The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
regan
Senior Member

Od: 05.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.09.2016, 15:44
Vinci napisał(a):Wyświetl post
Czyli dokladnie zrobić to,co zrobili decydenci w Realu. Nomen omen pierwowzoru dla twórców obecnego loga SA. Jednym słowem wypada skończyć te kilkunastoletnie wygłupy i wrócić do herbu TS.
Należy iść z postępem trzeba otworzyć się na świat, wyzbyc sie ksenofobicznych i rasistowskich uprzedzeń... należy iść śladem nowoczesnego zachodu i brac przykład od najlepszych takich jak wlasnie Real
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 04.09.2016, 15:49
Przepraszam, że nie w temacie. Real serio usunął koronę znad swojego herbu?
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

Odpowiedz cytując
Drako
Junior Member

Od: 07.2016

Stary 04.09.2016, 15:54
Nie koronę tylko krzyż z korony. Zrobił to tylko w wersji na rynek arabski.
Odpowiedz cytując
krzaq12
Senior Member

Od: 05.2015

Stary 04.09.2016, 16:20
Ja wrzucę mały kamyczek do ogródka nowych władz.
Kilka dni temu podpisano pierwszą umowę sponsorską a na stronie głównej ciężko na pierwszy rzut oka znaleźć nazwę tegoż sponsora.

Promocja pełną parą.....

Czasami się zastanawiam, czy tym osobom tam w klubie się nie chce, jest ich za mało, czy może uważają że takie detale są mało istotne.
Wybaczcie za rozmiar zdjęć.
Ostatnio edytowane przez krzaq12 : 04.09.2016 o godz. 16:26.
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 04.09.2016, 16:37
Trudno powiedzieć, jakie mają ustalenia i co dany pakiet objął. Być może obecność loga na str. oficjalnej blokują inne umowy na wyłączność lub różne postanowienia. Nie wiemy wszystkiego. No i oczywiście miejmy nadzieję, że będą kolejni dobroczyńcy.
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
krzaq12
Senior Member

Stary 04.09.2016, 16:44
No tak, jednak jeśli na stronie widnieją m.in. partnerzy medialni, to tym bardziej nie mogę zrozumeć braku loga/nazwy sponsora.
Odpowiedz cytując
Thuesen
Member

Od: 05.2010

Stary 04.09.2016, 17:31
krzaq12 napisał(a):Wyświetl post
No tak, jednak jeśli na stronie widnieją m.in. partnerzy medialni, to tym bardziej nie mogę zrozumeć braku loga/nazwy sponsora.
Zgadzam się. Troche to słabe że jeszcze nie dodali loga nowego sponsora. Powinno się to stać w sekunde po oficjalnym komunikacie.
Odpowiedz cytując
Wiślak ASR
Member

Od: 11.2006

Stary 04.09.2016, 19:10
Inny niuansik widzimy nad sponsorami - tapety z czasów Skorży. W sklepie poza meczowkami też bez nowości. Takie niuansiki strasznie u nas kuleja, jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach.
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 04.09.2016, 19:38
czaro napisał(a):Wyświetl post
Niech kolega elefant się nie obraża, ale zupełnie się z nim nie zgadzam.
Z tego, co mi wiadomo to herbem jest godło na tarczy herbowej. Godło to symbol. Czyli herb jest wklejony powyżej, a godło to biała gwiazda.
Ale skkad, nie obrażam się , ale..
Krótko by nie ciągnąc tematu.
Herb - państwo, województwo, ziemia, miasto, ród szlachecki.
Godło - państwo ale także klub sportowy, stowarzyszenie.
Jeżeli ten umowny podział jest dyskusyjny to statuty TS Wisła nie pozostawiają żadnych wątpliwości.
http://historiawisly.pl/wiki/index.p...ka_-_dokumenty

Wyciąg ze statutu 2014 roku:

Cytat:
§5
Godło Towarzystwa stanowi czerwona tarcza przedzielona niebieskim pasem biegnącym skośnie z prawej od góry do lewej strony w dół, na którym pośrodku znajduje się biała pięcioramienna gwiazda. W górnej części tarczy znajduje się napis TS WISŁA, zaś w dolnej jej części znajduje się liczba 1906 – oznaczająca rok powstania Towarzystwa. Wzór godła stanowi załącznik numer 1 do Statutu.
Aktualne godło TS wkleił rav.

Jeżeli szanujemy tradycje, to także nazewnictwo. Ktoś tam kiedyś wiek temu ustalił, ze mamy godło i ja tego się trzymam.Zwłaszcza, że godło to nic gorszego niż herb.
Biała Gwiazda jest godłem heraldycznym. Godło heraldyczne a godło to nie to samo.

Oczywiście nie jestem Don Kichotem i nie zamierzam kruszyć kopii gdy uporczywie używane będzie określenie herb. Mamy aktualnie gorsze problemy.

Cytat:
Dlaczego? Tak, jak w przypadku znaku towarowego można prawa przenieść albo udzielić licencji, tak i w przypadku niezarejestrowanego znaku firmowego można udzielić zgody na posługiwanie się tym znakiem. Nie trzeba wielkiej filozofii przy konstrukcji umowy, by taką zgodę można było wypowiedzieć.
Rzeczywiście, można zrobić takie warunkowe użyczenie.

Cytat:
Odnośnie do tych imponderabiliów - czy herb/logo SKWK Ci też przeszkadza?
Nie. SKWK, jest stowarzyszeniem kibiców Wisły, ma swoje zwyczajowe godło (jak rozumiem jest to to co jest na stronie internetowej), w nim (podobnie jak w logo SA) jest nawiązanie do godła. TS.
Ale nie jest to godło TS-u wprost.

Cytat:
Nie widziałem statutu z 2014, ale aktualny herb (godło?) TS Wisła powinien prezentować się tak:
Jest na stronie TS-u. Godło ze statutu z 2014 różni się od tego ze statutu 2008 roku (złota obwódka vs obwódka biało-czerwona). To chyba dobra zmiana, bo wprost nawiązuje do przedwojennych tradycji.
Używajmy wiec prawidłowego godła.
Powód: statut
Ostatnio edytowane przez Elefant : 04.09.2016 o godz. 20:01.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 04.09.2016, 20:31
Ale w statucie może być błąd. Zdaje się, że taki sam jest w Konstytucji RP. Bo różnica pomiędzy godłem a herbem nie polega na innym desygnacie, tylko innym znaku.

Nie mam czasu szukać w internecie, a w domu nie mam książki żadnej na ten temat, ale na głupiej wiki jest napisane tak:
>>Godło w heraldyce jest zasadniczym elementem graficznym obecnym na tarczy herbu.<<
https://pl.wikipedia.org/wiki/God%C5%82o

Zresztą, nieistotne.
_________

Odnośnie do strony internetowej i jej prowadzenia, to jest tragiczna. Nie mam na myśli tylko braku aktualizacji, ale też stronę wizualną.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
abcabc
Senior Member

Od: 02.2014

Stary 04.09.2016, 21:15
regan napisał(a):Wyświetl post
Mysle, ze trzeba zlikwidowac krzyz z korony zeby nie urazić muzułmanów
Dlaczego muzułmanów? Ich w Polsce nie ma (może Żydów?).
Raczej pogrobowców MO to boli. Chyba jest ich trochę.
Może ten krzyż na koronie królewskiej to jest prawdziwy powód na niechęć do herbu SA?
Odpowiedz cytując
crux.a
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 04.09.2016, 21:45
abcabc napisał(a):Wyświetl post
Dlaczego muzułmanów? Ich w Polsce nie ma (może Żydów?).
Raczej pogrobowców MO to boli. Chyba jest ich trochę.
Może ten krzyż na koronie królewskiej to jest prawdziwy powód na niechęć do herbu SA?
Moja niechęć do godła czy herbu S.A. wynika z dwóch powodów: 1. bo godło TS jest estetyczne, a godło SA przeładowane jak ruski TIR, 2. bo za godłem TS stoi tradycja, której SA jest świetną, ale tylko częścią.

A łączenie spraw światopoglądowych z piłką kopaną jest luksusem młodości. To szybko mija.
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 05.09.2016, 07:35
crux.a napisał(a):Wyświetl post
Moja niechęć do godła czy herbu S.A. wynika z dwóch powodów: 1. bo godło TS jest estetyczne, a godło SA przeładowane jak ruski TIR, 2. bo za godłem TS stoi tradycja, której SA jest świetną, ale tylko częścią.
OT/
Wielu z Was patrzy na herb Wisły/TS przez pryzmat tradycji i historii, wartości które wniósł dla Krakowian a odmawiacie tego samego odpustowemu herbowi 'S.A.' ala Real Madryt.

Prywatnie uważam że jedyną namacalną zmianą jaka przyniesie zmiana godła/herbu S.A. będzie wyraźne odcięcie się od 'ery Cupiała' i symboliczne zamknięcie tego etapu na kartach historii. Marketingowo myślę że w obecnej sytuacji jest to zbędny ruch, mącenie wody które jeść nie da a w świat pójdzie następny znak że coś się skończyło. To tak w skali mikro.

Patrząc z szerszej perspektywy, mnie herb S.A. bardzo się podoba. Moim zdaniem najładniejszy herb w całej lidze. Do tego świetnie symbolizuje wszystko to co Cupiał nam dał. Herb S.A. to okres świetności klubu i suma sumarum patrząc z tej perspektywy jestem całkowicie 'za' jego zmianą. Na już. Era świetności Cupiała powinna miec własną symbolikę na kartach historii a ludzie którzy obecnie kują 'przyszlosc klubową moga i nawet powinni to robić pod własnym 'logo/szyldem/nazwiskiem'.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 05.09.2016, 09:39
Tak ciekawostką

Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
_al3x
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 05.09.2016, 10:04
Panowie mamy większe problemy niż herb. Na razie nic optymistycznego po przejęciu się nie wydarzyło i na nic się nie zapowiada.
Pieniądze są w sieci tylko trzeba wiedzieć jak po nie sięgnąć!!!
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 05.09.2016, 10:09
Rzygac sie chce od czytania takich wypocin.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 05.09.2016, 10:24
_al3x napisał(a):Wyświetl post
Panowie mamy większe problemy niż herb. Na razie nic optymistycznego po przejęciu się nie wydarzyło i na nic się nie zapowiada.

No i to by było na tyle. Bo o czym tu dyskutowac jak się nic nie wydarzyło i jak na nic się nie zapowiada.
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
_al3x
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 05.09.2016, 11:23
jak w C-klasie
http://sport.lovekrakow.pl/aktualnos...ami_16500.html
Pieniądze są w sieci tylko trzeba wiedzieć jak po nie sięgnąć!!!
Odpowiedz cytując
gdsmk
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 05.09.2016, 11:27
jak w C-klasie
ciekawe, na jakich forach to można przeczytać, swoją drogą.
A po drugie niby jest wytłumaczone, że to był pomysł zawodników.
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Stary 05.09.2016, 11:29
jak w C-klasie
to już jest dopierdalanie się do wszystkiego. Dla zasady.
Odpowiedz cytując
regan
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 05.09.2016, 14:46
abcabc napisał(a):Wyświetl post
Że co?

To jest raczej powod przemawiajacy za

Jak dla mnie logo S.A ma lepszy potencjal marketingowy i dla celow komercyjnych moze zostac. Natomiast nie widze powodu, by nie uzywac rowniez herbu TSu w kontekscie pilki noznej. Jak najbardziej mozna i nalezy.
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 05.09.2016, 14:55
Nie było mnie ponad 2 tygodnie w Polsce. Jak wyjeżdżałem to klub był obrazem nędzy i rozpaczy.
Po dwóch tygodniach to już widzę podmiot w którym się przelewa. Jedyny problem jaki pozostał to jeszcze herb/godło.

O czym Wy dyskutujecie Tam pracownicy nie chcą przychodzić do pracy bo jest taka atmosfera a tu dyskusja o herbie. Masakra....
Odpowiedz cytując
Prezydentowa
Miodek

Od: 06.2004

Stary 05.09.2016, 14:59
Pero napisał(a):Wyświetl post

O czym Wy dyskutujecie Tam pracownicy nie chcą przychodzić do pracy bo jest taka atmosfera a tu dyskusja o herbie. Masakra....
A w czym to przeszkadza? Jest to jeden z tematów związanych z przejęciem Wisły przez TS.

Chyba, że powinniśmy tylko do porzygu dyskutować o tym, jak jest źle i że na pewno nie czeka nas nic dobrego.
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 05.09.2016, 15:20
jak w C-klasie
Jak mnie ten koleś w..ia, brakuje tylko jeszcze newsa w Wiśle zabrakło papieru toaletowego......
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
Herbi1303
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 05.09.2016, 17:10
brylant17 napisał(a):Wyświetl post
Jak mnie ten koleś w..ia, brakuje tylko jeszcze newsa w Wiśle zabrakło papieru toaletowego......
uważaj co piszesz bo kto wie co jutro przeczytam w mediach
Odpowiedz cytując
kt77
Junior Member

Od: 06.2016

Stary 05.09.2016, 22:43
krzaq12 napisał(a):Wyświetl post
Ja wrzucę mały kamyczek do ogródka nowych władz.
Kilka dni temu podpisano pierwszą umowę sponsorską a na stronie głównej ciężko na pierwszy rzut oka znaleźć nazwę tegoż sponsora.

Promocja pełną parą.....

Czasami się zastanawiam, czy tym osobom tam w klubie się nie chce, jest ich za mało, czy może uważają że takie detale są mało istotne.
Wybaczcie za rozmiar zdjęć.

We czwartek powinno być. Wszystko jest w porządku.
Odpowiedz cytując
krzaq12
Senior Member

Stary 06.09.2016, 09:01
Dziękujemy za informacje.
Odpowiedz cytując
smook
Junior Member

Od: 07.2013