The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
bob85
Senior Member

Od: 10.2015

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.08.2017, 21:53
Boguski, Brozek...
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 08.08.2017, 21:55
Awans najwazniejszy, Wisla Plock to w tym momencie druzyna, ktora najbardziej nam lezy. Meczu nie ogladalem ale czytajac shoutboxa moge stwierdzic, ze Gonzalez nadaje sie do wykonywania 11stek, ze Boguski znowu nic nie gral i ze Brozek znowu marnowal na potege. Ale jak to mowia zwyciezcow sie nie sadzi, jestesmy w kolejnej rundzie i juz czekamy albo na Korone albo na nasze ulubione Zagłebie z Sosnowca
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 08.08.2017, 21:56
meczze tak na prawdę zaczynaja sie po 70 min.wtedy widać kto jak jest przygotowany i kto umie grac w pilke a kto tylko biegac i przeszkadzać
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 08.08.2017, 21:59
Dokładnie, awans jest.

Co do Brożka i Bogusia to nie mają prawa wyjść od 1 minuty na żydów, po tym co dziś pokazali.
Wojtkowski też jak dziecko we mgle, Lonch i Pietrzak pod formą wyraźnie.

Dlaczego Kostal nie gra więcej? Gość ma niesamowity gaz na pierwszych metrach i chyba myśli na boisku, co nie każdemu się zdarza - brawo za przerzut przez całe boisko w końcówce do Małeckiego i szybkie granie z autu do Cywki.

Ale cichy bohater to chyba Arsenic, brawo.
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując
Prezydentowa
Miodek

Od: 06.2004

Stary 08.08.2017, 22:01
Moje spostrzeżenie: dojście do piłki naszego zawodnika z nr 8 przestało wywoływać u mnie myśli samobójcze. Halilović do pierwszego składu!
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 08.08.2017, 22:05
El'kabat napisał(a):
Ale cichy bohater to chyba Arsenic, brawo.
Wydaje mi się, że Gonzalez nie bez powodu wychodził do większości długich piłek Płocka. Nawet jak miał już żółtą i śmierdziało czerwem, Arsenić zostawał z tyłu. Chyba z grą w powietrzu nie jest u niego zbyt dobrze.
Odpowiedz cytując
d
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 08.08.2017, 22:06
Mocno się ślizgamy póki co, ale z czasem powinno być lepiej. Poszerzona kadra cały czas jest na etapie zgrywania się. Pierwsza połowa makabra, w drugiej od straty bramki zaczęli coś grać. Oba karne prawidłowe.

Buchalik - generalnie ok, choć trochę przestraszył wyplutym jednym strzałem pod siebie.
Cywka - cały mecz bezbarwnie, aż to brawurowej szarży która oszczędziła nam dogrywki. Nie jest to jednak jeszcze forma z wiosny.
Gonzalez - bardzo cieszy, że się ogarnął po Zabrzu, świadczy to o dojrzałości i profesjonalizmie. Oczywisty bohater
Arsenic - neutralny występ, tj. niewidoczny, ale to chyba dobrze
Pietrzak - bardzo odstawał w pierwszej połowie, praktycznie co zagranie to źle. W 2. lepiej, czas pokaże czy to kwestia braku ogrania po poważnej kontuzji czy jednak umiejętności.
Llonch - bez szału, ale podobnie jak wyżej - kontuzja
Wojtkowski - nadal gra zrywami, ale grać ewidentnie potrafi. Pytanie gdzie mu znaleźć miejsce, środek czy skrzydło
Halilović - podobnie jak Wojtkowski, parę dobrych, odważnych piłek w końcówce
Boguski - tylko przebłyski, wyłącznie w 1. połowie gdzie generalnie nie grał źle. Druga fatalna, dobrze że zszedł.
Bartosz - zbawieniem na skrzydle nie będzie, zresztą trudno się tego było spodziewać. Powinien systematycznie grać coraz więcej.
Brożek - podobnie jak Boguski, plus sporo niedokładności. Paweł w obecnej dyspozycji nie nadaje się do gry z 1 napastnikiem, natomiast w parze z Carlosem może to wyglądać lepiej, po potrafi się ustawić, zastawić i odegrać. Tylko że rzadko kiedy będziemy mieć komfort na takie ustawienie.

Brlek + Małecki - widać jak dużo wartości wnoszą do drużyny, szczególnie dobry występ Małeckiego, oby sygnalizował trwały wzrost formy.
Kostal - miał niewiele czasu, pochwały za wyborny przerzut na lewą stronę w samej końcówce.

Na plus:

- wygrana
- małe zużycie kluczowych zawodników przed sobotą
- wiele wskazuje na to, że nowi piłkarze mają potencjał
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 08.08.2017, 22:11
Najwięcej tym meczem wygrał Bartkowski, który nie podniósł się nawet z ławki. Słaby występ bocznych obrońców, szczególnie Pietrzaka. W ogóle ten mecz pokazał jak ważny dla tej drużyny jest Sadlok.

Arsenić dużo dobrego, ale kilka wyjść do przodu ryzykownych i niestety przegranych, w tym błąd przy bramce.

Bartosz bezbarwny, Halilović na plus, ale trzeba pamiętać, że miał sporo miejsca, rywal nie był szczególnie agresywny.

Wojtkowski miał swoje momenty i na tle takiego Boguskiego zagrał nieźle. Z jednej strony wolałbym kogoś lepszego w pierwszym składzie, ale trudno zaprzeczyć, że chłopak wyraźnie korzysta ze swoich szans, już widać pewne postępy.

Brożek - w decydujących momentach jest źle, ale i tak irytuje mniej niż drewniany Ondrasek.

Boguski zagrał dramatycznie, co kontakt to strata, naiwne, niedokładne podania.

Co do karnych, pierwszy miękki, drugi ewidentny. Oba pewnie wykonane. Brawa dla Gonzaleza.

Koniec końców liczy się wynik, szczególnie, że przed nami derby, a i trudno doszukiwać się przypadku w naszych zwycięstwach, skoro drużyna strzela i wygrywa regularnie pomimo kiepskiego stylu.
Zapraszam na mojego piłkarskiego bloga - Futbol Totalny
Odpowiedz cytując
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 08.08.2017, 22:12
Autor: https://twitter.com/obserwator1906

Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 08.08.2017, 22:17
Arsenic świetny. Bardzo pewny w całym meczu. Jest szybki, wygrywał wszystkie główki, dobrze się ustawiał. Możemy mieć z niego dużo radości na środku obrony. Na pewno nie ma go co marnować na lewej stronie czy jako defensywnego pomocnika. Typ środkowego obrońcy jaki lubię. Skuteczny dzięki dynamice, skoczności i ustawieniu bardziej niż sile fizycznej.

Haililovic - na pewno ma to coś, ale musi grać jak najwiecej. Ma taką fajną lekkość w operowaniu piłką, naturalny drybling i ciąg do przodu. Widać, że technik ze świetnej szkółki. Brakuje ogrania stąd kilka niecelnych zagrań.

Wojtkowski - dla mnie jak wyżej. Bardzo chciał. Ale ma ogromny potencjał. Mało który zawodnik ma taką odwagę do gry w tym wieku.

Llonch - stary dobry Pol. Brakowało go. Mnóstwo odbiorów, pressing.
Odpowiedz cytując
JarooP
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 08.08.2017, 22:25
Kolejny mecz słaby w ataku lewa strona nie istniała Rafał jeszcze nie jest gotowy a Boguski bezproduktywny. Cywka bardzo słabe 10-15 minut ale później coraz lepiej i nie ma co narzekać podług ostatnich meczy to niebo a ziemia. Zreszta cała obrona pozytywnie ale Rafał jeszcze nie czuje piłki potrzebuje trochę czasu po kontuzji.
Pomoc jeśli chodzi o środek Tibor całkiem niezłe, llonch po kontuzji nie mamy co oczekiwać fajerwerków, Wojtkowski ma potencjał ale za bardzo wdaje się w niepotrzebne miski. Boguski niestety nigdy mnie nie przekonywał i dalej tak jest zagrał 60min ale Kostal zrobił dużo lepsze wrażenie w 15min. To samo tyczy się Bartosza fajny zawodnik szybki, ma potencjał ale niestety nigdy na cały mecz. Jeżeli 20 letni chłopak po 60 minutach nie ma siły a skurcze łapią?! A tak naprawdę był widoczny przez 15-20 minut pierwszej połowy.
Wszyscy narzekają na Małego ze nie podnosi głowy itp ale on wie co robić i jak to zrobić. Daje bardzo dużo drużynie.
Paweł bez komentarza bardzo słaby mecz raz jeden mu się piłka od nogi nie odbiła jak podał kiedy Brlek strzelił z 20 m. Jedyna sytuacja na 90 minut która przyniosła korzyść. Sorki chłopaki ale wole Ondraska bo chociaż przepchnie i główkę czasem wygra. Za zasług i szacunku dla Pawła nie chce się pastwić ale to już chyba bliżej niż dalej do końca kariery.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 08.08.2017, 22:28
Moje opinie po meczu.

Porównałem Bartosza i Wojtkowskiego - Wojtkowski co mógł to przegrał. Dla mnie dramat. Najsłabszy na boisku. Do czasu gry na boku pomocy osłabiał Wisłę. Bartosz bez rewelacji ale półka wyżej od tego co odstawił Wojtkowski.
(Wojtkowski jest chudy i słaby fizycznie, w grze kontaktowej Wojtkowski nie istnieje, przegrał wszystkie przebitki).

Pietrzak - w pierwszej połowie nerwowo, kilka błędów. Potem solidnie. Jak się ogra z kolegami to będzie coraz lepiej.

Arsenić - pomimo przegrania kilku główek solidny mecz. Z nowych zaprezentował się zdecydowanie najlepiej.

Halilović - Brlek - piękne przyjęcia piłki z obrotem Halilovica. Kilka wygranych pojedynków w środku... i nic z tego nie wynikało. Wszedł Brlek i rozpoczęła się gra. Halilović jest wolniejszy i bardziej statyczny. Petar na szybkości stwarza przewagę. Na ten moment różnica jakościowa duża na korzyść Petara. Jak Halilović poprawi się szybkościowo to może coś z tego być. Inaczej będzie wirtuozem od kręcenia kółeczek w środku pola.

Boguski - wbrew temu co niektórzy piszą, nie był najsłabszy. Biegał i walczył. Byli słabsi od niego.

Malecki - wszedł z Brlekiem i od tego momentu zaczęła się gra. Dobry występ.

Paweł - piłka go szuka, ale on nie chce szczęściu pomóc - albo szczęście go opuściło. Oby nie na długo.

Buchalik - solidnie.

btw
Jakby Płock strzelił na 2-0 byłoby po meczu. Szczęście przy nas
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 08.08.2017 o godz. 22:32.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 08.08.2017, 22:30
Czołgamy się dalej!

Niestety nie rozumiem tych peanów, które wypisują niektórzy koledzy powyżej. Na plus tylko tyle, że wiemy więcej, co myśleć o Kostalu - podobnie jak Wojtkowski ma duży potencjał, a wydaje się, że na teraz jest lepszym piłkarzem. Za Wojtkowskiego trzymam kciuki, niech pracuje.

Czekam na derby, bo to derby - ale także na kolejne, normalne już meczem, bo jestem ciekaw, w którą stronę to wszyskto będzie szło.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
rafalek
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 08.08.2017, 22:33
Uh, na chłodno - nie wiem jak dojechałem do domu, bo mi do tej pory oczy krwawią.

Pierwsza połowa to było oczywiste położenie chuja na ten mecz przez wszystkich, poza Haliloviciem i Gonzalezem.
Nie wiem gdzie widzieliście dobre zagrania Wojtkowskiego, ale po 30 minutach był do zmiany, podobnie zresztą jak całą formacja ofensywna.

Gong ich trochę otrzeźwił, ale uważam, że gdyby nie karne gola z gry byśmy nie strzelili (vide sytuacja Brożka, gdy mógł podać na skrzydło do Kostala - to byl kryminał).

Ważne, że wygrana, ważne, że w trybie ekonomicznym, ważne, że bez urazów przed derbami, ale z plusów to tyle.
W pewnym momencie nawet żałowałem, że wybrałem się na stadion.
Косово је СРБИЈА!!
Odpowiedz cytując
Adenalix
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 08.08.2017, 22:35
180 minut czyśćca z Płockiem za nami. Mam nadzieję, że po derbach będzie niebo. Kto był ten widział. Skurcze w 60 minucie Lloncha i chwilę później Bartosza, brak pewności siebie Pietrzaka, brak formy Brożla i niezgranie, bo trening to nie to samo co mecz. Dla mnie zaskoczeniem była dziura w środku pola w zasadzie aż do wejścia Brleka. Wojtkowski podwieszony pod napastników i notował dużo strat. Pol nie brał na siebie ciężaru gry, a Tibor miał tylko przebłyski. Z resztą panowie byli zbyt daleko od siebie gdy mieliśmy piłkę stąd dużo dzid do przodu. Oczywiście były też plusy dodatnie: wspomniany Arsenić, czy Pol póki miał siłę. Niestety najsłabszy był Brozio i Boguś. Ważne, że do przodu i teraz trzeba po prostu wygrać, wymęczyć, wybiegać, wywalczyć mecz w sobotę choć wolałbym, żeby nasi grali w piłkę, a tamci biegali, choć może po prostu chciałbym, żeby w tym meczu Wisła po prostu była skuteczna.
Mały drobiazg: catering po zmianie firmy to jest jakaś parodia. Sześć osób nalewa colę, a jedna osoba leje piwo. Kolejki jak za darmowymi mercedesami.
Do what you mean and mean what you do.
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Stary 08.08.2017, 22:41
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
(Wojtkowski jest chudy i słaby fizycznie, w grze kontaktowej Wojtkowski nie istnieje, przegrał wszystkie przebitki).
Jestem niemalże pewien, że Wojtkowski jest silniejszy od Bartosza, a już na pewno lepiej zbudowany.
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2012

Stary 08.08.2017, 22:46
arth_ur napisał(a):Wyświetl post
Źle się starzeje Brożek. Obawiam się czy będzie miał jeszcze jakiś zryw.
To już dużo lepiej Żurawski wyglądał po powrocie niż obecnie Paweł.

Odpowiedz cytując
DysoN
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 08.08.2017, 22:46
Prezydentowa napisał(a):Wyświetl post
Moje spostrzeżenie: dojście do piłki naszego zawodnika z nr 8 przestało wywoływać u mnie myśli samobójcze. Halilović do pierwszego składu!
Zartujesz chyba To byl jeden z najgorszych zawodników na boisku. Zle decyzje, zle podania, chował sie przed piłką i caly mecz mnie generalnie irytował. Jaka przepaść dzieli formę tego piłkarza od choćby przeciętnej widać było po wejściu Brleka.
DysoN
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 08.08.2017, 22:47
ashkeczup napisał(a):Wyświetl post
Jestem niemalże pewien, że Wojtkowski jest silniejszy od Bartosza, a już na pewno lepiej zbudowany.
Widziałem obu w dzisiejszym meczu i Wojtkowski jet chudy i do tego słaby. Wszystkie przebitki przegrał. Szybkościowo średni.

Jakub Bartosz - 1.83
https://pl.wikipedia.org/wiki/Jakub_Bartosz

Kamil Wojtkowski - 1,73
http://www.90minut.pl/kariera.php?id=27042

10 cm i 10 kg różnicy . Bartosz szybkościowo i fizycznie wyraźnie mocniejszy. Technicznie lepszy jest Wojtkowski ale przy fizycznej grze przeciwnika nie istnieje. Tak jak dzisiaj.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
DysoN
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 08.08.2017, 22:52
Z Bartosza chyba skrzydłowego nie będzie. Może keidyś zostanie solidnym bocznym obrońcą ale bedzie musiał się nauczyc lepiej ustawiać.
DysoN
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 08.08.2017, 22:54
Płock to ma chyba juz dośc meczów z nami.Wszytskie 3 lidze wygrane z nimi w samych koncówkach,teraz PP i to samo.

Kosa sie szykuje
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Stary 08.08.2017, 22:55
Moje opinie po meczu.

Porównałem Bartosza i Wojtkowskiego - Wojtkowski co mógł to przegrał. Dla mnie dramat. Najsłabszy na boisku. Do czasu gry na boku pomocy osłabiał Wisłę. Bartosz bez rewelacji ale półka wyżej od tego co odstawił Wojtkowski.
Zgadzam się 100% - Wojtkowski jest jak panienka... To już Boguski lepiej walczy i jest dużo silniejszy niż on. Odbija się jak osobówka od tira.

Nie ma sensu porównywać Wojtkowskiego i Bartosza... Bartosz jest dużo mocniejszy, nie raz się przepchał, wygrał pojedynek 1:1, Wojtowski wszystko przegrywa, da się przepychać bardziej niż Junior Diaz na samym początku i Boguski w wieku 19 lat.

Halilović - Brlek - piękne przyjęcia piłki z obrotem Halilovica. Kilka wygranych pojedynków w środku... i nic z tego nie wynikało. Wszedł Brlek i rozpoczęła się gra. Halilović jest wolniejszy i bardziej statyczny. Petar na szybkości stwarza przewagę. Na ten moment różnica jakościowa duża na korzyść Petara. Jak Halilović poprawi się szybkościowo to może coś z tego być. Inaczej będzie wirtuozem od kręcenia kółeczek w środku pola.
Zapomniałeś dodać tutaj, że Halilović jest DUZO słabszy fizycznie, Brlek jest bardzo silny i dynamiczny mimo takiego wzrostu.

DysoN napisał(a):Wyświetl post
Z Bartosza chyba skrzydłowego nie będzie. Może keidyś zostanie solidnym bocznym obrońcą ale bedzie musiał się nauczyc lepiej ustawiać.
Wydaje mi się, że te ciekawe wejścia Bartosza spowodowane są/były 2 sprawami: 1) wchodzi na podmęczonego przeciwnika, 2) ma dużo miejsca gdzie może włączyć gaz i pociągnąć do przodu.

W takim meczu od początku jak dziś Bartosz znika.
Ostatnio edytowane przez LucjuszWielki : 08.08.2017 o godz. 23:03.

Odpowiedz cytując
Prezydentowa
Miodek

Od: 06.2004

Stary 08.08.2017, 22:56
Wojtkowski nie grał źle, zapieprzał jak dziki, ale po prostu często podejmował głupie decyzje, przez co notował straty. Ale spokojnie, to jest dzieciak. Jak nabierze doświadczenia, to będa z niego ludzie.
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Stary 08.08.2017, 23:05
Prezydentowa napisał(a):Wyświetl post
Wojtkowski nie grał źle, zapieprzał jak dziki, ale po prostu często podejmował głupie decyzje, przez co notował straty. Ale spokojnie, to jest dzieciak. Jak nabierze doświadczenia, to będa z niego ludzie.
Zapieprzał jak dziki to Pol J., Wojtkowski co miał to zmaścił/stracił lub został przepchnięty - beznadziejny występ - dałbym 2/10.

Podobnie Halilović choc na poczatku pare razy pokazał ciekawe zagranie, ale i tak bardzo słabo.

Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 08.08.2017, 23:06
w dzisiejszej grze Brożka jest jeden pozytyw , chyba już nawet najwieksi jego fanboye którzy mnie tutaj odsądzają od czci i wiary a nawet napletka, przejrzeli na oczy że sama jego obecnośc w kadrze meczowej to spore osłabienie i gigantyczny handicap dla rywali
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Stary 08.08.2017, 23:09
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
w dzisiejszej grze Brożka jest jeden pozytyw , chyba już nawet najwieksi jego fanboye którzy mnie tutaj odsądzają od czci i wiary a nawet napletka, przejrzeli na oczy że sama jego obecnośc w kadrze meczowej to spore osłabienie i gigantyczny handicap dla rywali
A są tacy, którzy twierdza inaczej? Przecież od początku sezonu PAweł udowadnia, że jest daleko nawet za Zdenkiem!

Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Stary 08.08.2017, 23:10
Wojtkowski 98, Bartosz 96. W tym wieku 2 lata to przepaść.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 08.08.2017, 23:14
ashkeczup napisał(a):Wyświetl post
Wojtkowski 98, Bartosz 96. W tym wieku 2 lata to przepaść.
Owszem - tak jak 10 cm i 10 kg.
(polecam mecze na żywo - więcej widać)

Moja ocena Wojtkowskiego jest za ten mecz a nie jest oceną za całokształt lub potencjał albo rokowania na przyszłość. Ja też mam nadzieje że Wojtkowski zmężnieje i zrobi postępy. Na to też liczę. Natomiast w meczu PP z Płockiem - najsłabszy.
Odpowiedz cytując
maciekkk
Senior Member

Od: 06.2012

Stary 08.08.2017, 23:18
Z tych wszystkich opinii wygląda na to, że każdy inny mecz oglądał. Ten słabo, ten niezle, a wg kogoś innego na odwrót za wcześnie wg mnie by oceniać każdego z osobna niech zagrają rundę i będziemy coś więcej wiedzieć.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 08.08.2017, 23:24
tak czy siak mamy wygrane 4 z 5 meczów , jak teraz wygramy z żydownią (a innej opcji nie widze ) to bedzie 5 z 6 meczów , a to nie może byc przypadek

ps i to pomimo sabotażysty w ataku
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów