|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
![]() 8. kolejka Ekstraklasy już za nami. Zapominamy o tym co było i skupiamy się na następnym zadaniu. W sobotę o 20:30 Wisła Kraków zagra na własnym stadionie z Piastem Gliwice! Na ten moment nie jest jeszcze znany arbiter, który poprowadzi ten mecz. Zapraszamy do lektury! Tekst: obikenobi Staty: Jonaf ![]() Historia rywalizacji z Piastem Najbliższe spotkanie będzie dopiero 15. starciem obu drużyn w najwyższej klasie rozgrywkowej. Lepszym bilansem mogą pochwalić się Wiślacy, którzy siedmiokrotnie schodzili z boiska jako zwycięzcy. Tylko trzy razy lepsi byli gliwiczanie, a cztery razy padł remis. Jeżeli chodzi o mecze przy Reymonta, to „Piastunki” przyjeżdżały do Krakowa siedem razy i tylko raz udało im się wywieźć trzy oczka. 2013.04.07 Wisła Kraków 1:2 Piast Gliwice 2013.09.13 Wisła Kraków 3:0 Piast Gliwice 2014.07.28 Wisła Kraków 1:1 Piast Gliwice 2016.03.04 Wisła Kraków 1:1 Piast Gliwice 2016.09.17 Wisła Kraków 1:0 Piast Gliwice Ostatnie mecze z Piastem przynoszą kibicom dużo emocji. Warto wspomnieć tutaj o spotkaniu w Gliwicach w zeszłym sezonie, kiedy to w ostatniej minucie meczu trzy punkty zapewnił nam Petar Brlek, szczęśliwym strzale Małeckiego sprzed roku, czy też niewykorzystanym karnym Brożka za ponurych czasów, kiedy Wisłę tymczasowo prowadził Broniszewski. Liczymy więc na wiele wrażeń przez 90 minut, ale przede wszystkim na zwycięstwo. Dwa słowa o rywalu Piast Gliwice prowadzony przez doskonale nam tutaj znanego Dariusza Wdowczyka (dla wielu Dariusza W.) nie zaczął tego sezonu najlepiej. Pierwsze zwycięstwo gliwiczanie odnieśli dopiero w 6. kolejce, kiedy to pokonali Koronę Kielce. Jeśli wierzyć ówczesnym spekulacjom, to ten mecz uratował Wdowczyka, który być może pożegnałby się z posadą w przypadku braku wygranej. Widmo zwolnienia oddaliło się od trenera jeszcze bardziej po meczu w Białymstoku, kiedy to dość sensacyjnie Piast pokonał Jagiellonię. Za to w minionej już kolejce Piast popisał się dość dużym frajerstwem - grając od 40. minuty w przewadze...przegrał u siebie z naprawdę średnio dysponowaną tego dnia (i nie tylko) Lechią Gdańsk. Gola „Piastunki” straciły w końcówce. Warto też dodać, że gospodarze mieli wiele sytuacji, aby zamknąć mecz wcześniej, jednak nie zdołali tego zrobić ku wściekłości szkoleniowca. ![]() Jeszcze sezon temu wydawało się, że pierwszym do wymienienia będzie Konstantin Vassiljev, jednak Estończyk wyróżnił się jedynie spudłowanymi rzutami karnymi. Wobec tego na pierwszy plan wysuwa się Saša Živec - jak dotąd zdobył tylko jednego gola, ale warto zauważyć, że we wszystkich meczach grał od pierwszej do ostatniej minuty. Dość pewnym punktem drużyny jest też bramkarz Jakub Szmatuła. Wszyscy zapewne pamiętamy jego świetne interwencje w meczu z Wisłą rok temu. Na uwagę zasługuje też 19-letni Patryk Dziczek a także napastnik „Piastunek” Michal Papadopulos, który trzykrotnie wpisał się w tym sezonie na listę strzelców. Powrót na Reymonta zanotuje Maciej Jankowski - strzelec gola dla Wisły w meczu z Piastem sprzed przeszło trzech lat. Rozegrał on tylko jeden mecz w pełnym wymiarze czasowym w tym sezonie, jak dotąd bez gola. Oby się to nie zmieniło w sobotę. „Nie jest dobrze. Co prawda nie jest też źle. Można powiedzieć, że jest średnio” Dwa miesiące. Mniej więcej tyle czasu minęło, odkąd niektórzy kibice Wisły ustawiali sobie zdjęcia Kiko Ramireza na profilowe w mediach społecznościowych, do momentu żądania jego natychmiastowego zwolnienia. Dyskusja o Ramirezie i obecnej formie zespołu toczy się gdzie indziej, zatem zostawmy tu miejsce dla faktów. 8. kolejka okazała się łaskawa dla Białej Gwiazdy, ponieważ Górnik Zabrze był jedynym zespołem z czołówki, który wygrał swój mecz. To sprawia, że nasza drużyna ma tylko dwa punkty straty do lidera. Niestety, aby myśleć o doskoczeniu do prowadzących zespołów trzeba samemu zdobywać punkty, a z tym w ostatnim czasie jest problem. Wisła nie wygrała od trzech spotkań, zdobywając jeden punkt na dziewięć możliwych. Boli to tym bardziej, że Lechia i Arka nie są aktualnie tuzami w Ekstraklasie, a na dodatek w obu spotkaniach wychodziliśmy pierwsi na prowadzenie. Porażki i remisy czołówki z zespołami uplasowanymi niżej spowodowały, że tabela się spłaszczyła i jeśli nasi piłkarze chcą utrzymać/poprawić szóste miejsce, to trzy punkty z Piastem są obowiązkowe. Z pewnością uspokoiłoby to też atmosferę w drużynie i ostudziło głowy niektórym fanom. ![]() Zagra, nie zagra? Najbardziej paląca kwestia to pauza Arkadiusza Głowackiego. Nasz kapitan w meczu z Arką obejrzał czwartą żółtą kartkę, co oznacza, że w meczu z Piastem nie może wystąpić. Inna sprawa, że sędziemu Frankowskiemu ewidentnie odcięło prąd przy analizowaniu tej sytuacji i Wisła postanowiła odwołać się od tej decyzji arbitra. Jest więc możliwość, że kapitan zagra w sobotę. Natomiast jeśli chodzi o zagrożenia, to musi uważać Ivan Gonzalez. Następne żółtko to pauza w kolejnym meczu. W meczu z Arką zabrakło Veleza, Bashy, Brożka, Bartkowskiego i Ondraska. Na dwóch ostatnich nie ma co liczyć. Ten tekst jest pisany w niedzielę i aktualizowany dzisiaj, więc ciężko powiedzieć, czy trzej pierwsi dojdą do siebie, dowiemy się z tego zapewne z piątkowej konferencji. Pewne jest za to, że kadra znowu się powiększy. Marko Kolar zapewne zostanie już zgłoszony do rozgrywek, podobnie jak Balanyuk i Perez. Prawdopodobnie obejrzą mecz z trybun. W 2016 roku, w sobotę, 17 września o 20:30 w 9. kolejce Ekstraklasy w Krakowie wygraliśmy z Piastem 1:0 po golu Małeckiego, dzięki czemu przerwana została passa siedmiu porażek z rzędu. W 2017 roku, w sobotę, tym razem 16 września o 20:30 w 9. kolejce Ekstraklasy w Krakowie znowu podejmujemy Piasta i oby scenariusz meczu się powtórzył! Wisełko tylko zwycięstwo! Zapraszamy do dyskusji!
Ostatnio edytowane przez W.S : 11.09.2017 o godz. 20:26.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
A jechać qrwa z nimi! i ze sprzedawczykiem też! będziemy się kopać po czole i wygramy 2:1 Cuesta do bramki zapisz to faken
![]()
Piggy oddaj hajs
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
|
Jeżeli zagra Głowacki i któryś z dwójki Velez, Basha powinno być ok z tyłu. Z przodu liczę że wyleci Ze Manuel i w jego miejsce spróbujemy kogoś z nowych napastników mimo że to duża ruletka trzeba zaryzykować. Ze na razie jest totalnie bezproduktywny.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|
Martwi mnie to, że drużyny Wdowczyka zaczynają dobrze grać właśnie od 9. kolejki
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2011
Offline |
|
|
Mam nadzieję, że na ławce usiądzie Boguś (za niego Bartosz) i Mały (Wojtkowski) a za Ze Manuela zagra Halilović, lub Halilović zagra na pozycji 8 (za Arsenica) i wyjedziemy 2 napastnikami... ale to marzenia ściętej głowy. Pewnie będzie podobnie jak z Arką, z tym, że może zamiast Manuela zagra Jesus.
W dzisiejszym meczu z dobrej strony w Piaście pokazali się Żiviec i Valencia, plus gol Vranjesa. Do tego wiadomo, że Vasiliev jest zawsze niebezpieczny mimo, że zepsuł w moim przekonaniu piłkę meczową. Szykuje się ciężki mecz. Liczę nie tylko na nasze przełamanie, ale i przede wszystkim na zmianę taktyki i prowadzenia drużyny przez Kiko. Pasywna gra do dupy nas doprowadzi. Tak, wiem nie ma Mąki i Brleka i pewnie będzie się o tym mówiło ilekroć przegramy, ale w Piaście nie ma Badii i Murawskiego, plus Vasiliev wraca po kontuzji. Papadopulos też bez szału. Jak nie wyjdziemy na nich ofensywnie, to będzie nudny do wyrzygania mecz, który przegramy 0-1 po farfoclu ze stałego fragmentu. |
|
|
|
Lokalny Patriota
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Musi być przełamanie. Zwycięstwo. Z kim jak nie z Piastem u siebie?
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2013
Offline |
|
|
MaLk napisał(a):
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Zanim czeka nas potyczka z Piastem, to jeszcze zagramy sparing z Bruk betem. Może to być częściowa odpowiedź w jakiej formie fizycznej sa zaprezentowane dzisiaj nowe nabytki + Basha.
Co do samego meczu to wraca Velez. Z przodu raczej Kiko nie postawi kolejny raz na Ze oraz Boguskiego, więc powinno być dobrze. Więcej będziemy wiedzieć po sparingu, o ile też będzie transmitowany w necie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Tego mi nie wmawiaj
czuję że Perez i Banyluk zostana u nas liderami ale może być to kwestia tygodni, miesiecy.Fizycznie poza Kolarem nie sadze że sa na już gotowi do gry. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Liczę na bardziej ofensywne ustawienie niż 4-5-1 z dwójką defensywnych w środku. Jak na Piasta Wisła wyjdzie znów defensywnie to coś jest nie tak z taktyką Kiko. Liczę na dwóch pionowo ustawionych napastników - Banyaluk, Kolar lub Imaz przed Carlitosem. To Piast, to ESA, a nie Liga Mistrzów. Przyszli niech grają już od początku i pomagają drużynie.
Pewnie sporo będzie zależeć od środowego sparingu i ich przygotowania fizycznego. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Oho, wystarczyło, że andrucik zrobił meczowy z Arką i od razu się chłopaki wzięli do roboty
Super, że tak szybko. Oby tak dalej. Ja wbrew powszechnemu popadaniu ze skrajności w skrajność wolałbym, żeby Kiko nie robił nic na siłę, czyli żadnych ofensywnych ustawień, żadnego przesadnego kombinowania ze składem (poza oczywiście Buchalikiem i Ze Manuelem bo ich gra to dramat) i granie tego co było. Mecz z Arka był całkiem nieźle rozegrany (poza ostatnimi 15 minutami, gdzie wziąć gry na siebie nie potrafili ulubieńcy forum czyli Halilovic i Kostal) i równie dobrze wynik mógł być odwrotny. Trochę więcej szczęścia i na luzie wygramy z Piastem. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Wierzę, że Komisja Legii zadziała pozytywnie w sprawie Głowackiego, ale z drugiej strony jak się nam wykartkują w meczu z Piastem Głowa i Ivan to w środku obrony będzie dziura jak p...a
Dlatego moim zdaniem powinniśmy zagrać w zestawieniu: Bramkarz (obojętnie który bo i Cuesta i Buchalik do końca nie przekonują) - Cywka Głowacki Arsenić Sadlok - Małecki, Velez, Basha/Halilović/Wojtkowski, Imaz - Carlitos Brożek/Kolar Brożek i Basha jeśli będą zdrowi. W Gdyni tak naprawdę graliśmy w 9,5 bo Ze Manuel nie grał nic a Boguski zostanie z tego meczu zapamiętany z tańca przed Piesiem przy stracie drugiej bramki..... 3 punkty zostają w Krakowie, a Brożek w końcu się przełamuje ;-) ![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Nie będzie zmiany taktyki bo wątpliwe żeby nowi zaczęli od razu grać, a wstawianie Halilovicia i Wojtkowskiego w pierwszym składzie to sabotaż. Szału się nie spodziewam, oby do przodu.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
zwycięstwo u siebie, 16 pkt i Wisła w czubie tabeli
brzmi wspaniale ![]() ![]()
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2013
Offline |
|
|
Wyczuwam frajerski remis, nieporadność w ataku, indywidualne błędy w obronie. 1:1 A no i oczywiście znowu wyjdziemy w zestawieniu z 2 przecinakami na środku bo przecież podstawą naszej taktyki jest gra na 0 z tyłu dlatego mamy już 12 straconych bramek
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Wolfy napisał
Nie będzie zmiany taktyki bo wątpliwe żeby nowi zaczęli od razu grać, a wstawianie Halilovicia i Wojtkowskiego w pierwszym składzie to sabotaż. Szału się nie spodziewam, oby do przodu. Przyznaję rację odnośnie Chorwata i Wojtkowskiego, jednak w porównaniu z Ze Manuelem nie są na straconej pozycji, nie uwzględniłem, że w sumie w środku Kiko pewnie zagra duetem Llonch - Velez, ale wówczas konieczna jest konkretna 4 z przodu - na pewno Małecki i Carlitos, a na drugim skrzydle ciekawy byłbym Jesusa, a na czubie Brożka (o ile będzie zdrowy)..... ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Wojtkowski i Halilović muszą jeszcze sporo poprawić ale to normalne, mają czas. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ty już nie wyczuwaj ostatnio razem z Farmatem wyczuliście...
![]()
Piggy oddaj hajs
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
A ja akurat w sobotę wieczorem mam rodzinną imprezę, od której się nie wykręcę. Pozostanie mi tylko od czasu do czasu zerkać na wynik na komórce.
Ostatni raz kiedy tak było (nie miałem szansy obejrzenia meczu nawet w tv) wygraliśmy z sąsiadką po golach Carlitosa. Tak, że ten tego.... ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Wolfy wydawało mi się, że po meczu z Lechią miał sie wykurować, a do Gdyni nie pojechał ze względu na kartki.
Velez nie zagrał tylko w 2 meczach Wisły - Zagłębie i Arka - 2 przegrane.... w meczu z Górnikiem za bramki stracone przede wszystkim odpowiedzialny był Ivan w meczu z Lechią - Velez nie machałby jak LLonch i Ivan ręką do sędziego, tylko szedłby za piłką z dużą dozą prawdopodobieństwa zażegnania niebezpieczeństwa... Velez w środku pomocy naprawdę daje bardzo dużo i według mnie jest zdecydowanie lepszy od Lloncha - mocniejsza postura, lepiej trzyma się na nogach, świetny w walce o górne piłki, potrafi zagrać piłkę do przodu. Velez w środku pola to zdecydowanie większa jakość niż Pol. Ciekawy jestem gry Victora Pereza - w odniesieniu do niego nie wiem dlaczego ale obawiam się casusu legijnego Descargi. Obym się mylił..... ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Nie wiem czy odwoływanie sie od kartki Głwy to dobry pomysł (oczywiście niesłuszna)
No bo jakoś jestem przekonany że Ivan dostanie zółtko w meczu z Piastem. Jak Głowa odpałzuje to na następny mecz będziemy mieli przynajmniej jednego podstawowego obrońce. a jak zagrają obydwoje to każdy będize zagrożony. Niehc dostaną w jednym meczu ... Ja bym zostawił Głowe na ławie i wyczyścił mu kartki |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2011
Offline |
|
|
Szczerze to oczekuję na ławce lub wręcz poza 18ką 1 gracza - Boguskiego. W tym sezonie jego gra to dno.
Cuesta za Buchalika. Raczej Ze Manuel out z 1 składu. No i ja dałbym mecz przerwy Gonzalezowi. Cuesta - Cywka - Głowacki (lub zależnie od kartki Arsenic) - Velez - Sadlok - Llonch - Małecki - Basha/Perez - Imaz - Carlitos - Kolar |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Nie ma co kalkulować z kartkami, bo to jeszcze nigdy nikomu na dobre nie wyszło. Jak wypadnie Ivan razem z Głową to trudno. Zawsze możemy wyjść parą Velez - Arsenić. Błędy popełniają wszyscy, więc zmiany jakościowej nie będzie dużej.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2011
Offline |
|
|
Chciałbym, żeby Kiko nie robił żadnych zmian ustawienia. Chciałbym, żeby wrócił Velez i Cuesta.
Zakładając, że komisja legii nie poleci z nami w kulki, widzę to tak: Cuesta - żelazny skład obrony - Małecki Velez Perez Imaz Carlitos Brożek. Na ławce: Buchalik, I marzy mi się, żeby w 60 minucie, przy wyniku 2-0 Brożka zmienił Kolar, w 70, przy 3-0, Głowę zmienił Arsenić, w 85, przy 4-0 Carlitosa Bałaniuk. Czy nie za wcześnie na wpuszczanie nowych? Po pierwsze, pokażą się w sparingu. Po drugie, Kiko nie ma takich wahań. Po trzecie, myślę, że to są bardzo dobre transfery. Dlaczego Brożek? Bo wydaje mi się, że odbił się od dna i zacznie strzelać. Dlaczego Perez? Bo ma jeszcze lepsze cv niż Velez, a Velez to jest na nasze realia pan piłkarz. Wrzesień, sobota wieczór, oczekuję 15 tysięcy na trybunach. Panowie, dzięki za temat tak wcześnie! |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 04.2011
Offline |
|
|
Ramirez już nie raz udowodnił, że nie boi się wprowadzać z marszu nowych graczy. W związku z tym, nie byłbym wcale taki przekonany co do "żelaznego" składu.
![]()
"Gdyby nie słupek, gdyby nie poprzeczka
Gdyby się nie przewrócił, byłaby rzecz wielka Gdyby to najczęstsze słowo polskie Gdyby mama miała ...., to by była ojcem" |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Szczerze - to wolałbym, żebyśmy teraz we wszystkich meczach, nawet kosztem straty punktów, testowali nowych graczy, wszelkie możliwe konfiguracje ich ustawień na boisku, po to, żeby od wiosny zacząć grać:
- ustalonym, - sprawdzonym, - żelaznym, - optymalnym, - skutecznym, - wchodzącym na coraz wyższy poziom składem. Potraktowanie najbliższych 3 miesięcy jako poszukiwanie takiego składu i budowanie nowego stylu opłaci się w dłuższej perspektywie, nawet jeśli zdobycze punktowe byłyby minimalne. Ma to sens waszym zdaniem? |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2013
Offline |
|
|
FraMat napisał(a):
Z drugiej strony obawiam się, że takie rotacje składem mogą przynieść drastycznie mało punktów, a ja nie chciałbym, żeby ekipa dołączyła do drugiego krakowskiego klubu, który znajduje się w strefie spadkowej, nawet kosztem wyłonienia się tej jedenastki. A już wolę nie myśleć co by się działo na forum |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|