakiem napastnika.
A co gorsza Szot nie nadaje sie nawet na 1 lige.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 21.05.2022, 19:17
Przekręcasz moje słowa. Z tego co widziałem utrzymać mógł nas nie żaden trener, tylko maksymalny fart.
Jeżeli nie poprawimy polityki transferowej to nie będzie miało znaczenia kto poprowadzi zespół. Na boisko wychodzą piłkarze, nie trener.
No skoro Brzęczek z tymi pilkarzami nic nie mogł zrobic bo byli slabi , to jak teraz przyjda jeszcze slabsi , ro co on zamierza zrobic ?
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 21.05.2022, 19:19
No skoro Brzęczek z tymi pilkarzami nic nie mogł zrobic bo byli slabi , to jak teraz przyjda jeszcze slabsi , ro co on zamierza zrobic ?
Niekoniecznie przyjdą gorsi. Jeżeli tak się stanie, to nie ma znaczenia kto będzie prowadził zespół.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 21.05.2022, 19:20
To czemu pochwalałeś zmianę Guli na Brzęczka, skoro obojętne kto prowadził?
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 21.05.2022, 19:22
Niekoniecznie przyjdą gorsi. Jeżeli tak się stanie, to nie ma znaczenia kto będzie prowadził zespół.
Z racji tego ,że bedzie mniej kasy to raczej lepsi nie przyjda ,a po drugie kto dobry bedzie chcial grac w polskiej 1 lidze ?
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 21.05.2022, 19:26
czaro napisał(a):Wyświetl post
To czemu pochwalałeś zmianę Guli na Brzęczka, skoro obojętne kto prowadził?
Bo taktyka Guli była samobójcza przy tym składzie. Nie da się grać dużą ilością podań i rozgrywać od bramkarza z takim drewnem. Potwierdził to sam Gula po ostatniej konferencji mówiąc że ta drużyna potrzebuje innego trenera. Poza tym źle ich przygotował fizycznie, to było dla mnie niezrozumiałe...

Za Brzęczka poprawiliśmy grę w obronie i ilość stwarzanych sytuacji. Tyle taktyka. Ale Ondraszek goli nie strzela, Kliment goli nie strzela itd. Frydrych zawala 3 bramki przy prowadzeniu 0:2.
Trzeba odróżnić taktykę od wykonania.

AS82 - budżety nie grają. Za darmo da się ściągnąć piłkarza lepszego niż Fazlagić, a niemal niemożliwe jest znaleźć napastnika gorszego od tercetu Kliment-Forbes-Ondraszek. Razem strzelili pięć goli. Poza tym pierwsza liga to niższy poziom.
Ale tak, mogą to zjebać, wtedy żaden trener nie pomoże.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 21.05.2022 o godz. 19:31.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Książę Palownik
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 21.05.2022, 19:27
Miejmy nadzieję, że dostanie takich, którzy dadzą radę w I. lidze.
Demokracja: mówisz co chcesz, robisz co ci każą.
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 21.05.2022, 19:34
Ja jestem zdania ,że dobry trener nawet z relatywnie słabymi piłkarzami może zrobić drużynę ,czego przykładem jest trener Warty.
Brzęczek nie odcisnął na tej drużynie żadnego pietna , może grali trochę lepiej niż za Guli , ale to nie było zbyt trudne zadanie . Może od braku taktyki i pomysłu na grę jeszcze gorsze było to ,że Brzęczek nie potrafił mentalnie tej drużyny nastawić ,żeby wygrywali, aby konsekwentnie szli po swojei jeszcze bardziej boli to ,że w kilku meczach prowadziliśmy i przy dobrym zarządzaniu , można było te mecze wygrać, ale jak się prowadzi i nie ma koncentracji albo nagle przestaje się grać jak z Piastem czy Radomiakiem to się tak kończy.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 21.05.2022, 19:38
Bo taktyka Guli była samobójcza przy tym składzie. Nie da się grać dużą ilością podań i rozgrywać od bramkarza z takim drewnem. Potwierdził to sam Gula po ostatniej konferencji mówiąc że ta drużyna potrzebuje innego trenera. Poza tym źle ich przygotował fizycznie, to było dla mnie niezrozumiałe...

Za Brzęczka poprawiliśmy grę w obronie i ilość stwarzanych sytuacji. Tyle taktyka. Ale Ondraszek goli nie strzela, Kliment goli nie strzela itd. Frydrych zawala 3 bramki przy prowadzeniu 0:2.
Trzeba odróżnić taktykę od wykonania.
Ale skoro tak, to nie jest wykluczone, że inny trener sprawdziłby się lepiej w walce o utrzymanie, a być może i o awans.

Ale zasadniczo zgoda, nie trener był/jest naszym największym problemem, po tym jak zmieniono Gulę.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 21.05.2022, 19:39
Ja jestem zdania ,że dobry trener nawet z relatywnie słabymi piłkarzami może zrobić drużynę ,czego przykładem jest trener Warty.
Brzęczek nie odcisnął na tej drużynie żadnego pietna , może grali trochę lepiej niż za Guli , ale to nie było zbyt trudne zadanie . Może od braku taktyki i pomysłu na grę jeszcze gorsze było to ,że Brzęczek nie potrafił mentalnie tej drużyny nastawić ,żeby wygrywali, aby konsekwentnie szli po swojei jeszcze bardziej boli to ,że w kilku meczach prowadziliśmy i przy dobrym zarządzaniu , można było te mecze wygrać, ale jak się prowadzi i nie ma koncentracji albo nagle przestaje się grać jak z Piastem czy Radomiakiem to się tak kończy.
Brak koncentracji to wina piłkarza. Tak samo gra na alibi czy brak walki. Brzęczek powiedział na konferencji że spora część pilkarzy to mentalnie ....y (innymi słowami). Widać to było też za Guli.
Rafał Boguski ma w sobie więcej zaangażowania i walki niż Kliment/Skvarka/Savić/Fazlagić/Młyński razem wzięci.

czaro - nie będę oceniał czy istnieje hipotetyczny trener który być może by nas utrzymał. Jest to kompletnie bez sensu, bo raz że nie sprawdzalne, a dwa - wielu trenerów nas olało po Guli (np. Brosz, który moim zdaniem jest lepszym trenerem od Brzęczka czy Guli). Jest to nieweryfikowalne .......enie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 21.05.2022 o godz. 19:43.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 21.05.2022, 19:41
Brak koncentracji to wina piłkarza. Tak samo gra na alibi czy brak walki. Brzęczek powiedział na konferencji że spora część pilkarzy to mentalnie ....y (innymi słowami). Widać to było też za Guli.
Rafał Boguski ma w sobie więcej zaangażowania i walki niż Kliment/Skvarka/Savić/Fazlagić/Młyński razem wzięci.
To według jest w ogóle coś , na co ma wpływ trener ?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów