|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Banita
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Kapitał 250.000 euro a kupują klub za 10 mln e ? Śmierdzi na kilometr
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
|
A tak swoją drogą... co na to chlopaki w krótkich spodenkach?
![]() ![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2016
Offline |
|
|
Jak przy firmie stosunkowo nie dawno pojawią się nazwa Bundestagu i łącze to z faktem że pewien pan w Bruskeli miał problemy z polskimi stadionami to układa mi się to w logiczną całość. Tak może jestem w paranoi, wierzę w teoriie spiskowe ale tylko pytam dlaczego Niemcy nie chcą dogadać się aby to Pani Marzena i ludzie którzy znają środowisko kierowali dalej tym klubem tylko widać u nich obsesje bycia jedynym właścicielem?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2016
Offline |
|
|
Bo jak ktoś wydaje kasę to chce mieć realny wpływ na zarządzanie firmą. A co do tego czy prezes zostanie czy nie to nie ma co się wypowiadać. Na razie gow.... wiemy.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2013
Offline |
|
|
^ jedyna możliwa reakcja: XD
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
I euraskami sypną!
....a, co za debile... ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Pytanie do westera: skąd wiesz, że nie chcą się dogadać i w których ich działaniach widać ta obsesję?
![]()
Wisła Kraków
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
b) zgoda co do oceny działań państw, mieszających się w gospodarkę; c) nie zgadzam się z wyśmiewaniem hasła "kapitał nie ma narodowości". W ekonomii nie ma, w polityce ma. Mylisz dwie sfery i to się nazywa błędem hipostazy. Analogicznie: człowiek ma prawo do życia. Ale to nie oznacza, że jest to prawo przyrody i śmierć jest anomalią cudem, a zabijanie się ludzi nawzajem się nie zdarza. To znaczy tyle, że zabójstwo jest bezprawne i - zdaniem tych, którzy uciekają od etyki kognitywistycznej - nieracjonalne. To tak a propos. ![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
Umówmy się, na dłuższą metę TS by klubu nie pociągnął, nie w Polsce gdzie kasa TV jest śmieszna, nie w Krakowie, gdzie na mecze chodzi średnio powiedzmy optymistycznie 12k, w tym duża część ma bilety za 8zł, gdzie kontrakty reklamowe na front koszulki to nawet nie milion euro. Klub w modelu bez bogatego właściciela można utrzymać w Anglii, gdzie jest chora kasa TV, komplet na każdym meczu i globalne zainteresowanie. Chcesz osiągnąć sukces w Polsce - musisz mieć bogatego właściciela. Koniec kropka, taki jest model. Świat ma w dupie polską piłkę, nie jest to produkt do spezedania za granicą, a bez tego wielkich pieniędzy nie będzie nigdy. A jeżeli ma być to inwestor to sto razy wolę, żeby był to Niemiec za którym stoi poważne przedsiębiorstwo, mające aktywa w postaci fabryk, ludzi itd. niż Chińczyk z niewiadomej grupy kapitałowej czy inny Arab, który i tak nigdy tu nie zaglądnie. I tak wolę też Niemca z fabryką mebli niż polskiego pseudobiznesmena bez grosza przy dupie jak ten cały Smolny co chciał nas kupić czy inny Ślak, który chciał wziąć Śląsk. Prawda jest taka, że poważne polskoe firmy trzymają się z daleka od piłki z wielu względów. Bardzo doceniam to co zrobił TS w krótkim czasie i z ciasnym budżetem i mam nadzieję, że nowy inwestor podejdzie do sprawy rozsądnie i duża część ludzi pracujących teraz w klubie w nim zostanie. Jednak jestem świadom, że jeżeli mamy grać o coś więcej, być klubem stabilnym, wyplacalnym, z pełną płynnością, w obecnych uwarunkowaniach potrzebujemy wujka z pieniędzmi. Podsumowując - jestem ostrożnym optymistą.
Ostatnio edytowane przez fialo : 22.07.2017 o godz. 11:46.
![]()
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly
Listen fucking stars - you're breaking our hearts!! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Szkoda że nie ma tak jasnego i czystego podziału na ekonomię i politykę przez co obie sfery nieustannie się przenikają, są praktycznie nierozłaczne. Polityka warunkuje środowisko dla biznesu, ekonomia jest środkiem nacisku od zarania cywilizacji.
Ludzie o Iq pierwotniaka wyśmiewają jako teorie spiskowe odwołując się prześmiewczo do "Roty" bo: - są zakompleksieni a politycy i media w Polsce grają na tej nucie od niemal 30-tu lat - ich małe móżdżki szukają uzasadnienia dzięki któremu mogliby poczuć się bezpieczni.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 22.07.2017 o godz. 11:50.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jest jeszcze dużo niewiadomych. Mam nadzieję, że klub zostanie w rękach ludzi którzy radzą sobie bardzo dobrze. Wisła jest liderem tabeli, prowadzana jest fajna polityka kadrowa. Nie chciałbym aby przyszedł ktoś nowy i zaczął wszystko rozpieprzać. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2015
Offline |
|
|
Wszystko fajnie.
Ja też jestem gorącym zwolennikiem działań TS-U w ostatnim czasie. Jest tylko jedno "ale" pieniądze, których w Wiśle wciąż brakuje. Oby to całe zamieszanie nie odbiło się na wynikach sportowych. Chociaż... jeśli coś jest faktycznie na rzeczy to sprawa zostanie szybko rozstrzygnięta. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Może inaczej - po co komuś klub piłkarski?
Odpowiedzi jest kilka, test wielokrotnego wyboru: - zabawka - inwestycja w wizerunek - pralnia - interesy menadżerskie Mówimy o firmie, która ma stronę gorszą niż Groclin, newsy nieaktualizowane od roku (a wcześniej aktualizowane regularnie) i wchodzi do Wisły kuchennymi drzwiami, bez rozgłosu, bez oficjalnej pompy, w atmosferze tajemnicy. No to jeden punkt z listy powyżej chyba można wykreślić. Ja niczego dobrego się nie spodziewam, obym się mylił. ![]()
Zapraszam na mojego piłkarskiego bloga - Futbol Totalny
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
Nie wydaje mi się, żebym miał iq pierwotniaka, ale może czegoś nie dostrzegam. Wytłumacz mi proszę, na czym polega interes państwa niemieckiego w przejęciu Wisły Kraków? Chodzi o działania strategiczne-militarne, gospodarcze, propagandowe, wywiadowcze? Przecież: nie założą bazy wojskowej na stadionie; w klubach piłkarskich pieniądze się topi, a nie z nich wyławia; promocja "niemieckości" poprzez Wisłę raczej oznaczałaby w środowiskach kibicowskich ostracyzm wobec Wisły, a nie akceptację (a przez opinię publiczną pozostałaby niezauważona); znaczenie gospodarcze i polityczne Wisły Kraków nie jest tak duże, by stanowiło źródło informacji istotnych z punktu widzenia interesów państwa niemieckiego. Nota bene, czemu w każdym poście potrzebujesz udowadniać swoją wyższość dodatkowo obrażając wielu innych czytelników? Piszę to bez złośliwości. Piszesz powyżej średniego poziomu forum, przez lata lubiłem tu wchodzić i sprawdzać, co masz do powiedzenia. Ale jeżeli jesteś AŻ TAK inteligentny, to pewnie rozumiesz, że ci, którym chciałbyś zaimponować/których chciałbyś przekonać zrozumieją treść Twoich wypowiedzi. A ci którzy nie zrozumieją, nie warci są, by do nich pisać. Obelgi nie sprawią, że pomyślą sobie: "tak jestem pierwotniakiem, wolfy jest najmądrzejszy" tylko się najeżą. Po co to robisz? edit: do wszystkich prawilnych - wyżej 10 razy pisałem już, że obawiam się zmiany właściciela; za mało wiemy, ale na tę chwilę jestem b. sceptyczny ![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez Tarann : 22.07.2017 o godz. 12:10.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Cytat:
![]()
"(...)Był oskarżony o organizowanie w sezonie 2003/2004 wśród piłkarzy zrzutki pieniędzy, z których później opłacali sędziów pomagających Kolporterowi Koronie w awansie do II ligi. W trakcie śledztwa prowadzonego w ubiegłym roku przez wrocławską prokuraturę obaj przyznali się do winy(...)"
"(...)wciągał w handel meczami i młodych, i starych, i Polaków, i obcokrajowców, i tych, którzy na kupowanie wyników mieli, i tych, którzy nie mieli (tym przecież pożyczał).(...)" |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
uran235:
Cytat:
![]()
Eppur si muove!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2008
Offline |
|
|
To wszystko wina Meresinskiego, gdyby nie zamieszanie z nim niebyloby takich obaw jak teraz
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Dwie uwagi na gorąco:
1. (wersja optymistyczna) z zalinkowanego wcześniej artykułu, tego w barbarzyńskim języku Goethego, na tyle, na ile google translator sobie poradził, wynikałoby, że niby firma była na skraju upadłości, ale uratować ją miał jakiś inwestor - czyli to ten bliżej nieokreślony podmiot byłby faktycznym nabywcą Wisły. Kto, można snuć miliony teorii, a w tej chwili nie mam przy sobie narzędzi, żeby to sprawdzić. 2. Jak już ktoś ładnie napisał, ostateczna decyzja należy do TF. Z umowy sprzedaży z samej jej cywilnoprawnej natury wynika, że wiąże tylko te strony, które ją zawarły. Czyli to nie jest tak, że przychodzi podmiot znikąd, wyrzuca ofertę na stół i trzeba ją zaakceptować albo można przed sądem domagać się jej zawarcia. TF ma wszelkie instrumenty do tego, aby - jeśli uzna, że oferta jest niepoważna, niekorzystna czy pochodzi od firmy krzak - transakcję zablokować. Jedynym, niestety istotnym problemem będzie tutaj zdanie banków i Cupiałówny, które może zmusić TF do patrzenia wyłącznie przez pryzmat pieniędzy. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
odnośnie informacji o problemach finansowych Stechert (z tego linku http://www.nordbayern.de/wirtschaft/...ller-1.5826865 ) to warto zauważyć, że nie wynikały ze słabej kondycji firmy, a ze "zbyt szybkiego wzrostu i dużych inwestycji w nowe rynki", czyli przeinwestowania. Na ich szczęście znalazł się nowy, nieznany, inwestor, który ich przejął, a firma miała zamiar skoncentrować się znowu na podstawowej działalności.
To co jeszcze można wyczytać w artykule, to informacja o osiągniętych w ostatnim okresie obrotach rzędu 40 mln euro. Szukałem też w innych źródłach, i bez dwóch zdań chodzi o roczny obrót. No i tu musi paść pytanie: WTF? Skąd firmę o obrotach (obrotach, a nie zysku) rzędu 40 mln euro stać byłoby na wyłożenie na stół 40 mln zł? I to za samo wejście do klubu. Odpowiedź musi być: jej po prostu nie stać na to. To muszą być znowu pieniądze owego tajemniczego inwestora.
Ostatnio edytowane przez Adasss : 22.07.2017 o godz. 12:47.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Przewijają się dwie nazwy, Stechert Gruppe i Steinhoff International. Moim zdaniem to nie przypadek, bo jak już to tutaj wyszło Stechert Gruppe był bliski bankructwa i uratował ich inwestor. Moim zdaniem tym inwestorem jest Steinhoff International, który pochłonął Stechert Gruppe. Podobne, wręcz bliźniacze branże w których działają te firmy.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Jeśli TF nie ogarnęła jednego przekrętasa z Polski, to tym bardziej nie podejrzewam, żeby ogarnęła przekrętasa z Niemiec...
![]()
Czesiu... Co ty robisz zarazo
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Teraz jak czytam te skoki myślowe jakie niektórzy tutaj robią (Niemcy = bogaci = znają się na zarządzaniu = transfery = przegonimy Legię) to mi się nóż w kieszeni otwiera. czaro - pisząc o kolesiach o iq pierwotniaka miałem na myśli idiotów liczących już "eurasy" na transfery, nie Ciebie. W kwestiach biznesowo - politycznych to były ogólne rozważania, tutaj to wygląda na jakiś przekręt. Po prostu jestem już zmęczony głupotą i frajerstwem niektórych. Może pora znowu odpocząć od forum. Uran235 - też mi to śmierdzi.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 22.07.2017 o godz. 12:54.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
blagam... tylko nie używajcie argumentu kapitału zakładowego
pracuje dla firmy ktora ma kapital zakładowy 5tys złotych (slownie: pięć tysięcy złotych 00/100) a wystawia miesiecznie faktury na 100tys-200tys złotych |
|
|
|
ANAJNARAB
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Steinhoff International to jest prawdziwy inwestor
![]()
|
|
|
|
Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Ale, że Steinhoff stoi za tym Stechertem?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Wiadomo, że TS to było rozwiązanie tymczasowe. Dobrze się stało, że znalazł się ktoś poważny, kto jednocześnie wpłaca chyba najwyższą sumę za klub w historii naszej ligi. Widać, że tu nie ma żartów i zacznie się restrukturyzacja na poważnie. Mnie interesuję kto z Polski znajdzie zatrudnienie u nas. Wiadomo, że ktoś zainteresował ich Wisłą i pewnie znajdą się poważani, i doceniani. Kierownictwo raczej z Niemiec, choć to spekulacje, bo jeszcze nie było takiego podmiotu zagranicznego w polskiej lidze.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2008
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jakieś poważne źródło czy pobożne życzenia?
Fakt, że obroty Steinhoff International za ostatni kwartał 2016 to 5,3 mld euro. A bez podania konkretnego okresu chwalą się 8,645 mld euro przychodu brutto i 1,11 mld euro zysku operacyjnego. Zdecydowanie to logiczniejsze niż 40 mln euro rocznego obrotu Steichert. Poza tym Steinhoff jest mocno obecny w Polsce (Abra, Grupa Steinpol). P.S. Steinhoff jako anonimowy inwestor Steichert? Wątpię, tego rodzaju firmy tak nie działają.
Ostatnio edytowane przez Adasss : 22.07.2017 o godz. 13:17.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|