The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
teo
Banita

Od: 08.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.07.2017, 20:32
Do kazdego asa biznesu, ktory pisze, ze niski kapital zakladowy nie ma zadnego znaczenia.

Widac, ze nigdy nie lizneliscie nawet wiekszego biznesu.
Wielki biznes nie robi interesow z biedota. Z zasady. Podam wam przyklad mojej branzy czyli eksport owocow.
Jest sobie firma na bliskim wschodzie. Ma kapital zakladowy rzedu 10 mln $. Sprowadza do regionu owoce i warzywa za sume okolo miliarda dolarow rocznie.
Z Polski do tej pory od nikogo nie kupowala niczego. Wiecie dlaczego? Bo kazda spolka, ktora sie do nich zglaszala miala kapital nie wiekszy niz 100.000 zlotych. Czyli jakies 22k E. Dla nich to biedaki. Dlaczego? Dlatego, ze skoro nie stac takiej firmy na porzadny kapital zakladowy to nie stac na pewne elementy jakosciowe (nie bede sie wdawal w szczegoly) a co za tym idzie nie jest w stanie zaproponowac tego czego ta firma oczekuje. Pomijam, ze to glupie podejscie, bo wielu producentow roznych owocow czy warzyw ma zalozone spolki z kapitalem 5k zeby sie latwiej rozliczac z roznych wzgledow i sa w stanie im zapewnic to czego oczekuje to mimo wszystko oni maja swoja filozofie.
I teraz wracamy do 250k E kapitalu tej firmy.
Firma z tak dlugim stazem, z takiej branzy (tak chodliwej) majaca tak niski kapital... to jest na prawde bardzo slabe.

Pomijam juz wszystkie doniesienia na temat loosera.

Mnie osobiscie bardzo zaimponowala praca Sarapaty i Junco. Przejeli klub na skraju upadku, wyciagneli go z poteznego kryzysu, w takiej sytuacji wzmocnili kadre w kazdym okienku.
Ja bym osobiscie bardzo chcial, aby ten duet dluzej popracowal, bo tak skutecznego i efektywnego dueto kierowniczego w Wisle nigdy nie bylo.
Bylbym sklonny zalozyc sie o dobra lyche, ze gdyby oni 3-4 lata popracowali to bez pieniedzy z zewnatrz takiego kalibru jak sie mowi wyprowadziliby ten klub na prosta i zbudowali silna druzyne.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 22.07.2017, 20:42
Ameryki nie odkryles.

Ta firma majaca kapital zakladowy rzedu 10 mln tez byla na poczatku biedakiem dla innych zapewne. Nic w tym nowego i nic w tym dziwnego. Wez najpierw sie dowiedz co to kapital zakladowy i dlaczego nie ma znaczenia dla pieniedzy jakimi spolka dysponuje i co to jest minimalny kapital zakladowy przy zawiazywaniu spolek asie biznesu

szorstki napisał(a):Wyświetl post
Nie, pranie pieniędzy nie polega na sprzedawaniu Brleka. Pranie pieniędzy polega na fikcyjnym wprowadzaniu do obrotu pieniędzy pochodzących z nielegalnych źródeł. Np. w takim Cocomo polega na tym, że kupują (biorą FVAT) 100 ruskich szampanów po 5 złotych. Te szampany "sprzedają" - czyli nabijają na kasę fiskalną - po 500 zł za sztukę. Co po odjęciu kilkunastu tysięcy zł z VATu i CITu daje ok. 32.000 zł wypranych pieniędzy, które można wprowadzić do legalnego obrotu. Co noc. Czyli milion co miesiąc z jednego lokalu. Nikt nie musi tych szampanów kupować, wystarczy, że się pojawią w pozycjach "przychód" i zysk z ich "sprzedaży" można już legalnie pokazać. Możesz w ten sposób sprzedawać bilety na wiejską dyskotekę, schabowe albo cokolwiek. Nie, nie wiem jak to działa w dużej skali i jak sie pierze miliony za Neymara
Sprzedaz Brleka wspomnialem tylko w nawiazaniu do zwrotow zainwestowanej kasy, nie prania pieniedzy.
Odpowiedz cytując
teo
Banita

Stary 22.07.2017, 20:52
Nie zrozumiales mojego posta.
Odpowiedz cytując
PAWEŁ
Senior Member

Od: 09.2012

Stary 22.07.2017, 20:56
Ale się niektórzy podniecają. Ja mam tylko jedno pytanie czy mie czujecie jak wali gównem? A co do Janexa to też twierdził że będzie dobrze, wiec ja mu nie wierzę
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 22.07.2017, 21:02
teo napisał(a):Wyświetl post
Zrozumialem bardzo dobrze dlatego zadam Ci jeszcze jedno pytanie. Co bardziej sie bedzie liczylo dla potencjalnego kontrahenta, to ze kapital potencjalnego partnera w interesie wynosi 250000, czy to, ze wyklada 10 milionow?
Powód: jzs
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 22.07.2017 o godz. 21:03.
Odpowiedz cytując
PAWEŁ
Senior Member

Od: 09.2012

Stary 22.07.2017, 21:06
dla mnie to ze ma 250 k , bo jeżeli miałby tam wpisane 100 baniek to wiedział bym ze będzie miał tez 10 baniek własnych a nie od tajemniczego szopa pracza
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 22.07.2017, 21:10
Dla Ciebie. Dla Telefoniki widac nie. Z drugiej strony to akurat zly przyklad podalem bo oni nic nie sprawdzaja (vide Meresinski), chyba ze to bylo celowe Zreszta po to sa audyty zeby sprawdzic takiego klienta skad ma pieniadze. Moze tym razem sprawdza
Powód: jzs
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 22.07.2017 o godz. 21:15.
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 22.07.2017, 21:14
Pierwsze decyzje pokażą na ile poważny jest przyszły właściciel...

Jeżeli zostawią Junco i Sarapatę, którzy robią na prawdę dobrą robotę, to jestem spokojny o dalsze funkcjonowanie klubu.
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
Jam55
Senior Member

Od: 01.2016

Stary 22.07.2017, 21:26
Piłka leży po stronie TF oni muszą wyrazić zgodę na sprzedaż. Na razie nic nie wiemy oprócz tego że jest złożona oferta kupna Wisły i nic poza tym dlatego nie rozumiem niektórych co już od razu stwierdzili że Niemcy już są właścicielami Wisły. Spokojnie najbliższe dni pokażą jak się to rozwinie.
Odpowiedz cytując
crux.a
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 22.07.2017, 21:29
wiesniak842 napisał(a):Wyświetl post
Dla Ciebie. Dla Telefoniki widac nie.
I tu jest sedno sprawy. My nie musimy wiedzieć wszystkiego, żeby widzieć przyszłość Wisły w raczej czarnych barwach. Wystarczy to, co już wiemy. Telefonice zależało i zależy na sprzedaży Wisły. Meresiński poszedł w odstawkę nie dlatego, że oszust, tylko dlatego, że goły. Gdyby miał kasę, miałby Wisłę , bo Telefonice nie zależy na przyszłości Wisły, tylko na kasie. Nie wiem, po co tajemniczemu inwestorowi Wisła. Ale niestety mam pewność, że Telefonica też tego nie wie i nie chce wiedzieć. Jeśli 40 baniek okaże się prawdziwe, Wisła zostanie sprzedana niezależnie od tego, czy nowy właściciel chce zbudować wielki klub, czy kręcić lody z agencjami menadżerskimi.

Z tego, co już wiemy o potencjalnym inwestorze, nie wynika nic optymistycznego dla kibica Wisły.
Odpowiedz cytując
jacek67
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 22.07.2017, 21:33
pierdu, pierdu
pracuje wfirmie ktorej kapital wynosi 10 tys zl , obrot mesieczny okolo 1,5 mln zl
wspolpracujemy z firmami ktore maj obrot 40-50 mln eur ,
Odpowiedz cytując
teo
Banita

Stary 22.07.2017, 21:33
Jesli pytasz mnie czy interesuje mnie jaki kapital zakladowy ma firma, ktora chce ode mnie kupic towar z przedplata lub platnoscia gotowka to odpowiadam - nie interesuje mnie to.

Natomiast jesli pytasz mnie o sytuacje, w ktorej ktos chcialby w jakis sposob uczestniczyc w moim biznesie (poddostawca, kooperant, dystrybutor, cokolwiek istotnego) to interesowaloby mnie dlaczego wyklada 10 mln E a nie podwyzszyl kapitalu.
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Od: 11.2002

Stary 22.07.2017, 21:34
Jam55 napisał(a):Wyświetl post
Piłka leży po stronie TF oni muszą wyrazić zgodę na sprzedaż. Na razie nic nie wiemy oprócz tego że jest złożona oferta kupna Wisły i nic poza tym dlatego nie rozumiem niektórych co już od razu stwierdzili że Niemcy już są właścicielami Wisły. Spokojnie najbliższe dni pokażą jak się to rozwinie.
Zdziwiłbym się gdyby tego nie zrobiła, skoro sama tą firmę przyprowadziła. No chyba, że chcieli tylko postraszyć obecnie rządzących ale to wydaje się mało prawdopodobne.
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Odpowiedz cytując
teo
Banita

Stary 22.07.2017, 21:35
Jacek.

Wiesz co znaczy obrot? Watpie ze wiesz. Mozna miec obrot 100 mln i byc nierentowna firma.
Odpowiedz cytując
rafaello56
Senior Member

Od: 06.2015

Stary 22.07.2017, 21:35
Panowie zrozumcie jedną rzecz, że kapitał zakładowy(założycielski) czyli sławne 250000E(fakt bez szału) to nie są pieniądze jakimi dana spółka dysponuje w obrocie, bo mam wrażenie , że wielu myli te pojęcia
Odpowiedz cytując
jacek67
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 22.07.2017, 21:37
Jacek.

Wiesz co znaczy obrot? Watpie ze wiesz. Mozna miec obrot 100 mln i byc nierentowna firma.
odpisalem na Twoje info o tym ze firmy nie chca wspolpracowac z firmami z malymi obrotami /kapitalem

-zysk akurat jest ok "
Odpowiedz cytując
ricenb
Member

Od: 03.2005

Stary 22.07.2017, 21:38
narazie w mediach mozna poczytac pozytywne informacje na ten temat nierozumiem skad tu taka burza wkoncu mamy doczynienia z kims kto moze przywrucic blask białej gwiazdy
Odpowiedz cytując
Jam55
Senior Member

PvD napisał(a):Wyświetl post
Zdziwiłbym się gdyby tego nie zrobiła, skoro sama tą firmę przyprowadziła. No chyba, że chcieli tylko postraszyć obecnie rządzących ale to wydaje się mało prawdopodobne.
Tego nie wiesz czy sama przyprowadziła. Nikt jak na razie nie potwierdził Twoich rewelacji. Jedyne co udało się ustalić że w piątek rano przedstawiciel rady nadzorczej przybył do TF a potem zjawił się w TS z oferta kupna. Jedynie co było powiedzmy w jakiś sposób zweryfikowane to to że podobno prowadzili już od kilku tygodni rozmowy z TS o wykupie Wisły.
Odpowiedz cytując
kibic87
Member

Od: 02.2014

Sprawa wygląda następująco: na chwile obecną nie wiemy jaka firma złożyła propozycję przejęcia klubu. Niby "informatorzy" informują, ale ja wolę poczekać na konkrety. Radzę wziąść na wstrzymanie zwolennikom jak i przeciwnikom przejęcia Wisły.
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 22.07.2017, 21:40
Chłopcy na razie nic nie wiadomo. Nie wiadomo, że nawet to Stechert Gruppe, nie wiadomo czy to grupa kapitałowa, nie wiadomo nic. Wszystko to, to wróżenie z fusów. Mam nadzieję, że skoro sprawa jest już jawna, nowy inwestor przedstawi się jak najszybciej dokładnie kim jest, jaki ma budżet, jaką ma wizję. Oczywiście mam na myśli poważny biznesplan, a nie biznesplan ala Mereś.

Trafia do mnie argument, że jak ktoś wyklada 40 mln, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że jest poważny.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
wester
Senior Member

Od: 08.2016

Stary 22.07.2017, 21:44
Chciałbym aby ktoś napisał jakiś rzetelny dziennikarski materiał na temat całej sytuacji. Nie coś w stylu czy jego zdaniem to dobrze czy źle. Tylko co to jest za firma, jaki człowiek za nią stoi i w jakim celu mu ten klub. Fakt jest taki że mamy już dwóch Niemców w Ekstraklasie i te kluby moim zdaniem funkcjonują bardzo bardzo źle.
Ostatnio edytowane przez wester : 22.07.2017 o godz. 21:54.
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Stary 22.07.2017, 21:53
Tego nie wiesz czy sama przyprowadziła. Nikt jak na razie nie potwierdził Twoich rewelacji. Jedyne co udało się ustalić że w piątek rano przedstawiciel rady nadzorczej przybył do TF a potem zjawił się w TS z oferta kupna. Jedynie co było powiedzmy w jakiś sposób zweryfikowane to to że podobno prowadzili już od kilku tygodni rozmowy z TS o wykupie Wisły.
nie interesują mnie potwierdzenia dziennikarzy i ludzi z TT. Zapis nie był powszechnie znany, więc firma która nagle przed upływem terminu składa ofertę i to dokładnie na taką kwotę jaki w zapisie musiała go znać albo od TF albo od TSu.

TS prowadził rozmowy z kimś innym wg moich informacji.
Ostatnio edytowane przez PvD : 22.07.2017 o godz. 21:55.
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 22.07.2017, 21:54
Do kazdego asa biznesu, ktory pisze, ze niski kapital zakladowy nie ma zadnego znaczenia.

Widac, ze nigdy nie lizneliscie nawet wiekszego biznesu.
Wielki biznes nie robi interesow z biedota. Z zasady. (...)
I teraz wracamy do 250k E kapitalu tej firmy.
Firma z tak dlugim stazem, z takiej branzy (tak chodliwej) majaca tak niski kapital... to jest na prawde bardzo slabe.
Bzdury opowiadasz. "Wielki biznes" patrzy na kapitał - ale własny, przychody, rentowność czy sumę bilansową. Kapitał zakładowy, zwłaszcza w przypadku firmy założonej kilkadziesiąt lat temu nie ma znaczenia, bo nikt na rynku nie oczekuje od klienta "pustej" czynności sukcesywnego podnoszenia kapitału zakładowego, która nie daje kompletnie nic (także kontrahentowi), a kosztuje niemało. Ten sam efekt marketingowy można osiągnąć przenosząc zyski na kapitał zapasowy.

Oczywiście - lampka się zapala jeśli firma ma krótką historię i leci na minimalnym kapitale zakładowym, ale tylko tyle.
Odpowiedz cytując
Jam55
Senior Member

Stary 22.07.2017, 21:58
nie interesują mnie potwierdzenia dziennikarzy i ludzi z TT. Zapis nie był powszechnie znany, więc firma która nagle przed upływem terminu składa ofertę i to dokładnie na taką kwotę jaki w zapisie musiała go znać albo od TF albo od TSu.

Niestety obawiam się że możemy się już tego nigdy nie dowiedziec
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Stary 22.07.2017, 22:02
Niestety obawiam się że możemy się już tego nigdy nie dowiedziec
Obawiam się, że poznamy tylko jak to w życiu bywa po wielu latach. Tak jak wiele rzeczy dowiadujemy się o Wiśle Cupiała.

Jedno jest pewne, trzeba uzbroić się w cierpliwość co kto i gdzie i wtedy ewentualnie odpowiednio reagować. Aczkolwiek tak jak w historii Wisły bywało jedni będą "za" drudzy "przeciw".
Cytat:
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 22.07.2017, 22:05
tomasz_19 napisał(a):
Jeżeli zostawią Junco i Sarapatę, którzy robią na prawdę dobrą robotę, to jestem spokojny o dalsze funkcjonowanie klubu.
Przecież Sarapata jest w zarządzie TS. Nieważne jaki byłby nowy właściciel, to przecież oczywiste, że nie zostawi jej w klubie.
Odpowiedz cytując
rokfor
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2004

Stary 22.07.2017, 22:07
PAWEŁ napisał(a):Wyświetl post
dla mnie to ze ma 250 k , bo jeżeli miałby tam wpisane 100 baniek to wiedział bym ze będzie miał tez 10 baniek własnych a nie od tajemniczego szopa pracza
Masz rację, niektórzy się podniecaja, ale w drugą stronę tak jak ty, a tak naprawdę to nic narazie nie wiadomo.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 22.07.2017, 22:12
A, taka luźna wakacyjna uwaga: są dwa sensowne wytłumaczenia "ciszy w eterze".

Po pierwsze, co narzuca się samo, Meresiński bis, wrogie przejęcie, kombinacje Cupiała, pralka i tym podobne propozycje pogrzebowe.

Po drugie jednak - jest też wersja, że jest poważny klient, któremu zależy na poufności. Zależeć może mu np. z tego powodu, że jest podmiotem notowanym na giełdzie i dopóki oficjalnie nie opublikuje jakichś konkretów w raporcie bieżącym, przeciek takiej informacji byłby najzwyczajniej w świecie przestępstwem, ponieważ jest to wiedza, która ma wpływ na wartość akcji i zasada jest taka, że ma trafić do wszystkich akcjonariuszy równocześnie i oficjalnie. Wtedy nikt normalny nie puści tak po prostu pary z ust. Czym innym jest przeciek w sprawie jakiegoś piłkarza negocjującego kontrakt, czym innym o aspektach negocjacji umowy handlowej, a już zupełnie czym innym przeciek o negocjacjach spółki giełdowej, więc nadmierne zaufanie do jakiegoś gościa tylko dlatego, że jego wiedza sprawdziła się w przypadku kontraktu może być mocno zwodnicze. Inne źródła wiedzy, inna odpowiedzialność za przeciek.

Co oczywiście wcale nie oznacza, że uważam przypadek drugi za bardziej prawdopodobny, choć oczywiście chciałbym w to wierzyć.

Póki co pogodziłem się z tym, że nie wiem nic
Odpowiedz cytując
TS FANATIC
Senior Member

Stary 22.07.2017, 22:33

może będzie w takim razie kontroferta
Jestem diabeł co się zowie i z wiedźmami żyje w zmowie
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Stary 22.07.2017, 22:49
TS FANATIC napisał(a):Wyświetl post
może będzie w takim razie kontroferta
skoro włodarze mówili cały czas, że Wisła nie na sprzedaż to mało prawdopodobne by namówili dotychczasowych rozmówców na złożenie kontroferty. W mojej ocenie wyglądałoby to jak utrzymanie się przy władzy za wszelką cenę i odejście od hasła "Wisła nie jest na sprzedaż" wizerunkowo by stracili.

Poza tym nie wiadomo, czy TF jest zobligowana do wybrania lepszej oferty finansowo czy takiej jakieś jej pasuje , byle by to było 40.
Cytat:
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów