|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Zawodników o ktorych zabiegal BOGUSKIEGO & BROZKA pamietam do dzis jak plakal w mediach że najlepszy strzelec drużyny musi zostać. Teraz niech bierze za to odpowiedzialnosc. Poza tym Bartosz, Wojtkowski, Kostal. Nie robmy dramatu ze Kiko musial grac juniorami z u15, wiec musial postawic na nieprzygotowanego Ze Manuela Balaniuka czy Imaza. To jego wybory.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 04.2011
Offline |
|
|
Carlitos zabłysnął już w pierwszym meczu i odniósł pewne sukcesy w kolejnych. Może Kiko tak to się spodobało, że próbuje jechać na tym koniku cały czas.
![]()
"Gdyby nie słupek, gdyby nie poprzeczka
Gdyby się nie przewrócił, byłaby rzecz wielka Gdyby to najczęstsze słowo polskie Gdyby mama miała ...., to by była ojcem" |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Ale był z drużyną w trakcie przygotowań...
![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
chyba tylko ja tutaj gram w FMa..
nikt na to nie wpadł, że Ze Manuel, może mieć klauze w kontrakcie która gwarantuje mu X występów ? być może, taka klauzula się znajduje, bo w przeciwnym razie nigdy by tu nie trafił i by nie było nas stać na niego.. a że okazał albo okaże się wtopą to już trudno było przewidzieć |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Ja też gram, ale dopiero teraz wpadłem na to, że Kiko chyba robi FM na żywo - "klika" wybierz skład losowo a rozmowy motywacyjne przekazuje asystentowi lub je pomija. W trakcie okresu przygotowawczego zapomniał ustalić treningu "kondycja" i mamy efekty
![]() ![]()
Wisła ponad wszystko
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Kolejne mecze potwierdziły, że inne wybory personalne niż Ze Manuel bynajmniej nie poprawiały jakości gry zespołu. Ale to już inna sprawa i zagadnienie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Którzy są bez formy (przy czym Pawła trapią kontuzje). Obaj grali, słabo wypadli.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
http://krakow.wyborcza.pl/krakow/7,3...Redirects=true "Rafał Boguski jednak zostanie w Wiśle Kraków? Kiko Ramirez: W przyszłym sezonie może być jeszcze lepszy" https://sportowefakty.wp.pl/pilka-no...falem-boguskim "Kiko Ramirez: Jestem za przedłużeniem kontraktu z Rafałem Boguskim" jedziemy dalej: "- Dla mnie wszystkie cele, o jakie będziemy grać, są równie istotne. Są nimi walka o mistrzostwo, o Puchar Polski - mówi Ramirez. - Oczywiście, są pewne cele, które muszą być pierwsze, inne będziemy brać pod uwagę w dalszej kolejności. Dla mnie, dla mojej rodziny ważne jest jednak, żeby być wśród najlepszych, a przede wszystkim zasługuje na to Wisła Kraków. Jeśli chodzi o klasyfikowanie tych celów, to chcemy przede wszystkim być w czołówce ekstraklasy. Dla mnie to jasne, że w nowych rozgrywkach będziemy chcieli walczyć o pełną pulę. Zapytaliśmy Ramireza, czy są to tylko jego trenerskie ambicje, czy podpisując nowy kontrakt, usłyszał od władz klubu, że właśnie takie zadania będą przed nim postawione w nowym sezonie. - To są zarówno ambicje klubu, jak i moje. To oczywiste, że Wisła potrzebuje tego, żeby walczyć z najlepszymi i bić się o najwyższe cele - odparł. http://www.gazetakrakowska.pl/sport/a/kiko-ramirez-celuje-w-mistrzostwo-i-puchar,12070088/" i na koniec: Kiko Ramirez: Wisła dałaby sobie radę w Primera Division http://sport.se.pl/pilka-nozna/ekstr...on_985922.html I Wy macie do kibiców pretensje, że mają wybujałe wymagania? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
@Karherop -
Ramirez niestety nie przewidział maniery większości polskich zawodników, którzy po podpisaniu nowego kontraktu często nagle zaczynają grać dużo gorzej - czyli po prostu zaczynają obijać się. Masz wyjaśnienie.
Ostatnio edytowane przez Markus : 28.09.2017 o godz. 13:43.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wiele okoliczności łagodzących jestem w stanie zrozumieć, ale ten argument do mnie nie przemawia.
To akurat Ramireza zadanie, by pomimo wieku byli w tej formie. Nadto, wiedział, ile mają lat, na jakich grają pozycjach i jak wygląda ich podatność na kontuzje, gdy opowiadał się za ich kontraktowaniem. Żaden nie miał na boisku wypadku na zasadzie: ktoś mu wszedł w nogi i połamał kolana. Obaj zaliczyli zjazd, który stanowi wypadkową wieku, indywidualnych predyspozycji, stanu zdrowia oraz pracy trenera. To trener jest od tego, żeby gracze byli w formie. Zwłaszcza ci, których sobie sam wybrał. To jest racjonalizacja na zasadzie: dlaczego w Polsce jest deficyt budżetowy? bo kradną! a dlaczego nie ma społeczeństwa sieciowego? bo kradną! a dlaczego sport leży? bo kradną!. Serio, tak chcemy rozmawiać? Pomijam już fakt, że Boguskiemu często brakuje talentu bądź agresji, ale zaangażowania nigdy nie można było mu odmówić; a Brożek grał taki sam piach przed upływem kontraktu, jak i po jego przedłużeniu.
Ostatnio edytowane przez czaro : 28.09.2017 o godz. 15:32.
![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2017
Offline |
|
|
1) Rafał Boguski podpisał nowy kontrakt 02.06.2017, na jeden sezon (?):
Rafał Boguski- sezon 2016/2017 Mecze/bramki (tylko liga): 36/12 (0,33 gola na mecz) -> gol co 3 mecze -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2) Paweł Brożek podpisał nowy kontrakt 07.06.2017, na jeden sezon (?): Paweł Brożek- sezon 2016/2017 Mecze/bramki (tylko liga): 31/6 (0,19 gola na mecz) -> gol co ~5 meczów -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 3) Zdenek Ondrasek- kontrakt ważny do czerwca 2018 (?): Zdenek Ondrasek- sezon 2016/2017 Mecze/bramki (tylko liga): 24/3 (0,12 gola na mecz) -> gol co 8 meczów -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 4) Mateusz Zachara- kontrakt rozwiązany: Mateusz Zachara- sezon 2016/2017 Mecze/bramki (tylko liga): 27/4 (0,14 gola na mecz) -> gol co ~7 meczów -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Podsumowując: - zostaliśmy na ten sezon z dwoma piłkarskimi emerytami, zawodnikami w przeszłości stanowiącymi o sile ofensywnej Wisły, - rozwiązaliśmy kontrakt z napastnikiem który miał wysoką płacę a nie dawał wystarczającej jakości, - nie udało nam się sprzedać, lub nie próbowaliśmy sprzedać napastnika który nie powala swoją grą, jest najzwyczajniej słaby Nie wydaje mi się, żeby decyzja o ewentualnym niepodpisywaniu Brożka i Boguskiego była dobrą decyzją. Jacy są tacy są, słabi i starzy, niewystarczający na aktualne potrzeby naszego klubu, ale jednak są. Znają klub, realia. Można gdybać, że rozwiązując ich moglibyśmy znaleźć dwóch kolejnych Carlitosów. Ale też moglibyśmy znaleźć dwóch kolejnych Ondraszków. Trzeba zadać przede wszystkim trzy pytania: 1) Czy Ramirez jest słabym trenerem, nie umiejącym wykorzystać doświadczenia Brożka i Boguskiego? 2) Czy Brożek i Boguski przegrywają walkę z czasem? 3) Czy cała drużyna jest tak fatalnie przygotowana do sezonu?
Ostatnio edytowane przez TIR_DO_SŁUBIC : 28.09.2017 o godz. 17:53.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
albo Kostali !! ![]() a co pytań: 1. nie 2. tak 3. nie wiem ![]()
|
|
|
|
Junior Member
Od: 07.2015
Offline |
|
|
Nowi zawodnicy, kontuzje itd. mało czasu by dobrze ocenić Kiko. Teraz będzie przewa na 2 tyg. trochę czasu ten zespół już jest razem i dopiero po wynikach uzyskanych do końca rundy można będzie go ocenić. Wtedy będzie trudno o wymówkę ze mało czasu i nie ma znaczenia że pozostałe mecze są z lepszymi ekipami niż wcześniej - to tylko ESA. Pozatym, na jakiego trenera nas obecnie stać ?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
Trudno mówić o fatalnym przygotowaniu do sezonu drużyny w sytuacji, gdy spora część piłkarzy pojawiła się u nas w 2 połowie sierpnia lub na początku września. Właściwie dobra dyspozycja Carlitosa czy Veleza, powinna sugerować, że dało się wypracować formę. Tym bardziej, że najgorzej prezentują się ci, poza wymienioną wcześniej dwójką, którzy go nie przeszli.
Ostatnio edytowane przez Kurz : 28.09.2017 o godz. 17:46.
|
|
|
|
Junior Member
Od: 09.2017
Offline |
|
|
Dzień Dobry. Pierwszy post na forum.
Nie wiem czy post ten bardziej pasuje do tego tematu czy może polityka transferowa. Napiszę go może tutaj Jak widzę, sypie się na Kiko krytyka za słabą (szczególnie jeżeli chodzi o styl) grę jego podopiecznych. Jest to niezaprzeczalny fakt, którego nie mam zamiaru negować. Gra to męczenie buły i obecnie taktyka polega "długa piłka na Carlitosa". Nie ma gry, zero zgrania, zawodnicy na boisku nie prezentują się jako drużyna. Ot każdy dla siebie trochę biega, kopie i podaje. Mnie taka kolej rzeczy rzeczy wydaję się natomiast naturalna - przyszło w oknie transferowym 13 zawodników. 2 kluczowe postaci (Brlek, Mączyński) pożegnały się już po rozpoczęciu przygotowań. W tej sytuacji brak zrozumienia się zawodników jest całkowicie naturalny. Ja chciałbym zwrócić uwagę na inny aspekt - u nas znaczna część nowego narybku nie jest/ nie była w rytmie meczowym. Czyli - nie tylko nie istnieje to jako drużyna, ale spora część piłkarzy z osobna (traktowani jako jednostka) nie są gotowi do gry. Spójrzmy po kolei Bałaniuk - ostatni raz na boisku widywany w maju. Wcześniej zazwyczaj grywał ogony z ławki Victor Perez - na wiosnę grywał w miarę regularnie, ale miał problemy ze zdrowiem. Od czerwca bez klubu. Imaz - w całym roku kalendarzowym uciułał wszystkiego 8 gier (nie licząc tych dla Wisły). to nie jest imponująca statystyka Arsenic - pół roku w rezerwach Osijeka Basha - na wiosnę grywał mniej niż więcej, często nie było dla niego miejsca w kadrze meczowej Julian Cuesta - rezerwowy bramkarz Fran Velez - na wiosnę borykał się z problemami zdrowotnymi, więc również i on częściej mecze oglądał z innej perspektywy niż boisko Nie wdając się już w resztę wyliczanki: tej ekipie potrzeba czasu. Jest dużo nowych zawodników, którzy mieli problemy z grą w swoich klubach. Wiadomo - z ograniczonym (jeśli w ogóle) budżetem na transfery Junco musi wybierać zawodników z większymi lub mniejszymi mankamentami. W tym wypadku - gości co ostatnio nie byli pod grą. Nie twierdzę, że Kiko jest bez winy. Forowanie takich graczy jak Imaz, Bałaniuk, Perez, Ze Manuel, którzy prosto z samolotu wskakują do pierwszej "11" nie odbija się dobrze na grze zespołu. To może być największy zarzut do trenera. Myślę, że z ocenami powinniśmy poczekać przynajmniej do końca rundy. Brlek też nie mógł odpalić, a potem petarda. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2017
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Dla tych co mają gorącą głowę:
Sobolewski: Drużyna to nie jest fabryka. Potrzeba czasu, by wszystko grało http://www.gazetakrakowska.pl/sport/...ralo,12529602/ ![]()
Piggy oddaj hajs
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Wywiad Sobola wlewa sporo optymizmu - zwłaszcza w kwestii relacji w szatni, o której najpierw forumowicze, a za nimi pseudoredaktorzy, że jest iskrząca od konfliktów starzy-nowi, Polacy - Hiszpanie etc. Widać Sobol zadbał o to aby szatnia stanowiła jedność ..... Czas pokaże i te 2 tygodnie przerwy na reprezentację są dla zespołu jak tlen - byleby wygrać z Jagą i spokojnie możemy czekać na poprawę gry całego zespołu i zgranie poszczególnych formacji...
![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Ave Wisła!
Od: 09.2003
Offline |
|
|
|
Dwa razy na forum pisalem, ze Kiko wystawia zawodnikow jak to niektorzy okreslaja 'prosto z samolotu' bo chce ich jak najszybciej ograc. Dla nich to taki 'okres przygotowawczy'. Ryzykuje tym samym aktualne wyniki na rzecz ich przygotowania. Swiadczy to o tym, ze przeklada dlugofalowa strategie nad pojedyncze wyniki dorazne. Tylko przyklasnac. Teraz niejako potwierdza to Sobol w wywiadzie dla GK.
Cytat:
A wedlug niektorych to Sobolewski zostal odsuniety przez Ramireza i nie ma nic do powiedzenia. Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
To ja jeszcze dodam, że za Kiko to niemal żaden zawodnik nie może powiedzieć, że nie dostał szansy. Każdemu z liczących się grajków (pomijam graczy typu Słomka czy Chorążka) dał zagrać od pierwszej minuty.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jest też jasne wyjaśnienie powodów ogrywania Ze Manuela i innych "nowych", nawet nieprzygotowanych. Popieram je. Warto stawiać na odbudowę Ze Manuela z silnej ligi i Hiszpanów bardziej, niż na poprawę samopoczucia Boguskiego czy Brożka. Ci ostatni lepsi już nie będą. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
W sumie zawsze daje się poparcie trenerowi tuż przed jego zwolnieniem
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Widzę że dużo zrozumiałeś z tekstu.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
zrozumial,co umial,jak mawial moj przyjaciel...
![]()
You'll never know...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
Co miał powiedzieć Sobolewski? Jest lojalny wobec swojego szefa Ramireza, więc nawet jak w kilku sprawach ma inne zdanie to dla dobra Wisły nic nie powiedział dziennikarzowi. Pełen profesjonalizm. Dlatego nie przywiązywałbym większej wagi do tego wywiadu. Sobol powiedział to co od niego wszyscy oczekiwali. Jest dobrze pomimo przejściowych problemów a będzie wkrótce "dobrzej"
![]() Tak czy owak Kikuś poprowadzi nas do zimy. Trochę spokoju zespołowi się przyda. Część piłkarzy w międzyczasie zaskoczy i mam nadzieję że będziemy dobrze punktować. A jak nie to w zimie pewnie będą podjęte decyzje.
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 29.09.2017 o godz. 14:18.
![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
Boguski nie musi już być lepszy, wystarczy ze powtórzy swój ostatni sezon gdzie strzelił w lidze 12 goli i miał kilka asyst. Jestem ciekaw czy "złoto z Porto" Ze Manuel ustrzeli w sezonie chociaż połowę z tego czyli 6 goli i doda do tego kilka asyst?
![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Member
Od: 08.2011
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W telegraficznym skrócie:
1) przypominam, że nie jestem zwolennikiem zwalniania Ramireza tylko cierpliwej i ciężkiej pracy - trenera z zawodnikami i trenera z samym sobą; 2) jeden wywiad członka sztabu i już jest wszystko kolorowo. Jak jutro wygramy znów pojawią się głosy, że gramy futbol galaktyczny, a Ramirez jest najlepszym trenerem w Polsce; jak za tydzień przegramy, znów zacznie się jego zwalnianie. Wyróbcie sobie opinię, proszę, przemyślcie swoje stanowisko, ale nie klepcie jak baby na targowisku; 3) No pewnie, że warto - Porto nam za to podziękuje, jak za rok sprzeda go odbudowanego do Bragi (bo nie do Wisły, Wisły na niego nie będzie stać)! ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Proponuje iść na spacer, ładna pogoda tylko smog.
Do zimy nerwowe ruchy raczej nie wskazane i dobrze wszyscy o tym wiemy. Jeśli uciułamy choć 4-5 pkt w najbliższych 4 meczach to dobry wynik. Jeżeli się nie uda i potem damy du*y w rundzie rewanżowej to dociągnąć karawanę do zimy i czas na zmiany tyle w temacie. Może chłopaki się napiły polskiej wódki i może zaczną biegać a nie machać łapkami... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
A jeśli scenariusz będzie jeszcze nieco inny, klub znajdzie środki na wykup zawodnika, by potem odsprzedać go z zyskiem? Junco potrafi pozytywnie zaskakiwać. Źle byłoby? ![]() |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|