The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.06.2017, 20:03
Pozwać brukowca na 1 mln i dwie pieczenie naraz:

1. będzie kasa
2. szmaty z brukowca przestaną pisać bzdury
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 15.06.2017, 20:05
Kocur napisał(a):Wyświetl post

1. będzie kasa

Kocurze, przypomnisz z kim Wisla wygrała jakikolwiek pozew
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
X-Ray
Senior Member

Od: 10.2010

Stary 15.06.2017, 20:29

1. będzie kasa
Na początku to trzeba mieć pewność, że kłamią, a tutaj nie mamy pewności. Proponuje być sceptycznym.
Wiślacki kumplu, wpadnij na mój profil na Twitterze - TUTAJ.

Cytat:
Głupia kobieta myśli „grubas, ciągle pije piwo”. A mądra zastanawia się, skąd on ma na to piwo.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 15.06.2017, 20:59

1. będzie kasa
Chciałbym uprzejmie zapytać, jak się pozywa "na 1 mln" (w jakim trybie etc. oraz na jakiej podstawie w tym przypadku) i dlaczego od razu nie pozwać "na 10 mln".
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 15.06.2017, 21:11
Kwota z powietrza. Ale jest wyraźny paragraf na pomówienie i oświadczenie nieprawdy.

Klub może oszacować straty wizerunkowe a potem niech się sąd wykaże. Nie może być tak że publicznie rzucasz gównem bez żadnej odpowiedzialności.

@szprotson - nie pamiętam ale czasy (zarząd) się zmieniają ... mam nadzieję.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 16.06.2017, 08:37
Nic się nie uczycie, od początku roku było już parę takich "paszkwilów", a koniec końców okazywały się prawdą. Nie wiem na czym opieracie swój optymizm, że teraz jest inaczej.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 16.06.2017, 08:50
Poza tym to jest nie do weryfikacji.
Będą wyciągi z konta zamieszczać?
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 16.06.2017, 09:15
Kwota z powietrza. Ale jest wyraźny paragraf na pomówienie i oświadczenie nieprawdy.

Klub może oszacować straty wizerunkowe a potem niech się sąd wykaże. Nie może być tak że publicznie rzucasz gównem bez żadnej odpowiedzialności.

@szprotson - nie pamiętam ale czasy (zarząd) się zmieniają ... mam nadzieję.
sąd niech się wykaże?
raczej Wisła że faktycznie zapłaciła i to co napisał dziennikarz jest nieprawdą i wpływa niekorzystnie na wizerunek klubu

obawiam się niestety że z tym zapłaciła może być problem ... i sąd się nie będzie mógł wykazać
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
RadekKRK
Member

Od: 08.2016

Stary 16.06.2017, 09:52
Kocur napisał(a):

1. będzie kasa
Cytat:
Odpowiedział Czaro:Chciałbym uprzejmie zapytać, jak się pozywa "na 1 mln" (w jakim trybie etc. oraz na jakiej podstawie w tym przypadku) i dlaczego od razu nie pozwać "na 10 mln".
Pozew o naruszenie dóbr osobistych,
Przysługujące roszczenia to m.in. nakazanie przeprosin oraz zasądzenie stosownego zadośćuczynienia.
Średnia kwota o którą wnosi strona powodowa w Polsce to ok. 80 tysięcy złotych. Średnia kwota zasądzana przez Sądy to ok. 20 tysięcy złotych.
Największe i najbardziej spektakularne orzeczenia to m.in. w przypadku fałszywej informacji o śmierci Anny Przybylskiej, gdy ta jeszcze żyła przez co dzieci Anny Przybylskiej doznały ciężkiego szoku. Kwota wówczas zasądzona to 300 tysięcy złotych.

Wisła może w każdej chwili wnieść do Sądu Okręgowego pozew o naruszenie dób osobistych (opłata 5% dochodzonej kwoty + 600zł jeżeli Wisła domaga się również przeprosin), ponieważ ochrony mogą domagać się również osoby prawne.

Co do zasady w postępowaniu cywilnym to powód musi udowodnić swoją rację. W przypadku ochrony dóbr osobistych jest inaczej.
Jest domniemanie prawne, że dziennikarz naruszył dobra Wisły Kraków i klub nic nie musi. To pozwany musi udowodnić, że to co napisał było prawdą.

Wisła w tym postępowaniu mogłaby mieć zasądzone myślę ok. 100 tysięcy złotych.
Jeżeli jednak wyszłoby na jaw, że to co napisała prasa było prawdą to klub skompromitowałby się na całej linii.
Sprawa jest banalnie prosta. Nie widzę przeszkód czemu nie wnosić skoro. Jeżeli prawa jest po stronie Wisły to mamy łatwy pieniądz.
Średnia czasu postępowania przed I inst. to co prawda 15,6 miesiąca, a przed drugą ok. 6,5 miesiąca jednak, czy jesteśmy na tyle bogaci by mieć wyrąbane na 100 tysięcy, które można łatwo podnieść, a przy okazji pokazać, że nie damy się szykanować przez nierzetelną prasę?

Boję się, że nie podniesiemy tej kasy, bo jednak jest pewne prawdopodobieństwo, ze jest to prawda.

Ps. Jak zawisł artykuł to Sarapata, która jest nomen omen Radczynią, mogła tego samego dnia wystosować pismo do Redaktora Naczelnego oraz Wydawcy o zaniechanie dalszych naruszeń.
Wtedy artykuł jest zdjęty, a prasa publikuje sprostowanie, a jakby tego nie zrobili to narażają się na poważne konsekwencje prawne.

Ciekawe dlaczego Sarapata tego nie zrobiła?

Rzadko się odzywam, ale chciałem ochłodzić rozgrzane głowy. Prawo w tym przypadku jeżeli mamy rację jest po naszej stronie. Ja patrzę na to trochę inaczej, ponieważ po tym gdy Zarząd nie wysłał pisma do Wydawcy/Redaktora a wydał oświadczenie w internecie to już na 99% wiedziałem kto tu mija się z prawdą. Zawsze zostaje ten 1%
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 16.06.2017, 12:38
Pozew o naruszenie dóbr osobistych? Oryginalna konstrukcja

To tak żeby ostudzić rozgrzane głowy studentów i absolwentów...
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 16.06.2017, 13:09
RadekKRK napisał(a):Wyświetl post

Boję się, że nie podniesiemy tej kasy, bo jednak jest pewne prawdopodobieństwo, ze jest to prawda.
I o to chodzi. Nie rozumiem oburzenia i napinki co poniektórych - u nas jest biednie, nie płacimy, sytuacja się delikatnie ustabilizowała, ale dalej jesteśmy w stanie lekko powyżej agonalnym. Tych tzw. "paszkiwili" nikt zatem nie prostuje na drodze prawnej, bo decydenci doskonale wiedzą, jaki mamy burdel w Wiśle. Łatwiej i taniej rzucić rzecznikowi hasło "weżże coś napisz na fejsbuku", spore grono wyznawców będzie się czuć zaspokojone... Nie przyjmują do siebie starego powiedzenia, że w każdej plotce jest troszkę prawdy.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 16.06.2017, 15:28
Uprzejmie dziękuję za odpowiedzi.

Tak, jak zauważył kolega wyżej - wnosi się pozew o ochronę dóbr osobistych. Nie zajmuję się na co dzień prawem procesowym, ale z tego co się orientuję w praktyce problemem może być wniesienie opłaty od pozwu (nie stać nas). Chciałbym także zauważyć, że określone w pozwie żądania dotyczyć mogą wyłącznie bezprawnego naruszenia dóbr osobistych. Jestem w stanie sobie wyobrazić, że dziennikarz dochował należytej staranności, ale został np. wprowadzony w błąd przez źródło i choćby z tego powodu jego działanie nie jest bezprawne. To tak na szybko, bo nie mam czasu zaglądać do komentarza do prawa prasowego. Abstrahując już od tego, czy żądanie jest uzasadnione, warto byłoby się zastanowić, czy ktokolwiek w Polsce zasądziłby na rzecz Wisły te miliony złotych.

I również chciałbym młodszych kolegów uczulić na fakt, że prawo sobie, a życie sobie.

Wracając do meritum - wiele klubów w Polsce nie płaci w terminie. Pytanie, czy przy tych opóźnieniach udaje się zachować płynność, czy nie. Czekamy na więcej informacji.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
RadekKRK
Member

Stary 16.06.2017, 18:01
Przepraszam za wiadomość powyżej, pisałem na szybko i z telefonu. Tak oczywiście pozew o ochronę dób osobistych.
Żądanie przeprosin to roszczenie niemajątkowe i nie jest oparte na zasadzie winy, a de facto na zasadzie ryzyka.
Dziennikarz zatem pisząc nieprawdę o Wiśle, choćby go ktoś wprowadził w błąd narusza jej dobra osobiste i winien ją przeprosić.
Opłata wynosi tutaj 600zł.

Natomiast jakbyśmy chcieli dodatkowo zadośćuczynienia to wówczas płacimy dodatkowo 5% od kwoty której się domagamy czyli np. 5 tysięcy, gdy domagamy się 100 tysięcy zadość uczynienia i tutaj jest to oparte już na zasadzie winy. Dziennikarz musiałby udowodnić, ze np. ktoś celowo wprowadził go w błąd.

To tak gwoli ścisłości.

Nie kontynuując już tego wątku, uważam po prostu, że czasem w pewnych sytuacjach Zarząd powinien odmówić komentarza, ewentualnie wyjaśnić, iż sytuacja klubu jest taka a nie inna i zapewnić o tym, iż Zarząd robi wszystko co w jego mocy, aby uregulować zaległości jak najszybciej. Jestem przekonany, że gdyby tak rozwiązano zaistniałą sytuację wówczas prasa nie miała by pożywki.
Odpowiedz cytując
najm
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 16.06.2017, 18:35
Spory sądowe ciągną się latami. Jaki jest cel w 3letnim procesie, żeby na koniec usłyszeć "przepraszam" za słowa, których nikt już nie pamięta?
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 16.06.2017, 20:43
Optymistycznie zakładając, że słowa takie by się usłyszało. Pomiędzy jakimś niszowym artykułem o wypłacie połowy wynagrodzenia a bezprawnym naruszeniem dobrego imienia klubu piłkarskiego skutkującym wyrokiem zasądzającym przeprosiny i zadośćuczynienie jest droga jak z Reymonta do Ligi Mistrzów...

Szkoda czasu na ciągnięcie tego tematu, no chyba że ktoś naprawdę bardzo chce się popisać czysto teoretyczną wiedzą zdobytą na części ogólnej cywila
Odpowiedz cytując
kolarz90
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 17.06.2017, 09:40
Zwietrzyli szanse to jadą na całego

Działania Wisły Kraków wstydem na całą Polske

http://eurosport.onet.pl/pilka-nozna...-polske/81c0hw

Trudno o bardziej nieudolne pożegnanie człowieka, który klub ma w sercu. Wisła Kraków poinformowała o rozstaniu z Alanem Urygą internetowym komunikatem. - To ludzki błąd, informacja została opublikowana zbyt szybko – mówi prezes Białej Gwiazdy Marzena Sarapata.
Wisła długo zwlekała z podaniem Urydze informacji, czy ma zamiar przedłużyć z nim kontrakt. - Po 15 latach spędzonych w klubie nikt nawet nie podszedł do mnie, aby ze mną szczerze poinformować – mówił po ostatnim meczu minionego sezonu. I tak było do końca. Na początku tygodnia klub poinformował agenta piłkarza, że umowa nie zostanie przedłużona. Piłkarz nie został zaproszony na rozmowy. Wczoraj za pomocą krótkiego komunikatu Wisła poinformowała kibiców o rozstaniu z Urygą. - Wolałbym w cztery oczy... Ale dziękuję – skomentował wychowanek klubu na jednym z portali społecznościowych. Post wkrótce został usunięty.
Sarapata przyznaje, że sprawa wymknęła się spod kontroli. - Źle to wyszło, ktoś zbyt szybko opublikował komunikat. Bardzo żałujemy, że stało się to w ten sposób. Zapewniam, że zaplanowaliśmy specjalne podziękowanie dla Alana, bo jesteśmy świadomi, jak dużo czasu spędził w Wiśle – mówi prezes krakowskiego klubu.
Uryga spędził w Wiśle większość swojego życia. Najwięcej meczów rozegrał w ostatnich trzech sezonach, nigdy nie był kluczowym piłkarzem, ale przydawał się w razie problemów kadrowych. Ostatnio wiele działo się w jego życiu – został ojcem, w ostatniej chwili wypadł też z kadry reprezentacji Polski na Euro U21. - Mam żal do trenera, bo mówił, że powoła mnie na turniej, jeśli wiosną rozegram kilka meczów ligowych. Spełniłem ten warunek, ale trener nie znalazł dla mnie miejsca – mówi Uryga. Teraz musi szukać nowego klubu. Jego agent prowadzi poszukiwania już od pewnego czasu, ale do tej pory Uryga nie podpisał z nikim kontraktu. Biała Gwiazda rozstaje się nie tylko z nim. Z klubu odchodzą m.in. wszyscy trzej bramkarze, a także Mateusz Zachara – łącznie ośmiu piłkarzy. Krakowianie nowych piłkarzy szukają głównie w Hiszpanii. Wzmocnienia są konieczne, bo obecnie w kadrze drużyny Kiko Ramireza jest raptem kilkunastu piłkarzy z ligowym doświadczeniem.

Odpowiedz cytując
najm
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 17.06.2017, 09:45
No i z wywiadu wynika, że zawiodła komunikacja między agentem piłkarza a samym piłkarzem. Z artykułu wynika, że na początku tygodnia agent AU był poinformowany, że umowa nie zostanie przedłużona.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 17.06.2017, 11:57
Teraz to się wszyscy mogą tłumaczyć, ale wyszło jak zwykle - amatorszczyzna. Czym innym jest "informowanie agenta" a czym innym spotkanie się z piłkarzem i powiedzenie mu: słuchaj Alan, jesteś fajny chłop, ale już twój czas tu się skończył
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 17.06.2017, 14:38
Mądry człowiek po szkodzie.Tak się nie robi zaproś do klubu i powiedz co i jak
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 01.07.2017, 10:34

czytał ktoś ? o co chodzi Kiko ?
Odpowiedz cytując
arth_ur
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 01.07.2017, 10:48
Gówno widać na tym skanie ale pewno nawiązanie do wywiadu że nadal potrzebujemy wzmocnień.
http://www.youtube.com/watch?v=-shF8y5ud0Q - obejrzyj Wiślaku, zapewniam że banan pojawi się na twych ustach
Odpowiedz cytując
c.
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 01.07.2017, 10:51
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post

czytał ktoś ? o co chodzi Kiko ?

masz napisane "Wisla potrzebuje wzmocnien" i wedlug faktu Kiko Ramiez niczym wygłodniały bulterier nachodzi zarzad klubu, wali siekierą w stol i wykrzykuje ze potrzebuje wzmocnien, inaczej walnie fochem i wroci trenowac profesjonalną druzynę w 4 lidze hiszpanskiej.

A calkiem serio.. Kiko nawet spi z usmiechem na twarzy.. on wie ze złapał pana Boga za nogi.. prowadzenie Wisly to dla niego ogromne osiagniecie, wyroznienie, prestiz i szansa na wielokrotnie wiekszy zarobek. To dla niego przeskok z malucha do mercedesa więc generalnie siedzi cicho bo takiej fuchy moze juz nie znalezc.

fakt = gazeta wyborcza. niczym sie nie roznią
Ostatnio edytowane przez c. : 01.07.2017 o godz. 10:57.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 01.07.2017, 11:01
c. napisał(a):Wyświetl post

fakt = gazeta wyborcza. niczym sie nie roznią

z tym się nie zgodze
Odpowiedz cytując
c.
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 01.07.2017, 11:12
za nic nie otrzymaliby dwukrotnie statuetki "hieny roku" za wyjątkowe pie.rdolenie bzdet, zreszta to niemiecka gazeta (Ringier Axel Springer) , na poziomie Newsweeka innej hieny stulecia Tomasza Lisa
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Stary 01.07.2017, 12:04
Postarałeś się z materiałem nie ma co można było by wrzucić duży skan
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 01.07.2017, 12:18
brylant17 napisał(a):Wyświetl post
Postarałeś się z materiałem nie ma co można było by wrzucić duży skan
Ale zdajesz sobie sprawę, że on tylko wkleił link do obrazka, który znalazł na portalu weszło i właśnie dlatego, że ten skan był nieczytelny pytał innych, czy czytali to wydanie gazety?
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Stary 01.07.2017, 12:46
Jak będę miał możliwość to kupie i wrzucę
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
fran23
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 02.07.2017, 13:24
Junco: WIELKIE DRUŻYNY ŻYJĄ CYKLAMI. WISŁA TEŻ WRÓCI DO GÓRY

http://www.tomaszcwiakala.pl/wielkie...wroci-do-gory/
Odpowiedz cytując
kibic87
Member

Od: 02.2014

Stary 02.07.2017, 14:23
^^

Bardzo ciekawy wywiad. Po przeczytaniu go jeszcze bardziej doceniam Junco. Cieszę się, że to on odpowiada za transfery bo to osoba która naprawdę ogarnia temat. Pomyślcie gdybyśmy mieli taki budżet transferowy jak powiedzmy 10 lat temu a odpowiedzialnym za transfery był Junco...
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów