The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.04.2018, 11:59
Sens ma jak najbardziej - jest najprostszą i podatkowo najtańszą możliwością dokapitalizowania spółki.

Zabawa z zakupem akcji - pomijając kwestię ceny sprzedaży z pewnością niższą niż 11 mln zł wartości nominalnej, to ewentualne przekazanie całości czy części tej kwoty do TS jest problematyczne, bo darowizna nie opłaca się podatkowo, pożyczka to znowu powrót do systemu dokapitalizowania przez TFK, wprawdzie zwolniona z podatku ale jej umorzenie w przyszłości to znowu przychód i podatki ...
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
TIR_DO_SŁUBIC
Senior Member

Od: 05.2017

Stary 11.04.2018, 12:07
Ja tylko przypominam że była mowa o tym (wypowiedź Sarapaty), że beneficjentem sprzedaży akcji będzie SA a nie TS (było to powiedziane, nie pamiętam źródła). Kasa pójdzie do SA, nie TS.
Probierz cwel! Ole ole ole! AUUU AUUU!
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 11.04.2018, 15:26
Ja tylko nieśmiało przypominam, że TS przejmując SA zobowiązał się do zapłaty TFK jakichś 5 mln zł (w ratach). Jest oczywiste, że w związku ze sprzedażą 15% akcji P. Bragielowi jakaś kasa musi pójść do TS, żeby ten mógł z czegoś zapłacić TFK (choćby te 15% od 5 mln). Przecież TS nie zapłaci tego ze składek rodziców chodzących do szkółki.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 11.04.2018, 18:29
Panowie, sugeruję troszkę spokoju w tworzeniu scenariuszy alternatywnych. W tej chwili wiemy niewiele, tyle co przekazała Pani Prezes, a i to bez pewności, że to są ostateczne uzgodnienia.

Po pierwsze, była mowa i o sprzedaży kilkunastu (zakładamy 15) procent akcji [transakcja pomiędzy PB i TS i taki też transfer pieniędzy], i o powiązanej transakcji (niewielkiego) dokapitalizowania spółki sportowej [transfer PB - SA]. Dwie różne transakcje, choć wzajemnie powiązane i, być może, jak np. w umowach prywatyzacyjnych, ujęte w jeden dokument umowy albo warunkowane.

Tyle jest w miarę pewne. Jak będzie wyglądało samo dokapitalizowanie, nie do końca wiadomo. Pani Prezes jakiś czas temu (jeszcze sprzed rozmów z PB) zarzekała się, że na pewno nie pozwoli na drogę pożyczki, bo (z czym się zgadzam) to jest droga donikąd i problem kiedy pożyczkodawca/inwestor jednak zmieni zdanie, a nawet jeśli nie, to księgowo to źle wpływa na bilans (ląduje na zobowiązaniach). No chyba że jako rozwiązanie tymczasowe.

Z powodu liczb, które przytoczył Funkykoval akurat najmniej prawdopodobne (choć najprostsze) jest podwyższenie kapitału zakładowego. Sorry, ale rynkowo wyłożenie tych kilkunastu milionów po to, żeby objąć 15% kapitału zakładowego podmiotu wartego wielokrotnie mniej niż wartość nominalna - to się akurat kupy nie trzyma. Przypomnę, że nie było chętnego na kupienie całej spółki za 40 milionów złotych, a my tutaj rozmawiamy o jej wycenie jeszcze dwa razy większej. Science-fiction.

Zostają więc darowizny albo transakcje kombinowane, jak np. sponsoring, zakup usług itp. Może jakieś dodatkowe zobowiązania, nie polegające na bezpośrednim dokapitalizowaniu, ale np. świadczeniu usług, poręczaniu, przejęciach długu. Możliwości jest multum, zależnie od inwencji stron (i zderzeniu tej inwencji z polskimi przepisami, co może być sporą przeszkodą dla prawników amerykańskich), ale...

Na tę chwilę po prostu za mało wiemy, żeby się doktoryzować, poza tym - nas i tak nikt o zdanie nie zapyta. Niech się tym zajmują ci, którym za to płacą
Powód: poprawki
Ostatnio edytowane przez MaLk : 11.04.2018 o godz. 18:30.
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 11.04.2018, 23:21
MaLk

To najprostsze rozwiązanie, które podałem to przede wszystkim życzeniowe z mojej strony
Natomiast może być tak ze dajmy na to inwestor kupuje 10 % od TS i płaci za to np 1-2 mln zł (TS faktycznie potrzebuje kasy na zapłatę kolejnych rat do TFK) a kolejne 5 % poprzez utworzenie nowych akcji i dokapitalizowanie spółki (3-3,5 mln zł) i to chyba najbardziej prawdopodobny i rozsądny scenariusz
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 12.04.2018, 14:05
@MaLik, funkykoval

Jedyne sensowne rozwiązanie do dodatkowa emisja akcji tyle, że nie musza być to akcje zwykłe ale mogą być uprzywilejowanie. I dzięki temu inwestor kupi mniej akcji ale otrzyma więcej praw na WZA.

I ja bym tak rozumiał "dokapitalizowanie".

https://pl.wikipedia.org/wiki/Akcja_uprzywilejowana
Odpowiedz cytując
TIR_DO_SŁUBIC
Senior Member

Stary 12.04.2018, 14:09
Pytanie czy w Stanach to mają, prawnicy pracują 16h dziennie bo nie ogarniają jak jest u nas Ciekawe, czy ogarnęli już problematykę rady nadzorczej.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 12.04.2018, 18:01
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Jedyne sensowne rozwiązanie do dodatkowa emisja akcji tyle, że nie musza być to akcje zwykłe ale mogą być uprzywilejowanie. I dzięki temu inwestor kupi mniej akcji ale otrzyma więcej praw na WZA.
W spółce akcyjnej maksymalnie 2 głosy na 1 akcję. To niewiele zmienia w obliczeniach jeśli chodzi o koszty podwyższenia kapitału.

Wisła Kraków S.A. na tę chwilę, w najbardziej optymistycznej wersji, jest warta ok. 30 mln zł (przy porównaniu do najlepszych, a przede wszystkim rentownych i nieobciążonych dużym długiem, klubów notowanych na giełdzie). Realnie, ok. 20-25 mln zł.

Jeśli już w ogóle iść w tę stronę, to tylko drogą zaproponowaną przez Funkykovala, czyli częściowo sprzedaż, częściowo nowa emisja. No chyba że Bragiel nie bierze poprawki na wartości rynkowe, kto go tam wie...
Odpowiedz cytując
Stelio
Senior Member

Od: 09.2013

Stary 16.04.2018, 23:49
Na zapinamypasy wleciał dzisiaj wywiad z prezes Sarapatą. Generalnie to nic nowego i żadnych konkretów, na pytanie o Bragiel a odpowiedziała jedynie, że sprawa dalej aktualna aczkolwiek cudów się nie należy spodziewać jeśli chodzi o dolapitalizowanie spółki, potwierdziła również, że w sprawie jej słów z zeszłorocznego wywiadu też coś się dzieje, ale nie może powiedzieć "absolutnie" o co chodzi (podniesienie kilkunastokrotnie budżetu). Zobaczymy co to za innowacyjne projekty oraz kiedy i czy w ogóle zostaną zrealizowane. Obawiam się, że projekty projektami a my nadal będziemy oglądać Cywke kopiacego się po czole w opasce kapitana gdzieś między 5 a 12 miejscem w tabeli i tak jeszcze conajmniej przez 2 dekady...
Odpowiedz cytując
TOMEK 11
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 17.04.2018, 00:14
Pewnie było pierdo.lenie jak co roku, żeby karnety kupować...
Odpowiedz cytując
krzaq12
Senior Member

Od: 05.2015

Stary 17.04.2018, 07:50
Na twitterze krąży informacja, że w nowym projekcie kluczową rolę odegra flydubai, czyli nowy przewoźnik, który otworzył pierwsze w tej części Europy połączenie do Dubaju:Kraków- Dubaj. W radzie nadzorcej firmy zasiadają ponoć dwie osoby związane z Krakowem, w skład projektu ma wchodzić jeszcze kilku amerykańskich inwesorów, a większość dokumentów została podobno podpisana w ubiegły czwartek.
Jedną z osób która podała nazwę przewoźnika jest Pan o nicku Obserwator doskonały, ten sam który jako pierwszy rozgryzł kim jest inwestor

https://twitter.com/ark0vsky/status/...889559552?s=19
Ostatnio edytowane przez krzaq12 : 17.04.2018 o godz. 11:07.
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 17.04.2018, 08:53
tak, ale co to ma wspólnego z Wisłą ? bez podniety...
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
blanco
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 17.04.2018, 10:56
"Podobno chodzi o nowe linie lotnicze w Polsce, tani przewoźnik na trasach nie obsługiwanych przez Ryanair. Gruba kasa i szereg inwestorów z USA. Można już pisać o tym bo dokumenty parafowano w zeszły czwartek.(...)Jak spojrzysz kto siedzi w radzie nadzorczej @flydubai to wszystko stanie się jasne. Plus AM i RS związani z Krakowem. Jest ciekawy pomysł i są pieniądze. WisłAir od lipca, narazie tylko 5 stolic europejskich. Później więcej plus transatlantyk."

Haha, ma ktoś fantazję

PS. widzę,że użytkownik,który to napisał to Piotr aka 7kotow . Czyżby to ten z naszego forum ?
Ostatnio edytowane przez blanco : 17.04.2018 o godz. 11:00.
Odpowiedz cytując
krzaq12
Senior Member

Od: 05.2015

Stary 17.04.2018, 11:07
To jeszcze pozistaje rozwiązać zagadkę, tego kto zasiada rzekomo w RN i kim są osoby AM i RS, związane z Krk.

AM to pewnie Mandziara xD
Odpowiedz cytując
GonzoNS
Socios Wisła Kraków

Stary 17.04.2018, 11:16
to zaczynamy plotki... RS - Robert Szymański
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 17.04.2018, 12:05
blanco napisał(a):Wyświetl post
"Podobno chodzi o nowe linie lotnicze w Polsce, tani przewoźnik na trasach nie obsługiwanych przez Ryanair. Gruba kasa i szereg inwestorów z USA. Można już pisać o tym bo dokumenty parafowano w zeszły czwartek.(...)Jak spojrzysz kto siedzi w radzie nadzorczej @flydubai to wszystko stanie się jasne. Plus AM i RS związani z Krakowem. Jest ciekawy pomysł i są pieniądze. WisłAir od lipca, narazie tylko 5 stolic europejskich. Później więcej plus transatlantyk."
Niezłe jaja.
Jak zawsze chętnie wierzę w różne optymistyczne przewidywania i wrożby, tak tym razem to przekracza moje zdolności pojmowania.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Stary 17.04.2018, 12:15
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Niezłe jaja.
Jak zawsze chętnie wierzę w różne optymistyczne przewidywania i wrożby, tak tym razem to przekracza moje zdolności pojmowania.
to jest tak absurdalne, że tego nawet nie da się komentować Ale chwilka i jakiś geniusz z gazet to podchwyci i popełni z tych bredni artykuł... byle kliki się zgadzały ;-)
Ostatnio edytowane przez domin_czyzyny : 17.04.2018 o godz. 12:18.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 17.04.2018, 19:59
A na spodenkach BMW, na sznurówkach Coca-cola, bo o rękawki biją się Nike z Adidasem...

Jeżeli obecną Wisłę będzie sponsorować linia lotnicza z Dubaju, to co najwyżej arabskie OLT Express. Jak płacą, to brać, oczywiście - ale najpierw niech istnieją, potem niech nagrają temat, a na końcu zapłacą - bo na razie to internetowa bajka.

Ej, czy mi się dobrze kojarzy, że zanim Wisła stała się holenderska to Basałaj negocjował z Diego Simeone?

Edit:
TAK
https://eurosport.interia.pl/pilka-n...sly,nId,559501
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
TIR_DO_SŁUBIC
Senior Member

Stary 17.04.2018, 20:05
czaro napisał(a):Wyświetl post
Ej, czy mi się dobrze kojarzy, że zanim Wisła stała się holenderska to Basałaj negocjował z Diego Simeone?

Edit:
TAK
Gralibyśmy jak za Kiko?

Jaki Simeone (Kiko), taki: Koke (Perez) / Griezmann (Videmont)
Odpowiedz cytując
Garret
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 17.04.2018, 20:20

Edit:
TAK
Na pewno były takie plotki, czy faktycznie Wisła negocjowała to chyba nie wiadomo. Tak czy inaczej, pełno było niezadowolonych, że z takim trenerskim ogórkiem rozmawiamy.
Odpowiedz cytując
blanco
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 17.04.2018, 20:40
Na tym Twitterze z tego co obserwuje od jakiegoś czasu to niezłe ananasy są. Rzeczywiście piszą do firm typu Coca-Cola czy BMW o sponsoring dla Wisełki, oznaczają Sarapatę i Dukata we wpisach,żeby też nam załatwili linie lotnicze po tym jak ukazało się zdjęcie Mioduskiego z ludźmi z Emirates. Wiocha jak nie wiem co.
Co do tego flydubai to odpowiednikiem OLT Express raczej nie jest,bo istnieje od 2008 roku,a na facebooku mają milion polubień na stronie. Nie jestem jednak w stanie zrozumieć jaki jest sens wymyślania takich bzdur jak ten facet,którego wpisy wkleiłem wyżej i czemu ma to służyć.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 17.04.2018, 20:46
blanco napisał(a):Wyświetl post
Co do tego flydubai to odpowiednikiem OLT Express raczej nie jest,bo istnieje od 2008 roku,a na facebooku mają milion polubień na stronie. Nie jestem jednak w stanie zrozumieć jaki jest sens wymyślania takich bzdur jak ten facet,którego wpisy wkleiłem wyżej i czemu ma to służyć.
Tu nie chodzi o FlyDubai, ale o tanie linie lotnicze, w których ewentualnie FlyDubai by partycypował.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 17.04.2018, 20:46
A na spodenkach BMW, na sznurówkach Coca-cola, bo o rękawki biją się Nike z Adidasem...

Jeżeli obecną Wisłę będzie sponsorować linia lotnicza z Dubaju, to co najwyżej arabskie OLT Express. Jak płacą, to brać, oczywiście - ale najpierw niech istnieją, potem niech nagrają temat, a na końcu zapłacą - bo na razie to internetowa bajka.

Edit:
TAK
Poziom pier*olenia niektórych jest na prawdę irytujący.

Po pierwsze, FlyDubai tak jak każda większa firma z Emiratów jest własnością rodziny emira (rządu emiratu, tu emiratu Dubaj). Po drugie mimo tego, że FlyDubai nie jest częścią Emirates to tak jak Emirates należy do rodziny Al Maktoum. Więc Emirates mocno wspierały m.in. wiedzą powstanie FlyDubai.
Po trzecie, wszędzie gdzie wchodziły Emirates reklamowały się na piłce. Jedynym krajem, gdzie tego nie zrobiły jest Polska. Więc bardzo możliwe, że wchodząc na Balice reklamowali by się przez Wisłę.

Polecam poczytać nim się popi...sze
https://en.wikipedia.org/wiki/Flydubai

https://www.flydubai.com/en/destinations/

FraMat napisał(a):Wyświetl post
Tu nie chodzi o FlyDubai, ale o tanie linie lotnicze, w których ewentualnie FlyDubai by partycypował.
FlyDubai są "tanimi liniami" i zaczynają latać z Balic.
Emirates latają z Warszawy
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 17.04.2018 o godz. 21:42.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 17.04.2018, 22:41
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Poziom pier*olenia niektórych jest na prawdę irytujący.
My bad, ktoś wyżej napisał, że nasz nowy domniemany sponsor, to linia, która dopiero ma powstać - nie znam się na liniach lotniczych, więc się tym zasugerowałem. A zatem istnieje. Wciąż wydaje Ci się prawdopodobne, że zostaną sponsorem/zainwestują w Wisłę Kraków S.A.?
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 17.04.2018, 23:13
My bad, ktoś wyżej napisał, że nasz nowy domniemany sponsor, to linia, która dopiero ma powstać - nie znam się na liniach lotniczych, więc się tym zasugerowałem. A zatem istnieje. Wciąż wydaje Ci się prawdopodobne, że zostaną sponsorem/zainwestują w Wisłę Kraków S.A.?
Czaro, nie wiem czy zostaną sponsorem. Nawet nie mam czasu szukać, czy kogoś już sponsorowali.
Jak napisałem Emirates często się reklamowało przez sport.

Z drugiej strony na reklamę przez klub na pewno byłoby w ich stać. Filipiak dawno temu stwierdził, że jeśli chodzi o medialność to nawet burdy kibiców zwiększyły rozpoznawalność firmy. Ale niech gorące głowy z "C" nie traktują tego jako zachęty
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Stary 18.04.2018, 06:34
Coś na pewno w temacie inwestorów/sponsorów się dzieje. Bez większego echa przeszła w sumie najciekawsza dla mnie wypowiedź Sarapaty z zapinamypasy.pl, na wreszcie zadane pytanie, odnośnie jej słów z wywiadu o "kilkunastokrotnym zwiększeniu budżetu". Potwierdziła przecież, że m.in. chodziło jej właśnie o Bragiela, ale w ujęciu szerszym. Czyli jest to jakiś element planowanej większej układanki.

Ten FlyDubai brzmi logicznie i spójnie. Nowa linia na krakowskim lotnisku, biznesowe połączenie pod Dubaj (przypominam, że w Krakowie mamy już teraz w Polsce drugi po Warszawie metraż powierzchni biurowych w Polsce), reklama przez piłkę wydaje się logiczna. Natomiast ta WisłAir to jest już dla mnie jakaś totalna bzdura
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 18.04.2018, 07:30
nesta napisał(a):Wyświetl post
Coś na pewno w temacie inwestorów/sponsorów się dzieje. Bez większego echa przeszła w sumie najciekawsza dla mnie wypowiedź Sarapaty z zapinamypasy.pl, na wreszcie zadane pytanie, odnośnie jej słów z wywiadu o "kilkunastokrotnym zwiększeniu budżetu". Potwierdziła przecież, że m.in. chodziło jej właśnie o Bragiela, ale w ujęciu szerszym. Czyli jest to jakiś element planowanej większej układanki.

Ten FlyDubai brzmi logicznie i spójnie. Nowa linia na krakowskim lotnisku, biznesowe połączenie pod Dubaj (przypominam, że w Krakowie mamy już teraz w Polsce drugi po Warszawie metraż powierzchni biurowych w Polsce), reklama przez piłkę wydaje się logiczna. Natomiast ta WisłAir to jest już dla mnie jakaś totalna bzdura
nesta, sory ale mam wrazenie czasem ze Ty za szybko łykasz niektore rzeczy

jakby padła informacja o tym ze inwestorem moze byc MPGK to też bys to logicznie wytlumaczył.
Dam Ci dobrą radę, nie miej zbyt duzych oczekiwań, będzie łatwiej na przyszlość, albo zycie cie zaskoczy i bediesz sie mega cieszył albo zycie poleci w chuja i nie bedziesz bardzo płakał

Juz nie takie ....a obietnice były, a to ze P. napisał coś na tt to nic nie znaczy. Owszem temat pewnych linii lotniczych był z rok temu grany, jakies tam newsy latały, ale czy wy nie pamietacie jak nam obiecywano "dobre nazwisko" by zapełnic trybuny i jak nie było tego nazwiska tak nie ma. Od czasów jeżyka to obietnice mamy piekne i normalnie coroczne.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 18.04.2018, 10:00
Jeszcze w temacie FlyDubai. W Chorwacji sponsorowali zimowy wyjazd HNK Rieka.
http://www.travia360.com/tripstypes/...ith-hnk-rijeka
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 18.04.2018, 11:53
Lata mijają a nadal tylu użytkowników daje się nabierać na takie bajeczki, jak ta ostatnia o arabskich szejkach...
A później płacz i obraza, 2 tysiące karnetów ledwo sprzedamy...
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 18.04.2018, 13:44
Generalnie aż tak bym się ludzi nie czepiał. Czym innym są bajeczki o arabskich szejkach ścigających się na najszybszych (arabskich) koniach żeby wykupić Wisłę, zainwestować milijony i zbudować potęgę przewyższającą ManC i PSG razem wzięte, a czymś zupełnie innym informacja o potencjalnym sponsorze płacącym jakieś normalne pieniądze za reklamę usługi, którą akurat chce wypromować tu i teraz.
W tym drugim akurat nie ma nic nieprawdopodobnego (co oczywiście nie oznacza, że plotki są prawdziwe). Luz.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów