The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
AS82
Banita

Od: 07.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.06.2020, 23:39
Co za parówa sędziowała, nie musiał wcale wyrzucać Nikoli...
Skowronek wystawił dziś 8 obrońców i defensywnych pomocników...
Zhukov i Savicević tragedia dziś
Najlepsi Kuba I Basha
Buksa piękny gol , mam nadzieje ,że dostanie szanse od 1 minuty w meczu z Płockiem
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 20.06.2020, 23:46
Elefant napisał(a):Wyświetl post
Mecz przegrany przez Skowronka.
Gra trójką stoperów to prosta autostradowa droga do I ligi.
...
Czy tylko ja miałem takie wrażenie, że większość zawodników ma wszystko w d...
Bo to Skowronek dostał czerwoną kartkę w 41 minucie.

Ludzie, walnijcie sobie baranka w ścianę z dużego rozpędu.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
orm
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 21.06.2020, 09:00
Bo trener nie ponosi żadnej odpowiedzialności za to że drużyna gra słabiutko
Odpowiedz cytując
TommyTSW
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 21.06.2020, 09:04
drużyna jest bardziej stabilna niż wasze humory po każdej kolejce.zostały 3 tyg rozgrywek i zamiast dać wsparcie by to wszystko utrzymać to płaczecie jak ....y i wszystkich chcecie linczować.
Ostatnio edytowane przez TommyTSW : 21.06.2020 o godz. 09:26.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 21.06.2020, 09:28
mi tam sie ten mecz podobał sporo fajnych składnych akcji , a Papszun nie przypadkiem sie wlasciciel Rakowa rekami i nogami bronił przed podkupieniem mu go

piekny gol Buksy i fajna sztuczka Kuby przy asyscie

nie rozumiem za bardzo hejtu na Buchala , prxzy zadnej z bramek nie miał nic do pwoiedzenia , a jeden bardzo grozny strzal wybronil
Odpowiedz cytując
Wisła V
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 21.06.2020, 09:30
a czy to Ja czy Ty kombinuje ze składem? Skowronek zaje...bał mecz ustawieniem, od pierwszej minuty wiedziałem że to nie ma prawa się udać.. Niestety nie pomyliłem się.. Sedzia też gwiazda, drugi faul raczej nie na drugie żółtkow, ruch był naturalny, no ale mleko się rozlało, następny mecz mam nadzieję że zobaczę większe zaangażownia i mam nadzieję że nie zobacze na boisku Boguskiego, Sadloka i Buchalika
Odpowiedz cytując
w0lno.
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 21.06.2020, 09:41
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Bo to Skowronek dostał czerwoną kartkę w 41 minucie.

Ludzie, walnijcie sobie baranka w ścianę z dużego rozpędu.
Tak po prawdzie, to wystawiając Nikolę na stoperze, dołożył swoje 5 groszy do tej czerwonej kartki .
Odpowiedz cytując
Coglin
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 21.06.2020, 10:32
Niestety ale mecz przegrał przede wszystkim Skowronek wystawiając skład jaki wystawił.

Nie możemy zagrać normalnie - stoperzy na stoperze, boczni obrońcy po bokach, pomocnicy w pomocy, itd?

Mam nadzieje, że z Płockiem zagramy normalnie - każdy na swojej pozycji, bo będzie to bardzo ważny mecz. Zwłaszcza, że Zagłębie na 90% puści mecz Arce, a Raków w Kielcach najprawdopodobniej też nie będzie jakoś specjalnie zmotywowany.
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
piotek
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 21.06.2020, 10:43
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
mi tam sie ten mecz podobał sporo fajnych składnych akcji , a Papszun nie przypadkiem sie wlasciciel Rakowa rekami i nogami bronił przed podkupieniem mu go

piekny gol Buksy i fajna sztuczka Kuby przy asyscie

nie rozumiem za bardzo hejtu na Buchala , prxzy zadnej z bramek nie miał nic do pwoiedzenia , a jeden bardzo grozny strzal wybronil
Gra nie wyglądała momentami źle, choć nadal mamy problem ze stworzeniem klarownych sytuacji.

Buchalik przy samych strzałach nie miał za dużo do powiedzenia, ale przy drugiej bramce, spokojnie mógłby wyłapać dośrodkowanie, gdyby nie był przyspawany do linii. Przy trzeciej bramce, jak zwrócił uwagę Wisłocki, bramkarz i obrońca kryją tę samą stronę bramki.

Jak rozumiem, VAR był wczoraj na meczu? Jakim sposobem Forbes nie wyłapał czerwonej kartki? Widziałem to zagranie z dwóch ujęć i ewidentnie kopie Klemenza w jądra. Mam dziwne wrażenie, że gdyby obie drużyny grały w 10, to tego meczu byśmy ni przegrali, ale to już gdybanie.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 21.06.2020, 10:47
TommyTSW napisał(a):Wyświetl post
drużyna jest bardziej stabilna niż wasze humory po każdej kolejce.zostały 3 tyg rozgrywek i zamiast dać wsparcie by to wszystko utrzymać to płaczecie jak ....y i wszystkich chcecie linczować.
Ja linczować nikogo nie chcę, chciałbym jedynie zrozumieć czym kierował się trener przy paru wyborach.

- Żukow - chłop gra tragicznie 3 mecze z rzędu, nadal wychodzi w składzie
- Savicevic - jak wyżej i niech nie przesłania jego beznadziejnej gry bramka z Rakowem
- Kuveljic - bardzo solidny występ w Gdyni w środku pola - z Rakowem wychodzi... no właśnie, co to była za pozycja, stopero-rozgrywający?
- Klemenz - nie potrafię pojąć tego wyboru, środkowy obrońca bez żadnych atutów w grze "do przodu" ma nam robić grę na prawej stronie...

Mamy się jak najszybciej utrzymać, grajmy więc prostą piłkę dostosowaną do stanu posiadania. Tymczasem trener wymyśla jakieś cuda na kiju, żongluje pozycjami zawodników... Nie czas na to.
Odpowiedz cytując
kopaczoholik
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 21.06.2020, 10:53
Mam wrażenie, że część kibiców żyje w alternatywnej rzeczywistości.
Żyją w jakimś błędnym przeświadczeniu, że walczymy o mistrzostwo polski, a nie utrzymanie...

Zajmujemy obecnie 13 bezpieczne miejsce i takie są fakty.

W tym sezonie mieliśmy już serie porażek (wieszczono wtedy upadek klubu) i serie meczów bez porażki (wieszczono walkę o puchary)... Obecnie gramy na miarę 13 miejsca w systemie eklapy (tj. przegramy, wygramy, zremisujemy)...

Już widzę utyskiwania na trenera... to co może go zwolnijmy (żart), a będzie lepiej... Co poniektórzy kibice żyją w swoim świecie fantazji i nie przyjmują do wiadomości naszego miejsca w szeregu...

Niestety lub stety 13 miejsce jest uczciwe na tle całego sezonu...

Proponuje więc zejść na ziemię...

Swoją drogą ta "genialnie" grająca Korona Kielce jakoś cały czas traci do nas 5 pkt...
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 21.06.2020, 10:57
Nikt tu raczej nie narzeka, że nie walczymy o mistrzostwo, bo na to po prostu nie mamy składu Chodzi o ostatnie posunięcia trenera. Po objęciu zespołu graliśmy prostymi środkami, teraz zaczynamy grać jakimś wymyślnym ustawieniem, którego jak widać zawodnicy nie "kumają". Po co to?
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 21.06.2020, 11:02
Troche lat pilke ogladam, troche sie nia interesuje i jak zobaczylem awizowany sklad to mialem powazny problem zeby jakos to sobie ulozyc w ustawieniu.
Nikt zdrowo myslacy czlowiek chyba nie rozumie co mial na mysli trener i co chcial osiagnac mieszajac zawodnikom pozycjami. Chcial zaskoczyc Papszuna? Zespol, ktory wychodzi na boisko grac swoja pilke a nie dostosowywac sie do przeciwnika?
Niestety, ale tym meczem kurtyna opadla i widac ze Skowronka przerosla rola trenera Wisly. Poza wzmocnieniami skladu jednym z wazniejszych zadan zarzadu bedzie znalezc trenera, ktory bedzie kims takim jak Papszun dla Rakowa.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 21.06.2020, 11:05
Też po kilku meczach trenera nie skreślajmy - może gdzieś mu tam na treningach dobrze wychodziły pewne rozwiązania, chciał je wdrożyć w meczach o stawkę. Ważne, by wyciągnął wnioski.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 21.06.2020, 11:29
serek.c2
Zgoda. Ale czy w meczach decydujacych o utrzymaniu nalezy wprowadzac eksperymenty?
Nie sadze. To czas sprawdzonych rozwiazan.
Czas eksperymentow to poczatek sezon, pierwsza runda. Niech rotuje ustawieniami i zawodnikami wtedy do woli, mozna zakladac ze jest to srodek do celu. Ale nie kiedy topor wisi i w kazdej chwili moze opasc. Tutaj powinno sie postawic na sprawdzone i pewne rozwiazania. I dlatego mysle, ze wiekszosc z nas nie ma zalu o dno jakie prezentujemy na boisku jako kolektyw, bo licza sie punkty.
Choc i tutaj bym sie przyczepil, ze jest wiele elementow, ktore nie powinny szwankowac jak odstepy miedzy formacjami i wspolpraca pomiedzy nimi.
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 21.06.2020, 11:34
Nie rozumiem płaczów. Do momentu czerwonej kartki byliśmy zespołem lepszym. Dominowaliśmy nad Rakowem. Porównując do meczu w Krakowie była to przepaść. Czerwona kartka z takim agresywnym zespołem jak Raków to wyrok śmierci, a po drugiej bramce trener uznał, że lepiej oszczędzać siły przed wtorkiem niż walczyć tutaj na śmierć i życie.

Mimo złego wyniku ten mecz utwierdził mnie w przekonaniu, że nie spadniemy. Korona (jedyna taktyka to strzały Forsella z daleka) i Arka to zespoły nie lepsze od nas, więc 5.5 punktu zapasu powinno wystarczyć do utrzymania. Oczywiście trzeba to wybiegać i wywalczyć, ale daleki jestem od katastroficznych wizji.

Żeby nie było tak różowo to za wystawienie Klemenza na prawym wahadle Skowronek powinien zdać papiery. Już typowa prawa obrona wydawała się lekką przesadą a to wczoraj to było robienie sobie jaj z pogrzebu.

PS. Drugi faul Kuveljica powinien być bez kartki. Przypadkiem zahaczył zawodnika Rakowa. Według mnie daleko do faulu taktycznego. Ale sędzia "się wybroni z tej decyzji"
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 21.06.2020, 11:39
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Też po kilku meczach trenera nie skreślajmy - może gdzieś mu tam na treningach dobrze wychodziły pewne rozwiązania, chciał je wdrożyć w meczach o stawkę. Ważne, by wyciągnął wnioski.
Ja absolutnie nie chce zmiany trenera teraz, to byłoby głupie i kuriozalne
Ale do cholery graliśmy z Rakowem którego obrona składała się poza Tudorem z zupełnych anonimów a my tak defacto to nawet jednej setki nie wykreowalismy
Wszyscy widzieli że poprzednio ich i ograliśmy na farcie, oni grają 3-6-1 od 3 lat, kto rozsądny zakłada że pokona przeciwnika 2 razy z rzędu jego własną bronią?
Niech sobie Skowronek gra nawet ustawieniem 5-5-0 jak ma ochotę tylko niech ma do tego piłkarzy i niech będzie przetrenowane w sparingach a nie "nieźle wygląda w treningu"
Btw chciałby widzieć ten trening w którym dzięki Kubie schodzącemu do środka Klemenz wygląda na wahadle jak Hakimi czy inny Cuadrado

mr_kwolf napisał(a):Wyświetl post
Nie rozumiem płaczów. Do momentu czerwonej kartki byliśmy zespołem lepszym. Dominowaliśmy nad Rakowem. Porównując do meczu w Krakowie była to przepaść."
Przepraszam ale w co byliśmy zespołem lepszym? Gdzie dominowaliśmy?
Raków zagrał bez 3 podstawowych obrońców, więc wyszedł niskim pressingiem i dał naszym stoperom rozgrywać z czego nie było nic poza posiadaniem pilki
Jak tylko wyszli wyżej to nam strzelili gola po SFG
Do czerwa przegrywaliśmy i mieliśmy bodajże jeden strzał w światło bramki
Ostatnio edytowane przez bridgeburner : 21.06.2020 o godz. 11:44.
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Stary 21.06.2020, 11:52
bridgeburner napisał(a):Wyświetl post

Przepraszam ale w co byliśmy zespołem lepszym? Gdzie dominowaliśmy?
Raków zagrał bez 3 podstawowych obrońców, więc wyszedł niskim pressingiem i dał naszym stoperom rozgrywać z czego nie było nic poza posiadaniem pilki
Jak tylko wyszli wyżej to nam strzelili gola po SFG
Do czerwa przegrywaliśmy i mieliśmy bodajże jeden strzał w światło bramki

Posiadanie w 1 połowie 36%-64%, podania 113-248, strzały celne 1-2, rożne 2-5. Jak sobie przypomnę mecz w Krakowie gdzie nie byliśmy w stanie wymienić kilku podań, o przejściu połowy nie mówiąc to była przepaść. Sam fakt, że w pierwszej połowie Raków stworzył dwie sytuacje: jedna po SFG, a druga po ladze na uwolnienie pokazuje, że wyglądaliśmy dużo lepiej niż w Krakowie i wczoraj w trakcie pierwszej połowy prowadziliśmy grę.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 21.06.2020, 11:53
kwolf,
ogladalismy w takim razie inne mecze.
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Stary 21.06.2020, 12:12
Ok, zanim zostanę zlinczowany. Może faktycznie źle dobrałem słowa. Nie "dominowaliśmy" tylko "prowadziliśmy grę". Myślę, że to słowo bardziej oddaje to co miałem na myśli.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 21.06.2020, 12:28
Mecz jak mecz, wynik niestety został praktycznie przesądzony w 41 minucie :(
Nie mogę jednak zrozumieć Klemenza na prawym wahadle... gość jest drewniany, powolny i ma robić wiatr na skrzydle? :/

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 21.06.2020, 12:38
kwolf,

to pelna zgoda. Tylko z tego prowadzenia niewiele wynikalo. Brak pomyslu, a moze swiezosci a moze po prostu wiedzy co robic?
Wychodzimy na zespol ktory 3 lata gra jednym ustawieniem i ma je do bolu opracowane i dograne. I wychodzimy czyms co trenowalismy pare dni. Nawet raz nie zagralismy w takim ustawieniu. Nie wiem czy nawet Legia czy Lech by osiagnely inny wynik tak postepujac.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 21.06.2020, 12:51
Prowadziliśmy grę, bo Raków nam na to pozwalał, nie atakując wysoko. To nasze posiadanie piłki to w większości pykanie między obrońcami a Bashą.
Odpowiedz cytując
guardian_angel
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 21.06.2020, 12:52
Skończcie z tym jechaniem Kuljevica, po pierwsze druga żółta kartka zupełnie przypadkowa i niezasłużona, po drugie to kawał dobrego grajka w srodku pola, nawet wczoraj go cały czas ciąnęło do przodu i jakiś ciekawszych podań niż Janicki do Buchalika i spowrotem... Jego wina, że Skowronek wczoraj miał wylew?

....a mać, nawet gdybym miał do dyspozycji najlepszą możliwą jedenastkę świata to i tak nie grałbym tym beznadziejnym systemem z wahadłowymi. A ten idzie na to dając Klemenza na skrzydło i chłopaka co chce rozgrywać na stoperze.

Jeszcze jeden taki wybryk Skowronka (czyli nie granie sprawdzonych rzeczy) i będę szczerze za tym, żeby mu podziękować.

Kuba wczoraj świetnie kondycyjnie i szybkościowo, szkoda że pogubił się w tej akcji z Turgemanem. Ale jak tak będzie wyglądał przez resztę kolejek to jestem spokojny o utrzymanie. Basha również świetny. Vukan z Żukowem powinni odpocząć jeden mecz, Chuca z Pawłowskim za nich.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 21.06.2020, 12:58
w0lno. napisał(a):Wyświetl post
Tak po prawdzie, to wystawiając Nikolę na stoperze, dołożył swoje 5 groszy do tej czerwonej kartki .
No trochę masz racji.
Fakt ustawił skład obrony eksperymentalny ale sprawdziłem poprzedni i graliśmy 4 w obronie.

Nie udało się, ale po tym jak Korona dostała, a Arka zdobyła tylko punkt niczym to nie grozi.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 21.06.2020, 16:05
Prowadziliśmy grę, bo Raków nam na to pozwalał, nie atakując wysoko. To nasze posiadanie piłki to w większości pykanie między obrońcami a Bashą.
Pozwolę sobie się nie zgodzić. Graliśmy faktycznie dużo lepiej niż w poprzednim meczu z Rakowem i to my nie pozwalaliśmy Rakowowi na prowadzenie gry, atakując wysoko.

I tak jak w tamtym meczu my strzeliliśmy przypadkową bramkę z niczego, tak tym razem strzelił Raków. Co najważniejsze, tej bramki nie zawalił żaden taktyczny ani personalny wynalazek Skowronka, tylko ten, o którego w pierwszym składzie wszyscy jak jeden mąż apelowali na tym forum, czyli Hołownia.

Oczywiście, wszystko zmieniło się po czerwonej kartce, ale do tej pory na pewno nie jest tak, że mocarny Raków decydował o tym, co się dzieje na boisku i na ile nam pozwoli. To zakłamywanie rzeczywistości, żeby odreagować porażkę. Też uważam, że eksperyment taktyczny trenera okazał się ogromnym niewypałem, ale to nie on był powodem tego, że dwóch piłkarzy popełniło dwa indywidualne błędy, przez które przegraliśmy mecz.

Pod względem formy jest jeden optymistyczny aspekt, który wszyscy pomijają. Wyglądamy fizycznie coraz lepiej, a i piłka zaczyna coraz lepiej "chodzić" między zawodnikami. Dokładnie odwrotnie niż w przypadku Arki i Korony, które wyglądają, jakby powietrze z nich uchodziło i sił na końcówki brakowało. I, miejmy nadzieję, taka tendencja zostanie utrzymana.
Odpowiedz cytując
fansorina
Senior Member

Od: 06.2013

Stary 21.06.2020, 16:16
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Co najważniejsze, tej bramki nie zawalił żaden taktyczny ani personalny wynalazek Skowronka, tylko ten, o którego w pierwszym składzie wszyscy jak jeden mąż apelowali na tym forum, czyli Hołownia
Przecież on z Arką był beznadziejny jak lewy obrońca,a potem jak wszedł Sadlok, to poszedł do przodu i piłka dwa razy go znalazła w polu karnym i nic z tymnie zrobił, no i to on byl autorem jedynej akcji Arki, ale na szczęście poszedł do końca i naprawił swój błąd, więc nie wszyscy jak jeden mąż
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 21.06.2020, 17:10
Ja również pozwolę się nie zgodzić - to nie zakłamywanie rzeczywistości, Raków pozwalał nam na takie granie, samemu grając po prostu "nisko", zdecydowanie inaczej niż w Krakowie. Pewnie miało znaczenie, że wypadło im pół obrony. I nie, nie apelowałem nigdzie o grę Hołownią
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 21.06.2020, 18:05
Ja również pozwolę się nie zgodzić - to nie zakłamywanie rzeczywistości, Raków pozwalał nam na takie granie, samemu grając po prostu "nisko", zdecydowanie inaczej niż w Krakowie.
Daj spokój z tym samobiczowaniem się. Ja rozumiem, że nie jesteśmy hegemonami w tej lidze, ale to nie jest tak, że zawsze i wszędzie jak gramy lepiej, to dlatego, że przeciwnik nam na to łaskawie pozwolił. Uwłaczasz w ten sposób chłopakom, którzy naprawdę całkiem fajnie przycisnęli Raków w pierwszej części meczu.

Ogromne problemy z wyjściem Rakowa spod naszego pressingu potrafili to zauważyć nawet słynący z "obiektywizmu" komentatorzy C+, więc dlaczego u licha my mamy za wszelką cenę deprecjonować wysiłek swoich własnych piłkarzy i to na tle średniaków z Rakowa.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 21.06.2020, 18:08
Dlatego ze pressing to nie jest jedyny elementy gry w pilke nozna i poza pressingiem trzeba jeszcze prezentowac pomysl na sforsowanie obrony, czego zupelnie zabraklo.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów