|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Przykład Legii-Daewoo może być kuszący dla pani prezes. Nie byłaby pierwsza, która pożeniła nazwę uznanego,polskiego klubu z nazwą jakiejś firmy. To odpowiedni przykład, bo te wszystkie Bruk-Bety itp. tutaj nie pasują.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Pomyślałem o tym, ale gdyby sponsor miał takie żądania z kosmosu, a my byśmy mówili stanowcze nie - i to już prawie od roku - to jaki byłby sens puszczać na ten temat balony do mediów? Wywarcie presji na potencjalnym sponsorze? Raczej nie, ja nie widzę powodu. ![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
Ale wiem ile czasem mogą trwać o wiele prostsze i łatwiejsze tematy. a może np. sponsor chce wiedziec co sponsoruje i oczekuje transparentności. Różnie jest A co jeśli takim inwestorem jest np. firma deweloperska i zadaje klubowi pytania nt. pewnego zdarzenia które trwało 1 dzień a skutki będą odczuwalne latami ?Nie wiem, domniemuje. Gdybym ja był sponsorem, to najpierw wymagal bym weryfikacji pewnych informacji, a dopiero potem rozmawiał o pieniadzach i korzysciach stron ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Może to tyle trwać. Już same kwestie proceduralne, jeśłi firma jest globalna to jej centrala może być poza granicami Polski, więc każde ustalenia, tłumaczenia muszą być tłumaczone przez/dla prawników, nie mówiących po polsku. Później zarząd, który ma X innych spraw na głowie. Może w grę wchodzą też jakieś tereny i wtedy trzeba wszystko dogadywać jeszcze z innymi podmiotami.
W tego typu strukturach wszystko trwa bardzo długo, bo musi być wieloetapowa akceptacja czy też włączone muszą być różne działy, dla których często jest to temat extra, w żaden sposób nie priorytetowy. Wiadomo gdyby zamknąć wszystkich odpowiedzialnych na miesiąc w jednym hotelu - pewnie dogadaliby się, ale tak wszystko też przeciąga się, bo nikt nie zajmuje się tylko tym, czasem jednej odpowiedzialnej za akcept osoby nie ma co blokuje dalsze rozmowy itp. Wariantów jest mnóstwo. Ważne, że temat jest, oby był w tajemnicy do podpisania i wszystko skończyło się dobrze. Rok zleci szybko. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
Jeśli to poważny inwestor to zapewne przeprowadzi Due diligence - co trwa trochę. Potem dopiero są ostateczne negocjacje. Co też może trochę potrwać. Jednym słowem - jeśli to coś poważnego to potrwa dłużej. Jeśli sponsor - powinien to być relatywnie krótszy czas.
Tak czy owak teraz możemy tylko spekulować/zgadywać. A najlepiej uzbroić się w cierpliwość. ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2015
Offline |
|
|
A czy ta globalna firma to nie telefonika
|
|
|
|
Armia Białej Gwiazdy
Offline |
|
![]() Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Z Chinolami gadają?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2014
Offline |
|
|
Huawei czy Xiaomi?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2010
Offline |
|
|
alibaba i czterdziestu rozbójników...
Swoją drogą, ktoś orientuje się jak to funkcjonuje w Pradze? |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
skad pomysł ze kierunek Chiński ? ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
|
Hmm a czy przepisy PZPN przypadkiem nie zabraniaja takich zmian nazw? Obecnie z tego co sie orientuje nie warszawscy nie mogliby sprzedac nazwy klubu i nazywac sie Legia-Daewoo, nie mogloby tez byc GKS-Dospelu Katowice.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Albo ma albo nie ma. Dopóki ktoś kto wie w więcej temacie takich spekulacji nie utnie, chociaż nie wiem po co miałby to robić, to możemy sobie pogdybać.
Pobieżnie znalazłem, że jest to około 60 do 40 % na korzyść chińczyków, którzy już wcześniej inwestowali w Czechach min. w grupę finansową czy firmy metalurgiczne . Uchwała nr XII/194z dnia 11 grudnia 2015 roku Zarządu Polskiego Związku Piłki Nożnej o członkostwie par. 16 Zmiana nazwy klubu piłkarskiego lub sekcji piłki nożnej wyłącznie w celach marketingowych lub reklamowych nie jest zmianą nazwy klubu w rozumieniu przepisów niniejszej uchwały. Wymaga ona jednak akceptacji ze strony Zarządu właściwego ZPN, a w przypadku klubu uczestniczącego w rozgrywkach ligowych na szczeblu centralnym -także Zarządu PZPN. Wygląda na to że można.
Ostatnio edytowane przez morganfield : 20.07.2017 o godz. 12:54.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że Marzenka pozwoliłaby na zmianę nazwy klubu
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
Wydaje mi sie, ze nie i ten przepis jest trzymany dla klubow "zakladowych" typu Termalica, Gornik Leczna, Amica itd na wypadek gdyby np Amica zostala wykupiona przez Whirlpool i defacto nazwa klubu Amica stracilaby faktyczny sens. Dlatego tez PZPN zostawil sobie taka furtke aby tego rodzaju zmiany nazw byly legalne w swietle przepisow PZPNu |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2010
Offline |
|
|
Jeżeli inwestor zapewni nam budżet gwarantujący walkę o mistrzostwo i pokazanie się w pucharach, a jednocześnie zapewni stabilne wsparcie przez lata, mogą dodawać oznaczenie jego firmy do naszej nazwy. Byliśmy już Gwardią, byliśmy GTSem, możemy być i X.
Osobiście nie wydaje mi się to realne. Przy tej ilości klubów w bardziej atrakcyjnych ligach, naprawdę ciężko mi sobie wyobrazić, że akurat do nas wejdzie taki inwestor. Albo jesteśmy dziećmi szczęścia, albo mamy coś, czego nie może zaoferować nikt inny. W tym kontekście boję się też trochę działań związanych z obniżaniem ratingów Polski lub działań prawnych w zakresie podatków/swobody działalności gospodarczej. Globalny podmiot może się przez to zniechęcić. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Informacja dla Ciebie master, Wisla ma już nowego właściciela! Zmienił nazwę na Chelsea, barwy na niebieskie, a siedzibę klubu na Londyn. takze gramy w lidze mistrzów panowie!
To jest ....a nie do wiary, ze pani prezes ledwo rozpoczela jakies rozmowy z nie wiadomo kim, a juz pokemony z trgo forum same (!!!) zaproponowaly w zamian zmiane nazwy klubu, zaczelo sie szukanie informacji czy pzpn na to pozwala... A czy moga byc dwie nazwy sponsora? Czy ktos sprawdzil czy mozemy grac na kilku stadionach jednoczesnie? Tak jak w nb gdzie promuja klub poza granicami miasta... Za Jaka kwotę jesteśmmy gotów zmienić barwy na różowe? ![]()
Ddf
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
ja tylko dotego sie odniose !
Konrad "To jest ....a nie do wiary, ze pani prezes ledwo rozpoczela jakies rozmowy z nie wiadomo kim, a juz pokemony z trgo forum same (!!!) zaproponowaly w zamian zmiane nazwy klubu, zaczelo sie szukanie informacji czy pzpn na to pozwala..." Pani Prezes mowi ze rozmowy trwaja od LISTOPADA !!!!! |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Miałem napisać że ledwo poinformowala "kibiców"... nie dam rady edytować postow od jakiegoś czasu na forum...
![]()
Ddf
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2016
Offline |
|
|
Konrad. ty jesteś najgorszy. Propozycja, a analiza ewentualności, to chyba co innego. Co my se możemy proponować? "Pokemony" proponowały Stilicia do 1 składu, a dzisiaj zakończył przygodę (na razie) z naszym klubem. Znajomość przepisów to chyba nie grzech, a na pewno nie większy, niż bycie takim baranem jak ty.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Oczywiście że grzech. O pewnych rzeczach w ogóle się nie powinno dyskutować, czymś takim jest zmiana nazwy naszego klubu.
To Tak jakbyś rozmawiał z żoną o karierze zawodowej córki, i analizował ile kasy i jakie warunki pracy by miala gdyby rozpoczęła pracę jako prostytutka. Niezależnie czy po takiej rozmowie ten zawod by jej rekomendowaliscie czy odradzali - sam fakt, że rozważaliście taka opcję - czyni z was złych rodziców. Ja tak postrzegam zmianę nazwy, barw, stadionu itd. ![]()
Ddf
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Nie no, Panowie, zmiana nazwy klubu to by był wstyd i policzek dla każdego, kto jest emocjonalnie związany z klubem w stopniu większym niż konsument z napojem z pary cola/pepsi.
![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale o czym wy w ogóle rozmawiacie.. przecież to jest nielogiczne. Wchodzisz do klubu po to, aby się promować, popularyzować wizerunek firmy więc nikt nie będzie strzelał sobie w kolano, otwierając konflikt z kibicami czyli działając przeciwnie do zamierzonego. Poza tym wchodzisz do takiej Wisły ze względu na jej markę, historię, kibiców, znajomość w Europie wiec nie psujesz sobie sam tego dodając nazwę sponsora. To nie żużel ani koszykówka, w piłce nie ma takich trendów.
Co innego stadion. Nazwa operatora jak np Pepsi Arena, Inea Stadion itp, to znacznie odciąża budżet i jest powszechną praktyką. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Były przez chwilę w latach 90 i nikt z tego nie wyszedł obronną ręką: Dospel Katowice, Tygodnik Miliarder, ŁKS Ptak, ostatnio Hydrobudowa itp...
wyjątki przetrwały w postaci Termaliki i Amiki (wcześniej), ale tam kluby powstały na wsi. Cała reszta została zmieciona z powierzchni ziemi przez opinię publiczną i trybuny. Może rozważymy zmianę Wawelu na MC Wawel? ![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Bolplast, kolpolter, daewoo, tygodnik miliarder...
Przecież to oczywiste, że nikt w klubie, o naszych tradycjach, na to nie pozwoli. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2010
Offline |
|
|
@Konrad, dyskusja dotyczy m.in. możliwości zmiany nazwy klubu, więc postanowiłem się do niej włączyć. Poza tym porównaj sposób wyrażania myśli przez Ciebie i mnie, a następnie dogłębnie oceń, kto bardziej kwalifikuje się pod miano pokemona (nawiasem mówiąc to całkiem miłe stworzenia)
![]() |
|
|
|
ANAJNARAB
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Legia Daewoo Warszawa zapomnieliście
![]() Myślę że z takim zarządem nikt realnie nie myśli o zmianie nazwy chyba że alternatywą jest zniknięcie klubu bo nawet spadek do IV ligi tego by nie tłumaczył ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Za zmianę nazwy klubu musieli by zapłacić dużo
![]()
Piggy oddaj hajs
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Online |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Ten żart nigdy nie umrze:
Jasio idzie do taty i pyta jaka jest różnica między teorią a praktyką.tata na to: -idź do mamy i spytaj się czy przespałaby z murzynem za 2 tys.,potem idź do siostry i spytaj się czy przespałaby z murzynem za 2 tys., a potem idź do dziadka i zapytaj o to samo. Jasio idzie do mamy i czy przespałaby z murzynem za 2 tys. a mama na to: -...no przydałoby się wyremontować kuchnie więc raczej tak... potem idzie do siostry i pyta czy przespałaby z murzynem za 2 tys. a siostra na to: -...no mogłabym kupić sobie fajne kosmetyki więc raczej tak... następnie Jasio idzie do dziadka i pyta o to samo co mamę i siostrę. a on na to: -...no renta słabiutka więc przydałoby się trochę gotówki... Jasio po zebranych informacjach idzie do taty i mówi mu o wszystkim. A tata na to: - Widzisz Jasiu w teorii mamy 6 tys. zł., a w praktyce dwie ladacznice i jednego peda*a. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|