The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
jonaf
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.08.2016, 11:11
cudlaty napisał(a):Wyświetl post
Tu nie chodzi o to że MY naszym księgowym będziemy "obrabiać" Wisłę, a o to że ten księgowy ma "obrabiać" tę powstałą spółkę. Wisła sobie będzie działał dalej jak działa i oby międzyczasie się nie wy.......iła. Nasz księgowy musi tylko ogarnąć wpłaty od kibiców, ewentualne bieżące drobne wydatki i później być może jedną transakcję wejścia w klub i drugą zakupu akcji Wisły. My się później usuwamy w cień i znikamy ze spółki a zostaje tylko INWESTOR z WISŁĄ, którą przejmuje.Później czy ta spółka jako podmiot będzie istniała czy nie to zależy od Inwestora, być może ją zlikwiduje ale najważniejsze że Wisła będzie wtedy już w jego rekach....
Pisałem skrótami myślowymi, mam nadzieję ze jasno...
niestety Twoje skróty myślowe maja za dużo błędów.

Po pierwsze żadna spółka nie może otrzymywać składek od ludzi. Albo inaczej -może, ale wtedy musi je opodatkować, jako przychód spółki. a 19% za każdą wpłatę to chyba sporo, co nie?

Zatem tylko i wyłącznie stowarzyszenie, które w statucie miałoby wpisane właśnie "wykup akcji klubu piłkarskiego Wisłą Kraków SSA".

Oczywiście też wszystko napisałęm w duzym skrócie myślowym - mam nadzieję, ze jasno
Jazda , Jazda , Jazda Biała Gwiazda!!
momo
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 19.08.2016, 11:20
@jonaf czy stowarzyszenie nie może przekazywać comiesięcznych darowizn na określone cele działalności klubu? Myślę sytuacji gdy wchodzi inwestor a my go tylko wspieramy dając pieniądze na określone cele. Jest taka możliwość?
Marcinkrakwoj
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 19.08.2016, 11:23
zacznijmy od sprawy podstawowej.
Oczywiście - SKWK jakby działało i nas na nowo zjednoczyło byłoby super. Tylko to o to SKWK i "inne grupy kibicowskie" muszą wiedzieć, że może być dobrze gdy będą szanowały i słuchały wiernych kibiców, takich jak my.
Dlatego myślimy nieśmiale o innym stowarzyszeniu.
cudlaty
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 19.08.2016, 11:24
jonaf napisał(a):Wyświetl post
niestety Twoje skróty myślowe maja za dużo błędów.
Po pierwsze żadna spółka nie może otrzymywać składek od ludzi. Albo inaczej -może, ale wtedy musi je opodatkować, jako przychód spółki. a 19% za każdą wpłatę to chyba sporo, co nie?
Zatem tylko i wyłącznie stowarzyszenie, które w statucie miałoby wpisane właśnie "wykup akcji klubu piłkarskiego Wisłą Kraków SSA".
Oczywiście też wszystko napisałęm w dużym skrócie myślowym - mam nadzieję, ze jasno
Ok zgodzę się jeśli tak jest! Nie zaprzeczam! Może być i stowarzyszenie, może fundacja? jestem pewny że przy kombinacjach mogłaby być to i spółka. Ale OK. Tak czy siak forma prawna jest mi obojętna byleby było w miarę prosto i czytelnie, bylebyśmy coś zrobili w temacie.
WISŁA TO JEST POTĘGA, WISŁA NAJLEPSZA JEST!
FRANEK 21, NIGDY JUŻ NIE BĘDZIE TAKIEGO JAK TY!
momo
Senior Member

Stary 19.08.2016, 11:26
Panowie i Panie najpierw zbierzmy ludzi chętnych pomóc a potem zastanawiajmy się nad formami prawnymi. Na razie jest burdel i bałagan trzeba się uporządkować.
jonaf
Senior Member

Stary 19.08.2016, 11:29
momo napisał(a):Wyświetl post
@jonaf czy stowarzyszenie nie może przekazywać comiesięcznych darowizn na określone cele działalności klubu? Myślę sytuacji gdy wchodzi inwestor a my go tylko wspieramy dając pieniądze na określone cele. Jest taka możliwość?
nie znam się na szeroko rozumianym zakresie podatkowym sportowych spółek akcyjnych. trzeba pogrzebać i sprawdzić czy darowizny u nich są opodatkowane czy też nie. Bo dawać zawsze może, pytane tylko co dalej z tym fantem zrobić.

Ale nie szukając daleko - kiedyś po gorszej stronie Błoń istniał [istnieje dalej?] Grupa 100 - który polegał na comiesięcznej [rocznej?] wpłącie 100 zł na rzecz MKS. Tylko pytanie kolejne - czy wtedy Pasiaki też były SSA? Chyba nie, trzeba sprawdzić.

PS - teraz tak patrzę, i ta Grupa 100 to dokłądnie to, o czym mówicie. Więc jest to do zrealizowania :

Kod:
 Postanowili założyć stowarzyszenie składające się z ludzi, którym zależy na losie Cracovii. Nazwali je Grupa 100.
(...)
Miesięcznik „Pasy” rozprowadzany był w cenie pięć złotych i rozchodził się jak ciepłe bułeczki. Wpływy ze sprzedaży przeznaczane były na sekcję piłkarską. W styczniu 2002 roku Grupa 100 zorganizowała i opłaciła obóz przygotowawczy w Popradzie oraz wypłaciła zawodnikom cześć zaległych pensji. Podpisała wiele umów barterowych. W zamian za reklamę na stadionie załatwiła karetkę pogotowia na mecze, wodę mineralną dla piłkarzy, ochronę, a nawet środki chemiczne do pielęgnacji murawy. Wielu sponsorów udało się im uzyskać dzięki miesięcznikowi „Pasy”. Organizowali pieniądze na wszystkie sposoby. Sprzedawali bilety, kontrolowali wejściówki na bramkach, grillowali…

W lipcu 2002 roku Grupa 100 dzięki swoim kontaktom sprowadziła do klubu poważnego sponsora firmę ComArch na czele z profesorem Januszem Filipiakiem.

W czerwcu 2004 roku dzięki Grupe 100 Cracovia po latach tułaczki wróciła na zasłużone miejsce w pierwszej lidze. Niestety ten moment był jednocześnie końcem rządów Grupy 100 w Cracovii, ponieważ profesor Filipiak jako główny udziałowiec Cracovii został sam prezesem klubu.

Ale jak widać, było to STOWARZYSZENIE
jonaf
Senior Member

Stary 19.08.2016, 11:30
Ok zgodzę się jeśli tak jest! Nie zaprzeczam! Może być i stowarzyszenie, może fundacja? jestem pewny że przy kombinacjach mogłaby być to i spółka. Ale OK. Tak czy siak forma prawna jest mi obojętna byleby było w miarę prosto i czytelnie, bylebyśmy coś zrobili w temacie.
Fundacja nie wchodzi w grę.
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 19.08.2016, 11:35
Panowie i Panie najpierw zbierzmy ludzi chętnych pomóc a potem zastanawiajmy się nad formami prawnymi. Na razie jest burdel i bałagan trzeba się uporządkować.
Dokładnie.

Równie dobrze można to "przepuścić" przez TS (pamiętajcie że to OPP) w oparciu o jakąś niezależną platformę typu fans4club czy patronite.

Ale sprawy formalne są mniej istotne.
Marcinkrakwoj
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 19.08.2016, 11:38
rav napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie.

Równie dobrze można to "przepuścić" przez TS (pamiętajcie że to OPP) w oparciu o jakąś niezależną platformę typu fans4club czy patronite.

Ale sprawy formalne są mniej istotne.
Jesteś z nami?
Jako admin wydaje mi się że możesz troszkę więcej...
cudlaty
Senior Member

Stary 19.08.2016, 11:43
rav! podejmij rękawicę!
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 19.08.2016, 11:45
Nie traktujcie mnie jak admina. Mam tu uprawnienia, żeby czasem móc wykonać jakąś techniczną czynność. Wypowiadam się prywatnie.

Sam z siebie na pewno nie będę tu niczego blokował. Może podrzucę jeszcze jakiś pomysł, może też się czegoś dowiem. Ale raczej nic więcej.
mulda
Senior Member

Od: 12.2010

Stary 19.08.2016, 11:48
taka rada ode mnie, jeśli chcecie coś wskórać razem z SKWK to niech organizator lub pomysłodawca założy temat tu:
http://skwk.pl/skwkforum/viewforum.php/f,3/

powodzenia
Murzyn124
Junior Member

Od: 02.2013

Stary 19.08.2016, 12:26
Co z tą pikietą? Bo wygląda na to , że SKWK ma nas i Wisłe w poważaniu.
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 19.08.2016, 12:49
Murzyn124 napisał(a):Wyświetl post
Co z tą pikietą? Bo wygląda na to , że SKWK ma nas i Wisłe w poważaniu.
Pikieta musi być. Byle tylko szybko. Trzeba przede wszystkim trzeba ją zgłosić do UM i mocno rozpropagować. Na FB, na TT, po mieście przez ulotki, plakaty etc. Dobrze byłoby już zacząć powoli coś w tym temacie działać.
Na S.K.W.K. nie ma co liczyć. Lepiej jest ich wyprzedzić swoimi działaniami. Nie ma co im ufać.
Ostatnio edytowane przez bonawentura : 19.08.2016 o godz. 12:54.
RAZEM WYPEŁNIJMY STADION PRZY REYMONTA !!! RAZEM BUDUJMY WIELKĄ WISŁĘ !!!
momo
Senior Member

Stary 19.08.2016, 13:32
@bonawentura ale gdzie i przed kim? JM pewnie nie ma w klubie.
Jedyna szansa że ilość ludzi pod stadionem spowoduje zainteresowanie mediów i w ten sposób dotrzemy do kogokolwiek.
bevierek
Member

Od: 09.2010

Stary 19.08.2016, 13:32
Polska to jednak naród głupców, pozwalamy się dymać wszystkiemu i wszystkim. Wolimy dyskusję w stylu co by było gdyby? Co jeśli? Kto jest winny a kto nie? Widzę tu analogię to naszego narodowego fatum...targowicy. Nasi przedstawiciele jakby nie było milczą, bo widzą w tym korzyść dla swoich interesów. Druga strona coś by chciała zmienić ale ... Ludzie pod stadion i ratujmy Wisłę! Nikt, kto choć troszkę ma oliwy w glowie nie może myśleć że coś się jeszcze zmieni na lepsze. Trzeba brać sprawy w swoje ręce i ratować 110 lat krakowskiej tradycji!!!
cudlaty
Senior Member

Stary 19.08.2016, 13:40
panowie pikietę można zrobić i dziś, tyle tylko ze przyjdzie na nią dwóch gości co ją zwołają, wpadną goście WSH (chyba ze wcześniej dostaniemy skądś info, ze ONI nic nie mają przeciw) po plaszczaku i do domu! Deklarujcie kto przyjdzie i wtedy pomyślimy. Ja przyjdę i ze mną jeszcze ze 3-5 gości.
PabloTS
Senior Member

Stary 19.08.2016, 13:43
jesteśmy już tak w czarnej dupie pod każdym względem.......że coż mamy zaczynac od podstaw ..zacznijmy.....a tera no cóż ....my pamiętający mecze z zbrojowką albo malmoe wiemy o co chodzi.....damy radę....pamiętajcie WIERNOŚĆ
wazne są tylko te dni na które czekamy"
cudlaty
Senior Member

Stary 19.08.2016, 13:44
Kto ma szczekaczkę?! Kto to poprowadzi?! jakiś transparent? działać a nie gadać!!!
bevierek
Member

Stary 19.08.2016, 13:45
Ja, moja żona, syn, i Ci od których wszystko się zaczęło... moja mama i tato. Taczki też zabiorę.
momo
Senior Member

Stary 19.08.2016, 13:45
Masz racje @bevierek, choć jak od kolejnej osoby słyszę "trzeba brać sprawy..." to powoli mnie zaczyna mnie to wkurzać, bo każdy tylko pisze, a nikt nic nie robi, lub słyszę że 'coś robimy, ale nie możemy powiedzieć co'.

Już nawet osoba nie związana z klubem robi coś dobrego, więcej niż my:
https://www.laczynaspilka.pl/federac...-wisly-krakow1
Powód: link
Ostatnio edytowane przez momo : 19.08.2016 o godz. 13:50.
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 19.08.2016, 13:50
panowie pikietę można zrobić i dziś, tyle tylko ze przyjdzie na nią dwóch gości co ją zwołają, wpadną goście WSH (chyba ze wcześniej dostaniemy skądś info, ze ONI nic nie mają przeciw) po plaszczaku i do domu! Deklarujcie kto przyjdzie i wtedy pomyślimy. Ja przyjdę i ze mną jeszcze ze 3-5 gości.
Tu trzeba tysięcy,a nie nawet setek.
Nie wiem jak się umówić i oszacować ilość?Może przez Fb?Zainteresowani potwierdzą udział w "imprezie" przez co będzie można oszacować +/- liczbę uczestników, a na jakimś "plakacie" zaznaczyć,że pikieta aktualna jak liczba osiągnie np. pow.1000 os.,żeby nie było siary.
Bednarz=Landryna=......
momo
Senior Member

Stary 19.08.2016, 13:56
@Griszka30KR spójrz tutaj:
https://www.change.org/p/wis%C5%82a-...%B3w/dashboard

pod bardzo ogólnym 'pismem' z deklaracją pomocy podpisało się niecałe 50 osób. Wierzysz w te 'tysiące' bo ja przestaje. Jakby było więcej osób wstawiam update o pikiecie i dostają je wszyscy co podpisali się pod tym.
Griszka30KR
Senior Member

Stary 19.08.2016, 14:04
@Griszka30KR spójrz tutaj:
https://www.change.org/p/wis%C5%82a-...%B3w/dashboard

pod bardzo ogólnym 'pismem' z deklaracją pomocy podpisało się niecałe 50 osób. Wierzysz w te 'tysiące' bo ja przestaje. Jakby było więcej osób wstawiam update o pikiecie i dostają je wszyscy co podpisali się pod tym.
Wiesz co nie znam się na portalach,ale myślę,że ten jest na pewno mniej popularny od Fb i ma mniejsza moc przekazu typu podaj dalej.Ja np.tu nie mogę się zalogować (nawet przez Fb)....
Ps. cudlaty ,myślę,że SKWK nie oponowałoby względem takiej pikiety,bo wyobraź sobie jakby się to rozniosło w mediach,ze kibice chcący uratować klub dostają od jego stowarzyszenia kibiców...
Bednarz=Landryna=......
Murzyn124
Junior Member

Od: 02.2013

Stary 19.08.2016, 14:09
Wydaje mi się ,że jakbyśmy zrobili wydarzenie na Fb i napisali do dziennikarzy czy by pomogli rozpromować to mogło by coś z tego być. Ale trzeba to zrobić odpowiednio wcześniej ,a nie kilka godzin przed.
bevierek
Member

Stary 19.08.2016, 14:11
To inaczej może... Kto w pobliżu stadionu niech porostu zapali świeczkę lub położy kwiaty. To też będzie medialne.
Griszka30KR
Senior Member

Stary 19.08.2016, 14:15
Murzyn124 napisał(a):Wyświetl post
Wydaje mi się ,że jakbyśmy zrobili wydarzenie na Fb i napisali do dziennikarzy czy by pomogli rozpromować to mogło by coś z tego być. Ale trzeba to zrobić odpowiednio wcześniej ,a nie kilka godzin przed.
No to do roboty.
Pytania:
Kto to zrobi,ewentualnie założy takie specjalne konto.
Kto przygotuje grafikę.
Kiedy pikieta (myślę,ze pod koniec sierpnia będzie więcej osób,a ponad tydzień to spoko czas na rozpropagowanie,o ile coś się nie zmieni do tego czasu...)
Miejsce ? Szkoda ,ze JM nie jest z KR...
Bednarz=Landryna=......
momo
Senior Member

Stary 19.08.2016, 14:16
a może wszystko na raz ?

na fb można zrobić wydarzenie i podpiąć linka pod petycje. FB ma tą wadę że byle dzieciak może lajkować lub pisać bzdety. Ale medialnością mu nic nie dorówna.
Herbi1303
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 19.08.2016, 14:34
Panowie jest podany mail, prosimy o kontakt!!!
bevierek
Member

Stary 19.08.2016, 14:39
Herbi1303 jaki i gdzie? Bo z całym szcunkiem do Was, nie chce mi się szukać

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów