The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.08.2021, 22:07
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Nie żebym ich bronil, (bo pamiętam ten artykuł), ale w gruncie rzeczy zależy od tego kto napisze dany artykuł, bo wątpię aby 15 redaktorów miało takie samo zdanie na jeden temat. Trochę różnica jest w pojmowaniu rzeczywistości przez Białka a przez dajmy na to Marcina Ryszke.
Artykuł nie jest zły, ale mam pewien problem z rozumowaniem które za nim stoi. Gula na pewno potrzebuje czasu, ale mam wątpliwości czy granie ofensywnej piłki na poziomie finansowym jaki prezentujemy ma przyszłość. Finansowo znacznie bliżej nam do ŁKS-u niż Lecha Poznań.
Projekt Hybali był jakoś dostosowany do naszych realiów i możliwości bo zakładał wybieganych rzemieślników, obecny jest bardzo ambitny i oparty bardziej na chciejstwie niż realnych możliwości.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 14.08.2021, 23:14
I tak i nie, bo wyobrażam sobie scenariusz w którym zamiast 0 pkt z Rakowem i Stala mamy 6.

"Wystarczyłoby" wykorzystywać swoje sytuacje i do tego wymienić dwa najsłabsze ogniwa (np Kuveljicia i Frydrycha na Plewke i Uryge). Piłka jest na tyle przewortotna dyscyplina, że błędy jednostek rzutują na obraz całości. Często mocno niesprawiedliwy.

Łatwo się krytykuje po porażkach, ale ciężko na podstawie 4 spotkań stwierdzić że będziemy dostawać w każdym spotkaniu tak samo w łeb. To byłby już skrajny defetyzm. Zawodnicy się ogarną i może lepiej zalapia styl Guli, pytanie kiedy i jakim kosztem.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 15.08.2021, 09:50
Co do porównań do ŁKS Kazia Moskala - tak, sa spore podobieństwa, ale też wyraźne różnice. Mamy jednak sporo lepszych jakościowo piłkarzy. Raczej - może być tak że bedziemy grali jak zespół Stolarczyka w 1 sezonie czy wczesniej Wisła za Moskala. Wg mnie nie grozi nam ŁKS i szorowanie dna. Inna sprawa z czym sie zgadzam, że grając ładny radosny futbol w naszej lidze nie zostaje się mistrzem czy tez nie awansuje się do pucharów. Tak w sam raz na środek tabeli po meczach z wynikami 3-2 albo 2-3.

Ale czy ktoś rozsądny myślał że w tym sezonie gramy o coś więcej niż środek tabeli? Owszem, za 2-3 sezony jak bedą trochę lepsi jakościowo piłkarze, to nawet grając taki radosny futbol możemy coś ugrać.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 15.08.2021, 10:24
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Co do porównań do ŁKS Kazia Moskala - tak, sa spore podobieństwa, ale też wyraźne różnice. Mamy jednak sporo lepszych jakościowo piłkarzy.
Doprawdy? Ja byłbym bardzo ostrożny z takimi opiniami na tym etapie. Pół roku temu mieliśmy dwie równe jedenastki z których każda mogłaby walczyć o puchary, aktualnie jednym z nielicznych którzy pozostali z tego dream-teamu jest Kuvejlić.
Na pewno nie mamy ławki rezerwowych i jedna/dwie kontuzje mogą spowodować dramatyczny zjazd z obecnego poziomu, który nie jest wysoki. Wystarczy spojrzeć na wspomnianego Kuvejlicia który jest sabotażystą, a przecież przecinaka na środku najłatwiej zastąpić.

W przypadku drużyn grających defensywny futbol kontuzje mają mniejsze znaczenia bo mniejsze indywidualne ryzyko spada na poszczególnych piłkarzy, mniej też się od nich wymaga.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 15.08.2021 o godz. 10:29.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 15.08.2021, 10:55
Karherop napisał(a):Wyświetl post
I tak i nie, bo wyobrażam sobie scenariusz w którym zamiast 0 pkt z Rakowem i Stala mamy 6.

"Wystarczyłoby" wykorzystywać swoje sytuacje i do tego wymienić dwa najsłabsze ogniwa (np Kuveljicia i Frydrycha na Plewke i Uryge). Piłka jest na tyle przewortotna dyscyplina, że błędy jednostek rzutują na obraz całości. Często mocno niesprawiedliwy.

Łatwo się krytykuje po porażkach, ale ciężko na podstawie 4 spotkań stwierdzić że będziemy dostawać w każdym spotkaniu tak samo w łeb. To byłby już skrajny defetyzm. Zawodnicy się ogarną i może lepiej zalapia styl Guli, pytanie kiedy i jakim kosztem.
takich gdybań nie ma co robić , bo równie prawdopodobnie jak wzmiankowane wyżej 6kt , jestem w stanie sobie wyobrazić 0pkt z lubinem i niecieczą
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 15.08.2021, 20:49
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Doprawdy? Ja byłbym bardzo ostrożny z takimi opiniami na tym etapie. Pół roku temu mieliśmy dwie równe jedenastki z których każda mogłaby walczyć o puchary, aktualnie jednym z nielicznych którzy pozostali z tego dream-teamu jest Kuvejlić.
Na pewno nie mamy ławki rezerwowych i jedna/dwie kontuzje mogą spowodować dramatyczny zjazd z obecnego poziomu, który nie jest wysoki. Wystarczy spojrzeć na wspomnianego Kuvejlicia który jest sabotażystą, a przecież przecinaka na środku najłatwiej zastąpić.

W przypadku drużyn grających defensywny futbol kontuzje mają mniejsze znaczenia bo mniejsze indywidualne ryzyko spada na poszczególnych piłkarzy, mniej też się od nich wymaga.
Myślę że nie ma co się teraz napinać. Ja poczekam cierpliwie całą rundę. Jakoś jestem spokojny o ten środek tabeli z takimi piłkarzami i z taką taktyką jaką serwuje nam Gula. Tu niestety trzeba czasu.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 15.08.2021, 21:04
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Myślę że nie ma co się teraz napinać. Ja poczekam cierpliwie całą rundę. Jakoś jestem spokojny o ten środek tabeli z takimi piłkarzami i z taką taktyką jaką serwuje nam Gula. Tu niestety trzeba czasu.
Byłoby fajnie.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 16.08.2021, 05:29
Ja nie jestem pewny tego miejsca w środku tabeli, nie jestem nawet pewny, że nie będziemy na ostatnim

Ale nie winię tu trenera, po prostu mamy piłkarzy jakich mamy, do tego zespół jest zupełnie nowy i brak zgrania odgrywa kluczową rolę.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 16.08.2021, 08:01
Oczywiście że w tej kwestii ogranicza nas tylko wyobraźnia..

Jedno co natomiast wydaje mi się pewne, nie ma opcji na kolejny sezon ze zmianami trenerskimi i kolejnych strażaków. Tylko konsekwencja w działaniu może doprowadzić do czegokolwiek pozytywnego i jakiejkolwiek stabilizacji.
Odpowiedz cytując
dziki
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 16.08.2021, 10:12
Serio uważacie, że mamy kadrę na ostatnie miejsce w tabeli?

Ja się chyba przestałem zupełnie znać na piłce, bo ja tam widzę ekipę na środek tabeli. Na luzie. Przy czym zanim zacznie to grać to możemy mieć kilka porażek tu i tam. Liczy się, żeby ogarnąć tyle punktów, żeby wylądować w środku tabeli, nieważne w jakich meczach i kiedy.
Life is short. Wear your passion!
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 16.08.2021, 10:42
dziki napisał(a):Wyświetl post
Serio uważacie, że mamy kadrę na ostatnie miejsce w tabeli?

Ja się chyba przestałem zupełnie znać na piłce, bo ja tam widzę ekipę na środek tabeli. Na luzie. Przy czym zanim zacznie to grać to możemy mieć kilka porażek tu i tam. Liczy się, żeby ogarnąć tyle punktów, żeby wylądować w środku tabeli, nieważne w jakich meczach i kiedy.
Ja uważam, że potencjał naszej kadry jest na miejsca 10-14. Ale wiadomo, że umiejętności poszczególnych zawodników a gra całego zespołu to dwie oddzielne kwestie.

Mam nadzieję, że uda się zająć w tej rundzie bezpieczną pozycję, żeby w następnej piąć się w górę tabeli.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 16.08.2021, 11:46
Drużyna się zgrywa, wiadomo nikt nie oczekuje samych zwycięstw, ba będą też porażki.
Natomiast nie wyobrażam sobie, żebyśmy poraz nty nie przeszli pierwszej rundy PP, no nie zaakceptuje porażki ze Stalą.
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 16.08.2021, 11:48
tomasz_19 napisał(a):Wyświetl post
Drużyna się zgrywa, wiadomo nikt nie oczekuje samych zwycięstw, ba będą też porażki.
Natomiast nie wyobrażam sobie, żebyśmy po raz nty nie przeszli pierwszej rundy PP, no nie zaakceptuje porażki ze Stalą.
Masz rację, nikt nie wymaga zwycięstw. ale woli walki i ambicji jak najbardziej .a tego brakło i z TBB i z Rakowem i ze Stalą. a to wqrwia najbardziej.
WISEŁKA KRAKÓW TO DUMA WSZYSTKICH POLAKÓW

Odpowiedz cytując
swiety37
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 16.08.2021, 14:02
Ciekawe czy są jakieś szanse by Sobol wrócił jako asystent Guli.
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 16.08.2021, 14:06
Szneka napisał(a):Wyświetl post
Masz rację, nikt nie wymaga zwycięstw. ale woli walki i ambicji jak najbardziej .a tego brakło i z TBB i z Rakowem i ze Stalą. a to wqrwia najbardziej.
Nie widzę braku woli walki ani ambicji. Naszym piłkarzom na pewno bardzo zależy na zwycięstwach. Za to była frustracja, nerwy i od pewnego momentu niemoc.
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Stary 16.08.2021, 14:36
Kurz napisał(a):Wyświetl post
Nie widzę braku woli walki ani ambicji. Naszym piłkarzom na pewno bardzo zależy na zwycięstwach. Za to była frustracja, nerwy i od pewnego momentu niemoc.
no to oglądaliśmy inne mecze. w meczu z TBB fakt, że walczyli do końca ale Raków i Stal Mielec gra na stojąco. Nie mamy lidera, który pociągnie zespół w ciężkich chwilach.
WISEŁKA KRAKÓW TO DUMA WSZYSTKICH POLAKÓW

Odpowiedz cytując
Smyrgu
Blood Brothers

Stary 16.08.2021, 16:15
póki co drużyna nie ma jaj pomimo iż wychodzi na boisko 11 facetów...no i nie mamy kapitana tych facetów
BRUCE SPRINGSTEEN & THE E-STREET BAND

"This music is forever for me. It's the stage thing, that rush moment that you live for. It never lasts, but that's what you live for."
--Bruce Springsteen
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 16.08.2021, 17:38
Wisła ma potencjał na spokojne 3-6 miejsce, biorąc pod uwagę jakość przeciwników i to, że Legia zdobywa kolejne tytuły przez słabość rywali, a nie przez swoją wielkość. Wisła za czasów Cupiała, co was boli zdobywała tytuły swoją wielkością. Tylko trzeba zacząć wymagać od tych wszystkich odnowicieli, a przede wszystkim od piłkarzy.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 16.08.2021, 20:25
Kurz napisał(a):Wyświetl post
To czym się ta wola walki i ambicja objawiała? Bardzo jestem ciekawy...

Bo na pewno nie szybkością biegania, aktywnością w wyjściu na pozycję czy nieustępliwością i agresją w obronie. Przez 80 minut większość kopaczy SNUŁA SIĘ PO BOISKU. Ostatnie 10 pokazało ze jednak da się pobiec szybciej czy powalczyć o piłkę.

I do tego nie potrzeba zgrania tylko chęci i odwagi.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
ślimak
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 16.08.2021, 23:02
... no nie zaakceptuje porażki ze Stalą.
Spokojnie, "Wy nam ligę, my Wam puchar"
"...morał: rób dobrze innym, Tobie też ktoś zrobi..."
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 17.08.2021, 07:17
https://gazetakrakowska.pl/wisla-kra...ar/c2-15758310

Sadlok jest jaki jest, ale szczerości mu nie można odmówić, szczególnie w wywiadach z Karczem.

Myślę że taktyka Guli na mecz ze Stala jest tutaj najmniejszym problemem.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 17.08.2021, 08:12
Dwa dni wolnego po zawstydzającej porażce...Już to kiedyś przerabialiśmy...

A co do wywiadu Sadloka w GK - jeżeli to on jest tym gościem z charakterem, który ma dawać przykład innym - to nieciekawie to wygląda...
Wygląda na to, że mamy drużynę pełną bezjajecznych grajków - zobaczymy jak Gula sobie z tym poradzi...
Obawiam się, że pozostaje niecierpliwie czekać na powrót Urygi, Plewki, Żukowa.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 17.08.2021, 08:32
Sadlok i charyzma to się gryzie
Odpowiedz cytując
maxx304
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 17.08.2021, 09:50
Sadlok i charyzma to się gryzie
Charyzma może nie, ale ....icy często dostaje. W meczu z Rakowem było widać z trybun jak się w....iał po drugiej bramce. Pytanie, na ile potrafi to przekuć w pozytyw dla drużyny i zagrzanie kolegów do walki. Patrząc na sytuacje z przeszłości, gdzie któregoś tam naszego wziął za szmaty/za gardło, to raczej nie wydaje mi się. Bliżej mu chyba do takiego marudy, który cały czas narzeka, bo mu się wydaje że on jest najlepszy.
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 17.08.2021, 10:13
maxx304 napisał(a):Wyświetl post
Charyzma może nie, ale ....icy często dostaje. W meczu z Rakowem było widać z trybun jak się w....iał po drugiej bramce. Pytanie, na ile potrafi to przekuć w pozytyw dla drużyny i zagrzanie kolegów do walki. Patrząc na sytuacje z przeszłości, gdzie któregoś tam naszego wziął za szmaty/za gardło, to raczej nie wydaje mi się. Bliżej mu chyba do takiego marudy, który cały czas narzeka, bo mu się wydaje że on jest najlepszy.
To, że Sadlok się w....ia mnie nie interesuje. Brożek też swego czasu machał łapami, nawet Lewandowski nieraz się krzywi i nie wpływa to zwykle lepiej na grę zespołu. Chłopaki się powinny chwycić za jaja, bo zaraz zrobi się gorąco a sezon jeszcze na dobre nie wszedł na obroty.
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 17.08.2021, 10:49
Sadlok jest jaki jest, czasem słabszy czasem lepszy, ale zaangażowania odmówić mu nie można. Czasem zgrzeje się za bardzo na boisku, ale patrząc na to okiem kibica - spoko, widać, że nie lubi dostawać po piździe.

Janickiego pamiętacie? Ten luz i uśmiechy po stracie kolejnej bramki?
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 17.08.2021, 11:00
maxx304 napisał(a):Wyświetl post
Nawet jeśli Sadlok trafi z formą (jak na wiosnę 2021) to jeśli nie będzie zaangażowania całego zespołu to wyników nie będzie. Tu musi pójść sygnał od wszystkich. Szczególnie gdy widać że nie przegrywamy na polu piłkarskim, a głównie w aspektach mentalnych.

Nie ma miejsca na odpuszczanie, tak jak np u Yeboaha czy Kuveljicia. To działa demotywujaco dla wszystkich.

Sadloka na dziś z defensywy można winić najmniej.
Odpowiedz cytując
wściekłe pięści węża
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 17.08.2021, 12:28
Nie tylko Kuvejlić i Yeboah odpuszczają, ale i Frydrych. Jeśli Gula nie zacznie sadzać na ławie tych, którym się nie chce, to żadne pogadadnki i krzyki Sadloka nie pomogą. Oby w Łęcznej wyszła drużyna, która chce wygrywać i walczyć.
Odpowiedz cytując
robert777
Senior Member

Od: 11.2013

Stary 17.08.2021, 13:24
ale jak Kuveliciowi może się nie chcieć jak dopiero co podniósł się z ławki po długim siedzeniu, to musi być jakiś inny problem i my tego nie wiemy, zresztą nie jesteśmy od tego. Jest trener i sztab, niech główkują
Odpowiedz cytując
TSWojtas
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 17.08.2021, 14:22
dziura w środku pola jest ogromna - Plewka w formie potrzebny na sobotę

aleksander buksa - prostytutka bez Honoru
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów