The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
forthy
Senior Member

Od: 08.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.06.2020, 18:18
Zależy czy liczycie powrót wypożyczonych jako wymianę składu.

GK - bez zmian/ odejście Lisa za kasę (chyba pobożne życzenia te plotki) + powrót Chorążki ewentualnie.
OP - bez zmian/ powrót Moryca ewentualnie
OL - za ciulatego młodzieżowca Hołownię wróci młodzieżowiec Grabowski (gra po 90 min w Niecieczy)
OS - odejdą Wasyl i chyba Hebert, wróci Szota, oby więcej dla Hoyo -MOŻE 1 WZMOCNIENIE TU LUB NA OL (SADLOK WTEDY NA OŚ NA STAŁE).

DP/PS - powrót Plewki + tona zawodników: Zhukov, Kuvaljić, Basha, Savicević, Pawłowski, Chuca, Silva, Szot. Zmierzający ku grze na "10" Kuba. Tutaj przy zostawieniu taktyki z 3 zawodnikami to i 2 może odejść bez wzmocnień. Albo grać 5 w środku, bez skrzydeł.

Skrzydła - zależnie od taktyki, albo minimum 2 wzmocnienia, albo rezygnacja ze skrzydeł.

Atak- tutaj minimum 1 zawodnik.

Ja jestem w stanie sobie wyobrazić powrót wypożyczonych, nowego napastnika i tyle.
Odpowiedz cytując
Arek95
Senior Member

Od: 07.2017

Stary 21.06.2020, 20:14
forthy napisał(a):Wyświetl post
Zależy czy liczycie powrót wypożyczonych jako wymianę składu.

GK - bez zmian/ odejście Lisa za kasę (chyba pobożne życzenia te plotki) + powrót Chorążki ewentualnie.
OP - bez zmian/ powrót Moryca ewentualnie
OL - za ciulatego młodzieżowca Hołownię wróci młodzieżowiec Grabowski (gra po 90 min w Niecieczy)
OS - odejdą Wasyl i chyba Hebert, wróci Szota, oby więcej dla Hoyo -MOŻE 1 WZMOCNIENIE TU LUB NA OL (SADLOK WTEDY NA OŚ NA STAŁE).

DP/PS - powrót Plewki + tona zawodników: Zhukov, Kuvaljić, Basha, Savicević, Pawłowski, Chuca, Silva, Szot. Zmierzający ku grze na "10" Kuba. Tutaj przy zostawieniu taktyki z 3 zawodnikami to i 2 może odejść bez wzmocnień. Albo grać 5 w środku, bez skrzydeł.

Skrzydła - zależnie od taktyki, albo minimum 2 wzmocnienia, albo rezygnacja ze skrzydeł.

Atak- tutaj minimum 1 zawodnik.

Ja jestem w stanie sobie wyobrazić powrót wypożyczonych, nowego napastnika i tyle.
Czyli wracający z wypożyczeń Chorążka, Morys i Plewka odejdą na kolejne wypożyczenie, Graboski będzie na ławce za Hołownie choćby i Sadlok dalej pyte grał bo przecież nie ma zastępstwa na poziomie. Będzie brakować na każdej pozycji kogoś z wyjątkiem środka i kolejny rok będziemy ściągać odpady z innych klubów Ekstraklapy tylko po to żeby zapchać dziury w kadrze...
Odpowiedz cytując
Toeju
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2017

Stary 21.06.2020, 20:24
Pierw utrzymanie, a potem cytując prezesa Błaszczykowskiego:
~po sezonie czekają nas zmiany w kadrze, jednak będzie to bardziej ewolucja, niż rewolucja.

Większość forumowiczów zdaje sobie z tego sprawę, ale pozwolę sobie powtórzyć po sezonie odejdzie z klubu kilku zawodników. W niektórych przypadkach będą to rozstania spowodowane metryką, a niektóre to po prostu niewypały. O nazwiskach mówić nie będę, bo pewnie ktoś z szerokiego grona zostanie i ta decyzja zaskoczy większość z nas.

Silna Wisła, to Wisła bez długów. Do takiego stanu możemy jeszcze sobie parę latek poczekać, ale głęboko wierzę że za te 4-5 lat ponownie włączymy się do walki o MP.
Najszybszym sposobem na wyjście z długów jest oczywiście sprzedaż zawodników. Jeżeli dobrze pamiętam to wyczytałem w jakimś sprawozdaniu Wisły, że fundusze na kolejny sezon Wisła będzie miała między innymi ze sprzedaży piłkarza(y) - jeżeli się mylę w tej kwestii to proszę mnie poprawić. Nie licząc Olka, w kadrze nie mamy raczej wielu piłkarzy, za których moglibyśmy otrzymać przyjazną sumę w euro. Oczywiście sprzedaż Olka w nadchodzącym okienku ze względu na koronę wykluczam.

Co do samej kadry..
Bramkarze: Uważam, że po powrocie z wypożyczenia Kacpra Chorążki w kadrze mamy 4 bardzo zbliżonych pod względem umiejętności bramkarzy. Co ich różni? Ogranie i zdobyte doświadczenie na boiskach w piłce seniorskiej. Pomimo, że wielu z Was uważa że wzmocnienie na tej pozycji jest konieczne, to moim zdaniem na następny sezon zostaniemy z tym co mamy. W jakiej konfiguracji? Tego nie wiem. Jest wielu zwolenników Buchalika, Lisa.. mnie cieszy, że Kacper Chorążka w końcu złapał plac w Sosnowcu i póki co jest tam pierwszym wyborem. Broda również ma aspiracje by w końcu grać.
W
Obrońcy: Myślę, że jedno jest pewne. Wasyl po sezonie podziękuje sobie wzajemnie z zarządem i odejdzie z kadry, ale czy odejdzie z klubu? Jeżeli chodzi o Janickiego, ma ważny kontrakt więc zostanie z nami na kolejny sezon. Klemenz myślę, że również pozostanie. Czy to właśnie podstawowa dwójka stoperów na następny sezon? Być może. Sadlokowi dobrze w Krakowie, a ja jako kibic Wisły cieszę się że mamy Maćka w kadrze. Czy popełnia błędy? Owszem. Czy nie daje już dużej jakości? No nie daje. Ale to ciągle zawodnik, który grałby od deski do deski, gdyby nie przepis o młodzieżowcu. Skoro już jesteśmy przy pozycji młodzieżowca. Czy Hołowania dał nam jakość na tej pozycji? No nie. Czy Wisła będzie zainteresowana przedłużeniem wypożyczenia / wykupieniem Mateusza? Myślę, że nie. Co z Marcinem Grabowskim, który zaczął grać w Termalice (walczącej o powrót do E-klasy) 90minut. Myślę, że do nas wróci i będzie walczył o skład. Wraca również Szota, który po przerwie spowodowanej pandemią zaczął grać regularnie w I-ligowcu. Pamiętajmy, że wykupiliśmy Serafina i myślę że będziemy dawać mu szansę do gry. Jest jeszcze Burrliga/Niepsuj - nie mam pojęcia co z nimi. Chcąc dawać grać Serafinowi, powinniśmy jednemu podziękować. Hoyo-Kowalski ? Stracił większość sezonu na kontuzje, moim zdaniem nie odegra ważnej roli w 1 składzie Wisły w nadchodzącym sezonie.

Pomocnicy:
Mysląc o zapowiadanej sprzedaży gotówkowej zawodnika oczywiście myslałem o Zhukovie. Patrząc jednak na jego gre po przerwie, to nie wiem czy będzie co sprzedawać. Oprócz niego mamy naprawdę dużo środkowych pomocników, cięzko powiedzieć kto odejdzie. Dla mnie musem jest, że kręgosłupem pomocy jak i całego zespołu w następnym sezonie będzie Kuveljić. Czy zostaną Hiszpanie? Czy zostanie Basha? Trudno powieedzieć. Do zespołu wróci Plewka, ale nie wróżę mu kariery w Wiśle.

Skrzydłowi:
No i tu mamy wakat. Do gry jest Kuba, który ostatnimi meczami podkreśla że przerasta nasz skład o dwie głowy. Nie wiem co się dzieje z Makiem, ale mimo to uważam że zostanie z nami na następny sezon. Pytanie co dalej? Wojo grający na lewym skrzydle.. zostanie/odejdzie? A któż to wie.

Napasstnicy:
Tutaj też po sezonie najprawdopodniej zostanie spora wyrwa. Zostanie (mam nadzieję) Olek. Kto oprócz niego? Powrót z wypożyczenia Zdybowicza i chyba Balickiego. Drzazdze wypada podziękować. Paweł raczej skończy karierę. Tupta wróci do Włoch, a Alon do Austrii.

Gdzie moim zdaniem potrzebujemy wzmocnień?
Skrzydła oraz atak.
Na pozostałych pozycjach damy sobie rady - w nadchodzącym sezonie.

Gdzie szukać wzmocnień?
Bardzo byłem zdziwiony przeglądając egzotyczne propozycje użytkownika skarabeus. Nie tędy droga. Moim zdaniem trzeba postawić na zawodników z Polski. Nie jesteśmy klubem, który przyciągnie młodych, lub trochę starszych zawodników dużym kontraktem. Jesteśmy klubem, który jest w stanie zagwarantować sporą liczbę minut skrzydłowym. Pierwsze co to bym prześwietlił zespoły spadkowiczów oraz drużyn które nie awansują do Esy z I ligi.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 21.06.2020, 21:17
a ja z lekkim offtopikiem, ale to właśnie tutaj przeczytałem te informacje

otóż z tego co piszecie w przyszłym sezonie wyjątkowo spada jedna drużyna
w bieżącym sezonie zaś wyjątkowo lecą trzy

niech mi ktoś wytłumaczy , dlaczego nie mogły i teraz i za rok , lecieć normalnie 2 jak zwykle , bez kombinowania ?
Odpowiedz cytując
zbyszek93
Senior Member

Od: 06.2020

Stary 21.06.2020, 21:33
Teraz spadają 3, bo chcieli uatrakcyjnić rozgrywki 1 ligi przez wprowadzenie baraży na wzór angielskiej Championship, a za rok wraca 18-zespołowa liga i spada 1 zespół, a 3 wchodzą (2 normalnie i 1 po barażach). Wszystko to miało na celu trochę wyeliminować ten obszerny środek tabeli w 1 i 2 lidze.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 21.06.2020, 21:35
Jeśli chodzi o politykę transferową to kończy się też kontrakt Skowronkowi.

Na stan dzisiejszy jestem za szukaniem trenera z prawdziwego zdarzenia. Jeśli będzie nas stać.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 21.06.2020, 22:10
Skład mamy, jaki mamy. Potrzeba rzemieślnika, który to poskłada, żeby się jakoś trzymało środka tabeli, a nie wirtuoza orkiestry bez instrumentów w typie Stawowego.

Nie skreślam Skowronka, bo pracuje krótko i w trudnych warunkach, ale on zaczął od udziwnień, kiedy trzeba najprostszymi środkami walczyć o utrzymanie.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 21.06.2020, 22:35
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Jeśli chodzi o politykę transferową to kończy się też kontrakt Skowronkowi.

Na stan dzisiejszy jestem za szukaniem trenera z prawdziwego zdarzenia. Jeśli będzie nas stać.
Życzyłbym sobie żeby Kuba wykorzystał swoje niemieckie kontakty w tym względzie
Np takie
https://www.transfermarkt.pl/jan-sie.../trainer/40349
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 22.06.2020, 07:29
Toeju,

podalem liste zawodnikow, imho, ciekawych, ktorzy sa bez klubu, lub za chwile beda bez klubu, a ktorzy moim zdaniem wprowadza duzo jakosci do gry w ataku lub sa opcja do obrony w przypadku koniecznosci jej wzmacniania.
W ataku mamy najwieksze problemy przez brak zawodnikow kreatywnych, szybkich ale i przede wszystkim zdrowych. A wiekszosc tych zawodnikow (poza jednym, juz nie pamietam ktory) gralo duzo i regularnie, bez wiekszych przerw.

Mamy teraz pierdyliard zawodnikow w ofensywnie a jak przychodzi co do czego to nie ma jak sklecic sensownego ustawienia na skrzydlach.
Wolalbym jednego-dwoch zawodnikow dajacych jakosc + dokoptowac do tego mlodych i dawac im szanse.

Rakow wlasnie zakontraktowal 16 letniego napastnika Litwe, z naszej szkolki...
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 22.06.2020, 07:36
tak jak Skarabeus też wspominałem o tym Litwie. kto to i czemu Go oddaliśmy?
WISEŁKA KRAKÓW TO DUMA WSZYSTKICH POLAKÓW

Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 22.06.2020, 07:44
czaro napisał(a):Wyświetl post
Skład mamy, jaki mamy. Potrzeba rzemieślnika, który to poskłada, żeby się jakoś trzymało środka tabeli, a nie wirtuoza orkiestry bez instrumentów w typie Stawowego.

Nie skreślam Skowronka, bo pracuje krótko i w trudnych warunkach, ale on zaczął od udziwnień, kiedy trzeba najprostszymi środkami walczyć o utrzymanie.
błąd popełniasz, teraz nie mamy zaczynania , Skowronek zaczął w listopadzie , szybko poskładał drużyne po największym dołku w historii klubu (komu jak komu ale tobie nie musze przypominać rundy jesiennej), dobrze przygotował drużynę do wiosny (a może nawet świetnie, wystarczy sprawdzić tabelę za rok 2020 do lockdownu)

już samo to , dla mnie jest absolutnie wystarczającym powodem do gigantycznego kredytu zaufania

później przyszła kwarantanna , i wszystko jebło , ale krytykować trenera za jej efekty to tak jakby krytykować Andrzeja Dude , Morawieckiego , Merkel , Johnsona itp

to jest niespotykana sytuacja w nowożytnej historiii świata i nie mamy prawa wyciągać za nią wobec nikogo konsekwencji

zresztą przypomniałem sobie teraz Twojego posta z początku marca w którym padły następujące słowa "nie doroślimy mentalnie jako społeczeństwo do tej epidemii"

dla mnie jedyną sytuacją w której można zmienić trenera to taka w której "straci szatnie" - wtedy faktycznie nie ma sensu tego ciągnąć

a liczenie na to że przyjdzie kolejny wynalazek i nagle sprawi żeby ci sami piłkarze (emeryci + parodyści + osoby którym kończy sie kontrakt za tydzień i myślami sa gdzie indziej + Buksa) zaczną golić każdego , to sorry , ale raczej pasuje do brylanta , a nie takich tuz forumowych jak Ty, czy Framat
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 22.06.2020, 08:12
Arku.
Co do szatni:
"Vullnet Basha: My jesteśmy z Żukowem defensywnymi pomocnikami, my mamy rozgrywać w tej Wiśle? Klemenz gdzieś na wahadle, Nikola na środku obrony, Kuba w ataku. Od tego jest Chuca, Turgeman. Taka jest prawda." za LigaBedzieCiekawsza
Odpowiedz cytując
Tantal
Senior Member

Od: 09.2018

Stary 22.06.2020, 09:00
No, jeśli takie słowa padły to trener powinien w najbliższym wolnym dniu spokojnie usiąść nad małym piwkiem, kawą lub lampką wina i długo, długo pomyśleć.

Utrzymać się utrzymamy, raczej co do tego nie ma wątpliwości, podobnie jak do tego że z wieloma nazwiskami trzeba się będzie pożegnać. Głupio by było, gdyby jednym z nich musiał być trener, który przed chwilą wyciągnął nas z otchłani na poziom czołówki ligi.
Odpowiedz cytując
masada
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 22.06.2020, 09:03
Przecież to jest zmyślony cytat, a raczej sparafrazowany Jacka Wiśniewskiego sprzed lat. Nawet zdjęcie jest wklejone Wiśniewskiego w tym tweecie :/
Odpowiedz cytując
Matios98
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 22.06.2020, 09:05
skarabeus

Bahsa takiej wypowiedzi nie dał, te słowa opatrzone były zdjęciem Jacka Wiśniewskiego, z resztą to jego słowa po jakimś meczu, a autor posta z LBC po prostu do tego nawiązywał i w ten sposób przedstawił swoją opinie o meczu, jak można tego nie kumać....
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 22.06.2020, 10:13
szkoda ze taki fejk jest mocnym argunemtem za zwalnianiem trenera...
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 22.06.2020, 11:39
Nie mam twittera ani fb, ktos mi to podeslal na messengerze.
Jesli fake to luz.
Nie mniej podejrzewam, ze zawodnicy mysla podobnie.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 22.06.2020, 11:41
Nieważne czy to fejk.
Nawet jeśli ktoś to zmyślił, to nie minął się z prawdą.

Skowronek promuje holenderską myśl piłkarską z lat 70 futbolu totalnego? Wszyscy grają wszędzie?
Pomocnik grający na środku obrony?
Pamiętam jeszcze jak kilka lat temu środkowego obrońcę - Chaveza któryś z mądrych trenerów - czyli Franz Smuda wstawił na defensywnego pomocnika...
W meczu z Jagą skończyło się to kilkoma błędami Osmana i utratą zwycięstwa https://gazetakrakowska.pl/chavez-w-...zlym/ar/967623
a potem jeszcze uczynił go winnym utraty gola

Skowronek - taki nowy Franz?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 22.06.2020, 11:53
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
błąd popełniasz, teraz nie mamy zaczynania , Skowronek zaczął w listopadzie ,
Brałem to pod uwagę, kiedy pisałem, ale jednak myślę, że skoro trenera można ocenić inaczej niż wstępnie dopiero po sezonie, a nie miesiącu czy trzech, to ciągle jeszcze Skorwonek jest u nas na początku drogi. Zadanie utrzymania się ciągle jeszcze nie zostało zrealizowane.

Zgadzam się, że epidemia jest czasem szczególnym, ale po wznowieniu gry wyglądamy słabo kondycyjnie, czyli w aspekcie, który można trenować indywidualnie podczas lockdownu i eksperymentujemy składem i ustawieniem, czyli robimy rzeczy, których nie powinno robić się po dłuższym rozbracie z treningami ani w sytuacji obrony przed spadkiem.

Tak, jak napisałem: nie skreślam Skowronka, bo pracuje krótko i w trudnych warunkach. Niech pracuje, tylko niech nie szuka kwadratowego koła.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
Garret
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 22.06.2020, 12:07
Akurat kondycyjnie wyglądamy od dwóch spotkań ok. Nie widziałem żadnych problemów w sobotę, mimo że pół meczu graliśmy w 10.

Też bym nie yebał tak bardzo Skowronka i nie porównywał do Smudy. Tak, ustawił drużynę w dziwaczny sposób na mecz z Rakowem, ale liczę, że nie będzie się przy tym upierał. I mam nadzieję, że się nie przeliczę. Zagrajmy normalnie, utrzymajmy się i bawmy w sparingi. Ale nie teraz.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 22.06.2020, 13:15
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Nieważne czy to fejk.
Nawet jeśli ktoś to zmyślił, to nie minął się z prawdą.

Skowronek promuje holenderską myśl piłkarską z lat 70 futbolu totalnego? Wszyscy grają wszędzie?
Pomocnik grający na środku obrony?
Pamiętam jeszcze jak kilka lat temu środkowego obrońcę - Chaveza któryś z mądrych trenerów - czyli Franz Smuda wstawił na defensywnego pomocnika...
W meczu z Jagą skończyło się to kilkoma błędami Osmana i utratą zwycięstwa https://gazetakrakowska.pl/chavez-w-...zlym/ar/967623
a potem jeszcze uczynił go winnym utraty gola

Skowronek - taki nowy Franz?
ależ to jest całkowicie kluczowe !!!

ok , wszyscy sie zgadzamy z meritum tego fejka , taktyka była dziwaczna

ale skarabeusz użył tego jako argument za tym ze Skowronek stracił szatnie
Odpowiedz cytując
Matios98
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 22.06.2020, 13:15
Też jestem zdania że zagraliśmy dziwacznie, bo Skowronek chciał przechytrzyć Papszuna, a sam się przechytrzył. Spartolił ten mecz, ale niektóre opinie o nim tutaj są od czapy, szczerze wątpię żebyśmy często sięgali po to usatwienie 3-5-2, które z resztą używaliśmy właśnie pod Raków dwukrotnie (bo taki był plan) i z Legią, bo taka była sytuacja kadrowa, więc wyciąganie daleko idących wniosków typu "trener próbuje tworzyć piłkę na nowo" itd. są na ten moment z dupy.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 22.06.2020, 15:06
Chyba wszyscy zgadzam się z tym, że trener przekombinował.

Przy czym ja zakładam, że:
- to było rozwiązanie jednorazowe, dedykowane stricte na Raków, żeby mieć w ch...olerę wysokich obrońców w obronie i raczej nie powtarzałby go w innych meczach, bo druga z dwóch ekstraklasowych drużyna koszykarzy gra w górnej ósemce;
- trener potrafi uczyć się na błędach, więc tak czy inaczej drugi raz takiej głupoty nie popełni.

Napierniczanie w trenera po jednym zrąbanym taktycznie meczu (który zresztą wcale nie musiał się skończyć tak źle, gdyby nie idiotyczny błąd indywidualny jednego zawodnika), a już na pewno twierdzenia, że jest słaby i nic z nim nie osiągniemy, uważam za zdecydowaną przesadę.
Odpowiedz cytując
Tantal
Senior Member

Od: 09.2018

Stary 22.06.2020, 15:06
Ktoś zacytował żart na tweeterze a tu rozkminiamy, że to realne słowa z szatni. No dobra, ale na serio - zobaczymy w następnych meczach. Obyśmy wyglądali dobrze fizycznie, zawodnicy byli w formie, a trener miał kłopot bogactwa. Ale Klemenz może na wahadle niech nie gra
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Stary 22.06.2020, 17:18
całe szczęście że żydownia w innej ósemce, jeszcze byśmy derby przegrali , i juz by było definitywnie po trenerze
Odpowiedz cytując
obikenobi
Senior Member

Od: 02.2013

Stary 22.06.2020, 17:38
MaLk napisał(a):
Chyba wszyscy zgadzam się z tym, że trener przekombinował.

Przy czym ja zakładam, że:
- to było rozwiązanie jednorazowe, dedykowane stricte na Raków, żeby mieć w ch...olerę wysokich obrońców w obronie i raczej nie powtarzałby go w innych meczach, bo druga z dwóch ekstraklasowych drużyna koszykarzy gra w górnej ósemce;
Uważam dokładnie tak samo. Na konferencji przed Płockiem zresztą to przyznał, że to była potrzeba chwili spowodowana tym, z kim graliśmy i sytuacją kadrową. Nawet powiedział, że chce grać skrzydłowymi, tylko że aktualnie takich nie ma (oprócz Kuby). Oczywiście #CzynyNieSłowa i mam nadzieję, że na Płock wyjdziemy inaczej. Pytanie tylko czy Niepsuj da radę zagrać 90 minut.
Odpowiedz cytując
Toeju
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2017

Stary 23.06.2020, 10:22
skarabeus napisał(a):Wyświetl post
Toeju,

podalem liste zawodnikow, imho, ciekawych, ktorzy sa bez klubu, lub za chwile beda bez klubu, a ktorzy moim zdaniem wprowadza duzo jakosci do gry w ataku lub sa opcja do obrony w przypadku koniecznosci jej wzmacniania.
W ataku mamy najwieksze problemy przez brak zawodnikow kreatywnych, szybkich ale i przede wszystkim zdrowych. A wiekszosc tych zawodnikow (poza jednym, juz nie pamietam ktory) gralo duzo i regularnie, bez wiekszych przerw.

Mamy teraz pierdyliard zawodnikow w ofensywnie a jak przychodzi co do czego to nie ma jak sklecic sensownego ustawienia na skrzydlach.
Wolalbym jednego-dwoch zawodnikow dajacych jakosc + dokoptowac do tego mlodych i dawac im szanse.

Rakow wlasnie zakontraktowal 16 letniego napastnika Litwe, z naszej szkolki...
Zapytam wprost, ile meczów z udziałem zawodników, których wymieniłeś widziałeś?... Darujmy sobie składanie egzotycznych propozycji na podstawie highlightsow, a tymbardziej na podstawie transfermarktu.

Może będę w mniejszości, ale uważam że mimo kończących się wraz z końcem sezonu wielu kontraktów, to trzon zespołu na najbliższy sezon będzie zachowany.
O co gramy w najbliższym sezonie? Oczywiście o jak najwyższe miejsce w lidze. Jednak biorąc pod uwagę, że z ligi spadnie tylko 1 zespół, możemy sobie pozwolić na pokazaniem zaplecza naszej kadry. Warto również spróbować ściągnąć do zespołu wyróżniających się graczy z 1 ligi. Moim zdaniem w nadchodzącym sezonie powinniśmy postawić na młody, najlepiej polski zespół.
Jeżeli wierząc plotkom, sezon ten zaczniemy z przewagą 10 punktów nad ostatnim miejscem.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 23.06.2020, 11:28
Toeju,
widzialem kilka meczow Victora Rodrigeza z 15 roku w LaLiga. M.in. mecz z Barcelona (bo glownie tej poza Wisla kibicuje).
I widzialem jeden mecz Jano Ananidze w LM przeciwko Barcelonie.

To by bylo na tyle.
Generalnie sie z Toba zgadzam, ale uwazam, ze jesli udaloby sie jednego zawodnika na sezon sciagnac ktory by sie wybijal ponad szarzyzne (jak wybija sie Zhukov czy Kuba) to w perspektywie 2-3 lat mozna tutaj zbudowac fajny zespol uzupelniajac tych zawodnikow mlodymi, ktorzy zgadzam sie powinni dostac w przyszlym sezonie duzo szans.

Dlatego nie rozumiem oddanie Litwy, ktory pewnie za rok-dwa zacznie grac w pierwszym skladzie Rakowa.
Odpowiedz cytując
w0lno.
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 23.06.2020, 11:51
@Toeju - młody, polski zespół to wystąpił przeciwko Błękitnym Stargard. Pamiętasz jakim wynikiem zakończyło się to spotkanie?
Twoja propozycja wygląda pięknie na papierze, ale w rzeczywistości to utopia.

Poza tym, myślisz, że wyróżniający się zawodnicy z 1 ligi będą chcieli transferu akurat do naszego zespołu? Czym ich zachęcimy poza ewentualną możliwością gry w pierwszej jedenastce?

Nie oszukujemy się, znowu będziemy grzebali w śmietniku i zatrudnimy tych, którzy nie będą mieli innych ścieżek kontynuowania kariery. Takie czasy nastały niestety.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 23.06.2020, 12:04
w0lno
tez nie przesadzaj w druga strone. Wisla to wciaz klub, ktory moze byc oknem wystawowym.

Problem jest inny.
Trener zamiast eksperymentowac z mlodymi (np Szot na prawej obronie, czy Hoyo na srodku) to serwuje nam potworka taktycznego przygotowanego przeciwko taktyce rywala, mniejsza ze z zawodnikami nie na swoich pozycjach.
Kazdy nastepny mlody widzac to piec razy sie zastanowi zanim podejmie decyzje o dolaczeniu do Wisly. Zobacz Pawlowskiego. Zagral fajnie jesienia kilka spotkan i echo. Nie mamy teraz w kadrze skrzydlowych i zamiast zagrac bez nich to sie robi kombinacje i kolejne przesuwanie pozycji .
A spokojnie mozna by zagrac takie cos:

Sadlok Klemenz Herbert Szot
Zhukov Basha
Pawlowski
Blaszczykowski Savicevic/Chuka
Turgeman/Buksa
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów