The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.06.2018, 11:41
Wydawało mnie się iż ryczałt jest najniższy w całej stawce możliwych podatków. Jeśli rozliczysz przychód na zasadach ogólnych masz skalę a w niej 18% i więcej. Jak założysz działalność gospodarcza - 19% od dochodu. Wydawało mnie się też że najem okazjonalny nie jest inaczej opodatkowany, przynajmniej dla zwykłego Kowalskiego z Airbnb. Jeśli jest inaczej chętnie doczytam tylko daj znać gdzie i czego szukać.

Natomiast wydaje mnie się iż całą ideą postu kolegi juniora EarlyBird nie są podatki tylko fakt że skarbówka potrafi z każdego mikro 'przedsiębiorcy' i przedsiębiorcy nie płacącego pewnej grupy podatków zrobić złodzieja i wręcz zarznąć. W Dannii, którą podajesz za przykład, odwrotnie. Ustawa ładnie oddziela 'mikrusów' od 'mikro' i nie bawiąc się w aptekę podatki woli ściągać od tych pierwszych głównie z VAT itp.

Ot niuans ale jakże znaczący.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
szym_ek
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2007

Stary 07.06.2018, 12:03
Lukasz napisał(a):Wyświetl post
Natomiast wydaje mnie się iż całą ideą postu kolegi juniora EarlyBird nie są podatki tylko fakt że skarbówka potrafi z każdego mikro 'przedsiębiorcy' i przedsiębiorcy nie płacącego pewnej grupy podatków zrobić złodzieja i wręcz zarznąć. W Dannii, którą podajesz za przykład, odwrotnie. Ustawa ładnie oddziela 'mikrusów' od 'mikro' i nie bawiąc się w aptekę podatki woli ściągać od tych pierwszych głównie z VAT itp.

Ot niuans ale jakże znaczący.
Też mi sie wydaje, że taka była idea tego postu. Ale na razie tego nie widze. Bo to wygląda na tekst zagorzałego przeciwnika obecnego rządu, rzucającego oskarżeniami bez podstaw. Bo na razie skarbówka nic takiego nie robi.

Jak zacznie i faktycznie PIS będzię ścigał o grosze z wcześniejszych lat to przyznam rację i sam będę na nich postował.

Ale na chwile obecną to w UE pracują nad tymi podatkami i nie ma konkretnego projektu.
EarlyBird
Junior Member

Od: 01.2018

Stary 07.06.2018, 13:28
Cytat:
Wydawało mnie się iż ryczałt jest najniższy w całej stawce możliwych podatków. Jeśli rozliczysz przychód na zasadach ogólnych masz skalę a w niej 18% i więcej. Jak założysz działalność gospodarcza - 19% od dochodu. Wydawało mnie się też że najem okazjonalny nie jest inaczej opodatkowany, przynajmniej dla zwykłego Kowalskiego z Airbnb. Jeśli jest inaczej chętnie doczytam tylko daj znać gdzie i czego szukać.

Ryczałt na poziomie 8,5 procenta jest od przychodu za wynajem długoterminowy ,ale nie jest to opłacalne.
Może spokojnie amortyzować mieszkanie i nie płacić w 100% legalnie.

Cytat:
Też mi sie wydaje, że taka była idea tego postu. Ale na razie tego nie widze. Bo to wygląda na tekst zagorzałego przeciwnika obecnego rządu, rzucającego oskarżeniami bez podstaw. Bo na razie skarbówka nic takiego nie robi.

Idea tego postu jest taka,że mając jeden pokój w mieszkaniu wolny i chcą sobie dorobić to będzie trzeba niedługo działalność gospodarczą otwierać.
Co do zagorzałego przeciwnika Pis-u to obecnie jak najbardziej.Nie łudziłem się ,że to będzie to droga obniżania podatków jak to miało miejsce za rządów Z.Gilowskiej.
Jestem przeciwnikiem każdej partii,która podwyższa podatki i w coraz większy sposób ingeruje w życie obywateli.
Lukasz
Senior Member

Stary 07.06.2018, 14:13
Ale dlaczego chcesz pomstować? Kara powinna być nieuchronna a brak kary nie wynikać z braku wydolności Urzędu Skarbowego.

Tylko żeby zrobić system wydolnym trzeba odciąć się od 'drobnicy' i nakreślić wyraźnie linię do której nie zbieramy podatków i już. Trzeba trzymać rękę na pulsie, patrzeć na nowe technologie i dyskutować jak je sensownie opodatkować na preferencyjnych warunkach tak by wspomóc ich rozwój i przyzwyczaić do nowych podatków. Troche odpuścić.

Za rządów PiS jest zupełnie w drugą stronę - wysoka i bezwzględna ściągalność podatków jest konikiem władzy. Oczkiem w głowie opodatkowanie korporacji, ściągalność VAT. Nie wierze że realnie stać ich na zauważenie i wsparcie istniejącej małej przedsiębiorczości. Nie umieją tego robić i nie widzą w tym sensu wyborczego.

A co do twierdzenia ze kolega to 'zagorzały przeciwnik rządu' - nie polemizuję wpis jest w miarę oczywisty. Natomiast nie każdy zagorzały przeciwnik rzuca oskarżeniami bez podstaw.

Edit:
Cytat:
A coś więcej?
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 07.06.2018 o godz. 14:16.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
TonyWiślak
Member

Od: 05.2011

Stary 08.06.2018, 08:27
I mamy Benzynę+
Ciekawe co jeszcze Maowiecki wymyśli i czy jeszcze kogoś będzie trzeba podskubać żęby na socjal starczyło.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 08.06.2018, 09:47
EarlyBird napisał(a):Wyświetl post
Ryczałt na poziomie 8,5 procenta jest od przychodu za wynajem długoterminowy ,ale nie jest to opłacalne.

Co masz na myśli pisząc "amortyzować"? Bo ja sam będę za niedługo swoje wynajmował - legalnie, umowa "o użyczenie krótkoterminowe" u notariusza - ale nastawiam się właśnie na 8.5% co jeszcze tragedią nie jest mając zapewniony święty spokój a nie że mi zaraz studentka zaciąży, przestanie płacić i jej nie ruszę z mieszkania

TonyWiślak napisał(a):Wyświetl post
...
Co do ceny paliwa. Kolejna opłata jest wkurzająca - ale chciałbym przypomnieć że Polska nie ma najwyższych podatków w cenie litra - zachodni sąsiedzi mają wyższe.
Problem jest to że statyczny Kowalski kupi za swoją pensję 800 litrów a statystyczne Helmut (czy Ahmed) 2500 litrów. I tu jest pies pogrzebany.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
EarlyBird
Junior Member

Od: 01.2018

Stary 08.06.2018, 16:45
Cytat:
Co masz na myśli pisząc "amortyzować"? Bo ja sam będę za niedługo swoje wynajmował - legalnie, umowa "o użyczenie krótkoterminowe" u notariusza - ale nastawiam się właśnie na 8.5% co jeszcze tragedią nie jest mając zapewniony święty spokój a nie że mi zaraz studentka zaciąży, przestanie płacić i jej nie ruszę z mieszkani

http://praktycznieowynajmie.pl/jak-l...-nieruchomosci
frank
Member

Od: 03.2013

Stary 09.06.2018, 11:05
Kocur napisał(a):
Co do ceny paliwa. Kolejna opłata jest wkurzająca - ale chciałbym przypomnieć że Polska nie ma najwyższych podatków w cenie litra - zachodni sąsiedzi mają wyższe.
Problem jest to że statyczny Kowalski kupi za swoją pensję 800 litrów a statystyczne Helmut (czy Ahmed) 2500 litrów. I tu jest pies pogrzebany.
No właśnie, dlatego przy tak wysokiej (relatywnie do zarobków) cenie za litr windowanie tego jeszcze podatkami jest czystym s....ysyństwem. Dla przeciętnego Helmuta odczuwalny koszt paliwa jest kilkukrotnie niższy niż dla przeciętnego Polaka. A trzeba jeszcze doliczyć jego wpływ na ceny innych produktów.
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 09.06.2018, 14:16
Jedni warci drugich. Nadal uważam PiS za jakichś tam patriotów, którzy chcą dobrze dla Polski, nie wyprzedadzą nas (aczkolwiek ich umizgania do Żydów też mogą być niebezpieczne), nie robią jakichś bardzo lewych interesów albo nie działają jawnie na korzyść Niemiec (aczkolwiek robią interesy z USA czy chcą skończyć z branżą futerkową, no ale takich kontraktów jak Pawlak z Rosją na gaz to raczej nie podpiszą z nikim), nie uważam, że są takimi złodziejami i przekrętasami jak wszyscy ich poprzednicy ale są pieprzonymi socjalistami, którzy wszystko robią od dupy strony i zamiast dać zarobić to potrafią jedynie kraść ludziom i rozdawać = tworzyć koszty pokrycia pensji urzędników i innych operacji finansowych związanych z socjalizmem. I takie gadanie socjalistyczne, pod publiczkę, że uratowaliśmy świat bo daliśmy biedakom 500 zł na dziecko i teraz 300 zł na wyprawkę. No trudno się nie zgodzić z tym, że ta kasa nie pomaga tylko niech powiedzą najpierw ile ludziom muszą zabrać aby dać te 500 i 300 zł. Bo łatwo mówić o plusach, które oczywiście sa realne ale należałoby też powiedzieć co w zamian za te 500 i 300 złotych wyszło złego.
No i jest tak jak przewidywałem na początku, jest to partia, która żadnych konkretnych zmian, fundamentalnych zmian, które są potrzebne Polsce nie gwarantuje, a nawet się za nie nie chce zabrać, tzn ZUS, służba zdrowia, wysokie opodatkowanie pracodawców i obywateli, zniwelowanie długu publicznego.
Aczkolwiek lepsze takie ciamajdy z PiSu, które chca dobrze ale nie umieją i są socjalistami niż jawni oszuści i zlodzieje, którzy działają na niekorzyść Polski. Tak to chociaż za to, że to paliwo czy coś innego podrożeje to dostaną biedaki 500 i 300 zł, tak to chociaż mamy jeszcze lasy państwowe itp

Tak czy inaczej nadal nie ma żadnej alternatywy. Ciągle trzeba głosować na mniejsze zło. Ja już się dawno ocknąłem i wiem, że te wszystkie RNy, Korwiny czy inne odłamy typu Kukiz tworzone na prędce nic nie zmienią. Oni potrafią się tylko kłócić i dzielić i przykładowo taki Andruszkiewicz dobrze mówi no ale co z tego jak się pokłócił z Kukizami i po najbliższych wyborach przepadnie w niebyt a jeśli nie będzie chciał przepaść to będzie musiał wejść do innej partii, która na pewno mu nie jest na rękę i będzie musiał krakać jak i oni, a jak mu si odwidzi krakanie to znowu po wyborach jak się dostanie ich opuści, stworzy swoją partię albo wstąpi do kolejnej i tak do usranej śmierci. A to nie tędy droga bo trzeba to jakoś scalać i potrzeba stabilizacji a nie ciąłej rotacji bo ona prowadzi jedynie do rozłamów, kłótni, destabilizacji i podziału wyborców.
Także na żadne inne partie i tak nie stawiam i w nie nie wierzę bo i tak nic nie mogą, a czy będą mieć 2 czy 12 procent głosów to i tak nic nie zmieni bo sie rozpadną po czasie jak Kukizy, LPRy czy inne lewaki i co z tego, że będa mieć 12% i wejdą nawet w koalicję rządzącą jak przez 5 kolejnych lat zamiast się wzmocnić to się podzielą...
Tu trzeba ogólnej zmiany myślenia, pracy na dziesiątki lat, zmiany mentalności, oddolnie i dopiero wtedy ma sens zakłądanie partii i walka o przywództwo w Polsce. No i potrzeba własnie tej radykalnej partii a nie bylejakości jak PiS czy krzykaczy jak RN czy Korwin.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 24.06.2018, 11:20
a wie ktoś jak tam postępy budowy tego promu Batory? przez rok już coś zbudowali?
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 24.06.2018, 14:47
Już 2 zbudowali i budują kolejne 5. Tak jak 2 miliony samochodów elektrycznych i 3 tryliony helikopterów wspólnie z Ukrainą.
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Stary 25.06.2018, 08:14
widzę, że Stocznia Szczecin się wzięła za sponsoring klubu z Plus ligi siatkówki wiec chyba dobrze prosperują.

Kocur? Lemoniadowy? powiecie coś?
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 25.06.2018, 08:36
IncognitoTSW napisał(a):Wyświetl post
widzę, że Stocznia Szczecin się wzięła za sponsoring klubu z Plus ligi siatkówki wiec chyba dobrze prosperują.

Kocur? Lemoniadowy? powiecie coś?

Dlaczego do mnie "pijesz" ?
alejasienieznam
Kocur
semper fi

Stary 25.06.2018, 08:52
A ja też nic nie pisałem o Promie Batory.

Natomiast o helikopterach polecam Magazyn Śledczy sprzed jakoś roku, może niecałego.
Cena z kosmosu, umowy na papierze toaletowym a w spółkach krzakach co miały ssać kasę z offsetu członkowie rodziny bula.
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Stary 25.06.2018, 11:04
Czyli co, nie wiecie czemu promy nie są budowane? rok temu Morawiecki flaszkę rozbijał w stoczni na chrzciny
Kocur
semper fi

Stary 25.06.2018, 11:18
Szczerze nie znam tematu - jakoś to przeoczyłem. Co się dzieje z tym promem bo zgaduję że budowa stanęła?
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Stary 25.06.2018, 12:06
Szumne zapowiedzi i stan taki jak rok temu a stocznia sponsoruje klub siatkarski. Tak jak za PO
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 25.06.2018, 13:04
IncognitoTSW napisał(a):Wyświetl post
Szumne zapowiedzi i stan taki jak rok temu a stocznia sponsoruje klub siatkarski. Tak jak za PO
Incognito ja się zasadniczo zgadzam ze gospodarczo idziemy w zła stronę tylko podaj alternatywę która partia ma inny pomysł ?

PIS trzeba krytykować bo wiele dobrych pomysłów ale coraz wiecej działań które tworzą tu PRL bis.

PO działając w korzystnych warunkach skompromitowało sie jako niby partia liberalna gospodarczo PIS przegina w drugą stronę moim zdanie przez pazerna i głupią opozycje i tzw elity.
Ostatnio edytowane przez Lemoniadowy Joe : 25.06.2018 o godz. 13:06.
alejasienieznam
Lukasz
Senior Member

Stary 02.07.2018, 09:08
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Szczerze nie znam tematu - jakoś to przeoczyłem. Co się dzieje z tym promem bo zgaduję że budowa stanęła?
A to nie ten prom gdzie wybudowano stępkę/szkielet, premier ogłosił sukces dobrej zmiany, przykręcił tabliczkę a teraz okazuje się że nie ma planów statku więc nie wiadomo co dalej robić?

Dokładnie tak jak z autami elektrycznymi naszego premiera. Ponoć firma zajmująca się tematem ma już zaawansowane plany elektryków ale nie wie jeszcze i nie może się zdecydować jaki to ma być samochód - duży/ mały/sedan/pickup/sportowy ani jak ma on wyglądać.

PRL.

P.S.
Drugi doskonałym przykładem 'prężności' I możliwości polskich stoczni oraz myśli technologicznej jest korweta Gawron, z braku uzbrojenia przemalowana na patrolowiec Ślązak. Najszybsza motorówka na Bałtyku. Budowa trwała tak długo że technologicznie okręt jest stary, co więcej, kończą lub skończyły się gwarancje na podzespoły w zasadzie jeszcze nie zainstalowane/uruchomione/sprawdzone (jak np silnik).

Edit:
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Natomiast o helikopterach polecam Magazyn Śledczy sprzed jakoś roku, może niecałego.
Cena z kosmosu, umowy na papierze toaletowym a w spółkach krzakach co miały ssać kasę z offsetu członkowie rodziny bula.
To jest właśnie ten niuans.
Może i ssali kasę (bez znaczenia czy tak jak PiS czy mniej) ale im po prostu wychodziło. Helikoptery by były. Aukcja koni by była. Przykładów można mnożyć.
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 02.07.2018 o godz. 09:20.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 06.07.2018, 21:37
szczególnie zwrot podatku VAT im wychodził
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Lukasz
Senior Member

Stary 07.07.2018, 14:11
Dlatego powołana będzie komisja ds VAT. Akurat na wybory.
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Stary 13.07.2018, 13:22
https://trans.info/pl/klamka-zapadla...-pewnik-101188

Cytat:
Nowy podatek wchodzi w życie 1 stycznia 2019 r. Stawka – 80 złotych za 1000 litrów benzyn silnikowych i olejów napędowych (czyli 8 gr za litr paliwa silnikowego) – czytamy na stronie prezydenta, który podpisał ustawę, wprowadzającą m.in. opłatę emisyjną. Eksperci alarmują, że wbrew zapowiedziom rządu, podwyżka uderzy kierowców po kieszeniach.

brawo! kto to widział tyle tankować, będziemy tankować mniej
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 13.07.2018, 13:27
To to jest ..... Planuja wprowadzic rozliczanie sie z polskim fiskusem przez ludzi pracujacych zagranica, ktorzy maja w Polsce rodziny. Abolicja ma dalej obowiazywac, ale nie rozliczenie sie bedzie juz obciazone grzywna.
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 17.07.2018, 19:29
Polecam się zainteresować:
https://panoptykon.org/wiadomosc/cen...ron-zakazanych
https://niebezpiecznik.pl/post/inter...je-ten-pomysl/
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
leszekm
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 20.07.2018, 21:03
Sejm uchwalił "mały ZUS" dla drobnych przedsiębiorców

http://biznes.interia.pl/podatki/new...w,2579700,4211
AS82
Banita

Stary 20.07.2018, 21:16
leszekm napisał(a):Wyświetl post

Ch*j z Zusem , dzis chyba koniec demokracji w Polsce
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 20.07.2018, 21:31
Jest super, jest super więc o co Ci chodzi...
Lukasz
Senior Member

Stary 22.07.2018, 17:34
leszekm napisał(a):Wyświetl post

Bądźmy obiektywni.

To ulga dla 10% przedsiębiorców (i to chyba przez 3 lata na 5 lat by uzbierać na minimalną emeryturę). Jednocześnie pozostałe 90% od 2019 będzie mieć podwyżki 7.3% - więcej o 65.89 zł miesięcznie czyli 790 zł rocznie. Jest to kolejna podwyżka ZUS r/r. W 2015 roku miesięczny ZUS wynosił 1095 zł teraz będzie to 1320 zł (+20%). Tylko w przeciągu dwóch ostatnich lat stawka na ZUS (rocznie) wrozsła o ok 1500 zł.

W zasadzie nikt nie ukrywa że te dolne 10% dostanie ulgi głównie dlatego żeby nie weszli w szarą strefę/bezrobocie - ich zwyczajnie na podwyżki ZUS nie stać.

P.S.
Dobra zmiana - ZUS 20% w górę, VAT bez zmian a inflacja +2%. Prywatnie obstawiam następną podwyżkę +10% czyli do ~1450 zł, skoro panowie rządzący inflację przewidują w wysokości ok 3%. A podobno wystarczyło 'nie kraść' by było lepiej.

Zmiany ZUS oraz inflacja (mniej więcej):

2015 - 1095 zł/miesiąc (inflacja -0.9%)
2016 - 1121 (+2.3%) (inflacja -0.6% )
2017 - 1172 (+4.5%) (inflacja 2%)
2018 - 1232 (+4.7%) (inflacja na czerwiec 1.8%)
2019 - 1320 (+7.3%) (zakładana inflacja 2.9%)
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 24.08.2018, 18:13
Jaki i Trzaskowski większych idiotów nie widziałem oglądamy dalej
Piggy oddaj hajs
AS82
Banita

Stary 17.09.2018, 19:45
Pisuary chcą sobie podporządkować Sądy , potem wyjść z Unii Europejskiej i nie oddać władzy do końca.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów