The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.07.2016, 12:00
@up,

No nie do końca.. Jako sponsor nie masz żadnego wpływu na klub. Innymi słowy firmujesz swoim brandem padakę jaką gra drużyna i nic z tym nie możesz zrobić.

Chyba też nie zdajecie sobie sprawy z majątku tego człowieka. Dla niego kupić Wisłę, zainwestować w nią środki to jest jak dla Ciebie wydać na lody. Zjada Cupiała do spóły z Filipiakiem na śniadanie. Przy dochodzie Synthosu rzędu 340 mln zł netto, on by takiej Wisły nawet nie zauważył w wydatkach.
Natomiast jest biznesmanem, analitykiem, działa w pewnym środowisku i co oczywiste wszystko sobie policzy.
I jak pisałeś obracamy się w spekulacjach medialnych, plotkach więc to takie dzielenie włosu na czworo zupełnie bez sensu.

Czasem mam wrażenie, że na tym forum skrytykowaliby nawet szejka, który chciałby tu wpompować miliony.. Bo nie Katolik i mu się znudzi
Ostatnio edytowane przez nesta : 27.07.2016 o godz. 12:06.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 27.07.2016, 12:15
oj tam oj tam
nie zauważyłby w wydatkach?
Niech tylko odda ster Zdziskowi, to gwarantuje Ci ze w wydatkach będzie ona w czubie

a S. kupuje klub dlatego że: Chciał reklame na koszulkach ale jak uslyszał kwote to wolał klub kupić. W pakiecie taniej.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 27.07.2016, 12:38
radek2323 napisał(a):Wyświetl post
No tak zapomniałem w Krakowie nic sie nie uda....
Udaje się obu klubom, ale nie kazdemu z osobna.

Cytat:
Role odwracają się, gdy weźmie się pod uwagę marketing i medialność obu klubów. Tutaj zdecydowanie lepiej wypada Wisła. Znalazła się w czołówce dwóch najważniejszych wskaźników - średniej oglądalności w telewizji i frekwencji na stadionie (odpowiednio trzecie i czwarte miejsce). Sprzedaje też dużo więcej klubowych produktów niż Cracovia. Stąd w rankingu marketingowo-medialnym zajęła czwarte miejsce, a derbowi rywale dopiero 10.
Dzisiaj w kółko powielają raport EY:
http://www.krakow.sport.pl/sport-kra...a-jeszcze.html
http://www.dziennikpolski24.pl/sport...sile,10450138/

Moim zdaniem rzetelnie ocenili możliwości Wisły i siłę jej marki.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując
Machor303
Member

Od: 06.2014

Stary 27.07.2016, 14:01
Don Donson napisał(a):Wyświetl post
Nesta napisał:
"Jak pieniądze się skończyły to zostaliśmy z niczym, bo nic nie zostało stworzone."
nic dodać, nic ująć
aczkolwiek jakieś doświadczenie nam (klubowi) zostało
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 27.07.2016, 14:41
Machor303 napisał(a):Wyświetl post
nic dodać, nic ująć
aczkolwiek jakieś doświadczenie nam (klubowi) zostało
Chyba w rotacji na stanowisku prezesa i trenera. Jedno co wiek z całą pewnością to szansa na sprzedaż Wisły wynosi 50%.

Ad1. Jako, że już otrzymałem pytanie skąd wiem o tych 50% już spieszę z wyjaśnieniem swojego stanowiska. 50% wynosi szansa na sprzedaż Wisły. Wisła na 50% również nie zostanie sprzedana. Tak więc to obecnie jedyny pewnik, wobec tego co przedstawią informatorzy.
Powód: Dopisek
Ostatnio edytowane przez PhantomRanger : 27.07.2016 o godz. 17:16.
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 27.07.2016, 15:52
7 kotów napisał(a):Wyświetl post

(niech ktos to kto wysle Solowowi)
Tak jest. Poszlo do adresata.

Mam wrażenie że nesta to chyba jedyny forumowicz podjarany opcją SS w Wiśle. A goście pod względem etyki biznesu na poziomie Wojciechowskiego..
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Stary 27.07.2016, 16:27
To nie jest kwestia podjarania tylko racjonalnego myślenia. Ktoś podał jakiś totalnie z dupy przykład hokeja, którego skali popularności i pieniędzy wewnątrz nie da się w żaden sposób porównać do piłki.

Akurat z racji zawodowych mam sporo do czynienia z Comarchem i wiem mniej więcej jak wygląda podejście Filipiaka do hokeja. Zarówno on jak i taki Sołowow gdyby chcieli kupiliby całą ligę hokeja w PL wraz ze wszystkimi zaangażowanymi ludźmi jednym przelewem. Stać byłoby też ich na zawodników z przeszłością NHL z USA czy Kanady. Problem jest inny - jest to totalnie nie opłacalne, bo zdominowanie takiej ligi kompletnie nic im nie da. Koło się zamyka. Bez wsparcia związku hokejowego nic w PL hokej nie osiągnie. Filipiak i tak jest ewenementem, że daje tyle ile daje.
Jedną z opcji jest gra np. w lidze niemieckiej co rozważał Filipiak, ale raz - musisz płacić za wszystkie dojazdy i kwaterowanie drużyny, dwa jedyne co zyskujesz to promocja na bardzo wąskim rynku niemieckim. Innymi słowy - ten sport nie ma przyszłości w obecnym kształcie w PL. Jest tylko dla pasjonatów.

Więc nie jest to kwestia etyki - wyrzućcie to słowo w potocznym rozumieniu z biznesu tej skali, oszczędzi to każdemu wielu rozczarowań - tylko chłodnego rachunku ekonomicznego. To działa tak, jak widzisz, że projekt, który rozpocząłeś nie ma perspektyw to się z niego wycofujesz, nawet jeśli poniosłeś już duże koszty.

I teraz dochodzimy do kwestii ryzyka, bo tak, dokładnie takie istnieje jak on by zainwestował, że po paru latach powie dowidzenia i nie będzie miał sentymentów jak Cupiał (co zresztą może zrobić każdy właściciel). I do wyboru mamy albo marazm albo ryzyko. TYLKO - to ryzyko, że się wycofa w przypadku piłki, jej perspektyw w Polsce, jest dużo dużo mniejsze niż w przypadku niszowego hokeja.

W ogóle ciekawe podejście oczekiwać czegoś na 100% pewnego w życiu. Ja już osobiście z tego wyrosłem. Ktokolwiek tu przyjdzie po Cupiale może tym jebnąć po roku i nikt nam nie da żadnych gwarancji. Tylko albo chcemy być letni jak teraz albo trzeba zaryzykować i starać się to ryzyko zminimalizować najbardziej jak się da.
Ostatnio edytowane przez nesta : 27.07.2016 o godz. 16:30.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 27.07.2016, 16:36
Zgadzam się z tym co napisał nesta - ryzyko jest zawsze. Ale też liczenie że Cupiał kiedyś może coś zmieni, to kompletna naiwność. Albo nowy właściciel z ryzykiem albo Cupiał bez "ryzyka" ale z powolnym staczaniem się w dół. Nikt nie odbiera Cupiałowi jego zasług. To dzięki niemu mieliśmy najlepszy okres w historii Wisły. Chwała mu za to. Ale teraz pora na zmiany.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 27.07.2016, 19:52
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Zgadzam się z tym co napisał nesta - ryzyko jest zawsze. Ale też liczenie że Cupiał kiedyś może coś zmieni, to kompletna naiwność. Albo nowy właściciel z ryzykiem albo Cupiał bez "ryzyka" ale z powolnym staczaniem się w dół. Nikt nie odbiera Cupiałowi jego zasług. To dzięki niemu mieliśmy najlepszy okres w historii Wisły. Chwała mu za to. Ale teraz pora na zmiany.
Jak dla mnie, to właśnie każdy dzień z Cupiałem to staczanie się na dno. To bardzo przykre, ale Cupiał nie wykorzystał w żadnym wypadku kapitału, który zebrał dzięki silnej drużynie z początku XXI wieku. A mógł stworzyć siłę na lata, inwestować w młodzież etc. Dał rybę, a nie wędkę... i niestety wprowadził klub w poważne kłopoty.
RAZEM WYPEŁNIJMY STADION PRZY REYMONTA !!! RAZEM BUDUJMY WIELKĄ WISŁĘ !!!
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 27.07.2016, 20:29
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Prawda. Ja też nie wierzę że Cupiał coś zmieni. Ale mimo wszystko jest gwarancją tego że nie robi jakiś gwałtownych ruchów (nie mówię tutaj o zmianie trenerów czy właścicieli) takich jak. np. emocjonalna sprzedaż udziałów.
Powiedzmy sobie szczerze że przecież po sytuacji z nożem, z Parmą mógł tym wszystkim pie***ląć. Tak zrobiła by większość i pewnie nie jeden z nas. Marzy Ci się LM a nie możesz grać w Pucharach (chyba na 3 lata nas na początku zawiesili). A mimo wszystko ze spokojem (albo i nie ) przeczekał.

Dlatego mimo, że wiążę spore nadzieję z nowym kontrahentem nie chcę kogoś takiego jak Sołowow czy Wojciechowski któremu nie będą w smaku bojkoty, race czy inne rzeczy. Coś się nie spodoba to baju baju.

Ale oczywiście jak będzie ja nie mam na to żadnego wpływu ...
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Stary 27.07.2016, 20:33
Pero napisał(a):Wyświetl post
Powiedzmy sobie szczerze że przecież po sytuacji z nożem, z Parmą mógł tym wszystkim pie***ląć.
jakiś czas po tym wydarzeniu ukazał sie wywiad z Bogusiem bodajże w "tempie" (?) w którym mówił,ze zastanawiał sie nad tym.jednak postanowil zostac i inwestować w Wisle przez dziesięć lat. po tym czasie klub mial stac sie samowystarczalny
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
SlawekS
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 27.07.2016, 21:58
Pero napisał(a):Wyświetl post
Dlatego mimo, że wiążę spore nadzieję z nowym kontrahentem nie chcę kogoś takiego jak Sołowow czy Wojciechowski któremu nie będą w smaku bojkoty, race czy inne rzeczy. Coś się nie spodoba to baju baju.
Pokaż mi inwestora który wykłada grubą kasę po to żeby kibice jego drużyny organizowali bojkoty czy palili race.
Ty byłbyś zadowolony gdyby ktoś ci znienacka wyciągnął z tylnej kieszeni spodni grubą paczkę banknotów i spalił na twoich oczach przy pomocy racy? Dla 20 sekund zabawy. A tak to właśnie wygląda z punktu widzenia właściciela klubu.
Odpowiedz cytując
konik28
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 27.07.2016, 23:53
Tak naprawdę tu nie trzeba miliardera potrzeba tylko odpowiednich ludzi fachowców którzy wiedzą co to marketing, skuating it'd. .to wszystko w parę lat klub można postawić na nogi...
Odpowiedz cytując
Reserve
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 28.07.2016, 00:36
SlawekS napisał(a):Wyświetl post
Pokaż mi inwestora który wykłada grubą kasę po to żeby kibice jego drużyny organizowali bojkoty czy palili race.
Ty byłbyś zadowolony gdyby ktoś ci znienacka wyciągnął z tylnej kieszeni spodni grubą paczkę banknotów i spalił na twoich oczach przy pomocy racy? Dla 20 sekund zabawy. A tak to właśnie wygląda z punktu widzenia właściciela klubu.
No i co z tym faktem zrobimy? Jeśli zdarzy się incydent z racami na murawie to kibice wyślą do (załóżmy) Sołowowa delegację z kwiatami?
I to jest właśnie to o czym pisałem wcześniej, jeśli ten pan bez mrugnięcia okiem potrafił pogrzebać Unię, zrobi to samo z Wisłą. Przy takim właścicielu pytanie jakie trzeba sobie zadać to nie CZY znudzi się/zniechęci i sprzeda klub, tylko KIEDY to zrobi.

Odpowiedz cytując
Szofer
Senior Member

Stary 28.07.2016, 07:50
...a może po prostu pora nauczyć się współpracować dla dobra klubu, a co za tym idzie dla nas samych
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 28.07.2016, 08:06
Szofer napisał(a):Wyświetl post
...a może po prostu pora nauczyć się współpracować dla dobra klubu, a co za tym idzie dla nas samych
pora nauczyć się współpracować.
wróć.
pora nauczyć się współpracować.....

pik pik pik

no to leżym i kwiczym
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
krzaq12
Senior Member

Od: 05.2015

Stary 28.07.2016, 08:11
Dysputa jakby oficjalnie podano do wiadomości, że nowym właścicielem/współwłaścicielem został Sołowow.

Nawet nie wiadomo czy jest zainteresowany Wisłą, a Wy wyciągacie tak daleko idące wnioski.
Odpowiedz cytując
Reserve
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 28.07.2016, 13:29
krzaq12 napisał(a):Wyświetl post
Dysputa jakby oficjalnie podano do wiadomości, że nowym właścicielem/współwłaścicielem został Sołowow.

Nawet nie wiadomo czy jest zainteresowany Wisłą, a Wy wyciągacie tak daleko idące wnioski.
Pewnie nie, ale nie zaszkodzi pogadać. Tak samo jak o ITI, JW, Szejkach, Mafii Krótkich Spodenek i tajemniczych Makaroniarzach

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 28.07.2016, 15:51
Reserve napisał(a):Wyświetl post
No i co z tym faktem zrobimy? Jeśli zdarzy się incydent z racami na murawie to kibice wyślą do (załóżmy) Sołowowa delegację z kwiatami?
I to jest właśnie to o czym pisałem wcześniej, jeśli ten pan bez mrugnięcia okiem potrafił pogrzebać Unię, zrobi to samo z Wisłą. Przy takim właścicielu pytanie jakie trzeba sobie zadać to nie CZY znudzi się/zniechęci i sprzeda klub, tylko KIEDY to zrobi.
KAŻDY właściciel jest w stanie znudzić się klubem lub po prostu stwierdzić, że to nie opłacalne. Wyjątek to miasto i spółki skarbu Państwa.

W związku z tym popieram opinie @krzaq12 , póki co temat Sołowowa to tylko plotka użytkownika jakich wiele. A niektóre fantazje wybiegają zdecydowanie za daleko w przód.
Odpowiedz cytując
krzaq12
Senior Member

Od: 05.2015

Stary 29.07.2016, 14:00
Jest nowy wlasciciel, jeszcze dzis dowiemy sie kto nim został.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 29.07.2016, 14:09
Pewnie bedzie Jozek "Furiat" Wojciechowski.
Odpowiedz cytując
Siemion
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 29.07.2016, 14:12
https://twitter.com/MateuszMiga/stat...10952096251904
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Stary 29.07.2016, 14:18
Ktos napisał ze Citko z Meresinskim :///
Odpowiedz cytując
Danielek1906
Member

Od: 07.2016

Stary 29.07.2016, 14:20
Jezus nie straszcie nas jakimis anonimami typu meresiński czy citko o.O
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 29.07.2016, 14:22
Poczekajmy na oficjalne info....
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
Giuly
Junior Member

Od: 06.2007

Stary 29.07.2016, 14:23
Stanowski na twitterze: Jakub Meresiński i Marek Citko nowymi właścicielami Wisły Kraków. Transakcja zakończona.
Odpowiedz cytując
crux.a
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 29.07.2016, 14:29
Dziękuję Panu Bogusławowi Cupiałowi za najlepszy okres w dziejach mojego klubu. Honorowa loża na stadionie należy mu się dożywotnio, a miejsce wśród legend Wisły na zawsze.
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 29.07.2016, 14:30
Jestem w totalnym szoku.
Z b.dobrego źródła miałem informacje o dogadaniu się z Oknoplastem. I dlatego żyłem nadziejami...
Odpowiedz cytując
Viper
Senior Member

Od: 06.2013

Stary 29.07.2016, 14:30
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual..._wisly_krakow/

Niestety Citko i Meresiński
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member