|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy lubisz czytać książki? | |||
| Tak |
|
486 | 79,80% |
| Nie |
|
123 | 20,20% |
| Głosujących: 609. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Forumowy Di Caprio
Od: 07.2005
Offline |
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 04.2011
Offline |
|
|
Orientuje się ktoś, czy Severski pracuje nad kolejną częścią cyklu, nazwijmy go 4N? Kończąc "Niepokornych" zostawił sobie w sumie do tego furtkę...
![]()
"Gdyby nie słupek, gdyby nie poprzeczka
Gdyby się nie przewrócił, byłaby rzecz wielka Gdyby to najczęstsze słowo polskie Gdyby mama miała ...., to by była ojcem" |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
https://zupelnieinnaopowiesc.com/201...owego-pisarza/ ![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
@Vinci
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. Ten artykuł mówi wszystko i odpowiada na moje pytanie. Niemniej jednak, zakończenie jest bardzo intrygujące, no i ciekawe co chłopakami, którzy siedzą w więzieniu w Iranie i aż się prosi, żeby ich wyciągnąć. Gotowy motyw na kolejną część. ![]()
Gdyby się nie przewrócił, byłaby rzecz wielka Gdyby to najczęstsze słowo polskie Gdyby mama miała ...., to by była ojcem" |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
W jednym z wywiadów, jeszcze przed przystąpieniem do promocji Zamętu, Severski powiedział, że planuje ich osadzić w jednym z obozów więziennych na terenie Iranu i ma taką koncepcję, że jeszcze ten wątek ma powrócić.
Polecam, o ile posiadasz FB, dodanie sobie jego konta, publikuje tam co jakiś czas, informacje na temat postępów prac nad książką oraz nad serialem realizowanym przez C+, na podstawie jego twórczości. ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
W takim razie, będę to monitorował ma FB, dzięki za podpowiedź. W oczekiwaniu na kolejną pozycję, zamierzam poczytać trochę Sapkowskiego, bo kręcą kolejne filmy i stał się już ogólnoświatową klasyką. Teraz pierwsza część sagi o Wiedźminie czeka w kolejce.
![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Czy znacie jakieś grupy czytelnicze z Krakowa? Chętnie bym się przyłączył.
![]()
rrr
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
|
"Behawiorysta" Mróz - 8/10
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
âJednym z głównych terenów, gdzie rozgrywa się jej akcja jest Stare Podgórze, którego nie znają turyści, a niekiedy nawet mieszkańcy. Bohaterowie świętują urodziny na Kopcu Krakusa, odkrywają tajemnice na stadionie Korony, spacerują po mieście-ogrodzie, Kalwaryjskiej, bulwarach, Kładce Bernatka. Uciekają przez Kamieniołom Liban i KL Plaszow. A jedna z głównych bohaterek mieszka w âBursie Jagiellońskiejâ przy ul. Śliskiej. Są tu też miejsca nieistniejące i zapomniane, jak choćby âBar Marynaâ.â
Akcja âWyśnionej jedenastkiâ rozgrywa się w 2004 i 2016 roku, wśród dziennikarzy, studentów, piłkarzy, siatkarek, ale także w innych środowiskach. Ważną część fabuły i intrygi stanowią tajemnice z historii wielkiego futbolu. http://sportkrakowski.pl/wysniona-jedenastka-e-book/ Książkę można pobrać za darmo w formie profesjonalnego e-booka lub poszczególnych rozdziałów do przeczytanie na stronie internetowej. Polecam. ![]()
semprini, klancyk i części niesforne....
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
http://www.empik.com/zamet-severski-...5356,ksiazka-p ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Cytat:
![]()
Eppur si muove!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
|
"Krawiec z Panamy" Le Carre - 6/10
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Coś nowego, ktoś coś?
Ja ze swojej strony 3 propozycje, z których przeczytałem dwie: 1) Pole śmierci. Nieznana bitwa Polaków z Czerwonymi Khmerami http://www.empik.com/pole-smierci-ni...ebooki-i-mp3-p 2) Trylogia zła. Tom 4. Żona doskonała http://www.empik.com/zona-doskonala-...ebooki-i-mp3-p i powoli przymierzam się do reportażu o argentyńskiej piłce: 3) Aniołowie o brudnych twarzach. Piłkarska historia Argentyny http://www.empik.com/aniolowie-o-bru...ebooki-i-mp3-p ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
"Maria Konopnicka - rozwydrzona bezbożnica" Iwona Kienzler
Biografia Marii Konopnickiej, poparta licznymi listami pisarki do znajomych i bliskich oraz opracowaniami innych badaczy jej życiorysu. Generalnie autorka specjalizuje się w odbrązawianiu historii. Mnie zachęciła do czytania recenzja z Gazety Polskiej znaleziona w necie. ![]()
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 01.2015
Offline |
|
|
Ja ostatnio co czytalem i w sumie chyba moge polecic to:
- Trylogia arturianska Cornwella - seria Krolowie przekleci Druona - "Czerwony alert" Browdera ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ukazał się najnowszy kryminał Arnaldura Indridassona "Czarne powietrza". Polecam, jak wszystkie poprzednie części.
![]()
rrr
|
|
|
|
Member
Od: 02.2018
Offline |
|
|
Ja ostatnio czytałem i mogę polecić klasyki od Alistaira MacLeana, "Działa Nawarony" i przede wszystkim "Tylko dla orłów". Genialne.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Z MacLeana moją ulubioną książką jest "Złote rendez-vous". Jak nie czytałeś to polecam.
![]()
rrr
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Też czytałem
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Co tam drodzy czytelnicy, ciekawego slychac w woluminach
Ja ostatnio: "Kontra" Mackiewicza "Kandyd" Voltaire'a "Zapiski oficera armii czerwonej" Piaseckiego "Pan raczy żartować, panie Feynman" Feynmana ![]() W sumie wszystko moge polecic. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Doskonała jest.
Zabawna jest też ta książka, w której Piasecki opisuje historię diabła strąconego na ziemię przez szatana, któremu tak się spodobało w stalinowskiej Rosji/bierutowskiej Polsce (nie pamiętam - sorry), że nie chce potem wrócić do piekła. No i sam Piasecki b. ciekawa postać. ![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Cesarz i Wojna futbolowa Kapuścińskiego i autobiografia Cruyffa
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Kandyd?
Ostro z klasyką pojechałeś Ja obecnie sięgnąłem mocniej po geopolitykę i zarekomendować mogę Bartosiaka: https://www.nieprzeczytane.pl/Pacyfi...UaAtppEALw_wcB ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ja wybieram się pierwszy raz na Dyskusyjny Klub Książki i czytam Hannah Arendt "Eichmann w Jerozolimie". ![]()
rrr
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
We wrześniu premiera, kolejnego tytułu. Tym razem jednak bardziej poświęconego polskim wątkom:
https://xlm.pl/ksiazka/rzeczpospolit...ojnie-i-pokoju Więc siłą rzeczy wydaje się ciekawsza. Trochę tylko cena poraża... ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Ktoś poleci jakąś dobrą fantastykę ? Tylko ramy czasowe gdzie nie ma nowoczesnej broni, a raczej "atrybuty krakowskie", że tak nazwę
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wiedźmin Sapkowskiego, o ile jeszcze nie czytałeś, to oczywista oczywistość. Ja dodatkowo polecam: Frank Herbert "Diuna".
![]()
rrr
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Co taka cisza? Dawać jakieś dobre tytuły. Z tego co ostatnio czytałem i mogę polecić:
"Fabryka oficerów" Kirsta "Kochanek wielkiej niedźwiedzicy" Piaseckiego seria o Davidzie Hunterze Becketta "Profesor Stoner" Williamsa "Nieszpory sycylijskie" Runcimana "Heban" Kapuścińskiego |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Jak tylko uporam się z dziennikami ustaw, kodeksami i polskimi normami, to przymierzam się do książki "Gaz na ulicach" Mirosława Lewandowskiego i Macieja Gawlikowskiego. Książka opowiada o czasach stanu wojennego w Krakowie. Może kogoś zainteresuje ta tematyka.
![]()
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 04.2017
Offline |
|
|
Warto dodać, że Kult nagrał piosenkę o tym samym tytule.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|