The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
JudasPriest
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2017

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.12.2018, 19:21
Apropos Żydów w USA "(ponad połowa nie należy do żadnej wspólnoty religijnej)". Komu zależy na prawdzie i nie chce trzymać się na siłę swoich wierzeń ten z reguły staje się słabym ateistą/agnostykiem. W PL ile ludzi stosuje się do przykazań KK? Na wiki była informacja, że 8%. Chyba nie muszę tłumaczyć, ile z tego jest starszcyh babci, itp
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 12.12.2018, 19:24
Ale o co wam chodzi? Niech sobie kazdy wierzy w co chce obojetnie czy to Twoim zdaniem jest prawda czy nie. Ja sam za bardzo praktykujacy nie jestem (delikatnie mowiac), ale mam wyjebane w to co kto wierzy czy w Jezusa, Allaha, potwora spaghetti, Jahwe, Budde, Kriszne czy co tam jeszcze.
JudasPriest
Socios Wisła Kraków

Stary 12.12.2018, 19:42
No niestety to nie jest takie łatwe. Bo wierzenia mają wpływ na działania. No i masz potem antyszczepionkowców, osoby które się nie zabezpieczają, osoby które odmawiają leczenia, babcie które przelewają rencinę na różne kościoły. Miałem nawet znajomego homoseksualistę, który musiał chodzić do psychologa, bo w biblii jest napisane, że każdy homo skończy w piekle i on się tego rzeczywiście bal. Nieuzasadnione wierzenie jest szkodliwe, sorry
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 12.12.2018, 19:56
No i o czym to ma swiadczyc? Ludzie sie roznia, jeden bedzie za szczeponkami drugi bedzie przeciw, jeden bedzie za aobrcja, drugi bedzie przeciw. Jedna partia bedzie za, druga przeciw. Jedni beda za ta partia, drudzy przeciw. Ja nie widze w tym zadnego problemu.Jedni wygrali i kradli osiem lat ile wlazlo, teraz pora na drugich. Sobie ludzie tak wybrali to niech tak bedzie. Demokracja w koncu.
JudasPriest
Socios Wisła Kraków

Stary 12.12.2018, 20:02
Tylko o tym, że wiara bez podstaw jest szkodliwa. I powinnp się z niej zrezygnować na rzecz nauki. Wiem, ze to w sumie nie w temacie, to że POPIS kradnie to oczywiście fakt i nie ma zamiaru na żadnych z nich głosować
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 12.12.2018, 21:10
Na tym polega wiara, ze sie wierzy bez podstaw przewaznie. W nauke wierzysz? Jakie masz ku temu podstawy? Sam wszystkie eskperymenty i badania przeprowadzales osobiscie?
JudasPriest
Socios Wisła Kraków

Stary 12.12.2018, 21:24
No nie bardzo. Generalnie w cokolwiek wierzysz to masz jakieś uzasadnienie. Nauka działą w oparciu o logikę. Odrkryli szczepionki i dziwnym trafem w PL nie ma osób chorych na np.polio. Nie muszę robić czegoś osobiście, ale naukowcy musza udowodnić ze mają racje poprzez dowody. Jeśli masz wolną chwilę, to polecam ci fragment z tego filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=Wi_e8o_g6Zs od 0:52 do 3:17. Oczywiście polecam obejrzeć całość
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 12.12.2018, 22:31
wiesniak842 napisał(a):Wyświetl post
Na tym polega wiara, ze sie wierzy bez podstaw przewaznie. W nauke wierzysz? Jakie masz ku temu podstawy? Sam wszystkie eskperymenty i badania przeprowadzales osobiscie?

Rozumiem, że ktoś przeprowadził i potwierdził badania nad gadającym wężem?
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 13.12.2018, 00:18
azor napisał(a):Wyświetl post
Rozumiem, że ktoś przeprowadził i potwierdził badania nad gadającym wężem?
Tak, Adam i Ewa.
JudasPriest
Socios Wisła Kraków

Stary 13.12.2018, 00:28
Ja wywołalem dyskusję nt. religii i chodziło mi o, że:
- nieuzasadniona wiara jest szkodliwa dla wszystkich
- chrześcijaństwo to jest nieuzasadniona wiara. Powiem więcej: można wykazać jej fałszywość. Ale to teiści powinni wykazać, że jakiś konkretny Bóg istnieje
heoij
Senior Member

Stary 13.12.2018, 00:44
@JudasPriest- stwierdzasz, że chrześcijaństwo to nieuzasadniona wiara. Odważna teza jak na kogoś kto obejrzał filmiki na YouTube czy przeczytał jakieś artykuły czy nawet książkę na ten temat. Widzę, że mamy eksperta na forum w tej dziedzinie Tysiące naukowców na przestrzeni lat poświęciło swoje życie badaniom i doszli do odmiennych wniosków, ale Ty w tej kwestii masz pewność

Idąc twoim tokiem rozumowania to można wykazać fałszywość, że ziemia jest kulą. To też jest nieuzasadniona wiara: http://zbawienie.com/plaska-ziemia.htm

Polecam Ci książkę Erica Dubay'a pt. "200 Dowodów na to, że ziemia nie jest kulą" albo filmiki na YouTube. Jak wolisz Poczytaj sobie też o Międzynarodowym Towarzystwie Płaskiej Ziemi. Poszerzysz horyzonty
Ostatnio edytowane przez heoij : 13.12.2018 o godz. 10:35.
JudasPriest
Socios Wisła Kraków

Stary 13.12.2018, 01:26
Po pierwsze z góry dziękuję za argumentację ad personam.
Po drugie nie wiem, jakich znasz naukowców, ale "Wedle ankiety przeprowadzonej wśród członków National Academy of Sciences (wśród jej 2100 członków i 380 zagranicznych współpracowników jest niemal 200 zdobywców nagrody Nobla [...], 7% z nich wierzyło w Boga"
Chodzi o to, że używając poprawnej metodologii można zauważyć, że agnostycyzm/słaby ateizm to najbardziej racjonalna postawa. Nie jestem ateistą, bo zobaczyłem parę filmików na YT. Proces tracenia wiary był dla mnie długi i niełatwy. Ale nie o mnie tu mowa. Rozumiem, że Ty wierzysz. Ok, tylko musisz to jakoś uzasadnić. Nie uważam, że wierzący jest głupi. A po prostu, że jest w błędzie.
azor
Senior Member

Stary 13.12.2018, 05:38
heoij napisał(a):Wyświetl post
Tak, Adam i Ewa.

To Ci sami, dzięki którym mamy teraz europejczykow, hindusow, azjatow, murzynow, latynosow, arabow i co ciekawe z punktu widzenia genetycznego bardzo mały odsetek osób upośledzonych?
heoij
Senior Member

Stary 13.12.2018, 10:27
@azor- to już pytanie do genetyków i antropologów, nie siedzę w tym temacie
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 13.12.2018, 10:51
Najlepsze w tym wszystkim jest to, ze tak naprawde nikt nic nie wie. Pytasz o Adama i Ewe, ja moge zapytać o wielki wybuch, co bylo przed nim, skad wzial sie kosmos, taka sama uzyskasz odpowiedź od naukowcow, nienaukowcow i obojetnie kogo. Nie wiadomo. Wszystko predzej czy później sprowadza sie do kwestii wiary. Jeden wierzy w wielki wybuch, inny w Boga, jeden w malpe, inny w Adama i Ewe. Wy mylicie przede wszystkim pojecia. Nie z wiara macie problem tylko z religia. Bedac agnostykiem, ateista czy kimkolwiek innym przecież tez wierzysz w racje takiej formy swiatopogladu.
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 13.12.2018 o godz. 10:54.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 13.12.2018, 11:00
Nie z wiara macie problem tylko z religia.

Jak to powiedział Ojciec Leon

"By mówić o odejściu z Kościoła trzeba wiedzieć, czym jest Kościół..."

Cytat:
Z każdej strony otaczają nas jakieś, większe i mniejsze, kryzysy – finansowe, gospodarcze, rodzinne, trudno więc dziwić się, że mówi się o kryzysie Kościoła. Nie jest to wcale wymysł współczesności, gdyż, jak się okazuje, kryzys w Kościele trwa od początku jego istnienia, związany min. ze skłonnością ludzi do grzechów czy prześladowaniami, które uniemożliwiają swobodne funkcjonowanie.

Trzeba pamiętać, że Kościół to nie tylko biskupi i hierarchowie, ale każdy z nas. Wszyscy powinniśmy odpowiedzieć sobie na pytanie, czy moja wiara jest stała i prawdziwa? Czy daję świadectwo innym, przyciągam ich, czy raczej zniechęcam?

------------------
Podobnie jak feminizm się kończy w momencie wnoszenia łóżka na 4 piętro to plucie na Kościół kończy się jak człowiek leży umierający - zwłaszcza ktoś bliski.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
azor
Senior Member

Stary 13.12.2018, 11:27
heoij napisał(a):Wyświetl post
@azor- to już pytanie do genetyków i antropologów, nie siedzę w tym temacie

Twoja odpowiedź jest jeszcze bardziej absurdalna niż moje pytanie - nie sądziłem że uda się to komuś osiągnąć
JudasPriest
Socios Wisła Kraków

Stary 13.12.2018, 11:39
Najlepsze w tym wszystkim jest to, ze tak naprawde nikt nic nie wie. Pytasz o Adama i Ewe, ja moge zapytać o wielki wybuch, co bylo przed nim, skad wzial sie kosmos, taka sama uzyskasz odpowiedź od naukowcow, nienaukowcow i obojetnie kogo. Nie wiadomo. Wszystko predzej czy później sprowadza sie do kwestii wiary. Jeden wierzy w wielki wybuch, inny w Boga, jeden w malpe, inny w Adama i Ewe. Wy mylicie przede wszystkim pojecia. Nie z wiara macie problem tylko z religia. Bedac agnostykiem, ateista czy kimkolwiek innym przecież tez wierzysz w racje takiej formy swiatopogladu.
Czemu mylę pojecia? Jeśli jakaś teoria jest niepoparta dowodami, to należy to odrzucić i już. Nieważne, czy to teoria naukowców, biblii, czy scjentologów. Pewnie, że nie wiadomo skąd się wział świat. Więc tym bardziej nie powinno się postulować czegoś w stylu Bóg.

@Kocur ""By mówić o odejściu z Kościoła trzeba wiedzieć, czym jest Kościół...""
No pewnioe, tylko zauważ, że ja nie napisałem słowa przeciwko KK, a jedynie przeciwko wierze. Nawet jeśli KK nie jest w żaden sposób zły itp to nie zmienia faktu, że fałszywość chrześcijaństwa automatycznie powoduje, że Kościół jest zbędny. Skoro jego podstawa (biblia) nie jest prawdziwym, natchnionym dziełem Boga,.

"plucie na Kościół kończy się jak człowiek leży umierający - zwłaszcza ktoś bliski."
Kto pluje? Poza tym, jeśli uważasz, że ludzie na łożu śmierci zmieniają poglądy to jesteś błędzie. Nie tylko z autopsji, ale nawet książek ks. Kaczkowskiego wiem, że to tak nie działa.
Ostatnio edytowane przez JudasPriest : 13.12.2018 o godz. 11:44.
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 13.12.2018, 11:47
Wiara nie jest teoria.
JudasPriest
Socios Wisła Kraków

Stary 13.12.2018, 12:09
Owszem. Ale teoria może opierać się na wierze. I to nie jjest nic dobrego
azor
Senior Member

Stary 13.12.2018, 12:15
Problem jest w tym, że osoby wierzące (i nie dotyczy to tylko katolików, każdego wyznania) mają zachwiana gradacje pojęć - najpierw jest wiara, dopiero później nauka, fakty i teorie.
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 13.12.2018, 12:20
Dalej piszesz o religii a nie o wierze Jakby nie wiara naukowcow w to, ze im sie uda to pewnie wiele teorii by nie powstalo.
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 13.12.2018 o godz. 12:22.
azor
Senior Member

Stary 13.12.2018, 12:23
Myślę, że naukowcy mieli jednak trochę wiecej w głowie niż samą wiarę
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 13.12.2018, 12:27
Naukowcami na pewno sie nie urodzili
JudasPriest
Socios Wisła Kraków

Stary 13.12.2018, 12:30
Ale wiara naukowców ma solidne podstawy. Zresztą oni dostosowują teorie do świata. A nie na odwrót, w przeciwieńswie do niektórych
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 13.12.2018, 12:32
Ale jakie podstawy? Przeciez sam pisales, ze nauka opiera sie na dowodach. Ile razy slyszalo sie o tym, ze naukowiec prowadzil x lat jakies doswiadczenia zanim cos udowodnil. Co nim kierowalo w tym, ze dazyl do jakiegos okreslonego celu jesli nie wiara w to, ze ma racje?
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 13.12.2018, 12:39
Swoją drogą, kościól w Polsce zakłada nową partię polityczną, rękami europosła Piotrowskiego z podszeptami o. Rydzyka. Już słychać od niego wypowiedzi, że Morawiecki jest pod wpływem Franzuzów, krytykę dzialań władzy.
heoij
Senior Member

Stary 13.12.2018, 12:42
azor napisał(a):Wyświetl post
Twoja odpowiedź jest jeszcze bardziej absurdalna niż moje pytanie - nie sądziłem że uda się to komuś osiągnąć
Widzisz, jednak można

Jesteś człowiekiem małej wiary
Ostatnio edytowane przez heoij : 13.12.2018 o godz. 12:46.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 13.12.2018, 12:54
JudasPriest napisał(a):Wyświetl post
@Kocur ""By mówić o odejściu z Kościoła trzeba wiedzieć, czym jest Kościół...""
No pewnioe, tylko zauważ, że ja nie napisałem słowa przeciwko KK, a jedynie przeciwko wierze. Nawet jeśli KK nie jest w żaden sposób zły itp to nie zmienia faktu, że fałszywość chrześcijaństwa automatycznie powoduje, że Kościół jest zbędny. Skoro jego podstawa (biblia) nie jest prawdziwym, natchnionym dziełem Boga,.
No właśnie tu jest błąd Jeszcze raz powyższy cytat - Kościół to nie tylko instytucja - mówiąc "naszego Kościoła Świętego" Katolik ma na myśli całą wspólnotę - ludzi, historię, dobre uczynki - nie budynek czy Rydzyka.

JudasPriest napisał(a):Wyświetl post
Kto pluje? Poza tym, jeśli uważasz, że ludzie na łożu śmierci zmieniają poglądy to jesteś błędzie. Nie tylko z autopsji, ale nawet książek ks. Kaczkowskiego wiem, że to tak nie działa..
Znam takich osobiście którzy zmieniali zdanie już nie mówiąc o niektórych "celebrytach" lansowanych w mediach - typowy przykład "Jak trwoga to do Boga".

Po prostu jest chora moda na bycie "anty Katolikiem" i to nie tylko w Polsce ale i w Europie.
Przykład:
Ileś % policjantów z drogówki bierze w łapę ale ogólnie policja jest ok
Ileś % polityków bierze w łapę ale ktoś na nich głosuje i nawet obdarza zaufaniem w ankietach / rankingach
Ileś % nauczycieli molestuje nieletnich na WF np. ale nauczyciel to instytucja i ogólnie jest ok
Ileś % księży molestuje nieletnich = cały Kościół to zło i kler to dzieło szatana .. WTF
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
JudasPriest
Socios Wisła Kraków

Stary 13.12.2018, 13:20
@wiesniak
Tak, nauka opiera się o dowody. Ale naukowiec, jak chce coś osiągnać to nie zakłada czegoś w stylu "wierze, że tak jest.Bo wierzę i już.Teraz muszę to udowodnić". Naukowiec myśli: "wierze, że jest tak, bo wszystko na to wskazuje." i wtedy bierze się za udowadnianie.

@Kocur
Myśle, że nie do końca się rozumiemy. Nie uważam, że KK to zło wcielone, że wszyscy księża to pedofile. Oraz jestem z Tobą w zgodzie, że faktycznie jest teraz moda na bycie "antykatolikiem". Celebryci, którzy uwierzyli pod wpływem jakieś mocnego wydarzenia to R.Pazura i Przybylska. Ale mi chodzi o całkiem coś innego. Nie chodzę do kościoła, dlatego, że ma taką opinię, tylko dlatego, że nie wierzę, że istnieje Bóg, że Jezus zmartchwystał, oraz że papież jest nieomylny. I wielu ludzi w PL i EU tak samo

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów