The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.06.2017, 17:50
WislaFan123 napisał(a):Wyświetl post
P&L za 2012-2015 mam (narazie tylko P&L nie pełne wyniki finansowe). Wyniki szokujące.... 2015, same odsetki to ponad 3 mln PLN, 2014 2,7mln
Ale dopatrzyłeś się, że w tych odsetkach ok. 2 mln zł to były corocznie odsetki wobec jednostek powiązanych?

Wnioski pozwolę Ci wyprowadzić samemu, już bez złośliwości, bo faktycznie, przedmówca miał rację - nie muszę z góry zakładać złych intencji.

Chociaż dalej w głowie mi się nie mieści jak Ci się chciało tyle godzin poświęcić na szacunki pi razy oko zamiast na liczbach, bez próby dotarcia do sprawozdań, co - jak piszesz - nie było dla Ciebie problemem

Cytat:
Więcej by wyszło z pełneo sprawozdania z przepływami pieniężnymi
Uproszczone przepływy zrobisz nawet na RZiS i bilansie, ale co tam. Ja mam swoją robotę, więc zaczekam do czego dojdziesz sam.

Cytat:
ale na pierwszy rzut oka wygląda na to, że gdyby nie zadłużenie które nagromadziło się w 2011,2012 i 2013, to od 2014 bylibyśmy na niezłym plusie.
I w 2014, i w 2015 mieliśmy stratę na działalności operacyjnej, więc spokojnie, tak różowo by nie było...
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 20.06.2017, 18:23
wiesniak842 napisał(a):Wyświetl post
Żeś może z wislafanemjedendwatrzy dyskutował.
Nie pamiętam. Na pewno nie dyskutowałem z wieśniakami.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 20.06.2017, 19:03
To na bank bo ja z dramatem tez nie dyskutowalem.
Odpowiedz cytując
WislaFan123
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 20.06.2017, 19:56
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Ale dopatrzyłeś się, że w tych odsetkach ok. 2 mln zł to były corocznie odsetki wobec jednostek powiązanych?

Wnioski pozwolę Ci wyprowadzić samemu, już bez złośliwości, bo faktycznie, przedmówca miał rację - nie muszę z góry zakładać złych intencji.

Chociaż dalej w głowie mi się nie mieści jak Ci się chciało tyle godzin poświęcić na szacunki pi razy oko zamiast na liczbach, bez próby dotarcia do sprawozdań, co - jak piszesz - nie było dla Ciebie problemem

Uproszczone przepływy zrobisz nawet na RZiS i bilansie, ale co tam. Ja mam swoją robotę, więc zaczekam do czego dojdziesz sam.

I w 2014, i w 2015 mieliśmy stratę na działalności operacyjnej, więc spokojnie, tak różowo by nie było...
To jest prosty P&L wyciągniety do zagranicznego systemu finansowego, więc nie ma w nim szczegółów.

Jednak to co szokuje najbardziej - to przychody finansowe - w 2015 24,5 mln PLN! (vs 350 tys PLN w 2014 i 2mln w 2014). I o ile rubryka other financial Income 15,61mln jasno wskazuje na kolejną pożyczkę z TF, tak interest income na poziomie 9 mln pln wygląda dziwnie - strasznie musieli sie nakombinować że z TF w taki sposób kolejne 9 mln weszło. Ale to wynika, że oprócz sposnoringu, w 2015 aż 25 mln z TF? ale tlumaczyloby skad tylko 8mln bylo w momencie sprzedazy (jeszcze jakies w kwietniu 2016 bylo podniesienie kapitalu zakladowego do 74 mln).

Zaległości które Wisla płaci wchodzą w wynik operacyjny, a dokladniej sa uwzglednione w inne koszty, takze byloby do przodu
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 20.06.2017, 20:08
Poddaję się. Przypadek beznadziejny.
Odpowiedz cytując
WislaFan123
Senior Member

Stary 20.06.2017, 20:34
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Poddaję się. Przypadek beznadziejny.
Uderzyłeś się już w ścianę?
Odpowiedz cytując
najm
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 20.06.2017, 21:05
Termin składania sprawozdań finansowych wynika z tego, że:

a) w ciągu 6 miesięcy od zakończenia roku obrotowego trzeba zatwierdzić roczne sprawozdanie finansowe,
b) w ciągu 15 dni od dnia zatwierdzenia sprawozdania finansowego należy je złożyć w KRS.

To wynika z ustawy o rachunkowości. Stąd pewnie takie, a nie inne terminy.

Cóż, nie zawsze im się udało dochować terminu, ale nie dramatyzowałbym z tego powodu.
Ostatnio edytowane przez najm : 20.06.2017 o godz. 21:07.
Odpowiedz cytując
WislaFan123
Senior Member

Stary 21.06.2017, 00:16
najm napisał(a):Wyświetl post
Termin składania sprawozdań finansowych wynika z tego, że:

a) w ciągu 6 miesięcy od zakończenia roku obrotowego trzeba zatwierdzić roczne sprawozdanie finansowe,
b) w ciągu 15 dni od dnia zatwierdzenia sprawozdania finansowego należy je złożyć w KRS.

To wynika z ustawy o rachunkowości. Stąd pewnie takie, a nie inne terminy.

Cóż, nie zawsze im się udało dochować terminu, ale nie dramatyzowałbym z tego powodu.
Niektórzy tych zeznań nie składają celowo i płacą kary - znam pewną POTEŻNĄ firmę, która nie składa sprawozdań finansowych, płaci bardzo duże kary (nawet chyba do 50 tyś PLN rocznie), ale przez kilka kolejnych lat nie pokazuje wyniku. Poprostu nie chcą żeby Forbes, inne magazyny czy poprostu zwykli ludzie doszli do tego, jak mają mają majątek i chcą żyć spokojnie.

A TF była w takiej sytuacji, że z kilku powodów nie chciała składać zeznań i bardziej jej się opłacało płacić kary. Pamiętam jeszcze że na początku 2013 dalej najswieższe dosttępne sprawozdania były dla TF z 2010 i dla Wisły z 2011

Cytat:
Karę grzywny wymierza się w stawkach dziennych, przy czym najniższa liczba stawek wynosi 10, zaś najwyższa 540. Stawka dzienna nie może być niższa od 10 złotych, ani też przekraczać 2000 złotych. Oznacza to że najniższa grzywna może wynosić 100 zł, a najwyższa teoretycznie 1.080.000 zł. Jednakże w tym przypadku, tak wysokiej grzywny raczej nie należy się obawiać.

Kara ograniczenia wolności może trwać najkrócej miesiąc, najdłużej 2 lata. Kara ta może polegać na obowiązku wykonywania nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cele społeczne lub na potrąceniu od 10% do 25% wynagrodzenia za pracę w stosunku miesięcznym na cel społeczny wskazany przez sąd. Obowiązek pracy i potrącenie orzeka się łącznie lub osobno.

Od 1 lipca 2015 r. sankcji podlega również niezłożenie sprawozdania finansowego w urzędzie skarbowym. Obecnie, nieprzekazanie w terminie urzędowi skarbowemu sprawozdania finansowego, opinii lub raportu, stanowi wykroczenie skarbowe zagrożone karą grzywny. Osobie odpowiedzialnej za niezłożenie sprawozdania finansowego może zostać wymierzona kara grzywny w granicach od jednej dziesiątej do dwudziestokrotnej wysokości minimalnego wynagrodzenia. Grzywna może więc wynosić od 185 zł do 37.000 zł. Oznacza to, że spóźnialskim grozi dodatkowa sroga sankcja, tym razem ze strony organu podatkowego.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 21.06.2017, 01:44
WislaFan123 napisał(a):Wyświetl post
A TF była w takiej sytuacji, że z kilku powodów nie chciała składać zeznań i bardziej jej się opłacało płacić kary. Pamiętam jeszcze że na początku 2013 dalej najswieższe dosttępne sprawozdania były dla TF z 2010 i dla Wisły z 2011
Nie no, miałem sobie darować, ale:
- sprawozdanie TF za 2011 rok zostało złożone 23 marca 2012 r., wpis wzmianki 23 kwietnia 2012 r.
- sprawozdanie TF za 2012 rok zostało złożone 18 lipca 2013 r., wpis wzmianki 9 września 2013 r.

Czyli na początku 2013 roku w pełni dostępne było "najświeższe" sprawozdanie TF z 2011 roku. Było nawet bardziej niż dostępne, bo z racji starych przepisów, zostało jeszcze ogłoszone w Monitorze Polskim B (25 maja 2012 r.).

Sprawozdania za 2012 r. oczywiście na początku 2013 r. nie było, ale nie dlatego, że TF coś ukrywała, tylko dlatego, że do terminu na jego złożenie było daleeeeko.

Co więcej, sprawozdania TF za 2008, 2009 i 2010 też były składane w terminie. Podobnie jak sprawozdania 2013, 2014 i 2015.

Oczywiście, aby je odnaleźć trzeba było tajemnej wiedzy: trzeba było znaleźć w rejestrze właściwą Tele-Fonikę i nie przegapić na ten przykład przekształcenia sp. z o.o. SKA w SA, które zresztą i tak nie nastąpiło "na początku" 2013 tylko w listopadzie tegoż roku (uchwała), a zarejestrowane zostało na początku 2014 r....

...no ale łatwiej dorobić spiskową teorię dziejów o niechęci do składania "zeznań" i umyślnym płaceniu kar.
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 22.06.2017, 17:15
Dziś w biurowcu CAN-PACK ,widziałem prezesa Miętte-Mikołajewicza i pania prezes Sarapatę
Pewnie byli negocjować umowe sponsorską.
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 22.06.2017, 17:31
O właśnie a LVbet nie jest do końca czerwca ?
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Od: 11.2002

Stary 22.06.2017, 17:56
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Dziś w biurowcu CAN-PACK ,widziałem prezesa Miętte-Mikołajewicza i pania prezes Sarapatę
Pewnie byli negocjować umowe sponsorską.
tylko czy umowę z SA czy z TS. Jak wiadomo Dunin dymisja,a on do tej pory to wszystko ogarniał jeśli chodzi o koszykarki.
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Odpowiedz cytując
MłodePokolenie
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 22.06.2017, 18:12
brylant17 napisał(a):Wyświetl post
O właśnie a LVbet nie jest do końca czerwca ?
Do końca czerwca ale nie tego roku. Umowa z LVbet będzie obowiązywać jeszcze przez cały przyszły sezon.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 23.06.2017, 12:36
Jaki jest obecny skład zarządu TS W (nie SA) ?
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 23.06.2017, 13:01
To nie wiesz ?
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
WislaFan123
Senior Member

Stary 23.06.2017, 18:06
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
Jaki jest obecny skład zarządu TS W (nie SA) ?
Kaliszewski, Dukat, Kwasniewski, Sarapata i Michlowicz.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 26.06.2017, 19:19
Marzena Sarapata została nowym prezesem Towarzystwa Sportowego Wisła Kraków - poinformował klub w swoim serwisie internetowym.

Głosowanie odbyło się podczas Walnego Zgromadzenia w Hali TS Wisła. Wzięły w nim udział 73 osoby - z czego jedynie 4 były przeciwko.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
szym_ek
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2007

Stary 26.06.2017, 20:14
Prezes Wisły SA Marzena Sarapata ma odpowiadać przed prezesem Wisły TS Marzeną Sarapatą ... ?
Odpowiedz cytując
piotek
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 26.06.2017, 20:17
Prezes Wisly S.A. Odpowiada raczej w pierwszej kolejności przed Rada Nadzorcza.
Jak oceniacie ten te decyzję? Wg mnie może to byv zbyt dużo obowiązków jak dla jednego człowieka
Odpowiedz cytując
szym_ek
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2007

Stary 27.06.2017, 08:15
No ale jednak TS jest właścicielem Wisły SA więc automatycznie Marzena Sarapata z TS jest przełożoną Marzeny Sarapaty z SA..
Po prostu kolejna pożywka dla pismaków - niepotrzebna moim zdaniem
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 27.06.2017, 08:38
Dla mnie zupełnie normalna sprawa. Jeden klub = jeden prezes.

Piłka to taka sama sekcja jak judo, koszykówka czy boks - wiadomo że największa, ale mimo wszystko jedna z sekcji.

Jakby roboty było za dużo to by sama Marzena się na to stanowisko nie pchała.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 27.06.2017, 10:46
super, koniec z sztucznym wydzielaniem jednej z sekcji , formalnie tak zostaje dla potrzeb licencyjnych , ale w praktyce wszystko wraca do sytuacji z przed TF , tylko ze ludzie w TS juz troszke inni (na plus)
Odpowiedz cytując
KoPer
I am what I am

Od: 09.2004

Stary 27.06.2017, 11:22
szym_ek napisał(a):Wyświetl post
Prezes Wisły SA Marzena Sarapata ma odpowiadać przed prezesem Wisły TS Marzeną Sarapatą ... ?
Prezes odpowiada przede wszystkim przed Zarządem
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 27.06.2017, 11:56
Cytat:
...którego to Zarządu TS mec. Sarapata członkiem była już od dawna... zmieniła tylko fuchę z członka na prezesa, ale gratuluję obecnym czujnej postawy!
Odpowiedz cytując
regan
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 27.06.2017, 12:18
piotek napisał(a):Wyświetl post
Prezes Wisly S.A. Odpowiada raczej w pierwszej kolejności przed Rada Nadzorcza.
Jak oceniacie ten te decyzję? Wg mnie może to byv zbyt dużo obowiązków jak dla jednego człowieka
Prezes czuwa nad wszystkim a kazda sekcja powinna miec swojego wiceprezesa ktory bylby odpowiedzialny za zadania strikte przeznaczone dla danej sekcji
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 27.06.2017, 12:50
Marzena Sarapata: Jedna Wisła, jeden szyld

Cytat:

- Będzie nam łatwiej z prostszą strukturą, będziemy w stanie dużo rzeczy zrobić razem, czyli lepiej - mówi Marzena Sarapata, od poniedziałku łącząca funkcje prezesa Towarzystwa Sportowego i piłkarskiej spółki Wisły Kraków.

Mówi Pani: €žBudujemy jedną wielką Wisłę€. Jedną w sferze symbolicznej czy strukturalnej?

Strukturalnie nie dałoby się tego zrobić. Mamy do czynienia ze stowarzyszeniem i piłkarską spółką akcyjną. I tak pozostanie. Przystąpimy jednak do uporządkowania struktury organizacyjnej i spróbujemy pewne obszary połączyć. Mam tu na myśli np. wspólną politykę medialną, komunikacyjną. W przypadku piłki nożnej to też funkcjonuje, bo przecież akademia piłkarska już bardzo prężnie działa we współpracy z dyrektorem sportowym spółki. Teraz jeszcze sprawniej będziemy mogli realizować pewne projekty. Tak samo jak w innych obszarach: marketing, sprzedaż. Tak sobie to wyobrażam.

Budowa zaczyna się teraz czy trwa już od roku?

To dzieje się od roku, staramy się, żeby te struktury coraz bardziej się spajały. Niestety, jesteśmy, a może raczej byliśmy €žniewolnikami€ - nazwijmy to w ten sposób - poprzedniego systemu. To znaczy, kiedy piłkarska spółka była własnością innego podmiotu dochodziło na niektórych polach do konkurowania, co było niepotrzebne. Od roku tak nie jest, natomiast czasami przyzwyczajenia zostają i teraz szybciej da się zwalczyć pewne zaszłości. Będzie nam łatwiej z prostszą strukturą, będziemy w stanie dużo rzeczy zrobić razem, czyli lepiej. Po prostu pod jednym szyldem Wisła Kraków.

Pozytywny wynik finansowy TS za poprzedni rok może oznaczać coś dla piłkarskiej spółki?

Tutaj nie ma żadnej zależności i bezpośredniego przełożenia. Spółka jest samodzielnym podmiotem. Należy się jednak cieszyć, że TS ma taki dobry wynik finansowy. To nam pomoże i wesprze klub wizerunkowo. Powiem o jednej rzeczy: my zarządzając spółką często spotykamy się z partnerami, którzy bardzo chcieliby wesprzeć sport, natomiast nie chcą lub nie mogą sponsorować sportu profesjonalnego. Oni chcieliby nawiązać współpracę z TS-em, natomiast przychodzą do spółki, może dlatego, że jest bardziej rozpoznawalna. Ten potencjał chcemy wykorzystać, bo jest “ naszym zdaniem bardzo duży.

Podczas walnego zgromadzenia prezes honorowy Ludwik Miętta-Mikołajewicz apelował o nakreślenie strategicznego planu rozwoju klubu. Jest już na to konkretny pomysł?

Zgadzam się z prezesem Mięttą i taka strategia zostanie przygotowana. Być może tego brakowało i pójdziemy w tym kierunku. Przy tym potencjale, który drzemie w Wiśle, on musi być wykorzystany w stu procentach. Co najmniej. Trzeba sekcje przejrzeć od podszewki i niektóre wesprzeć jeszcze mocniej, żeby zbierały punkty. To się przekłada na finansowe dotacje, po prostu.

Z prezesem Piotrem Dunin-Suligostowskim miała Pani okazję w ogóle porozmawiać po historii z internetowym wpisem, który kosztował go stanowisko?

Ja nie. Próbowaliśmy się porozumieć w momencie złożenie przez pana prezesa rezygnacji ze wszystkich pełnionych funkcji w TS, ale rozmawiać nie chciał. Trudno komentować - dlaczego. Na pewno będziemy musieli się spotkać, bo musi przekazać obowiązki. Nie wyobrażam sobie, żeby miało to się odbyć w inny sposób.

Dla Pani ta sytuacja to był szok?

Ni stąd ni zowąd rusza lawina. Co mogę powiedzieć? Musiałabym komentować zachowanie pana prezesa, a to komentarza nie wymaga. A do lawin już się przyzwyczaiłam. To jednak było coś, co nadwyrężyło wizerunek klubu. Mam nadzieję, że zdecydowana reakcja zarządu TS pomogła. Sygnał, że tak jest, otrzymaliśmy na przykład od Can-Packu (sponsor główny koszykarek “ red.).

Jak się Pani czuje jako jedna z najbardziej wpływowych kobiet w polskim sporcie?

Nie nazwałabym się tak, ale czuję się dobrze (śmiech). Nigdy nie miałam jakoś dużo czasu, żeby przyzwyczaić się do myśli, że nadchodzą takie wyzwania. Jestem człowiekiem czynu, zawsze też konsekwentnie powtarzam, że warto dać odrobinę kredytu zaufania i rozliczać ludzi z wykonanych bądź nie zadań.

Jak Pani sobie wyobraża łączenie obowiązków prezesa TS i piłkarskiej spółki?

Będzie to po prostu praca dla Wisły Kraków. Czasu na pół nie będę dzielić, z doświadczenia już wiem, że tak się nie da. Czas jest pojęciem względnym, gdy pracuje się w sporcie.

Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 27.06.2017, 18:51
KoPer napisał(a):Wyświetl post
Nie miałoby to za bardzo sensu, skoro prezes jest członkiem zarządu. Nie sądzisz?

Proponuję zajrzeć do KSH i ew. statutu WK S.A., wszystko się powinno wyjaśnić : )
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 27.06.2017, 21:00
czaro napisał(a):Wyświetl post
Nie miałoby to za bardzo sensu, skoro prezes jest członkiem zarządu. Nie sądzisz?

Proponuję zajrzeć do KSH i ew. statutu WK S.A., wszystko się powinno wyjaśnić : )
podeslesz?
mam tylko stary statut z czasów Cupiała
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 27.06.2017, 21:02
szprotson napisał(a):Wyświetl post
podeslesz?
mam tylko stary statut z czasów Cupiała
Do KRSu się przejdź, zdaje się, że statuty w aktach leżą : )

Zamiast szydzić, albo pisać pierdoły o tym kto przed kim odpowiada, proszę pomyśleć.
Ostatnio edytowane przez czaro : 27.06.2017 o godz. 21:05.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 27.06.2017, 21:29
Koledzy się wygłupiają, a wszyscy po trosze racji mają. W skrócie sprowadza się to do tego, że oficjalna ścieżka przebiega sobie jednak między zarządem S.A., radą nadzorczą S.A. i walnym zgromadzeniem S.A. aż do zarządu TS i tak dalej.

W każdym razie jakaś zależność prezesa zarządu S.A. od prezesa zarządu TS istnieje.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów