|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
czy teraz kiedy odszedł Fran Velez rozważana jest opcja zatrudnienia Adama Kokoszki? Na środku obrony mamy biedę
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Online |
|
|
Wszędzie mamy biedę. Jest to odzwierciedlenie tego jak wygląda klubowa kasa.
![]()
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Jeszcze krótko w sprawie Carlitosa:
https://jbzdy.pl/obr/779859/dalej-ronaldo-zrob-to ![]()
PS:(...)Skąd ta lojalność?
Kamil Kosowski: "To jest lojalność wobec herbu, wobec kibiców, nie wobec właściciela." "de oppresso liber" |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
Nasz budżet płacowy był 6 w zeszłym sezonie, nie byliśmy więc tanim zespołem. Z tego ugraliśmy 6 miejsce - czyli żadnej wartości dodanej od piłkarzy nie było. 6 pensje w lidze - 6 miejsce. Tym bardziej dla tak bardzo zadłużonego klubu, utrzymywanie DROGIEJ kadry która nie dała pucharów nie ma sensu. Gdybyśmy nie mieli starych długów z lat poprzednich, powiedziałbym że było to dobre rozwiązanie. Dobre, ale nie bardzo dobre. Jednak my ugraliśmy tylko 6 miejsce płacąc mnóstwo kasy. Gdybyśmy chociaż jak Płock czy Kielce faktycznie mieli tani zespół to nie byłoby źle. Tanio nie było. I bez znaczenia jest czy mamy 15 piłkarzy czy 30 w tej samej cenie - łączne nakłady na zespół były dużo za duże. Zwłaszcza gdy porównamy do naszych przychodów. Zatem jak ten pomysł miał spowodować spłatę starych długów? Miało być tanio a wyszło drożej - tak się skończyło. Zawsze byłem zwolennikiem równowagi w zespole - cześć piłkarzy powinna dać jakość (owi np. Hiszpanie) ale powinna być też część "inwestycyjna" czyli owe młode drewno do ogrywania i sprzedawania. Byliśmy przechyleni na jedną burtę (najemnicy), teraz z biedy będziemy przechyleni na drugą burtę (młode drewno). Obie skrajności nie są dobre. Najlepsza jest droga środka. Dlaczego w zespole musi być cały czas "młode drewno" które dostaje szansę? Bo bardziej jest prawdopodobne że zarobimy większą kasę na sprzedaży jakiegoś młodego niż zarobimy coś z tych mitycznych pucharów. Bardziej prawdopodobne jest sprzedanie jakieś kolejnego Brleka czy innego niż grupa w LE. A bez większego zastrzyku gotówki możemy te długi spłacać i 5 kolejnych lat, jeśli w ogóle. Co do Hiszpanów - pomijając wyjątek (tak wyjątek) Carlitosa to ciężko jest na taki piłkarzach zarabiać. Z naszej armii zaciężnej zarobiliśmy tylko na nim - a i to tyle co np. parchy 2 lata temu na Jaroszyńskim którego upchnęli do Chievo za 0,5 mln euro. Gdzie tu porównanie do takiego Recy? Za to Hiszpanie byli w zespole żeby dawać jakość gry. Że tak napiszę starsi zawodnicy mają wartość użytkową jak stare 12 letnie dobre BMW - ale kasy się na tym nie zarobi. Za to dobrze jeździ. Wielu kolegów na forum nie może zrozumieć - że jakość piłkarza nie zawsze znaczy wysoka cena za niego. Mówię o transferach z naszej kartoflanej ligi. Jest bowiem czynnik wieku bardzo istotny. Teraz z konieczności została opcja - gramy czymkolwiek się da i kto jeszcze został na pokładzie naszej łajby. Mogliśmy mieć drogę środka, równowagi, tak to mamy od bandy do bandy. Byle nie pójść na dno. ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Głowacki w wywiadzie potwierdził ,że klub , jeśli chodzi o transfery, przyjmie politykę oszczędności, ale powiedział też ,że nie wyklucza jeszcze ściągnięcia kogoś ( przynajmniej ja to tak zrozumiałem).
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Z tego co przekazali dziennikarze to będą jeszcze 2 transfery: defensywny i ofensywny gracz. Przynajmniej tak planuje Głowa.
Ostatnio krążą plotki jakoby Korczyk chcial odejść z Wisły. Ktos cos wie? Dziwne na pewno że go nie zgłosili do ligi. |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
|
W obecnej sytuacji obaj z Brożkiem by się jeszcze na boisku przydali na sezon lub choćby pół. Brak zmiennika dla Ondraszka i wydaje mi się, że Brożek 35-letni jednak jest nadal zdecydowanie lepszy technicznie i bardziej bramkostrzelny niż Ondraszek.
Ostatnio edytowane przez Dzimi : 21.07.2018 o godz. 12:40.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Brożek zakończył karierę w Wiśle na skutek decyzji Carillo. Głowacki tak naprawdę zakończył ją pół roku wcześniej - z tych samych powodów.
Moim zdaniem - nawet jeśli nie na boisku, to w szatni i na treningach Brożek by się przydał. Pod warunkiem, że zgodziłby się na wynagrodzenie adekwatne do obecnych możliwości: swoich i Wisły. Mówiłem to w czerwcu i jestem tego samego zdania dziś. ![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2016
Offline |
|
|
A ja uważam, że to dobrze, że już ich w szatnie nie ma. Stolarczyk i Sobolewski trenerem Brożka? Poza tym wartość Pawła, jaką dawał na boisku od dłuższego czasu była bardzo wątpliwa. Osobiście dużo bardziej żałuje Veleza
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Zatrudnienie Carillo to był strzał w kolano, nie taki trener w tym akurat momencie. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Junior Member
Od: 07.2018
Offline |
|
|
Nie rozumiem po co Pawłowi Wisła, na R22 miał zakończenie najpiękniejsze z możliwych.
Co do polityki transferowej mówi się o 2 transferach (spd i N) wydaje mi się, że przy odejściu Haliego dostaniemy jeszcze jakiegoś SP a przy odejściu Zorana jakiś dwóch zawodników (SO + ktoś)
Ostatnio edytowane przez Lao : 21.07.2018 o godz. 20:47.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
A czemu halilovic miał by odejść?
![]()
Jechałeś gdzieś kiedyś na 90 minut
|
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
Bo jest jednym z zawodników którzy mają jakąś "wartość" w tym zespole i jeśli pojawi się oferta to pewnie odejdzie
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Aha xD tak myślałem że właśnie o to co chodzi...
Dejze spokój panie ![]()
Jechałeś gdzieś kiedyś na 90 minut
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Aktualnie nie ma żadnej wartości, nic nie pokazał. Podobnie jak Wojtkowski. Jedynym piłkarzem na którego aktualnie może się ktoś skusić jest Arsenić.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
Jak to nic ?
a parkowanie prostopadłe na ograniczonej przestrzeni ? a dbałość o estetyczny wizerunek fizis ? czy nawet nie sięgają tak daleko w przeszłość (zeszły przecież tydzień) , to nie sposób nie docenić pomysłowego sposóbu zabezpieczenia fryzury podczas trudów spotkania z Arką ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
Czytam, że nasza strategia rozwoju to promowanie młodych graczy i inwestowanie w talenty. Brzmi fantastycznie ale pojawia się jednak pewien problem. Czy klub, który szkoli młodzież na żenującym poziomie i absolutnie nie stać go na sprowadzanie młodych talentów może przyjąć taką strategię? Jeśli wykreślimy z równania słowo "talent" to pewnie tak...
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Szkolimy młodzież na żenującym poziomie? Wiesz w ogóle jak rozwija się Akademia?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Nie wie, ocenia po stanie młodzieży w pierwszej drużynie Wisły. A jak się rozwija Akademia? Z chęcią posłucham, bo szczerze powiedziawszy nie orientuje się zbytnio, podobnie jak kolega Arked
![]() |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
Tak, chętnie się dowiem. Jeśli jestem w błędzie to świetnie. Jeśli rzeczywiście akademia się tak wspaniale rozwija to bardzo się cieszę ale jeśli to jakieś świeże sprawy to efekty takiego rozwoju przyjdą za 10-15 lat.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
1996 Paweł Stolarski* (Lechia Gdańsk) Adam Buksa (Pogoń Szczecin) 1994 Alan Uryga (Wisła Płock) 1993 Michał Nalepa (Lechia Gdańsk) 1992 Michał Chrapek (Śląsk Wrocław) 1991 Mateusz Mak (Piast Gliwice) Michał Mak (Lechia Gdańsk) 1988 Patryk Małecki (Wisła Kraków) Łukasz Burliga (Jagiellonia Białystok) 1987 Krzysztof Mączyński* (Legia Warszawa) 1986 Adam Kokoszka (-) 1983 Paweł Brożek (legenda) Piotr Brożek (zakończył karierę kilka lat temu, ale był solidnym ligowcem) Adrian Mrowiec (-) Z obecnej kadry Jakub Bartosz jeszcze może będzie solidnym ligowcem, ale za wcześnie aby za takiego go jeszcze uznać. Solidnym ligowcem miał szansę być Michał Czekaj, ale kwestie zdrowotne mu nigdy nie pozwoliły się rozwinąć. Żeby coś było z młodych, to często trzeba im w wieku 17-19 lat po prostu dać szanse gry gdzieś na seniorskim poziomie... |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
z tego co obserwowałem ostatniego czasu to rocznik 2003 akademii nieźle sobie radzi. Rowny rywal dla escoli. Raz oni raz my ich. Jeśli zaskoczy z nich jeden lub dwóch grajków to i tak dopiero za 3 lata pewnie.
Zyczyłbym sobie co roku 2 piłkarzy z akademii. Idzie wszystko w dobrym kierunku, ale to jest wieloletni okres oczekiwania. |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
|
Ok, ok. Ale umówmy się, że porównywanie się do innych polskich klubów to raczej kiepski wzorzec.
Że wyprodukowaliśmy kilku solidnych ligowców to ja wiem. Na solidnych ligowcach jednak pieniędzy nie zarobimy. Brożki, Małecki itp. to nie produkt naszej akademii tylko polityki kupowania młodych talentów z całej Polski, którą jak najbardziej popieram ale po pierwsze zaniechaliśmy tego już dawno, a po drugie na wznowienie takiej polityki nas nie stać. W tym momencie nie mamy szans na tym rynku z Legią, Lechem czy Zagłębiem. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
Jeżeli weźmiemy absolutnych wychowanków tylko pod uwagę to bijemy i Legię i Lecha...
Ostatnio edytowane przez kacpaw91 : 22.07.2018 o godz. 17:26.
|
||
|
|
Senior Member
Online |
|
|
To są już kwestie techniczne. Z praktycznego punktu widzenia nie ma znaczenia czy zawodnik jest wychowany w klubie czy sprowadzony w wieku juniora. Chodzi o to aby zapewnić dopływ młodych talentów do pierwszego zespołu. Jeśli klub chce opierać na tym swoją przyszłość to musi on być naprawdę spory. Jestem po prostu sceptyczny do takiego pomysłu na Wisłę bo nie moim zdaniem tych talentów zwyczajnie nie będziemy mieć skąd brać. A chyba jasne jest, że wystawianie kogo popadnie w składzie tylko dlatego, że jest młody nie ma żadnego sensu ze sportowego punktu widzenia.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
policzcie sobie średnią wieku albo zobaczcie na nasz skład wyjściowy z arką i całe to "odłmadzanie składu można bujdą nazwać
Górnik w zeszłej kolejce miał średnią wieku 20,7 lat !! najstarszym zawodnikiem kapitanem był Koj który ma 25 lat !! to się nazywa wprowadzaie młodych na których można zarobić, a nie to co my robimy, granie kaleką Boguskim , do końca życia itp |
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
Dobra, a teraz spójrz na średnią wieku naszej ławki, Górnik miał taką średnią bo co starszy odpoczywa na LE u nas ławka (czyli każdy wchodzący) średnia również niewiele ponad 20 a nawet jak wrócą Hali czy Zoran to ta średnia wiele większa nie będzie
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|