|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2006
Offline |
|
Bramka Carlitosa, jakkolwiek ładna, miała też mitycznego sojusznika - szczęście. Popatrz, jak obijała się o kulasy żydów. To nie Carlitos im od nóg odbijał - nie umieli jej wybić albo zablokować. Miał sporo farta, bo wróciła do niego. Co do Yawa - kontrolował piłkę od początku do końca, w tym jednego obrońcę skręcił 3 razy w jednej akcji. Widzisz różnicę? |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2012
Offline |
|
Chuja się znasz, widzisz, co robią obrońcy pejsów, a co robią obrońcy Górnika? Widzisz różnicę? Wiesz co to presja? Pejsy goniły jak szalone (oczwyiście trochę szczęścia było), a rymaniaki stały jak kołki jeśli tak ciężko to dostrzec.
Ostatnio edytowane przez LucjuszWielki : 23.08.2021 o godz. 09:48.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Pejsy goniły jak szalone do momentu jak Carlitos wjechał z nimi w pole karne.Wtedy musieli już odpuścić .Tu cała akcja działa się już w polu karnym więc całkiem zrozumiałe jest zachowanie obrońców i zachowawcza reakcja poza jednym idiotą Rymaniakiem który dał się wkręcić w ziemię
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Mówisz o presji przed polem karnym? Możliwe że była, bo w tym miejscu rzut wolny jeszcze jest możliwy do ogarnięcia. Co z niej wyszło - było widać. Piłka poodbijała się jak we flipperze i wróciła do Carlitosa. W polu karnym? Podobnie biegali koło Carlitosa, jak Łęczna obok Yawa. Tam też było trzech obrońców, też próbowali blokować. Nie za ostro, żeby nie było karnego, tak samo jak pejsy. Jak już wspomniałem, na plus dla Yeboaha - PEŁNA kontrola piłki do końca, ponadto nieco nonszalanckie branie na zamach obrońców i markowanie podania, oczekując z uniesioną nogą. Jak widać, wielu się ta nonszalancja podobała, nie tylko w PL. Biorąc pod uwagę całokształt - akcja Ghańczyka była bardziej spójna (przez kontrolę nad piłką), od początku realizowana wg jemu tylko znanej koncepcji ( ), ale co ważne - skuteczna. Trzeba mu oddać to, co jego. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Ale chlopie, czy ty nie widzisz, ze w przypadku Carlitosa tam bylo wiecej szczescia niz umiejetnosci?
Przeciez pierwszy zawodnik Cracovii juz mu te pilke wybil, tylko i wylacznie fartowi mozna zawdzieczac, ze trafil w swojego kolege i pilka spadla z powrotem pod nogi Carlitosa... Yaw ogral bez mydla 4 gosci, jednego dwa razy praktycznie posadzil na dupie, pilke mial caly czas pod kontrola pomimo doskoku dwoch obroncow po ograniu Rymaniaka - ale nie, obroncy stali w miejscu i sie nie ruszali... Zacznijmy doceniac w koncu naszych zawodnikow, bo pozniej sie dziwimy ze nikogo nie mozemy dobrze sprzedac - czemu inni maja ich cenic, skoro sami im dajemy argumenty w stylu - gownoiga, zalosni przeciwnicy, w zasadzie nic takiego nie zrobil.. ![]()
Косово је СРБИЈА!!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
![]() Ja nie twierdzę, że nie miał kontroli nad piłką, tłumaczę z czego ona wynikała - z pasywności obrońców, jakby był wypychany z pola karnego to ta kontrola skończyłaby się jak w 100 poprzednich akcjach Yeboaha ![]() Chciałbym, ale kompromitacja np ze Stalą czy jakby nie było z Rakowem prowadząc i grając w przewadze cały czas mnie przed tym hamuje.
Ostatnio edytowane przez LucjuszWielki : 23.08.2021 o godz. 10:14.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2013
Offline |
|
|
Dokładnie, cieszmy się z takich rzeczy, zwłaszcza że jest ich tak niewiele. Nie jesteśmy Barceloną.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
|
No nie no, tamta bramka była zajebsta głównie dlatego, że strzelona ickom w końcówce i na dodatek za zwycięstwo, ale przecież przypadku było tam co nie miara, jakieś szalone przebitki i Carlitos poszedł na żywioł, bo nie miał za bardzo co innego zrobić z piłką
Tutaj Yeboahowi trzeba przyznać, że on chyba miał taki własnie plan, żeby wejść w pole karne, kiwnąć pięciu i strzelić bramkę. Dla mnie najlepsze bramki to były jak Stilić jakieś prostopadłe no look pasy zagrywał do Brożka, a ten po prostu ładował z woleja z zamkniętymi oczami, ewentualnie jakąś podcinką. Czyli ogólnie po ładnych kombinacyjnych akcjach |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Bramka Carlitosa bardzo przypominała bramkę Świerczoka z nami. Poszedł na prebój, piłka odbiła się w jednym, drugim miejscu i spadała pod nogi. Szacun za podjęcie decyzji i pójście do końca. W przypadku Yawa, to już inna bajka.
A brak presji Rymaniaka, to już problem jego samego. Naturalnie pomógł fakt, że miał żółtko na koncie i jakikolwiek faul w polu karnym oznaczałby zjazd do bazy i karnego. Ale w żadnym wypadku nie umniejsza to zasług Yawa. A jeszcze co do Ashrafa, to podobają mi się dwie rzeczy. Po pierwsze jest cały czas pod grą i ustawia się tak, żeby można było mu podać. Po drugie, gra cały czas z podniesioną głową. ![]()
Geniusz w swej istocie może napotkać przeszkody. Niestety, głupota nie jest tak upośledzona....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Na pewno powrót Plewki i siad Kuvejlicia to dobry prognostyk na przyszłość, ale mocno odlatujesz. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
W Polsce nikt tak nie gra i to nawet nie chodzi o jakąś niesamowita jakość i klasę naszego zawodnika (której Aschraf nie ma), ale sam model szkolenia środkowego pomocnika ktory wymusza takie zachowania i zachęca do tak intensywnej gry. Myślę że to wypisz wymaluj również modelu Guli, który intensywnie przekładał model holenderski w swoich drużynach (szczególnie filozofie Ajaxu). Myślę że najwięcej w tym przypadku wyniesie Plewka, który obok Aschrafa i Skvarki bardzo podniesie jakość swojej gry.
Scenariusz w którym ograny zdziesiatkowana Legię po meczach że Slavia i drużyna nabierze jeszcze wiatru w skrzydła nie jest nierealny
Ostatnio edytowane przez Karherop : 23.08.2021 o godz. 12:02.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ja nie zauważyłem większej presji, niż robili obrońcy Łęcznej na Yeboahu. "Gdyby był wypychany z pola karnego..." Gdyby babcia miała wąsy, to by była dziadkiem. Udało się, wpadło do sieci i z tego powinniśmy się cieszyć. W sumie nie mamy za wielu powodów do radości w tym sezonie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2014
Offline |
|
|
Ja się ciesze, że się nie znam, mam w życiu choć trochę radości
![]() Zawsze sobie nagrywam mecze na dekoder i potem wracam do ciekawych fragmentów (jak tylko jakieś są). Bramkę Yeboaha widziałem już ze 20 razy na dość dużym ekranie. Absolutnie cały czas miał piłkę pod kontrolą. Obrońcy próbowali coś zrobić, ale to było pole karne, więc się bali faulu przy takiej ruchliwości i mega krótkim prowadzeniu piłki przy nodze. ZERO PRZYPADKU - serio, nie ma co iść w zaparte bo i po co? Przecież filmiki są już dosłownie wszędzie (dali się nabrać oczywiście i się nie znają, ale fakt jest faktem) i każdy może sobie zobaczyć i osądzić ... Nie wiem, czy to jeszcze powtórzy nasz pomocnik kiedykolwiek, więc TYM BARDZIEJ doceniam i się cieszę. Oczywiście można śmieszkować o milijonach za niego, ale nie takie gagatki były sprzedawane za większe pieniądze, więc może chociaż poczekajmy ze dwa - trzy mecze, żeby potem nie trzeba było iść w zaparte i obracać kota? Teraz i klub z bogatszych lig zaczynają liczyć każdy cencik/pennik (penny-ik?) a ceny za naszych (generalnie z Polski exportowanych) piłkarzy to dla wielu rejonów świata po prostu okazyjna wyprzedaż ... BTW: Jak wygramy (DAJ BOŻE!!!) ze dwa mecze z górą tabeli to chyba będą masowe samobójstwa na forum ;-) |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Mam nadzieję, że masz świadomość, iż (tf tfu) w przypadku przedłużającej się absencji Zukova i złapaniu jakiegoś urazu Plewki Kuljevic zamelduje się w 1 składzie ? Tutaj można rozważyć jedynie opcją czy Savic może w sytuacji krytycznej zając jego miejsce i bronić? To, że jest wybiegany i ma kondycję udowodił za halmuta.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
Patrząc na nastroje po tym jednym meczu to prędzej niż masowych samobójstw, obawiam się ogłoszenia nas mentalnym MP. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
W każdym z najbliższych 5 meczów nie będziemy faworytem. Możliwe jest, ze zdobędziemy 0 punktów. Oczywiście, to piłka nożna. Możemy, któryś wygrać, kolejny zremisować. W razie, jednak, czarnej serii nie robiłbym z tego problemu. Potrzebujemy kolejnego okienka i wielu miesięcy wspólnej gry i treningów, żeby wyrwać więcej z tej piątki przeciwników.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Pisz raczej do Karheropa, bo on już dopisał trzy punkty ze zmęczoną i przetrzebioną kontuzjami Legią... Bardzo dziwnie wygląda nasza sytuacja na środku pomocy. Doprowadziło to do tragedii w poprzednim sezonie, może doprowadzić i w tym. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ale każdy ma prawo do swojej oceny, więc nie mam zamiaru Cię negować. Na ten moment jak dla mnie mamy na koncie: 1) niezły mecz z Zagłębiem 2) słaby mecz z Bruk-Betem 3) przyzwoity mecz z Rakowem przegrany w niewyjaśnionych okolicznościach na własne życzenie 4) żenujący mecz z Mielcem 5) niezły mecz z Łęczną Czyli klasyczna gra w kratkę, więc i czym się tutaj podniecać (oprócz nies.......onym weekendem co zawsze jest na plus |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Online |
|
|
Lucjusz, skoro FIFA.com podała tą bramkę na twitterze to chociaż skasuj:
https://wislakrakow.com/forum/showpo...6&postcount=70 https://wislakrakow.com/forum/showpo...6&postcount=54 Jesteś chyba jedyną osobą, która wygłupiła się dwa razy. Jesteśmy na forum Wisły i kurde, nie oczekuję by wybielać błędy ale krytyka naszych po dobrym meczu to na prawdę przesada. Sorry, za rozwinięcie "PiS" w poście #86 ale przegiąłeś. ![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nic natomiast nie mówiłem o moich oczekiwaniach czy wizji.Faktem jest tylko to że taki mecz czy taki wynik wystarcza mi aby nie napierdalać bezmyślnie na drużynę lub pojedynczych zawodników dlatego że jeden czy drugi zagrał kiedyś słaby mecz i przypięto mu łatkę nieudacznika |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Rymaniak wiadomo, że został zezłomowany - ale wielu innych obrońców też by się dało zrobić.
Rymaniak w pierwszej części bał się pójść na raz, wiedział, że ma wolniejszą nogę od Yawa, że jeśli pójdzie na raz to może odsłonić światło bramki i sprokurować setkę, a tak zablokuje każdy sygnalizowany strzał. Techniczne ozdobniki Yeboaha na początku tej akcji, choć bardzo efektowne to nie były jakimś wielkim pokazem umiejętności. Niestety (albo i stety Za ten końcowy manewr chapeau ba. To była magia w czystej postaci. Nie wiem czemu większość akurat się podniecają Rymaniakiem, gdzie największy kunszt został pokazany jak już Rymaniak leżał na plecach. Generalnie Yeboah jest nieobliczalny. W jednym meczu zagra totalna padlinę i czego się nie dotknie to spierdzieli (mecz ze Stalą, przynajmniej 3 kontry zapowiadajace się na akcje bramkową zepsuł sam) a w innym zrobi coś tak pięknego. Pewnie drugie jest pokłosiem prób pierwszego. Ja osobiście, mimo zachwytów nad bramką nie jestem jakimś jego fanem. Chyba, że Gula nauczy go grać bardziej drużynowo. Wracając w ogóle do jego ewentualnego transferu to gdzieś (nie pamiętam gdzie, nie wiem czy nie na weszlo?) mi mignęło, że Yaw ma klauzulę wykupu na poziomie 2.5 mln E i że podobno Wisła niższe oferty w okolicy 2 baniek już odrzucała. Ktoś może potwierdzić tą klauzulę? ![]() Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez s1mone : 23.08.2021 o godz. 13:57.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Nie wiem czy naszą sytuację w środku pomocy można uznać za " dziwna" , raczej może po prostu taka odpowiadającym naszym możliwością finansowym? Miejsc do gry jest max 3. Kandydatów 6-7. Kazda pozycja jest zabezpieczona (abstrahując od klasy zamienników). Na razie trzymamy "na ławce/w rezerwie" Zukova, Kuveljicia, Savicia" Czy nas stać żeby ściągnąć na cito kogoś solidnego na rezerwę? Wątpię. W zimie może pozbędziemy się najbardziej niezadowolonych i dokonamy zmian w tej formacji. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Kulenovicia to na pewno....
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Gdzie tu napierdalanie albo przypinanie latek? |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
EDIT: Nie wiem czy Plewka to taki stricte defensywny pomocnik, ale skoro o takich mowa to : czy Mawutor zagrałby lepiej w ostatnich meczach niż Kuljevic?
Ostatnio edytowane przez LucjuszWielki : 23.08.2021 o godz. 18:13.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2017
Offline |
|
|
Na tą chwilkę trio Plewka-Skvarka-Mahdioui wygląda najlepiej, chociaż graliśmy z najsłabszą drużyną w lidze. Mimo wszystko Żukow jest w moim odczuciu wciąż lekko zagubiony, Savić też chyba nie do końca wie co i jak ma grać, a Kuveljić po prostu jest słaby... Najbardziej obawiam się straty Aschrafa jeśli doszłoby do kontuzji lub pauzy za kartki, resztę można jeszcze jako tako zastąpić.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|