The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Jay jay
Member

Od: 05.2016

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.10.2016, 19:39
Konrad. napisał(a):Wyświetl post
Gdyby Legia przgrała ostatni mecz z Dundalk i nie załapała się LM tylko do grupy LE, ile meczy musiała by w niej wygrać aby zdobyć tyle samo punktów do rankingu awansująć do LM i przegrywając 6 meczy?

Jakbyś miał chwilę to proszę o taką symulację.

Chodzi mi oczywiście o ranking krajowy, nie klubowy. Co się bardziej opłaca, pod względem punktów, nie kasy rzecz jasna.
Zadajesz to pytanie pod katem gry Wisly Krakow w LE? Niestety w naszym kraju rzadko ktory klub bierze te rozgrywki powaznie skoro gro z nich odpada z nich w przedbiegach. Jesli juz sie zaczyna temat gry w pucharach to trzeba miec na wzgledzie to, ze wypadalo by w nich wystepowac rok w rok by klub podreperowal swoja pozycje wyjsciowa w rankingu uefa a pozniej pomogl calemu krajowi. Poprzez regularna gre w pucharach naszych klubow poprawimy marke naszej ekstraklasy i mozemy zdolamy przestawic myslenie mlodych pilkarzy jakoby gra na zachodzie byla ich jedyna droga w pilkarskm zyciu.
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Stary 28.10.2016, 21:14
Rozgrywki grupowe znalazły się na półmetku. Obecny ranking krajowy wygląda następująco

To, że Polska zajmuje 21 miejsce to oczywistość ale czy to dobry wynik ? Proponuje spójrzcie na kolejne zestawienie

Powyżej liczba punktów zdobyta w ciągu trzech kolejek rozgrywek grupowych. Jak widać tylko Chorwacja spośród krajów zajmujących miejsca w naszej okolicy osiągnęła równie smutny wynik.
To zestawienie ukazuje ile kraje zdobyły punktów do rankingu w ciągu 3 meczów. Poniżej prezentuje PROGNOZĘ rankingu krajowym sporządzoną z założeniem, że w kolejnych 3 kolejkach każdy z krajów zdobędzie tyle samo punktów ile w poprzednich 3 kolejkach.

Gdy porównamy to zestawienie z obecną sytuacją to widać, że wyprzedził nas Izrael a Polska spadła na 22 miejsce dlatego właśnie na wyniki tego kraju radzę zwracać szczególną uwagę. Także Szkocja z Celtikiem zagraża pozycji Polski choć jak pokazuje powyższe zestawienie Celtic musiałby osiągnąć lepszy wynik niż w pierwszych trzech meczach.

I jeszcze jedno. Wykresiki dawno nie prezentowane, które obrazują jak zmieniał się dystans Polski do krajów zajmujących miejsca powyżej Polski i poniżej.

Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 05.12.2016, 10:23
W tym tygodniu odbędzie się ostatnia kolejka Ligi Mistrzów i Ligi Europejskiej. Proponuje więc spojrzeć na poniższy ranking krajowy przed tą kolejką.

Na czerwono zaznaczyłem kraje zajmujące miejsca niemożliwe już dla Polski. Na niebiesko zaznaczyłem kraje, które Polsce już nie grożą. Dlaczego wybrałem takie a nie inne ? Popatrzcie poniżej

Miejsce 18 zajmuje Dania. By ją wyprzedzić Legia musiałaby zdobyć o 14 punktów więcej niż Copenhaga. To nierealne.
Kolejne miejsca zajmowane są przez kraje do których dzieli nas co prawda niewiele ale by je wyprzedzić Legia musiałaby grać dalej w LE bo w najbliższym ostatnim w grupie meczu nie zdobędzie 3 ani tym bardziej 4 punktów...
Niestety ze strony krajów, które gonią Polskę istnieje realne ryzyko, że nas przegonią. Oba kraje dzieli tyle, że wystarczy jedna wygrana przy przegranej Legii by kraj, który klub reprezentuje Polskę prześcignął. Tu największym zagrożeniem jest Izrael. Po pierwsze ma 2 kluby a po drugie one cośtam cały czas zdobywają...
Celtic najbliższy mecz gra z Manchesterem więc choć może mu się zdarzyć wygrana to jednak faworytem nie jest.
Cóż miejmy nadzieję, że Polska nie spadnie niżej niż jest. Jak będzie dowiemy się późnym wieczorem w czwartek
Zooey_Deschanel
Member

Od: 07.2015

Stary 05.12.2016, 17:36
Polska piłka potrzebuje silnej Wisły, Legii, Lechii, Lecha, Jagiellonii, Zagłębia.
maxipiter
Banita

Od: 09.2005

Stary 09.12.2016, 08:56
Działaj Wit.Ek. bo już pora!!!
TomaszWik
Junior Member

Od: 11.2016

Stary 09.12.2016, 10:59
Tutaj jest po aktualizacji z wczoraj ranking: http://www.ecaeurope.com/tabbed-cont...untry-ranking/
Szwedów i Białorusinów mamy szanse przeskoczyć jeszcze w tym sezonie.
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 12.12.2016, 11:12
Rozgrywki grupowe za nami pora na podsumowanie. Oto jak prezentuje sie sytuacja w rankingu krajowym po zakończeniu rozgrywek grupowych.

Na czerwono zaznaczyłem kraje, których Polska wg mnie nie ma szans dogonić w tym sezonie. Na niebiesko zaznaczyłem kraje, które wg mnie nie mają szans przegonić Polski. Dlaczego tak ? Popatrzcie

Aby Cypr prześcignął Polskę musiałby jedyny grające jeszcze APOEL zdobyć 6 punktów czyli awansowac do 1/8 finału po dwóch wygranych w 1/16 finału i tam jeszcze co najmniej raz wygrać... Tłumaczyć szans na zdobycie przez Legię 14 punktów nie będę bo to siedem wygranych... Niemniej na biało zaznaczyłem kraje, które Polska może prześcignąc albo, które mogą Polskę wyprzedzić. Odnośnie awansu Polski tu sprawa jest o tyle prostrza, że ani Szwecja ani Białoruś nie mają już żadnego klubu w grze. W grze natomiast jest Izrael, któremu wystarczy, że jego klub zdobędzie o jeden punkt więcej niż Legia i Polska będzie za Izraelem... Tak czy siak. Polska zaczynała w tym roku rozgrywki od miejsca 21 i póki co to miejsce utrzymuje.
Niestety zaczynała od 21 miejsca w tym roku choć poprzedni sezon zakończyła na miejscu 18 więc uprawnionym jest też zdanie, że w tym sezonie nie zdobyła tylu punktów by odrobić miejsce z poprzedniego sezonu. potwierdza to zresztą poniższe zestawienie.

Na czerwono zaznaczyłem kraje, które od Polski dzieli więcej niż 2 pkt, na niebiesko kraje za Polską, która dzieli więcej niż 2 pkt. No i niestety po kolorach widać że coraz niższe miejsca są tymi, do których Polskę dzieli mniej niż 2 pkt czyli miejsca zaznaczone na biało... Widać to też na wykresach, które w trochę inny sposób pokazują to co prezentuje powyższa tabelka.

Co do wykresu ukazującego zmianę dystansu do miejsc 15-21. To miejsca 15-18 z każdą rundą nam stawały się coraz bardziej odległe. Lepiej było z miejscami 19-20, które nie odskoczyły nam w taki sposób, że ciągle jest mozliwe jeszcze ich przeskoczenie.
Co do wykresu ukazującego dystans do miejsc 22-27 to za wyjątkiem miejsca 27, które po zakończeniu rundy grupowej jest bardziej odległe niż przed jej rozpoczęciem to kraje zajmujące miejsca 22-26 znacząco się zbliżyły do Polski. Oczywiście ktoś powie, że za wyjątkiem Cypru a w szczególności Izraela pozostałe kraje Polsce już nei grożą niemniej jednak zbliżenie się tych krajów sprawia, że w kolejnych latahc będzie im łatwiej z Polską o miejsca rywalizować.

Odnośnie rankingu klubowego to tu można oceniać wyniki dwojako. Poniżej zestawienie ukazujące obecną sytuację na tle sytuacji sprzed rozpoczęcia rozgrywek.

W stosunku do sytuacji w rankingu klubowym 2017 (tegorocznym) sprzed rozpoczęcia rozgrywek to największy awans wykonało Zagłębie bo aż o 20 miejsc. Oczywiście także Legia awansowała o 10 miejsc, jednak w przypadku Legii to jak pokaże kolejne zestawienie to ten awans miał charakter odzyskiwania miejsca zajmowanego na koniec zeszłorocznego rankingu. Skoro więc o porównaniu obecnej sytuacji z sytuacją sprzed roku mowa to ...

Jak widać największy awans w porównaniu z zeszłym rokiem ma na swoim koncie Zagłębie. Jeśle Legia nie zdobędzie żadnego kolejnego punktu choćby raz remisując to obawiam się, że Zagłębie będzie jedynym Polskim klubem, które tegoroczny ranking zakończy na wyżzym miejscu niż miejsce w zeszłorocznym rankingu.
mkp13
Member

Od: 07.2010

Stary 21.07.2017, 10:27
Witam,

Minęło już dwie rundy eliminacyjne, największy przesiew zespołów już nastąpił i trochę odświeżam temat, ponieważ jestem ciekawy czy w tym roku temat będzie kontynuowany?

pozdrawiam
Piotrpoz07
Junior Member

Od: 07.2017

Stary 25.07.2017, 20:51
Ja też jestem ciekawy. Wit E żyje jeszcze i działa ?
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Stary 26.07.2017, 21:06
Żyję.
Sezon się skończył. Czas zamknąć temat.

Nowy temat jest tu
http://www.wislakrakow.com/forum/showthread.php?t=9825

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów