|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Rankingowy ekspert
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Rozmawiałem z prawnikiem i doradcą, którzy na co dzień zajmuja się wyłącznie kwestiami prawnymi organizacji społecznych a także rozmawiałem radcą prawnym departamentu w jednym z Ministerstw, które się zajmuje stowarzyszeniami a także panią w MOWIS, która na co dzień zajmuje się nadzorowaniem formalno prawnym nad stowarzyszeniami.
1. Pierwszy prawnik powiedział, że jest to jak najbardziej możliwe i nie widział żadnych problemów 2. Doradca specjalizujący się kwestiach prawnych stowarzyszeń zwrócił uwagę na fakt, że wiele samorządów powiatowych, które tak jak pani w MOWIS nadzorują stowarzyszenia kręcą nosem z bardzo różnych powodów. 3. Pani w Ministerstwie powiedziała, że to ciekawe rozwiązanie ale zanim coś powie to wolałaby sprawdzić czy to możliwe i pod jakimi warunkami bo to nowość... 4. Pani w MOWIS powiedziała, że to możliwe ale nie wiadomo co powie Sąd... Reasumując uważam, że powinniśmy dopuścić formę dokumentową składania deklaracji tj. poprzez mail, formularz internetowy, skan itp pod warunkiem wprowadzenia wpisowego, które dokonywane byłoby z konta osoby, która składa deklaracje. Takie rozwiązanie sprawia, że bardzo łatwo będzie nam obronić zarzut, że "ja takiej deklaracji nie wysyłałem" no bo skoro ktoś zrobił przelew bankowy i autoryzował go to w takiej sytuacji uwiarygodnił, że on to on... Po otrzymaniu przelewu bankowego i wpłynięciu deklaracji Zarząd podejmowałby uchwałę o przyjęciu osoby w poczet członków |
|
|

|
||||||
|
|