The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.01.2022, 08:39
Pepe72: Kieszek dostał puchar i jeden mecz po nim i tyle. Jakiegos wielkiego losowania ja nie widziałem. Po wrzuceniu sobie kolejnej bramki na obozie jego notowania u trenera na pewno jeszcze spadły. Bardzo dobrze. Niech broni Mikołaj.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 27.01.2022, 14:08
Yggdrasil napisał(a):Wyświetl post
Jednakże - jeżeli już te teorie snujemy - to myślę, że nie jest niemożliwe, że duża część rozwoju Biegańskiego, która miała miejsce w tym sezonie, to też zasługa Kieszka
Myślę zupełnie inaczej: Mikołaj ma bardzo mocny charakter i postęp jakiego dokonuje w trakcie sezonu bardziej wynika z ogrania i zyskiwania jeszcze większej pewności oraz coraz większej motywacji niż z czegokolwiek, co może mu przekazać Kieszek.
A Kieszkowi zdawało się pewnie, że tę ligę wciągnie nosem i podchodził zbyt lekceważąco do swojej pozycji w klubie, co oznacza, że może grać lepiej niż to pokazuje. Pytanie czy mu się chce.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 27.01.2022, 18:50
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Myślę zupełnie inaczej: Mikołaj ma bardzo mocny charakter i postęp jakiego dokonuje w trakcie sezonu bardziej wynika z ogrania i zyskiwania jeszcze większej pewności oraz coraz większej motywacji niż z czegokolwiek, co może mu przekazać Kieszek.
A Kieszkowi zdawało się pewnie, że tę ligę wciągnie nosem i podchodził zbyt lekceważąco do swojej pozycji w klubie, co oznacza, że może grać lepiej niż to pokazuje. Pytanie czy mu się chce.
Nie sądzę żeby Kieszkowi się nie chciało - po prostu jego czas zawodowego grania się kończy. Być może powinien był już przejść na emeryturę.
Zanim ktoś wyjedzie z Buffonem - od każdej reguły są wyjątki, ale jednak większość musi ustąpić miejsca młodszym. U nas obserwujemy to w skrajnej wersji, gdy nieopierzony junior sadza na ławce weterana do którego na papierze nie ma podejścia.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 27.01.2022 o godz. 20:04.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 27.01.2022, 19:48
Drozd napisał(a):Wyświetl post
To znaczy co pokazał? Nie słyszałeś nigdy, że można się uczyć na cudzych błędach? Bramkarz uczy się na treningach, mecz to tylko klasówka. A Kieszek przez lata bronił strzały, które Biegański zna tylko z ekranu telewizora...

A dlaczego broni Biegański? Nie zawsze, bo Kieszek załatwił nam awans w pucharze. Czy miałem przywidzenia?
Kieszek tu przyszedł do grania a nie jako trener bramkarzy..
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 27.01.2022, 20:44
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Nie sądzę żeby Kieszkowi się nie chciało - po prostu jego czas zawodowego grania się kończy. Być może powinien był już przejść na emeryturę.
No, ale to samo pisałem wcześniej - jedno drugiego nie wyklucza. Kieszek może grać lepiej, ale de facto słabo mu się chce i raczej się zwija sportowo niż rozwija. Powinien przejść na emeryturę tym bardziej, że stosunek ceny do poziomu jaki reprezentuje jest stanowczo zbyt wysoki
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 27.01.2022, 23:58
Z dzisiejszego wywiadu z Gula w GK wynika że poza środkowym pomocnikiem jeszcze możemy pozyskać skrzydłowego w tym oknie.

To by dawało 8 transferów. Słownie osiem. Tyle co w letnim oknie.

Od pieniędzy nam się chyba w głowach poprzestawiało. Tym bardziej że część transferów już dzisiaj wzbudza "wątpliwości" jakościowe.

Inna sprawa, że jak zacznie nam się palić w końcówce lutego to jeszcze w klubie mogą nie poprzestać tyko na tym.

Jeśli to nie jest kolejna rewolucja to co by nią było?
Odpowiedz cytując
sevenheaven
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 28.01.2022, 08:21
a latem będzie jeszcze większa rewolucja, bo wiele kontraktów się kończy i tak do usranej śmierci..
zamiast tych 8 transferów wolałbym 4, ale z konkretną jakością
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 28.01.2022, 08:35
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Z dzisiejszego wywiadu z Gula w GK wynika że poza środkowym pomocnikiem jeszcze możemy pozyskać skrzydłowego w tym oknie.

Od pieniędzy nam się chyba w głowach poprzestawiało. Tym bardziej że część transferów już dzisiaj wzbudza "wątpliwości" jakościowe.

Inna sprawa, że jak zacznie nam się palić w końcówce lutego to jeszcze w klubie mogą nie poprzestać tyko na tym.

Tak jak pisałem - palimy w piecu pieniędzmi rotując szrotem co okienko. Już nie pamiętam ananasów sprzed roku bo nie ma ich dawno w klubie a tu kolejny wagon kopaczy przyjechał, w wielu wypadkach bardzo wątpliwej jakości.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 28.01.2022, 10:42

"Część i wzbudza wątpliwości"
Kolega mocno tu eufemizmów pouzywal
Nadzieję pokładam tylko w Fazlagicu, chociaż on pewnie pokaże swoje atuty gdzieś we wrześniu jak już się otrzaska z fizycznością tej ligi
Ewentualnie jeszcze Colley aczkolwiek tu są obawy o jego braki szybkościowe przy naszym wysokim ustawieniu obrony
Reszta Wygląda na wyroby mawutoropodobne
Ostatnio edytowane przez bridgeburner : 28.01.2022 o godz. 11:28.
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
Arronax
Senior Member

Od: 03.2010

Stary 28.01.2022, 11:13
Joseph Colley
Momo Cissé
Luis Fernández
Sebastian Ring
Enis Fazlagic

Runda jeszcze się nie rozpoczęła. Ja daje wszystkim czystą kartę czyli ocena wyjściowa 5/10 i teraz czas aby wyżej wymienieni Panowie zapracowali na wyższe.
Wiele osób mówi tu o "szrocie", rynek jest jaki jest, największe, najlepsze kluby robią XXX transferowych wtop. A co dopiero inni.
Dajmy im czystą kartę, zobaczymy co będzie.

I czekamy na zapowiedziane 1-2 następne . Chodź te transfery na koniec przygotowań to, ale często nie da się inaczej.

sevenheaven napisał(a):Wyświetl post
a latem będzie jeszcze większa rewolucja, bo wiele kontraktów się kończy i tak do usranej śmierci..
Tutaj Ekstraklasa, niestety wielu kocurów z CV potem gra padakę. Brak logiki.
Ostatnio edytowane przez Arronax : 28.01.2022 o godz. 11:15.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 28.01.2022, 12:47
bridgeburner napisał(a):Wyświetl post
"Część i wzbudza wątpliwości"
Kolega mocno tu eufemizmów pouzywal
Nadzieję pokładam tylko w Fazlagicu, chociaż on pewnie pokaże swoje atuty gdzieś we wrześniu jak już się otrzaska z fizycznością tej ligi
Ewentualnie jeszcze Colley aczkolwiek tu są obawy o jego braki szybkościowe przy naszym wysokim ustawieniu obrony
Reszta Wygląda na wyroby mawutoropodobne
Ja z reguły nikogo za wczasu nie skreślam. Bądź co bądź każdy (może poza Fazlagiciem i Cisse bo ledwo co zadebiutował w BL) ma historię gry w lepszym klubie niz Wisła, w lepszej lidze. Bądźmy szczerzy. Nasz poziom to 13 drużyna 29 ligi w Europie. I tak się trzymamy już 3 sezon z rzędu.

Myślę że każdy z nich mógłby być rozsądnym uzupełnieniem w dobrze działającej maszynie, ale jako że my jesteśmy raczej w rozsypce i zmieniamy 1/3 składu co rundę to obawy są uzasadnione.

Przed okienkiem była mowa o 2-3 dobrych transferach w zamian za wór zawodników. Szkoda że poszliśmy w drugą stronę, choć liga ich zweryfikuje.
Odpowiedz cytując
dziki
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 28.01.2022, 13:16
Chyba się zgubiłem.

Chłopak, który zagrał w prawie 140 spotkaniach lepszej od naszej ligi szwedzkiej,
Chłopak, który dopiero co ściągany był ze słynnej szkółki Le Havre do Bundesligi, gdzie zdążył zadebiutować i kilka razy zagrać i kontuzje uniemożliwiły mu dalszą tam grę i przychodzi tu odbudować.formę,
Inny, który może i ma 33 lata, ale jeszcze rok temu grał i strzelał w reprezentacji swojego kraju i w tejże lidze,
Młodzieżowy reprezentant swojego kraju, a do tego jeden z ciekawszych zawodników w słowackiej lidze, który w wieku 22 lat ma już prawie 100 spotkań w ligach macedońskiej i słowackiej,
Hiszpan, który w lidze greckiej wypracował sobie na tyle dobrą pozycję, że kupili go do saudyjskiej ligi (gdzie sprowadza się grajków za duże pieniądze, żeby grali widowiskowo),
i były gracz młodzieżowej Chelsea i Chievo, z kilkudziesięcioma meczami w reprezentacjach juniorskich Szwecji.

I każdy z nich jest zbyt słaby na 13 drużynę polskiej ligi, która ledwo od kilku miesięcy jest w stanie regularnie płacić pracownikom za konktraty? ;-)
Life is short. Wear your passion!
Odpowiedz cytując
maciekkk
Senior Member

Od: 06.2012

Stary 28.01.2022, 13:29
Jedno ale jest takie, że w każdej lidze, są słabi piłkarze. I w takiej Szwecji mimo iż liga jest lepsza, też się znajdą Sadloki. Cudów już się oduczyłem spodziewać, w tej lidze odpalają zawodnicy, co do których nie ma żadnych przesłanek, a zawodnicy z ciekawymi CV przepadają. Nauczyłem się oceniać tylko na podstawie tego co widzę w meczach. Także liga zaraz się zacznie to będzie można pisać, że ten jest dobry, a ten zły.

Po sparingach oceniam pozytywnie Colleya i Fazlagicia. Ale to oczywiście za mało by ich już jednoznacznie ocenić jako + czy -. Niech każdy zagra w kilku meczach to będziemy wiedzieć co i jak.

Jak pisałem już to wcześniej, w poprzednich okienkach mieliśmy skuteczność transferów na poziomie 1/5 (w sensie 1 na 5 zawodników to faktyczne wzmocnienie, średniaków, przeciętniaków nie uznaje za udany transfer).
Teraz chciałbym by było to 3/5 i postęp będzie widoczny.
Odpowiedz cytując
Greg25
Senior Member

Od: 08.2018

Stary 28.01.2022, 13:52
Era Cupiała się skończyła bezpowrotnie!!! Nie jesteśmy już hegemonem, który wyciągał z całej ligi wszystkich wyróżniających się zawodników! Dzisiaj każdy ligowy dziad, który ma dotację miasta jest od nas mocniejszy finansowo! My mamy tylko jedną przewagę nad resztą stawki - uczciwych ludzi w zarządzie, którzy mają Wisłę w serduchu, którzy uratowali nam tyłki przed IV ligą!

Uważam, że żaden z podpisanych obecnie zawodników nie jest szrotem, a wręcz przeciwnie są to bardzo dobre prospekty, z których będziemy mieli sporo satysfakcji już w niedalekiej przyszłości!
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 28.01.2022, 14:12
Ja nie raz słyszałem że Ashraf to szrot bo karnego zrobił

Niektórym się w dupach poprzewracało. Zamiast myśleć pozytywnie wspierać kopaczy, ale też od nich wymagać, to deprecjonują i nic nie wymagają, bo czego by od szrotu wymagać. Paranoja.

dziki napisał(a):Wyświetl post
Chyba się zgubiłem.

Chłopak, który zagrał w prawie 140 spotkaniach lepszej od naszej ligi szwedzkiej,
Chłopak, który dopiero co ściągany był ze słynnej szkółki Le Havre do Bundesligi, gdzie zdążył zadebiutować i kilka razy zagrać i kontuzje uniemożliwiły mu dalszą tam grę i przychodzi tu odbudować.formę,
Inny, który może i ma 33 lata, ale jeszcze rok temu grał i strzelał w reprezentacji swojego kraju i w tejże lidze,
Młodzieżowy reprezentant swojego kraju, a do tego jeden z ciekawszych zawodników w słowackiej lidze, który w wieku 22 lat ma już prawie 100 spotkań w ligach macedońskiej i słowackiej,
Hiszpan, który w lidze greckiej wypracował sobie na tyle dobrą pozycję, że kupili go do saudyjskiej ligi (gdzie sprowadza się grajków za duże pieniądze, żeby grali widowiskowo),
i były gracz młodzieżowej Chelsea i Chievo, z kilkudziesięcioma meczami w reprezentacjach juniorskich Szwecji.

I każdy z nich jest zbyt słaby na 13 drużynę polskiej ligi, która ledwo od kilku miesięcy jest w stanie regularnie płacić pracownikom za konktraty? ;-)
Co to ma za znaczenie, szrot i koniec.

Wykształciło się tutaj kółeczko genetycznych malkontentów, którzy w przekazie garściami czerpią ze smerfa marudy...
Ostatnio edytowane przez Drozd : 28.01.2022 o godz. 14:18.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 28.01.2022, 14:37
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Ja nie raz słyszałem że Ashraf to szrot bo karnego zrobił

Niektórym się w dupach poprzewracało. Zamiast myśleć pozytywnie wspierać kopaczy, ale też od nich wymagać, to deprecjonują i nic nie wymagają, bo czego by od szrotu wymagać. Paranoja.

Co to ma za znaczenie, szrot i koniec.

Wykształciło się tutaj kółeczko genetycznych malkontentów, którzy w przekazie garściami czerpią ze smerfa marudy...
Dokładnie tak jest. Wykres za poprzedni sezon z raportu Deloitte:

I liczbowo - koszty wynagrodzeń za poprzedni sezon (przybliżone, bo liczyłem sam):
1) Legia Warszawa 55,99mln
2) Lech Poznań 37,98mln
3) Pogoń Szczecin 25,70mln
4) Piast Gliwice 24,07mln
5) WISŁA KRAKÓW 23,27mln
6) Śląsk Wrocław 22,86mln
7) Lechia Gdańsk 21,84mln
8) Zagłębie Lubin 21,09mln
9) Cracovia Kraków 20,63mln
10) Jagiellonia Białystok 20,63mln
11) Raków Częstochowa 20,52mln
12) Wisła Płock 16,51mln
13) Górnik Zabrze 14,12mln
14) Podbeskidzie Bielsko-Biała 12,5mln
15) Warta Poznań 9,61mln
16) Stal Mielec 3,44mln

A my dalej nic nie wymagajmy bo DŁUGI mamy
Ostatnio edytowane przez Jagul : 28.01.2022 o godz. 14:44.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 28.01.2022, 14:59
Przecież my nie selekcjonujemy nowych piłkarzy, tylko bierzemy, co jest dostępne w danym momencie na rynku (oczywiście najlepiej zawodnicy z kartą w ręce lub za symboliczną kwotę odstępnego).
Dopóki nie będziemy wydawać na transfer pojedynczego zawodnika powyżej 500k euro (a bliżej miliona), tak długo będziemy mieli transferową loterię. Raz trafi się Carlitos, a później 10 razy Daniel Sikorski.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 28.01.2022, 15:12
Piąty budżet płacowy w lidze - oznacza to, że gdyby pieniądze grały powinniśmy być w czubie Ekstraklasy.

Ciekawe. Byłem pewny, że zajmujemy za niskie miejsce jak na nasz budżet, ale w życiu się nie spodziewałem aż takiej dysproporcji.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 28.01.2022, 15:37
s1mone napisał(a):Wyświetl post
Piąty budżet płacowy w lidze - oznacza to, że gdyby pieniądze grały powinniśmy być w czubie Ekstraklasy.

Ciekawe. Byłem pewny, że zajmujemy za niskie miejsce jak na nasz budżet, ale w życiu się nie spodziewałem aż takiej dysproporcji.
Była mowa o tym że budżet nam skoczył także z powodu wciągnięcia w struktury akademii piłkarskiej TSu.

Poza tym miejsce 5 i 11 dzieli niespełna 3 mln złotych, co tylko pokazuje jak wyrównana jest liga w Polsce
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Stary 28.01.2022, 16:24
Była mowa o tym że budżet nam skoczył także z powodu wciągnięcia w struktury akademii piłkarskiej TSu.

Poza tym miejsce 5 i 11 dzieli niespełna 3 mln złotych, co tylko pokazuje jak wyrównana jest liga w Polsce
Te jak to pięknie ująłeś „niespełna” 3 mln zł na sezon to dwóch grajków na poziomie bardzo dobrym w tej gówno lidze. Wskażesz którzy to u nas, bo przeglądam kadrę i nie mogę znaleźć?
Ostatnio edytowane przez Jagul : 28.01.2022 o godz. 16:30.
Odpowiedz cytując
dziki
Senior Member

Stary 28.01.2022, 16:38
Jagul napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie tak jest. Wykres za poprzedni sezon z raportu Deloitte:

I liczbowo - koszty wynagrodzeń za poprzedni sezon (przybliżone, bo liczyłem sam):
1) Legia Warszawa 55,99mln
2) Lech Poznań 37,98mln
3) Pogoń Szczecin 25,70mln
4) Piast Gliwice 24,07mln
5) WISŁA KRAKÓW 23,27mln
6) Śląsk Wrocław 22,86mln
7) Lechia Gdańsk 21,84mln
8) Zagłębie Lubin 21,09mln
9) Cracovia Kraków 20,63mln
10) Jagiellonia Białystok 20,63mln
11) Raków Częstochowa 20,52mln
12) Wisła Płock 16,51mln
13) Górnik Zabrze 14,12mln
14) Podbeskidzie Bielsko-Biała 12,5mln
15) Warta Poznań 9,61mln
16) Stal Mielec 3,44mln

A my dalej nic nie wymagajmy bo DŁUGI mamy
Oprócz wymienionych wyżej struktur TS (akademia), dochodzi też sekcja esportowa, podpisywanie kontraktów z wolnymi graczami, gdzie premie za podpis idą do budżetu wynagrodzeń a nie transferowego, a zapewne i inne niewymienione kwestie – https://sport.tvp.pl/53218896/wicepr...rocent-budzetu. Przykładowo, według Bałazińskiego 2.5 mln złotych to 48 pracowników tej sekcji, 'o 400k więcej' w stosunku do 2019 kosztowała sekcja esportowa (więc można założyć >0.4m złotych). Odejmując te liczby, mielismy około 20.37 mln na koszta wynagrodzeń zespołu ligowego, czyli w okolicach 12 miejsca. Zakładając, że część innych podmiotów też ma wydatki esportowe i akademików na utrzymaniu, realnie mogliśmy oscylować w okolicach 8-10 miejsca w tej tabeli, raczej nie wyżej.

I żeby nie było, wywiad z Bałazińskim jest sprzed niecałego roku, więc pewnie struktura od tamtej pory się mocno zmieniła. Najpewniej weszły wyższe wypłaty dla sztabu, zgaduje że też większe dla pionu sportowego wraz z przyjściem Pasiecznego, najpewniej też i niektórzy zawodnicy dostali lepsze pieniądze niż to było oferowane na wiosnę.2021. Ale znowu śmieszkujesz z długów, chociaż wiem, że zdajesz sobie sprawę z tego, jak wygląda sytuacja. I później czyta Cię jeden z drugim i myślą, że rzeczywiście, długów już nie mamy, jesteśmy bogatsi niż Zagłębie Lubin z państwowym workiem bez dna, a gramy jak pindy.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Stary 28.01.2022, 16:46
dziki
Nie smieszkuje z długów, bo wiem że one istnieją. Śmieszkuję z dzbanów, którzy długów używają jak argumentu nie do zbicia i tłumaczącego każdą, nawet najbardziej debilną decyzję w tym klubie. Jak widać nie płacimy tak źle jakby się mogło wydawać i jak niektórzy tu próbują wmówić innym.
I zgodzę się z Tobą, że zapewne nowy zaciąg z Czechosłowacji jeszcze dodatkowo zawyża te liczby.
Ale co tam, cieszmy się, że istniejemy bo mogła być 4 liga
PS. Tak w ramach uzupełnienia to nie jest aby przypadkiem tak, że owy raport przedstawia tylko wynagrodzenia pionu strikte sportowego? (Piłkarze + sztab)
PS2. „ Nasz ranking oparty jest na analizie wielkości przychodów klubów Ekstraklasy pochodzących z działalności sportowej. ”
Ostatnio edytowane przez Jagul : 28.01.2022 o godz. 16:52.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 28.01.2022, 16:59
Znowu dyskusja zaczyna się sprowadzać do mylnego założenia, że wyniki w decydującym stopniu zależą od wydanych pieniędzy. To bzdura. Jest zupełnie na odwrót to pieniądze powinny zależeć w decydującym stopniu od wyników. Najpierw trzeba grać żeby zarabiać. Taki układ motywuje do rozwoju. Jak się komuś zapłaci przed robotą to zawsze kończy się tak samo...

Patrz nasze miejsce w tabeli...
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
dziki
Senior Member

Stary 28.01.2022, 17:20
Jagul napisał(a):Wyświetl post
dziki
Nie smieszkuje z długów, bo wiem że one istnieją. Śmieszkuję z dzbanów, którzy długów używają jak argumentu nie do zbicia i tłumaczącego każdą, nawet najbardziej debilną decyzję w tym klubie. Jak widać nie płacimy tak źle jakby się mogło wydawać i jak niektórzy tu próbują wmówić innym.
I zgodzę się z Tobą, że zapewne nowy zaciąg z Czechosłowacji jeszcze dodatkowo zawyża te liczby.
Ale co tam, cieszmy się, że istniejemy bo mogła być 4 liga
PS. Tak w ramach uzupełnienia to nie jest aby przypadkiem tak, że owy raport przedstawia tylko wynagrodzenia pionu strikte sportowego? (Piłkarze + sztab)
Dane pochodzą bezpośrednio od klubów. Jeśli u nas Bałaziński i ekipa wliczają.coś do wydatków kontraktowych spółki, to w formie zbiorczej prezentują to na zewnątrz. Do powyższego mojego komentarza możesz dopisać to, że widać było też spory wzrost rok do roku w stosunku do raportu z poprzedniego sezonu, a przecież transferów do klubu – długoterminowych – nie zaobserwowano. Większość to były strzały na chwilę, najpewniej z niewysokimi kontraktami i jakimiś pieniędzmi za podpis. Mawutor czy Kone na pewno nie dostawali jednego z najwyższych kontraktów w lidze. W tym kontekście najlogiczniej brzmi wytłumaczenie Bałazińskiego, o tym, że wliczono w to wydatki na inne sekcje. Oczywiście wiele ponad to się nie dowiemy, w raporcie klubowym dostaniesz wyniki obecnej sytuacji klubu, a z Deloitte po kolejnym sezonie dostaniemy info jak się prezentowały zarobki w danych deklaratywnych w nowym okresie, i tyle.

Ad długi:
Piszesz, że 'nie smieszkuje z długów, bo wiem że one istnieją. Śmieszkuję z dzbanów, którzy długów używają jak argumentu nie do zbicia i tłumaczącego każdą, nawet najbardziej debilną decyzję w tym klubie.". Tłumaczymy, ja i inni dzbaniarze, że wiele decyzji mogłoby być lepszych gdyby i jakby się okazało, że zamiast Mawutora przyszedł X, a zamiast Kone Y. I nikt nie bierze pod uwagę, że ci sami zawodnicy mogli nie chcieć tu przyjść. Mogli żądać za wysokich pensji. Ich agent mógł być w konflikcie z klubem, albo są wzgledem ich zaległości etc. Gros decyzji biznesowo-kadrowych w ostatnich latach są wypadkową tego, o czym piszę wyżej.

Głównym problemem jest to, że Ty – tak samo jak np. Wolfy – podchodzicie do temat bardzo ... binarnie, jak to lubi nazywać Jarek. Transfery są chujowe i kropka. Wydatki kontraktowe są wysokie i kropka. Łączenie kropek na zasadzie 'jeżeli budżet wynosi X i w skali ligi zajmuje Y miejsce, to powinniśmy mieć co najmniej Y pozycję w lidze na koniec sezonu' nie bierze pod uwagę całego syfu, który się ciągnie wokół klubu. Na dobrą sprawę, Bałaziński z ekipą mogli wrzucić.do budżetu płacowego porozumienie z poprzednimi zawodnikami/trenerami i spłacać je w ramach miesięcznych transz – nie jestem pewien czy mogliby robić taki proces formalnie, to raczej przykład tego, że nie do końca wiadomo, co w tę.liczbę wchodzi. Ja finansistą nie jestem, siedzę w innych rejonach biznesu i mogę.tylko zgadywać. Masz jednak więcej niż trochę danych wskazujących na to, że większość decyzji była ograniczana możliwościami finansowymi. I taki Mawutor czy Kone byli odpowiedzią na potrzebę.zespołu. Chaotyczną, być może nieprzemyślaną, być może z gatunku 'na chybił-trafił' i być może niekoniecznie rozsądną długoterminowo, ale podjętą.w konkretnej sytuacji, w której alternatywy mogły być niedostępne lub ograniczone. Więc krytyka z gatunku 'wszystkie transfery są.głupie, powinniśmy robić.X i Y' powinny brać pod uwagę.to w jakich realiach włodarze podejmowali decyzje.

Już niedawno o tym pisałem. Widzę wysyp postów o tym, jak to zarząd robił słabe ruchy miotając się na Hyballe.i Gulę, trzymając w rękach pion sportowy i robiąc słabe transfery. Nie widzę jednak nikogo, kto nakreśliłby jakąś.alternatywną formę działania, która miałaby sens w tej sytuacji – kiedy priorytetem jest spłata należności, środków transferowych brak, ze strony trybun są oczekiwania (wbrew temu co możesz napisać tu zaraz, wystarczy przysłuchać się typowym Januszom stadionowym, którzy już pół roku po przejęciu przez Trójce, nawoływali o wyniki), masz konkretną kadrę zostawioną.przez poprzedników, w której masz zawodników z ogromnymi kontraktami podpisanymi na kilka lat do przodu, których się wytransferować na zewnątrz nie da, bo ich nikt nie chce; kiedy masz słaby PR – bo od dziesięciu lat sądzisz się z co dziesiątym piłkarzem o zaległości, niektórzy z nich rozwiązuje kontrakt z winy klubu, na salach sądowych dostajesz w papę nawet od Najmana etc.

Dodajesz 'Jak widać nie płacimy tak źle jakby się mogło wydawać i jak niektórzy tu próbują wmówić innym'. No ... nie. Jak się przeczyta Bałazińskiego, to widać, że nie jest tak do końca. Budżet transferowy w stosunku do 2020 wzrósł o 10% według jego słów. Od kwietnia pewnie też trochę więcej jest w tabelkach. Ale nie są i nie będą to jeszcze przez jakiś czas poziomy budżetowe takiego kominowego Zagłębia czy innych Poznaniów. Raków, Legia, Pogoń, Zagłębie, Lechia, a najpewniej też i Cracoviia póki co, to są kluby z większymi budżetami. Za większością z nich – poza Legią.– nie stoi komornik czekając na spłatę. Za nami już też nie, ale jesteśmy kilka lat w plecy w kontekście inwestycji. Płacić nieźle – jeśli mam zgadywać.– zaczniemy niedługo, albo zaczęliśmy niedawno.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 28.01.2022, 18:37
dziki napisał(a):Wyświetl post
Chyba się zgubiłem.

No to jest jedna strona medalu
Druga jest taka że przychodzi :
- wychudzony "19" latek który w karierze seniorskiej zagrał 33 minuty
- gość po 6 miesiącach wczasów w Arabii, który ostatni raz na boisku godzinę spędził na początku kwietnia a pół obozu przygotowawczego przechorowal
- 33 letni napastnik, który ostatnia dobra rundę rozegrał w 2019 roku
- prawie 27 letni obrońca który odbił się od 4 ligi angielskiej, poza tym gral tylko we własnym kraju
- obrońca z 1 sezonem w seniorskiej karierze, w 11 drużynie tabeli, która miała 3 najgorsza obronę na 16 druzyn
Polska liga jest specyficzna, siłowa
Na jednego Carlitosa odpalajacego od razu przypada 4 Brlekow którzy do przyzwyczajenia się potrzebują kilku miesięcy oraz 5 Victorow Perezow którzy nie odpalają wcale
A my 2 i 3 kolejkę mamy absolutnie kluczową i czasu na zgrywanie i doprowadzanie ludzi do formy za bardzo nie ma
W przypadku braku zwycięstw w tych meczach się może zrobić cieplo
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 28.01.2022, 18:53
Podpisuje sie pod postem dzikiego. Dodalbym jedna rzecz. Kiedy masz propozycje z niestabilnego klubu, to Twoje oczekiwania finanse rosna znacznie. Bo ponosisz ryzyko, ze nie zarobisz tego, co obiecuja. Wiec zamiast np 10k euro jakis kopacz chce 15k euro. Bo wrzuca ryzyko, ze nie dostanie 24 wyplat, ale moze tylko 6. Zas 10 innych w ogole nie podejmie tematu, bo wola isc do mniejszego klubu, ktory jednak od xx lat placi wszystko i nie ma dlugow.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 28.01.2022, 19:49
skarabeus napisał(a):Wyświetl post
Podpisuje sie pod postem dzikiego. Dodalbym jedna rzecz. Kiedy masz propozycje z niestabilnego klubu, to Twoje oczekiwania finanse rosna znacznie. Bo ponosisz ryzyko, ze nie zarobisz tego, co obiecuja. Wiec zamiast np 10k euro jakis kopacz chce 15k euro. Bo wrzuca ryzyko, ze nie dostanie 24 wyplat, ale moze tylko 6. Zas 10 innych w ogole nie podejmie tematu, bo wola isc do mniejszego klubu, ktory jednak od xx lat placi wszystko i nie ma dlugow.
To też może być sama korzyść dla piłkarza, o ile chce jeszcze gdzieś pograć. Jak dobrze ugra a klub się nie wysypie to rozwiązanie kontraktu z winy klubu (wynagrodzenie płatne do końca kontraktu) albo free transfer z prowizją dla niego.
Odpowiedz cytując
Cymes
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 28.01.2022, 23:41
sevenheaven napisał(a):Wyświetl post
Info z tt Piotrowicza.
Ring nie był naszą opcją nr1.W pierwszej kolejności przymierzaliśmy się do tego pana.
https://www.transfermarkt.pl/axel-bj...spieler/299902
Trochę lepsze liczby i ogólnie wyższe oceny jeśli chodzi o ostatni sezon Allsvenskan na pozycji LB całej ligi.Niestety na etapie negocjacji pensji odpadliśmy, bo rosyjski Arsenal Tuła nas przebił.

Podobnie sprawa wygląda z Krygardem(o ile w ogóle przyjdzie) gdzie opcją nr1 był.
https://www.transfermarkt.pl/alexand...spieler/238056
28 lat, prawie 200 meczy w szwedzkiej topce.Do tego dwa sezony w Bazylei, z którą grając w podstawowym składzie zrobił dwa majstry szwajcarskiej Superligi i puchar kraju.Przyjebał oczekiwaniami pensji, która zjadłaby cały nasz budżet płacowy i wolał iść grać za frytki do Malmo.

Z kolei BucarooBanza twierdził, że po odejściu Aschrafa mieliśmy bardzo odważne zapytania na kierunku czesko-słowacko-ukraińskim jeśli chodzi o ŚP, które uznał za mało realne, albo wręcz za nierealne, ale ogólnie podobało mu się, że próbujemy celować troszkę powyżej naszego sportowo-finansowego pułapu.Obiecał, że po okienku napisze o kogo chodziło.Ostatecznie skończyło się na Fazlagiciu, którego według niego w ostatniej chwili prawie udało się wyjąć nam sprzed nosa Sparcie.Prawdopodobnie bez Skvary i Guli w ekipie, też nic z tego by nie wyszło.

Dołóż do tego historie z Kaputem.Czy nawet Momo, którego VFB podobno pierwotnie wolało wypożyczyć do kogoś z czeskiej ligi i być może kilka kolejnych tematów, które w ogóle nie wyszły na światło dzienne.

Na koniec sprawdź sobie okienka Pogoni czy Rakowa sprzed 2-3 lat kiedy budowały swoją sportową pozycje.Czy były tam pojedyńcze transfery jakościowe, czy jednak bardziej mozolne mielenie szrotu i sukcesywne selekcjonowanie z niego pojedyńczych zawodników.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 28.01.2022, 23:47
No i to jest to co napisalem. Zawodnicy majacy do nas przyjsc czesto wolaja stawek nierealnych, mocno zawyzonych. Na zasadzie podwyzszonego ryzyka.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów