|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Swietnie Yeboah przeja pilke przy pierwszym golu. Razem ze Starzynskim i Forbesem wypracowal tego gola.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
I jeszcze ciekawostka. Pogon stracila w tym sezonie 10 bramek w tym 4 z Wisla. Strzelilismy im 40% bramek
![]() U siebie stracili 3 bramki w tym 2 z nami ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2018
Offline |
|
|
No jak patrzę na to co wyprawiał ich bramkarz to się nie dziwię że tak mało. Niesamowity kot. Te sytuacje na początku 2 połowy albo wyjście na koniec meczu prawie na połowę boiska... większość bramkarzy w eklapie nawet by się nie ruszyła do tego.
Jeżeli tak poukładanej i wybieganej drużynie wbijamy jednak dwa gole to może być tylko lepiej. Niech częściej i więcej gra Starzyński. Ten chłopak niesamowicie się rozwija, w tym tempie za kilka lat będzie niesamowitym piłkarzem a my zarobimy na nim krocie, 5 razy zapomnimy o panu AB. Z tego Forbesa może coś jednak będzie.... Hyballa zaordynował mu trening strzelecki czy jak? Zastanawiam się czy jak wróci Żukow do składu to nie powinien zagrać wyżej w miejsce Savicia, który szału nie robi. Wtedy skład byłby mniej więcej Lis - Sadlok Frydrych Mehremic Burliga - Starzynski Zukow Plewka Yeboah Medved (Silva?) Forbes. Z taką formą jaką obecnie wszyscy prezentują to chyba optimum. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Jeszcze jedno trzeba dodać. Wczoraj było naprawdę ciężkie boisko do biegania, grząskie, każdy kilometr przebiegnięty w takim bagienku można liczyć podwójnie. A licznik obu zespołów pokazał 120... Jak poprawi się pogoda to będziemy fruwać...
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
poza tym nie przekonuje mnie Medved , do gry dwójką napastników przydałby sie ktoś o odmiennej charakterystyce od FBF (coś ala carlitos) , a nie podobny klocek , tylko mniej wybiegany i gorzej skoordynowany ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Wachowiak jak wchodził to do grania z liderem tabeli który przegrywa i atakuje, a nie z nastolatkiem z trzeciej ligi. Może gdyby mu ktoś wyjaśnił to byłby mniej zagotowany. Zresztą może dlatego, że nie widziałem kilku minut miedzy 75 a 85 minutą nie przypominam sobie żeby ktoś zrobił z niego aż taki wiatrak. Jak tu niektórzy lamentują.
A co do ataku, bramka na 2:0 dowodzi, że jest miedzy nimi chemia .![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Na uwagę zasługuje też że na ostatnie 2 minuty wszedł Chuca a nie RB9. To oznacza że w lipcu żegnamy Messiego z Łomży
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2015
Offline |
|
|
Ja mam teorię taką, że teraz jest najlepszy czas do stawiania na młodych. Nie wiem czy ona jest słuszna, ale po prostu mam wrażenie, że bez kibiców presja i nerwy u takiego gracza są znacznie mniejsze i łatwiej mu wejść do seniorskiej piłki. Większość z nich jeszcze nie miała okazji się zmierzyć z trybunami, a jest szansa że gdy to nastąpi oni będą już integralną częścią drużyny.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Wachowiak wczoraj dał ciała. Cały czas spóźniony, każde pójście "na raz", a jak miał szanse na dobre wyprowadzenie to się przewrócił. Fornalczyk na jego tle wyglądał jak Messi.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
Twoje niedoczekanie, ja mam nadzieje ze Rafal zostaie w klubie na jakiejs tam pozycji.
![]()
Malinowy król malowanych róż
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2018
Offline |
|
|
W klubie niech zostanie, np. jako asystent Hyballi albo scout ale raczej nie na boisku....
...Choć wiadomo, gdyby trener go wpuścił to bez hattricka by się pewnie nie obyło. Po prostu nie chcieli kompromitować Pogoni, więc dali Bogusiowi odpocząć. Wyjdzie na Legię w drugiej połowie i walnie 5 bramek w 9 minut jak Lewandowski, mówię wam... |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Takie najeżdżanie na Wachowiaka, ale w końcówce ładnie zastawił piłkę pod faul. Chłopak ma potencjał, debiut w trudnym meczu, może być tylko lepiej.
![]()
Wisła Kraków & MUFC RULEZ.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
W sumie fajnie się ten mecz oglądało (przynajmniej jak na polską ligę, oczywiście). Oba zespoły dobrze poukładane i jeżdżące na tyłkach, a nie jakieś zwykłe dreptanie i wrzutki jak balony.
Pogoń miała więcej z gry, jej akcje bardziej się zazębiały, jednak dochodzili do pola karnego i dalej nie bardzo wiedzieli, co robić - także słowa uznania dla naszej defensywy. Chyba jedyna faktycznie groźna sytuacja dla nich (poza wolnym z okolic pola karnego), to strzał Kucharczyka z ok. 10 metrów... prosto w nogę Szota. My za to mieliśmy więcej od nich klarownych sytuacji, więc równie dobrze mogliśmy wygrać i 4:1. Tutaj słowa uznania dla bramkarza Pogoni. Teraz Płock i jak znów nam Uryga strzeli, to sie zdenerwuje ![]()
Ostatnio edytowane przez Elendil : 20.02.2021 o godz. 12:58.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Online |
|
Hyballa jest odważnym gościem. Jak to powiedział.w wywiadzie: będąc zagraniczny trenerem nie możesz się bać. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Ja tylko nie rozumiem czemu nie wszedl Hoyo-Kowalski na SO - tylko komblinowalismy z Burliga na LO a pozniej z Wachowiakiem. Jesli Daniel nie jest gotowy aby wchodzic to po co siedzi na lawce ?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
prosilem zeby w przypadku tych 2 panów dodawać imiona , bo teraz nie wiadomo czy Elendil nie umie odmieniać , czy nie wie kto biega po boisku (tertium non datur) ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
Fornalczyk to największy talent Pogoni jaki mają. Wart już teraz sporo więcej niż Wachowiak ( 0,5 mln pln). Więc nie przesadzajmy.
![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2016
Offline |
|
U Starzyńskiego widzę znacznie większy potencjał, niż u Buksy, który to miewał przebłyski, a cały mecz Starzyńskiego był naprawdę dobry. Jeśli ten wybryk okaże się regułą, to za 1.5 roku będzie w lidze top 5. Byłoby zabawnie, gdyby Buksa w tym samym czasie wracał odbudować się w ekstraklasie po nieudanym podboju rezerw średniaka z Championship. ![]()
nie dla nas jest porażki smak XDDDDDDDDDDDDD
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Online |
|
|
Trzeba jednak uczciwie przyznać, że Pogoń, zwłaszcza w drugiej połowie nas zdominowała.
Jasne, że mieliśmy więcej klarownych sytuacji i to ich bramkarz uratował swoją drużynę przed przynajmniej dwoma, trzema dodatkowymi golami, ale jeśli chodzi o kulturę gry, ustawianie się, zbieranie drugich piłek, szybką grą w środku to tu Pogoń była dużo lepsza. Wynikało to z posiadania lepszych średnio technicznie piłkarzy, jak i ze zgrania i trzymania się taktyki jak najstaranniejszego posiadania piłki po odbiorze. Mimo świetnej postawy Plewki, druga linia wyglądała na odpuszczoną przez Wisłę - większość podań do napastników szła u nas bezpośrednio z obrony. Dlatego też Pogoń w środku wyglądał dużo lepiej. Nie oglądałem wcześniej ich spotkań i myślałem, że to lider z przypadku, ale okazuje się, że są niesamowicie (jak na eklapę) dobrze ustawieni jako drużyna i bardzo dobrze przygotowani fizycznie. Mówią o tym same staty - to że obydwie ekipy przebiegły po 120 km i grały do końca bez zwalniania. Tym razem też heat mapa pokazała brak naszego środka pola - większość naszych kontaktów z piłką na naszej połowie i trochę pod polem karnym rywala. U Pogoni było to bardziej wyrównane i wskazywało na jej dominację w posiadaniu, kontaktach, podaniach praktycznie we wszystkich strefach. Mieli prawie dwa razy więcej podań 329 Wisła - 526 Pogoń, wyższą ich dokładność, co wynika z lepszego operowania piłką w środku, co u nas praktycznie było pomijane. To zwycięstwo zostało wyszarpane siłą woli i sporą dawką szczęścia. Nie narzekam - los oddał to, co odebrał w meczach z Piastem i Śląskiem i okazało się, że nie tylko gegenpresingiem (tym razem był ograniczony do kilku faz w meczu) da się wygrywać. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Ten Fornalczyk zagrał póki co 35 minut w Eklasie, więc też nie przesadzajmy.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
FraMat
Zgadzam się z tym co napisałeś. Przy czym ja widziałem Pogoń w kilku meczach i dziwiłem się tym stwierdzeniom "lider z przypadku". Dla mnie paradoksalnie ten mecz jest na duży +. Pokazał że nasz trener nie jest uparty ja wół i wie że czasem trzeba zmienić trochę taktykę na skutek braków kadrowych, gorszej formy fizycznej, czy też wreszcie samego przeciwnika. Zakładam że tak chcieliśmy zagrać - wpuszczając do 11 od początku Forbesa i Medveda - 2 napastników i grając do nich sporo długich piłek. Najgorsze co mogłoby być to wbrew możliwościom zawsze i wszędzie grać to samo, geggenpresing. Nie ma tez co zakładać że będziemy dominować fizycznie nad przeciwnikami zawsze. Pogoń pokazała że nie mielismy tutaj żadnej przewagi w tym elemencie, a przyjdą takie mecze że to rywal nas zdominuje. Mysląć inaczej bylibysmy naiwni. Ja tam się cieszę, bo patrząc na scenariusze poprzednich meczy za Hyballi, zwycięstwo wymykało się prawie zawsze po 80 minucie pomimo tego że chcieliśmy grac to samo co na początku. Może to nie jest zbyt popularne, ale gdybyśmy pod koniec meczy zagralii bardziej defensywnie, dziś statystycznie mielibysmy kilka punktów więcej. Tak, czy owak - jak mamy siły - czemu nie zabiegać rywala. Chociaż jak widac po nas nie zawsze to równa się 3 punktom. Ale czasem lepiej mieć w ofercie inne scenariusze meczy na wszelki wypadek. "W drugiej części meczu to Pogoń była zespołem nieco lepszym, choć też mieliśmy swoje okazje - przeprowadziliśmy bowiem trzy-cztery kontrataki. Pod koniec spotkania graliśmy już ustawieniem 5-3-2, bo chcieliśmy zamknąć centrum, zagrać trochę "catenaccio" i bardzo agresywnie wydrzeć zwycięstwo - dodał szkoleniowiec." https://www.wislaportal.pl/News.html...zec_zwyciestwo
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 20.02.2021 o godz. 16:28.
![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie jestem pewien, ale tam z nim było zamieszanie że nie chciał podpisać z Pogonią kontraktu jak nasz Srebrnik Buksa - więc wylądował na dłużej w III lidze. Teraz chyba podpisał nowy kontrakt. Nie wiem czy coś nie pokręciłem.
Ale od dłuższego czasu mówiło się o nim jako ich największym talencie. A akurat Pogoń dobrze zajmuje się młodymi piłkarzami. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
|
Było już takie coś, że zawodnik kupiony przez Wisłę, w ostatnim meczu przeciwko nam strzela nam gola. Jeśli się nie mylę to Żurawski.
![]()
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 20.02.2021 o godz. 15:35.
![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
||
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
Pierwsza polowa nasza, druga dla Pogoni.Tak to widze. Przy czym w drugiej jakby strzelili to co mieli Savic,Forbes i zwlascza Medved to by szybko bylo 4;1 dla nas i po sprawie.Dlatego taka przewaga optyczna nic nie daje i jest mylaca.Mysmy ile razy byli lepsi od rywali a punktow z tego nie bylo. Dlatego brawa dla naszych za wybieganie meczu i zasluzone 3 pkt. ![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
|
Co wczoraj różniło Pogoń i Wiśle? Fakt że Runjaic buduje swoją drużynę 3 lata i przez 6 okienek transferowych.
Hyballa swój pomysł.na drużynę wdraża 3 miesiąc i przez jedno trudne okno transferowe. Pogoń miała całkowite prawo nas miażdżyć. Szczególnie goniąc wynik. Mix szczęścia i dobrej taktyce na zamknięcie meczu zawdzięczamy zwycięstwo. Należy się za ten wynik szacunek dla każdego zawodnika, czy to Wachowiaka czy Medveda. Każdy dołożył swoją cegiełkę. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Online |
|
|
I tak trzymać.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2012
Offline |
|
|
Trener ewidentnie na siłę chce promowac młodych, w innym wypadku wszedłby bardziej doświadczony i lepszy Boguski :] Zapraszam do dyskusji.
Jak widziałem Chuce przy linii szykującego się do wejścia na boisko to prawie nie zemdlałem. STRACH i stres niewyobrażalny. FORBES jest ŚWIETNY technicznie, super piłke zastawia, super holuje, nieźle podaje - taki transfer to majstersztyk jak na nasze warnuki. Gość ma zupełnie przeciwne cechy do drwali o jego metryce (wysoki,ciężki) czyli ma bardzo dobrą motorykę: jest zwrotny, dobry start do piłki, nienaganny sprint, drybling, fikuśne zagrywki w powietrzu. Pewnie nie raz coś zmaści, ale tyle daje walki z przodu, że w moich oczach zamazuje zmarnowane setki. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
|
To raczej dość częsta cechą u napastników, że im łatwiejsza sytuacja tym większa szansa spartaczenia sytuacji. Brożek miał też często ten problem.
Myślę, że po tym golu i zwycięstwie Forbes się odblokuje na dobre (zresztą ciężko mówić o nim że był zablokowany). Przy naszym systemie gry, spokojnie może strzelić te 8-10 bramek do końca sezonu. A jak przyjdzie mecz z Miedzią czy Warta to i może dublet się zdarzy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
Krytykowanie Wachowiaka za mecz bardzo słuszne, ale to nie oznacza brak szacunku ! jak zagra dobrze to będziemy chwalić.
A co do Forbesa to nie ma w jego przypadku mowy o blokadzie.. po prostu facet prawie cały życie grał obrona/pomoc, dopiero od niedawna gra w napadzie.. ale i tak gwarantuje w sezonie 10-15 bramek przy naszym stylu gry |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
|

|
||||||