|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Hermond:
to jest profesja z tych niewidocznych. Idziesz ogladać film i podziwiasz go, ale nie myslisz o dziesiątkach ludzi, którzy go stworzyli, tylko o kilku (głównych) aktorach, reżyserze, scenarzyście. To samo jest z dyrektorem sportowym. Oceniasz piłkarzy i trenera. Nie mamy pojęcia jaki wplyw na to miał dyrektor sportowy. Na ten moment DLA MNIE jest istotne, ze kilka lat miało ochote mu placić kilka klubw angielskich. Wiadomo, że tam też są znamienite niewypały. Ale przekonuje mnie ich WYŻSZA kultura piłkarska. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Chyba w TSW na Weszło mówiono, że w Cracovii był trochę figurantem, bez większej sprawczości.
Od tego czasu minęła zresztą dekada, dużo nowych doświadczeń za nim. Nie wiem, czy wypali, ale nie wiem, czy była jakaś lepsza i dostępna (z naszej perspektywy) opcja na rynku. Btw. W Arsenalu on chyba odpowiadał m.in. za skauting na tę część Europy? Jeśli tak, to na pewno też ma pewnie chociaż trochę naziwsk młodych talentów w notesie. Mam jedynie nadzieję, że każda ze stron wie, na co się dokładnie umawia, a Tomek nie będzie za pół roku rozczarowany, w jakich warunkach przyszło mu pracować |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Skaut na stanowisku dyrektora? Odważnie(żeby nie powiedzieć amatorsko). Cały system skautingu Arsenalu to pewnie 1000 osób na cały świat(jak nie więcej). Poza tym zagraniczne kluby z poważnych lig mają polskich skautów i nie jest to jakaś nowość i wyznacznik czegoś. Dodatkowo skaut jednak zajmuje się troszkę czymś innym, a dyrektor jednak zarządza i tworzy całą koncepcję, a nie wykonuje czyjeś polecenia. Zobaczymy i zobaczymy czy w ogóle będzie miał jakiś realny wpływ na politykę sportową klubu, bo figurantów w polskiej piłce było i jest wielu.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Z Pasiecznym Wisła podjęła negocjacje pierwszy raz rok temu, więc raczej dobrze wie na co się pisze.
Dodatkowo mieszka w Krakowie, jest mu znany krakowski klimat. Myślę że wyjątkowo ani on, ani klub nie bierze w ciemno tego związku Powodzenia. Trzymam kciuki. Najlepszy ruch z możliwych.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 31.05.2021 o godz. 18:57.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W teorii bardzo ogarnięty gość, nikt lepiej w Polsce do tego zawodu przygotowany nie jest
Za każdym razem jak czytałem jego wypowiedzi to marzyło mi się żeby ktoś w ten sposób zbudował u nas pion sportowy Zobaczymy jak wyjdzie w praktyce, powodzenia, dla mnie ogromny + za ten ruch ![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Nie znam się, więc skoro nie był wcześniej nigdzie dyrektorem sportowym, nie jestem w stanie ocenić. Trzymam kciuki.
![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2011
Offline |
|
|
Mnie bardziej ciekawi dlaczego umowa ma obowiązywać od 1 lipca. Cały czerwiec będzie pracować za darmo, czy faktycznie rozpocznie pracę dopiero 1 lipca? Prawda jest taka, że nikt za piękne oczy nie będzie sobie rękawów wyrywał cały miesiąc za friko.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Jeśli myślisz kolego, że on tu przyjedzie i rzuci 10 nazwisk, które pozyskamy to proponuję zejść na ziemię. Nie przewiduje w perspektywie najbliższego roku jakichś wymiernych efektów jego pracy. On tu ma przyjśc i stworzyć podwaliny czegoś poważnego i trwałego. Więc czy ma kontrakt od jutra czy za miesiąc nie ma to większego znaczenia.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2017
Offline |
|
|
Pasieczny dla Arsenalu scoutowal Polske, CZechy, Slowacje i Ukraine. Takze lokalnie i najbizsza zagranice powinnismy miec mniej wiece ogarniete. I teraz pojawia sie duzo pytan, glowne, czy tak jak wypowiadal sie dla weszlo dostal duza wolnosc podejmowania decyzji i srodki na budowe dzialu sportowego krok po kroku. Napewno jakis powiew swiezosci z wiedza jak podejsc do tego systemowo i nowoczesnie.
Z drugiej strony wskakuje w duze buty po raz pierwszy. Zobaczymy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Ja się tak zastanawiam czy w sytuacji gdy budżet transferowy ogranicza się do podpisywania kontraktów z zawodnikami wolnymi lub którym kończą się umowy z innymi klubami w perspektywie pozwoli na rozwinięcie pionu sportowego na czele z dyrektorem sportowym. Dla mnie na ten moment to wielka ściema bo kto by oglądał zawodników na bezrobociu a tacy do nas w dalszym ciągu będą trafiali.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2007
Offline |
|
|
For_FuN_ napisał(a):
Skaut na stanowisku dyrektora w klubie w którym piłkarz jest na stanowisku współwłaściciela. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2012
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Myślę że co jak co, ale jego druga firma związana z wyszukiwaniem trenerów już ostro pracuje i wybór trenera będzie efektem już m. in. jego pracy i jego ludzi. Poza tym zawodnicy których obserwujemy i mieliśmy na celowniku też zapewne będą jeszcze prześwietleni przez Pasiecznego, aby dał ostateczna "okejke" |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
Od Lipca ma kontrak gdyz wtedy juz bedzie w klubie Jerzy jako trener, wiec nasz nowy dyr sportowy moze umyc rece i stwierdzic ze on przyszedl jak juz byl trener i on go nie wybieral.
Koledzy ktorzy mysla ze bedzie jakas weryfikacja transferow przez nowego skauta/dyrektora w najblizszym okienku sa w bledzie. Goscie beda przychodzic z lapanki i moze cos w zimie bedzie zrobione z sensem ale ja bardziej onstawialbym lato 2022. Dlaczego? - spokojnie mozna przekonac pasjonatow do pracy w Krk i zaczac tworzyc cos co ma sens. - z masa wierzycieli ciezko robic jakosciowe transfery. - wuja musi przeciez przegladnac kadre i zdecydowac kogo potrzebuje - kolejny rok wykopywania sie z gowna wiec powinno byc lepiej ![]()
Malinowy król malowanych róż
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2017
Offline |
|
|
https://weszlo.com/2021/05/07/tomasz-pasieczny-wywiad - wywiad z 08.05.2021.
Polecam ten wywiad. Facet ze świeżym spojrzeniem i z ambicjami stworzenia od podstaw pionu sportowego. "Stworzenie takiego działu sportowego byłoby spełnieniem moich ambicji. Ale też wierze, że zapewniłoby klubowi parę lat zdrowego funkcjonowania. A co do finansów â skontruję. Bo często słyszę, że klub ściąga piłkarza niemal w ciemno, bo â cytuję â ânie są drodzy, to taki transfer bez większego ryzykaâ. Strzelam, że w warunkach ekstraklasowych taki piłkarz kosztuje 5 tysięcy euro miesięcznie. Jeśli on dostaje 5 tysięcy euro, to koszty klubu są dużo wyższe. Niech przyjdzie na pół roku, jak to często bywa. Do tego jakaś prowizja czy jeszcze kasa za podpis. Weźmiemy to do kupy i taki piłkarz przez pół roku kosztuje klub ćwierć miliona złotych. Masz dwóch-trzech takich, którzy kosztują cię łącznie 750 tysięcy złotych." - czy to nie o Wiśle? "Bo dyrektor sportowy jest od budowania, a dopiero budowa struktur przynosi efekty transferowe. Nie lubię tego gadania, że dyrektor sportowy to âpan od transferówâ. Czasem dyrektor sportowy jest wręcz od blokowania transferów. To ma być facet, który czasem powie âwiecie co? Nie róbmy tego transferu. Po co nam gość, który nie grał rok w piłkę? Stracimy kasę i czas. Sprawdźmy co mamy, może ten chłopak z juniorów starszych zagra pół rundy słabiej, ale za kilka miesięcy będzie naszym solidnym ogniwem?â. Te pieniądze można też wpompować, w każdy inny dział za który dyrektor pośrednio lub bezpośrednio odpowiada. Akademie, sztab szkoleniowy. Coś co pozwoli klubowi się rozwijać." - W punkt Przecież gość mówi dokładnie o tym co się u nas działo Zabrakło właśnie wtedy dyrektora sportowego żeby zablokować na szybko sprowadzenie np Mawutora, Kone i Radakovica, a dać szanse Hoyo Kowalskiemu, Koncwiczowi Żyłce i Szywaczowi- 750 tys złotych zostaje w kieszeni "Dlatego gdy słyszę âprzyjdź na rok na dyrektora sportowego, zobaczymy co tam umieszâ, to mnie to nie interesuje. Inna sprawa, że moją ambicją nie jest przeprowadzenie kilku czy kilkunastu dobrych transferów, moją ambicją jest stworzenie nowoczesnego i świetnie funkcjonującego działu sportu." Oby udało mu się w Wiśle zbudować pion sportowy wg swojej wizji. Trzymam kciuki. Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez pawlozm : 01.06.2021 o godz. 07:22.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Zatrudniliśmy fachowca którego nie mieliśmy kilka lat, jak nie nigdy. Czasem się naprawdę zastanawiam czy wszystkim kibicom chodzi o to samo. "Kupiliśmy" przede wszystkim szansę na wyjście z marazmu. Bo tak trzeba odczytywać zatrudnienie gościa który oczekuje autonomii władzy i chce stworzyć zupełnie własny dział sportowy. Gdyby przyszedł Płatek, Bednarz czy inny wynalazek to mielibyśmy status quo, z tą różnicą że byłoba na kogo szansa zwalić winę za złe transfery. Nie zbudowane byłoby zupełnie nic |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Dla mnie znacznie lepsza opcja niż Płatek.
Zapowiada się bardzo dobrze, oby potwierdziło się to w praktyce. ![]()
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los Od jakiego ich nic nie wyzwoli Bo zabije ich las Rąk co klaszczą na czas W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli Patrz jak piją i żrą Twoją żywią się krwią I żonglują słowami twych pieśni Lecz nic nie śni im się A najlepiej wiesz że Nie istnieje wszak to co się nie śni. Jacek Kaczmarski |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Zastanawia mnie jedna rzecz: jeżeli wierzyć doniesieniom prasowym to numerem jeden dla Wisły był Płatek, którego ponoć Kuba od dawna namawiał do pracy w Wiśle. Ta opcja wysypała się pewnie jakieś 10-14 dni temu.
Analizując wywiad na weszlo, to wizja Pasiecznego jest bardzo autorska i raczej odmienna od tej, którą preferuje Płatek. Ale to by znaczyło, że również nasze Trio zmieniło koncepcję pionu sportowego, co już jest troszkę.niepokojące, bo po raz kolejny działamy od ściany do ściany. Co oczywiście nie znaczy, że zmiana pomysłu nie wyjdzie nam na dobre. Mam tylko nadzieję, że faktycznie mamy warunki do tego, żeby ten pomysł, o którym Pasieczny mówił we wspomnianym wywiadzie, był wdrażany. ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
Skoro Pasieczny nie był dla naszych włodarzy nr 1 to i jego koncepcja też nie. ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Podsumowując, nie uważam, że Pasieczny został wzięty na szybko, jako opcja B itd. Jego temat dużo wczesśiej był grany. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Też się nad tym zastanawiałem i mam podobne obawy. Być może cele postawione przez zarząd obu kandydatom był krótkoterminowe i w tym kontekście stawiano na Płatka (jednocześnie zarząd zgodził się na długofalową wizję Tomka)? Być może rozmowy toczyły się równolegle, ale wstrzymywano Płatka, bo priorytetem był Piaseczny? Wolałbym, żeby tak właśnie było, ale trochę ciężko mi wierzyć, bo niestety miotamy się ostatnio w wizjach na Wisłę - przejście z gegenpressingu do krakowskiej piłki (przynajmniej deklarowane przez Królewskiego) w ciągu pół roku to niezły fikołek.
|
|
|
|
Lokalny Patriota
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Pożyjemy, zobaczymy.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
|
To wszystko nie do konca zawsze funkcjonuje tak, ze opcja A odpadla to wezmiemy opcje B. Mysle, ze tu podobnie jak bylo przy zatrudnianiu Hyballi rozmawia sie z 2-3 kandydatami jednoczesnie i slucha jaki maja plan, jak dzialaja, oczekuja jakiejs prezentacji itp. Dlatego nie widze tu nic zlego, ze rozni kandydaci maja odmienne wizje - po to sie robi takie podejscia zeby je poznac i wybrac co nam pasuje.
![]() MY NIGDY NIE PODDAMY SIĘ !!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Czy cokolwiek zostanie zbudowane pokaże czas, np. to czy Pasiecznego nie wywalą za pół roku bo nie szanuje legend etc. Na razie, na papierze wygląda sensownie, ale czy się odnajdzie w naszych układzikach?
Ostatnio edytowane przez wolfy : 01.06.2021 o godz. 09:06.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Brzmi sensownie. 35 lat to wada i zaleta. Swieze spojrzenie ale brak doswiadczenia.
Jego wizja brzmi sensownie, ze nie bedzie panem od transferow tylko cos wiecej. Na pewno trzeba mu dac czas. Powodzenia |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Mnie przekonuje wizja kogoś kto będzie odstrzeliwał menedżerski szrot, krótkoterminowo bardzo kogoś takiego potrzebujemy.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
Fajnie ze zatrudniamy fachowca na stanowisko dyrektora sportowego. Powodzenia
![]() btw Znowu pojawiły się płacze niektórych że taki a nie inny nowy dyrektor sportowy? Znowu coś nie pasuje? I znowu ten sam zestaw płaczków. Jakie to przewidywalne aż do bólu ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|