The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.10.2021, 22:28
tedyy napisał(a):Wyświetl post
Wachowiaka widziałbym na lewej przed Hanouskiem
Bezproduktywnosc jego konkurentów do składu sprawia że pewnie i ja dałbym mu szansę. Choćby dlatego że w obronie rywale ciągle robią z niego kołowrotki, ale w ataku dość ciekawie potrafi wejść w drybling czy 1 vs 1.

Niemniej co do tego sparingu to ciekawe czy Frydrych na pozycji defensywnego pomocnika to celowy eksperyment czy potrzeba chwili w meczu sparingowym.

Jeśli to on zająłby miejsce w składzie Aschrafa to by tylko pokazywało jak marnie mamy obsadzone pozycję w środku pomocy. (Nawet biorąc pod uwagę kontuzje w zespole), bo uważam że od Kuveljicia czy Plewki wcale nie musi być gorszy.
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 10.10.2021, 23:14
Podzielam pogląd kolegi. Młyński i Starzyński bez formy, Hugi od początku słabiutko, Savić chyba wypadł z gry. Zagrajmy Wachowiakiem na lewej pomocy ewentualnie lewa obrona Sadlok lewa pomoc Hanousek.
WISEŁKA KRAKÓW TO DUMA WSZYSTKICH POLAKÓW

Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 11.10.2021, 10:54
Cytat:
- Fajnie, że ten młody chłopak - grający na pozycji bocznego obrońcy - zaliczył udany występ i zdobył trzy bramki. Każdego dnia mocno pracuje na treningach, walczy o siebie i miał okazję pokazać się z dobrej strony w spotkaniu towarzyskim. Pamiętajmy jednak, że był to mecz jubileuszowy, a warunki różniły się od tych, które towarzyszą nam w Ekstraklasie. Pragnę zaznaczyć, że zdobywania goli oczekujemy przede wszystkim od zawodników ofensywnych, na których spoczywa ta rola i to element, nad którym trzeba jeszcze bardziej się pochylić - mówił Guľa.

To już wiecie jak to będzie wyglądać jeśli chodzi o Wachowiaka.
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 11.10.2021, 14:09
Wachowiak nigdy nie dostanie prawdziwej szansy, a szkoda bo gość ma potencjał. Siedząc na ławce może zajebiście się rozwinąć...
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
wściekłe pięści węża
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 11.10.2021, 14:44
Czyli to problem, a nie atut Wachowiaka, że strzelił 3 bramki. Jakby strzelali jego koledzy z ataku, to nota Wachowiaka u Guli by była wyższa.

Acz, wygląda na to, że tak samo jak trener ma gotową taktykę na każdy mecz (taką samą), tak samo ma gotowy skład, w którym musi grać Hanousek.
Ostatnio edytowane przez wściekłe pięści węża : 11.10.2021 o godz. 14:47.
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 11.10.2021, 15:14
parafrazując Trzeciaka: Po co nam Wachowiak, mamy Hanouska
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
Colin
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 11.10.2021, 17:35
Fajnie to wygląda w statystykach ale gole Wachowiaka to było po prostu wykańczanie akcji z bardzo bliska, dostawianie nogi na tle teoretycznej obrony 4 ligowca. Trochę mógł się wykazać przy drugiej strzelonej bramce kiedy zrobił zwód i wykończył po długim rogu. Natomiast nie powiedziałbym, że to co zaprezentował to było coś szczególnego. Ok rozumiem chłopakowi dać szansę na skrzydle lewym w meczu ligowym a może wypali ale nie nastawiałbym się, że będzie wzmocnieniem składu w meczu Ekstraklasowym. To co martwi to jak zaprezentowali się nasi napastnicy w pierwszej połowie kiedy mieli parę 300 % sytuacji i z żadnej nie potrafili strzelić gola. W Ekstraklasie ostatnio mamy w meczu może 1 albo 0 takich sytuacji jakie mieli w pierwszej połowie meczu z Glinikiem. I ten brak skuteczności i jakaś niemoc, blokada martwi na perspektywę kolejnych meczów. Po tym pierwszym golu, który Wachowiak dobił z 2 metrów obrona Glinika się posypała i dalsze gole były już kwestią czasu. Ale jest nad czym pracować bo ten mecz tylko potwierdził wiele naszych słabości. Na usprawiedliwienie tylko mogę napisać, że murawa nie pomagała by grać piłką ale to realia naszej piłki w niższych ligach gdzie murawa nie jest stołem bilardowym jak w Ekstraklasie. Jedynie co mnie pozytywnie zaskoczyło to dyspozycja Frydrycha na def. pomocniku i tyle. Może to być dobre rozwiązanie na najbliższe mecze skoro Aschraf ma kontuzję a powoli do składu będzie wracał Alan Uryga. Do tego jest jeszcze Sadlok i Mehremić i szkoda by było by tylu naszych obrońców gniło na ławce rezerwowych.
Colin McRae[*] Żegnaj Mistrzu. Teraz pewnie ścigasz się z Ryśkiem i Januszem pilotowany przez "Beefa" po niebiańskich OSach...

"Heroes don't die, they just move on to the next stage"
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 12.10.2021, 08:17
skarabeus napisał(a):Wyświetl post
To już wiecie jak to będzie wyglądać jeśli chodzi o Wachowiaka.
Ja tu widzę raczej wytykanie naszym napastnikom że nie strzelają bramek. A z Glinikiem to tylko trio Kliment- Forbes i Sobol powinno minimum 5 bramek strzelić. Każdy marnował setki na potęgę.

I tak jak napisał kolega wyżej. Wachowiak wygląd alepiej, ale też bym nie przesadzał ze zaraz sobie wywalczy 1 skład i będzie ciągnął grę. Niemniej po tym i przedsezonowych sparingach myślałem że zalapie kilka minut w ekstraklasie.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 12.10.2021, 09:20
Ja rozpatruję ew. wejście na lewe skrzydło na 15-20 minut Wachowiaka, Hanousek na obronie (gdzie trzeba, zgodnie z nazwą, bronić) nakrywa go czapką, Sadlok zresztą też. Przynajmniej na razie.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 12.10.2021, 09:27
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Ja rozpatruję ew. wejście na lewe skrzydło na 15-20 minut Wachowiaka, Hanousek na obronie (gdzie trzeba, zgodnie z nazwą, bronić) nakrywa go czapką, Sadlok zresztą też. Przynajmniej na razie.
to może zagrajmy Sadlokiem na lewej obronie a Hanouskiem na lewej pomocy?
WISEŁKA KRAKÓW TO DUMA WSZYSTKICH POLAKÓW

Odpowiedz cytując
Colin
Senior Member

Stary 12.10.2021, 11:02
Szneka napisał(a):Wyświetl post
to może zagrajmy Sadlokiem na lewej obronie a Hanouskiem na lewej pomocy?
Przyznam, że jestem ciekaw jakby to zafunkcjonowało i chciałbym coś takiego zobaczyć choćby na próbę. Sadlok przez większość kariery i najlepsze lata miał jako lewy obrońca. Hanousek ma pewną przebojowość, ciąg do przodu, szybkość, przyspieszenie, do tego potrafi zagrać klepkę z pomocnikiem i ma dobre dośrodkowanie. To mogłoby fajnie wypalić i wtedy obydwoma skrzydłami moglibyśmy rozruszać obronę przeciwnika. Tylko z tego co widzę Gula raczej preferuje skrzydłowych z drugą nogą preferowaną na skrzydle tak by raczej łamali ze skrzydła do środka boiska jak Yaw na prawej stronie. Hanousek na lewej stronie raczej ciągnąłby najczęściej po linii do przodu i osobiście chciałbym coś takiego zobaczyć. Na środku obrony Szota z Urygą, na def. pomocniku Frydrych.
Colin McRae[*] Żegnaj Mistrzu. Teraz pewnie ścigasz się z Ryśkiem i Januszem pilotowany przez "Beefa" po niebiańskich OSach...

Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 12.10.2021, 13:44
Sadlok przy okazji ma też swoje najlepsze lata za sobą. Moim zdaniem nie bez powodu grzeje ławkę, jest zwyczajnie coraz słabszy. Ostatnie jego lata jako obrońcy można zapamiętać z krycia na radar i katastrofalnych błędów.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
robert777
Senior Member

Od: 11.2013

Stary 12.10.2021, 13:50
Ja natomiast ostatnie lata Sadloka zapamiętałem z powodu jego atomowych uderzeń ("potrafi uderzyć z daleka") oraz perfekcyjnie wykonywanych stałych fragmentów gry
Odpowiedz cytując
guardian_angel
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 12.10.2021, 15:02
Jeśli Sadlok miał jakiekolwiek dobre lata, to były one w Ruchu i tam był stoperem jeśli mnie pamięć nie myli.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 12.10.2021, 16:12
guardian_angel napisał(a):Wyświetl post
Jeśli Sadlok miał jakiekolwiek dobre lata, to były one w Ruchu i tam był stoperem jeśli mnie pamięć nie myli.
Bez przesady, miał u nas jeden sezon na takim poziomie, że ocierał się o powołanie do kadry (jeśli mnie pamięć nie myli, to był nawet na zgrupowaniu jako zawodnik Wisły).

[35/54]

Odpowiedz cytując
Colin
Senior Member

Stary 12.10.2021, 16:46
Pamiętam, że za czasów Kiko wszyscy drżeli by Sadlok przedłużył kontrakt bo gdzieś tam się ocierał o kadrę i był czołowym lewym obrońcą ligi (chyba nawet Legia się nim interesowała?) Wtedy był kimś takim na kim można było oprzeć lewą stronę defensywy. Fajnie udzielał się w ofensywie i był solidny w defensywie. Jeszcze za Carillo jego gra wyglądała bardzo solidnie. Potem wydaje mi się, że za Stolara zaczęło się jego przestawianie na środek obrony i wtedy zaczął się zjazd jego formy. Oczywiście Maciek już ma bliżej końca kariery i najlepsze lata za sobą ale jeśli już dawać Hanouska na lewą pomoc to ja bym spróbował Sadloka na lewej obronie. Są opcje z Wachowiakiem albo D. Szotem na lewej obronie ale one mnie nie przekonują. To są wszystko oczywiście rozważania przy założeniu że próbujemy Hanouska na lewej pomocy bo jeśli takiej opcji nie rozpatrujemy to Hanousek jest naszym najlepszym lewym obrońcą ale pytanie jest czy jego przestawienie bardziej do przodu nie odblokowałoby naszej ofensywy i dodało więcej nieprzewidywalności naszym atakom.

Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 12.10.2021, 17:04
Sadlok na boisku (na dowolnej pozycji) , to gwarancja zagrożenia pod nasza bramką , oraz spadku morale w zespole
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Stary 12.10.2021, 17:10
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
Sadlok na boisku (na dowolnej pozycji) , to gwarancja zagrożenia pod nasza bramką , oraz spadku morale w zespole
Zapomniałeś o pozycji defensywnego napastnika, no chyba że rzut rożny i samobój.

[35/54]

Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 12.10.2021, 18:06
wstawianie Sadloka do składu to dywersja. zawsze był słabym piłkarzem nawet w tych rzekomo dobrych dla niego czasach.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
tomytom
Senior Member

Od: 11.2014

Stary 12.10.2021, 19:36
IMHO był słaby, ale NIESTETY był okres, że nie było go kim zastąpić i to był prawdziwy dramat.

A ktoś kojarzy obecnie sytuację Starzyńskiego? Przegapiłem jakąś kontuzję, czy aż tak szoruje po dnie z formą, że nawet w takim sparingu się nie łapie?
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 12.10.2021, 19:43
tomytom napisał(a):Wyświetl post
IMHO był słaby, ale NIESTETY był okres, że nie było go kim zastąpić i to był prawdziwy dramat.

A ktoś kojarzy obecnie sytuację Starzyńskiego? Przegapiłem jakąś kontuzję, czy aż tak szoruje po dnie z formą, że nawet w takim sparingu się nie łapie?
Można być mało zorientowanym, ale w ostatnich 8 dniach rozegrał 3 mecze dla reprezentacji Polski U-19
Odpowiedz cytując
tomytom
Senior Member

Od: 11.2014

Stary 13.10.2021, 08:42
No właśnie za dużo pracy ostatnio i nie jestem na bieżąco.

Dzięki za info. Doczytam jak tam U-19 sytuacja obecnie
Odpowiedz cytując
maciekkk
Senior Member

Od: 06.2012

Stary 13.10.2021, 08:52
Dokładnie to zagrał półtora meczu
90 minut z Finlandią
35 minut z Maltą + gol
10 minut z Ukrainą
Odpowiedz cytując
Cymes
Senior Member

Stary 10.11.2021, 11:04
https://www.wisla.krakow.pl/aktualno...e-stala-mielec
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 13.11.2021, 20:38
Ze Stala remis 1:1 a tu zupelna cisza
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 13.11.2021, 22:14
bo nie o wynik w tym sparingu chodziło
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 14.11.2021, 08:57
z tego co widze sobol był probowany na środku obrony , i dobrze bo do ataku chłop sie nie nadaje napewno

natomiast co ciekawe , kolejna brame zapakował wachowiak , moze warto pomyslec nad przebranżowieniem tego jegomościa , bo ewidentnie wie co zrobic z pilka w polu karnym rywali , a ta go wręcz szuka

natomiast na boku obrony , nie widzialem gorsze zawodnika od czasu , hm chyba frederiksena , a nawet jego aż tak nie wkrecano
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 14.11.2021, 15:44
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
z tego co widze sobol był probowany na środku obrony , i dobrze bo do ataku chłop sie nie nadaje napewno

natomiast co ciekawe , kolejna brame zapakował wachowiak , moze warto pomyslec nad przebranżowieniem tego jegomościa , bo ewidentnie wie co zrobic z pilka w polu karnym rywali , a ta go wręcz szuka

natomiast na boku obrony , nie widzialem gorsze zawodnika od czasu , hm chyba frederiksena , a nawet jego aż tak nie wkrecano
Wystaw innego juniora w jego wieku na jego pozycji to 99% bedzie wkręcanych na poziomie ekstraklasy.

Inna sprawa że Wachowiak został głównie zapmiętamy z debiutu z Pogonią, po kilku treningach z ekstraklasowym zespołem.

Przyrownywanie go do szrotu pokroju Fredriksena jest niepoważne.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 14.11.2021, 20:26
ale pominałeś meritum mojej wypowiedzi

byc moze on powinien zostac przekwalifikowany , takie rzeczy sie zdarzają
Odpowiedz cytując
Heero
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 14.11.2021, 21:19
W Chojniczance zaczynał na skrzydle, potem został cofnięty do obrony.
Jestem z Krakowa i jestem z tego dumny!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów