The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
ashkeczup
Senior Member

Od: 08.2016

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.07.2017, 20:36
Po to, żeby miał miejsce na boisku. Środkowy ofensywny z niego gorszy niż Boguś i to sporo i wcale tu nie godzę w Rafała, bo na tej pozycji bym go widział. Nie można grać wahadłami + skrzydłowymi, bo przecież by się po piętach deptali, a w środku boiska powstałaby wyrwa. Ta formacja z miejsca okroiła by Małeckiego z jego największych atutów, bo przecież żaden z niego Stilić i gdy przychodzi mu grać na małej przestrzeni najczęściej nic korzystnego z tego nie wynika.
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 10.07.2017, 21:55
Malecki niestety nie umie bronic i jest zbyt nerwowy, mozna sprobowac, ale raczej nic nie wskazuje na powodzenie.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 10.07.2017, 22:15
To Małecki, kiedy cofał się pod pole karne prokurował najwięcej rzutów wolnych po faulu na rywalach. Lepiej niech za blisko naszej bramki nie wraca
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 11.07.2017, 10:00
ashkeczup napisał(a):Wyświetl post
Po to, żeby miał miejsce na boisku. Środkowy ofensywny z niego gorszy niż Boguś i to sporo i wcale tu nie godzę w Rafała, bo na tej pozycji bym go widział. Nie można grać wahadłami + skrzydłowymi, bo przecież by się po piętach deptali, a w środku boiska powstałaby wyrwa. Ta formacja z miejsca okroiła by Małeckiego z jego największych atutów, bo przecież żaden z niego Stilić i gdy przychodzi mu grać na małej przestrzeni najczęściej nic korzystnego z tego nie wynika.
a kto to "wahadłowy" ?
Odpowiedz cytując
matiuszek
Junior Member

Od: 06.2013

Stary 11.07.2017, 10:29
tzw. cofnięty skrzydłowy który pofrafi się podłączyć zarówno do ataku jak i obrony. Przeważnie na takich pozycjach są obsadzani boczni obrońcy z ciągiem do ofensywy, J.Bartosz i Boban Jović są przykładami takich piłkarzy, szkoda, że tego drugiego już u nas nie ma.
Odpowiedz cytując
wester
Senior Member

Stary 11.07.2017, 12:49
Ustawienie na trójkę środkowych obrońców jest czymś co mogłoby zrobić różnice w ekstraklasie. Wszystko jest kwestią czasu, nie rozumiem jak można już teraz oceniać ze coś nie wypali. Jeśli wykonujemy pewną czynność po raz pierwszy, drugi i trzeci to zawsze będzie wyglądało to tak sobie. Jeśli potworzymy tą samą czynność 200 razy dopiero wtedy zrozumiemy czy mamy predyspozycje ku temu aby to robić. Kiko nareszcie ma wykonawców jeśli chodzi o ten system mam tu namyśli 4 środkowych obrońców.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 11.07.2017, 12:55
Gówniany system dla drużyn grających praktycznie tylko z kontry. W paru miejscach się udało, ale pokaż mi jaki % drużyn z topowych lig gra tym systemem.

Ja uważam, że to nie jest dobry system, bo gdyby tak było wszyscy by się na niego przestawiali, a tak są jedynie wyjątki potwierdzające regułę.

Nasze wyniki to odzwierciedlają, ja np. nie mam ochoty czekać przez 5-6 kolejek aż się nauczą, a wcale system sam w sobie nie jest efektywniejszy ani lepszy od tradycyjnego 4-5-1 czy nawet 4-4-2. To już bardziej trendy jest gra 4-3-3 z dwoma skrzydłowymi napastnikami niż ten wynalazek.
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 11.07.2017, 13:55
I już temat podchwycony...

http://www.przegladsportowy.pl/pilka...299,1,727.html
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
Rob_Zombie
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 11.07.2017, 14:05
Trzema obrońcami grywa Conte, grywa Klopp, grywa Guardiola, grywa Zidane a Piast zdobył wicemistrzostwo... ale co tam, "gówniany system". Jakby był dobry to przecież wszyscy by nim grali, bo tak to działa w piłce że wszyscy grają jednym jedynym dobrym systemem. Szkoda że zupełnie inaczej gra Real, inaczej Barca a jeszcze inaczej Atletico. Ale pewnie przynajmniej 2 z 3 trenerów tych drużyn nie wie co robi, zamiast się przestawić na ten 'dobry system gry'.
"(...)Był oskarżony o organizowanie w sezonie 2003/2004 wśród piłkarzy zrzutki pieniędzy, z których później opłacali sędziów pomagających Kolporterowi Koronie w awansie do II ligi. W trakcie śledztwa prowadzonego w ubiegłym roku przez wrocławską prokuraturę obaj przyznali się do winy(...)"
"(...)wciągał w handel meczami i młodych, i starych, i Polaków, i obcokrajowców, i tych, którzy na kupowanie wyników mieli, i tych, którzy nie mieli (tym przecież pożyczał).(...)"
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 11.07.2017, 14:19
wester napisał(a):Wyświetl post
Jeśli potworzymy tą samą czynność 200 razy dopiero wtedy zrozumiemy czy mamy predyspozycje ku temu aby to robić. Kiko nareszcie ma wykonawców jeśli chodzi o ten system mam tu namyśli 4 środkowych obrońców.
Czyli dajemy sobie 5-6 lat eksperymentow na system niezważając na wyniki? Kiko raczej tak dlugo nie popracuje.
Odpowiedz cytując
wściekłe pięści węża
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 11.07.2017, 14:49
Moim zdaniem, to nie środkowi obrońcy są naszym największym problemem przy 3-5-2 a wahadłowi. O ile Tomek Cywka jeszcze jako tako sobie radzi w tej roli, o tyle Maciek Sadlok w ofensywie jest przydatny raz na rok. Źle wrzuca a ostatni dobry strzał z dystansu oddał... chyba w debiucie z Łęczną. (rykoszet ) Z resztą, generalnie chłopak jest pod formą od jakiegoś czasu i mocno liczę, że Rafał Pietrzak wróci do pełnego zdrowia szybko, żeby na lewej obronie była jakaś alternatywa.

Dodatkowo Mały, to jest typowy skrzydłowy do ustawienia z 4 obrońcami, do grania szeroko, a nie biegania w okolicy środka. Totalnie mnie to ustawienie nie przekonuje w naszym wykonaniu.
Ostatnio edytowane przez wściekłe pięści węża : 11.07.2017 o godz. 14:53.
Odpowiedz cytując
pawlozm
Senior Member

Od: 02.2017

Stary 11.07.2017, 14:49
Kiko i cały sztab są najbliżej drużyny więc spokojnie, dobrze, że szukamy alternatywnego ustawienia, a kiedy mieli je poćwiczyć jak nie w sparingach Pewnie, że mogli zgrywać nowych z systemem poprzednim, ale jestem pewien, że treningi są na tyle urozmaicone, że to nie będzie problem. Po drugie jestem przekonany, że w piątek będą maksymalnie 2,3 debiuty. Reszta będzie spokojnie wprowadzdana, dajmy czas trenerom.
Ja również widziałem, że Głowa, Ivan i Zoran gubili się w takim ustawieniu, bo wszyscy są przyzwyczajeni do grania w dwóch stoperów a nie w trzech. Sadlok też się gubił, czy cywka, brakowało automatyzmów. Ale skoro widziałem to ja i wy, to myślicie, żę umknęło to Kiko lub komukolwiek ze sztabu Wcześniejsze sparingi ze słabszymi nie pokazały że się gubimy, bo zwyczjnie przeciwnicy mało atakowali. Zaś już solidne Zagłębie nas wypunktowało i obnażyło słabości systemu, a raczej braku zgrania w tym właśnie systemie. Nie możemy na siłe szukać teraz miejsca na boisku zarówno Ivanowi, Głowie i Arsenicowi, a jest jeszcze Velez. Mamy dużo jakości jeśli chodzi o środkowych pomocników, mamy w końcu drugiego skrzydłowego po Małym (Kostala), którzy będą rozpędzać akcje, więc szkoda byłoby grać tak naprawdę 5 obrońców kosztem np. Kostala, Semira, czy Halilovica. Chyba żę na wahadła Kostal i Mały? Wtedy faktycznie system robi się ultraofensywny! Wtedy do środka Veleza i w razie obrony gość wchodzi do linii i mamy 4 obrońców.
Poczekajmy do piątku, zobaczymy jakim systemem wyjdziemy, bo ja jakoś jestem spokojny, żę tradycyjnie 4-2-3-1.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 11.07.2017, 23:10
Cytując Roba Zombie :

Trzema obrońcami grywa Conte, grywa Klopp, grywa Guardiola, grywa Zidane

Kluczowe jest tu słowo GRYWA. Jeżeli mamy grywać tym systemem to nie mam nic przeciwko, jeżeli mamy opierać na nim grę to nie widzę tego.

I tak Piast zdobył wicemistrzostwo grając z kontry, sezon konia - w następnym sezonie druga ósemka. Bo nie zawsze może żreć jak grasz z tylko z kontry (kłania się casus Leicester).

Ja po prostu nie lubię takiej gry i tyle. Wolę grę piłką przełamywaną szybkimi atakami, tak graliśmy za Kiko jak wygrywaliśmy. Jak byliśmy nastawieni tylko na kontry to zbieraliśmy wpierdziel.

Gówniany system na opieranie na nim gry, grywać można - jak jest korzystny wynik i chcemy bronić i kontrować. I sorry, Realem nie jesteśmy, Barcą też nie. Chelsea również. Oni mogą sobie pozwolić na wahadłowego z najwyższej półki a u nas do niedawna na wachadle biegał Mójta, a teraz biegałby Cywka. No, sorry - z całym szacunkiem dla Tomka - za cholerę tego nie widzę. Widać było jak w meczach kontrolnych gra się zupełnie nie kleiła w tym ustawieniu. Po przejściu na 4 z tyłu za każdym razem była inna gra. Zapewne można grać w tym ustawieniu na poziomie - ale 1) trzeba mieć odpowiednich wykonawców 2) drużyna musi czuć ten system. My mamy multum nowych graczy, którzy nie do końca się ze sobą rozumieją, jak dorzucisz do tego innowacyjny system gry, w którym większość z nich nie ma odpowiednich nawyków to wychodzi taki klops jak z Sosnowcem. I spoko - rozumiem, może ten system działać - ale nie w nim żadnej absolutnej przewagi nad klasycznym 4-5-1, które przynajmniej nasi piłkarze jako tako ogarniają.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 11.07.2017 o godz. 23:16.
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Stary 12.07.2017, 14:14
Oglądając dzisiejszą konferencję zdałem sobie sprawę z tego, że irytuje mnie brak znajomości języka Kiko. Niemniej zdaję sobie sprawę, że język do najprostszych nie należy, ale skoro Blejica nauczył się go w 3 miesiące, to chyba można wymagać od Kiko, że po przerwie zimowej zacznie dukać po naszemu?
Odpowiedz cytując
wiertar
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 12.07.2017, 14:20
A wiesz że chorwata język polski jest dużo łatwiejszy do opanowania niż dla Hiszpana, zdajesz sobie z tego sprawę?
Jechałeś gdzieś kiedyś na 90 minut Po klimat trybun na wyjazdach byłeś ilu dobra oprawa i ekipa w dobrym stylu, tygiel emocji choć pełno s****ysynów, chce abyś zdech i choć wynik w plecy, śpiewasz dalej zdarte gardło cię leczy, to niby parę liter, parę piłkarzy wiesz niby w polskiej lidze nic się nie zdarzy wiesz, ale gdy płona race śpiewają trybuny znowu wygramy nie ważne u nas czy u nich, poczucie dumy gdy tamci mówią o nas to dla tych co zarywaja życie na stadionach...
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Stary 12.07.2017, 14:26
Nie, nie zdaje. Dla kurażu dałem mu 4 razy więcej czasu niż potrzebował chorwat.
Odpowiedz cytując
MB1906
Senior Member

Od: 05.2017

Stary 12.07.2017, 14:35
W dupie mam to w jakim jezyku mowi. Wyniki przede wszystkim.

Co do 3-6-1, gdzie tu miejsce na Maleckiego, ktory mimo wsyztko jest tam wpuszczany?
W srodku traci wszelkie atuty, na boku dubluje pozycje wahadlowego.

Bocznych obroncow tez nie mamy pod to. Sadlok nie da rady tak meczu przebiegac a u Cywki sama wydolnosc sprawy nie zalatwia.

Piast nie gral twardo wahadlami, regulowali to w trakcie meczu, dlatego ok uczmy tak grac aby zaskoczyc na jakis czas ale nie ten system I ch...
Odpowiedz cytując
kibic87
Member

Od: 02.2014

Stary 12.07.2017, 14:56
Oglądając dzisiejszą konferencję zdałem sobie sprawę z tego, że irytuje mnie brak znajomości języka Kiko. Niemniej zdaję sobie sprawę, że język do najprostszych nie należy, ale skoro Blejica nauczył się go w 3 miesiące, to chyba można wymagać od Kiko, że po przerwie zimowej zacznie dukać po naszemu?

Chorwacki to język bardzo zbliżony do polskiego, zresztą Spicić też się nauczył bardzo dobrze po naszemu w zaledwie kilka miesięcy.

Faktem jednak jest, że Hiszpanie z Wisły słabo językowo dają radę.
Odpowiedz cytując
piotrek06
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 12.07.2017, 15:27
Może się nawet na migi porozumiewać jeśli tylko będzie robił wyniki. Jak już sie mamy czepiać to bardziej o to że nie mówi po angielsku.

Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Stary 12.07.2017, 17:44
Wyniki przede wszystkim... Czyli waszym zdaniem sytuacja, gdzie zawodnik chciałby porozmawiać w cztery oczy z trenerem i w drugą stronę, ale nie może, bo potrzebna jest dodatkowa para jest ok? Że Feio jest w stanie przetłumaczyć wszystko dokładnie tak, jak sobie to wyobraża Kiko? Bjelica pokazał trochę zaangażowania-w 3 miesiące nauczył się bardzo trudnego języka. Zapewne miał łatwiej. Inicjatywa ze strony trenera Lecha pozytywnie wpływa na samych piłkarzy i niejako wymusza 'zwrócenie' dobrej woli z ich strony.
Odpowiedz cytując
MB1906
Senior Member

Od: 05.2017

Stary 12.07.2017, 20:04
Nikt nie narzeka na zla komunikacje. Przestan szukac dziury w calym.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Stary 12.07.2017, 20:35
Ej no co ty porównujesz

Jak jadę na Chorwację na wczasy to się spokojnie tam po Polsku dogaduję, nawet nie muszę w angielski wchodzić, bez jaj. Jedyny bliższy nam język to słowacki - prędzej dogadasz się z Chorwatem niż z Czechem na przykład.

Ja jestem ciekaw czy Kiko w ogóle się próbuje uczyć czy to zwyczajnie olał. Bo, że nie ma znaczących postępów po rundzie to się wcale nie dziwię.
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Stary 12.07.2017, 20:42
s1mone napisał(a):Wyświetl post
Ja jestem ciekaw czy Kiko w ogóle się próbuje uczyć czy to zwyczajnie olał. Bo, że nie ma znaczących postępów po rundzie to się wcale nie dziwię.
Tylko o to mi chodzi.

MB1906 napisał(a):Wyświetl post
Nikt nie narzeka na zla komunikacje. Przestan szukac dziury w calym.
Hahahahahahahahahahahaha.

Kto normalny by wylewał żale podczas, gdy Kiko nadal jest trenerem, a obecny zarząd nie zwalnia szkoleniowca pod 2 przegranych meczach?
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 13.07.2017, 09:06
Wczorajsza konferencja pod względem atmosfery przypominała mi konferencje po przegranym meczu ,a nie przed.
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
pawlozm
Senior Member

Od: 02.2017

Stary 16.07.2017, 21:18
Na szczęście okazała się konferencją przed wygranym meczem
Co do Kiko-super zachowanie po meczu, że podszedł do kibiców, równy facet, szczerze sie cieszyl, widać że mu zalezy.
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 16.07.2017, 21:28
Bardzo go lubię jako człowieka.
Skromny, pracowity, odnosi się z szacunkiem do wszystkich rownież rywali czy sędziów. Autentyczny, dobry człowiek.
Odpowiedz cytując
teo
Banita

Od: 08.2008

Stary 17.07.2017, 07:34
Wyniki przede wszystkim... Czyli waszym zdaniem sytuacja, gdzie zawodnik chciałby porozmawiać w cztery oczy z trenerem i w drugą stronę, ale nie może, bo potrzebna jest dodatkowa para jest ok? Że Feio jest w stanie przetłumaczyć wszystko dokładnie tak, jak sobie to wyobraża Kiko? Bjelica pokazał trochę zaangażowania-w 3 miesiące nauczył się bardzo trudnego języka. Zapewne miał łatwiej. Inicjatywa ze strony trenera Lecha pozytywnie wpływa na samych piłkarzy i niejako wymusza 'zwrócenie' dobrej woli z ich strony.
Znaczy Się co ? O czym mają gadać we dwoje? O tym jakie dupeczki posuwal i przez która ma syfa ? Czy o tym dlaczego jego żona mu nie daje?
Ty się człowieku czytasz? Rozmowa w 4 oczy z trenerem ? Brak komunikacji ?
Trener ma zawodnikowi pokazać co ma robić na boisku a zawodnik ma w tych założeniach zapier...
Mogą nawet na migi czy po chinsku sobie wszystko objasniac.

Jak się nie ma do czego dojebac to się dojebie że wody w zupie za mało.

Ps. Zawodnicy Kolejorza pokazali gdzie maja zaangażowanie językowe bjelicy w ostatnim meczu ligowym i LE. Coś się teoria nie sprawdza.
Odpowiedz cytując
wściekłe pięści węża
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 17.07.2017, 07:51
Sam Kiko mówił, że się nauczy języka, a tymczasem mija pół roku i gość ani me ani be. Są jako takie wyniki, to wszyscy machają ręką, ale dla mnie to jest problem i liczę, że trener dotrzyma słowa. W innym razie będzie to wyraz braku szacunku do pracodawcy i kraju, w którym pracuje.
Odpowiedz cytując
PSYCHOLTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2006

Stary 17.07.2017, 08:02
Wy jesteście jacyś chorzy, teraz będzie Wam język przeszkadzał? Ramirez się nauczy języka a Wy nigdy nie zmądrzejecie i dalej będziecie szukać dziury w całym i siać ferment.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 17.07.2017, 08:06
Dobrze że nie powiedział że nauczy się tańczyć salsę i jeździć konno bo też byście za nim chodzili ...

Ja pier......

Goście pracują po 20 lat w Polsce, są świetnymi managerami a nawet "dzień dobry" nie potrafią powiedzieć.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów