The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
RoS
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.05.2016, 16:19
emj10 napisał(a):Wyświetl post
.... tak jak w Polsce wybiera PiS i jeszcze ma nadzieje, że cokolwiek się zmieni (w sensie na lepsze). ...
Już jest zmiana najlepsze, wreszcie mam poczucie że jestem w Polsce. To jest bezcenne.

Pogrzeb Jaruzelskiego a Kiszczaka
Łączka (papierek lakmusowy odzyskania wolności po 89)
Święta Państwowe
Marsz Niepodległości, organizacja i przebieg
itd

Nie da się inaczej, praca od podstaw, musimy wychować pokolenie dla którego Polska coś znaczy żeby cokolwiek zmienić, PiS jest zdecydowanie krokiem w dobra stronę.
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 12.05.2016, 17:03
Zapraszam na wystąpienie p.Grzegorza Brauna
Anty PO-PiS!!!
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 12.05.2016, 17:28
Niestety ja tej dobrej zmiany nie dostrzegam, a wręcz przeciwnie. W dużej mierze zależy to oczywiście od potrzeb i hierarchii oczekiwań od państwa.

Jako liberała mierzi mnie przede wszystkim zagarnianie przez państwo kolejnych wolności obywatelskich, poczynając od złodziejskiej ustawy o gruntach rolnych, przez wprowadzenie obowiązkowej rejestracji pre-paidów (nawet tej wstecznej), a na nowym podatku audiowizualnym kończąc. Chwilowo niczego pozytywnego od tego rządu nie dostałem, a widmo kolejnych podatków bankowych i handlowych, chęć pomocy spekulantom-frankowiczom, czy też zapowiadane uderzenie w kolejne wolności obywatelskie nie nastraja pozytywnie.

Wszak oczekiwanie od rządu wprowadzania patriotycznych postaw, gdy chociażby historia międzywojenna znała minimum trzy nurty: sanacki, endecki i ludowy, gdzie wzajemne zwalczanie się i opluwanie swoich zdrajców, a czyichś bohaterów było na porządku dziennym, trudno nazwać za sensowny priorytet. Zwłaszcze, że mówimy tutaj o partii mającej afiliacje do kreowania własnej wersji historii, która często nie pokrywa się w faktach, jak chociazby historia najnowsza.

Historia osądzi także obecnie rządzących, ale już pierwsze półrocze wskazuje na to, że nie będzie to zbyt wesoła laurka.

PS. Odchodząc na chwilę od bieżącej polityki, gospodarki i spraw światopoglądowych to patrząc w skali makro na to jak zwiększyło się/zmniejszyło się geopolityczne i militarne znaczenie Polski, trudno docenic aktualny status Polski. Problemy w UE, silna Turcja Erdogana, rosyjskie resentymenty odnośnie dawnej potegi, czy amerykańskie zawieszenie przedwyborcze to nie jest najlepszy prognostyk na ten burzliwy czas.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 12.05.2016 o godz. 17:47.
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 12.05.2016, 19:12
Byku napisał(a):Wyświetl post
Walczcie dalej z siłami, układami, zdrajcami, waszymi urojeniami i .... wie kim jeszcze.

Realnie to życie dawno nie drożało w takim tempie. Wypierdalać z PISem.
Jakieś konkrety? Bo chodzę po sklepach na zakupy i zmian nie zauważyłem.
Dowiesz się co to są realne podwyżki kiedy dojdzie do wprowadzenia euro, które Tusk, o ile pamiętam zapowiadał już w 2011 r. Wspomnę jedynie, że na Litwie podstawowe produkty żywnościowe po roku poszły o 30% wzwyż.

[...] Zwłaszcze, że mówimy tutaj o partii mającej afiliacje do kreowania własnej wersji historii, która często nie pokrywa się w faktach, jak chociazby historia najnowsza.

Historia osądzi także obecnie rządzących, ale już pierwsze półrocze wskazuje na to, że nie będzie to zbyt wesoła laurka [...]
Jakieś konkrety w kwestii tej "nie pokrywającej się w faktach historii najnowszej"?

[...] PS. Odchodząc na chwilę od bieżącej polityki, gospodarki i spraw światopoglądowych to patrząc w skali makro na to jak zwiększyło się/zmniejszyło się geopolityczne i militarne znaczenie Polski, trudno docenic aktualny status Polski. Problemy w UE, silna Turcja Erdogana, rosyjskie resentymenty odnośnie dawnej potegi, czy amerykańskie zawieszenie przedwyborcze to nie jest najlepszy prognostyk na ten burzliwy czas.
Najważniejsze, że starają się przynajmniej prowadzić politykę suwerenną i niezależną od Berlina (co zresztą widać po jazgocie tamtejszych i tutejszych mediów), bo jak sobie przypomnę Sikorskiego (z jego wezwaniem do śmielszego przewodzenia Europie), Tuska (który za swoje awanse Polskę by sprzedał) czy Kopacz (którą nawet na czerwonym dywanie musiała Merkel prowadzić za rękę) to każda zmiana (nawet LSD nie było tak podatne na lokajstwo nawet wobec Moskwy) byłaby lepsza. Ale cóż się dziwić w końcu rodzimi liberałowie zostali wręcz wyhodowani przez niemiecką chadecję na początku lat 90-tych (słynne finansowanie KLD).
Problemy w UE wyprodukowali sobie sami eurokraci pod przewodnictwem cesarzowej Angeli. W moim odczuciu to jest właśnie dobra zmiana, że jesteśmy w tej chwili w tej zdrowszej części UE, która próbuje powstrzymać idiotyzmy produkowane przez Angelę i innych eurokratów. W przeciwnym wypadku już mielibyśmy co najmniej 7 tys. imigrantów (a zapewne w perspektywie coś koło 100 tys.).

P.S. O łamaniu wolności, o której tak dużo się rozpisałeś jako liberał miałem w ciągu 8 lat rządów PO/ZSL dowody naoczne kiedy z WP jechaliśmy na MN. A już pisanie ze strony kibica Legii o rzekomym łamaniu w tej chwili wolności obywatelskich, w kontekście tego jak Twój brat po szalu siedział bez wyroku (i bez jakichś skonkretyzowanych zarzutów i wiarygodnych dowodów) przez 3 lata w kryminale, to jakaś paranoja.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 13.05.2016, 07:49
Niestety ja tej dobrej zmiany nie dostrzegam, a wręcz przeciwnie. W dużej mierze zależy to oczywiście od potrzeb i hierarchii oczekiwań od państwa.

Jako liberała mierzi mnie przede wszystkim zagarnianie przez państwo kolejnych wolności obywatelskich, poczynając od złodziejskiej ustawy o gruntach rolnych, przez wprowadzenie obowiązkowej rejestracji pre-paidów (nawet tej wstecznej), a na nowym podatku audiowizualnym kończąc. Chwilowo niczego pozytywnego od tego rządu nie dostałem, a widmo kolejnych podatków bankowych i handlowych, chęć pomocy spekulantom-frankowiczom, czy też zapowiadane uderzenie w kolejne wolności obywatelskie nie nastraja pozytywnie.

Wszak oczekiwanie od rządu wprowadzania patriotycznych postaw, gdy chociażby historia międzywojenna znała minimum trzy nurty: sanacki, endecki i ludowy, gdzie wzajemne zwalczanie się i opluwanie swoich zdrajców, a czyichś bohaterów było na porządku dziennym, trudno nazwać za sensowny priorytet. Zwłaszcze, że mówimy tutaj o partii mającej afiliacje do kreowania własnej wersji historii, która często nie pokrywa się w faktach, jak chociazby historia najnowsza.

Historia osądzi także obecnie rządzących, ale już pierwsze półrocze wskazuje na to, że nie będzie to zbyt wesoła laurka.
Można wyczuć w Twoim poście pewną nostalgie i żal za utraconą Ojczyzna Dojną http://witamy-w-polsce.pl/1684/Kr
emj10
Senior Member

Stary 13.05.2016, 07:59
Nic z Ojczyzny Dojnej nie miałem, gdyż jako osobie bezpartyjnej frukty polityczne przez całe moje życie były mi obce, w odróżnieniu oczywiście od obecnie rządzącej ekipy. Przecież sam chyba widzisz jaki jest desant marginalnych członków PiS do Spółek Skarbu Państwa. Zauważają to chociażby Ziemkiewicz, czy Warzecha, którzy nie są z mojej bajki, a co chwilę wbijają szpileczkę do ogródka partii prezesa.

Z tym pierwszym dzisiaj organizuję debatę.
art
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 13.05.2016, 08:52
JEDREK76;1439661
napisał(a):
Najważniejsze, że starają się przynajmniej prowadzić politykę suwerenną i niezależną od Berlina[/B] (co zresztą widać po jazgocie tamtejszych i tutejszych mediów), bo jak sobie przypomnę Sikorskiego (z jego wezwaniem do śmielszego przewodzenia Europie), Tuska (który za swoje awanse Polskę by sprzedał) czy Kopacz (którą nawet na czerwonym dywanie musiała Merkel prowadzić za rękę) to każda zmiana (nawet LSD nie było tak podatne na lokajstwo nawet wobec Moskwy) byłaby lepsza. Ale cóż się dziwić w końcu rodzimi liberałowie zostali wręcz wyhodowani przez niemiecką chadecję na początku lat 90-tych (słynne finansowanie KLD).
Problemy w UE wyprodukowali sobie sami eurokraci pod przewodnictwem cesarzowej Angeli. W moim odczuciu to jest właśnie dobra zmiana, że jesteśmy w tej chwili w tej zdrowszej części UE, która próbuje powstrzymać idiotyzmy produkowane przez Angelę i innych eurokratów. W przeciwnym wypadku już mielibyśmy co najmniej 7 tys. imigrantów (a zapewne w perspektywie coś koło 100 tys.).

P.S. O łamaniu wolności, o której tak dużo się rozpisałeś jako liberał miałem w ciągu 8 lat rządów PO/ZSL dowody naoczne kiedy z WP jechaliśmy na MN. A już pisanie ze strony kibica Legii o rzekomym łamaniu w tej chwili wolności obywatelskich, w kontekście tego jak Twój brat po szalu siedział bez wyroku (i bez jakichś skonkretyzowanych zarzutów i wiarygodnych dowodów) przez 3 lata w kryminale, to jakaś paranoja.
A co jeśli jest to tylko fałszywa flaga i gra pod publike? W nastroje społeczne trafia to idealnie, swoją drogą nastroje społeczne nie jest trudno wyreżyserować...
emj10
Senior Member

Stary 13.05.2016, 09:27
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Jakieś konkrety w kwestii tej "nie pokrywającej się w faktach historii najnowszej"?

Najważniejsze, że starają się przynajmniej prowadzić politykę suwerenną i niezależną od Berlina (co zresztą widać po jazgocie tamtejszych i tutejszych mediów), bo jak sobie przypomnę Sikorskiego (z jego wezwaniem do śmielszego przewodzenia Europie), Tuska (który za swoje awanse Polskę by sprzedał) czy Kopacz (którą nawet na czerwonym dywanie musiała Merkel prowadzić za rękę) to każda zmiana (nawet LSD nie było tak podatne na lokajstwo nawet wobec Moskwy) byłaby lepsza. Ale cóż się dziwić w końcu rodzimi liberałowie zostali wręcz wyhodowani przez niemiecką chadecję na początku lat 90-tych (słynne finansowanie KLD).

Chyba znasz to mitologizowanie "nocnej zmiany", słynne protesty przeciwko Wałęsie z początku lat 90-tych, czy późniejszą walkę z mitycznym układem, które tworzyły jako całość mit założycielski IV RP, ale też tożsamość samego PiS-u.

Gdy PiS dochodził pierwszy raz do samodzielnej władzy (prezydent + rząd z przystawkami) skupił się wtedy na walce z czerwonym salonem (Blida, bankier lewicy, willa Kwaśniewskiego i inne powiązania ludzi z SLD). Trafił wtedy kulą w płot, gdyż okazało się, że ów salon to anachronizm i tuż za rogiem wyrósł im potężniejszy wróg - salon różowy.

W drugim podejściu już nie powtórzył tych błędów, gdyż salon czerwony sam wykreślił się z mapy politycznej Polski (co zresztą pozwoliło na samodzielne rządy PiS) i od samego początku skupili się na walce z salonem różowym, którego filarami wg nich byli m.in. Rzepliński (prezes TK), Bodnar (RPO), a także mniej, bądź bardziej znane postacie tj. dyrektorzy stadnin koni.

Także jeszcze raz od początku.

Kaczyńscy wyrośli wraz ze swoim PC na tym, że wpierw doprowadzili do wyboru Mazowieckiego, po czym byli jedną ze stron "konfliktu na górze", gdzie stanęli za Wałęsą (pierwsze starcie z Michnikiem), a następnie doprowadzili swoim poparciem do wygranej Wałęsy w wyborach prezydenckich (drugie starcie z Michnikiem). Następnie ich pozycja po środku, zdecydowanie bardziej laicka niż obecnie, z kolejnymi mniejszymi potyczkami z lewą częścią UD/UW o Balcerowicza, czy też w trakcie rządów Olszewskiego sprawiła, że mimo KOR-owskich resentymentów i sympatii ich obozu do Geremka, Kuronia, czy nawet Michnika to już wtedy powstały antagonizmy, które wciąż po 25 latach tworzą podział Polski na barykady PiS kontra KOD i przystawki, a także tych niezaangażowanych po obu stronach konfliktu.

Trwa trzecie, a może nawet czwarte (lata 2005-2007 można zaliczyć jako trzecie) starcie z Michnikiem.

PS. O tą suwerenność (wg. mnie jej brak) nie chce mi się kolejny raz spierać, bo dobrze wiesz, że PiS uważam niezmiennie za jankeskich agentów, którzy przecież już od przełomu lat 80/90 szkolili się na tamtejszych grantach.

Z kolei kwestie kibicowskie zawsze oddzielam od polityki, bo zdaje się, że też doskonale się orientujesz, że nie jest to środowisko jednolite jeśli chodzi o poglądy kibicowskie, a dla osób, które mają w pamięci końcówkę lat 80-tych i początek 90-tych to doskonale jest wiadome, że zarówno pojawiały się środowiska anarchistyczne, jak też punkowskie, czy skinheadowe, gdzie na tym tle także dochodziło do sporów.

W sytuacji, gdy faktycznie poprzednie ekipa szła na zwarcie (Alf i te sprawy) to dosyć jasno przedstawiałem swoje poglądy (możesz nawet odszukać posty w odpowiednim temacie).
Ostatnio edytowane przez emj10 : 13.05.2016 o godz. 09:36.
emj10
Senior Member

Stary 13.05.2016, 15:06
PKB w I kwartale tylko 3,0% przy szacunkach MR na poziomie 3,8%. Coś czuję, że w kolejnych kwartałach okaże się, że 500+ to bubel
http://www.money.pl/gospodarka/wiado...0,2081072.html
TSWthedues
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 13.05.2016, 16:00
PKB w I kwartale tylko 3,0% przy szacunkach MR na poziomie 3,8%. Coś czuję, że w kolejnych kwartałach okaże się, że 500+ to bubel
O to ciekawe, bo nawet w RMF podawali, że spowodowane jest to, iż czekają na pieniądze z Unii aby ruszyć z inwestycjami... Proszę Cię człowieku w tym samym artykule jest napisane:

Cytat:
Ekonomista prof. Witold Orłowski przyznał, że polska gospodarka od kilku lat rozwija się stabilnie. Według niego wzrost przyspieszy w drugiej połowie roku, kiedy bardziej widoczny będzie wpływ programu "500 plus".
Ehhh... przestań ty czytać nagłówki! Bo widzę, że masz obsesje na punkcie PISu identyczną odmianę Michnikowskiej choroby filipińskiej jak Gazeta Wyborcza. Etat u Michnika dostał byś od ręki. :/

i jeszcze na koniec:

Cytat:
Wskaźnik PKB za pierwszy kwartał może się jeszcze zmienić - finalny odczyt poznamy 31 maja. Na przykład wstępne i finalne dane za czwarty kwartał ubiegłego roku były identyczne, ale później GUS lekko skorygował je w górę.
emj10
Senior Member

Stary 13.05.2016, 16:17
Czytałem całość i nie tylko ten artykuł w kontekście czynności zawodowych. Odczyty są dużo słabsze od oczekiwań i nie nastrajają pozytywnie na dalszą część roku (średnia ekspertów 3,4%, a oczekiwania MR Morawieckiego 3,8%).

Lada moment obniżenie ratingu Moody's do A3, bądź nawet niżej (kwestia minut, albo godzin), a także nawarstwiające się problemy ze ściągalnością podatków już od I kwartału i to o czym wspominałem przy pierwszym obniżeniu ratingu S&P zacznie się realizować.

Także polecałbym zacząć więcej czytać i uczyć się, bo to nie jest łatwa dziedzina do ogarnięcia.

PS. Jeszcze mam bekę z tego co napisałeś o oczekiwaniu na pieniądze z UE. Po co nam jakaś UE?
Ostatnio edytowane przez emj10 : 13.05.2016 o godz. 16:23.
TSWthedues
Senior Member

Stary 13.05.2016, 16:43

PS. Jeszcze mam bekę z tego co napisałeś o oczekiwaniu na pieniądze z UE. Po co nam jakaś UE?
Nie ja, czytaj ze zrozumieniem, RMF podawał także ten tego zwracaj uwagę na moje wpisy UE - nie wiem po co ona Tobie, mi jednak obecność w niej jak najbardziej odpowiada, może nie we wszystkich aspektach ale.. Dzięki niej widzę, jak się nasz kraj zmienił(szczególnie w kwestii infrastruktury drogowej i kolejowej).

W sprawie tych agencji ratingowych, gdzie to opozycja straszy jak będą uciekać inwestorzy to jako przykład chciałbym podać:

http://auto.dziennik.pl/aktualnosci/...w-jaworze.html

hmmmm... 2mld złotych hmmm... a no tak, ale już niedługo jak wybudują to uciekną Moody's sprawi, że popadniemy w ruinę.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 13.05.2016, 18:11
A kto ma PKB wypracowywać ? Stocznie polikwidowaliście,huty sprzedaliście tak jak 97 % majątku narodowego,handel przejeły zagraniczne markety.Dlatego bardzo Cie prosze o odrobine obiektywizmu w ocenach.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 13.05.2016 o godz. 21:37.
emj10
Senior Member

Stary 13.05.2016, 18:15
Odbierajcie. W poprzednim kwartale PKB wzrosło o 4,3% i były perspektywy na dużo wyższy wzrost w 2016 roku niż spodziewali się analitycy oraz organizacje międzynarodowe. Dzisiaj pozostają złudzenia, bo minimalne prognozy w okolicach 3,5% wzrostu mocno się oddaliły.

Kwestie dotyczące braku wpływu ratingów na inwestycje międzynarodowe pozostawię bez komentarza, bo tak się składa, że właśnie, że dla jednego takiego funduszu pracuję
Ostatnio edytowane przez emj10 : 13.05.2016 o godz. 18:18.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 13.05.2016, 18:38
Obniżanie ratingów jest oczywiście w obecnej sytuacji uzasadnione?
emj10
Senior Member

Stary 13.05.2016, 21:25
W jakiej sytuacji uzasadnione?
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 13.05.2016, 21:59
W obecnej sytuacji "gospodarczo/politycznej" Polski...
emj10
Senior Member

Stary 14.05.2016, 00:06
Pisałem przy okazji obniżenia poprzedniego ratingu. Teraz doszły tylko gorsze wskaźniki makro.
JEDREK76
konserwa

Stary 14.05.2016, 03:00
Chyba znasz to mitologizowanie "nocnej zmiany", słynne protesty przeciwko Wałęsie z początku lat 90-tych, czy późniejszą walkę z mitycznym układem, które tworzyły jako całość mit założycielski IV RP, ale też tożsamość samego PiS-u.[...]
"Mitologizowanie" nocnej zmiany, dobre sobie... tylko kto tego mitologizowania dokonywał? że przypomnę tylko słynne "jednostki nadwiślańskie", które rzekomo Macierewicz miał przygotowywać do przewrotu. Pamiętasz kto powiedział "[...] panowie nie możemy ich jutro wpuścić do biura [...]"?
Mitologizowanie. Słówko wytrych, które ma przykryć fakty. Układ między czerwonymi a różowymi był wówczas oczywisty - co pokazywały wspólne głosowania, unikanie lustracji i dekomunizacji z którymi na sztandarach Wałęsa wygrał wybory prezydenckie w 1990 r. Dlatego wymiar sądowniczy, czy też polskie uczelnie nie zostały z gówna oczyszczone. Wszak współautorem kodeksu karnego obowiązującego aż do 1997 r. był Igor Andrejew - komunistyczny zbrodniarz współwinny sądowego mordu na gen. Fieldorfie "Nilu". Książki, których był autorem bardzo długo figurowały w spisie lektur akademickich (bodaj do 1995 r.) Tak ten układ był wielu czerwonym i różowym na rękę, choć nie twierdzę, że zawsze z równym natężeniem. W końcu coś we wspólnych interesach michnikowszczyzny i czerwonych nie poszło tak i wybuchła "afera Rywina". A komisja śledcza w tej sprawie jeszcze lepiej pokazała jak zblatowane są te dwa środowiska (słynne zakrapiane nasiadóweczki Michnika z Urbanem, czy spotkania i rozmówki nadredaktora z ówczesnym premierem Millerem)

[...] Gdy PiS dochodził pierwszy raz do samodzielnej władzy (prezydent + rząd z przystawkami) skupił się wtedy na walce z czerwonym salonem (Blida, bankier lewicy, willa Kwaśniewskiego i inne powiązania ludzi z SLD). Trafił wtedy kulą w płot, gdyż okazało się, że ów salon to anachronizm i tuż za rogiem wyrósł im potężniejszy wróg - salon różowy.[...]
Obydwa salony istniały praktycznie od początku zmian ustrojowych i najpotężniejsze były właśnie w latach 90. PiS wówczas popełnił być może błąd licząc, że z częścią różowego salonu czyli PO (Tuska, Rokity etc.), skłóconą wówczas nieco z Michnikiem, uda mu się porozumieć.

[...] W drugim podejściu już nie powtórzył tych błędów, gdyż salon czerwony sam wykreślił się z mapy politycznej Polski (co zresztą pozwoliło na samodzielne rządy PiS) i od samego początku skupili się na walce z salonem różowym, którego filarami wg nich byli m.in. Rzepliński (prezes TK), Bodnar (RPO), a także mniej, bądź bardziej znane postacie tj. dyrektorzy stadnin koni. [...]
Rzepliński - bardziej polityk aniżeli sędzia. Niejednokrotnie okazywał swoją "niezależność", jak choćby w czerwcu ubiegłego roku, gdy po przegranych wyborach prezydenckich Komorowskiego wspólnie z PO wprowadzał niezgodne z Konstytucją zmiany do ustawy o TK. PiS popełnił kolejny błąd, że I posiedzenie Sejmu nowej kadencji nie zostało zwołane przed 5 listopada, wówczas koledzy Rzeplińskiego nie mieliby żadnego argumentu aby utrzymać wcześniejszy wybór 3 sędziów przez układ PO-ZSL-LSD.
Bodnar nie przypominam sobie - aczkolwiek dobrze byłoby aby otworzył usta w temacie inwigilacji za czasów PO-ZSL, dyrektorzy stadnin - jakaś Rodzinka, że się tak przejmujesz? Jeden z dyrektorów miał zajebiście atrakcyjne warunki wynajmu willi/domu (przypominam - niejaki Jerzy Białobok podpisał sam ze sobą dożywotnią umowę najmu w ramach której płacił za ok. 190 m2 - 170 zł za m-c), ja więcej za mieszkanie płacę.

[...] Kaczyńscy wyrośli wraz ze swoim PC na tym, że wpierw doprowadzili do wyboru Mazowieckiego, po czym byli jedną ze stron "konfliktu na górze", gdzie stanęli za Wałęsą (pierwsze starcie z Michnikiem), a następnie doprowadzili swoim poparciem do wygranej Wałęsy w wyborach prezydenckich (drugie starcie z Michnikiem). Następnie ich pozycja po środku, zdecydowanie bardziej laicka niż obecnie, z kolejnymi mniejszymi potyczkami z lewą częścią UD/UW o Balcerowicza, czy też w trakcie rządów Olszewskiego sprawiła, że mimo KOR-owskich resentymentów i sympatii ich obozu do Geremka, Kuronia, czy nawet Michnika to już wtedy powstały antagonizmy, które wciąż po 25 latach tworzą podział Polski na barykady PiS kontra KOD i przystawki, a także tych niezaangażowanych po obu stronach konfliktu
Trwa trzecie, a może nawet czwarte (lata 2005-2007 można zaliczyć jako trzecie) starcie z Michnikiem..[...]
Twoja wiedza historyczna mniej więcej zgadza się z faktami, ale w szczegółach się gubisz... Najpierw sejm kontraktowy zdominowany przez PZPR i przystawki desygnował na premiera Kiszczaka, a Kaczyńscy doprowadzili do koalicji KO"S" z ówczesnym ZSL i SD, do tej pory przystawkami PZPR, uniemożliwiając w ten sposób Kiszczakowi stworzenie gabinetu rządowego, co zmusiło go do dymisji. Dopiero następnym krokiem było przedstawienie przez Wałęsę 3 kandydatów z których został wyłoniony Mazowiecki. Wojna na górze, owszem - bardzo sprytne przywłaszczenie sobie przez Michnika potencjalnie związkowego dziennika (a przynajmniej taką gwarancję "Solidarność" miała w ramach ustaleń okrągłostołowych) -> poprzez odebranie przez obrażonego Wałęsę "znaczka Solidarności" z winiety Wybiórczej.
Przypominam ponownie z jakimi hasłami Wałęsa szedł wówczas do wyborów prezydenckich: dekomunizacja, lustracja (słynna siekierka do porąbania "grubej kreski"), "puszczanie aferzystów w skarpetkach", czy słynne 100 mln. wypominane mu później przez Kazika etc. etc. A popierali go w tym wówczas nie tylko Kaczyńscy, ale nawet Krzysztof Wyszkowski.
Co do KOR-owskich resentymentów... jednak było to zdecydowanie inne skrzydło KOR aniżeli Kuroń i Michnik, ale przede wszystkim gdzieś Ty w KORze widział Geremka?
zaś jeśli chodzi o poglądy to nie wiem czy oglądałeś interesującą debatę Kaczyńskiego z Michnikiem z 1993 r. tam mniej więcej różnice są jasno nakreślone
https://www.youtube.com/watch?v=ftVT6Efmz8U

https://www.youtube.com/watch?v=qZV4L--C-6g

Co do laickości... Z pewnością PC było bardziej laickie niż ZCHN, a więcej katolickie aniżeli UD/UW czy KLD. Sądzę, że w kwestiach gospodarczych i socjalnych zdecydowanie bardziej zmienili poglądy aniżeli w światopoglądowych.

[...] PS. O tą suwerenność (wg. mnie jej brak) nie chce mi się kolejny raz spierać, bo dobrze wiesz, że PiS uważam niezmiennie za jankeskich agentów, którzy przecież już od przełomu lat 80/90 szkolili się na tamtejszych grantach.[...]
Jakieś argumenty odnośnie tych grantów? Owszem zgodzę się, że są do przesady proamerykańscy, co mam nadzieję, że z konieczności zmieni się po zbliżających się w USA wyborach prezydenckich. Dla Polski to wybór między dżumą a cholerą, więc tak czy inaczej muszą gdzie indziej szukać wspólnoty interesów, a przede wszystkim budować silną, suwerenną pozycję Polski. Utopia? Zobaczymy, jak się sytuacja obróci. Przypominam sobie, jak jeszcze nie tak dawno temu pisano o PiSie "wieczna opozycja", wieszczono rychły rozpad partii itp. itd. Jak widać sytuacja jest bardzo zmienna i wiele może się wydarzyć.

[...] Z kolei kwestie kibicowskie zawsze oddzielam od polityki, bo zdaje się, że też doskonale się orientujesz, że nie jest to środowisko jednolite jeśli chodzi o poglądy kibicowskie, a dla osób, które mają w pamięci końcówkę lat 80-tych i początek 90-tych to doskonale jest wiadome, że zarówno pojawiały się środowiska anarchistyczne, jak też punkowskie, czy skinheadowe, gdzie na tym tle także dochodziło do sporów...[...]
Każde z tych tak odmiennych środowisk, a przynajmniej w okresie o którym piszesz, "cierpiało" na chroniczny antykomunizm. I to była cecha wspólna trybun, które jednak były znacznie węższe tzn. mniej liczne aniżeli w tej chwili. Wystarczy sobie spojrzeć na ilość widzów na poszczególnych stadionach w tamtym okresie. Piłka była w głębokim kryzysie, jeszcze chyba większym aniżeli cały Kraj (poza nielicznymi wyskokami, jak srebro na IO, czy półfinał PZP Twojej (L) z MU). Więcej działo się na trybunach niż na boisku, pewnie dlatego też mniej tzw. oglądaczy (dzisiejszych pikników) chodziło.

[...] W sytuacji, gdy faktycznie poprzednie ekipa szła na zwarcie (Alf i te sprawy) to dosyć jasno przedstawiałem swoje poglądy (możesz nawet odszukać posty w odpowiednim temacie).
Nie chce mi się szukać. Powiedzmy, że uwierzę Ci na słowo.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 14.05.2016 o godz. 22:00.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 14.05.2016, 12:00
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
W obecnej sytuacji "gospodarczo/politycznej" Polski...

Ech, no rating obniżyli bo gazety pisały że obniżą więc głupio było ignorować głos demokracji ;-)

Teraz też już ekonomy pisały że jest źle więc jak im nie wierzyć ;-)

Rozumiem, że wszystkie kraje mające wzrost poniżej 3% będą mieć niższy rating niż my, inaczej to by nie miało sensu.....

Zaraz....jaki sens

Edit. Śmiać mi się chce, że grupka ludzi, mających za uszami mega afery finansowe, których żadna instytucja finansowa by nie zatrudniła, decyduje o ekonomii Kraju, który pewnie nie wiedzą gdzie leży.
Ostatnio edytowane przez Kocur : 14.05.2016 o godz. 12:03.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 14.05.2016, 13:08
Pisałem przy okazji obniżenia poprzedniego ratingu. Teraz doszły tylko gorsze wskaźniki makro.
Nie bardzo chce mi się szukać, napisz tylko czy zgadzasz się z tym, że rating został obniżony

ps. rating bez zmian
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 14.05.2016 o godz. 13:15.
lazy
Senior Member

Od: 10.2003

Stary 14.05.2016, 13:59
AYALA napisał(a):Wyświetl post
A kto ma PKB wypracowywać ? Stocznie polikwidowaliście,huty sprzedaliście tak jak 97 % majątku narodowego,handel przejeły zagraniczne markety.Dlatego bardzo Cie prosze o odrobine obiektywizmu w ocenach.
Przecież to sektor prywatny wyrabia PKB. Małe i średnie firmy które ten rząd sekuje. Mówisz o obiektywizmie to mów prawdę.

Tak na marginesie - słyszeliście o pierwokupie Lasów Państwowych który jakiś debil wprowadził do cudownej ustawy o gruntach rolnych. To są jaja - jeśli macie działkę z kawałkiem lasu (zgodnie z ewidencją) to teraz jej nie sprzedacie. Nie ważne czy jest plan miejscowy czy nie.
c.d.n.
emj10
Senior Member

Stary 14.05.2016, 15:43
Rating z zmianami, tyle że ze zmianioną perspektywą na negatywną, czyli minimalny wymiar kary (jeśli perspektywa zostanie utrzymana to przy następnych zmianach ratingu we wrześniu zostanie on obniżony do A3). Nie ukrywam, że jestem zadowolony z obrotu sprawy, bo przez najbliższe dwa kwartały możemy mieć szansę na całkiem sensowny wzrost przy niższym koszcie kredytu. Jeśli jednak drugi kwartał nie skoczy ponad 3,5% PKB to będzie gorąco jeśli chodzi o wykonanie budżetu.

W ratingach PKB to tylko składowa, gdyż główną rolę odgrywa stabilność kraju i wiarygodność inwestycyjna. Inaczej potęgi światowe nie miałyby najwyższych ratingów przy umiarkowanym wzroście PKB.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 14.05.2016 o godz. 15:51.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 14.05.2016, 18:02
Polska jest bardzo niestabilnym krajem, fale uchodźców, tsunami, strajki, kryzysy finansowe i KOD
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 14.05.2016, 18:33
Przecież te ratingi to kolejny wymysł szatana, jakieś jebane lewackie gówno. Banda jakichś pajaców decyduje o losie Polski. Śmiech na sali.
Wszędzie to lewactwo, postkomuchy się rozsiały i robią burdel. W UE banda lewych śmieci decyduje o tym czy Polska jest demokratyczna, czy mamy wolne media, później jakaś zjebana lewa komisja wenecka jakieś opinie na nasz temat wydaje i do tego w sprawach ekonomi te ratingi.
Dopóki bomba tego wszystkiego nie .......nie dopóty będzie syf w lewackiej Europie.

Ta dzika, nietolerancyjna, zacofana, faszystowska i niedemokratyczna Polska jawi się na tle zjebanej Europy niczym piękna panna wśród starych bab. U nas KODy sobie spokojnie szerzą swoją papkę, media robią i mówią co chcą, pedałom się tu krzywda nie dzieje, a na zachodzie? Zamachy, rozróby, podpalenia ośrodków dla imigrantów, kłamstwa w mediach lub przemilczanie ważnych tematów w sprawie imigrantów, zaniżanie przez milicję statystyk popełniania przestępstw przez imigrantów, gnębienie ludzi o nacjonalistycznych poglądach (czyli faszyzm). Europa stanęła na głowie i bez mocnego .......nięcia to wszystko się nie odkręci moim zdaniem.
Tak jak 70-80 lat temu mordowanie ludzi, prześladowanie, tortury, gazowanie itp było normalne, świat udawał, że tego nie widzi, tak dzisiaj normą stał się ten unijny faszyzm zaczynając od ustalania krzywizny banana, poprzez przyjmowanie imigrantów a kończąc na kłamstwach w swoich mediach a gnojeniu Polaków czy Węgrów za dążenie do suwerenności.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
TSWthedues
Senior Member

Stary 14.05.2016, 21:08
Tyle w temacie tej agencji:
https://www.theguardian.com/business...alism-to-blame

Cytat:
until six days before Lehman Brothers collapsed five years ago, the ratings agency Standard & Poor's maintained the firm's investment-grade rating of "A". Moody's waited even longer, downgrading Lehman one business day before it collapsed. How could reputable ratings agencies – and investment banks – misjudge things so badly?
aaaa i jeśli ktoś jest zainteresowany tym tematem to polecam film the Big Short
http://www.filmweb.pl/film/Big+Short-2015-732548
, który doskonale ukazuje jak te agencje są jedynie parasolem ochronnym dla korporacji i banków

Kocur napisał(a):Wyświetl post
Polska jest bardzo niestabilnym krajem, fale uchodźców, tsunami, strajki, kryzysy finansowe i KOD
Heh, dodałbym do tego dla kontrastu państwa zachodnie tj: zamachy bombowe, niesamowite marnotrawstwo pieniędzy publicznych na pomoc dla tych imigrantów, którzy w zamian gwałcą, palą i terroryzują rdzenną ludność ale co tam! u nas jest KOD i konflikt polityczny o Trybunał - toż to przecież DEMOKRACJA chyli się w tym kraju ku upadkowi!
Ostatnio edytowane przez TSWthedues : 14.05.2016 o godz. 21:12.
emj10
Senior Member

Stary 15.05.2016, 08:22
Wszystko to pisaliśmy tutaj kilka miesięcy temu, włącznie ze wspomnieniem o filmie i jemu podobnymi.

Niestety spóźniłeś kilka dobrych miesięcy.

Z cyklu podwyżki:
http://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/...BCki/ar-CChdZl
Ostatnio edytowane przez emj10 : 15.05.2016 o godz. 10:19.
JEDREK76
konserwa

Stary 15.05.2016, 10:59
Wszystko to pisaliśmy tutaj kilka miesięcy temu, włącznie ze wspomnieniem o filmie i jemu podobnymi.

Niestety spóźniłeś kilka dobrych miesięcy.

Z cyklu podwyżki:
http://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/...BCki/ar-CChdZl
"[...] Podpisana przez prezydenta w lipcu 2015 roku ustawa o zmianie ustawy o samorządzie gminnym oraz niektórych innych ustaw, modyfikuje m. in. przepisy dotyczące podatków i opłat lokalnych. Nowe przepisy dotyczące naliczania podatku od nieruchomości będą obowiązują od stycznia 2016 roku.[...]"

Jak rozumiem po wytłuszczonym fragmencie uchwalona jeszcze w poprzednim parlamencie i podpisana przez Komorowskiego przed objęciem urzędu Prezydenta przez Dudę (przypominam urząd objął 6 sierpnia).
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 22.05.2016, 08:34
https://www.youtube.com/watch?v=i38TpetIiv8

Państwo PiS. To samo milicyjne i kurewskie państwo jak za PO.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 22.05.2016, 09:51
Przecież w Gdańsku od kilkunastu lat rządzi Adamowicz z PO a nie PIS.

Jeżeli chodzi o PIS to zobaczymy jak w tym roku przebiegnie Marsz Niepodległości, to można będzie wtedy coś porównywać.
Ostatnio edytowane przez heoij : 22.05.2016 o godz. 10:01.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów