|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy lubisz czytać książki? | |||
| Tak |
|
486 | 79,80% |
| Nie |
|
123 | 20,20% |
| Głosujących: 609. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
T. Woods, "Niepoprawna politycznie historia Stanów Zjednoczonych" Bardzo ciekawa książka i przy okazji fajna odtrutka na wiele mitów i potocznych wyobrażeń na temat co poniektórych wydarzeń z historii USA. ![]()
Tylko jeden klub kocham aż po grób!
__________________________________________________ Lubisz dobrą fantastykę? Jeśli tak, to zapraszam na moją stronę: https://www.patreon.com/ArturPlatek |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 01.2015
Offline |
|
|
Co czytalem od ostatniego wpisu:
"20000 mil podmorskiej żeglugi" J. Verne "Życie seksualne lemingów" R.A. Ziemkiewicz "Strach. Opowiadania kresowe" S. Srokowski "Zbyt głośna samotność" B. Hrabal "Sycylijczyk" M. Puzo "Omerta" M. Puzo "Człowiek który czytał umarłych" A. Garrido "Nie mów nikomu" H. Coben "Futu.re" D. Glukhovsky "Nielegalni" V.V. Severski "Niewierni" V.V. Severski "Nieśmiertelni" V.V. Severski "Niepokorni" V.V. Severski Niech ktos czasem wrzuci cos ciekawego ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
|
http://www.empik.com/trylogia-zla-to...6579,ksiazka-p
Pierwszy tom bardzo ciekawy i wciągający, w drugim akcja przenosi się do Libii i tam już jest ostra jazda. Aczkolwiek jakiekolwiek porównania do Stiega Larsona nie powinny mieć miejsca. Zupełnie inna (może nawet i lepsza) jakość. ![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/22072/atlas-zbuntowany
Wielkim znawcą literatury nie jestem, ale mnie wciągnęła |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
W tej chwili jestem świeżo po skończeniu książki "Powołanie Trójki" - drugiego tomu cyklu Stephena Kinga o Mrocznej Wieży. Jak ktoś lubi miszmasz post-apo,sci-fi i fantasy, to powinien być zadowolony, choć pierwszy wolumin - "Roland" - może być ciężki w odbiorze.
Następne w kolei "Ziemie Jałowe". |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
|
"Lot nad kukułczym gniazdem" Ken Kesey
jakby ktoś jeszcze się wahał to polecam zarówno książkę jak i film jak i sztukę w Bagateli |
|
|
|
Makaveli
Offline |
|
|
Cała seria "Skazaniec" Krzysztofa Spadło. Jak do tej pory wyszło 5 tomów, Historia " Ropucha"- więźnia skazanego na dożywocie. Wciąga niesamowicie. Polecam
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/23785...-calemu-swiatu |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
|
|
Miodek
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Skoro temat ożył, to i ja poproszę o poradę.
Skończyłam właśnie książkę i szukam czegoś nowego. Mam smaka na jakąś fabularyzowaną biografię, coś wciągającego. Fajnie by było, gdyby był dostępny audiobook, cobym sobie w pracy mogła słuchać. Ktoś coś? ![]() Btw, nacięłam się ostatnio na "przynętę autora znanej powieści". Dorwałam książkę Folleta "Trzeci bliźniak", w końcu autor "Igły" nie może napisać złej książki. Otóż może. Ta książka to taki badziew, że nie byłam w stanie dobrnąć do połowy. Jak to jest możliwe, żeby napisać bestseller, a potem takie gówno? |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Boże, jeszcze książki czyta
![]() Z biograficznych lub podchodzących pod biografie to trylogię złodziejską Piaseckiego, "Pięć lat kacetu" Grzesiuka, czy "Król szczurów" Clavella. Dwie ostatnie to zapiski z bycia jeńcem w obozie w czasie II WŚ, także nie wiem czy kobiecie można polecić takie dzieła, wszak wy delikatne stworzenia, czułe, wrażliwe. |
|
|
|
Member
Od: 03.2013
Offline |
|
|
[przypadkowo dwa posty, do usuniecia]
Ostatnio edytowane przez frank : 11.08.2017 o godz. 07:32.
|
|
|
|
Member
Od: 03.2013
Offline |
|
|
"Króla Szczurów" czytałem, naprawdę warte polecenia.
Z tego typu to ostatnio jeszcze wpadły mi "Pamiętniki Partyzanta" Józefa Wyrwy ps. "Furgalski", Hubalczyk. Żeby się to dobrze czytało to trzeba się nieco interesować samą tematyką, tak mi się wydaje. Tak czy inaczej, warto. Z innej półki "Wszystko za życie" Jona Krakauera. Choć to jest całkiem znane, więc możliwe, że już czytałaś lub oglądałaś film. A jeśli nie, to w dużym uproszczeniu jest to historia gościa, który rzucił studia i wyruszył w podróż po USA przez kilka lat żyjąc jak koczownik ![]() A czytał ktoś trylogie o wojnie secesyjnej Jeffa i Michaela Shaary i poleci coś podobnego? Podobnego w sensie formy - fabularyzowana książka historyczna - nie samego tematu. |
|
|
|
Miodek
Od: 06.2004
Offline |
|
|
|
wiesniak842 napisał(a):
![]() frank napisał(a):
![]() Powód: Wszystko za życie = Into the Wild
Ostatnio edytowane przez Prezydentowa : 11.08.2017 o godz. 13:38.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
O, temat odżył...
Miłośnikom kryminałów gorąco polecam islandzkiego pisarza o nazwisku nie do zapamiętania: Arnaldur Indridasson. Mroczne, wciągające, znakomicie nakreślone postaci, bardzo dobre literacko. Jest to seria z tymi samymi postaciami, ale można czytać nie po kolei. Nie ma słabych części, ale mnie najbardziej podobały się: "Grobowa cisza" i "Jezioro". W taniej książce na Szewskiej można go często kupić za kilkanaście złotych. Czy czyta ktoś komiksy, ale nie te o suberbohaterach? Ja ostatnio wróciłem po latach i strasznie mnie wciągnęło. ![]()
rrr
|
|
|
|
Junior Member
Od: 08.2017
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
No to co tam przez ostatni miesiac zem przeczytal.
"Mitologia nordycka" N. Gaiman "Mężczyzna imieniem Ove" F. Backman "Skazaniec. Na pohybel całemu światu" K. Spadło "Skazaniec. Z bestią w sercu" K. Spadło "Skazaniec. Za garść srebrników" K. Spadło "Skazaniec. Czapki z głów" K. Spadło "Skazaniec. Zawsze mnie kochaj" K. Spadło "Strefa mroku. Jedenastu apostołów grozy" "Mistrz i Małgorzata" M. Bułhakow Dawać jeszcze jakies tytuly!!! PS. Cala seria "Skazaniec" Spadły zajebista. Piec ksiazek (szosta ponoc do konca roku ma wyjsc), idzie na raz, dzieki _bzyku_ Powód: jzs
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 07.09.2017 o godz. 04:44.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Dla miłośników historii polecam pięknie wydany album o I wojnie światowej (Krzysztof Holderski). Można go bez problemu kupić za 10 zł
http://www.taniaksiazka.pl/i-wojna-s...-p-503266.html Podstawowe informacje, ciekawostki i dużo świetnych zdjęć. Warto, bo w Polsce na temat tej wojny bardzo mało się wię, a przecież toczyła się również na naszych terenach. ![]()
rrr
|
|
|
|
Makaveli
Offline |
|
|
|
wiesniak842 napisał(a):
wiesniak842 napisał(a):
- http://lubimyczytac.pl/ksiazka/222273/pielgrzym - http://lubimyczytac.pl/ksiazka/182431/legion |
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Pielgrzyma mam akurat na kindlu i czeka w kolejce
Bronskiego chetnie przeczytam jak uda mi sie gdzies dostac ksiazke. Powód: jzs
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 09.09.2017 o godz. 18:42.
|
|
|
|
Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Ja polecam:
Cień Wiatru i Grę Anioła C.L Zafona książki H.Cobena a w szczególności W głębi lasu. I na koniec Zdzisław Broński "Uskok" Pamiętnik 1941-1949 |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2011
Offline |
|
powiem Ci wieśniaku, że czytam książkę (I tom) od 2 dni i jutro powinienem skończyć. Dobra i ciekawa lektura. Ja od siebie dodam co ostatnio przeczytałem: Remigiusz Mróz, "Kasacja" Remigiusz Mróz, "Zaginięcie" Remigiusz Mróz, "Rewizja" Remigiusz Mróz, "Immunitet" Remigiusz Mróz, "Inwigilacja" Remigiusz Mróz, "Oskarżenie" - nowość 10.2017 ![]()
Ostatnio edytowane przez ArturBarlinek : 09.10.2017 o godz. 10:42.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Ja przez ostatni miesiac: "Neuromancer" W. Gibson "Graf Zero" W. Gibson "Mona Liza Turbo" W. Gibson "Silmarillion" J.R.R. Tolkien "Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął" J. Jonasson "Legion" E. Cherezińska "Skorumpowani" J.Z. Patterson "Dolores Claiborne" S. King "Legion" Cherezińskiej bardzo dobra lektura!!! Powód: jzs
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 09.10.2017 o godz. 19:51.
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Ja zwróciłbym uwagę na trochę inne gatunki, ale również bardzo wciągające.
3 książki Piotra Zychowicza: "Żydzi", "Sowieci" i ostatnio wydana "Niemcy". Mnóstwo ciekawych faktów nawiązujących do naszej historii, a także kontrowersyjnych aspektów relacji z nacjami, zawartymi w tytułach. ![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 04.2011
Offline |
|
|
Ostatnio mam znowu "fazę" na czytanie, dlatego polecam z ostatnio przeczytanych:
Suworow trylogia: "Kontrola" "Wybór" "Żmijojad" - fajnie wpleciona akcja w tło prawdziwych rozgrywek stalinowskich czasów u sowietów... W. Łysiak: "Królewicz i Minstrel" , "Ostatnia kohorta" - klasa autora sama w sobie. Wartka akcja pełna ciekawych zwrotów. Jak coś macie ciekawego to wrzucajcie. Z góry dzięki. ![]()
"Gdyby nie słupek, gdyby nie poprzeczka
Gdyby się nie przewrócił, byłaby rzecz wielka Gdyby to najczęstsze słowo polskie Gdyby mama miała ...., to by była ojcem" |
|
|
|
Junior Member
Od: 08.2017
Offline |
|
|
Moja kolejna zdobycz: : "Blady przestępca" Philip Kerr - kryminał, w którym akcja toczy się w roku 1938 w Niemczech - wciągająca książka, idealna do autobusu
![]() |
|
|
|
Makaveli
Offline |
|
|
Ktoś czytał Shoguna Jamesa Clevella? 6 dych z wysyłką, ponad 1000 stron i zastanawiam się czy warto. Ogólnie szukam jakiegoś obszernego dokumentu o Japonii i samurajach.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Czytalem. Bardzo dobra ksiazka. Nie jest to wprawdzie dokument ale Clavell, z tego co sie orientuje, wiele lat spedzil w Azji zglebiajac miedzy innymi tajniki kultury japonskiej wiec sporo ze swojej wiedzy przelal na papier. Ogolnie cala saga azjatycka Clavella jest bardzo dobra.
PS. taniaksiazka.pl masz taniej. Jak cos to kilka razy juz u nich zamawialem i jestem zadowolony.
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 25.10.2017 o godz. 19:57.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
![]()
SIARKA - WISŁA - JAGIELLONIA!!!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2008
Offline |
|
|
A co to jest ksiazka?
ostatnia jaka przeczytalem w zyciu to chyba "Lysek z Pokladu Idy" ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 04.2011
Offline |
|
|
No cóż...skoro dobrze Ci z tym, co widać po emotkach to nie zmieniaj tego
![]()
"Gdyby nie słupek, gdyby nie poprzeczka
Gdyby się nie przewrócił, byłaby rzecz wielka Gdyby to najczęstsze słowo polskie Gdyby mama miała ...., to by była ojcem" |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|