The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
ociec Ciemka
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.06.2020, 11:15
na lewą obronę mamy (?) jeszcze Marcina Grabowskiego
Panie, co wszystko wiedzą, w skrócie wszystkowiedźmy..
Odpowiedz cytując
zbyszek93
Senior Member

Od: 06.2020

Stary 21.06.2020, 11:15
Średniej klasy? Ty chyba żartujesz. Przecież obaj to kompletni parodyści, ręczniki. Nie wiesz, że drużynę buduję się od bramkarza? Dobry bramkarz to podstawa.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 21.06.2020, 11:29
zbyszek93.
Ktory masz zawalili nam bramkarze, tak od a do z?
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 21.06.2020, 11:37
lepiej niech ktos wypisze liste pilkarzy ktorym sie koncza umowy/wypozyczenia na koniec tego sezonu
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 21.06.2020, 11:45
Ciekawi zawodnicy, z niezla przeszloscia i niezlymi minutami, ktorzy sa bez klubow i mozna byloby sie pokusic o chociaz zapytanie o warunki kontraktu. Tak wiem, ze wiekszosc pewnie poza naszym zasiegiem finansowym, ale Zhukov tez sie wydawal poza zasiegiem.

Napastnicy:
https://www.transfermarkt.pl/welinto...spieler/262002
https://www.transfermarkt.pl/jody-lu...spieler/165975

SO:
https://www.transfermarkt.pl/denis-d...spieler/352815

LO:
https://www.transfermarkt.pl/besir-d...spieler/343489
https://www.transfermarkt.pl/kingsle...spieler/262682

Ofensywny pomocnik:
https://www.transfermarkt.pl/jano-an...spieler/105496

https://www.transfermarkt.pl/gustavo...spieler/373089

A tu konczace sie kontrakty:
https://www.transfermarkt.pl/xavier/...spieler/243783 Sporo wystepow w portugalskiej lidze, ostatnie dwa sezony nie specjalnie mu ida, zmienia kluby.

https://www.transfermarkt.pl/victor-.../0?saison=2015
Obecnie Elche, 2 liga hiszpanska. Jeden mecz przez caly sezon. Wczesniej sporo gral w La Liga a pozniej w MLS.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 21.06.2020, 11:47
Problem z bramkarzami jest taki że może niczego nie zawalają to nie dają nic ekstra, nie wiem czy Buchal w tym sezonie nam jakiś 1 punkt wybronil
A co do transferow to my przede wszystkim potrzebujemy szybkosci
Nie mówię że jakiś lekkoatletów w stylu Przybeckiego czy Mazka ale u nas to nie ma kto nawet wyjść do kontry
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 21.06.2020, 11:48
Czerepach:

Klemenz (ale zdaje sie bylo info, ze zostaje?)
Hebert (konczy sie wypozyczenie)
Wasilewski
Holownia (wypozyczenie)
Zhukov
Wojtkowski
Boguski
Mak
Turgeman i Tupta (wypozyczenia)
Blaszczykowski
Drzazga
Brozek
Odpowiedz cytując
tedyy
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 21.06.2020, 11:58
skarabeus napisał(a):Wyświetl post
zbyszek93.
Gra obrońców zaczyna się od współpracy z bramkarzem a wybacz Buchal tego nie potrafi widać to w kazdym meczu.Obrońcom brakuje pewności w grze z tego powodu
Odpowiedz cytując
zbyszek93
Senior Member

Stary 21.06.2020, 11:58
zbyszek93.
To ja skontruje pytanie - ile punktów w tym sezonie zostało wybronionych przez bramkarza?
Nie chodzi o jakieś spektakularne wpadki, ale o wielką niepewność, którą powoduje Buchalik. Wpuszcza wszystko, co nie leci w niego, nie wychodzi do piłki przy dośrodkowaniach, jest strasznie nerwowy i taki strachliwy w stosunku do lecącej piłki, czasem jak wyjdzie to po chwili się cofa, powoduje straszną nerwowość w obronie. Do tego większość piłek wykopuje albo do przeciwnika, albo w aut. A Lis wpuścił w tamtym sezonie aż 62 gole, wiosną tamtego roku 99% kibiców żądało jego wymiany na Buchalika, bo bronił dramatycznie.
Ostatnio edytowane przez zbyszek93 : 21.06.2020 o godz. 12:06.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 21.06.2020, 12:15
zbyszek93.
I dlatego trener powinien dostosowac taktyke do zespolu i materialu, ktory ma.
Skoro Buchalik nie potrafi grac nogami, to albo do bramki Lis, albo rozgrywamy krotko do pierwszego obroncy i budujemy akcje od tylu.
Skoro jest elektryczny przy dosrodkowaniach to nie gramy 3 obroncami zostawiajac boki otwarte tylko spychamy przeciwnika z akcjami do srodka gdzie jest Zhukov i Basha.

A odpowiadajac na Twoje pytanie. Bramkarz o klase lepszy ile by nam punktow zapewnil wiecej? 2? 5? Wiecej nie sadze. Czy to zasadniczo by zmienilo sytuacje Wisly w tabeli? Rowniez nie sadze.

A obciazenie dla budzetu by bylo.
12 czy 13 zawodnikom koncza sie kontrakty, pewnie z 8 odejdzie, moze 9. Zwolni sie pula srodkow z wynagrodzen i lepiej zamiast kolejnego bramkarza, ktory wiele nie poprawi sytuacji klubu skupic sie w tym roku na zawodnikach z pola. Za rok koncza sie kontrakty i Lisowi i Buchalikowi, po odpaleniu jednego z nich mozna bedzie myslec o kims w ich miejsce.
Plus miejmy nadzieje, ze Broda zrobi postepy, bo duzo bardziej bym wolal ogladac 19 letniego chlopaka, ktory popelnia bledy ale ktory sie uczy i na ktorym w przyszlosci bedzie mozna zarobic kilka groszy.
Odpowiedz cytując
forthy
Senior Member

Od: 08.2011

Stary 21.06.2020, 12:38
Pod kontraktami:

GK Buchalik, Lis, Broda

OP Burliga, Niepsuj, Morys
OS Klemenz, Janicki, Hoyo, Szota
OL Sadlok, Grabowski

DP Basha, Zhukov, Pawłowski, Kuveljić
PS Savicević, Chuca, Silva, Plewka, Szot
OPP Błaszczykowski
OPL -
N Buksa, Zdybowicz, Balicki

Wagon graczy w środku pola i kompletny brak skrzydłowych oraz napastników (poza młodzieżowcami).
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 21.06.2020, 12:41
Klemenz i Zhukov koncza kontrakt 30.06.
Odpowiedz cytując
forthy
Senior Member

Od: 08.2011

Stary 21.06.2020, 13:02
Klemenz ma klauzulę przedłużenia umowy o rok przez klub, a Zhukow umowę do grudnia. Więc skąd takie info?
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 21.06.2020, 15:01
O klauzuli nie wiedzialem. Kontrakt Zhukova... jakos z automatu przyjalem ze koniec ma standardowo w czerwcu.
Jesli masz racje to srodek pola obstawiony.
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 21.06.2020, 15:03
zbyszek93.
I dlatego trener powinien dostosowac taktyke do zespolu i materialu, ktory ma.
Skoro Buchalik nie potrafi grac nogami, to albo do bramki Lis, albo rozgrywamy krotko do pierwszego obroncy i budujemy akcje od tylu.
Skoro jest elektryczny przy dosrodkowaniach to nie gramy 3 obroncami zostawiajac boki otwarte tylko spychamy przeciwnika z akcjami do srodka gdzie jest Zhukov i Basha.

A odpowiadajac na Twoje pytanie. Bramkarz o klase lepszy ile by nam punktow zapewnil wiecej? 2? 5? Wiecej nie sadze. Czy to zasadniczo by zmienilo sytuacje Wisly w tabeli? Rowniez nie sadze.

A obciazenie dla budzetu by bylo.
12 czy 13 zawodnikom koncza sie kontrakty, pewnie z 8 odejdzie, moze 9. Zwolni sie pula srodkow z wynagrodzen i lepiej zamiast kolejnego bramkarza, ktory wiele nie poprawi sytuacji klubu skupic sie w tym roku na zawodnikach z pola. Za rok koncza sie kontrakty i Lisowi i Buchalikowi, po odpaleniu jednego z nich mozna bedzie myslec o kims w ich miejsce.
Plus miejmy nadzieje, ze Broda zrobi postepy, bo duzo bardziej bym wolal ogladac 19 letniego chlopaka, ktory popelnia bledy ale ktory sie uczy i na ktorym w przyszlosci bedzie mozna zarobic kilka groszy.
Jak Ci na koniec braknie 2 pkt do utrzymania to sobie przypomnij to zdanie. Dziś 5pkt więcej dawałoby nam komfort Rakowa.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 21.06.2020, 15:13
Spoko, tylko nie masz gwarancji ze lepszy bramkarz by te punkty zapewnil. Czyste gdybanie. Wiadomo natomiast ze 3 bramkarzy pierwszego skladu mocno by obciazylo budzet.
Jest jak jest. Mamy spadek kontraktowy po radosnej tworczosci karkow i trzeba sie z tym zmierzyc. I minimalizowac wady bramkarzy jakich mamy.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 21.06.2020, 15:22
Moim zdaniem jakiejs wielkiej rewolucji latem nie bedzie (poza odejsciami zwiazanymi z koncem kontraktu). Glownie przez to, ze spadac bedzie tylko jedna druzyna i pewnie bedziemy walczyc o utrzymanie tym co mamy + maly lifting zapewne. Wiadomo dlaczego. Money, money, money must be funny in the rich man's world.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Stary 21.06.2020, 16:16
Ponoc Zaglebie jak sprzeda Hladuna do L to bedzie chcialo wykupic Lisa, 200-250 kE + 10% od nastepnego tranferu i pozostaje tylko zyczyc szerokiej drogi
W zwiazku z faktem, ze w przyszlym sezonie spada tylko 1 druzyna powinnismy zrobic sezon na wyczyszczenie dlugu*
To znaczy relatywnie tania kadra + promocja młodziezy
poza Kuba zostawilbym Sadloka, Bashe, Burego, Klemenza i pewnie Brozka jezeli chce grac dalej,
Vukan i Zukow jezeli nie bede mieli ofert , ktore pozwola na nich zarobic to pewnie tez zostana
Buchal idealny na 2 bramkarza, nic nie zawali nic nie pomoze, dobry chłopak i nie bedzie marudzil a do pierwszego skladu Broda albo Chorazka niech sie pokaza czy zasluguja na to zeby zostac
Dalej młodsi jak Chuca, Kuveljic , obecna mlodziez (Buksa, Hoyo powinni grac w kazdym meczu, chociazby z lawki) oraz kilka transferów pewnie z zagranicy
granie Janickim, Makiem, Niepsujem, Silva, Drzazga i tym podobnym nie wnosi niczego
ani to jakosc na górna 8 ani potencjal sprzedazowy ani mentorzy i przyklady dla naszych juniorów

*wszystko to z warunkiem koniecznym, jakim jest utrzymanie
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 21.06.2020, 16:38
bridgeburner napisał(a):Wyświetl post
W zwiazku z faktem, ze w przyszlym sezonie spada tylko 1 druzyna powinnismy zrobic sezon na wyczyszczenie dlugu*
15 milionów złotych na plus. Tyle mniej więcej potrzeba, żeby "wyczyścić" dług do bezpiecznych rozmiarów. Nie do osiągnięcia w jednym sezonie, zwłaszcza przy słabszym wyniku sportowym.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Stary 21.06.2020, 16:56
Zakładam tutaj sprzedaż po sezonie/w trakcie albo Buksy albo Vukana+Zukowa+ Chuci/Kuveljica czy kogoś kto się wyrozni
(tylko zima, za pieniądze, odeszły z ligi takie tuzy jak Łukasik, Piszczek, Ricardinho, Sekulic czy Guilherme)
Ostatnio edytowane przez bridgeburner : 21.06.2020 o godz. 17:08.
Odpowiedz cytując
Tantal
Senior Member

Od: 09.2018

Stary 21.06.2020, 17:13
Jeśli dałoby się wyczyścić dług choćby o 1/3 to już by było znakomicie.
Według mnie odejdzie (powinna odejść) stara kadra - Brożek, Wasilewski, Boguski. Z Wasylem pewnie i tak kontraktu nie przedłużymy, jego ostatnie występy to była motoryczna nędza. Kalendarza nikt nie cofnie, ci gracze po prostu się zestarzali.
W napadzie zostają Buksa, Turgeman, Drzazga, plus ew. Tupta (jeśli chcemy go wykupić). To czterech napastników. Możemy narzekać na jakość albo zbytnią młodość, etc. ale to jednak 4 pozycje w kontraktach. Nie ma sensu kupować dodatkowych, chyba, że któryś odejdzie.
Pomoc. Błaszczykowski jeszcze pociągnie z rok, jest Basza, Żukow, Kuvejlić, Mak, Chuca, Silva, Plewka... Też nazwisk w cholerę. Znów - jeśli chcemy kogokolwiek zakontraktować, to najpierw musi ktoś wylecieć.
W obronie podobnie. Mamy sporo zawodników. Potrzebna jest uważna selekcja kogo tak naprawdę potrzebujemy i zejście z niepotrzebnych bądź nieperspektywicznych kontraktów. Najbliższe dwa okienka ważniejszym pytaniem niż "kogo kupić" może się okazać- "kto powinien odejść, żeby nie obciążać budżetu"
Nie mamy jakichś wielkich luk w kadrze, żeby nam brakowało totalnie zawodników na poszczególną pozycję. Jakość jest jaka jest, ale tego bez większego budżetu nie przeskoczymy. Raczej nie trafi nam się drugi Żukow przychodzący grać za ułamek swojej poprzedniej pensji.
Zakładam, że w przyszłym sezonie ambitnym celem będzie próba awansu do górnej ósemki, realnie znów się utrzymamy tylko, ale spłacając ładnych parę baniek np. po sprzedaży Buksy przyszłym latem. Raczej bezpieczny środek tabeli przez kolejny rok przy dobrych wynikach finansowych. Wtedy latem 2022 roku mamy zero długów, można wejść w kolejny sezon bez ciążącego garba. Najpóźniej i wtedy karierę będzie musiał zakończyć Kuba. Ale my, z ogranym i w miarę młodym trzonem drużyny znowu możemy stać się zespołem, który walczy o miejsca pucharowe czy mistrzostwo Polski.
Ciąć koszty, trzymać poziom, cierpliwie czekać na swój czas. Nie od razu Kraków zbudowano.
Ostatnio edytowane przez Tantal : 21.06.2020 o godz. 17:17.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 21.06.2020, 17:26
Pozostanie Turgemana to tak dość mocno naciągane.
Odpowiedz cytując
zbyszek93
Senior Member

Stary 21.06.2020, 17:29
Co do napastników - przecież Turgeman jest tylko wypożyczony i jest za drogi na wykup, Drzazga kontrakt do 30.06, Tupta też tylko wypożyczenie. To zostajemy z jednym 17-letnim napastnikiem. Większości pomocnikom też kończą się kontrakty. Rewolucja i grzebanie w odpadach z innych klubów jest nieunikniona.
Odpowiedz cytując
TommyTSW
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 21.06.2020, 17:34
Turgeman?po co miałby tam wracać po kontuzji?jest lepszy niż przed?
Odpowiedz cytując
Tantal
Senior Member

Od: 09.2018

Stary 21.06.2020, 17:35
To rzeczywiście nie byłem na bieżąco z napastnikami - w przypadku Turgemana było coś konkretnego o potencjalnym wykupnym? Jednego lub dwóch trzeba będzie więc w lecie znaleźć, chyba, że jednak zatrzymamy np . Tuptę i Drzagę.
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 21.06.2020, 17:42
Z tego co raz wspominano w audycji TSW to z wypożyczonych tylko Tupta ma cenę wykupu zaporową. Pozostali są w zasięgu.
Odpowiedz cytując
zbyszek93
Senior Member

Stary 21.06.2020, 17:48
Ja gdzieś czytałem, że wykup Turgemana to ok. 800 tys. euro. Jeśli to prawda to nie mamy szans na zapłacenie takiej kwoty. Nie wiem czy jesteśmy w stanie wydać na kogoś więcej niż 100 może 200 tys. euro.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 21.06.2020, 17:53
R33 napisał(a):Wyświetl post
Z tego co raz wspominano w audycji TSW to z wypożyczonych tylko Tupta ma cenę wykupu zaporową. Pozostali są w zasięgu.
Turgeman nie jest w zasięgu jeśli chodzi o wykup, przynajmniej na tę chwilę.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 21.06.2020, 18:09
Nikt nie wie, jaki będzie nasz budżet transferowy na nowy sezon. Wiadomo jednak, że kolejny raz, chcąc nie chcąc, będziemy musieli wymienić połowę składu.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 21.06.2020, 18:16
Turgeman to opcja chyba tylko w przypadku przedluzenia wypozyczenia.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów