The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.02.2017, 13:37
Jeszcze wracając do Kukizowców, a dokładnie do ich mocodawców to dla fanów teorii spiskowych może być ciekawy fakt wojny między Rafałem Wójcikowskim, a Markiem Jakubiakiem, gdy ten pierwszy powiedział na klubie do Jakubiaka, że nie będzie pouczał go oficer WSI

Późniejszy wypadek Jakubiaka po chęci ujawnienia danych dotyczących przekrętów w KGHM.
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 11.02.2017, 13:51
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
dlatego może się zdarzyć wypadek raz na jakiś czas
Dobre założenie tylko zły wniosek.
Gdyby PiS bujało się jak PO i zostawiło/zatrzymało stare kadry byłoby tak jak mówisz.

A że BOR zamiast po frytki i hamburgery na złamanie karku wozi najwazniesze osoby na róznorakie miesięcznice, ultra wazne spotkania w Toruniu, rzecznika Misiewicza na dyskoteki to pęka w szwach i jest jak jest. Ilość wypadków z 'raz na jakis czas' przeszła na poziom 'raz na miesiac' i jesli czegos nie zrobia, tak pozostanie.

A że PO czy Kukiz nie ma w tym gronie - cóż.... ci się bujają własnymi autami.

Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Na prawdę da się to jakoś wytłumaczyć logicznie? Tylko w Polsce jest patologia i nikt nie umie latać/prowadzić samochodu i nigdzie indziej za granicą nie ma takiego nasilenia wypadków z ważnymi ludźmi?
Oczywiście że się da. Syfem. Masz:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...wiadomosc.html
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 11.02.2017 o godz. 13:55.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 11.02.2017, 14:07
14 godzin roboty czasem, BORowczy narzekaja, z czego polowa czekanie w aucie. 200h w miesiacu to duzo roboty Ja jebie, faktycznie syf ale w glowach borowikow.
Powód: jzs
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 11.02.2017 o godz. 14:08.
Lukasz
Senior Member

Stary 11.02.2017, 14:25
Wez pod uwagę że ze chodzi o 200 NADGODZIN a nie godzin. Ja ta wypowiedz tak rozumiem.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 11.02.2017, 14:50
Biorac pod uwage slowa oficera, ze sa cyborgami pracujac 14h to nie wydaje mi sie. Chyba, ze wolnego nie maja nigdy i pracuja te 14h dzien w dzien. Wtedy to i moze by wyszlo tyle nadgodzin.
Zreszta to malo istotne bo pewnie dzieki tym wpadkom/wypadkom wymusza lepsze warunki pracy dla siebie - lepsza pensja, mniejszy wymiar pracy. PIS pewnie na to pojdzie na dzien dobry, w koncu to nie ich pieniadze. Szczerze, to bardziej mi bliska by byla wersja, w ktorej to VIPy z tylnego siedzenia nakazuja kierowcom jezdzic na urwanie glowy, na zasadzie w stylu: "dobra Maniek, nastepne spotkanie, w domu mam byc ... za godzine, wcisnij tam gazu ile fabryka dala... a bidny BORowiec musi wcisnac bo jak powie, ze to niezgodne z przepisami to pewnie po robocie.

Co do WSI i Jakubiaka to szczerze nie wiem o czym to ma swiadczyc bo nie znam zakulisowych spraw, takze wyroku z gory nie wydaje jak emj10 To, ze tam kogos mial w radzie nadzorczej jakiejs swojej firmy, to jeszcze nic nie znaczy. Druga sprawa, ze wiekszosc bogatszych ludzi w Polsce ma takie znajomosci bo niestety ale tak wygladala "transformacja" naszego kraju. Takze fakt, ze ktos tam ma jakiegos znajomka z WSI. nie znaczy, ze od razu jest rusofilem na uslugach, zlodziejem, bandyta itp. Dla mnie takie newsy to czyste spekulacje ale nie neguje przy okazji zadnej wersj.

Z S.P. Wojcikowskim duzo ciekawsza sytuacja bo w jego przypadku nie mamy do czynienia z kims ze "starego" ukladu i raczej nie byl powiazany ze sluzbami, ruskimi itp. Z KGHMem to grube miliardy przekretow. Nie zdziwilbym sie wcale, jakby mu sie popelnilo wypadek za szukanie prawdy.
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 11.02.2017 o godz. 15:31.
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 11.02.2017, 15:26
nie wiem czy oglądacie/oglądaliście konferencje Błaszczaka

Jak to jest możliwe, że przez 3/4 konferencji dotyczącej dzwonu jedyny temat jaki jest poruszany, to to jakie PO było do dupy?
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 11.02.2017, 15:34
A jak to jest mozliwe, ze przez 4/4 czasu wypowiedzi poslow N. PO i reszty ferajny jedyny poruszany temat to to, jaki PIS jest do dupy?
azor
Senior Member

Stary 11.02.2017, 15:47
Dobrze się wpasowałeś w konwencję konferencji
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 11.02.2017, 16:05
Mi akurat bardziej chodzilo o polityczny rynsztok z jednej jak i z drugiej strony. Prosilbym, zeby mnie w nic nie wpasowywano
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 11.02.2017 o godz. 16:06.
azor
Senior Member

Stary 11.02.2017, 16:17
a jak tak to przepraszam
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 12.02.2017, 11:38
wiesniak842 napisał(a):Wyświetl post
A jak to jest mozliwe, ze przez 4/4 czasu wypowiedzi poslow N. PO i reszty ferajny jedyny poruszany temat to to, jaki PIS jest do dupy?
Targowica to jest wykorzeniony z polskości wewnętrzny agresor chodzący na smyczy Makreli mający za zadanie stworzyć z Polski krowe dojną dla zachodnich koncernów
emjot
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 12.02.2017, 12:19
AYALA napisał(a):Wyświetl post
Targowica to jest wykorzeniony z polskości wewnętrzny agresor chodzący na smyczy Makreli mający za zadanie stworzyć z Polski krowe dojną dla zachodnich koncernów
lekarz potrzebny od zaraz
lekarz psychiatra
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 12.02.2017, 12:37
Cytat:
lekarz potrzebny od zaraz
lekarz psychiatra
Dlaczego? Przecież cała nasza historia to przeciąganie Polski raz ku zachodowi raz ku wschodowi? A po co się to robi? Czy my jesteśmy jacyś zajebiści i każdy chce nas mieć w swojej strefie wpływów bo fajnie się pochwalić komuś, że się trzyma z Polską, czy po prostu chodzi o wykorzystywanie nas na różne sposoby?
Zastanów się nad tym. Nie po to ktoś z nami trzyma żeby nam pomagać tylko po to żeby dla siebie robić dobrze. A plan każdego państwa, które niby jest lewackie a tak na prawdę każde większe państwo ma w sobie pierwiastek szowinistyczny dąży do dominacji w regionie lub na świecie.
To samo jest teraz z Ukrainą, która była w rosyjskiej strefie wpływów ale USA i UE postanowiły ją przejąć. I niby po co komu ta Ukraina? Może po to żeby Nowaka czy innego psa tam zainstalować, może po to żeby tam postawić Kauflanda czy Lidla i czerpać kasę z frajerów?
A obecna opozycja wpisuje się idealnie w ten ton wysługiwania się obcym.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
azor
Senior Member

Stary 12.02.2017, 12:42
Tak tylko nieśmiało zapytam - co jest znowu złego w Lidlach czy Kauflandach?
Jaroo1
Senior Member

Stary 12.02.2017, 13:14
Nie domyślasz się co jest złego w opanowywaniu przez obcy kapitał i i korporacje jakiegoś Państwa?
Nie rozumiesz, że to jest zniewolenie i wyzysk Polski? Bo skoro jesteśmy Polakami, mamy swoją historię i kulturę a pracujemy dla obcych firm i wypompowujemy własne pieniądze za granicę. W ten sposób nie budujemy potęgi własnego kraju tylko efekty własnej pracy i wysiłku (pieniądze) oddajemy obcym. Do tego idziesz wpłacić kasę do banku, a to niemiecki bank, otwierasz gazetę a tu niemiecki właściciel, który wiadomo, że będzie puszczał w gazecie swoją propagandę a nie pro polską.
To po co my jesteśmy Polakami i żyjemy w Polsce skoro połowa mediów, banków, firm nie jest nasza i się żywimy na tej ziemi niemiecką propagandą i oddajemy im swoją kasę? Może niech już oficjalnie nas podzielą tak jak podczas zaborów i będzie wszystko jasne.
Już wiesz co jest złego w obcym kapitale?

Prosty przykład. Masz firmę i zyski z niej musisz oddawać mi albo np Francuzom. Podoba Ci się to? Ja jak mi oddasz swoją kasę to nic z tego Ci nie dam tylko, Francja też. To jest ok? Nie lepiej jakby kasa, która i tak musi gdzieś znaleźć ujście, albo kasa z podatku dochodowego szła do polskiego skarbu państwa i do kieszeni Polaków? To właśnie naturalnie wzbogaca Polskę a nie kredyty na 500+, które mają niby ożywić gospodarkę.
Normalne jest, że masz rodzinę i pracujesz, żyjesz, zarabiasz, wydajesz kasę na potrzeby swoje i swojej rodziny, nikt frajer nie jest i nie zanosi kasy sąsiadowi i nikt frajer nie jest i nie chce płacić co raz większych podatków aby ktoś za jego kasę żarł albo woził z BORowcami dupę do domu. I Polska to jest taka Twoja druga rodzina i albo będziemy pracować, zarabiać i wydawać kasę w Polsce, między sobą i dzięki temu pomagać sobie albo będziemy pracować dla obcych firm i oddawać im część pieniędzy.
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 12.02.2017 o godz. 13:19.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Zwitter
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 12.02.2017, 13:29
Warto dodać, że te wszystkie spożywcze molochy praktycznie nie płacą u nas podatków bo nasze przepisy podatkowe są tak zagmatwane, że ich najlepsi prawnicy powiedzą jak zrobić aby je ominąć. Naszą gospodarkę napędzają średnie i małe przedsiębiorstwa. Korzystają zachodnie korporacje a nie polacy i to nie jest w porządku.
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 12.02.2017, 13:57
Czy dobrze interpretuje ostatnie slowa Kaczynskiego o frankowiczach? Zostali kopnieci w dupe wbrew obietnicom?

PS. Zapomnialbym jeszcze o rewelacyjnym pomysle Morawieckiego dla warszawiakow, ktorym umorzono dlugi

PS.2. W sumie o nowym prezesie Energi z Pcimia tez.
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 12.02.2017 o godz. 14:09.
Barti
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2011

Stary 12.02.2017, 14:10
Jeżeli tak, to bardzo dobrze. Jesteśmy dorośli chyba...
azor
Senior Member

Stary 12.02.2017, 14:16
Z tym obcym kapitałem i korporacjami

Przypominam, ze te korporacje i obcy kapitał dają zatrudnienie setką tysięcy, a może i milionom Polaków.

Pokaż mi cywilizowane Państwo, w którym żadnej ingerencji w gospodarkę nie ma zagraniczny kapitał? To jest norma.

Tak jak Lidle i Biedronki(chociaż oni chyba dochodówkę akurat zapłacili) osadzają się w Polsce, tak i LPP swego czasu wyfruneło na Cypr. Dopiero po odpowiedniej nagonce wrócili i sami oficjalnie przyznali, że głównie ze względów wizerunkowych.

@wieśniak842 - dobrze interpretujesz ale zaraz uslyszysz z ilu obietnic nie wywiazal sie Tusk
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 12.02.2017, 14:21
Kazdy podpisywal na wlasna odpowiedzialnosc, zgadza sie. Problem w tym, ze ludziom nie do konca wytlumaczono na czym polegal taki kredyt i nie do konca przedstawiono im zagrozenia z zaciagnieciem jego plynace. Koniec koncow, podwojnie zarobily na tym banki. Raz, na kredytach, dwa, na takiej decyzji, gdyz wedlug prpopnowanej ustawy prezydenckiej to takze banki mialy przyslowiowo "oddawac", 67 miliardow dokladnie. Wilk syty, owca cala, ludzie wyjebani na miekko. Nihil novi, status qou zachowane.
Barti
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2011

Stary 12.02.2017, 14:23
@ azor
Przestań myśleć politycznie, pomyśl jak człowiek. Nie daj się zaszufladkować. Ja też głosowałem na PiS i co z tego Czy zawsze każda dyskusja musi się sprowadzać do PiS PO? PO to spuścizna po Unii Wolności i KLD, dlatego jest w założeniu zła, jak już tak chcesz grzebać w tym bagnie.
?
P.S. To pytanie na końcu wyprzedziło Twoją myśl. Czemu wyjeżdżasz z Tuskiem od razu
Powód: P.S.
Ostatnio edytowane przez Barti : 12.02.2017 o godz. 14:27.
azor
Senior Member

Stary 12.02.2017, 14:28
Ale ja nie myślę politycznie, wręcz przeciwnie i nie jestem ani z PiS ani za PO, w zasadzie to za nikim.

Natomiast bardzo mnie weseli retoryka rozmowy sprowadzająca się koniec końców zawsze do tego, co PO dojebała przez ostatnie 8 lat
Jaroo1
Senior Member

Stary 12.02.2017, 15:54
Cytat:
Przypominam, ze te korporacje i obcy kapitał dają zatrudnienie setką tysięcy, a może i milionom Polaków.

Pokaż mi cywilizowane Państwo, w którym żadnej ingerencji w gospodarkę nie ma zagraniczny kapitał? To jest norma.
Rynek nie znosi próżni więc jeśli by nie było Lidlów i Biedronek to byłyby albo polskie markety albo małe sklepiki. Także o miejsca pracy się nie bój.
Jeśli nie byłoby Newsweeka to byłoby co innego albo by ludzie kupowali już istniejącą gazetę w większym nakładzie.
Problem polega na tym, że te wielkie koncerny mają taką kasę, taką siłę przebicia i organizację, że zamiast wolnego rynku (powiedzmy, że teoretycznie jest to możliwe) tworzy się monopol tych "wielkich" i mały kapitał polski nie ma szans w starciu z gigantami światowymi. Także jakby się Polak nie starał to nie wyprze z rynku giganta typu Lidl czy Kaufland.
I wpuszczanie tutaj zagranicznego kapitału na taką skalę to jest działanie na niekorzyść Polski.

Czy ja gdzieś napisałem, że nie może W OGÓLE obcy kapitał ingerować w naszą gospodarkę, że trzeba powyrzynać tych przedsiębiorców niemieckich czy angielskich, że trzeba wszystkich imigrantów czy pedałów pozabijać i w Polsce ma być ich równe zero?
Zawsze jest pewna odmienność we wszystkim, punkty skrajne ale jest też norma, która nie powinna być przekroczona. Tak jak nie możemy przyjmować dziesiątek tysięcy imigrantów i płacić i socjal po 4 tys złotych, tak nie można oddać 70% przemysłu prasowego Niemcom, nie można dopuszczać do tego aby z naszej gospodarki wysysali kasę grubymi miliardami złotych obcy inwestorzy. I tyle.
Tak myśli każdy normalny człowiek, który ma w sercu swój kraj. Ciekawe dlaczego jakoś nasi zachodni sąsiedzi tępią nasz kapitał czy prasę na swoim rynku. Mówi Ci to coś? Bo oni wiedzą, że gazeta ma być niemiecka w Niemczech a nie Polska i że kasę mają robić u siebie Niemcy i ma ona mieć obieg w ich państwie a nie dorabiać sąsiadów.
drozd:
BiałaGwiazda
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 12.02.2017, 21:04
zgadza się,ostatnio nawet była taka sytuacja że w Niemczech miał zakupić gazete jakiś obcy koncern i Niemcy się nie zgodzili. Tylko u nas jest taka patologiczna sytuacja że 70% mediów jest w niemieckich rękach (Newsweek,onet i inne tytuły,do tego lewacka międzynarodówka typu Wyborcza,Krytyka Polityczna) no i potem co się dziwić że część społeczeństwa ma spaczone patrzenie (np w kwestii imigrantów Islamskich "musimy im przyjmować bo jesteśmy chrześcijanami" itd. )
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 12.02.2017, 22:10
W rękach niemieckich jest już sto procent mediów regionalnych ; bez pięciu tytułów http://wpolityce.pl/spoleczenstwo/21...pieciu-tytulow
azor
Senior Member

Stary 13.02.2017, 08:04
@Jaroo1

Cytat:
Rynek nie znosi próżni więc jeśli by nie było Lidlów i Biedronek to byłyby albo polskie markety albo małe sklepiki. Także o miejsca pracy się nie bój.
Pewnie tak. Natomiast nie do końca rozumiem czego oczekują wszyscy tak głośno lamentujący o zagranicznych korporacjach i jakimś gospodarczym patriotyzmie - pozamykać wszystkie przysłowiowe Lidle i kazać im wypierdalać? Czy oddać w "polskie posiadanie"? Zresztą jest całkiem sporym % Polaków, którzy są świecie przekonani, że Biedronka to polski sklep

Cytat:
Problem polega na tym, że te wielkie koncerny mają taką kasę, taką siłę przebicia i organizację, że zamiast wolnego rynku (powiedzmy, że teoretycznie jest to możliwe) tworzy się monopol tych "wielkich" i mały kapitał polski nie ma szans w starciu z gigantami światowymi. Także jakby się Polak nie starał to nie wyprze z rynku giganta typu Lidl czy Kaufland.
Wolny rynek nie jest nawet teoretycznie możliwy. Zresztą Twoja wizja wolnego rynku sama temu zaprzecza - założenie, że silniejszy z większym kapitałem nie może wypierać mniejszych - gdzie tu ten wolny rynek?

Poza tym też bym nie przesadzał, dla każdego znajdzie się miejsce - chociażby w spożywce, w samej małopolsce jest kilka pomniejszych sieci, których właściciele raczej nie narzekają

Cytat:
Zawsze jest pewna odmienność we wszystkim, punkty skrajne ale jest też norma, która nie powinna być przekroczona. Tak jak nie możemy przyjmować dziesiątek tysięcy imigrantów i płacić i socjal po 4 tys złotych, tak nie można oddać 70% przemysłu prasowego Niemcom, nie można dopuszczać do tego aby z naszej gospodarki wysysali kasę grubymi miliardami złotych obcy inwestorzy. I tyle.
Z prasą się zgadzam, z imigrantami się zgadzam. W jaki sposób ci obcy inwestorzy wysysają kasę z naszej gospodarki? Zatrudniają ludzi i im nie płacą? Kupują materiały i za nie nie płacą? Wynajmują ziemię i za nią nie płacą? Kombinują z podatkami? Tak samo jak i polskie korporacje i przede wszystkim jak cały sektor MŚP. Czy Maspex, Orlen, KGHM, LPP, Fakro, Oknoplast, Comarch jak działają w innych krajach, to też nie "doją" obcego rynku? Tylko, że jak nasze firmy to robią, to jest powód do dumy - jak na odwrót, to wyzysk i kradziejstwo naszych dóbr narodowych.

@Biała Gwiazda

Cytat:
no i potem co się dziwić że część społeczeństwa ma spaczone patrzenie (np w kwestii imigrantów Islamskich "musimy im przyjmować bo jesteśmy chrześcijanami" itd. )
Czytuje onet, wyborczą, ale czytuję również niezależną czy republikętv - to czy ktoś daję się złapać na manipulację to niestety tylko i wyłącznie kwestia jego inteligencji.
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 13.02.2017, 10:24
azor napisał(a):Wyświetl post

Z prasą się zgadzam, z imigrantami się zgadzam. W jaki sposób ci obcy inwestorzy wysysają kasę z naszej gospodarki?
Zyski i "zyski" (czyli opłaty za korzystanie z loga, technologii itp) transferują do swojej centrali, do swoich właścicieli i udziałowców za granicą. Centra badawcze, centrale takich firm znajdują się zagranicą i tam zatrudniają najlepiej opłacanych pracowników, naukowców, wysoką kadrę menadżerską, inwestują w badania. Właściciele i udziałowcy też większość pieniędzy wydają tam gdzie mieszkają, nakręcając tamtą gospodarkę. Oczywiście nie jest to reguła, ale w ostatecznym bilansie tak to właśnie wygląda.
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
azor
Senior Member

Stary 13.02.2017, 10:38
Zgadza się i też to nie jest żadna tajemnica. Tylko, że to normalna kolej rzeczy w biznesie - każda firma będzie dążyła do maksymalnego ograniczenia kosztów min. poprzez tworzenie oddziałów/produkcji w miejscach, gdzie będą mogli za to mniej zapłacić. W olbrzymim skrócie na tym to wszystko polega i naprawdę nie rozumiem skąd zdziwienie takimi praktykami.
Lukasz
Senior Member

Stary 13.02.2017, 11:03
BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
Właściciele i udziałowcy też większość pieniędzy wydają tam gdzie mieszkają, nakręcając tamtą gospodarkę.
Mógłbyś rozwinąc myśl? Co oznacza napędzać 'tamtą' gospodarkę?

Logika mówi że mechanizm będzie ten sam co w PL - własciciel 'sklepu' w którym wydadzą pieniadze 'wlasciciele' i tak przetransferuje 'zysk' do swojej 'centrali', czyli wszyscy maja ten sam problem.
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 13.02.2017, 15:21
azor napisał(a):Wyświetl post
Zgadza się i też to nie jest żadna tajemnica. Tylko, że to normalna kolej rzeczy w biznesie - każda firma będzie dążyła do maksymalnego ograniczenia kosztów min. poprzez tworzenie oddziałów/produkcji w miejscach, gdzie będą mogli za to mniej zapłacić. W olbrzymim skrócie na tym to wszystko polega i naprawdę nie rozumiem skąd zdziwienie takimi praktykami.
Zdziwienie? Pewnie nikt. Chciałeś wiedzieć jak to jest z tym wysysaniem kasy z naszej gospodarki, więc (raczej) już wiesz.

Lukasz napisał(a):Wyświetl post
Mógłbyś rozwinąc myśl? Co oznacza napędzać 'tamtą' gospodarkę?

Logika mówi że mechanizm będzie ten sam co w PL - własciciel 'sklepu' w którym wydadzą pieniadze 'wlasciciele' i tak przetransferuje 'zysk' do swojej 'centrali', czyli wszyscy maja ten sam problem.
Jesteś pewny , że na pewno wszyscy mają ten sam problem? Takie Tesco ma centralę w Wielkiej Brytanii, Lidl w Niemczech . Mógłbyś mi wskazać "właściciela" polskiego sklepu o podobnym obrocie jak powyższe sieci, działającego w Niemczech lub Wielkiej Brytanii, w którym wyda pieniądze "właściciel" z Niemiec czy GB, a który przetransferuje dla równowagi "zysk" do swojej centrali w Polsce....?
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów