|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
6 punktów powinno wystarczyć, 4 raczej nie.. Porażka z Legią może tak nie skomplikuje sytuacji, jak na pewno podziała deprymująco na zespół. Małą przewagą dla nas jest dodatni bilans z większością zespołów walczących o awans: Lech, Korona, cracovia - mamy lepszy bilans Zagłębie na dziś lepszy Pogoń, Jaga - gorszy |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2013
Offline |
|
|
Fajnie to karherop rozpisałeś, wszystko czytelnie. Brakuje tylko pogrubienia Lecha w meczu z Lechią.
Mimo dwóch zwycięstw z rzędu teraz przeczuwam jak to po derbach gorszych wyników. Przykro mi to pisać ale sądzę, że nie załapiemy się my i Korona, ale obym się mylił. Terminarz na końcowe kolejki jest bardzo ciekawy. Sporo drużyn jest zaangażowana w walkę o top 8, różnice punktowe bardzo niewielkie, będzie się działo. Pogoń - Terminarz może mają nie najłatwiejszy, ale można się spodziewać że pokonają Arkę u siebie a w pozostałych meczach również nie są bez szans (z Jagą to pewnie nawet są faworytem). No i oczywiście mają 3 punkty nad 9 miejscem, więc jak dla mnie są pewniakami. Jagiellonia - Oj skomplikowali sobie sytuację, ale 3 punkty z Sosnowcem u siebie, i z 3 trudnych wyjazdów też chociaż 1-2 punkty powinni przywieźć, a to wystarczy. Lech - Nie wyobrażam sobie, żeby wypadli poza 8, przerwa na reprę, powinni się ogarnąć, mimo wszystko mają mocną kadrę. Cracovia - Mimo porażki u nas, wcale nie grali tak źle, terminarz mają dosyć przyjemny, uważam że dadzą radę. Korona - Już jakiś czas temu jak mieli jeszcze sporą przewagę nad 9 miejscem pisałem że robią wyniki ponad stan i to się zaraz powinno odwrócić. Wybryk w Białymstoku nie zmienia mojej opinii, jak dla mnie ,,będą grali o spadek" Wisła - Tak jak wyżej, spodziewam się teraz gorszych wyników jak to po derbach. 6 punktów to minimum, trudne zadanie, zwłaszcza patrząc na naszą szczupłą kadrę. Zagłębie - Mają również niezły terminarz jak Cracovia, i mogą się jeszcze załapać, grają ostatnio całkiem nieźle Podsumowując. Według mnie w 8 na pewno znajdzie się Lech, Pogoń i Jagiellonia. Trochę mniej jestem pewny Cracovii ale sądzę, że też dadzą radę. Zostało jedno miejsce na Koronę Nas i Zagłębie. Jeśli miałbym stawiać pieniądze to wybrałbym Zagłębie, ale to są tylko moje luźne dywagacje, a z każdą kolejką będziemy mądrzejsi. Do boju WISŁO! |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Remi wraca na mecz z nami.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
Sanogo z sosnowca też wraca na mecz z nami.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Przy tym, co dzieje się w ekstraklapie to przewidywanie jakichkolwiek scenariuszy jest jak wróżenie fusów.
Czy niemożliwy jest scenariusz, w którym bogaty Lech, z Nawałką na ławce będzie grał w dolnej ósemce a biedniutka Wisła z debiutującym w roli pierwszego trenera Stolarczykiem zagra w górnej? Tak naprawdę wiadomo, że nic nie wiadomo. ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2018
Offline |
|
|
Wisła w obecnej formie jest lepsza od Jagiellonii i Lecha mimo słabszej kadry.
Po derbach mamy przerwę na prawie 2 tygodnie, jest czas się zregenerować, odświeżyć głowy i wyjść na Legię jak młode głodne wilki. Po tym co zaczynamy grać to dobry wynik w meczu z L-ką wcale nie jest niemożliwy. Strasznie żal przegranego meczu z Pogonią, cała tabela i nasza sytuacja wyglądałaby zupełnie inaczej. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Wiadomo, że nic nie jest pewnego, ale ten dział do tego służy aby sobie luźno podywagować. Rozpisałem tylko według mnie najbardziej prawdopodobny scenariusz, ale oczywiście może się wydarzyć wszystko, łącznie z tym, że Piast wyleci z tej 8. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Owszem Jagiellonia i Lech grają słabo, ale oni mają naprawdę jakościowych piłkarzy(jak na naszą ligę) i jestem zdania, że po przerwie na reprezentację ustukają tyle punktów aby im wystarczyło do top 8. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Tak mówicie o słabości Jagi i Lecha... oni zdobyli tylko o 2 i 3 pkt mniej od nas na wiosnę... Myśmy też przejebali wiele meczów.
Mamy za to mecze z Piastem i Zagłębiem - które punktują najlepiej na wiosnę (15 i 13 pkt) oraz z Legią, z którą nie wygraliśmy u siebie od 2013 roku... Mnie bardziej bolą takie frajersko stracone pkt z Sosnowcem, Płockiem czy Arką. Takie chujowe ekipy mają na nas punkty. Arka nawet 4.
Ostatnio edytowane przez !!IRIVER!! : 18.03.2019 o godz. 14:07.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
W tym miejscu warto wrzucić tabelę wiosny z uwzględnieniem tylko zespołów pozostających w grze o 8:
1. Zagłębie 13 pkt 2. cracovia 12 pkt 3. Pogoń Szczecin 10 pkt 4. WISŁA 9 pkt 5. Korona 8 pkt 6. Jaga 7 pkt 7. Lech 6 pkt Do zdobycia było max 18 pkt. Co warto powiedzieć, nikt z tej grupy sobie nie zapewni grupy mistrzowskiej po 27 kolejce. Dopiero w 28 kolejce jest to możliwe, aczkolwiek nie sądzę że tak się stanie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
mamy lepsze bilanse w bezpośrednich meczach z: Zagłębie (tu przed nami jeszcze rewanż), Cracovią, Koroną i Lechem. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Online |
|
|
Do usunięcia
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Pogoń 41
Jaga 40 Lech 39 cracovia 39 Korona 39 ------------- Wisła 38 Zagłębie 37 |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Nie ma drugiej takiej ligi gdzie lider tabeli walczy jak równy z równym z czerwoną latarnią w tabeli. Przypomnę jedynie na marginesie, że Zagłębie Sosnowiec ma 18 pkt a przed ostatnia Wisła Płock 24 pkt... i to ostatnie Zagłębie Sosnowiec niezasłużenie przegrało z Lechią Gdańsk mającą 53 pkt (a przed meczem z nimi 50 pkt)...
W poprzedniej kolejce zmietliśmy z powierzchni ziemi Koronę Kielce 6:2... aby w tej kolejce dołująca w tabeli Korona Kielce wygrała bez problemu z Jagiellonią Białystok 3:1... Zgodzić się trzeba, że Legia co roku zdobywa mistrzostwo (ale jaka jest wartość tego mistrzostwa w tej nędznej lidze), a Lech czy Jagiellonia jest w czubie tabeli... Mistrz kraju jest z roku na rok słabszy... Tak naprawdę mistrz polski najbardziej skompromitował się w pucharach... a mówimy tu o sytuacji gdzie wszystkie drużyny Eklapy odpadły z pucharów przed końcem wakacji... Tak naprawdę wyniki w tej lidze można losować... A jeśli chodzi o mecz z Legią to myślę, że będzie bardzo ciężki... Co prawda Legia ostatnio gra dno... choćby odpadła z Rakowem w Pucharze Polski ale ta nędzna legia w końcu musi odpalić... jak co roku gdy zdobywa mistrzostwo... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
. Tak Ci się tylko wydaje bo ekstraklasę wnikliwe oglądasz co tydzień i zapamiętujesz takie dziwne rezultaty, a w każdej lidze jest ich pełno a na koniec sezonu jednak wszystkie zespoły które posiadają największe budżety i możliwości zgarniają trofea - oczywiście zdarzają się sensację bo to tylko sport, natomiast ja wcale nie uważam, ekstraklasę za jakąś wyjątkową ligę. Liczy się efekt końcowy, jeśli zdobywasz mistrza to nie jest to istotne czy masz 20 punktów przewagi, czy zdobyłeś go bo miałeś lepszą różnicę bramek. Przytaczasz przykład że my zmietliśmy Koronę 6:2 a potem ona wygrała z Jagiellonią 3:1. No ok, ale co w tym dziwnego? Każdy mecz jest inny, jeden Ci wyjdzie to nie znaczy, że następny też Ci wyjdzie i to się powtarza również w każdej innej lidze. Przytaczasz przykład gdzie czerwona latarnia ligi walczy jak równy z równym z liderem. No to proszę bardzo: Nie tak dawno, Nurnberg - Dortmund - 0:0. U nas przynajmniej Lechia wygrała, a Dortmund sobie nie poradził. Ależ ta Bundesliga jest nieprzewidywalna.. Wszedłem w pierwszą lepszą ligę na livesports i od razu coś znalazłem, gdybym poszperał trochę dłużej pewnie byłbym w stanie Ci takich przykładów wystawić z 10, tylko po co? |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Co do losowości i wyników to przecież właśnie dlatego wprowadzono system ligi mecz/rewanż każdy z każdym aby w wyniku całego sezonu i tych 296 spotka wyłonić najlepsze i najsłabsze drużyny. Pojedyńcze spotkania niewiele mają tu do rzeczy...
Daleko nie szukając - zobacz sobie z kim w tej kolejce ligi włoskiej przegrał i Juventus i Roma. I to jak kilka lat temu mistrzem Anglii została drużyna która rok wcześniej ledwo się utrzymała. Co do poziomu w pucharach to w ogóle nie ma rozmowy. Szorujemy dno, ale problemy tkwią gdzie indziej. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Nie do końca się z wami zgodzę. To czym różni się ekstraklasa od poważnych lig to tym, że różnica jakości między pierwszą a ostatnią drużyną jest śmiesznie mała. Beniaminek wszędzie może wygrać fartownie z mistrzem, ale u nas wystarczy że się zepnie i może tego mistrza ośmieszyć, pokazać lepszą piłkę, strzelić kilka goli.
Jeżeli ktoś ogląda e-klapę to wie jak Legia zdobywa punkty. A brak jakości jest tym co później obnażają puchary i ma to związek z poziomem naszej ligi.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 18.03.2019 o godz. 18:13.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2013
Offline |
|
|
Nowe wyliczenia Mogielnickiego. Optymistyczne:
1. Lechia 100% 2. Legia 100% 3. Piast ok. 100% 4. Jagiellonia 91,5% 5. Pogoń 87,9% 6. Cracovia 83,1% 7. Zagłębie Lubin 64,8% 8. Wisła 63,7% 9. Lech 59,6% 10. Korona 49,4% Oczywiście to tylko cyferki i przewidywania i nie można dzielić skóry na niedźwiedziu, ale tak na marginesie dodam, że w powyższym układzie trzecie Derby odbyłyby się przy Kałuży. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Online |
|
|
Ale to przecież nie oznacza, że mamy te 63,7% że skończymy na 8 miejscu, tylko że awansujemy. Równie dobrze na 5,6 lub 7 miejscu, więc wniosek o tym gdzie derby nie ma sensu
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
I jeszcze jedno jego wyliczenie:
" Szanse na awans do ósemki z określonym dorobkiem punktowym po 30 kolejkach: 44 pkt. - 85,0% 43 pkt. - 54,4% 42 pkt. - 21,8% 41 pkt. - 5,2% W odniesieniu do poprzedniego tygodnia znacznie zmniejszyły się szanse na awans z dorobkiem 41, 42 lub 43 pkt." Pepe przestrzeliles mocno na początku tematu i nawet miesiąc temu nie dawałeś mi wiary gdy mówiłem że 43 a nawet 44 punkty będą konieczne do awansu. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
o dupę rozbić te liczby, gra z parchatymi pokazała że wynik z Koroną to nie był przypadek, końcówka derbów idealna nie była ale w kluczowym momencie sezonu notujemy progres.cracovia 83% na Top8 za serię po której nie są nawet jej cieniem, zwłaszcza po Derbach!Teraz im bliżej serii ale porażek, te staty nie są nic warte.
Ostatnio edytowane przez TommyTSW : 18.03.2019 o godz. 22:25.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A skoro Ty piszesz ze sa nic nie warte trzeba je odwolac. Pewnei szklana kula przemowila
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
a co warte są w lidze gdzie każdy z każdym może wygrywać?czym to uwzględnia?takie wyliczanki to można robić w LaLiga ile spotkań Barca w sezonie wygrywa, to tak jakby po 7 zwycięstw parchatych passa nie miała się skończyć.staty to fatamorgana a szklaną kulę to masz pod deklem haha nie umiesz normalnie odpisać to trzymaj paluszki przy sobie.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Choć faktycznie szanse na magię "40" są już tylko matematyczne. Mogiel robi staty z uwzględnieniem trendów, a buki raczej obstawiały, że Craxa nam dokopie. ![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
W tym modelu obecnie jesteśmy wyżej od Lecha i Korony bo w kilku scenariuszach wyników przy równej liczbie punktów mamy z nimi lepsze bilanse Cracovia i Lubin jest wyżej bo maja po dwa mecze z drużynami nie walczącymi o 8 więc ich ewentualne straty punktów w tych meczach nie maja bezpośredniego wpływu na dorobek konkurencji. Wisła jest o tyle w trudnej pozycji że ma ten jeden punkt mniej i dlatego pomimo ze mamy mecz z sosnowcem legią i piastem czyli tez nie bezpośrednimi rywalami w walce to gdzieś ten punkt musimy odrobić. 1. Lechia 100% 2. Legia 100% 3. Piast ok. 100% 4. Jagiellonia 91,5% 5. Pogoń 87,9% 6. Cracovia 83,1% 7. Zagłębie Lubin 64,8% 8. Wisła 63,7% 9. Lech 59,6% 10. Korona 49,4% |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
31. kolejka: 1-3; 5-7; 2-4; 6-8
32. kolejka: 7-1; 3-5; 8-2; 4-6 33. kolejka: 1-2; 3-4; 5-6; 7-8 34. kolejka: 4-1; 2-3; 6-7; 8-5 35. kolejka: 1-5; 4-8; 2-7; 3-6 36. kolejka: 8-1; 5-4; 6-2; 7-3 37. kolejka: 1-6; 2-5; 3-8; 4-7 36 i 37 kolejka rozgrywa mecze o tej samej godzinie. Jest dosyć spore prawdopodobieństwo, że my i parchaci zajmiemy miejsca od 5 do 8. Co wtedy zrobi ekstraklasa w 36 kolejce? |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 09.2009
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Zajmując 4 miejsce - derby u siebie 75% (tylko w wypadku 5 miejsca Cracovii gramy u nich) Zajmując 5 miejsce - derby u siebie 75% (tylko w wypadku 8 miejsca Cracovii gramy u nich) Zajmując 6 miejsce - derby u siebie 50% (Jeśli Cracovia będzie 7 lub 8. Jeśli będzie 4 lub 5 to u nich) Zajmując 7 miejsce - derby u siebie 25% (tylko jeśli Cracovia będzie 8) Zajmując 8 miejsce - derby u siebie 25% (tylko jeśli Cracovia będzie 5) Takie luźne rozkminki. No dobra, ale co z tą 36 kolejką gdzie będziemy grać o tej samej godzinie u siebie najprawdopodobniej? |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Przecież takie rzeczy będą pisane na kolanie tydzień przed spotkaniem |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2007
Offline |
|
chyba nie było takiej sytuacji odkąd jest ESA37 ... Nie wierze, żeby policja sie.zgodziła na mecze obu krakowskich klubów o tej samej porze. Ciekawe jak to rozwiążą. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|