The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
ashkeczup
Senior Member

Od: 08.2016

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.03.2018, 16:34
Dokładnie, nie ma żadnego powodu do niepokoju. W kulisach widać, że atmosfera w szatni jest dobra, może nie wszyscy są najlepszymi kolegami, ale przecież nie muszą. Małecki jeszcze bidonami nie rzucał, po bandach nie kopie, nie psioczy na trenera (przynajmniej nie oficjalnie), także trochę szacunku, bo niektórzy tu używają zbyt dosadnych słów, a przecież opieramy się na wybitnie przeciętnie wiarygodnym źródle. Od dawna nie jest takiej dyspozycji, w jakiej na pewno chciałby być i na pewno to wie.

Marcinnno
Czyli usłyszałeś mniej więcej '....TRENER POWIEDZIAŁ ŻE NIE PASUJE...', które wypowiedział tonem syntezatora głosu Ivona? Cóż za wyczucie czasu, pogratulować.
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 22.03.2018, 16:35
Może po prostu jest słaby nie oszukujmy się od dość dawna pikuje z formą w dół.To trener widzi go codziennie na treningach i jeżeli uznaje,że jest słaby to tak jest
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 22.03.2018, 17:13
ashkeczup napisał(a):Wyświetl post
Czyli usłyszałeś mniej więcej '....TRENER POWIEDZIAŁ ŻE NIE PASUJE...', które wypowiedział tonem syntezatora głosu Ivona? Cóż za wyczucie czasu, pogratulować.
Może grali w pokera i trener miał dobrą kartę?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
PSYCHOLTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2006

Stary 23.03.2018, 07:28
nie rozumiem Waszego czepiania się do Marcinno, napisał co usłyszał i podpowiem Wam tak, nie każdy jest pokemonem, żeby robić tanią sensację. ja mu wierzę
Odpowiedz cytując
darotsok73
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 23.03.2018, 09:45
Siema, też różne teksty, plotki słyszałem np.o Carlitosie. . . . . Raczej złośliwe, nieprzychylne i co ciekawe z kilku żródeł. . Ale olać to. Gra strzela, drybluje, ośmiesza rywali, cieszy kibiców . Dla publiki i mediów i drużyny tylko to się liczy. Co do P.Małeckiego i w sumie pozostałej starej gwardii. Powiedzenie takie jest.. -jesteś tak dobry jak twój ostatni mecz.. Kiedy Małecki zagrał dobry mecz ?.. No raczej daaawno. Przegrywa SPORTOWO konkurencję z obcokrajowcami i tyle w temacie. Nikt nie jest wieczny, ani Głowa (końcówkę roku miał słabą) , ani Brozio. (przypadkowa , asysta w derbach, raczej nic po za tym). Sentymentami to możemy powalczyć, zremisować jakiś mecz. Trener odpowiada za wynik i on decyduje o składzie.
Jeśli ktoś nie rozumie, w jakim klubie gra i dla kogo, to niech stąd lepiej odejdzie i nie zawraca głowy - mówi ostro były piłkarz "Białej Gwiazdy", MAREK MOTYKA
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Stary 23.03.2018, 16:14
PSYCHOLTSW napisał(a):Wyświetl post
nie rozumiem Waszego czepiania się do Marcinno, napisał co usłyszał i podpowiem Wam tak, nie każdy jest pokemonem, żeby robić tanią sensację. ja mu wierzę
Ja po pierwszym poście też w granicach rozsądku, ale na pytanie o ton,kontekst i opis tej sytuacji powiedział, że słyszał tylko to. Mnie to się wydaje, że jakiś kolega mu tą sytuacje tak przedstawił i dlatego nie potrafi powiedzieć nic więcej. Diabeł tkwi w szczegółach
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 24.03.2018, 20:53
Przeciwnie, z tego wynika, że rozmowa z trenerem nie miała miejsca

Patryk Małecki napisał(a):Wyświetl post
- Sam tak naprawdę nie wiem, o co chodzi. Staram się jednak nie załamywać, tylko robię swoje. Nikt z klubu, ani trenerzy, ani działacze, nie mówią mi, o co chodzi. Nie jestem zawodnikiem, który będzie chodził do trenera i pytał dlaczego mnie pomija - tak swoją absencję w większości spotkań rundy wiosennej skomentował Małecki
https://sportowefakty.wp.pl/pilka-no...lucza-odejscia
Odpowiedz cytując
Przybyszewski
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 24.03.2018, 21:10
Szkoda ze nie jest typem który chodzi do trenera tylko takim co chodzi do dziennikarza ...
Odpowiedz cytując
wester
Senior Member

Stary 24.03.2018, 21:17
Proszą Patryka w trosce o jego dobro aby zamknął mordę. Nic mu to nie da. Po prostu niech robi swoje jeśli trener Carillo z niego nie będzie dalej korzystał to trudno wtedy w lecie będzie czas na myślenie co dalej. Teraz musi robić to co może zrobić czyli po prostu spokojnie spróbować zdusić w sobie te negatywne emocje oraz pracą próbować przekonać trenera do swojej osoby. Jest jeszcze masa meczów do końca sezonu myślę że spokojnie otrzyma szanse na to aby z powrotem stać się znacząca postacią tej drużyny.

Trener Carillo zrobił ciekawą rzecz odsuwając starą gwardie od sterów na boisku. Tak naprawdę może to mieć to dobry wpływ na pozostałych pilkarzy. Tacy ludzie jak Velez Asrenic, Imaz itd to oni teraz będą czuli że tworzą ten klub. Że to nie te nasze legendy decydują o tym jak będzie kształt Wisly, spraw na boisku czy w szatni. Trener Carillo stawiając na nowych ludzi przekazał po prostu stery innym. Będzie sprzyjało to wykreowaniu nowych liderów których ta drużyna będzie potrzebować w nowym sezonie.

Ludzi pokroju Głowackiego, Brożka, Bogusia czy Małego należy szanować za to co zrobili. Za to ze są z tym klubem na dobre i na złe. Że wytrzymali momenty próby kiedy było źle, że nie marudzili o pieniądze, że wyciągali ten klub z dna, że mają ten klub w sercu. Natomiast teraz oni muszą być świadomi ze ktoś tmusi w końcu od nich przejąć pewne obowiązki.
Ostatnio edytowane przez wester : 24.03.2018 o godz. 22:37.
Odpowiedz cytując
TOMEK 11
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 24.03.2018, 22:04
Głowacki, Małecki, Boguski, Brożek wasza forma była 5-7-10 lat temu, był taki człowiek jak Dan Petrescu, a później go nie było, później był jego ogromny progres, a wasz? Oby historia nie zatoczyła koła i oby buntownicza patologia nie zwyciężyła znowu. 110% poparcia dla decyzji Carillo
Odpowiedz cytując
Hives4
Banita

Od: 06.2008

Stary 24.03.2018, 22:51
Głowacki, Boguski i Brożek po sezonie żegnają się z klubem, a Małecki nigdy nie był lubiany przez kolegów i jest ostatni w kolejce po opaskę kapitana, więc Carillo nie ma już co się obawiać tej "starszyzny". W lecie ich (być może z wyjątkiem Małeckiego) w kadrze nie będzie, a Carillo będzie przygotowywał się z zespołem do nowego sezonu. I trzeba trzymać kciuki, że pojawią się Polacy, którzy będą na pierwszym planie. Póki co jest tylko Sadlok i młodzi Wojtkowski z Bartoszem. Być może Buchalik, Cywka i Bartkowski o ile zostaną, ale to rezerwowi...

Brzmi smutno, ale to dobrze. Trzeba przestać żyć przeszłością i śmiało otwierać nowy rozdział zamiast trzymać się oldboyów pamiętających erę Cupiała. Obecny zarząd wierzy w Carillo i oby ten to wykorzystał.
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 24.03.2018, 22:51
Cholera ja myślałem,że z Małego będą ludzie praca z psychologiem napawała optymizmem.Przez chwilę to działo właśnie przez chwilę on się nigdy nie zmieni,a szkoda pewnie skończy w Niecieczy
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 24.03.2018, 23:25
A przestań chłopie płakać.. zapierdalaj na trenigach, jak cię trener nie widzi w składzie to nie rób kwasu tylko odejdź i tyle. Jak dziesiątki innych piłkarzy w sytuacji jak twoja. Wielki gwiazdor k...
Odpowiedz cytując
Marcinnno
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 25.03.2018, 07:06
Niestety jest tak jak pisałem, niektórzy mi nie wierzyli mnie jeszcze bardziej dziwi to , że dziennikarze zapytali Carillo o to czy chce żeby Pol został, a on na to : takie pytania najlepiej zadać dyrektorowi sportowemu, bo im więcej osób sie wypowiada na temat zawodnika , tym gorzej dla niego. Kompletnie tego nie rozumiem.
Odpowiedz cytując
siemstein
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 25.03.2018, 08:02
Cytat:
Nie jestem zawodnikiem, który będzie chodził do trenera i pytał dlaczego mnie pomija - tak swoją absencję w większości spotkań rundy wiosennej skomentował Małecki
To pokazuje, że Małecki nigdy się nie zmieni. Rozmowa z trenerem... Przecież każdy piłkarz, któremu zależy przyszedłby do trenera i zapytał, trenerze, czemu nie gram? Ale Małecki woli się obrazić, bo przecież zagrał "niezły mecz z Lechią", a tak naprawdę zagrał kaszanę... Po co iść pogadać, jak facet z facetem, lepiej jak panienka się obrazić
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 25.03.2018, 08:56
Marcinnno napisał(a):Wyświetl post
Niestety jest tak jak pisałem, niektórzy mi nie wierzyli mnie jeszcze bardziej dziwi to , że dziennikarze zapytali Carillo o to czy chce żeby Pol został, a on na to : takie pytania najlepiej zadać dyrektorowi sportowemu, bo im więcej osób sie wypowiada na temat zawodnika , tym gorzej dla niego. Kompletnie tego nie rozumiem.
nie wierzyli w to ze Carillo cos takiego Małeckiemu powiedział , i faktycznie z wywiadów wynika że ich rozmowa nie miała miejsca

a nie nie wierzyli ze Carilo odstawil Malego na boczny tor , bo to widać przeciez i bez Twoich rewelacji
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 25.03.2018, 09:11
raindog napisał(a):Wyświetl post
...ale Małecki jest przekonany, że nie pasuje taktycznie do koncepcji trenera:
"Jest nowy trener, ma swoją taktykę. Widocznie do tej pory nie widział mnie w niej".
biedny Małecki gnojony przez zły układ, złego trenera i jego dziwną taktykę, która go nie uwzględnia w swoich planach

on się nigdy nie zmieni

ps. jak mi to coś przypomina ... i to bardzo
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 25.03.2018, 09:18
siemstein napisał(a):Wyświetl post
To pokazuje, że Małecki nigdy się nie zmieni. Rozmowa z trenerem... Przecież każdy piłkarz, któremu zależy przyszedłby do trenera i zapytał, trenerze, czemu nie gram? Ale Małecki woli się obrazić, bo przecież zagrał "niezły mecz z Lechią", a tak naprawdę zagrał kaszanę... Po co iść pogadać, jak facet z facetem, lepiej jak panienka się obrazić
Cytat:
Nie będę oszukiwał, nie jestem zawodnikiem, który jest zadowolony z tego, że siedzi na trybunach i zarabia – jak na polskie warunki – bardzo dobre pieniądze. Jeśli nic się nie zmieni, będę chciał odejść i grać. Chcę znowu odzyskać radość z gry. Jeśli nie tu, to gdzie indziej. Mam ważny kontrakt, ale jeśli nie będę grał, nic mnie tu nie trzyma. Nie lubię brać pieniędzy za darmo. Taki już jestem. Może ktoś powie, że jestem nienormalny, ale mam taki charakter. Po prostu tego nie zniosę – powiedział.
To natomiast pokazuje, ze Patryk nie jest czlowiekiem który będzie zerował na klubie i ciągnął dosc duze pieniadze bedac poza meczowa 18. Co jest fajnym zachowaniem w przypadku naszej sytuacji finansowej.

Widać, że wywiad to może byc takie przeciąganie liny w obie strony na forum wiec nie podniecał bym się na waszym miejscu i nie ferował pochopnych wyroków.

Równie dobrze można napisać, że ten brak rozmowy zawodnika z trenerem nie do konca dobrze swiadczy o warsztacie tego drugiego. Trzeba umiec prowadzic zespół tez mentalnie i radzic sobie z różnymi charakterami gwizdek w szatni. No ale to zalety tych najlepszych, ktorzy własnie prowadza topowe druzyny wiec zbyt wiele nie wymagam.
Ostatnio edytowane przez Dariook : 25.03.2018 o godz. 09:23.
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
lucas8
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 25.03.2018, 09:22
Już niech nie opowiada bajek o tym żerowaniu na klubie. Facet najzwyczajniej w świecie przegrał rywalizacje czysto SPORTOWĄ i nie może tego przełknąć. Opowiada, że nie będzie z tym chodził i gadał, jak mu źle, ale jednocześnie udziela wywiadu... ręce opadają.

Głowa do góry i weź się ku$wa za walkę o skład. Skończyły się czasy dawania miejsca z góry, albo dlatego bo nie było rywalizacji!!
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 25.03.2018, 09:44
Małecki przegrywa sportowo. Niestety jego arogancja i przesadna pewność siebie sprawiają, że nie przyjmuje takiej argumentacji. "Nie gram przez kontuzję, nie gram przez kartki, bo ktoś się na mnie uwziął, ale na Boga - nie przez brak umiejętności!"...

Zawsze miał pewny plac, ale też nigdy dotąd nie mieliśmy tak szerokiej kadry (a co za tym idzie - takiej walki o miejsce). Gramy systemem 4-3-3, a tu obsada wysuniętej formacji jest mocno obsadzona.

Carlitos / Imaz to inna bajka, Mały może im słupki na treningu ustawiać i podglądać ich zdolności techniczne, których nigdy nie miał. Poza dyskusją dla każdego.

Halilovic / Wojtkowski / Brlek (wcisnę go jednak do tej formacji)- też fajnie wyszkoleni technicznie, do tego młodzi i rozwojowi. Nie dziwię się trenerowi, że to oni balansują między I jedenastką a ławką.

Boguski - coś czuję, że jego minuty już się kończą, ale i tak pewnie nadrabia pokorą, której wiślak z Suwałk ma zero. Być może ma duże wsparcie szatni, jednak biegał z opaską kapitana, a to o czymś świadczy.

Mały wylądował w rotacji poza ww. szóstką, gdzieś pomiędzy Bałaniukiem, Brożkiem , Ondraskiem i Kolarem. Takie życie. Myślę, że taka Pogoń go łyknie, ich też kocha.
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 25.03.2018, 10:01
lucas8 napisał(a):Wyświetl post
Już niech nie opowiada bajek o tym żerowaniu na klubie. Facet najzwyczajniej w świecie przegrał rywalizacje czysto SPORTOWĄ i nie może tego przełknąć. Opowiada, że nie będzie z tym chodził i gadał, jak mu źle, ale jednocześnie udziela wywiadu... ręce opadają.

Głowa do góry i weź się ku$wa za walkę o skład. Skończyły się czasy dawania miejsca z góry, albo dlatego bo nie było rywalizacji!!
Pytanie czy jest trener, z którym Małecki nie miał żadnych problemów w swojej karierze? Carillo widzi, ze Małecki jest obecnie cienki i jego wybory personalne póki co przynoszą efekty pkt. Jednak ze wstępną oceną pracy trenera, trzeba poczekać przynajmniej do końca sezonu.
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
Charlie
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 25.03.2018, 10:18
Odnośnie wszystkich głupich wypowiedzi i zachowań Małeckiego na przestrzeni ostatnich 10 lat to ciekawi na ile jest to kwestia jego trudnego charakteru, a na ile faktu, że zanim zaczął występować w pierwszym składzie to zrobiono z niego Boga Trybun, Wiślaka z krwi i kości i skandowano jego nazwisko niemal równie często jak prawdziwych legend. Odkąd pamiętam to Patryś miał tendencje narcystyczne i zawsze odnosiłem wrażenie, że nie kocha Wisły, tylko kocha siebie w barwach Wisły. Po powrocie ze Szczecina widziałem pewne symptomy poprawy, ale teraz wychodzi na to, ze pewne rzeczy się nie zmieniają. Dobrze chociaż, że czasy się zmieniły i Mały raczej nie może liczyć na wsparcie kibiców w tym konflikcie.
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Lepiej odpaść z Levadią niż z Podbeskidziem w Pucharze Polski,
Odpowiedz cytując
TIR_DO_SŁUBIC
Senior Member

Od: 05.2017

Stary 25.03.2018, 10:38
Małeckiemu się role pojebały.
Probierz cwel! Ole ole ole! AUUU AUUU!
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 25.03.2018, 10:49
PhantomRanger napisał(a):Wyświetl post
Pytanie czy jest trener, z którym Małecki nie miał żadnych problemów w swojej karierze? Carillo widzi, ze Małecki jest obecnie cienki i jego wybory personalne póki co przynoszą efekty pkt. Jednak ze wstępną oceną pracy trenera, trzeba poczekać przynajmniej do końca sezonu.
Maaskant, Wdowczyk

Może i mu zależy an klubie, ale w tej konkretnej sytuacji zależy mu przede wszystkim na sobie i działa na niekorzyść klubu. Takie rzeczy można załatwić po cichu, a nie atakować wszystkich, że się przed nim nie tłumaczą, dlaczego nie gra, gdzie jak twierdzi, ta gra mu się po prostu należy.
Wspomniałem, ze w tym wywiadze każdy wyczyta sobie to co mu pasuje.
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
Barti
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2011

Stary 25.03.2018, 11:02
Z Wdowczykiem też miał ścięcie w Pogoni
"Gdyby nie słupek, gdyby nie poprzeczka
Gdyby się nie przewrócił, byłaby rzecz wielka
Gdyby to najczęstsze słowo polskie
Gdyby mama miała ...., to by była ojcem"
Odpowiedz cytując
JudasPriest
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2017

Stary 25.03.2018, 11:10
Trochę przesadzanie. Jest jaki jest, ma swoje wady, ale jemu potrzeba dużo wsparcia, gdy czuje się odrzucony to robi fochy. Osobiście nie przepadam za nim, ale jestem w stanie go zrozumieć. Teraz trzeba po cichu wyjaśnić sprawę i już. Nasi kibice mają już takie tendencje ze kogoś kochają ( przez ostatni rok nie było na jego temat złego słowa na forum). Raz głupio coś powiedział i już cały hejt na niego spływa. Chyba przejął pałeczkę po Mitro
Odpowiedz cytując
Barti
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2011

Stary 25.03.2018, 11:12
JudasPriest napisał(a):Wyświetl post
Trochę przesadzanie. Jest jaki jest, ma swoje wady, ale jemu potrzeba dużo wsparcia, gdy czuje się odrzucony to robi fochy. Osobiście nie przepadam za nim, ale jestem w stanie go zrozumieć. Teraz trzeba po cichu wyjaśnić sprawę i już. Nasi kibice mają już takie tendencje ze kogoś kochają ( przez ostatni rok nie było na jego temat złego słowa na forum). Raz głupio coś powiedział i już cały hejt na niego spływa. Chyba przejął pałeczkę po Mitro
Przestań. To jest chłop który ma już 30 lat jakbyś nie wiedział. Może najwyższy czas wydorośleć w końcu?
"Gdyby nie słupek, gdyby nie poprzeczka
Gdyby się nie przewrócił, byłaby rzecz wielka
Gdyby to najczęstsze słowo polskie
Gdyby mama miała ...., to by była ojcem"
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 25.03.2018, 11:21
Co do Małeckiego to sprawa jest prosta. Jak w dalszym ciągu będzie uważał, że jest pomijany, nie pasuje do koncepcji etc - w lecie dostanie zielone światło i powodzenia w dalszej karierze.

Buduje się dość fajny projekt z Carillo. Wiadomo ,że pewne jednostki do niego pasowąć nie będą - takie życie.
I żaden Małecki czy inny ęcki nie może tego torpedować.
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 25.03.2018, 16:57
No i dzisiaj się potwierdziło, że kolega dobrze słyszał. Mały znowu trochę za bardzo kombinuje. Rozmowa z trenerem przez media jest chyba najgorszym możliwym rozwiązaniem.
Ten wywiad bardzo mnie do Małeckiego zraził. Groźba odejścia, teksty "nie potrzebuję nic udowadniać", syndrom oblężonej twierdzy. No, nie wygląda to korzystnie dla zawodnika. Nie chodzę oglądać treningów, więc nie wiem, jaka jest jego forma fizyczna, ale widzę, że psychicznie nie jest w tej chwili w najlepszej dyspozycji.

Marcinnno napisał(a):Wyświetl post
Może należy to rozumieć tak, że na miejsce Lloncha trener ma swojego faworyta z przeszłości. Jakiś Mitrovic2, te klimaty.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
MB1906
Senior Member

Od: 05.2017

Stary 25.03.2018, 17:42
Co do fragmentu do Llonchu to sprawa jest jasna trener nie będzie ułatwiał pracy agentowi.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów