|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 04.2017
Offline |
|
|
Królewskiego :d
|
|
|
|
I am what I am
Od: 09.2004
Offline |
|
|
Nie. Pośrednikiem w tej transakcji jest/był 4Business: http://www.4b.com.pl/uslugi/marketing-sportowy/
Agencja, która zajmuje się tego typu rzeczami.
![]()
|
|
|
|
Member
Od: 12.2018
Offline |
|
|
Strzelam, że Łukasz Szukała będzie grał w Wiśle.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2003
Offline |
|
|
https://twitter.com/jarokrolewski/st...594.1538224014
Ok to pierwszy pożar ugaszony Pan Królewski zasługuje na co najmniej owację na stojąco na pierwszym meczu przy R22. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
![]() ![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2003
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Junior Member
Od: 01.2019
Offline |
|
|
Akcje są w rękach Vanny i Hartlinga i sąd ma takie informacje, bo nastąpiło zbycie akcji. Akurat trochę siedzę w prawie spółek i wiem, jak to wygląda.
PS. @regan - też pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez ExoFan : 15.01.2019 o godz. 11:46.
|
|
|
|
Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
A mnie się wydaje, że to celna uwaga.
Na jakiej zasadzie wspomniane Trio przejmuje kontrolę nad Wisłą? Dają pożyczkę, ok, ale to nie daje prawa do kierowania spółką. Takie rzeczy są określone w prawie polskim, a nie prawem kaduka. Komu ta pożyczka została przekazana? TS, jako właścicielowi spółki, czy spółce bezpośrednio? Kto jest wobec tego dysponentem środków? Paradoksalnie może być lepiej jeśli środki pójdą przez TS, bo jeśli sąd nie przychyli się do tego, że umowa z tercetem egzotycznym jest nieważna i tym samym Wisłocki nie jest prezesem Wisły (a to by oznaczało, że nigdy nim nie był), to dysponowanie przez Wisłockiego środkami spółki byłoby bezprawne. |
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
Chodzi o parodię sytuacji w przypadku tercetu, a nie sąd. Sąd to zmiany w KRS, a tam w grę wchodzi zbycie akcji przez S.A.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zbycie akcji, nie nastąpiło, bo umowa nie weszła w życie. Idąc tym tokiem, jeżeli nastąpiłaby fizyczna kradzież akcji, to zarząd już nie sprawowałby swojej funkcji, bo akcje miałby kto inny?
Ostatnio edytowane przez KOMINEK : 16.01.2019 o godz. 13:06.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2012
Offline |
|
|
Niedoszli właściciele nie złożyli do KRS wniosków o zmianę zarządu, więc dla sądu nie istnieją. Nie nastapił wpis do księgi akcyjnej również. Wpisanie Wisłockiego to formalność. Tam też siedzą kibice Wisły...
![]()
Tylko wspólnie można coś zbudować. Wisła Kraków - Lechia Gdańsk - Śląsk Wrocław
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Dzieki ze jestes! Zaraz dam znac kancelariom Leśnodorski Ślusarek i Wspólnicy oraz Giera Kaczmarek i Wspólnicy zeby na przyszlosc wszystkie opinie przechodzily przez ciebie bo oni sie nie znaja tak dobrze jak ty!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 09.2008
Offline |
|
|
Exofan nie wiem w jakim prawie spółek siedzisz, ale na pewno nie polskim. Wpis dotyczący zmian w zarządzie spółki akcyjnej ma charakter deklaratoryjny. Członkiem zarządu jest się od momentu powołania przez uprawniony organ, a nie od chwili ujawnienia tego faktu w rejestrze. To, że ktoś nie figuruje w KRSie nie znaczy, że nie jest członkiem zarządu spółki. Sąd żadnych informacji o zbyciu akcji nie ma, bo musiałoby to zostać zgłoszone (pytanie przez kogo skoro stary zarząd złożył rezygnację, a nie wiadomo czy akcjonariusze powołali Pietrowskiego, czy też on sam uznał, że jest p.o. prezesa). Wisłocki jest zatem prezesem i ma pełną moc decyzyjną, nie ma jej natomiast ani Piggi ani Gołda, mimo że dalej są wpisani w rejestrze.
|
|
|
|
Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
@ExoFan
Rozumiesz roznice miedzy akcjami imiennymi i na okaziciela, a takze uprawnienia zbywcy akcji wynikajace m.in. z KSH, gdzie w kilku artykulach expressis verbis wymienione sa instytucje na ktore zapewne Wisla bedzie sie powolywac bo ma do nich calkowite prawo ? |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|
Może w szwedzkim
|
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
Rozumiem lepiej niż Wam sie wydaje. Pogadamy po decyzji sądu, pozdrawiam. Najbardziej rozbawiło mnie "umowa nie weszła w zycie". Umowa, której nikt z tego forum nie widział na oczy.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|
Mnie bardziej ubawiło "sąd ma takie informacje, bo nastąpiło zbycie akcji" - też zapewne na podstawie umowy, której nikt z tego forum nie widział na oczy.
|
|
|
|
Member
Od: 09.2013
Offline |
|
|
Dobrze że jesteś tak rozbawiony. Może nikt tutaj nie widział tej umowy. Są natomiast ludzie, którzy ją widzieli i stwierdzili iż jest nie ważna. Jeżeli interesujesz się Wisłą to wiesz o kogo chodzi. Ja im ufam. Ty nie musisz.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
Jeżeli w aktach rejestrowych nie ma umowy pomiędzy TS a Wanną i Hoganem to dlaczego KRS miałby się nią zajmować? Gdyby Wanna i Hogan chcieli dokonać zmian w KRS musieliby: 1. Złożyć w KRS dokumenty dot. zmian właścicielskich (co najmniej umowę, przy czym KRS mógłby zażądać dalszych dokumentów, np. potwierdzeń przelewów) 2. Podjąć uchwałę o powołaniu Pietrowskiego na prezesa - i zawnioskować o jego wpis do KRS Żadna z tych czynności nie została dopełniona. Hogan wie, że dla niego hipotetyczne uznanie umowy za obowiązującą mogłoby oznaczać konieczność zapłaty odszkodowania za brak licencji, więc z pewnością nie naciska. ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Nie ma co bezmyślnie atakować ExoFana tylko dlatego, że wyraził pogląd, który się nie podoba.
Nikt z forum umowy zapewne nie widział, to prawda, wypowiedziały się kancelarie, ale to tylko opinie, ja mimo wszystko nie mam pewności co do tego jak postąpi sąd i w oparciu o jakie przesłanki. ExoFan zwraca uwagę na pewne niebezpieczeństwo i trzeba tylko mieć nadzieję, by te obawy nie były zasadne. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Ja nie chcę siać zamętu, tylko zwracam uwagę na pewne rzeczy, bo sam się niepokoję. Przecież PZPN też się odnosił do kwestii właścicielskich. Moje pytania nie są znikąd. No i po prostu nie wiem, jak miałoby wyglądać przejęcie kontroli nad Wisłą od strony prawnej i co tak naprawdę oznacza.
Mam nadzieję, że to wszystko zostało odpowiednio zrobione. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|