|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
Dla mnei to jest wlasnie nieprzewidywalna pilka nozna, a nie gra zero jedynkowa (np. karne z dupy zabijaja widowisko. Var sam w sobie winny nie jest, ale to jest narzedzie do tuszowaniu winy sędziów) soryy, ale jestem stary romantyczny Against Modern Football - zaczynajac od miliarda monet konczac na miliardzie kamer. Poki co na forum mozemy sobie tylko popisac co kto woli, bo i tak decyzji to my nie bedziemy podejmowac. Mi jednak nie podoba sie świadomość ze w kazdej minucie meczu, nagle, z dupy sedzie moze odgwizdac jedenastke. Czym rozni się taka 11 (jak np. ze Śląskiem) od gola Tjeriego ? QUOTE=Zotek;1487096]Po to, że VAR jest wykorzystywany tylko przy bramce, karnym, albo czerwonej kartce. Jakby każdy faul przy linii bocznej, czy spalony był rozstrzygany przez VAR to mecze by trzeba było doliczać 20 minut, a nie 5.[/QUOTE] Skad wiesz ze za rok, nie pojdziemy dalej i VAR nie bedzie sędziowal meczu. W budzie bedzie siedzialo kilku sedziow i beda oceniali kazdy zachowanie pilkarza...
Ostatnio edytowane przez szprotson : 09.11.2017 o godz. 20:45.
![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Zabijają widowisko również nieuznane z dupy bramki. Kto wie gdzie bylibyśmy dzisiaj, gdyby uznano bramkę Marka Penksy... :<
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
A myślałem, że mi przeszło. W końcu tyle już lat minęło. Dla mnie VAR jak na razie to czysta parodia. Może rzeczywiście iść w kierunku znanym z choćby siatkówki. Czyli np. kontrola 2 sytuacji w meczu dla każdego z trenerów. ![]()
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los Od jakiego ich nic nie wyzwoli Bo zabije ich las Rąk co klaszczą na czas W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli Patrz jak piją i żrą Twoją żywią się krwią I żonglują słowami twych pieśni Lecz nic nie śni im się A najlepiej wiesz że Nie istnieje wszak to co się nie śni. Jacek Kaczmarski |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2009
Offline |
|
|
![]() Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA. Cytat:
|
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
kto to wie co by bylo, jakby na sławetnym meczu z Legia w Krakowie był VAR
![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
https://www.youtube.com/watch?v=KZjiUqgP7MY |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
Nie wiedziałem, gdzie to wrzucić, a myślę, że powinno się pojawić:
27 listopada odbyło się posiedzenie Rady Nadzorczej Ekstraklasy S.A., podczas którego ustalono, że w sezonie 2017/2018 nie będą dokonywane żadne zmiany regulaminowe, w tym dotyczące możliwości zwiększenia lub zmniejszenia liczby zespołów już od sezonu 2018/19. Decyzja ta oznacza, że w sezonie 2017/2018 z LOTTO Ekstraklasy spadną dwa zespoły, a dwa uzyskają awans z Nice 1 ligi. Decyzja została podyktowana przede wszystkim koniecznością utrzymania stabilności regulaminów i niedokonywania ich zmian w trakcie sezonu. Decyzja odnośnie ewentualnych: zmiany liczby zespołów w LOTTO Ekstraklasie oraz zmiany systemu rozgrywek, będzie przedmiotem dyskusji klubów na początku 2018 roku. Wówczas zostanie zarekomendowany Zarządom: Ekstraklasy S.A. oraz PZPN, kształt rozgrywek w formacie, jaki obowiązywać miałby od sezonu 2019/20. Od tego okresu obowiązywać będzie nowa umowa dotycząca praw mediowych Ekstraklasy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Ja bym chciał ligę + play offy, ew. dużą ligę bez podziału na grupy; a jeżeli już musi być podział na grupy, to niech przynajmniej nikt nie dzieli punktów. Ale pewnie ktoś już to tutaj przemyślał i przeanalizował, niech się wypowie.
![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
Wprowadzono play off by ograniczyć sprzedawanie meczów/mecze przyjaźni (teraz większości się nie opłaca) oraz by ilość meczów bez stawki była znikoma. Co więcej bardziej się opłacało ryzykować w sezonie zasadniczym, niż w play off. Co więcej system play-off działa m.in. w Belgii. Wróci 18 drużyn i wrócą wałki. Wrócą wałki, ludzie nie będą chodzić na stadiony. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Kwiatkowski co za typ...ślepa krowa Dlaczego zawsze nam dają sędziego z Warszawy,Płocka czy Bydgoszczy ?!
![]()
Piggy oddaj hajs
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Sędzia to akurat jest naszym najmniejszym problemem.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
|
W tym spotkaniu Kwiatkowski po raz kolejny udowodnił nawet nie za bardzo wiem co ? Swoje nieudacznictwo ? sędziowanie przeciwko Wiśle
Oczywiście nie zrobił jaj całkowicie nie uznał bramki po wygarnięciu piłki zza boiska, nie podyktował karnego z kapelusza etc. Jednak odgwizdany faul na Jach Arsenicia, gdzie Jach poślizgnął się na murawie było pierwszym kuriozum, kolejnym nieodgwizdanie zagrania ręką Jacha na 17 metrze (takie same przypadkowe zagrania ręką w przypadku Wiślaków były dwukrotnie odgwizdywane), w pierwszej połowie liniowy na stronie Wisły wiecznie był z tyłu za akcją - nie odgwizdał spalonego (aczkolwiek nic z tego nie wyniknęło) przy sytuacji z drugą bramką Zagłębia sytuacja również była stkowa odnosnie spalonego a boczny był kilka metrów za akcją.... Powtórka z C+ była trudna do zweryfikowania..... ![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2015
Offline |
|
|
Dobrze ze Carlitos uderzyl w slupek bo jak by trafil w bramke to moglo by sie to skonczyc lisciami dla sedziego. Ta sytuacja z Arseniciem to byla 100 procentowa sytuacja , kto wie jak by sie mecz potoczyl gdyby tam byla bramka. Straszne bledy. W pomylkach sedziowskich conajmniej 3-0 dla Lubina
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
po gębie widać że to raczej kretyn który nie ogarnia
ale apropo tej ręki Jacha , to mega żenujące komentarze Mielcarskiego , który zdecydowanie stwierdził że takich rąk sie nie gwizda, co tam że po mniejszej Arsenica był karny przeciwko nam niedawno... no ale widać jesteście pogodzeni z tym że komentarz musi być antywiślacki , bo pomysł na akcje mailową został olany ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2017
Offline |
|
|
Nie wiem, czy dobrze wybieram temat, jak coś, to proszę o przeniesienie gdzie indziej;
do dyskusji - media donoszą, że w połowie lutego będą w końcu głosowane zmiany w organizacji ligi, o które zabiegał od dawna Boniek. Po pierwsze - 38 drużyn, zamiast 36. Po drugie, liga kończąca się wcześniej - np. w drugiej połowie maja, jak w tym roku. Po trzecie - likwidacja meczu w piątek o 18, możliwa likwidacja albo przesunięcie meczu poniedziałkowego. W zamian, pakiety 3 meczów rozgrywanych jednocześnie - w soboty i w niedziele o 15 30. Moim zdaniem, to wszystko jeden, wielki, ponury żart. Już teraz, co roku, ogon tabeli w Ekstraklasie składa się w całości z bieda-klubików, zbierających 30-kilkuletni szrot z innych zespołów. Nie mam uprzedzeń do nikogo, ale jak rzucić okiem na spotkanie nawet jednego z tych "lepszych" składów Ekstraklasy z jakąś Sandecją, Górnikiem Łęczna, czy inną Odrą Wodzisław, to ma się ochotę wyłączyć telewizor w 30 minucie. Nie mówię już o "wewnętrznych" meczach między takimi zespołami, które to - sromotne kopaniny - w przypadku przejścia reformy, niemiłosiernie się rozmnożą. Dalej - ważniejsze starcia, utoną w zalewie meczów w polu kukurydzy. Jedna zaleta takiego rozwiązania - pod dnem będą trzy metry mułu, zamiast jednego, więc unikniemy przypadkowych degradacji bardziej poukładanych drużyn (vide - Cracovia, Górnik). Natomiast awans do ekstraklasy z pierwszej ligi też będzie zorganizowany idiotycznie, ponieważ 3 drużyna od końca z tabeli Ekstraklasy będzie spadać, a w jej miejsce będzie awansował zespół z baraży z I ligi, wyłoniony ze starć ekip z miejsc 3-6. Z tego wynika, że ktoś najwyraźniej uważa, iż (przy losowych wynikach, które padają w polskich ligach) zastąpienie tego przed-przed-ostatniego zespołu E-sy, potencjalnie 6 drużyną I ligi (! - tak jakby 9 miejsc różnicy) przyniesie korzystny rezultat dla poziomu ligi. Pomysł kończenia rozgrywek w maju może i dałoby się jakoś uzasadnić, ale, według mnie, marnowanie najładniejszego okresu w roku, a, w zamian za to, granie w zimie (obowiązkowo przynajmniej dwie kolejki w śniegu), kiedy z trudem da się ustać 45 minut na stadionie, to bezsens. No i finalnie - serio, kto ma czas, żeby w sobotę o 15 30 siedzieć przed telewizorem i oglądać losowe mecze ekstraklasy? Jeszcze jak gra Wisła - wiadomo, zmiana planów, ale żeby oglądać wtedy jakieś inne mecze? Podsumowując - moim zdaniem, liga zmieni się w tasiemiec, w którym połowa meczów, to będą kopaniny na poziomie B-klasy. Ciekawi mnie co macie na ten temat do powiedzenia, zwłaszcza z naszej perspektywy i pod kątem ewentualnego wpływu na klubowy budżet. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Wedlug mnie 30 meczów to za malo a 37 to za duzo. 34 byloby optymalnie. Mam nadzieje ze ta koncepcja wygra.
Likwidacja poniedzialkow musi byc. Nie moze byc tak ze o 18 mecz jest w poniedzialek czy w piatek w duzym miescie jak wszyscy normarni ludzie pracuja i stoja w korkach po pracy. Ogolnie co do koncepcji zmian nie na sie do czego przyczepic ![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Viktor56 - zrobiłeś literówkę, już ty sam dobrze wiesz gdzie
![]() ![]()
Czesiu... Co ty robisz zarazo
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2006
Offline |
|
|
@viktor56 marudzisz. po pierwsze raczej mało kto ogląda Lotto E poza swoją drużyną. po drugie mecz w pt jest ok ale w pon to rzeczywiście chory pomysł. po trzecie ten wyrzut o drużynie z I ligi, przecież musi wygrać ten baraż żeby awansować, czyli pokazać że jest lepsza, czyż nie?
zgadzam się natomiast z argumentem o bieda klubach, tzn nie 18 drużyn a 12, i system każdy z każdym x2 (na jesień) a później podział na grupy (po 6 zespołów) i każdy z każdym x2 (na wiosnę) 32 kolejki. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
38 drużyn, będzie się działo
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
^^^ 38drużyn.... 74 kolejki... W jednym roku są zaledwie 52 tygodnie... ale by się działo
![]() Uważam, że obecny system jest optymalny. Zmniejszać ligi nie wypada, ponieważ mamy wiele znaczących drużyn (w przeciwieństwie np do Szkocji). Zwiększać też ciężko ze względów sportowych i finansowych ( a nie możność grania meczy u siebie na poziomie ekstraklasy - nie do przyjęcia). Jedyne zmiany mogły by dotyczyć spadku z lligi: ostatnia spada, a 2 i 3 od końca gra baraże z 2 i 3 zespołem I ligi. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
obecny system jest idiotyczny, albo 10 zespołów i 36 meczów, albo 18 zespołów i 34 mecze, może jeszcze 20, ale czy te przepite ekstraklasowe dziadki są w stanie rozegrać 38 kolejek?
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
PSYCHOLTSW ma rację - Ekstraklasa - 12 zespołów- podział na 2 grupy łącznie 32 mecze - to do podniesienia poziomu ekstraklasy
Tak samo powinna wyglądać I Liga - też 12 zespołów, a nie potem przed końcem rozgrywek I ligi zespoły z małych miast grają tak, żeby przypadkiem nie awansować do ekstraklapy ...... II liga 2 grupy po 16-18 zespołów i tyle ..... ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
https://www.przegladsportowy.pl/pilk...eniony/0kchr1l
w skrócie: Zostaje ESA37, za to ze spadającymi trzema ostatnimi drużynami z ligi i zaostrzenie wymogów licencyjnych dla pierwszoligowców. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
czyli gowno tak naprawde sie zmienia w tej "reformie".
Moje osobiste zdanie jest takie, ze wyjscia byly dwa i nalezalo wybrac jedno w zaleznosci od tego jakie cele stawia przed soba Ekstraklasa SA. - ESA37 + podzial punktow - jesli chcieli zwiekszyc ogladalnosc ligi i zachecic ludzi do ogladania meczy nie tylko swojej druzyny. Nie wiem jak szanowne gremium tutaj ale ja ogladalem o wiele wiecej meczy w systemie z dzieleniem punktow. W szczegolnosci ogladalem wiecej pod koniec rundy zasadniczej oraz wiekszosc (o ile czas pozwalal) w obu osemkach. W klasycznym systemie nigdy nie obejrzalbym meczu Ruchu z Leczna w 28 kolejce. W ESA37 z podzialem jakos te mecze wydawaly mi sie ciekawe i je ogladalem. - ESA34 - jesli chcieli wesprzec dlugofalowa polityke klubow i zwiekszyc udzial mlodziezowcow w lidze. Tutaj musze sie zgodzic z Michalem Probierzem, ze liga z podzialem na grupy gra na wiecznym deadlajnie. Kazdy klub a juz napewno te mniejsze, ktore teoretycznie powinny miec najwiecej mlodziezowcow, w kazdej kolejce de facto graja o zycie. Nikt nie chce zgubic nawet jednego punktu bo moze go zabraknac do awansu do gornej osemki. Niewazne czy jest kolejka nr 5 czy 17 czy 29. Kazdy walczy o gorna 8ke i spokojne utrzymanie a to niestety nie sprzyja dawaniu minut mlodziezowcom. Wezmy na przyklad Wisle - czy sadzicie, ze Bartosz poszedlby na wypozyczenie gdyby klub nie chcial koniecznie awansowac do 8mki? Moim zdaniem Palcic by nie przyszedl i ogrywalby sie Bartosz bo w klubie wyszliby z zalozenia, ze tak naprawde lepeij wypromowac Bartosza ($$$) i skonczyc lige na miejscu - powiedzmy 10 - niz sciagnac goscia zza granicy i skonczyc lige na 5. Spojdzcie na te wszystkie Arki, Korony czy inne Cracovie. Tam przeciez powinno sie grac w wiekszosci mlodymi Polakami ale ze wzgledu na cisnienie awansu do 8ki sciaga sie jakichs 30sto letnich rumunow czy innych Norwegow. Zaden system sam w sobie nie jest zly ale trzeba sobie odpowiedziec na pytanie. Co chcemy osiagnac i jaki jest nasz cel na nastepne 10 lat? |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
wentyl bezpieczeństwa dla Legii, nie uda się w 30 meczów, pomożemy! zrobimy w 37, a jak trzeba to i jeszcze trzy kolejki się wymyśli towarzysze z Wołynia!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 04.2011
Offline |
|
|
Cytat:
![]()
"Gdyby nie słupek, gdyby nie poprzeczka
Gdyby się nie przewrócił, byłaby rzecz wielka Gdyby to najczęstsze słowo polskie Gdyby mama miała ...., to by była ojcem" |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
I tak to jest lepsze niż 18 zespołów z 34 meczami i awansem np. Chojniczanki, Odry Opole czy Rakowa......
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Bo powinno być 10 drużyn max w systemie 4 mecze z każdym co by dało 36 kolejek. Więcej kasy do podzielenia na mniejszą ilość klubów i odrobinę lepszy poziom.
Poszerzając ligę albo zostawiając 16 zespołową gówno zmienimy. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
Nie po to kluby walcza na boisku o utrzymanie w Ekstraklasie zeby prezes klubu w glosowaniu na walnym zgromadzeniu spolki spuscil klub do 1wszej ligi. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|