The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
bevierek
Member

Od: 09.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.08.2016, 14:52
Kuźwa ludzie ..... Wy nie macie znajomych Wiślaków? Figurujecie w życiu samostrzał? Telefonów brak? Kontakty się skasowały? FSB to jedyna droga? A może człowiek, któremu 110 lat historii, wartości, nie są obce, stoi obok Ciebie. Może to kibic sąsiadki, jak moja reszta niestety część rodziny(przyjdą bo pamiętają czasy prawdziwej "świętej wojny". BO KRAKÓW JEST NASZ!!!
Ostatnio edytowane przez bevierek : 19.08.2016 o godz. 15:12.
bevierek
Member

Od: 09.2010

Stary 19.08.2016, 15:15
Rozumiem, system wartości w przebudowie. "JAK TO! BEZ NARZĘDZI?"
momo
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 19.08.2016, 15:47
Czy jest tu ktokolwiek co potrafi coś zorganizować
Zewsząd słychać że ktoś coś robi a jak widać kibice siedzą cicho jak mysz pod miotłą.
Pół dnia gadania o cyckach na shoutboxie drugie pół nadawania na kogo popadanie i tyle w temacie.
Napisałem kilkanaście maili dostałem odpowiedzi delikatnie mówiąc wymijające. Ku... nawet akcji na fb nie ma!!
Aż tak źle jest że nawet kilkuset kibiców nie potrafi się zebrać
Viper
Senior Member

Od: 06.2013

Stary 19.08.2016, 15:55
^^ A czego się dziwisz? próba założenia stowarzyszenia kibiców, które chce tu coś zdziałać to jawna konfrontacja z SKWK i WSH, kto poważny mający dom, żonę, czy rodzinę na to pójdzie? nikt.
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Stary 19.08.2016, 16:04
Drogie Wiślaczki, drodzy Wiślacy

Fajnie, że CHCECIE, ŻE REAGUJECIE, na to wszystko co się dzieję ale jeśli CHCECIE coś zrobić WŁĄCZAJĄC W TO innych i ICH PIENIĄDZE TO BŁAGAM
  • JEŚLI TO MA BYĆ ZRYW SPOŁECZNY, POWSTANIE WIŚLACKIE, u podstaw którego leżą emocję i chęć i tyle to NIE RÓBCIE NIC. Szkoda tych co gotowi są pomagać bo jeśli się zrażą do pomocy to nie pomogą więcej.
  • Jeśli to jednak ma być ZRYW SPOŁECZNOŚCI WIŚCLACKIEJ W IMIĘ JAKIEGOŚ KONKRETNEGO CELU, zryw, który po okresie euforii przekuł się w PROFESJONALNĄ PRACĘ U PODSTAW KTÓREJ LEŻY PLAN to jest to zryw do którego jaknajbardziej warto włączać znanych i bogatych….

Na początku trochę podstaw…
  1. Jeśli coś ma być profesjonalne to musi to być jasno określony cel. Musi być jasno wyjaśnione po co zbieracie pieniądze. To musi być zrobione zgodnie z zasadami SMART. Bez SMARTowego celu nie można układac planu i nie można też określić kwoty która jest zbierana. Jak się zbiera pieniądze trzeba być przygotowanym na pytanie bogacza, które brzmi „ile potrzebujecie pieniędzy i na co”.
  2. Jeśli już wiemy jaki jest cel całego zrywu wtedy trzeba utworzyć stowarzyszenie lub komitet.
  3. Stowarzyszenie rejestrowe tworzy się wtedy gdy co najmniej 7 osób ma wspólny cel. Ten cel wpisuje się do statutu Stowarzyszenia podobnie jak do statutu wpisuje się działania, które stowarzyszenie będzie realizować by ten cel realizować. Celem stowarzyszenia może być wyłącznie cel społeczny.
  4. Stowarzyszenie może jednak posiadać majątek pochodzący między innymi ze składek członkowskich jak i przyjmować darowizny. Oba te źródła mogą być sposobem na finansowanie bieżącej działalności stowarzyszenia jak i sposobem na tworzenie funduszów celowych zgodnie z wolą darczyńców lub w przypadku gdy darowizna nie jest darowizną celową funduszu celowego zgodnie z wolą walnego zgromadzenia członków lub wolą zarządu(to kto podejmuje decyzje zależy od zapisów w statucie)
  5. Stowarzyszenie to organizacja, która daje możliwość robienia rzeczy społecznych dając wpływ na to jak to jest robione każdemu członkowi poprzez prawo głosowania na Walnym Zebraniu Członków, które decyduje o najważniejszych sprawach lub upoważnia Zarząd do podejmowania i reprezentowania Stowarzyszenia na Zewnątrz.
  6. Napisałem o Komitecie. Komitet to nieformalne porozumienie osób, która zdecydowały o zorganizowaniu zbiórki publicznej o której mowa w ustawie o zbiórkach publicznych. To co ważne Komitet tworzy się tylko na potrzeby jednej jasno określonej akcji zbierającej pieniądze na określony cel w określonym czasie i w określony sposób. Organizatorem zbiórek może też być Stowarzyszenie i wtedy zastępuje ono Komitet. To co ważne to to, że cel zbiórki jeśli zbiórka ma być zgodna z prawem MUSI BYĆ SPOŁECZNY.
  7. Stowarzyszenie może też prowadzić działalność gospodarczą dzięki, której zysk staje się też źródłem finansowania celu dla którego Stowarzyszenie zostało powołane. Innymi słowy jeśli Stowarzyszenie sprzedaje kalendarz Wiślaka to prowadzi w ten sposób działalność gospodarczą polegającą na wydawaniu kalendarzy działalność z której dochód przeznaczany jest na cele społeczne. I by było jasne Stowarzyszenie, które wydaje kalendarze z którego zysk finansuje w całości cele społeczne gdy nie prowadzi działalności gospodarczej łamie zapisy ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie…
    I jeszcze jedno.
  8. Musicie rozróżnić to co społeczne i to co biznesowe. Cele społeczne realizują organizacje pozarządowe, organizacje kościelne oraz… spółki prawa handlowego i ile ich zapisy w Statucie spółki zabraniają przeznaczania zysku dla akcjonariuszy lub udziałowców spółki. Pierwszą sprawą, którą trzeba rozstrzygnąć to czy nasz zryw ma służyć osiągnięciu celu społecznego czy celu biznesowego to później jest podstawą dla dalszych decyzji, których pierwszą jest… jaki podmiot będzie gromadził majątek, kto będzie zarządzał tym majątkiem i dla jakiego celu ten majątek jest gromadzony…
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 19.08.2016 o godz. 16:09.
cudlaty
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 19.08.2016, 16:04
jak dostaniemy sygnał że mamy odpuścić to odpuścimy. Z koniem nie będziemy się kopać. Będziemy s SKWK, TSem i WSH rozmawiać. Może zanim zaczną bić najpierw dadzą szansę pogadać?
Chyba ze sami wcześniej wydadzą oświadczenie , ze coś robią, działają i żeby im nie przeszkadzać. mogą tak zrobić. Wtedy zrozumiem ja i zapewne pozostali Ci, którzy coś robią... Ale i tak jest potrzebne WASZE poparcie!
WISŁA TO JEST POTĘGA, WISŁA NAJLEPSZA JEST!
FRANEK 21, NIGDY JUŻ NIE BĘDZIE TAKIEGO JAK TY!
cudlaty
Senior Member

Stary 19.08.2016, 16:10
Wit.Ek. napisał(a):Wyświetl post
Drogie Wiślaczki, drodzy Wiślacy
Fajnie, że CHCECIE, ŻE REAGUJECIE, na to wszystko co się dzieję ale jeśli CHCECIE coś zrobić WŁĄCZAJĄC W TO innych i ICH PIENIĄDZE TO BŁAGAM
JEŚLI TO MA BYĆ ZRYW SPOŁECZNY, POWSTANIE WIŚLACKIE, u podstaw którego leżą emocję i chęć i tyle to NIE RÓBCIE NIC. Szkoda tych co gotowi są pomagać bo jeśli się zrażą do pomocy to nie pomogą więcej.
Jeśli to jednak ma być ZRYW SPOŁECZNOŚCI WIŚCLACKIEJ W IMIĘ JAKIEGOŚ KONKRETNEGO CELU, zryw, który po okresie euforii przekuł się w PROFESJONALNĄ PRACĘ U PODSTAW KTÓREJ LEŻY PLAN to jest to zryw do którego jaknajbardziej warto włączać znanych i bogatych….

Na początku trochę podstaw…
Jeśli coś ma być profesjonalne to musi to być jasno określony cel. Musi być jasno wyjaśnione po co zbieracie pieniądze. To musi być zrobione zgodnie z zasadami SMART. Bez SMARTowego celu nie można układac planu i nie można też określić kwoty która jest zbierana. Jak się zbiera pieniądze trzeba być przygotowanym na pytanie bogacza, które brzmi „ile potrzebujecie pieniędzy i na co”.
Jeśli już wiemy jaki jest cel całego zrywu wtedy trzeba utworzyć stowarzyszenie lub komitet.
Stowarzyszenie rejestrowe tworzy się wtedy gdy co najmniej 7 osób ma wspólny cel. Ten cel wpisuje się do statutu Stowarzyszenia podobnie jak do statutu wpisuje się działania, które stowarzyszenie będzie realizować by ten cel realizować. Celem stowarzyszenia może być wyłącznie cel społeczny.
Stowarzyszenie może jednak posiadać majątek pochodzący między innymi ze składek członkowskich jak i przyjmować darowizny. Oba te źródła mogą być sposobem na finansowanie bieżącej działalności stowarzyszenia jak i sposobem na tworzenie funduszów celowych zgodnie z wolą darczyńców lub w przypadku gdy darowizna nie jest darowizną celową funduszu celowego zgodnie z wolą walnego zgromadzenia członków lub wolą zarządu(to kto podejmuje decyzje zależy od zapisów w statucie)
Stowarzyszenie to organizacja, która daje możliwość robienia rzeczy społecznych dając wpływ na to jak to jest robione każdemu członkowi poprzez prawo głosowania na Walnym Zebraniu Członków, które decyduje o najważniejszych sprawach lub upoważnia Zarząd do podejmowania i reprezentowania Stowarzyszenia na Zewnątrz.
Napisałem o Komitecie. Komitet to nieformalne porozumienie osób, która zdecydowały o zorganizowaniu zbiórki publicznej o której mowa w ustawie o zbiórkach publicznych. To co ważne Komitet tworzy się tylko na potrzeby jednej jasno określonej akcji zbierającej pieniądze na określony cel w określonym czasie i w określony sposób. Organizatorem zbiórek może też być Stowarzyszenie i wtedy zastępuje ono Komitet. To co ważne to to, że cel zbiórki jeśli zbiórka ma być zgodna z prawem MUSI BYĆ SPOŁECZNY.
Stowarzyszenie może też prowadzić działalność gospodarczą dzięki, której zysk staje się też źródłem finansowania celu dla którego Stowarzyszenie zostało powołane. Innymi słowy jeśli Stowarzyszenie sprzedaje kalendarz Wiślaka to prowadzi w ten sposób działalność gospodarczą polegającą na wydawaniu kalendarzy działalność z której dochód przeznaczany jest na cele społeczne. I by było jasne Stowarzyszenie, które wydaje kalendarze z którego zysk finansuje w całości cele społeczne gdy nie prowadzi działalności gospodarczej łamie zapisy ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie…
I jeszcze jedno.
Musicie rozróżnić to co społeczne i to co biznesowe. Cele społeczne realizują organizacje pozarządowe, organizacje kościelne oraz… spółki prawa handlowego i ile ich zapisy w Statucie spółki zabraniają przeznaczania zysku dla akcjonariuszy lub udziałowców spółki. Pierwszą sprawą, którą trzeba rozstrzygnąć to czy nasz zryw ma służyć osiągnięciu celu społecznego czy celu biznesowego to później jest podstawą dla dalszych decyzji, których pierwszą jest… jaki podmiot będzie gromadził majątek, kto będzie zarządzał tym majątkiem i dla jakiego celu ten majątek jest gromadzony…
suuuper! cenię sobie Twoją wiedzę, ale czy oprócz tego, że nam wypisałeś tu to co "powinniśmy", udzielisz się czynnie?
Możesz odpowiedzieć na p.w. ja już kilka wiadomości wysłałem i nie wiem czy będę mógł z Toba porozmawiać, ale zawsze możesz napisać na: [email protected] tu piszą Ci którzy chcą działać.
Błaszczu_WIŚLAK
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2011

Stary 19.08.2016, 16:15
Nie liczcie na SKWK z jednego prostego powodu, tam już nie ma kto działać...
Jeżeli rzeczywiście chcemy coś zdziałać to trzeba się skontaktować z R.S i zarządem TSu, a jestem pewny, że na tym forum są osoby które taką możliwość mają.
Herbi1303
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 19.08.2016, 16:16
momo napisał(a):Wyświetl post
Czy jest tu ktokolwiek co potrafi coś zorganizować
Zewsząd słychać że ktoś coś robi a jak widać kibice siedzą cicho jak mysz pod miotłą.
Pół dnia gadania o cyckach na shoutboxie drugie pół nadawania na kogo popadanie i tyle w temacie.
Napisałem kilkanaście maili dostałem odpowiedzi delikatnie mówiąc wymijające. Ku... nawet akcji na fb nie ma!!
Aż tak źle jest że nawet kilkuset kibiców nie potrafi się zebrać
gdybyś prześledził wątek od 1do 9 strony to nie pisałbyś tutaj tylko odezwał się do ludzi co próbują coś zacząć działać, z jakim skutkiem nie wiadomo, ale przynajmniej kto upadniemy będziemy mogli spojrzeć w lustro i powiedzieć "Próbowałem" więc zapraszam do kontaktu [email protected] lub [email protected]
Prezydentowa
Miodek

Od: 06.2004

Stary 19.08.2016, 18:44
https://www.laczynaspilka.pl/federac...-wisly-krakow1

O tym oświadczeniu Bońka było dzisiaj w Radiu Kraków. Krótka audycja była generalnie w jednoznacznym tonie: "zabierzmy Wisłę temu pajacowi". Pojawił się apel do krakowskich biznesmenów, aby zareagować i Wisłę odkupić, bo jest tego warta. Rzecz w tym, że JM musi chcieć się jej pozbyć. I moim zdaniem jedyną drogą do tego jest zrobienie maksymalnej nagonki, której treścią będzie jednoznaczny fakt: WSZYSCY CHCĄ, ŻEBYŚ STĄD WYPIERDALAŁ. Ale do tego potrzebna jest jedność. I srał pies SKWK, oni nic tu nie zrobią, dopóki ich interesu są niezagrożone. Ale uważam, że działacze, byli piłkarze i DZIENNIKARZE, którzy jak nigdy są za Wisłą w tym momencie, to jest wystarczająca siła.
Ze swojej strony mogę zaoferować próbę zaangażowania w to Radia Kraków. Mam ze dwie znajomości tam, może podejmą temat. Ale wcześniej muszą być jakieś konkrety - bo co im powiem? Kibice chcą coś zrobić, ale nie wiedzą, co i nikt nie chce wyjść przed szereg? Wydarzenie na Facebooku to podstawa absolutna - tak uważam.

Edit: Jeśli prawdą jest, że SKWK/WSH dążą do tego, żeby przejąć Wisłę (co moim skromnym zdaniem jest bardzo realne i przerażające), to żadne akcje nie pomogą. Choćby się kupiec znalazł, choćby Meresiński chciał opchnąć (a coś czuję że już niedługo zechce, tak mu już dupa płonie), to SKWK do tego nie dopuści. Każdy potencjalny kupiec zostanie poinformowany, że będzie miał z nimi pod górkę i tyle - odechce się ratowania Wisły.
I to mnie przeraża, bo Wisła pod rządami tej zgrai będzie podobnie prosperować, ale różnica jest zasadnicza: JM to ....a, nie ma z Wisłą nic wspólnego i można do wykurzyć. Ich już nie. To taki nowotwór, który zżera organizm, nie produkując nic wartościowego (poza kokainą ), i którego nie da się usunąć bez uśmiercania pacjenta.

Boże, chroń Wisłę!
Ostatnio edytowane przez Prezydentowa : 19.08.2016 o godz. 19:51.
Marcinkrakwoj
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 19.08.2016, 19:46
dobra, tak się zaangażowałem w działalność w tej "grupie" co koledzy potwierdzą, ale nie wypowiedziałem swoich opinii chyba do końca, a widzę że może mamy nawet troszkę odmienne zdania.

Piszę jednak tą opinię na forum publicznym, bo może część osób się zgodzi.

Duża część osób może zauważyła (a jak nie to zapraszam do ostatnich postów) że jestem strasznym przeciwnikiem SKWK i opcji z TS. Dlaczego? O tym za chwilę.
Nie jest to tak, że ja zawsze taki byłem, głowa wyprana przez GW i TVN - nic z tego.

Może nie jestem bardzo kumaty, nie mam wielkich znajomości, większości z ekipy bym nie rozpoznał na ulicy itd.

Popatrzcie na to co się działo w np. 2011 roku a co się dzieje teraz. Kosmos.

Prawda jest taka, że ekipie, która naprawdę była dla mnie może nie wzorem, ale darzyłem ją wielkim szacunkiem w ciągu kilku miesięcy stała się dla mnie niczym więcej niż grupą biznesową z dobrą propagandą.

Każdy z was, kto nawet nie ma znajomych na Wiśle, a po prostu często na nią jeździ może zauważyć te zmiany.

Ta sytuacja narastała gdzieś od 2011 roku, nie mówię że na początku źle. Ich założenia trzeba przyznać były i po części są dalej zajebiste. Akcja "Armia Wisły", nasilenie anty, siłka, TSW, nawet w pewnym sensie ta zgoda z ruchem to rzeczy z tematyki h bardzo dobrze zaplanowane.

Ale...
Ekipa w pewnym momencie przegięła, doszło do tego ciśnięcie na kasę, a przede wszystkim i tu słowo klucz - ŻĄDZA WŁADZY. I zatracili się w ideałach, palma odbiła do głowy itd itp.

UW - zniszczone
WG - zniszczone
WP - coś tam działają
FC i OSIEDLA - podzielone, roz.......one jak ktoś stawiał opór.

Reasumując - zaczęła trzymać za mordę zbyt wiele podmiotów.
Teraz uważają, że są Panami i Władcami - przykład pierwszy z góry? - Podejście na sektor D w ostatnim meczu.

i teraz dojdźmy do sedna - chłopaki trzęsą wszystko na Wiśle- TS, SKWK. Nie mają tylko Wisły S.A .

Pomijając teraz kwestie z jakiego powodu S.A jest im potrzebne (podejrzewam czemu i wy pewnie też) oprócz żądzy władzy przedstawiam Wam dwie pewne kwestie.

ONI JAKO DECYZYJNI WISŁY:
na tak:
mimo wszystko nie spuszczą klubu
będzie nie oszukujmy się więcej kasy, lubią robić rzeczy z pewnym rozmachem.

na nie:
nigdy z tego klubu nie wyjdą - po nich przyjdzie młodzież która będzie dalej rządziła , kilka lat i pewnie doczekamy się patologii, że zaprzyjaźnione małolaty będą jako ochrona, catering itd.
każdy opór będzie duszony w zarodku -
powstanie innego stowarzyszenia (bo nawet jakby się zebrali ludzie, żeby odkupić klub to oni stracą stałe dochody i to z wielu branż)
ktokolwiek, cokolwiek krzyknie coś anty-ekipa na stadionie od razu wykminiony przez kamery będące pod ich kontrolą

a teraz odnośnie zakupu:
czemu Cupiał sprzedał klub? jest wiele powodów, ale wiele z nich to oni - tak, wierzę w historię o "krótkich spodenkach", Cupiał po prostu stwierdził że nie będzie się w to bawił. Po latach twierdzę, że ostateczna rozgrywka była w momencie akcji z Bednarzem. Po zwolnieniu Basałaja, Valcxa i Maaskanta Cupiał był w....iony, ale stwierdził że jak go tyle osób zrobiło w h*** z planami na LM to teraz Bednarz wchodzi i robi akcję oszczędnościową. Wiecie o co poszło z Bednarzem? O złotówkę z biletu tak? Odniosłem dziwne wrażenie już wtedy, że oni się wkurzyli o to i zrobili bojkot (oczywiście wielki skrót myślowy). Cupiał potem stwierdził, że Bednarz mimo wszystko przesadził, albo miał dość dokładania większej kasy przy bojkocie. Jednak serce do Klubu zostało. Ostatnie "krótkie spodenki" rozjuszyło Cupiała i tak - wysłał Klub na pastwę losu , wiedząc że z nimi nie wygra.

Sprawa jest przesądzona - oni kupią klub albo dlatego że Meresiński to był ich słup i to był cały misterny plan albo dlatego że już go nastraszyli.

Czekają nas niewesołe czasy, gdyż pod pretekstem "ratowania klubu" i innych zagrywek będziemy ciągnięci z kasy ile się da. Dadzą kilku dobrych piłkarzy, spróbują osiągnąć może nawet LM, ale tak to będzie wyglądało.

Dlaczego tak myślę?
1. Powstały dwa Wiślackie, dobre asortymentowo sklepy. Nie mówię - motywy fajne, kilka nawet sam kupiłem, gdy jeszcze nie doszedłem do takich wniosków jak teraz, a po drugie wydawało się to logiczne wtedy - no w końcu ktoś się wziął porządnie za gadzety, szkoda że nie w S.A ale jednak.. Tak w okolicach nowej rundy zaczęły hurtowo wychodzić jakieś pojebane wzory - przykład naczelny FURIA ACAB. O ile pierwsze wzory miały jeszcze coś w sobie, demony miasta, nasze miasto,-nasze zasady i kilka innych te już rozjebały sprawę. Nie kupiłem ACAB - był tam w ogóle jakiś odnośnik do Wisły? Na samym końcu było widać ciągnięcie na kasę, zresztą dochodziły już do mnie różne informacje. Zaraz powiecie, że robią dobrą robotę, a ja narzekam. No okey, ale może żyję starymi standardami, że na Wiśle nie powinno się zarabiać, no chyba że w wyjątkowych sytuacjach. To ja się pytam. Gdzie jest kasa? Czyje są te sklepy? Czy kasa za takie rzeczy nie powinna iść do SKWK? No chyba że to prywatny sklep, to ok.

2. puszki i oprawy - no zasadniczo sprawa wyjaśniona. "Pomoc dla kolegów za kratami" No ....a! Pamiętam jak była ta knajpa na rogu Czarnowiejskiej (ale ta pamięć jest zawodna). Chodził tam gość z puszką i wołał "Zbiórka dla Shreka" Pamiętacie?

itd , itp.

Dlatego trzeba było tworzyć inne stowarzyszenie już dawno, nie pytać ich o zgodę, bo wiadomo jaka by była odpowiedź. Jak mogli pogonić zasłużonych kibiców, w.......ić kilku osobom to nam by nie mogli?

Jedyne co mogło ich zatrzymać to akcja wieeelu osób, odpowiednio rozpropagowana i to najlepiej Starej Gwardii, Pikników, osób znanych.

Bo wybaczcie, ale kiedyś nawet byłem nimi zafascynowany - i to nie tak dawno, a teraz uważam że jest to po prostu nic więcej jak organizacja (wiadomo jaka), ale która nie powinna mieć nazwy zaczynającej się od Wisła.
krzaq12
Senior Member

Od: 05.2015

Stary 19.08.2016, 19:48
Stanowski na tt ,,Na 99 procent nie ma możliwości, by Jakub Meresiński był dalej właścicielem Wisły Kraków. Teraz tylko pytanie - kiedy i komu?"
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 19.08.2016, 19:55
Mówię - manifestacja pod stadionem. Wzmocni morale kibiców. To w sumie też bardzo potrzebne
RAZEM WYPEŁNIJMY STADION PRZY REYMONTA !!! RAZEM BUDUJMY WIELKĄ WISŁĘ !!!
cudlaty
Senior Member

Stary 19.08.2016, 19:56
wszystko to co piszesz jest do przedyskutowania... można to brać pod uwagę, ale czy zanim zdąży okrzepnąć to NOWE stowarzyszenie, czy przypadkiem międzyczasie Wisła, ta teraźniejsza nie padnie? do tej pory uważałem, że trzeba się dogadywać z SKWK i TS, teraz nie wiem... czekam co napiszą inni..
Prezydentowa
Miodek

Stary 19.08.2016, 20:02
cudlaty napisał(a):Wyświetl post
wszystko to co piszesz jest do przedyskutowania... można to brać pod uwagę, ale czy zanim zdąży okrzepnąć to NOWE stowarzyszenie, czy przypadkiem międzyczasie Wisła, ta teraźniejsza nie padnie? do tej pory uważałem, że trzeba się dogadywać z SKWK i TS, teraz nie wiem... czekam co napiszą inni..
Kurde, ja naprawdę doceniam Twój zapał, ale...Dogadywanie się SKWK jest chyba nierealne. Oni mają w tym swój biznes i raczej nie są skłonni do "wsłuchiwania się w głos ludu". Jeśli już coś, to kontra. Ale czy jest w Krakowie taka siła przebicia?
cudlaty
Senior Member

Stary 19.08.2016, 20:06
Nie upieram się co do dogadywania się, uważam tylko że WISŁA to jest wspólna sprawa. Zdecydują ci co podejmą działania, inni będą gadać tylko na forum.
Co do "siły" no cóż, jak widać gówno z tego jak na razie...
Prezydentowa
Miodek

Stary 19.08.2016, 20:14
Gówno z tego, bo nikt nie chce wyjść przed szereg. Poza tym moim zdaniem jest istotna różnica między sytuacją w której SKWK siedzi cicho, bo im Meresiński obiecał stołki a taką, w której oni siedzą cicho, bo załatwiają sprawy po swojemu i - o zgrozo - dla własnych korzyści, np. przejęcia klubu. W pierwszej jakaś inicjatywa społeczo-kibicowsko-dziennikarska ma sens i szanse powodzenia. W drugiej już nie. Odpowiednie ptysie z miśkowego towarzystwa już się zatroszczą o to, żeby nikt im się nie wpierdalał.
cudlaty
Senior Member

Stary 19.08.2016, 20:26
no właśnie... nie wiem, może demonizujemy trochę to SKWK i TS... kiedyś z TS-em współpracowałem i nawet coś tam z tego wychodziło. Później się wszystko rozpieprzyło...
Jak do tej pory napisało do "NAS" 10 osób, tylko 3-4 chcą coś działać konkretnie... Panie i Panowie to chyba za mało...
Pozostaje nam obserwować forum i to co się dzieje. Myślę, że nawet gdybyśmy zwołali tę manifę od której się wszystko zaczęło to przyjdzie może ze 20 osób... sorki ale takie mam wrażenie.
Smutno mi...

Ja .......ę dramat!
Marcinkrakwoj
Socios Wisła Kraków

Stary 19.08.2016, 20:35
no właśnie... nie wiem, może demonizujemy trochę to SKWK i TS... kiedyś z TS-em współpracowałem i nawet coś tam z tego wychodziło. Później się wszystko rozpieprzyło...
Jak do tej pory napisało do "NAS" 10 osób, tylko 3-4 chcą coś działać konkretnie... Panie i Panowie to chyba za mało...
Pozostaje nam obserwować forum i to co się dzieje. Myślę, że nawet gdybyśmy zwołali tę manifę od której się wszystko zaczęło to przyjdzie może ze 20 osób... sorki ale takie mam wrażenie.
Smutno mi...

Ja .......ę dramat!
Sorry, żyjemy w takich czasach.
A co do TS i SKWK. Nic nie demonizuję. Kiedyś to było kiedyś, sytuacja się dynamicznie zmieniła. W SKWK (he he) już nawet nie ma zasad. Brakuje chyba już tylko zgody z parchami i współpracy z psami
suikoden
Banita

Od: 03.2008

Stary 19.08.2016, 20:40
SKWK z panem JM to teraz rękę sobie mogą podac
cudlaty
Senior Member

Stary 19.08.2016, 20:45
Marcinkrakwoj napisał(a):Wyświetl post
Sorry, żyjemy w takich czasach.
A co do TS i SKWK. Nic nie demonizuję. Kiedyś to było kiedyś, sytuacja się dynamicznie zmieniła. W SKWK (he he) już nawet nie ma zasad. Brakuje chyba już tylko zgody z parchami i współpracy z psami
rozumiem i wcale jakoś się nie sprzeczam jestem w stanie akceptować Twoją postawę
mail: [email protected] działa, jak ktoś, coś to zapraszam do kontaktu. Możliwe, że nie odpowiem od razu ale odpowiem ja bądź ktoś z inicjatorów... Może jak zobaczycie na własne oczy jak dzieje się źle, to się obudzicie
Marcinkrakwoj
Socios Wisła Kraków

Stary 19.08.2016, 20:53
rozumiem i wcale jakoś się nie sprzeczam jestem w stanie akceptować Twoją postawę
mail: [email protected] działa, jak ktoś, coś to zapraszam do kontaktu. Możliwe, że nie odpowiem od razu ale odpowiem ja bądź ktoś z inicjatorów... Może jak zobaczycie na własne oczy jak dzieje się źle, to się obudzicie
Chyba śpiący jesteś popatrz na mój nick
cudlaty
Senior Member

Stary 19.08.2016, 20:58
info o mailu i zaproszenie było do pozostałych czytających
czarnyb1
Junior Member

Od: 10.2008

Stary 20.08.2016, 11:58. Cwzr
Czy poza stworzeniem adresy mailowego i profilu na https://www.change.org,jakieś konkrety?Petycja podpisana,dziadki ze starej bandy poinformowane,że trzeba wesprzeć młodych dla wspólnego dobra,a tu się okazuje,że oczekujecie pomysłów i wykonania od nas.Po .... ten cały temat?
amauri1990
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 20.08.2016, 12:42
Marcinkrakwoj napisał(a):Wyświetl post
UW - zniszczone
WG - zniszczone
WP - coś tam działają
FC i OSIEDLA - podzielone, roz.......one jak ktoś stawiał opór.
A propos. Gdyby w pierwszym szeregu stanęli ludzie ze zniszczonych grup, inicjatywa zyskałaby na sile. G czy Mal potrafili pociągnąć za sobą ludzi... I mam cichą nadzieję, że sercem nie są przy SKWK w obecnym ksztalcie.
momo
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 20.08.2016, 14:23
Pytanie czy ktoś ma informacje ilu ludzi zrzeszają stowarzyszenia związane z Wisłą Nie znalazłem nigdzie info.

Więc może jeszcze raz. Jaki mam/miałem plan działania.
1. Petycja która ma na celu niezobowiązujące zebranie liczby chętnych do finansowego wspierania klubu w sposób ciągły.
2. Po zebraniu dużej grupy ludzi zaczynamy to ubierać w ramy formalno-prawne
3. Nowy 'twór' działa na zasadzie:
- kibic rejestruje się na stronie i deklaruje wpłaty
- przy deklaracji jasno określa cel na który mają być przeznaczone jego pieniądze
- wybiera np. z:
a) Akademia
b) Opłaty za użytkowanie stadionu
c) Opłaty licencyjne
same 'czyste' rzeczy by każdy kibic był pewien iż jego środki są przeznaczane na funkcjonowanie klubu, a nie trafiają do kieszeni właściciela, lub nie są 'przejadane' przez administrację.
Cała sytuacja jest regulowana umową pomiędzy tym nowym 'tworem' a Klubem.
W kwestii obsługi, nie potrzeba sztabu ludzi do zrobienia tego, wystarczy trzech - prawnik (podpisanie umów), finansista (zawarcie umowy z bankiem) i informatyk w celu stworzenia portalu.
Mamy XXI wiek. Tak, dobrze zorganizowany portal będzie potrafił ogarnąć płatności masowe, przeksięgowania do klubu, rejestracje użytkowników, blokowanie/odblokowywanie dostępu przy wpłatach, transparentność finansów w postaci zestawień ile zostało wpłacone, ile i na jaki cel wpłynęło do klubu.
Nie widzę tu konfliktu interesów z kimkolwiek, ludzie wpłacają na określony cel funkcjonowania klubu, niezależnie od tego kto będzie właścicielem. Poza JM bo nikt chyba nie skusi się na wpłatę
- z czasem gdy już sytuacja się unormuje będzie można rozmawiać z nowymi władzami o pewnych przywilejach wynikających z dofinansowania Klubu przez kibiców. Ale na razie myślmy o Wiśle nie o zniżce na kiełbasę na stadionie.

Ale wszystko odbija się od ludzi. Jeśli będą nas tysiące ma to sens. Przychodzi Pan X chcący kupić klub, dostaje od nas kibiców jasne info w postaci deklaracji wsparcia, jeśli będą nas tysiące wpłacających nawet po 10zł miesięcznie bardzo wymiernego wsparcia finansowego co może zaważyć o decyzji wchodzić do Klubu czy nie.
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 20.08.2016, 14:54
Viper napisał(a):Wyświetl post
^^ A czego się dziwisz? próba założenia stowarzyszenia kibiców, które chce tu coś zdziałać to jawna konfrontacja z SKWK i WSH, kto poważny mający dom, żonę, czy rodzinę na to pójdzie? nikt.
Ja .......e

Gowno zdzialacie, gowno zalozycie, gowno internetowe zrobicie.
Tylko pozostaje to :
Ostatnio edytowane przez Dariook : 20.08.2016 o godz. 15:33.
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Merkury
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 20.08.2016, 15:03
Problem polega na tym, że ani TS ani tym bardziej SKWK nie posiadają środków finansowych na zakup akcji Wisły, jej funkcjonowanie i spłatę zadłużenia zewnętrznego. Kto w takiej sytuacji poważny zechce wejść do zarządu, z czym wiążą się określone konsekwencje i odpowiedzialność.
Jeżeli jest jakiś inwestor zewnętrzny, który chce kupić Wisłę niech nikt w tym osławione SKWK nie wpycha w to swoich brudnych paluchów.
Na ten moment największym problemem nie jest Meresiński, który wie że klub musi sprzedać ale pseudo stowarzyszenie podobno kibiców Wisły.
Ostatnio edytowane przez Merkury : 20.08.2016 o godz. 15:06.
krzaq12
Senior Member

Od: 05.2015

Stary 20.08.2016, 15:13
Wystarczy trochę pomyśleć, przecież nierealne jest wejście samego TS-u bez inwestora, partnera strategicznego. W TS-ie działają bardzo mądrzy ludzie, którzy posiadają lata doświadczeń w zarządzaniu i pozyskiwaniu sponsorów jak np. Piotr Dunin-Suligostowski.

Oczywistym jest, że jeśli TS chce kupić klub to musi mieć pewność że go utrzyma przy życiu. Wyobrażacie sobie scenariusz, w którym to TS Wisła przejmuje Wisłę Kraków S.A. po czym za kilka miesięcy ogłasza upadłość. Strzał w stopę, totalna kompromitacja. Gdyby wiedzieli że tak się stanie woleliby, aby Meresiński zgasił światło.

Dwóch największych partnerów, działających w ramach TS-u to Foodcar oraz Can-Pack, ale może się okazać że chodzi o zupełnie kogoś innego. Ważne, by odkupić klub od tego oszusta, oczyścić atmosferę i zacząć działać.
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 20.08.2016, 15:24
Na chwilę obecną, priorytetem jest przejęcie Wisły z rąk Jakuba Meresińskiego. Uspokojenie sytuacji, wprowadzenie spokoju przez znane i wiarygodne osoby takie właśnie jak m.in Piotr Dunin, Rafał Smalcerz, Robert Szymański czy Tadeusz Czerwiński.

To są podstawy, klub musi przetrwać, ale przede wszystkim atmosfera wokół niego musi być oczyszczona.
Sytuacja jest troszkę inna niż do tej pory. Straciliśmy bardzo dużo wizerunkowo i musimy to odbudować, nikt z zewnątrz nie przyjdzie tutaj do Wisły z litości. Jeżeli faktycznie TS dopnie umowę kupna Wisły to będzie to musiał postawić na nogi przy wsparciu sponsorów. Ale nie spodziewajcie się, że np Food Care wyłoży grube miliony pierwszego dnia.

Piłkarze, pracownicy Wisły Kraków S.A muszą poczuć spokój i w pewnym sensie pewność istnienia jutrzejszego dnia. Obecna sytuacja wpływa negatywnie na każdego z nas.

Ostatnie co nam teraz trzeba to tworzenie kolejnych podziałów czy krzywienie nosa na TS czy SKWK. Proszę bardzo, jeden z drugim idźcie do banku po kredyt i odkupcie Wisłę aby nie wpadała ''w nie powołane ręce''

Zalecam trochę cierpliwości, chłodnej głowy i przygotowanie być może ''kilku złotych'' jeżeli naprawdę chcecie aby Wisła wróciła na należne jej miejsce.

Może do kogoś hasło CWZR nie przemawia, ale słowa WISŁA TO MY - powinny. Bo mimo wszystko Kibice ten klub tworzą, zasilają kasę klubu, a kiedy pozbędziemy się tego wrzodu w postaci JM, musimy być z NASZĄ WISŁĄ!
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów